Ad Clicks : Ad Views :

Рак на гърдата: Разпознаване, симптоми, лечение. А билки?

/
/
/
196 Views

♠ Особеностите на този рак ♠ Симптомите ♠ Най-ранните подсказки ♠ Как да различим ♠ Мастит или рак? ♠ Мастопатия или рак? ♠ Фиброаденом или рак? ♠ Причини за рак на гърдата ♠ Типове ♠ Предраков стадий нула ♠ Фази 1 до 4 ♠ Лекува ли се рак на гърдата ♠ Диагностика

Още в текста: ♠ Как да се проверяваме сами ♠ Лечение на рак на гърдата ♠ Без операция ♠ Чрез операция ♠ Алтернативи ♠ Народно лечение и диета ♠ Профилактика

Образуването на злокачествен тумор на млечната жлеза е крайно често онкозаболяване сред дамите. Статистиците не са единни в данните си, но всички звучат плашещо. Според едни от такъв рак е застрашена всяка осма жена, а според други – всяка десета го развива. Изглежда преувеличено и сякаш невъзможно. Каквато и да е истината, без съмнение си струва да се запознаем с това заболяване и да се научим да се следим. Тук ние ще помогнем и с инфо, и с техники за проверка.

Какъв е този рак?

Рак на гърдата: Симптоми и лечение
Развитие на патологията

Струпването на изродени клетки на гърдата или в млечната жлеза – казано просто или по медицински, винаги е стресиращо и високорисково събитие. Този рак е склонен към агресивно разрастване и към метастазиране.

Злокачественият тумор представлява неконтролируем ръст на епителни клетки. Само да вметнем, че от него не е напълно защитена силната половина на човечеството – рядко, но засяга и мъже.

Рак на млечна жлеза е опасна онкология. Смъртността от него се оценява грубо на 50% от заболелите. Те загиват главно поради късно откриване на болестта.

Ако този рак се „хване“ до 2-и стадий включително, доста голяма става вероятността той да бъде преборен и всичко да завърши благополучно.

Ето защо започваме от симптомите – ще ги изучим подробно, за да сме абсолютно подготвени.

Симптоми на рак на гърдата

След негативното въведение следва и първа добра новина: нерядко предраковите прояви са забележими, дори напълно видими върху млечната жлеза.

Най-най-ранните белези са отичане и излющване на кожата, болезненост на зърната.

Това идва не само от хормоналните сривове, както сме свикнали да приемаме. Това са също и симптоми на

инфекции, кисти и мастопатия

Тези три патологични изменения не са много рискови, но представляват предраково състояние.

Други проявления обаче са направо спешни:

Отделяне на секрет от зърната – това се наблюдава във всички стадии на рак на гръдната жлеза. Течността е жълто-зелена или прозрачна. След време зърното се зачервява, появяват се ранички и/или петна върху ареола;

Уплътняване в гърдата – поява на по-твърд, сякаш със сгъстена консистенция участък. То се напипва като по-твъдо и плътно място;

Деформация на линията на гърдата – при разрастване на тумора в по-плътните тъкани на жлезата и особено при появата на метастази се изменя структурата и съответно – външният вид. Кожата над образуванието се зачервява, започва да се лющи, формира се ямка с портокалова кожа;

Всмукване на гърдата или придобиване на плоска форма – зърното се изтегля навътре;

Увеличаване на лимфни възли под мишницата – при повдигане на ръката се усеща болезненост „по ръба“ на вдлъбнатината.

Първи признаци

В началния стадий протичането почти винаги е безсимптомно. То по-скоро напомня разни видове мастопатия.

Разликата е там, че уплътняванията при доброкачествени образувания са болезнени, а при рак – не.

Записвани са първите признаци, привлекли вниманието на пациентките. За 70% това са били някакви уплътнявания в гърдата, които лесно се напипвали през кожата.

Обаче повод за посещение на лекар са били не тези напипани твърдини, а появата на болезненост в гърдата.

Иначе за първи признак на рака се смята появата на бучка, която не изчезва и след менструация.Рак на гърдата: Симптоми и лечениеРак на гърдата: Симптоми и лечение

Как да разграничим

рак от други болести на гърдата

Ако сте напипали нещо твърдо в гърдата си, от това не следва автоматичното заключение, че имате рак. Такова нещо се получава и при още няколко болестни изменения, които даже имат и подобна симптомакита.

Болка и „нещо твърдо“ се появяват при:

 • мастит – възпаляване на жлезата;
 • мастопатия – малки топчета или разляти дифузни втвърдявания
 • фиброаденом – образувание, обаче доброкачествено.

Мастит или рак?

Маститът се получава от травма или инфекция, попаднала в гърдата през напуквания на зърното. Разбира се, най-вече се случва на кърмачки, но не само. За разлика от рака, маститът се развива скорострелно още първите денонощия.

Маститът създава общо втвърдяване, поражда остра разкъсваща болка, и най-важното – вдига температурата. Ако се появят гнойни образувания или от зърното да се отделя гнойна или кървава течност.

Мастопатия или рак?

Мастопатията е невъзпалително разрастване на алвеоли и протоци на млечната жлеза. Може да се образуват възелчета, а може и да е дифузен. Фиброзно-кистозното изменение на гърдата има капацитета да се изроди в рак. Ако вие се оглеждате и опипвате, едва ли бихте различили достоверно мастопатия от рак. Но ще имате причина да направите диагностично изследване.

Специфичното за мастопатията е, че има множество възелчета или зърна, или пък има тежко дифузно разпространение на голяма площ. Нерядко се съпровожда от менструални нарушения и настъпване на климакс. Болката не е остра, а постепенно се увеличава с нарастване на втвърдяванията.

Фиброаденом или рак?

Фиброаденомът е доброкачествен, образува се в жлезистата тъкан. Има зряла форма с ясен контур и незряла – с разлят контур. Има вероятнот да се изроди в рак.

Тук различаването също е трудно. И при фиброаденома няма болка, също като в началото при рака. Единствено различие: кожата на гърдата не се променя. По-добре се проверете.Рак на гърдата: Симптоми и лечение

Болезнеността в гърдата обичайно насочва не към вариант онко, а към съвсем друг тип патологични процеси, главно хормонални. В една част не са дори естествени. Описваме всички възможности ТУК:

Болки в гърдата, болезнени гърди и зърна: Какво може да е? Причини, заболявания, самодиагностика

А как да разберем дали болезнеността идва от гръден кош или от гърда ТУК:

Болки в гърдите (гръдния кош). Как през 2019 г да разберем какво значат стягане, тежест, бодежи, парене?

Причини за рак на гърдата

Водещият фактор е промяна в хормоналния фон. Клетки от млечните протоци мутират и придобиват свойства на ракови.

От събраните данни на хиляди пациентки са изведени честите фактори, провокиращи появата на рак:

 • женски пол, висок ръст, наследственост;
 • липса на бременност или зачеване след 35-а година;
 • тумори в др. тъкани;
 • въздействие на радиация;
 • наличие на цикъл над 40 години (повишена естрогенова активност);
 • злоупотреба с питиета, цигари;
 • ниска активност и физически действия;
 • хормонална терапия в големи дози;
 • затлъстяване след менопауза.

Типове рак на гърдата

 • Дуктален – значи се е зародил в млечните канали;
 • Дуктален инфилтриращ – от млечните канали пробива през стените и минава в заобикалящите тъкани. 80% от случаите на рак са такива;
 • Дуктален ин ситу – остава в канала и не се разпространява навън. Лечим е, но в противен случай се превръща в инвазивен;
 • Лобуларен – възниква в лобулите (жлезистия дял на гърдата). Рядък – в 10-15% от случаите. Но се разпространява към др. зони;
 • Лобуларен ин ситу – остава ограничен в лобулите. Смята се за маркер за увеличена вероятност от развиване на истински рак.

Друго класифициране по формата на рака ТУК: Оточна, тип „черупка“, като червен вятър, псевдо мастит, Пейджет – като екзема. Инвазивен, неинвазивен.

Предраков стадий нула

Нулевият стадий е време на пълно отсъствие на симптоми. Патологичното израждане на тъкани все още се заражда. Когато се удаде възможността онкологичният процес да бъде диагностициран на такъв етап, прогнозата за терапията е възможно най-благоприятна.

Условно нулевата фаза се дели на

 • Начален етап на неинвазивен онкопроцес, при който раковите клетки не влизат във взаимодействие с околни тъкани. Това може да е например аденокарцином или атипична хиперплазия в отделни протоци. Каквото и да е, мутиращите клетки не се разпространяват извън стените на протоците и не оказват влияние върху здрави тъкани;
 • Развитие на новообразувания с неизяснена същност. Все още не се диагностицира раково израждане, но е повишено нивото на онкомаркерите. Лекарите вече имат основание да бъдат нащрек и да назначават допълнителни изследвания.

Към групата на риска се отнасят пациенти, страдащи от мастит, различните форми на мастопатия, аденом и фиброаденом, патологии на зърното и др. В тази категория всички усещания и прояви са важни, въпреки че те може да са само симптоми на патологиите, които създават благоприятни условия за рак.

Болка във фаза нула – рядко и по изключение може да възникне слаба болезненост с неизразена локализация. Тя има цикличен х-р и е свързана с колебанията на общия хормонален фон.

Първи раков стадий

Рак на гърдата: Симптоми и лечение
Всички стадии на рака

От тази фаза раковите клетки придобиват свойствения си инвазивен характер – способността да влияят на разположените до нея здрави тъкани. Симптомите тук са слаби, но ги има. Необходимо е да се прояви внимание, за да бъдат забелязани. Възможни белези са:

увеличаване на тумора до 2 см. в диаметър – при такъв размер той вече е различим от жената, която се оглежда и палпира. Възелчетата може да имат незначителен размер, но са с ясен контур. Задължително са безболезнени и с ограничена подвижност;

незначително увеличаване на лимфн. възли в подмишнечна зона от страната на новообразуванието – свързано е с повишената им активност. Атипичните клетки в тумора имат ускорен метаболизъм, повишена репродуктивна способност и по-кратък живот. Те претоварват лимфната система, затова може да се появи подпухване в ръката, рамото или гръдта;

частично всмукване на зърното с незначителна деформация – когато поражението е локализирано в него;

намаляване на диаметъра на ареолата – пигментирания кръг около зърното. Свързано е с изменение на тъканите;

секретиране от зърното – светло, жълтеникаво или с примес на кръв. Характерно е за дукталния вид рак;

субфебрилна температура от възпалителния нискоинтензивен процес;

резки и безпричинни колебания в теглото, най-често надолу. Забелязват се липса на апетит, угнетена емоционалност. Това идва от нарушеното хормонално равновесие;

обща слабост, снижена концентрация, повишена умора – симптоми на интоксикация.

Диагностициране на рака на този етап дава възможност за възстановяване на здравето на пациентката и дори за съхраняване на млечната жена, заедно със способността й за естествено кърмене.

Втори раков стадий

В него присъстват всички симптоми от първа фаза, но са по-ярко изразени.

Към особеностите отнасяме:

 • туморът достига вече 5 см. При множествено разпространение – туморите се увеличават и по брой, не само по размер;
 • хлътване на поразената област – ясно се очертава и е добре забележимо при бавно вдигане и отпускане на ръката;
 • изменение на кожното покритие – зачервяване, загрубяване, лющене, загуба на еластичността, оставане на гънки и вдлъбнатини след палпация.

Симптомите показват необратимо нарушен метаболизъм на тъканите. Възможно е лимфн. възли силно да се увеличат. Подкожните вени стават отчетливи.

Болка във втори стадий – изразена болка все още няма но може да се появяват някакви тъпи усещания в областта на гърдата и под мишницата.

Това е последният стадий на заболяването, когато – макар и с големи загуби, пациентът може да бъде спасен. Има надежда!Рак на гърдата: Симптоми и лечениеРак на гърдата: Симптоми и лечение

Трети раков стадий

От този стадий по правило излекуването на пациента става невъзможно. Провежда се симптоматична терапия с две цели:

 • максимално да се забави скоростта на развитие на заболяването;
 • да се облекчи страданието на пациентката.
 • На този етап симптомите са изразени, много усилени.

Болката в трети стадий: тук вече я има. Тя се появява заради отоци в областта на рака и премачкването на тъкани, както и от възникването на рани по кожата. Болката е монотонна и с постоянен характер. Обикновено бавно и неотклонно се усилва. Временно облекчение носят само аналгетиците

Туморът се увеличава над 5 см и има инвазивни свойства – той прихваща околните тъкани. При множествени втвърдявания се стига до сливане в единно цяло.

Върху зърното се образуват корички, лимфните възли стават все повече, възпаляват се и болят. Деформацията на гърдата е отчетлива. Тел. температура е съществено повишена заради усилената интоксикация и активирания възпалителен процес.

На този етап започва метастазирането.

Четвърти, терминален стадий

Характерни са силни болки и поражения от метастазите – както в близки тъкани, така и в отдалечени органи, кости, мозък.

Туморът се разраства и обхваща цялата гърда. Кожата се покрива с множество язви. Възпалението обхваща цялата лимфна с-ма.

Лечението в този стадий е само симптоматично, с цел облекчаване на болките.

Лекува ли се рак на гърдата?

В нулевия стадий излекуването е на 100%. В най-късните стадии има редки случаи на изцеляване, там въпросът е за удължаване на живота. Смята се, че след откриване на рак в тъканите на млечната жлеза, пред пациентката има около 5 години (по усреднени данни). Обаче има немалко случаи на живот с продължителност 20 години и повече. Дори и за забравяне на диагнозата.

Правилото е: колкото по-рано се диагностицира процесът, толкова по-благоприятни са условията.

Диагностика

Първичните изменения на гърдата могат да се забележат от самата жена и да се потвърдят от лекар. Адекватно ще прегледат хирург, онколог, мамолог и ендокринолог.

За уточняване на природата на тумора и степента на разпространение на рака се назначават лабораторни и образни изследвания като ултразвук на жлезата, мамография, биопсия, ЯМР или КТ, онкомаркери при кръвно изследване, цитонамазка от секрет.

Как да се проверяваме за рак?

Мнозина от нас не обичат да мислят за негативни неща, боейки се, че те ще се случат. Но нека не проявяваме суеверия относно рака на гърдата. Ако жената периодично си оглежда и опипва гърдите, като го превърне в навик, ще си създаде най-добрите шансове – при всякакво развитие на нещата.

Редовната самопроверка ще ни остане напразен труд, ако болестта ни заобиколи. Но в другия случай ще даде шанс за ранна терапия и повече живот. А защо не и пълно оздравяване.

Рак на гърдата: Симптоми и лечение
Проверяването трябва да е навик

Как да преценим гърдите си:

Сваляме сутиена и заставаме пред огледалото. Първо ще оценим как изглеждат гърдите – форма, цвят, размер. Първите пъти ще ги изучите. Това, че си ги носим с години, не значи, че си ги познаваме добре. Огледайте внимателно всеки сантиметър. Постепенно ще започнем да се опознаваме и най-малкото изменение ще направи впечатление.

На второ място оглеждаме външните признаци – вдигаме ръка, за да проверим ще се очертае ли дупка. После оглеждаме за зачервяване, обриви, оток или подпухване. Въобще за всякакви изменения.

Трета стъпка – попипваме под мишницата. Когато лимфн. Възли са спокойни, те са малки и стискането им не боли.

Накрая – поглаждаме с кръгови движения гърдите в посока от подмишницата към ключицата, от зърното към корема. Проверяваме и за секреция.

При най-малкото подозрение отиваме на лекар. Това е!

Поради отдаване на болезненост към подмишница и съответно – ръка, тези усещания се доближават до изпитваното при някои от разновидностите плексит – страдание на нервно сплетение. Същността е различна, открояваме я ТУК:

Плексит. Симптоми и работещо лечение. На плешката и другаде

Лечение на рак на гърдата

Терапията започва, след като са проведени всякакви изследвания и всичко около образуванието е изяснено.

Специалистите използват системна (обща) и локална терапия.

При ранно диагностициране по-често се предприема хирургия по отношение на тумора.

Когато се открие в центъра на процеса, се предприема хирургично премахване на цялата гърда, Пациентката получава хормонална, лъчева и химиотерапия.

Допълнително се назначават имунологично и народно лечение.

Лечение без операция

При откриването на злокачествен тумор една част от жените отказват хирургия, лъчева или химиотерапия. Страхът от токсичност и странични ефекти е голям, понякога непреодолим.

Ето други възможности: акупунктура, аюрведа, йога, масаж, хомеопатия. Към алтернативните методи се отнасят хипноза, четене на молитви, лечебно гладуване, прием на добавки.

Алтернативните методи са доказали своите огромни потенциали като спомагателни терапии, но като единствено лечение ефективността им не е потвърдена.

А рискът за живота на болната е много голям.

 • Хормонална терапия – показана е, когато туморът е чувствителен към хормони. Това се доказва с изследване на материал от биопсия. Щом се докаже чувствителността, се предписват модулатори и блокатори на рецепторите към естрогена, инхибитори на производството на естроген от яйчниците, прогестини;
 • Лъчева терапия – тя не се прилага като единствена терапия. Ролята й е по-голяма при операции, съхраняващи гърдата. Взависимост от целите на облъчване се подлагат лимфни възли или самата жлеза;
 • Химиотерапия – прием на противотуморни препарати. Въвеждат ги венозно, капково и орално. Продължителността зависи от състоянието на пациентката – 4 или 7 цикъла. Лечението се назначава както преди, така и след премахване на гърдата.

Хирургия при рак на гърдата

 • Частична или секторна мастектомия – операция, която съхранява гърдата. Изрязва се само новообразуванието. Плюс: запазване на естетичния вид и психиката на жената. Минус: вероятност от рецидив и метастази;
 • Мастектомия – премахване на цялата гърда. Когато е възможно се съхранява кожата, за да се постави в нея имплант. Хирургът изрязва и близките лимфни възли. Плюс: намалява се риска от рецидив на рака. Минус: психологически последствия за жената.Рак на гърдата: Симптоми и лечение

Народно лечение

То не се отрича от специалистите. Но като всяка алтернатива – в ролята на помощно средство, за намаляване на изразеността на симптоматиката, за обезболяване.

Някои жени в опита си да избегнат хирургията и тежко поносимите химио препарати се обръщат изцяло към народното лечение. В чест на истината ще кажем, че има свидетелства на пациенти в защита на целителските рецепти или по-скоро – на природното, естествено лечение.

Никой няма моралното право да прокламира народно или друго лечение-алтернатива, защото ако то не сработи, залогът е голям – живота.

Само за информираност ще цитираме в съкратен вид една руска жена – Елена, която в свой блог за рака разказва:

Казвам се Елена, родена 1953 г. През 1998 г. при изследвания ми откриха тумор в гърдата (рак трети стадий). Реших се на химиотерапия, минах три курса. Появиха ми се проблемации със сърцето. Лекарят предупреди, че няма да понеса още един курс. За нещастие в същото време химикалите не дадоха очаквания резултат, а обратно – туморът се увеличи и се появиха метастази.

Започнах да търся алтернативно лечение. По телевизията давата екстрасенси и целители и аз проверявах всичките им съвети върху себе си. Пиех заредена вода, обграждах се с яйца… Похарчих много пари, но не стигнах до резултат.

Направих си извод сама за себе си: ракът се лекува или с традиционните средства, или с билки. Другите начини просто не работят.

Главното правило, което си изведох е: ако видите, че химията не помага, облъчването не помага, тогава си струва да продължите с билки. Лекарствата първоначално са създадени на основата на билки, после са изобретени синтетичните еквиваленти. Затова щом лекарят каже, че вече нищо не помага, продължете да се борите за живота си с билки. Казвам ви го след всичко, през което минах.

При лечение на рак на млечн. жлеза с народни средства и методи огромна роля играе диетата, а също така правилният подбор на билките и тяхното дозиране.

Диета съблюдавах всеки ден.

 • Възможно повече зеленчуци, особено листни. Например чесънът се бори с рака. За изчистване на тялото – зърнени, ориз, трици;
 • При рак е важно да се намалят животинските мазнини, а растителните да се увеличат;
 • Да обърнем внимание на калоричността на храната. Правилото е: колкото повече тежите, толкова по-малко калории приемате. Теглото трябва да стигне до нормата за ръста и възрастта;
 • Пресният плод е необходим, без обработка. Според американците, редовно хапващите плодове жени по-рядко страдат от рак;
 • Препоръчват се храни с калций и вит.В;
 • Не се препоръчват млечните, пърженото, соленото, пикантното, маринованото, консервантите, добавките, алкохолните напитки, захарта;
 • Нар. целители препоръчват да се увеличи к-вото на течностите: овесена отварка, чай, билки.

Билки, действащи при рак на млечна жлеза: змийско мляко, жълт кантарион, бучиниш, корен и листа от репей, сладък корен, имел, риган и др.

Елена препоръчва и мляко от орехи. Ето как се прави:

Още целителски рецепти ТУК: 4 категорични правила. Гъби, зеле срещу рак. Петнист бучиниш. Соя, лен и омегите.

Профилактика

Какво можем да направим за себе си? Обичайните препоръки: да се премахнат вредните пороци, стреса, обездвижването, лошото хранене, наднорменото тегло. И без аборти.

Най-главното е: редовни самопроверки и периодични прегледи

Източник:

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Рак на гърдата: Разпознаване, симптоми, лечение. А билки?
4 (80%) 3 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!