Жълт кантарион – лек за тялото и ума

Топ начини за приложение на билката жълт кантарион. Какво лекува: При депресия (антидепресант). За нерви: Паническо разстройство и страхова невроза. Какво казва Мария Требен? С бял равнец при нощно напикаване. При гъбички. При главоболие. При безсъние. При хемороиди. За бъбреци. Рецепта при витилиго. Против болки в гърлото. При епилепсия. При акне. Афродизиак и при преждевременна еякулация. Анемия. Цистит. За черен дроб.

Топ начини за приложение.

Билката жълт кантарион (Hypericum perforatum) е растение с изключителна лечебна мощ и едва ли съществува някой, който поне веднъж в живота си да не е чувал за нея.

Въпреки, че в някои страни това растение се счита за отровно, доказано е положителното му въздействие върху човешкия организъм, приложено не само вътрешно, но и външно. Не случайно някои билкари го наричат магическата билка, тъй като притежава невероятната сила, озаряваща не само тялото, но и духа. Положителното въздействие на тази билка при лечение на депресивни състояние е научно доказано. Звъниче, както е известен жълтият кантарион, е една от любимите билки на Мария Требен. В книгата си тя разказва подробно за своя опит с този незаменим природен лек.

За качествата на планинското растение първи говорят древните елини. В Елада средството, което се използвало за спиране на кръв при нараняване, е именно тази невероятна билка.

жълт кантарион

Жълт кантарион – една от билките на Мария Требен

Съставката хиперфорин обуславя това лечебно свойство на тревата. Специфичното за нея е, че не е устойчива на висока температура. При топлинна обработка тя губи полезните си свойства.

Съдържа се единствено в свежото растение. Ето защо за лечение на рани се използва единствено свежия сок и масления извлек, приготвен от свежи цветчета.

Друга важна съставка е веществото хиперицин, което повлиява благоприятно върху мозъчната дейност. Мозъчните импулси се стимулират от него. Процентното му съдържание в изсушената дрога възлиза на 1,5%.

Прахът от тревата (за да се получи билката трябва да е изсушена добре) се счита за един от най-мощните лекове, профилактиращи коварния рак.

Малко известно качество на лечебната трева е приложението й при ушни инфекции. Билката е със силно изразен болкоуспокояващ ефект. Благоприятно действа при мускулни и ставни проблеми като ревматизъм, подагра.

Силният й отводняващ ефект я прави изключително подходяща за справяне с бъбречни възпаления и инфекции на пикочния мехур.

Полезните свойства на незамения жълт кантарион не се изчерпват до тук. Продължете да четете статията и ще научите много за една от билките на Мария Требен.

Не забравяйте, че най-силни за лечебните свойства на жълтия кантарион, когато е набран в празника на билките – Еньовден. За сушенето й трябва да предвидите сенчесто и проветриво място. Съхранявайте в пластмасова кутия, стъклен буркан или хартиен плик, който трябва да бъде плътно запечатан.

Какво лекува: При депресия (антидепресант).

Безспорно лидерската позиция в класацията за топ ползи на лечебните свойства на жълтия кантарион са качествата му на антидепресант. Това е факт, известен не само на древните билкари, но и на учените.

Положителното въздействие на дрогата при лечение на депресия е научно доказано. Установено е, че съставът й е близък до този на препаратите, предписвани при депресивни състояния.
В сравнение с тях билката няма странични ефекти.

Единствено страдащите от ниско кръвно е добре да стоят настрана от нея, защото е възможно да причини сериозни сърдечни проблеми.

Благодарение на богатия си химичен състав на вещества, пряко влияещи върху мозъчна дейност, приемът на тази билка подобрява настроението. Влиянието на флавоноидите в листата на растението върху хормоналната система също е признато от съвременната фитомедицина.

Флавоните кверцитрин и квертецин въздействат пряко на хормоналната система. Въздействието им се изразява в това, че се повишава производството на хормона серотонин. Всеизвестен е фактът, че неговата липса е виновник за лошото настроение. Не случайно учените го наричат хормона на щастието.

Ако постоянно Ви обземат мрачни мисли, пригответе си чай от жълт кантарион. Прави се като запарите за пет минути шест супени лъжици от дрогата в 0,5л вода (трябва да бъде вряла).

Процесът по запарване трябва да протича в съд с плътно затворен капак, което гарантира запазването на етеричните масла. По време на запарването те се изпаряват и ако съдът не е затворен няма как да се върнат обратно в извлека.

Приемайте по една чаша след хранене от този извлек. Съхранявайте го в термос, за да запазите за максимално дълъг период полезните свойства на растението.

Някои немски лекари предписват дрогата за справяне с изключително тежки депресивни форми.

За нерви: Паническо разстройство и страхова невроза.

Успокоителният ефект на билката жълт кантарион при нерви е научно доказан. Тя повлиява благоприятно паническо разстройство и страхова невроза.

Причина за тези оплаквания са страховете, които в известна степен изпитва всеки един от нас. Пи някои пациенти чувството за страх е по-силно изразено. Приемът на билката помага за неговото овладяване и контролиране на психосоматичните оплаквания.

Приемайте чай от билката (с начина му на приготвяне вече Ви запознахме) или таблетки, в които се съдържат полезните вещества от билката в максимални количества.

Какво казва Мария Требен?

В книгата си Мария Требен описва жълтия кантарион като божествена билка. Кървавочервеният сок от цветчетата му се асоциира с кръвта на Исус Христос.

Преданията гласят, че любимият апостол на Спасителя събрал окървавените китки под кръста му и го раздал на простосмъртните. Сред цветчетата имало и жълт кантарион.

Известната лечителка цери нощно напикаване, ревматизъм, изсипване (причинява се от вдигане на тежести), кожни проблеми, травми, дълбоки рани, депресия, безсъние, говорни проблеми, нередовен цикъл, възпаления и подувания на жлезите, колики при кърмачета.

Тя препоръчва бани на цялото тяло, които са лечебни при депресия, ревматизъм, кожни проблеми. По нейния метод извлекът за вана се приготвя като се накисне от вечерта една пълна шепа от листа, стъбло и цветове от свежото растение в кофа студена вода.

На сутринта течността се подгрява, оставя се да кипне и се изсипва ваната и се допълва с вода. Продължителността на процедурата не трябва да е по-кратка от 20 минути. (atanas.mipa-bg.com)

Знахарката препоръчва приготвянето на чай от една чаена лъжичка цветове от билката, запарени пет минути в 250 мл вряла вода.

Мария Требен разказва, че една от пациентките й излекувала по нейна препоръка с масло от билката подуването на лимфните жлези на 8-годишната й дъщеричка.

Единственото, което направила разтревожената майка било да масажира всеки ден коремчето на плачещото си дете. Не след дълго оплакванията на момиченцето и болката от студено изчезнала.

С бял равнец при нощно напикаване.

При нощно напикаване с успех се прилага следната билкова комбинация от билките:

 • жълт кантарион
 • бял равнец
 • камшик (Agrimonia eupatoria) – по 50 грама от всяка билка
 • мечо грозде (Uva Ursi) – 20 грама
 • хвощ (Equisetum arvense) – 15 грама
 • къпина лист – 15 грама
 • птиче просо, семена (Lithospermum Officinale) – 100 грама

Разбъркайте добре растителните компоненти. За приготвянето на дневната доза се използват 20г от тази смес. Билковата маса трябва да се запари в продължение на пет минути в 400 мл вода. Приемът се осъществява четирикратно след хранене. Количеството, което се приема на веднъж е една винена чаша. Последният прием е най-добре да бъде три часа преди лягане.

След около месец подобрението е на лице. Нощното напикаване създава неудобство не само за децата, но и за техните родители. Най-често то е провокирано от незрелостта на нервната система.

При гъбички.

Жълт кантарион е билката, известни от древни времена като природен лек срещу гъбички. Използва се настойка от следните компоненти:

 • отвара от жълт кантарион -чаша и половина
 • червени боровинки или плод калина -половин чаша
 • сок от моркови – една чаша

В продължение на двадесет минути се варят четири чаши от горепосочената смес в два литра вода. Извлекът се разрежда с литър вода и  с него се правят промивки на засегнатите от гъбички места.

Опитайте и промивка с настойка от жълт кантарион и една лъжичка прополис. С тази може да направите компрес на засегнатото място.

При главоболие.

Благодарение влизащите в състава му дъбилни вещества, чудотворният жълт кантарион облекчава мъчителното главоболие.

Пийте по три чаши дневно отвара от билката приготвена от една лъжичка дрога, залята с 250 мл вода. Остава на огъня пет минути, по препоръка на Петър Дънов.

Билката има способността да засилва кръвообращението. На това се дължи антимигренозният й ефект. Главата от боли заради смущения в кръвообращението.

При безсъние.

Етеричните масла, съдържащи се в полското растение, са източник на невероятна лечебна мощ при оплаквания, свързани със смущения на съня (безсъние, неспокоен сън).

Преди да легнете изпийте чаша чай от билката с жълти цветчета. Ефектът на този лек се засилва, ако към отварката прибавите лъжичка мед.

Добре действат и етеричното масло (няколко капки), поставено в аромалампа в спалнята. То ще отпусне сетивата Ви и много бързо ще заспите.

Ако сънят често ви подминава, не се колебайте да прибегнете към този природен лек.

При хемороиди.

Билката е лек и за болезнените хемороиди. Мария Требен препоръчва седящи бани по двадесет минути дневно. Отварата за тях се приготвя по начина, описан в началото на тази статия (Вижте т. Какво казва Мария Требен).

Успокояващо действа и мазането с масло от билката. Пригответе го като напълните едно шишенце или друг стъклен съд със свежи цветове кантарион.

жълт кантарион

Жълт кантарион цери цистит

Залейте билката с висококачествен зехтин и оставете съда на място, където ще бъде под слънчевите лъчи.

След две седмици всички полезни вещества са извлечени в максимални количества от билката и масленият извлек става лечебен. Необходимо е единствено предварително да филтрирате маслото.

Нанасяйте върху кървящите хемороиди след вземането на душ.

За бъбреци.

Жълтият кантарион притежава способността да пречиства бъбреците от камъни и да успокоява възпалителните процеси, започнали в тях.

Приемайте по три чаши чай дневно, приготвени от шест лъжици билка на половин литър вода (с метода вече Ви запознахме).

Предлагаме Ви още една билкова комбинация, подходяща за този здравословен проблем – плодове от хвойна, ленено семе, мента, жълт кантарион, хвощ. Приемайте по три чаши чай от тези билки. Те има силен диуритичен ефект и прочистват бъбреците от песъчинки и кристалчета.

Приемът на този чай трябва да се избягва от бременни жени и пациенти под 14-годишна възраст. (jensko-zarstvo.com)

Рецепта при витилиго.

Витилиго е заболяване, за което малко се знае. За съжаление розовите и бели петна, с които протича то, се лекуват много трудно.

Народната медицина предлага множество методи за справяне с проблема. Един от тях е приемът по три пъти на ден на отвара от следната билкова комбинация:

 • жълт кантарион
 • риган (Origanum vulgare)
 • невен (Calendula
 • лайка (Matricaria) – по една лъжица от всяко растение

Запарката се приготвя от една лъжица дрога, залята с чаша вряла вода. Престоява, докато не се получи силен извлек с тъмен цвят. Примът трябва да продължи месец и да се осъществява паралелно с приема на храна. (ezine.bg)

Против болки в гърлото.

При болки в гърлото изцеление се намерите в жълтия кантарион. Пригответе си чай от него, за да облекчите болката при преглъщане.

витилиго

Витилиго се лекува с чай от жълт канатрион

По-силно е бързо е действието на алкохолен извлек от билката. Алкохолът “поглъща” всички полезни вещества съдържащи се в билката и благодарение на него те се асборбират по-бързо от лигавиците.

Дозата, която се приема всекидневно, е от осем до десет капки тинктура по време на хранене. Лечебният курс продължава две седмици, но не повече от един месец.

Тинктура (алкохолен извлек) може да приготвите по метода на Мария Требен като залеете четири шепи свежи цветчета от билката с литър ракия. Оставете съда с настойката изложена на директна слънчева светлина за два дни. (atanas.mipa-bg.com)

При епилепсия.

При епилепсия препоръчваме следната лечебна комбинация:

 • жълт кантарион
 • червен кантарион (Centaurium erythraea)
 • бял равнец
 • подбел  (Tussilago farfara)

От първите три билки се взимат по 4о грама, а от последната – 10 грама. Към 400 грама вряла вода се добавят две лъжици от дрогата. След едночасово киснене се филтрира. Прием – по една чашка за кафе преди всяко хранене (три или четири пъти дневно), съветва lekuva.net.

При акне.

Ако се оплаквате от акне, добре ще Ви се отрази пречистващия чай от жълт кантарион и бял равнец. Приемайте двукратно по чаша от него. Ще останете изненадани от ефекта. Двете билки пречистват кръвта, а това неминуемо се отразява лицето.

Тенът става по-бистър, а кожата по-свежа и по-гладка. Не забравяйте да прибавите и няколко стръкчета от дрогата (може няколко капки масло) към водата, с която си правите парна баня.

Ако се чудите как да заличите неприятните и грозни белези от акне, опитайте масло от билката. Мажете се с него няколко пъти дневно и след няколко месеца от белезите няма да остане и следа.

Афродизиак и при преждевременна еякулация.

Билката с жълти цветове е силен афродизиак. В полза е за повишаването на мъжката мощ и е особено ефективна при преждевременна еякулация. Пациентът трябва да приема 3х50 мл настойка от дрогата.

Анемия.

При анемия пригответе си настойка от тези билки:

 • черен оман, корен (Symphytum officinale)
 • кръвен здравец, корен (Geranium sanguineum) – по 100 грама
 • жълт кантарион
 • пипериче  (Poligonii hidropiperis)
 • бял равнец (Achilea millefolium)
 • овчарска творбичка (Capsella)
 • хвощ   (Equisetum arvense) – по 50 грама

За приготвянето на дозата за деня са необходими две супени лъжици от дрогата и 500 мл вряла вода (вари се пет мин.). Прием – 3х100 мл. (recepty.bg)

Цистит.

Приемът на половин литър чай от магическата билка ще Ви избави от цистит. Приемайте не повече от месец.

За черен дроб.

главоболие

Жълт кантарион овладява главоболието

Ако целите да прочистите от токсини вашия черен дроб приемайте 14 дни, трикратно по една супена лъжица вино от жълт кантарион.

Пригответе го като смесите 50 грама билка с половин литър вино. Запечатаната бутилка се държи за около три чаша в тенджера с гореща вода. (lekar.bg)

Надяваме се, че сме Ви били от полза с тази статия. Ако е така, споделете я с приятелите си в социалните мрежи. Бихме се радвали да ни пишете за Вашите методи за лечение с жълт кантарион.

Може би сме пропуснали нещо. Вие как мислите?

Жълт кантарион – лек за тялото и ума
3.8 (76.36%) 11 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

11 thoughts on “Жълт кантарион – лек за тялото и ума

 1. Какво може да стане,ако имаш ниско кръвно и пиеш чая от жълт кантарион,моето играе от ниско до високо

  • Доколкото ни е известно, билката жълт кантарион е силно противопоказана при високо кръвно. Така че докато кръвното ви е ниско, тя вероятно ще ви го повиши, а в моментите, когато е високо, е опасно да я пиете. Във всеки случай трябва ужасно много да внимавате!

   • В статията пише ,че ако ни е ниско кръвното не бива да приемаме билката . Аз съм с ниско кръвно и не зная дали мога да я вземам 😕

   • В статията пише, че е противопоказна при ниско, а сега пък казвате високо?!!

 2. В крайна сметка не разбрах,кога не трябва да се взема.При високо или ниско кръвно. Моля,ако обичате да одговорите, Предварително благодаря!

 3. Защо пишете, че при нагряване губи свойствата си чаят от жълт кантарион? За него трябва вряла вода, отговорете!

  • при термична обработка губи свойствата си за вузтановяване на рани, написано е точно и ясно само тогава се ползва прясно масло. Четете внимателно а не през ред.

 4. Съжалявам, че нямам кирилица. Дъщеря ми е с ниско кръвно 90 на 60, може ли да приема чай от жълт кантарион – стресирана е, особено преди цикъл, на 44 години е. Ако може, по колко и колко дълго? Благодаря ви!

 5. В статията пише, че помага при проблеми с говора. Питам за синът ми който на 6 години. Как се прави отварата и по колко да давам на детето?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *