Ad Clicks : Ad Views :

Магарешки бодил – супербилката с безброй ползи за здравето

Топ рецепти и лечебни свойства на магарешки бодил (бял трън, магарешки трън). Мед от магарешки бодил. Точната рецепта за чай. Цена на билката. Воден и спиртен извлек (тинктура).

Още в текста: За простата с бабини зъби. Рецепта при цистит. Корен за бъбреци и при камъни в бъбреците. За мъжка сила. За пречистване на кръвта. С глухарче за детоксикация на черен дроб. При цироза и стеатоза. При хепатит. При акне. Масло при косопад. Видове.

Топ рецепти и лечебни свойства на магарешки бодил (бял трън, магарешки трън).

Билката магарешки бодил е едно от съкровищата в природната аптека. Въпреки безспорните й качествата и фактът, че екстрактът от нея влиза в състава на много лекарства, днес не се говори много за нея.

Може би не правите разлика между магарешки бодил (Onopordum acanthium) и бял трън (Silybum marianum). Всъщност това са две различни билки, които освен прилики помежду си, имат и няколко разлики. Ние, от bgbilka.com ще разясним специално за Вас нашите читатели разликата между тези билки.
Съществуват още две разновидности на тревата, която наричаме магарешки бодил. Освен нея в природата се среща бял трън и обикновен магарешки трън. За тях говори професор Веселин Петков. В своята книга „Съвременна фитотерапия„, издадена през 1982 година, той описва подробно разликата между тези три растения.

Чернодробната дейност се повлиява единствено от белия трън и е абсолютно погрешно да се нарича магарешки бодил.

магарешки бодил
Магарешки бодил – безценен лек за куп болежки

Магарешкият трън визуално много прилича на магарешки бодил, като единствената разлика между тях е във височината.

Характерно за първия растителен вид е, че той достига по-ниска височина за разлика от своя двойник – магарешки бодил.

Мед от магарешки бодил.

Ползите от ароматния мед от магарешки бодил са безспорни не само за здравето, но и за мъжкото и женското самочувствие. Действието му е еднакво силно и при двата пола. Този природен лек възвръща увереността и помага да изпитате сладостта от пълноценен интимен контакт с партньора Ви.

С тази цел е необходимо да приемате по една-две лъжички дневно от сладкото изкушение. Внимавайте с дозата и не я превишавайте, тъй като всяко превишение е възможно да предизвика негативни последици върху здравето Ви. Те се изразяват в обратен ефект на природния лек.

Освен върху либидото, ароматният мед се използва за сваляне на кръвно, спиране на кашлица, овладяване на астматични пристъпи, лекуване на простатата. (Лечител.нет)

Използван външно той лекува и гнойни рани и екземи. Специфично за него е, че бързо кристализира, но въпреки това запазва вкусовите и ароматните си качества.

Точната рецепта за чай.

Съществуват няколко начина за приготвяне на чай от магарешки бодил, при които пропорциите и технологията са различни.

Предлагаме Ви класическата рецепта за приготвяне на лековитата течност от билката с прекрасни розови цветове. За целта са Ви необходими две супени лъжици цветове от растението, които трябва да варите в продължение на десет минути в 600 мл вода.

След това е необходимо отварата да се филтрира. Приемайте я на малки глътки през целия ден.

Цена на билката.

Билката може да откриете в повечето аптеки на достъпна цена. Пакетче цвят от бодливата трева струва около 1-1,5 лева. С около 5о стотинки е по-висока цената на корените.

Воден и спиртен извлек (тинктура).

За приготвянето на воден извлек от бодливата билка е необходимо да накиснете за няколко часа 4 кошнички от цвета й в 400 мл вода (вряла). След филтрация извлекът е готов за употреба. Изпива се на дозички в рамките на един ден.

Спиртен извлек от бодливата трева се приготвя като залеете сто грама пресен цвят от нея с литър силен спирт. Тинктурата придобива лечебни качества едва след три седмици.

Толкова е необходимо да престоят цветчетата в спирта, преди извлекът да бъде прецеден. Използвайте го за масажи при болезнени стави. Това оплакване засяга все повече хора поради заседналия начин на живот.

Освен обездвижването друг фактор за това е генетичната предразположеност. Масажът със спиртен извлек от магарешки бодил, сутрин и вечер успокоява болката.

Тинктурата е лек и с вътрешно приложение. Приемът на 40 капки от нея два пъти дневно е решение за куп здравословни проблеми. Най-добре е да разредите това количество в 50 или 100 вода или сок.

Спиртен извлек може да си закупите от аптечната мрежа или от онлайн магазините на достъпна цена. Сто милилитра струват около 7-8 лева.

Той е лек за чернодробни заболявания, бъбречно-каменни и жлъчни болести, влияе благоприятно върху имунната дейност и стимулира процеса на отделяне на течности.

Положителният си ефект при чернодробна дисфункция дължи на активното вещество силимарин, влизащо в състава на бодливото растение. То повлиява благоприятно жлъчната и бъбречната дейност и освен това регулира кръвната захар.

Препоръчва се на пациенти, прекарали лъче- и химиотерапия, като и такива, злоупотребяващи с алкохола. Незаменим лек е при отравяне с различни вредни вещества, тъй като пречиства не само черния дроб, но и кръвта.

Препоръчително е да се приема от пациенти с алкохолна и наркотична зависимост заради възстановителният си ефект върху увредения черен дроб.

Изследвания сочат, че е положителен ефекта от приема му и от пациенти, чиито вътрешни органи са увредени от индустриални токсини и отрови.

За простата с бабини зъби.

Комбинацията магарешки бодил+бабини зъби (Tribulus terrestris) се препоръчва от древните билкари като лекарство за болната простата. Двете билки взаимно усилват лечебните си свойства. Смесете по една лъжица от тях в 500 мл вода. Оставете на котлона да ври десет минути.

Приемайте по три пъти дневно по една част от получената отвара.

За лечение на болна простата може да приемате по половин литър чай от билката. Количеството се разделя на малки дозички, всяка от които се приема на малки глътки в рамките на деня.

За приготвянето на отварата е необходимо да сварите две лъжици цвят от бодливото растение за десет минути в шестотин милитра вода.

По една-две лъжички мед от магарешки бодил също имат положителен ефект при болна простата.

Рецепта при цистит.

Тази бодлива трева цери цистит и възпалителни процеси в пикочния мехур. В този случай лечебният курс с нея продължава десет дни. Количеството, което болният трябва да изпива е по 200-300 мл, три пъти на ден. (Лечител.нет)

Запарката се приготвя като една лъжица изсушени листа се залеят с чаша вряла вода (време за киснене – поне десет минути).

Корен за бъбреци и при камъни в бъбреците.

Корен от бодливото растение се счита за един от най-мощните лекове при бъбречни проблеми (камъни в бъбреците). Сварете две лъжици корен от тревата в половин литър вода. След десет минути на котлона, свалете съда с отвара от него и я оставете да се запари за 15 минути под затворен капак.

Приемайте преди хранене по чашка от приготвения инфуз. Благодарение на силно изразения си отводняващ ефект с тази отвара ще изхвърлите натрупаните камъни в бъбреците.

Освен лечебна функция, тя има и поддържащ ефект, тъй като стимулира бъбречната дейност и не позволява отлагането на песъчинки и камъни не само в бъбреците, но и в жлъчката.

Заради комплексното си въздействие, което има върху тези два органа, билката е изключително подходяща за лечение на жлъчно-каменни заболявания.

За мъжка сила.

За мъжка сила от незапомнени времена се препоръчва цвят от магарешки бодил. Оптималната билкова комбинация с най-мощно действие е следната: магарешки бодил+бабини зъби+ветрогон. Използвайте равни количества от всяка (например две супено лъжици) за приготвяне на билкова смес.

Две лъжици от смества се прибавят към половин литър вода и отварата остава на котлона за десет минути. Кисне се четвърт час след това и се прецежда. Необходимо е да я разделите на три части, всяка една от които се пие на след хранене.

Освен за мъжка мощ билковата комбинация се използва и за подсилване еластичността на артериите. От тяхната еластичност зависи не само здравето на сърцето, но и мъжката сила. Не случайно при проблеми със сърдечната дейност, мъжете имат и проблеми с интимните контакти.

За пречистване на кръвта.

Редовното пречистване на кръвта гарантира не само добра кондиция и тонус, но и свеждане до минимум на риска от развитие на сериозни заболявания на различните системи. Животът в замърсена среда замърсява кръвта. Попадналите в нея токсини достигат до всяка една клетка и орган в нашето тяло чрез лимфата.

Ето защо е важно да пречистим кръвта си. Най-доброто средство, което народната медицина познава, е билката магарешки бодил. Отвара от нея се пие седем дни с профилактична цел.

За този период кръвта се пречиства и токсините се изхвърлят от тялото. Сварете в продължение на пет минути две супени лъжици цветчета от билката. Необходимо е предварително да ги наситните.

След петминутното им къкрене на огъня, отварката се прецежда. Количеството вода, което се използва за направата й, е 600 мл. Дневната доза е половината от това количество. Приема се на три пъти по сто милилитра. (zajenata.bg)

С глухарче за детоксикация на черен дроб.

Магарешки бодил в комбинация с глухарче е мощно средство за детоксикация на черен дроб. Силибин и силимарин са активните съставки в него, които са със силно изразено антиоксидантно действие. Те помагат за възстановяване на увредените чернодробни клетки.

черен дроб
За пречистване на черен дроб заложете на магарешки бодил

Корени от глухарче са богати на антиоксиданти и витамин С. Те стимулират жлъчната секреция. Често причина за чернодробните увреждания е увредената жлъчка. Комбинацията от тези две билки помага на тялото да се изчисти от токсините, изхвърляйки ги чрез урината.

Пийте по три чаши дневно отвара, приготвена от две лъжици корени от глухарче и същото количество цвят от бодливото растение. Дрогата се вари пет минути в 600 мл вряла вода.

Ако предпочитате добавка пред приготвянето на чай, комбинацията се предлага и под формата на таблетки.

При цироза и стеатоза.

Магарешки бодил е природното средство, използвано при цироза и стеатоза. Неслучайно екстрактът от него е компонент в повечето лекарства за чернодробни проблеми.

Положителният ефект от употребата му в такъв случай се дължи на веществото силимарин, което има способността да възстановява увредените чернодробни клетки.

Приемайте по две-три чаши отвара от него или 2 пъти по 40 капки спиртен извлек от билката. Помолете Вашия лекар да Ви предпише добавки с магарешки бодил. Прибягвайте до тях единствено, ако техният прием Ви е назначен от специалист.

При хепатит.

Доказан е положителният ефект на билката при лечение на хепатит. Билката дължи тези свои лечебни свойства на съдържащите се в нея антиоксиданти и веществото силимарин.

Въпреки, че често белият трън и магарешкият трън се считат за една и съща билка, важно е да отбележим, че между тях има разлика не само във външния вид, но и в химичния състав.

Млечицето от белия трън съдържа повече силимарин, който е изключително ценен за лечение на хепатит. Билката се различа по по-дългите листа, набраздени с бели ивици. Може да я откриете по планинските поляни в Южна България, въпреки че и там се среща рядко. (hepatitis-bg.com)

Важно е да знаете, че тя не прави чудеса със заболяването в напреднал стадий, а по-скоро средство, което ускорява оздравителните процеси.

бял трън
Бял трън се използва пи хепатит

В такъв случай е добре да приемате по две-три лъжици масло, получено от студено пресоване на семената на бодливото растение. Той е богато на множество полезни вещества (токофероли, каротеноиди, антиоксиданти, витамини К, Д, Р, Е и А).

Най-голямо внимание привлича веществото силибинин, което участва активно във възстановителните и регенеративните процеси на чернодробните клетки.

Хранителното масло може да бъде добавяно към салати и ястия от зеленчуци.

При акне.

Магарешки бодил намира вътрешно и външно приложение при лечение на акне. Детоксикирайте тялото си с него, за да се радвате на чиста и свежа кожа.

Може също така да използвате маслото в комбинация с други антиакнеични масла за директно приложение върху възпалените кожни участъци. Масленият извлек минимизира порите и премахва пъпките.

Масло при косопад.

акне
Магарешки бодил – лек и при акне

Масло от билката е едно от малко популярните средства, което се бори с кошмарния косопад. Когато косата пада и нищо друго не помага, потърсете помощ от изключително ценното и богато на хранителни вещества масло от магарешки трън.

Нанесете го върху скалпа, масажирайте и постойте така поне час преди да отмиете.

Видове.

На билкарите у нас са познати цели 14 вида магарешки бодил. Сред тях са царски, къдрав, увиснал, европейски. Тези, които имат по една цветна кошничка на края на листата си, не притежават лечебни свойства.

Към лечебните видове спада добре познатият ни магарешки трън и белият трън. С разликата между двата вида вече Ви запознахме. Когато събирате кошничките им подбирайте само тези, които са свежи. Те цъфтят цяло лято, но могат да се събират до есента. (kasnaprolet9999.blog.bg)

Ако този материал за магарешки бодил Ви допада и желаете да ни помогнете да го популяризираме, моля използвайте бутоните за споделяне, за да го споделите с Вашите приятели в мрежите.

Ако мислите, че сме пропуснали нещо и има какво още да се допише за тази уникална билка, споделете го с нас, оставяйки коментар под статията. Ще Ви бъдем благодарни и ако оцените материала, гласувайки за него.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Магарешки бодил – супербилката с безброй ползи за здравето
4.4 (87.65%) 34 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

4 Comments

  1. Прекрасни рецепти,доста полезна информация.Само да вмъкна,не се пише за продължителността на лечението.

  2. Мисля че не е уместно в една и съща статия да пошете за 2 различни билки. Статията е уж за магарешкия бодил, а снимката в началото е на Бял Трън. Изяснете си разликите моля, преди да пишете. Верно е че са сходни на пръв поглед, затова дайте линк към друга статия – за Бял Трън. Разликите са доста. Белия Трън достига до 3 метра височина, семената му са гладки, листата имат бели ивици, оттам и името му. Приложението му е различно. А Магарешкия бодил е по-нисък, със зелени листа, грапави семена, цвета му е различен(с остри зелени бодленца , докато на БТрън имат листовидна форма) , както и приложението на билката е друго. Подробна статия, но има неточности.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!