Бърз растеж на косата: най-добрите продукти, храни и маски

Плюсове и минуси на продукти за бърз растеж на косата: 🝀 Шампоани, ампули, лекарства, маски. 🝀 Витамини и дори храни при косопад и за ускорен растеж.

Още в текста: 🝀 Конско чудо, тривитаминол. 🝀 Ревалид, екзематин, биотин. 🝀 Маски с урина, рициново масло, чесън. 🝀 Зехтин, олио, бадемово масло. 🝀 С горчица, лук, репей, розмарин. 🝀 С хининова вода, с розова вода. 🝀 Колко бързо расте косата?

Как да ми порасне косата? (краткият отговор)

Дългата и блестяща грива е желано украшение за всяка дама. Но за съжаление не всяка може да „отгледа“ дълга и ослепително сияеща коса. Повечето дами търсят средства за ускоряване на растежа й.

Ако и Вие сте сред дамите, които се чудят какво да направят, за да им порасне по-бързо косата, на правилното място сте. Ще се спрем на средствата, с чиято помощ може да си осигурите по-бърз растеж на кожата.
За да подпомогнете този процес не е достатъчна единствено козметична грижа. Освен редовното подкъсяване на гривата с около 1 см на всеки два месеца, е необходимо да й дадете храна й отвътре. По-долу ще се спрем на точните храни, осигуряващи бърз растеж на косата.

Важна роля играе и правилно подбраната козметика. Ако тя не подхожда на типа Ви коса, не очаквайте положителни резултати. Ефектът би бил по-скоро негативен.

Не по-малко важно е да се избягва стреса. Той, както и умората, повлиява негативно върху растежа на косата. Поддържайте нивата на хормоните си в оптимални стойности, защото техните колебания също стават причина за забавяне растежа на косата.

За да помогнете на косата си да расте по-бързо, е необходимо да стимулирате кръвообращението в скалпа. Освен чрез масаж, това се получава и специални маски.

Рецепта за наистина действаща маска за растеж на косата

Ето и една рецепта за наистина действаща маска за бърз растеж на косата. Тя е изключително разпространена, а доволните от нея са стотици. За да приготвите чудното мазило, смесете следните продукти:

  • тривитаминол (може да купите не само от ветеринарната аптека, но и онлайн)- две супени лъжици
  • кисело мляко – същото количество (две супени лъжици)
  • алкохол (най-добре водка, ракия или ром, но в никакъв случай бира)
  • по лъжица хума и мед
  • един яйчен жълтък

Всички тези компоненти миксирайте до получаване на хомогенна смес. Нанесете микса чрез масажни движения в скалпа.

Продължете с масажната техника в продължение на около пет минутки. За да ускорите проникване на съставките, увийте главата с найлоново фолио. С тази маска остане час, след което отмийте старателно.

Внимавайте да не останат мазни остатъци от тривитаминола. Ако е необходимо, нанесете два пъти шампоан.

Тази маска правете веднъж седмично за период от два месеца. След това прекъснете за месец. Ако не сте доволни от резултата, направете още един курс.

Интересен за четене е и този материал за присаждане на коса – ТУК!

Колко е нормалният растеж на косата за 1 седмица? А след маската?

бърз растеж на косата за колко време расте? косопад

При косопад фазите на растеж на косата се забавят.

Косата на всеки човек расте с различни темпове, зависещи най-вече от общото здравословно състояние. Нормално е за седмица косата да стане по-дълга с 2,5 мм. За един месец тя става по-дълга с 1 см.

Ако прилагате по-горе споделената маска по описания начин, резултатът ще е още по-добър. Очаква се косата да стане по-дълга с около 2-2,5 см само за месец.

Звучи невероятно, но е напълно достижимо в домашни условия. И то без да пръскате маса пари за постигането на блестящ резултат.

Продукти за растеж на косата

бърз растеж на косата маска колко бързо расте?

За бърз растеж на косата използвайте специален шампоан, маски и ампули.

Продуктите за растеж на косата също не са за пренебрегване. Те са неизменна част от грижата за здравата грива. Освен това са перфектно допълнение към вътрешната грижа за косата.

Още един интересен материал за бърз растеж на косата, който задължително Ви препоръчваме да прочетете!

Шампоани за растеж на коса

Шампоанът е основен продукт в грижата за косата. За щастие днес се предлага голямо разнообразие от измивни продукти, които могат да ни бъдат от полза в постигането на заветната цел – дълга и блестяща коса.

Добрият шампоан, който стимулира растежа на косата, се познава по състава. Търсете в него някоя от следните съставки – сяра, колаген, кератин, биотин, фолиева и никотинова киселина, аминокиселини, витамини Ф, Д, Б и Е.

Добре е продуктът да бъде обогатен с растителни масла, които са мощна подкрепа за слабия косъм и съдействат за усилване на кръвообращението.

Съветваме да се доверите на продуктите, които се предлагат в аптеките. При избора на шампоан за растежа на косата се съобразете задължително с нейния тип и това дали е боядисана или не.

Шампоан Фитовал

бърз растеж на косата маска шампоани фитовал

Фитовал се ползва страшно много за растеж на косата.

Сред популярните измивни продукти за по-бърз растеж на косата е шампоанът Фитовал. Той съдейства за преустановяване загубата на косми. Съставките в него стимулират клетъчния метаболизъм и делене на клетките в скалпа. По този начин се постига усилване на кръвообращението.

Сред активните компоненти във Фитовал са маслата от арника и розмарин, гликоген и пшенични пептиди. Всички те в комплекс намаляват загубата на косми по време на измиване и освен това придават обем на косата.

Продуктът се използва толкова често, колкото е необходимо. След нанасянето му в скалпа, се втрива и се оставя да подейства в рамките на три минутки.

Опаковка с 200 мл от популярния шампоан струва около 14 лв.

Приорин

бърз растеж на косата лекарство приорин

Приорин е лекарство, което заякчава косъма и дава растеж

За нежно почистване на скалпа, подхранване и оважняване, се доверете на шампоана приорин. Той съдържа гликопротеини и екстракт от просо.

Малко количество от него се разнася чрез масаж върху влажния скалп. След образуване на пяна, продуктът се оставя да престои 2-3 минути и след това се изплаква. При необходимост може да повторите процедурата.

Единствен недостатък е малко по-високата цена за разлика от другите шампоани за по-бърз растеж на косата. Опаковка приорин от 200 мл струва 15 лв.

Ефектът от употребата му се усилва при вътрешен прием на капсулите от серията.

Детски шампоан

За стимулиране растежа на косата при деца добър вариант е детският шампоан на Евтерпа. Той е обогатен с екстракт от невен и алантоин. Съдържа още и витамин В5 – съставки, които подпомагат процесите на растеж в космения фоликул.

Опаковка, съдържа 240 мл от този продукт, струва едва 1,40 лв.

За деца подходящ продукт е и този на Шаума, разработен за най-малките клиенти на марката.

Катранен шампоан за растеж

За бърз растеж на косата може да използвате и катранен шампоан. Съдържащият се в него боров катран е подходящото решение както за прекомерно сухия, така и за прекомерно мазния скалп.

Освен това продуктът успокоява раздразнения от пърхот скалп. Помага и за справяне с косопада. Всички тези проблеми може да разрешите с помощта на добре познатия ни катранен шампоан.

Опаковка от шампоана на Милва (200 мл) струва 2,90 лв. За едно измиване са необходими около 10 мл. Количеството се нанася чрез масаж и след това косата се изплаква. Добре е процедурата да се повтори.

Друга разновидност е продуктът Алгопикс, който съдържа хвойнов катран. Двеста мл от него струва 7 лв.

Шампоан за растеж на косата на Христина

Друг вариант за по-бърз растеж на косата е шампоанът на Христина. Този продукт е с изцяло натурален състав, който подпомага за укрепване на косъма и запазване на влагата в него. Съдържа масла от авокадо, розмарин и арника.

Друго предимство е достъпната цена. Опаковка от 400 мл струва едва 3,90 лв.

Тривитаминол

бърз растеж на косата маска тривитаминол

Тривитаминол е едно от най-търсените средства за растеж на косата (и на гривата)

Сред придобиващите все по-голяма популярност продукти за бърз растеж на косата е и тривитаминол. Този ветеринарен препарат вече е любимото мазило не само на много дами, но и господа.

Всъщност популярният тривитаминол не е нищо друго освен витамините Д, Е и А, смесени в оптимални пропорции за висока ефективност.

И трите витаминни елемента са с доказано положително въздействие върху скалпа – подпомагат растежа на косата, набавяйки ценни вещества на космените фоликули. Продукт е подходящ и за справяне с пърхот. Прилага се във вид на маска. Но никога в чист вариант.

Задължително е в маската да присъстват компоненти на спиртна основа (водка, уиски, ракия, обикновен спирт), както и такива, гарантиращи по-лесното отмиване на мазнината (хума, жълтък, шампоан).

Друг важен съвет е винаги да изплаквате добре косата си след приложение на маската. В противен случай може да се стигне до омазняване на скалпа и свръх производство на мазнини, което допълнително влошава косопада и пърхота.

Подробно за приложенията на тривитаминол, всички рецепти за маски, плюсове и минуси може да научите от изчерпателния ни материал, посветен на темата – ТУК!

Конско чудо

Конско чудо е друг популярен продукт за коса. Комплектът включва три продукта, чиято редовна употреба гарантира бърз растеж на гривата.

Шампоанът, изобилства от полезни за косата съставки. Сред тях са маслата от моной, арган, жожоба, ангелика и авокадо. Съдържа още екстракти от билките коприва, репей и розмарин, които са с доказано положително въздействие върху космения фоликул и скалпа. (Подробно за видовете конски шампоан – начин на употреба, марки, цени, плюсове и минуси)

Вторият продукт от комплекта конско чудо е маска за коса с хидратиращо и дълбоко подхранващо действие, която съдържа мед, пантенол, зехтин, жожоба и антисептичен компонент. Тя се нанася върху цялата коса – първоначално само в корените, а след това и по дължините. Необходимото време за престой с маската е 10 минутки.

Третият продукт в комплекта включва билкова добавка. От нея се приема по една капсулка на ден, като в никакъв случай не се превишава дозата. Приемът трябва да се осъществява след някое от храненията за деня.

Една опаковка съдържа капсули достатъчни за едномесечен прием. Цената на целия комплект е 26 лв.

Витамини за растеж на косата

Витамините са от голямо значение за здравето и блестящия вид на нашата коса. Интересното в случая е, че тези ценни вещества се използват както вътрешно, така и външно. Липсата дори на един витамин веднага дава отражение върху вида на гривата.

Ако темповете й на растеж изостават, това също е знак, че някой от важните витаминни елементи не достига в тялото Ви.

Сред важните за косата витаминни елементи са А, Е, Д и повечето от групата В.

Предлагаме две интересни и изчерпателни материала за приложението на витамини за коса. Първият е ТУК, а вторият ТУК. Задължително ги прочетете!

Добър дермален лосион за скалп

За да се радвате на сиянието на дълга грива, заложете и на дермален лосион за скалп. Здравето на косата започва от скалпа. Единствено добре подхранения скалп може да осигури всички необходимо за бързия растеж на гривата.

Сред добрите лосиони за скалп е този на Алгопикс. Той съдържа салицилова киселина, урея, екстракт от зелени водорасли и пироктон. Всички тези съставки улесняват отделянето на люспите от скалпа. Едновременно с това го подхранват и доставят всичко необходимо за бърз растеж на косата.

Цената на опаковка (120 мл) е 9,60 лв. Нанася по веднъж на ден върху скалпа, без след това да се отмива. Употребата на продукта продължава, колкото е необходимо. За по-добри резултати се препоръчва комбинацията му с измивното средство от същата серия.

С положителен ефект върху растежа на косата е и лосионът на Goldwell. Този продукт съдържа глицерин, благодарение на който деликатно овлажнява косата. Не води до прекомерно омазняване. Косата остава мека и ефирна след употребата му. Цената на опаковка от този продукт е 26 лв.

Лекарства за растеж на косата

За бърз растеж на косата или коригиране на смущенията в този процес, се използват и някои лекарства. С начина им на приложение ще Ви запознаем в следващата част от текста.

Хапчета, капсули Пантогар

бърз растеж на косата витамини за коса

Топ витамини за коса вършат идеална работа.

Хапчетата Панготар са една от алтернативите на лекарства за бърз растеж на косата. Това медицинско изделие съдържа ел-цистин, калциев де-пантогенат, ер-аминобензоена киселина, медицинска мая, тиамин и ценния за косата кератин.

Препаратът се предлага във вид на капсули. Техният прием се препоръчва при промени в космената структура (изтъняване на косъма, побеляване, косопад), както и при увреждане на косата от слънцето.

Освен за бърз растеж на косата, капсулите Пантогар се препоръчват и за заздравяване на нокти, които са чупливи.

За възрастни дозировката от продукта е по една капсула три пъти на ден. Децата над 12 години приемат по 1-2 капсули на ден. Терапията с продукта трябва да продължи едно тримесечие.

Единственият недостатък на Пантогар е високата му цена. Опаковка с 90 капсули струва 59 лв.

Биотин

Важен елемент за правилния растеж  на косата е така нареченият биотин. Този коензим принадлежи към витамините от групата В и е активен участник в метаболитните процеси.

Необходим е за постоянната регенерация на тъканите. В тялото ни биотин се съдържа в най-големи количества в черния дроб и бъбреците. Количествата от него, които са излишни, се освобождават бързо.

Въпреки, че рядко се наблюдава дефицит на този елемент, в определени случаи се налага той да бъде приеман допълнително.

Един от вариантите биотин е този на Джеймисън. Предлага се в опаковка от 100 таблетки, която струва 12 лв. От него се приемат по две таблетки на ден. Задължително е това да става заедно с храна.

Друг вариант е продуктът на Нау фуудс, от който опаковка с 60 капсули струва 21,90 лв.

Маска с екзематин

За бърз растеж на косата помага още един ветеринарен продукт – екзематин. Точните съставки за вълшебната помада включват:

  • лъжица тривитаминол+същото количество екзематин
  • един жълтък
  • аспирин – един брой, стрит на прах
  • супена лъжица водка

Разбъркайте добре всички продукти и нанесете получената смес в скалпа. Увийте косата с найлон и останете намазани за около 40-60 минути, след което измийте старателно с любимия шампоан.

бърз растеж на косата екзематин

Екзематин беше и нашето откритие за по-бърз растеж.

В продължение на два месеца правете тази маска по два пъти седмично. Редувайте маската с екзематин със същата маска, но без него, т.е. веднъж рецептата се изпълнява със същите продукти, а следващия път без екзематин.

Маска с аспирин

За бърз растеж на косата опитайте и маска с аспирин. За целта стрийте на прах 3 хапчета. Прахообразната маса прибавете към 30 мл шампоан.

Получената смес втрийте в мократа коса (втрива се само в корените). Останете с маската в продължение на пет минутки, след което изплакнете обилно с вода. Тази маска може да прилагате ежедневно.

В познатия ни аспирин се съдържа салицилова киселина, която освен, че стимулира растежа, се справя и с пърхота и косопада.

Ампули

Популярен продукт в грижата за коса са и ампулите. Те са много удобни за употреба заради прецизната дозировка. Техен плюс е и високата концентрация на активни вещества, които насърчават насищането на скалпа с полезни вещества.

Ревалид, ампули, шампоан, капсули

Ревалид е сред популярните разновидности на ампули за коса. Марката предлага още шампоан и капсули за коса. Ще се спрем на начина на приложение на всички тези продукти.

В борба с косопада и за по-бърз растеж на косата заложете на продуктите от серията на швейцарския производител. Ампулите съдържат мощна формула с кофеин, които оказва положително въздействие върху косъма.

Активният компонент забавя клетъчното стареене на фоликула. Съдържа още екстракт от овес, протеин от пшеница и пантенол. Същите компоненти влизат и в състава на шампоана.

Оптималната употреба на ампулите е по два пъти на ден – една се втрива в скалпа сутрин и още една вечер.

При по-леки случаи се употребява по 4-5 седмично. Само по веднъж на ден. Терапията трябва да продължи поне 2-3 месеца, докато косата се регенерира напълно. Опаковка, съдържаща 6 ампули, струва 32 лв.

Шампоанът Ревалид е подходящ за всички типове коса. Препоръчва се за употреба от представители на двата пола. С него може да миете косата си ежедневно. Опаковка от 250 мл струва 16 лв.

Капсулите Ревалид съдържат съставки, стимулиращи растежа на косата – цистеин, калций, тиамин, желязо, цинк и други. Стандартната дозировка за деца над 12 години и възрастни е 3х1 капсула. Опаковка, достатъчна за месец, излиза около 30 лв.

Действат ли Kerastase (Керастаз)?

Сред популярните продукти са и ампулите Керастаз. Мненията за тях са предимно положителни, като единственият им недостатък е високата цена. Кутия с 30 ампули излиза около 180 лв.

Благодарение на уникалния комплекс от стволови клетки и витамините от групата В (елементите 3,5 и 7), скалпът се насища с кислород. Това гарантира по-бърз растеж на косата, която освен, че расте по-бързо е по-жива и подхранена.

Прилагат се по познатия начин – по ампулка на ден. Количеството се втрива в скалпа без последващо отмиване. Терапията трябва да продължи 2-3 месеца, за да се гарантира оптимален резултат и пълно обновяване на косъма.

Ампули за растеж на косата Farcom seri

Отлично средство за стимулиране растежа на косата и регенерацията на косъма са ампулите Фарком Сери. Те съдържат екстракт от семената на памук, който хидратира в дълбочина дори най-увредените коси.

Ампулите са част от възстановителната терапия след химическо третиране на косата. В случая се използва цяла ампулка.

Количеството се размива със същото количество вода. Получената емулсия се нанася първо в корена, а след това и по дължините на косата. След което се изчаква 3 минутки и косата се изплаква единствено с вода.

Ампулата може да се използва и по още един начин – половината от съдържимото в нея се изсипва в къдрина. След приключване на къдренето се използва и останалото количество по начина, описан по-горе.

Цената на кутия, съдържаща 12 ампулки, е 22 лв.

Ампули Denis – с плацента, ербекрин

Ампулите Денис са още една възможност за всеки, който иска да си осигури бърз растеж на косата и да се справи с прекомерната загуба на косми. Продуктът съдържа екстракт от плацента, който повлиява положително на метаболитните процеси, процеси протича в космения фоликул.

Тези ампули се нанасят на чиста коса чрез втриване. След това косата не се изплаква, а просто се оформя до постигане на желаната прическа.

Прилагайте ампулите на Денис по 2-3 пъти седмично в продължение на седмица. А след това само по веднъж седмично. Цената на опаковка с осем ампулки е 13,85 лв.

Същият производител предлага и ампули ербекрин. Продуктът съдържа растителни екстракти от коприва и градински чай, които ефективно се борят с косопада. Ампулите се прилагат по същия начин, както и тези с плацента. Цената им е същата – 13 лв за 8 ампулки.

Ампули Loreal

Ампулите Лореал Аминексил са перфектното решение при изтъняваща и окапваща коса. Те съдържат уникален патентован аминексил комплекс, както и витамин Ф (Омега 6 комплекс). Всички тези съставки се борят ефективно с процесите, свързани със забавен темп на растеж на косата, както и със загуба на косми.

Редовната употреба продукта гарантира не само по-бърз растеж на косата, но и по-добро прикрепване на космените фибри към скалпа.

При силен и упорит косопад препоръката е да се употребява по ампула на ден. При по-леки форми се използва по една ампулка 2-3 пъти в седмицата.

Цената на опаковка, съдържаща 42 ампули, е 219 лв.

На Vichy

Френският гигант Виши също предлага ефективно решение за бърз растеж на косата. Ампулите на марката съдържат стволови клетки в специален лесноусвоим от фоликула комплекс, който гарантира сгъстяване на косата.

Препоръчва се косата да се третира с комплекса по веднъж на ден в продължение на три месеца. За улеснение в опаковката има и дозатор, който се поставя върху отворената ампула. След нанасяне косата не се мие.

Кутия, съдържаща 28 броя от ампулите на Виши, струва 182 лв.

Други рецепти за домашни маски

Домашните маски не са за подценяване в грижата за косата. Много често те се оказват дори по-ефективни от скъпите купешки продукти. Научете кои са най-добрите средства за екстремен растеж на косата, които можем да си набавим срещу жълти стотинки. (Още за тайните на естествено красивата коса)

Хининова вода, хининов шампоан

бърз растеж на косата маска хининова вода

Хининовата вода е хит още от комунистическо време и преди това.

Сред мощните стимулатори растежа на косата е хининовата вода. С нея може да приготвите ефективна маска. Смесете две лъжици предварите цедено кисело мляко със същото количество от коментираната течност.

Прибавете няколко капчици бадемово масло и цяла ампулка витамин А. Маската нанесете върху косата и изчакайте половин час преди да я отмиете. Ако имате суха коса, правете я веднъж на две седмици.

Ако не се оплаквате от специфични проблеми и просто искате да придадете допълнителен блясък на косата си, маската е добре да се прави веднъж месечно.

Употребата на хининов шампоан също гарантира екстремен растеж на косата. Разнообразието от марки е наистина голямо. За почитателите на медицинска козметика, Клоран предлага решение на проблемите с косата. Гигантът предлага изключително ефективен хининов шампоан.

Сред по-достъпните по отношение на цена продукти са тези на Милва, Евтерпа и Здраве. Марките също предлагат хининови шампоани, които са не по-малко ефективни от тези на по-скъпите марки.

Джинджифил за растеж

За екстремна стимулация растежа на косата може да разчитате и на джинджифил. Необходимо е направите на кашичка малко парченце от него. Към получената маса може да прибавите и лъжица растително масло – зехтин, рициново или от репей.

Нанесете единствено върху скалпа и изчакайте 15 минути преди да отмиете маската. Прилагайте я веднъж седмично и много скоро ще забележите положителната промяна в дължината на Вашата коса.

Маска с рициново масло

Maска за коса с рициново масло е решението не само за лечение на косопад. Този уникален продукт спомага за ускоряване на растежа на косата. Съдържащата се в него рицинова киселина е мощен активатор на космените фоликули.

За ускоряване растежа на косата рициновото масло може да се използва в чист вид директно нанесено върху скалпа чрез масаж. Добре е косата да се увие с найлон и топъл плат. Може да преспите така или да отмиете маската след час.

В чист вид рициново масло се употребява и като спомагателен компонент, прибавен към готови средства за овлажняване и омекотяване на гривата. Маслото придава блясък, бори се с пърхота и мазната себорея.

За бърз растеж на косата работи добре и емулсия с рициново масло. Приготвя се от 40 гр масло, което се прибавя към 25 мл водка. Тази смес се втрива в корените. Маската се държи около 25 минути, след което косата се измива.

Друг вариант за маска с рициново масло включва – две лъжици вода, същото количество масло от лют червен пипер и лъжица рициново масло. Хомогенизирайте тази смес и я нанесете върху косата. Останете с нея около два часа, след което отмийте.

Може да и опитате и смес от две лъжици сок от лук+същото количество масло. С тази маска останете 40-45 минути, преди да я отмиете от косата си.

Маска за коса с лук

Маска за коса с лук е друго домашно средство за бърз растеж на косата. Лукът стимулира притока на кръв към скалпа и по този начин се активизират всички процеси, свързани с растежа на косата. Необходимо е да изстискате сока от една глава лук.

Към него прибавете и лъжица мед. Получената кашичка втрийте в скалпа. Малко след нанасянето й ще усетите загряване. Останете с маската 25 минути, след което я отмийте от косата по обичайния начин.

Като маска за бърз растеж на косата може да използвате и само сок от лук. За целта той се втрива директно в скалпа и след това се разнася по дължините.

Притежателките на суха коса не бива да задържат тази маска върху нея повече от един час. Препоръчително е те да добавят към маската лъжица базово масло или течни витамини.

Дамите с друг тип коса могат да останат с маската два-три часа, след което да измият косата си с подходящ шампоан.

Отлично средство за по-бърз растеж на косата е и следната маска – една глава лук на кашичка, две лъжици сок от морков, лъжица рициново масло и по ампулка витамин А и Е. Тази смес се нанася върху цялата грива. Час по-късно се отмива с вода и подходящ шампоан.

Маска с горчица

Любимата ни горчица има и козметично приложение. Тя се използва за ускоряване растежа на космените фоликули. Наред с това подхранва и стимулира обновяването им.

За съжаление рецептата, която предлагаме, не е за всеки. Не се препоръчва на хора със сух или предразположен към алергии скалпа.

Преди да нанесете маската върху косата, тествайте поносимостта си към нея върху малък участък от кожата. Действието на горчицата се изразява в за ускоряване на притока на кръв към корена на косъма.

За приготвянето на класическата маска с горчица за бърз растеж на косата ще трябва да смесите 3 непълни супени лъжици горчица на прах, 3.5 супени лъжици репейно масло ( или друг вид базово масло) с яйчен жълтък и 1 чаена лъжичка захар.  Прибавете 2 супени лъжици гореща вода към този микс. След това го втрийте в корените, разделяйки косата на сектори.

Останете намазани за 25 минути (задължително е предварително да увиете косата с кърпа). Маската се нанася 2 пъти седмично. Правете това в продължение на 3-4 месеца.

Маска с кафе

бърз растеж на косата маска яйце, рициново масло

За бърз растеж на косата опитайте маска с яйце и рициново масло.

Маска с кафе е друг метод за стимулиране растежа на гривата. Необходимо е единствено да нанесете чрез масаж в скалпа й 3-4 лъжици утайка от кафе. Задръжте сместа върху главата си възможно по-дълго. Правете маската всяка седмица, за да постигнете желания резултат.

Единственият минус на този способ е, че кафето придава тъмен оттенък на косата. Затова блондинките не трябва да експериментират с тази маска за коса.

Репей за коса

Билката репей е едно от природните средства, използвани за бърз растеж на косата. Може да я използвате по няколко начина. Един от тях е следната маска.

Разбива се един жълтък. Към него се прибавят две супени лъжици лимонов и лъжица сок от корени на репей (може и масло от билката).

Разбъркайте добре всички съставки. С четка за боя нанесете тази смес в корените. Оставете маската да престои един час, след което я отмийте.

Маслото от репей е средство, подходящо за третиране на всеки тип коса. Помага при всякакви проблеми, свързани с гривата – пърхот, мазен или сух скалп, косопад, забавен растеж. Добре е с маслото от репей да се прави маслена баня на цялата коса.

За целта се затоплят на водна баня две лъжици от този продукт. Количеството се нанася върху косата като първо се започва от скалпа и след това се разнася върху дължините. Поставя се найлонова шапка, а след това и топла кърпа върху главата. Преспива се така и на сутринта маската се отмива от косата.

Друг вариант за бърз растеж на косата с помощта на репей включва – 2 супени лъжици шампоан, 1 супена лъжица масло от репей масло, глава настърган лук, яйчен жълтък и 1 супена лъжица мед.

Нанесете сместа върху косата си. Увийте с найлон и хавлия. След 2 часа измийте косата си. Тази маска е изключително благоприятна за суха и/или чуплива коса.

Репей влиза в състава и на друга древна рецепта за бърз растеж на косата. За справяне не само с този проблем, но и с косопад, пърхот и сърбеж се препоръчва отвара от корените на репей.
Една част сушени и нарязани корени от билката прибавете към 10 части вряща вода. Оставете на слаб огън в продължение на 10-15 минути. Следва киснене за период от 2-3 часа, след което течността се филтрира. Г

Използвайте я за втриване в корените или за изплакване косата след измиване след измиване. Процедурата се повтаря през 2 дни.

С розмарин

Билката розмарин е едно от най-мощните растения, използвани за бърз растеж на косата. Необходимо е само преди всяко миене на гривата да втривате в нейния скалп по няколко капчици масло от розмарин. Направете масаж. Изчакайте половин час и след това измийте косата по обичайния начин.

Ако косата Ви се омазнява прекалено бързо, съветваме да заместите маслото с отвара от розмарин. Просто обливайте с нея косата след всяко миене. Не изплаквайте след обливането с розмариновата отвара.

Няколко капчици розмариново масло може да прибавите към шампоана си. Но в такъв случай не забравяйте да разклатите бутилчицата преди да използвате шампоана за измиване.

Розова вода

Уханната розова вода е друго изпитано средство за бърз растеж на косата. Използвайте следната маска – един разбит жълтък, към който сте прибавили чаша мляко и лъжица розова вода. Тази емулсия нанесете върху гривата и изчакайте два часа преди да я отмиете.

Веднъж седмично е необходимо да правите тази маска, за да ускорите растежа на косата си.

Розова вода може да се използва и като лосион за коса. Просто впръсквайте ежедневно от ароматната течност в корените на косата си и след това масажирайте. Не е необходимо да изплаквате след това. (Още за приложенията на уханната розова вода)

Зехтин, олио

бърз растеж на косата маска домашни средства

Домашни средства като горчица и чесън гарантират бърз растеж на косата.

Зехтинът изобилства от витамините А и Е. И точно поради тази причина маски с него се препоръчват за бърз растеж на косата. Един от вариантите за маска включва разбит жълтък, две лъжици мед, лъжица вода и малко зехтин за получаването на емулсия.

Тази маска се разнася първо върху скалпа, а след това и по дължините на косата. Стои се 20 минути с нея, след което се отмива.

Друг вариант включва размиването на два разбити жълтъка с половин чаша вода и две лъжици зехтин. Маската се нанася по същия начин. Времето за престой е същото, както и при по-горе предложената маска. Втората маска е добре да се прави два пъти в месеца. Не повече.

За да стимулирате растежа на гривата може да опитате и още една маска със зехтин. Просто затоплете на водна баня две лъжици от ценната мазнина. След това разнесете количеството постепенно в корените и по дължините. Най-добре е да преспите с маската и да измиете косата си на сутринта. Задължително увийте намазаната глава с найлоново фолио.

Маска за бърз растеж на косата може да направите и с обикновено олио. За целта пригответе домашна майонеза от един жълтък, лъжичка оцет и необходимото количество олио. То се прибавя постепенно в процес на разбиване на емулсията.

Тя се нанася първо в корените, а след това и по дължината на косата. С тази маска се стои 20 минути, след което косата се измива с обичайно използвания шампоан. (Още за топ ползите и приложенията на полезния зехтин)

Маска за коса с урина

Ще предложим и още един метод за стимулиране на косата, но с уговорката, че на някои от Вас може би няма да се понрави. Но все пак за тези, които имат смелост да опитат, ще споделим рецептата.

Тя включва малко количеството от собствената им урина, размито с хума до получаване на кашичка. Сместа разнесете върху корените на косата. След това увийте с найлонов плик. Изчакайте половин час, преди да отмиете кашичката с обичайно използвания шампоан.

Домашен спрей

Ще предложим и една рецепта за домашен спрей за стимулиране на косата, която не е никак трудна за изпълнение.

Необходимо е в чаша вода да сварите две пакетчета чай от мента. Към готовата течност прибавете сушен розмарин в количеството от половин лъжица.

Оставете билките в течността в продължение на цяло денонощие. Това е периодът, необходим за получаване на качествена настойка. След това прецедете течността и към нея прибавете лимонов сок (пет чаени лъжички).

Прехвърлете в шишенце с пулверизатор. Възможно по-често след измиване на косата впръсквайте малко количество от спрея в корените. Много скоро положителният резултат ще бъде забележим.

Търкане с чесън

Търкане на скалпа с чесън е друг метод, гарантиращ постигането на бърз растеж на косата. За тази цел е необходимо да пасирате почистените скилидки на една глава чесън. Към получената маса прибавете и малко количество зехтин или друго растително масло, подходящо за коса.

Сместа изсипете върху парче марля и увийте така, че да се получи тампон. С него търкайте скалпа. Натискайте повече, за да се отделя повече сок от чесъна.

След приключване на процедурата увийте главата с найлоново фолио, а след това и с кърпа. Останете така два часа, след което измийте косата по обичайния начин.

Бадемово масло (индийска маска)

Идийките крият не едва и две тайни за красота. Те обръщат най-голямо внимание на косите си и неслучайно гривите им са в перфектно състояние. Предлагаме една маска за бърз растеж на косата, която в Индия се предава от майка на дъщеря през поколенията. Варианти за приготвянето й има много, но ние се спряхме на един от тях.

Той включва разреждането на 4 супени лъжици безцветна индийска къна с отвара от жълт кантарион в количеството, необходимо за получаване на кашичка. Към нея добавете лъжица кисело мляко или оцет. Както и една лъжица бадемово масло. То може да се замести и с масло от репей.

Добре хомогенизираната кашичка нанесете върху цялата коса. Увийте с найлон и останете така 4 часа преди да отмиете маската. Добре е тази маска да се прави поне веднъж месечно. Може и всяка седмица.

Масло от авокадо

Маслото от авокадо е друго мощно средство за бърз растеж на косата. Това негово качество се дължи на изобилието от витамини Е и А в състава на маслото.

Маската, която ще предложим, представлява смес от три лъжици масло от авокадо, същото количество горчица и лъжица канела. Хомогенизираната кашичка нанесете върху косата и я задръжте там поне за час, след което отмийте.

Единственото трудно за изпълнение е времето за престой с маската, тъй като тя има силно загряващ ефект, дължащ се на канелата и горчицата. Но ефектът е повече от добър.

Все пак за тази маска за екстремен растеж на косата, трябва да знаете, че тя действа агресивно и е необходимо да осигурите почивка на скалпа. Най-добре е да третирате гривата по този метод веднъж на всеки две седмици.

Люти чушки

За стимулиране растежа дори на оредяващата коса съветваме да използвате сок от люти чушки. Втрийте го директно в скалпа и изчакайте поне половин час преди да отмиете.

Може да си приготвите и тинктура от люти чушки, която след това да използвате за направата на домашни маски за бърз растеж на косата.  За целта залейте няколко люти чушки с 250 мл водка или ракия. Оставете сместа за няколко седмици на тъмно място. След това я прецедете и използвайте за маски.

Една примерна маска включва две лъжици от тинктурата+същото количество вода и лъжица рициново масло. Тази смес нанесете в корените на косата чрез масаж. Изчакайте поне половин час преди да измиете косата.

Друг вариант включва 4 супени лъжици мед и 1 супена лъжица от приготвената тинктура. Смесете добре съставките и след това ги втрийте в корените на косата. Останете с маската в продължение на поне 5-10 минути, а най-добре ще е ако можете да я изтърпите поне час. След това измийте по обичайния начин.

С яйце и мед

бърз растеж на косата маска с кафе, с яйце

Маските с яйца и с кафе са добър вариант за домашна употреба.

Друга маска за бърз растеж на косата включва мед и яйце. Необходимо е към едно разбито яйце да прибавите две лъжици от пчелния продукт. След това сложете лъжица канела и същото количество масло от репей.

Кашичката нанесете първо в корените, а след това и по дължините на косата. Останете с нея поне час, след което я отмийте от главата си, използвайки любимия си шампоан.

С канела

Уханната канела е прекрасно средство, осигуряващо бърз растеж на косата. Освен по-горе споменатата маска, може да си приготвите подобна помада по следния начин.

Затоплете половин чаша растително олио – зехтин, бадемово или арганово. В него разтворете смес от две лъжици канела и същото количество мед. Тази смес прибавете към един жълтък.

Маската е добре да се задържи върху косата поне 20 минути.

Друг вариант за използването на канела като средство за бърз растеж на косата е канеленото масло, приготвено в домашни условия.

За неговата направа е необходимо да поставите 4-5 пръчици канела в малко бурканче. Залейте ги със зехтин и оставете бурканчето на сенчесто място за период от три седмици.

От полученото олио използвайте 4 супени лъжици. Към количеството прибавете едно разбито яйце и две лъжици мед. Тази кашичка нанесете върху косата и я оставете да престои там четвърт час. Следва измиване по обичайния начин.

Маска с хума

Хумата е едно от най-мощните природни средства за стимулиране растежа на косата. За да приготвите маска със стимулиращ ефект е необходимо да смесите две лъжици хума със супена лъжица алкохол, един разбит жълтък и две лъжици зехтин или някакво друго базово масло.

След като нанесете маската върху косата задължително увийте с найлон. Останете така 20 минутки. Следва отмиване с измивен продукт и третиране на косата с балсам, тъй като хумата има подсушаващ ефект. За дамите със суха коса, тя не е най-добрият избор.

Храни за растеж на косата

За стимулиране растежа на косата, приеманата храна е не по-малко важна от външната грижа. Ще с спрем на храните, които повлияват положително върху растежа на косата.

За да расте нормално гривата ни тя се нуждае от достатъчно калций, желязо, селен, магнезий, мед и други минерали.

Основният източник на изброените хранителни вещества са следните храни –  мляко, брюкселско зеле, всички плодове и зеленчуци.
В списъка с полезни за косата храни специално място заема годжи бери. За екстремния растеж на косата допринася веществото бета-каротин. Голямата част от него се съдържа в зелените и жълти зеленчуци и плодове (портокали, броколи, марули, грах, моркови, праскови, кайсии, грейпфрут и др).

Друга важна препоръка е да се откажете от приема на много кафе. Избягвайте пушенето, както и престой в задимени помещения.

Консумирайте достатъчно вода не само, за да хидратирате косата си отвътре, но и а й помогнете да отдели чрез скалпа натрупаните токсини.

Тези прости съвети не само допринасят за ускоряван растежа на косата, но и за подобряване на общото здравословно състояние.

Надяваме се, че този материал е бил полезен за Вас. Споделете го в мрежите, за да достигнат до повече хора съветите ни за бърз растеж на косата. Благодарим Ви предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Бърз растеж на косата: най-добрите продукти, храни и маски
4.67 (93.33%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *