Ad Clicks : Ad Views :

Болки в гърдата, болезнени гърди и зърна: Какво може да е? Причини, заболявания, самодиагностика

/
/
/
201 Views

♠ Видове болки в гърдата ♠ Кога е нужна екстрена помощ  ♠ Болести с болка в гърдата ♠ Мастопатия ♠ Инфекции и възпаления ♠ Мастит ♠ Абсцес ♠ Кисти на млечна жлеза ♠ Рак на гърдата ♠ Хормонални причини за болка ♠ От какво боли преди и след цикъл ♠ От какво боли преди и след овулация

Още в текста: ♠ От какво болят корем и гърди ♠ Болка в зърната при овулация ♠ Болка от липса на секс ♠ От какво боли при бременност ♠ При кърмене ♠ След аборт ♠ От противозачатъчни Други причини ♠ Диагностика ♠ Лечение и предпазване ♠ Споделено, отзиви

Повечето жени поне веднъж в живота си усещат на собствен гръб що е болка в гърдата. А световната статистика ни казва, че сравнително по-устойчива болезненост се изпитва до 75% от дамите във възрастовия диапазон от 40-59 г.

Да, болката в гръдта (не в гръдния кош) е доста разпространен симптом. И е плашещ, защото жената е склонна веднага да предположи най-лошото – рак на млечната жлеза или поне сериозно възпаляване.

Бързаме да кажем хубавото: в голямата част от случаите болката се появява като реакция на хормонални изменения. Нерядко въобще няма заболяване. Но нека това не ни отпусне и да кажем: нищо ни няма. Има и други възможности, които ще отхвърлим с чисто сърце, чак след като сме ги проверили.

Болки в гърдата (болезнени гърди, зърна)
Ще разкажем за най-честите причини за болка в гръдта или само в зърното и затова как можем да се проверим – веднага

Видове болки в гърдата

Болката, появяваща се в млечната жлеза, медицината нарича масталгия. Така се различава от болка в гърдите, под което разбираме болка в гръдния кош (а това ни отвежда към съвсем други причини и болести).

Масталгията я делят на циклична и нециклична.

Цикличната е болка и в двете гърди, която се явява в определени дни от менструалния цикъл, 2-7 денон. пред поредната менструация. Нормално тази болка е по-скоро дискомфорт, не особено силна, по-скоро прилича на раздуване на гърдата, набъбване или парене вътре в нея. За няколко дни отшумява безследно.

Но у някои жени цикличната масталгия се изявява патологично силно. Болката може да стигне до непоносимост и да разбърка ежедневието. Принципно усилването на болката е белег за нещо патологично в тялото и е хубаво точната причина да се установи от специалист.

Нецикличната болка в гърдите обхваща всякакви причинители, които нямат общо с менструацията. Някои от тях са болестни, а други – естествени като бременността.

Причинителите за болки ще опишем един по един, но преди това:

Кога е нужна екстрена помощ?

При какви признаци жената трябва без отлагане да се отнесе към лекар:

 • когато болката няма връзка с менструалния цикъл;
 • когато тя е непоносима – пареща или като смачкване на жлезата;
 • когато болката е само в едната гърда и при това не е разлята на цялата площ, а концентрирана в една точка;
 • когато болката не минава, а се усилва с времето.

Не се бавете, ако заедно с болката вдигнете температура, забележите деформация на гърдата, възли или друго необичайно явление или образувание в гърдата.

Вниманието ни изострят още:

 • открояването на силно болезнен участък;
 • зачервяване на жлезата;
 • отделяне на течност или кръв от зърното (когато не е свързано с износване на бебе);
 • болката е ежедневна и продължава от 2 седмици;
 • усещанията пречат на жената да работи, да е активна;
 • болката предизвиква неврастения, безсъние;
 • болката пречи на жената да носи дрехи, които се опират в гръдта.

Болести с болка в гърдата

Първо ще видим кои заболявания имат за свой симптом болка в млечната жлеза – едната или двете. Най-разпространеното е

Мастопатия

Тя представлява фиброзно-кистозни разраствания в млечните жлези на жената, което идва от нарушен баланс между съединителна и епителна тъкани.мастопатия, болка в гърдата

Мастопатията провокира нециклични болки.

Появява се при хормонална неустойчивост или под въздействието на неблагоприятни фактори като аборт, невроза, хронично възпаляване, инфекция в половата сфера, проблем с щитов. жлеза, патологии на хипофиза, на ч. дроб.

Може да е следствие и на неболестни неща като прекратяване на кърмене в момент на усилена лактация и дори от нередовен интимен живот.

Имайте предвид, че мастопатията не се появява внезапно. Тя се оформя с години, разрастването на тъкани е бавно и би трябвало да се забележи по-отрано. С времето се притискат каналчета в гърдите, нервни коренчета, нарушава се оттока на секрети, гърдите започват да се деформират.

Днес мастопатията е най-разпространеното доброкачествено заб. на мл. жлеза. Ако сте между 30 и 50 г., огледайте се. Как – показваме по-долу.

Още симптоми: при мастопатия се чувства парене, раздуване, притискане на мл. жлеза. Понякога се наблюдават още гадене, липса на апетит, завиване на свят, болезненост в корема.

Накратко за формите на мастопатия:

 • дифузна – няма конкретна зона на уплътняване в гърдата. Цялата жлеза изглежда втвърдена;
 • възлова – открива се ограничено петно с плътно консистенция. То изисква специално изследване, евентуално и пункция за вземане на материал от образуванието (биопсия).

Инфекции и възпаления

Възпалявания с инфекциозен или неинфекциозен х-р са втората голяма причина за болка в гърдата. Самата болка не може да се класифицира – понякога е прострелваща, при друг – тъпа. Може да се отдава към гърба, лопатката, подмишницата, дори към корема.

Как да разпознаем? По това, че се вдига темп., а жената изпитва обща слабост и неразположение.

Тук причисляваме и мастита при скорошни родилки, който иска спешна терапия и при който не се толерира самолечението.мастит, болка в гърдата

Абсцес

Това е инфекциозно изменение, което провокира чувство на тежест и изразена болка в гръдта. Опасно е, защото представлява събиране на гной в тъканите. Образуват се неголеми бучици, които при притискане с пръсти болят.

Абсцесът се образува под влияние на бактерии, попаднали в мл. жлеза чрез пукнатини в зърната или заради проблемно кърмене. Тук е крайно важно да се предприеме бърза терапия, защото трябват антибиотици.

Кисти на млечна жлеза

Кистите са подобие на торбички в тъканите на гърдата, които са запълнени с течност. Те се образуват, когато гърдата се увеличава по размер (при хормонални промени или възпалителни нарушения). Те могат да набъбнат и да бъдат доста болезнени, поради което нерядко ги приемат за симптом на рак. Но всъщност кистите са доброкачествени и леко се поддават на лечение.

Рак на гърдата

Негативната вероятност е злокачествено новообразувание – струпване на атипични клетки, които с времето образуват тумор.

Нерядко ракът започва безсимптомно и е такъв до определен стадий. Тук болката не е ранен признак. Сред по-ранните белези са поява на портокалова кожа в определен участък от гърдата, силно излющване по гърдата или на зърното.

Белези на по-напреднал процес са деформация на зърното и на формата на жлезата, удебелявания, вдлъбване на жлезата, кървава секреция.

Как по-сигурно да изключим онкологичен процес, даваме ТУК:

Рак на гърдата: Разпознаване, симптоми, лечение. А билки?

Хормонални причини за болка

Хормоналните изменения са главната неболестна причина за повишена чувствителност на гърдите и появата на болеви усещания. Подобно неудобство е обичайно за малките момичета, при които тепърва започва менструацията.

Още по-разпространено е сред жените, страдащи от предменструален синдром или от нередовен цикъл. Понякога гърдите заболяват в центъра на цикъла, а това съвпада с овулацията. Да споменем и хормоналните контрацептиви.

От какво боли преди цикъл

Тежест, побождане, раздуване, дори усещане, че гърдата ще се откъсне и падне – това е обичаен предвестник за скорошно настъпване на менструацията.

В самия край на цикъла се задържат течности в тялото. Причина е изменение на баланса между вода и соли в резултат от повишаване на нивото на естрогените. Водата се разпределя в мастните тъкани, а в гърдите има много такива.

Мл. жлеза отича и доста увеличава размера си. Прието е това да се означава като предменструален синдром, който включва и сривове в настроението, болки в ниската зона на гърба, незначителни ставни болки.

От какво боли след цикъл

Цикличните промени в гърдите, в последните дни на цикъла и стихващи дори след неговия край, са категорично нормални, не показват болест, нито проблем в дадената жена. Не изискват нито корекция, нито изследвания.

От какво боли при овулация

Овулация е моментът, когато яйцеклетката излиза от яйчника в маточната тръба. Нормално е жената да изпита дискомфорт и някаква болезненост долу в корема. Обяснимо е подобно усещане и в гърдите. Състоянието е нормално и даже си има термин – циклична мастодиния.

От какво боли преди овулация?

В първата фаза се синтезира естроген. През пубертета той провокира ръста на млечните жлези, а процесът е болезнен. След отрегулиране на хормоните, болезнеността изчезва до настъпване на овулацията.

От какво боли след овулация

Прогестеронът и пролактинът остават висока още известно време. После – 3-4 дни пред менструацията болката стихва и хормоните се пренастройват. Ако е имало оплождане обаче, болката не стихва, а дори може да се усили. В такъв случай има логика да си направите тест. Ако той е отрицателен, но неприятните усещания се запазят, потърсете патологична причина.

От какво болят корем и гърди?

Запазване на болезнеността в гърдите и след овулацията + поява на тъпа, слаба болка, по-скоро дискомфорт в корема? Вероятността от бременност е много голяма.мастит, болка в гърдата

Болка в зърната при овулация

Изхвърлянето на голямо к-во естрогени в тялото преди излизането на яйцеклетката и след това продукцията на прогестерон водят до някои циклични промени с повишена чувствителност на зърната. Нормално е да се увеличат и да подпухнат.

Важното е изменението да е симетрично и на двете гърди – тогава всичко е нормално.

Но защо болят зърната? Проста анатомия: там има нервни окончания, които при разрастване на тъканите биват притиснати. И те реагират – появява се болка.

Липса на секс

Болезненост в зърната възниква и при нередовен интимен живот или направо при липса на секс. Тялото се пренасища с хормони в средата на цикъла и не намира възможност за „разтоварване“. Затова веществата се отправят към органите – мишени, където оказват и съответното неприятно въздействие.

От какво боли при бременност

Болезнените усещания в гърдите след зачеване е дотолкова естествено, че обратното би създало тревога. Увеличава се количеството и обема на клетките на жлезата, която се подготвя за бъдещата си нова функция – да отделя мляко. Разширяват се млечните протоци, стават по-разклонени. Тези промени изискват активно кръвоснабдяване и жлезите се кръвонапълват. Като се добави и склонността от задържане на течности, и ето защо гърдите нарастват, раздуват се и болят.

При бременните се срещат и уплътнения в една точка. Причината е банална, но не безобидна – надутата гърда се притиска от неудобно бельо или се претрива. Може да има болка, да се зачерви, да се повиши температурата на тялото.

Болката като ранен признак

за бременност

Подуването на гърдите и появата на чувствителност е една ли един от най-ранните белези на настъпилото зачеване. Още от първите дни се усеща промяната и точно в гърдите.

В първите седмици болезнеността се изменя по характер – може да стане на парене, боцкане в зърната. Възможно е да се изпитва тъпа болка, отдавана към гърба и в плешките.

Подобни явления са естествени в първия триместър.

От 20-а седмица гръдта започва усилено да се готви за лактация. Жлезите значително се увеличават, чувства се налягане отвътре навън. Но тези неща не са болезнени, не трябва болката да е прекалено силна. Ако е – непременно се задействайте.

Друга нередност би била, ако болката е само в едната гърда – отново реагирайте, защото вероятно ще излезе патологичен процес, несвързан с бременността.

При кърмене

Приливът на мляко и активността на хормоните умеят да създават доста неприятни усещания. Освен това ако кожата на жлезата е суха и се пука, има риск от прихващане на бактериална или гъбична инфекция.

Внимавайте, и тук все пак болката трябва да е поносима. Ако е твърде продължителна или твърде драматична, определено се нуждаете от специалист.

След аборт

мастит, болка в гърдата
Дори при относително добре понесен аборт възниква риск от неблагоприятни последствия

Гърдите започват да се подготвят за хранене на плода още от момента на неговото зачеване. Внезапното прекъсване на процеса е стрес за тялото, но и то трябва веднага да премине в режим на обратни изменения. Те не винаги минават плавно и безболезнено.

При аборт процесът на подготвяне на гърдите се преустановява точно в момент, когато тъканите са особено възприемчиви към патологично израждане. При немалко жени именно в този период се появяват доброкачествени възелчета с различни размери.

При ранно прекъсване на бременност възстановяването на гърдите върви доста бързо и безболезнено, но не така е по-нататък. Казаното се отнася за всички видове аборти – медикаментозни, мини и прочее. При два аборта вероятността от поява на патология се повишава до 7 пъти.

Болки от противозачатъчни

„Набухването“ и болезнеността в зърната може да се обостри при приема на орални контрацептиви. Такива случаи са нередни, но не са и нормални. Болките показват лошо подбрано лекаерство или нарушен прием или недостатъчна/ завишена доза. Непременно се консултирайте.

След колко време минава болката при хормонален причинител? Много индивидуално е – зависи от нивото на хормоните, от възбудимостта на рецепторите и от прага на чувствителност на жената.

ТУК се обяснява защо да се наблюдаваме при Дуфастон и др. компенсатори на прогестеронов недостиг.

Други причини за болка

 • Болка след удар – падане, катастрофа, нанасяне на побой и др. подобни могат да провокират кръвоизлив в гърдата. Ако са засегнати по-дълбоки тъкани, болката се съхранява за седмици;
 • Болка след пластична операция – тази интервенция не е напълно безболезнена. Винаги следва оток на тъканите, който спада постепенно за ок. месец. След операцията може да се появят и синини – реакцията е нормална;
 • Болка, отдавана към подмишницата – около гърдите има лимфни възли, които реагират на всякакви възпалявания. Те се увеличават и при простуда, и при вирусни инфекции. Така прострелващата болка има съвсем различен причинител, тя само резонира в гърдата;
 • Болка под гърдата – на това място болката обикновено идва от механична травма, понякога от съвсем невинни обстоятелства като сутиен с банели;
 • Болка в гърдата и гърба – възможна остеохондроза в гръдната зона на гръбнака. Болката от притиснати нервни рецептори може да се отдаде към корем, към сърце или към гърда. Възможно е да се получи рефлекторна реакция на мускулатурата, която се опитва да стабилизира гръбнака;
 • Болки в различни органи – появяват се при разместване на вътрешни органи и съответно – дисфункцията им. Причина за системни болки, ирадиращи и към гърдите, са още болест на Бехтерев, ревматоиден артрит и др. Последно визираните изменения бързо се откриват с рентгенова снимка или изследване на компютърен или ядрено-магнитен томограф;
 • Големи гърди, тясно бельо, което не съответства на размера – бързо отстраним проблем, стига да го осъзнаем;
 • Херпес зостер, сърдечни патологии, междуребрена невралгия, циреи и др.

Нерядка причина за болезненост в разглежданата зона е плекситът. За него специално ТУК:

Плексит. Симптоми и работещо лечение. На плешката и другаде

В някои случаи е трудно да се отграничи болка в гърдата от болка в гърдите. В гр. кош, където има доста ключови органи, вкл. сърцето, причините за болки са сериозни. Разглеждаме ги ТУК:

Болки в гърдите (гръдния кош). Как през 2019 г да разберем какво значат стягане, тежест, бодежи, парене?

Диагностика

Ако болките в гърдите не са свързани с бременност, то жената може да бъде подложена на следните изследвания:

 • ултразвуково обследване на органите от малкия таз, което се прави седмица след старта на менструацията;
 • изследване на хормоните (пролактин, на щитов. жлеза);
 • онкомаркери (при съмнения за поява на рак).

Как да проверим гърдиБолки в гърдата (болезнени гърди, зърна)Болки в гърдата (болезнени гърди, зърна)

Лечение и предпазване

Гърдите са нежен, чувствителен орган. Те имат нужда от внимание, от грижа. Болезненото напрежение, колкото и да разбираме, че е нормално, трябва да се премахва до възможната степен.

В това помагат и рецепти от нар. целители.

Например знаменито средство е зелевият лист, който се налага върху болезнения участък и върши чудеса. Зелев лист помага и при мастопатия и в доста по-тежки инфекциозни ситуации.

Още обезболяващи и успокояващи с-ва:

 • Лист и корен репей – премахва възпаляване;
 • Подбел – налага се при мастит;
 • Компрес с тиква – сурова, настъргана и увита в марля;
 • Солени компреси – напоена тъкан със солена вода;
 • Зелев компрес – мляно, разредено с кисело мляко, се увива в лен;
 • Стъргано червено цвекло, подправено с малко оцет, се налага върху болезненото при мастопатия.

Забележете: ако домашните средства не помогнат за 3 дни, не отлагайте повече прегледа!

Споделено от читатели

 • Мария: Откриха ми фиброзна мастопатия поради болка под мишницата и към гърба. Гинекологът веднага напипа възли и направихме мамография. Наложи се противовъзпалително лечение, защото съм се забавила с реакцията. После ми дадоха хормонална терапия.
 • Надежда: Всяка година си правя ултразвук на гърдите, защото има периодични силни болки. Преди цикъла са даже и нетърпими. Засега нищо не откриваме, а за болките ми дават лекарства.
 • Милена: През целия ми живот имам болка в зърната пред менструация. Миналата година усетих, че е неравномерна – по-силна отляво. Първо помислих, че е сърце и веднага на кардиолог. Нищо сърдечно, намериха 3см тумор.

Източник:

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Болки в гърдата, болезнени гърди и зърна: Какво може да е? Причини, заболявания, самодиагностика
3.4 (68%) 5 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!