Тест за бременност с подръчни средства – ето как се прави

Домашни (бабини) тестове. Със сода бикарбонат. Цена и сравнение на купешки тестове за бременност. Ранен тест с яйце. С жаба. С оцет. С урина. С аналгин.

Още в текста: С аспирин. С белина. С паста за зъби. Със сапунена вода. С глухарче. Със захар. С пшеница и ечемик. С червено вино. Със зеле. Кой е най-добрият кръвен тест за бременност.

Цена. Кога и как се прави? Преди цикъл. Отчитане и стойности. При положителен тест. Колко ранен е ранният тест? Кои са най-добрите? Престо – плюсове и минуси.
===Домашни (бабини) тестове.
Може би не предполагате, че има възможност с помощта на подръчни средства сами да си направите тест за бременност и да преустановите мъчителното чакане.
Да проверите в домашни условия дали сте бременна може да стане с помощта на тест, купен от аптеката, както и на такъв направен от напълно натурално средства.

В миналото, когато нашите баби не са разполагали със съвременните тестове за бременност, разчитали на тези методи. Някои от тези методи може би ще Ви сторят налудничави, но е факт, че те са използвани от хилядолетия. Защо да не опитаме някои от тях и днес. Все пак те не могат да ни навредят.

Факт е, че и нашите баби в повечето случаи са използвали собствената си урина, за да установят дали са бременни. Научното обяснение за това е, че в нея, както и в кръвта на бременната жена се съдържа специфичен хормон.

тест за бременност

Тест за бременност може да направите и с подръчни средства

Освен с бабините методи ще Ви запознаем и със стандартните начини – уринарен и кръвен тест.

Със сода бикарбонат.

Сода бикарбонат можем да използваме не само с кулинарна и козметична цел, но и за установяване наличието на евентуална бременност. Този метод е ефективен на 70%, което означава, че в този процент резултатите съвпадат с тези от стандартните тестове. Споделяме го с вас единствено защото много хора се интересуват, но не очаквайте 100% съвпадение с магазинските тестове или 100% познаваемост.

Това е методът със сода, който се използва от бабите ни от столетия насам. Тук той е цитиран с оглед на една историческа обективност и задоволяване на любопитството. И нека да не забравяме, както казват и по-долу в множеството коментари, че затова едно време са имали по 7-8 деца, защото тестовете им за бременност толкова са познавали!

За изпълнението му Ви е нужно малко количество урина и чаена лъжичка сода. За предпочитане е използването на стерилен контейнер за урина. Напълнете го до половина и добавете содата. Ако е налице промяна в нея (започва да шуми или кипи), това означава, че сте бременна.

При липса на каквато и да било промяна в течността, няма налична бременност.

С жаба.

Методът за определяне на бременност с жаба вероятно ще Ви се стори странен, но е сред най-използваните в миналото не само у нас. Установено е, че хормонът, който се съдържа в урината на бременната жена, кара жабите да овулират.

За да разберете дали очаквате дете, трябва да уринирате върху жаба или да й инжектирате урината си. Ако до едно денонощие забележите, че тя има яйца, това означава, че резултатът е положителен. В противен случай той е негативен.

С оцет.

оцет

Евентуална бременност може да се установи с оцет

Добре познатият ни оцет е силен реактив, използван като домашно средство за направата на тест за бременност. Изненадващо е, нали?

Използвате първата урина.  Трябва да я добавите към чаша, която съдържа оцет (приблизително ¼ чаша). Урината и оцет се смесват, след това внимателно  наблюдавайте за промяна в цвета на оцет. Кипене и запенване по време на добавянето на урината към оцета е знак, потвърждаващ бременността при жени.

С урина.

Много жени са се опитвали този лесен начин за тестване и твърдят, че той работи безотказно. Съберете сутрешната урина в прозрачен пластмасов контейнер и я оставете непокътната 3-4 часа. Ако урината образува тънък бял филм или мехурчета на повърхността си,това е сигурен знак, че сте бременна. Запазването й бистра и непроменена след това е знак, че не сте бременна.

Друг лесен метод за тестване с урина е смесването й с избелващ прах за пране. Към събраната урина се добавя малко от перилния препарат и след това се наблюдава внимателно течността. Ако течността започне да кипи или се получи пяна, жената е бременна. Ако остане непроменена, тогава означава, че не е на лице бременност.

Перилният препарат може да бъде заместен и с течност за почистване на подови настилки. Методът на провеждането му е много прост: съберете първата урината  за деня в контейнер и след това се добавете няколко капки от препарата. Изчакайте няколко секунди. При промяна в цвета на течността вероятно сте бременна, но ако няма промяна – резултатът е отрицателен.

С яйце.

яйце

Яйцето е друг бабин метод да разберете дали сте бременна

С яйце също може да разберете дали сте заченала. Чукнете едно яйце и го прибавете към предварително събраната урина. Ако настъпи промяна в консистенцията на яйцето и цвета му, бременността е налична. В случай, че то остане непроменено, може да бъдете сигурна, че оплождане не е настъпило.

С аналгин.

Тестът с аналгин е на същия принцип като този със сода бикарбонат. Към събраната урина прибавете един стрит аналгин. Ако течността започне да кипи – налице е бременност; в противен случай липсва такава.

С аспирин.

Тестът с аспирин може да се прилага при закъснение на цикъла. Счита се, че приемът на два аспирина след топъл душ или вана стимулира менструацията и тя настъпва, ако няма бременност.

Въпросът, който тук възниква е, какво се случва с плода при евентуална бременност и прилагане на този тест.

Мненията по този въпрос са противоречиви. Калифорнийски учени считат, че приемът на медикамента причинява неблагоприятен изход в повечето случаи. Други са на мнение, че той в комбинация с хепарин намалява значително риска за износването на плода.

Бременността на 80% от тестваните пациентки, които преди това са имали няколко неуспешни бременности, е завършила с раждането на жив плод.

С белина.

С помощта на белина също може да  разберете дали сте бременна. Съберете първата урина за деня  и към нея прибавете малко белина. Ако цветът се промени в синьо, след това тестът е положителен, но ако цветът остане непроменен – резултатът е отрицателен.

С паста за зъби.

Един от най-известните домашни тестове за бременност се прави с паста за зъби. Да, правилно сте прочели! Този тази паста за зъби, която използваме ежедневно за почистване на зъбите.

Запазете част от урината в чист съд. След малко добавете към нея паста и изчакайте няколко минути. Проверете за промяна в цвета и вида на смеса. Ако пастата за зъби се е оцветила в синьо на цвят или е станала пенлива (образували са се мехурчета около нея), това е сигурен признак, че има бременност.

Със сапунена вода.

С помощта на сапунена вода също може да се установи наличието на бременност. Надеждността на този метод е във високи стойности. Той е един от най-известните бабини тестове за бременност.

Процедурата започва със събиране на на урината в малък контейнер или епруветка. Към нея прибавете малко сапунена вода. Ако има мехурчета, образувани в разтвора, то Вие сте бременна.

С глухарче.

Методът с глухарче е един от начините да си направите домашен тест за бременност. Уринирайте върху листата и цветове от растението до пълното им накисване в урината. След десет минути те трябва да бъдат проверени. Наличието на червеникави мехурчета по тях потвърждава бременността.

Със захар.

захар

Захарта е друг метод за установяване на бременността

Кристалната захар се използва като реактивен компонент за направата на домашен тест за бременност. В купа или друг подобен съд сложете няколко лъжици пълни до горе със захар. Уринирайте директно върху нея.

При наличието на кипене на получения разтвор или образуването на пяна, се потвърждава бременността.  Ако захарта просто се разтвори в урината, тогава тестът е отрицателен.

С пшеница и ечемик.

Още един домашен тест, начинът на чието действие все още е загадка, се прави с пшеница и ечемик. Древните египтянки узнавали благодарение на този метод какъв ще бъде пола на наследника им.  Все още няма научно потвърждение, до колко той е надежден и може да се разчита на него.

Бременната трябва да уринира върху семената пшеница и ечемик. След като семената се накиснат в урината, се наблюдават внимателно. Оставят се цяла нощ. Ако има покълнали, жената е бременна.

Покълването на пшеничните семена показват раждането на момиче. Ако покълнат семена на ечемик, това е признак за раждането на едно момче. Все още няма логично обяснение на резултатите от този метод.

С червено вино.

През средновековието жените се тествали за евентуална бременност с помощта на червено вино. Към събраната в буркан се добавя малко червено вино. Ако цветът остане непроменен – резултатът е отрицателен. При констатирането на промяна в него, това е знак, потвърждаващ, че сте бременна.

Със зеле.

Тест със зеле определя пола на бебето. Нарежете на половина една зелка и я сложете в тенджера с вряща вода. Оставете я в продължение на десет минути да ври и след това отстранете съда от огъня и оставете водата да се охлади. Прецедете течността, в която се е варило зелето.

Смесете я със същото количество уринарна течност. Уверете се, че  двете съставки са в равни пропорции. Наблюдавайте дали цвета на течността ще се промени. Ако остане същия, бъдещото Ви дете ще е момиченце. Но ако цветът се промени в червено или розово, бъдете сигурна, че ще родите момченце.

Някои „купешки“ тестове

Кой е най-добрият кръвен тест за бременност?

Ако сте решили да си направите кръвен тест за установяване на евентуална бременност, знайте че той работи на същия принцип като обикновения уринарен тест. Разликата между тях е, че единият се прави в лабораторни условия, а другия  в домашни.

И двата теста изследват наличието на така наречения човешки хормон гонадотропин – ЧХГ. Той може да бъде открит в урината около 10-14 дни след настъпването на бременността. Кръвният тест е по-прецизен метод за установяване на бременността.

Той бива два вида количествен и качествен. Количественият измерва точният брой единици на хормона ЧХГ. Качественият дава ясен и категоричен отговор дали има бременност или липсва такава. Предпочитан е вторият вид.

В началото на втория триместър количеството на този хормон намалява. Най-висока е концентрацията му през първия триместър.

Цена.

Цената за вземане на кръвна проба за бременност е в интервала от  12 до 20 лева, в зависимост от лабораторията, в която се прави.

Кога и как се прави?

Кръвен тест може да си направите седмица- две след евентуалното зачеване. До навлизането във втори триместър, когато хормонът ЧНГ все още е наличен в кръвта, тестът може да се прави и с цел проследяването на неговите нива.

Тестването предполага вземане на проба с венозна кръв.

Преди цикъл.

В дните преди цикъл кръвният тест е най-точен и може да установи наличието на бременност. Той може да бъде направен в дванадесети ден след овулация, което на практика е няколко дни преди датата на следващия цикъл.

Отчитане и стойности.

Отчитане на стойностите на ЧХГ теста показва дали е настъпила бременност или не. Показател под 5 mIU/m е признак за отсъствието на бременност. Всяка стойност над 25 mIU/m доказателство, че оплождането е настъпило.

При положителен тест.

При положителен тест е добре да се направи и кръвно изследване. То показва дали нивата на ЧХГ се покачват и са в норма за една нормално протичаща бременност. Амбулаторното изследване трябва да се направи повече от два пъти за период от 48 до 72 часа.

Кръвният тест помага да се установи наличието на извънматочна или гроздовидна бременност.

Колко ранен е ранният тест?

Най-ранният тест може да бъде направен между 12-ти и 18-ти ден от началото на овулацията. Това е времето, в което хормонът на бременността се покачва и може да бъде отчетен от съвременните тестове.

Въпреки, че много от тестовете обещават отчитане на резултат няколко дни след полов акт, не се осланяйте на това предположение. В подобен случай рискувате да получите грешен резултат.

Най-подходящият момент да си направите теста е един ден след закъснението на цикъла. В случай, че той е нередовен, направите го след като цикълът Ви закъснее повече от обичайната  му продължителност. Напр. ако тя е 32 дни, добре е да си направите тест на 33-ти или 34-ти ден.

Кои са най-добрите?

Най-предпочитаните марки тестове за бременност са Клиър (Clear) и Шуър Чек (Sure Chek). Кой е  най-добрият тест е трудно да се отговори на този въпрос, тъй като достоверността на резултата зависи от правилно изпълнение на процедурата по тестването.

Макар и рядко, тестът може да отчете бременност при липса на такава в резултат приема на медикаменти, увеличаващи нивата на хормона на бременността.

Престо – плюсове и минуси.

Престо е тестът, даващ най-ранни резултати за настъпила бременност. Комплектът включва два теста. Единият се прави пет-седем дни след полов акт, а другия на първия ден след закъснението на цикъла. Това е предимството му пред останалите тестове.

Основният минус е, че често при положителен резултат отчита бледа втората чертичка. Дами, които са използвали този тест, споделят опита си с него.

Вие знаете ли друг метод за установяване на бременността. Споделете го с нас, като оставите коментар по-долу. Споделете текста с приятелите си, вероятно и на тях ще бъдат интересни методите, които предлагаме.

Използвайте бутоните за споделяне към сайта. Сърдечно Ви благодарим, че сте наши читатели и споделяте материалите ни.

Тест за бременност с подръчни средства – ето как се прави
4 (80%) 10 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

22 коментара по “Тест за бременност с подръчни средства – ето как се прави

 1. Тестът с белината е интересен. Но въпросът ми е как протича, има ли и други индикатори освен цвета, като отделяне на газ например.

 2. Tozi sas sodata ne pokazva vqrno edna priqtelka beshe bremenna v 3-4 mesec i si go napravi ot lubopitstvo i izobshto nikakva promqna kato sloji urina v sodata a az ne bqh bremenna i kipna pri men taka che sodata ne stava za test za bremennost 🙂

 3. Здравейте, а проявата на балончета със содата положителен ли се брой резултата?! Според мен содата се разтваря в урината по този начин..няма шупване(както когато се смесят сода и оцет) 🙂

 4. Пробвах метода с хлебна сода,със захар и с белина.освен тях и 2 теста от аптеката.всички отрицателни.днес бях на лекар и съм в 5тата седмица бременна..Така че,пълни простотии

 5. Здравейте! Аз пробвах този със содата. Два пъти, първия път нямаше нищо. И се отчаях. Но втория път се вдигна пяна и започна да шуми, вие как мислите?

 6. Защо се бъзикате така с хората? Хич не ви пука, че им обърквате психиката. Моя соден тест шупна, та знае ли се! А също и този на мъжът ми! И сега явно двамата сме бременни заедно.

  • За съжаление, както пише и в самия текст, тестът със содата има едва 70 на сто познаваемост. Не сме искали да подвеждаме никого или да се бъзикаме. Това е автентичният тест, който бабите ни са правили и толкова познава. Както казва Таня по-горе, ако бабешките тестове познаваха на 100, тогава вероятно нямаше да ни има нас (и вас!).

 7. Здравейте! Направих теста със содата и захарта бяха отрицателни (поне така си мисля аз) защото содата не кипна, но имаше съвсем лека пяна на повърхността.. Направих около 2-3 теста от аптеката също бяха отрицателни.. Ходих при лекар (който не е гинеколог) не отчете бременност но забелязах че първо ме попита дали искам да има бебе, аз отвърнах че не искам и тогава ми предписа хапчета и каза че имам проблем с червата. (корема ми не спира да расте и нещо да се движи с леки движения) казах му че нещо в мен се движи той отвърна това са червата ти. Честно казано много съм объркана. Тъй като корема ми расте и нещо се движи пак до миналия месец бях с редовна менструация…

 8. аз направиш тест сас сода и веднага кипна това значили чесам бремена сащо и сас захар направи и сас яице то се променило незнам много сам обаркана😙😙😙😙😙😙😙😙😙😙😙😙

 9. Пробвах содата и пастата за зъби- и при двата нищо. Закъснява ми 6ти ден, но още не съм правила тест от аптеката, та направих от любопитство няколко домашни, но не с първа урина

 10. Здравейте, преди 1 месец си направих тест за бременност и беше положителен, но след няколко дни пак си взех и отрицателен, ходих на лекар, не виждат бебе, а днес сутринта с първата урина пробвах теста със содата и веднага кипна. Не мога да разбера…

 11. Здравейте. Пробвах тестът с содата (2-ва пъти)рано сутринта на гладно и жадно и кипна. Направих си един тест от аптеката и излезе отрицателен. Та въпросът ми е: Кое мога да направя, и да съм сигурна че съм? Защото имам симптомите при бременност, имам и болки които се появяват на рядко ниско долу, а и ми върви сега само два дни и е ярко розово, зацапващо.

 12. Аз направих теста с урината. Изчаках, образува се бял филм, но на дъното, а не на на повърхността. Какво означава това?

 13. Pri zaharta ne trqbva da kipi, a da stava na buchki, za da e polojitelen rezultata. Kogato e oteicatelen rezuktata-zaharta se razstvarq. V polovinata saytove, informaciqta e netochna.

 14. В интернет пише , че содата взаимодейства с киселина, от което се получава реакция с резултат -разпенване, с лимон се получава същото, може да има проблем с пикочните пътища, поради което да е висока киселинността на урината и затова да кипва.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *