Пародонтоза: Лечение и стягане на възпалени венци с лекарства и народна медицина

Първа помощ при лечение на пародонтоза и възпалени венци. Как се лекува, стягане на венците с народна медицина и лекарства (антибиотици).

Още в текста: Кървене. Билки. С олио.

С прополис. В търсене на най-доброто лекарство за стягане на болни венци. Смрадлика. Чесън. Салвия (по Мария Требен). Бял равнец. Прополис. Алое. С олио или зехтин. С урина. С ябълки и ябълков оцет. Биогая. Колаген. Карамфил. Паста за зъби. Сода бикарбонат и кислородна вода. Снимки. Лазер. Брекети. Магнезий. Рецепта с мед. Трайно лечение. Клиндамицин. Цитросепт. Метронидазол. Тетрациклин. Сандрин. Заразна ли е? Витамини.

Първа помощ

Коварната пародонтоза освен болезнена и е доста неприятна. Възможно е да се прояви с парене и болка във венците и зъбите, както и без тези симптоми. Може единствено да забележите кървене на венците, без да имате други оплаквания.

Дори и това заболяване да Ви изглежда безобидно, то никак не е такова, тъй като може да доведе освен до непоносима и остра болка в зъбите на венците и до проблеми в лимфните възли.

Често причина за последния проблем стават събиращите се микроби и бактерии в така наречените “джобове”. Те се образуват между два зъба и венеца и обикновено там се задържат остатъци от храна, която започва да загнива.

Тъй като участъкът е трудно достъпен за четката за зъби, а понякога и за конците, тази храна остава в джобовете и често е причината за убийствения лош дъх в устата.

Въпреки че болковите симптоми (независимо къде се локализират е и колко силна са) никога не са за пренебрегване. Често не им отдаваме значение, докато болката не стане нетърпима.

Много често пренебрегваме пародонтозата (особено, когато тя протича единствено с кървене), тъй като сме убедени, че това е физиологичен процес. Но всъщност истината е съвсем друга.

Това заболяване не засяга само венците, а и зъба, и пародонта. Най-често се появява при пациенти над 30-годишна възраст, но все повече зачестяват случаите на проявата му при пациенти под тази възраст.

Причините за неговата поява все още не са категорично определени. Предполага се, че те са няколко  – неправилно поставяне на пломби и протези, наличието на зъбен камък, проблеми с ендокринната система, смущения в дейността на нервната система и недостигът на витамин С.
Не са подценяване стресът и наследствената обремененост.

Заболяването прогресира до атрофия на венеца. Обикновено протича в три етапа. Първият етап е най-продължителен и обикновено е съпроводен от болка и изтръпване на венците.

Във втория етап възпалението става по-сериозно, появява се и болка в зъбите и загнояване на венците. Третият етап завършва с тежка атрофия на венците и падане дори на здрави зъби.

Ако изпитвате силна болка в зъбите или венците, не се бавете и си запишете час при стоматолога.

Първото, което е добре да предприемете, е да се жабурите с разтвор от сода или сол. Може да потърсите помощ и от билките. В тази статия ще Ви представим тяхното приложение при този проблем.

Успокояващо действа и изплакването на устата с ракия. Въпреки, че процедурата е неприятна, ще почувствате облекчение веднага.

За да избегнете кървенето на венците, специалистите препоръчват да почиствате внимателно да почистите лигавицата на венеца след хранене от вътрешната и външната страна.

За препоръчване е да използвате марля или хартиена салфетка, тъй като процедурата е невъзможно да се извърши с четката за зъби (има опасност от нараняване и на венеца и усилване на кръвотечението).

Може да си помогнете и със сок от пресен картоф, който се нарязва на резенчета. С тях се масажира венеца и зъба в посока от горе надолу. Последното парченце, с което сте обтрили венците и зъбите, е необходимо да се сдъвче добре и да се глътне.

Може да опитате и компрес за налагане на болното място със смес от равни количества зехтин и пудра захар (по една лъжица), разбити заедно с един жълтък. Сместа се разстила върху марля и с нея се налага болезнения участък.

Кръвоспиращо действа и консумацията на кисели храни. Съдържащият се в лимоните, портокалите и грейпфрутите витамин С спира незабавно кръвта. Може да ги приемате и при вътрешни кръвоизливи.

Приемът на храни, съдържащи високи дози витамин С, е неизменна част от лечението на проблема, тъй като в много случаи причина за това неприятно заболяване е именно неговият дефицит.

Кървене

пародонтоза кървене на венците

Препоръка на читател за рецепта срещу кървене на венците и пародонтоза. Коментирайте и вие по-долу, ако има какво да добавите!

За кървенето на венеца при пародонтоза най-често протича с възпалени, червеникави и болезнени венци. Учудващо, но то може да бъде съпроводено и от бели венци. Това е признак за започнала атрофия на венеца и знак, че незабавно трябва да вземете мерки за лечение на проблема.

Макар и изглеждащо безобидно, кървенето трябва да бъде спряно. В повечето случаи на пародонтоза то е признак за начален стадий на заболяването.

Ако не му обърнем внимание, заболяване започва да прогресира и унищожава не само зъбите и венеца, но и полезните вещества в устната кухина.

Дори и да Ви сте на мнение, че твърдата храна влошава състоянието Ви знайте, че именно нейното дъвкане е предпоставка за здрави венци. Консумирането на твърди храни заздравява венците и спира кръвотечението.

Билки и домашно лечение

Ако Ви измъчва пародонтоза, може да си помогнете, използвайки лечебната сила на билките. Сред най-верните Ви помощници в тази ситуация са – босилек, смрадлика, черен оман, градински чай, бял равнец. Те имат кръвоспиращо и противовъзпалително свойство.

Може да и приготвите отвара от черен оман (една лъжица на чаша вода), с която да изплакнете устата си.

Същото действие има и лековитият босилек. Жабуренето с гаргара от него ще Ви избави от болката и неприятното усещане при пародонтит ( една лъжица на половин литър вода). За още по-добър ефект към отварата се добавят и пера от лук.

Смрадлика

Лечебната смрадлика идва на помощ и в този случай. Добре е да си направите промивка на устата с отвара, приготвена от билката. Към нея може да прибавите лъжичка сода и нишадър за още по-добър антисептичен ефект.

Не случай смрадлика е неизменна част от препаратите за третиране на проблемни венци.

Чесън

Чесънът също е добър вариант за избавяне от непоносимата болка и кървенето. За целта венците се натриват със скилидка чесън. На болното място може да се постави парченце чесън. По възможност задръжте го там поне два-три часа.

Салвия (по Мария Требен)

Известната народна лечителка Мария Требен препоръчва салвия за лечение на коварната пародонтоза. С билката може да си приготвите отвара ( една лъжица на половин литър вода) или оцет. Той може да се използва не само за разтривки на цялото тяло през зимния сезон, но и за жабурене при проблеми със зъбите и венците. (atanas-mipa.com)

Бял равнец

Отвара от бял равнец действа противовъзпалително и кръвоспиращо при пародонтоза. С отварата се прави промивка на устата по няколко пъти дневно. Може да прибавите и няколко капки прополисова тинктура.

Прополис

лечение на пародонтоза и кървящи венци с прополис

Две мощни потвърждения на лечението на кървящи венци и пародонтоза с прополисова тинктура. Пишете ни и вие, помагайте!

Лековитият прополис е  една добра алтернатива за лечение на възпалени и кървящи венци. Жабурене на устата с разтвор от няколко капки прополисова тинктура, разредени в чаша вода, ще Ви избавят не само от кървящите и възпалени венци, но и от неприятния дъх.

Поставихме въпроса на страницата на БГ Билка във Фейсбук, откъдето излязоха две стабилни потвърждения на метода с прополисова тинктура. Читателите масово се лекуват по този начин, когато става дума за кървящи венци.

Рецептата наистина действа. Но друго си е, когато имаш и реални хора, които да свидетелстват. Затова молим постоянно читателите да коментират и да ни помагат в списването на сайта. По този начин заедно ще свършим едно добро дело и ще помогнем на хората, които са в нужда! Пишете ни  вие!

Алое

С лечебните си свойства чудотворното алое е едно от средствата в природната аптека, което може да Ви избави от пародонтоза. Достатъчно е само да откъснете лист алое, да премахнете най-горния пласт и с листа да намажете венците си пет минути преди хранене.

Вкусът му не е особено приятен, но си заслужава да опитате. Ще останете изненадани от ефекта му.

С олио или зехтин

На болезнените и възпалени венци добре действа и масажирането по няколко пъти дневно със следната смес – зехтин, сода и сол.

На една лъжица зехтин се слагат по половин лъжица от прахообразните съставки. Тази смес и масажът с нея действат укрепващо и заздравяващо на болезнените и възпалени венци.

Содата и солта “обират” гнойна по венците, в случай, че има такава.

С урина

Предлагаме Ви един изпитан метод от езотеричната медицина за лечение на пародонтоза, доказал своята ефективност. Жабуренето с урина може да Ви избави завинаги от този коварен проблем.

Предпоставка за успешното лечение е прочистването на организма преди да се започне лечебния курс с урина. Месец преди него трябва да изчистите тялото си от всички токсини. От менюто си трябва да изключите месото, млечните продукти, кофеина и алкохола. Несъвместимо с лечебния курс е и тютюнопушенето.

Жабуренето с урина се прави в продължение на два-три месеца. Като е препоръчително използването на сутрешната урина. За да се поддържа ефекта от лечението е необходимо процедурата да се повтаря веднъж седмично.

Важно за успеха на терапията е предварителното изчистване на зъбния камък по зъбите от зъболекар.

С ябълки и ябълков оцет

Може би сте чували, че ябълката може да замести четката и пастата за зъби. Една ябълка, изядена след хранене, почиства идеално зъбите и междузъбното пространство, като възпрепятства образуването на кариес. Тя е идеална алтернатива за премахване на неприятния дъх в устата.

пародонтоза

Ябълката лекува пародонтоза

Чудотворните й качества се дължат на съдържаща се в нея киселина. Тя се съдържа и в ябълковия оцет. Ето защо той е изключително подходящ за изплакване на устата при пародонтоза. Приготвя се разтвор от вода и оцет в равни количества (по половин чаша), към който се прибавя лъжичка сода.

Това средство отнема болката и неприятното усещане във венците, което е породено от пародонтозата.

Карамфил

Карамфилът има мощно антисептично действие и това го прави изключително ефективно средство при лечение на досадната пародонтоза.

Добре действа не само жабуренето с отвара от него, но използването на тази домашна паста за зъби – хума, зехтин, смлян карамфил ( по една лъжица), пет капки ментово масло и няколко капки розова вода. Всичко това се разбърква с дървена шпатула (не метална).

Пастата има избелващо действие заради съдържащия се в нея зехтин. (Земя на заем)

Паста за зъби

Добре е страдащите от пародонтоза за използват пасти за зъби без флуорид. Такава е концентрираната паста Айона, която не само спира кървенето на венците, но и освежава дъха. Може да използвате и домашната паста, за зъби, която Ви предложихме по-горе.

Пастата за зъби може да заместим и с кокосово масло, което предварително се слага на четката. То има не само кръвоспиращо действие, но и избелващо.

Други пасти за зъби, които може да използвате при пародонтоза са Артродонт, Лакалут, Пародонтакс.

Сода бикарбонат и кислородна вода

лечение на пародонтоза или пародонтит с кислородна вода

Имаме отзив за лечението на пародонтоза с кислородна вода в коментарите по-долу. Пишете ни и вие!

Обривате на венците със смес от сода и кислородна вода действа кръвоспиращо на кървящите венци. Не само спира кръвотечението, но има избелващ и противовъзпалителен ефект (изтегля гнойта от венците).

Снимки

На снимките, които ще Ви покажем по-долу, може да видите как изглеждат възпалените венци в резултат от пародонтоза.

Стандартни средства, лекарства, антибиотици

Биогая

Шведската фармацевтична компания Биогая предлага иновативен метод за лечение на пародонтоза. Таблетките Биогая Продентис съдържат полезни бактерии, които убиват атакуват причинителите на коварното възпаление по сливиците.

Добавката е с приятен ментов вкус. Всяка таблетка съдържа бактерии, изолирани от майчино мляко – Лактобацилус Реутери.

Таблетка Биогая съдържа 200 милиони живи бактерии, за които е доказано, че потискат развитието на болестотворните бактерии в устата. Помагат при афти в устата и лош дъх. (Тялото.бг)

Колаген

лечение на пародонтоза с билки и други средства

Пародонтозата е неприятен проблем

Колагенът е важна съставка част от не само от кожата на тялото, но и от всички лигавици. Ето защо той е изключително ефективен при лечение на проблеми с лигавиците. Втриването на гел от колаген във венците спира кръвотечението и заздравява фибропластите.

Той е богат на витамин С и именно заради това действа кръвоспиращо. Може да се приема и вътрешно под формата на добавки.

Лазер

Лечението с лазер е най-съвременният метод за справяне с проблема. Лазерният лъч не почиства само зъбния камък, но и заздравява венечната тъкан. Той атакува директно анаеробните организми в джоба. В резултат от това кръвотечението спира, а зъбите са полирани.

Брекети

Като част от лечението на заболяването е поставянето на стягащи брекети, които предотвратяват разклащането на зъбите и размножаването на микроби в джобовете. Поставянето им е наложително в напреднал стадий на заболяването,тъй като в противен случай може да се стигне до загуба на зъбите.

Магнезий

Магнезий (магнезиев хлорид) спира моментално кръвта от венците. Предлага се под формата на магнезиево олио, което се произвежда от морска вода от дълбините на морето, която е най-чиста. В този натурален продукт може да изплаквате устата си по няколко пъти на ден. Магнезият има укрепващ и кръвоспиращ ефект върху венците.

Рецепта с мед

Пародонтоза, стягане на венци

Пародонтоза води до загуба на зъби

Мазане на възпалените венци с лъжичка мед и двойно по-малко количество зехтин, ще облекчи значително състоянието Ви. Сместа има укрепващ и заздравяващ ефект върху венците. Медът помага много при наличието на гной във венците.

Трайно лечение

Комплексното лечение на заболяването изисква намесата не само на стоматолог, но и на ендокринолог.

За да има ефект от лечението е необходими първо стоматологът да почисти зъбите Ви от натрупания зъбен камък. Докато той не бъде премахнат, всяко лечение ще бъде неефективно.

След излекуване от заболяването е много важно поддържането на добра устна хигиена, както и консумиране на храни с високо съдържание на витамин С.

Клиндамицин

Много често при лечението на пародонтоза се прибягва да прием на антибиотици (особено след лазерна терапия). Един от тях е клиндамицин, който във високи дози убива болестотворните бактерии. Той трябва да се прилага само в случаите, в които инфекцията е сериозна и няма друг вариант за лечение.

Цитросепт

Пародонтозата и възпалените венци се лекуват с народна медицина

Пародонтозата трябва да се лекува навреме

Тъй като хранителната добавка цитросепт съдържа големи количества от витамина, действащ кръвоспиращо – вит. С, тя е неизменна част от лечението на пародонтоза.

Метронидазол

Заради мощния си антимикробен ефект метронидазол също намира приложение при лечението на пародонтоза. Трябва да се приема само по преценка на лекар.

Тетрациклин

Тетрациклин е друг широкоспектърен антибиотик, който също намира приложение при лечение на пародонтоза с лазер. Изписва се с цел предотвратяване на възпалителни процеси.

Сандрин

Сандрин е разтвор на билкова основа (съдържа мента), който се използва за дезодориране на устата и борба с бактериите и възпаленията в устната кухина.

Прави се промивка с 10-15 капки от разтвора в половин чаша вода. Ефектът на този великолепен продукт се засилва, ако стоматологът предварително изчисти зъбния камък. (Ерлан-бг.ком)

Заразна ли е?

пародонтоза анаеробни бактерии, лечение

Зловещото мнение на потребителка от Фейсбук. Може и да е истина. Ще проучим допълнително въпроса. А вие как мислите?

Сама по себе си пародонтозата не е заразна. Тя се причинява от бактерии, намиращи се в подвенечното пространство, но две от тях се предават чрез слюнка.

Затова е добре, ако някой от семейството Ви страда от подобно възпаление да не използвате неговите прибори за хранене. (становище на стоматолога Павлина Христова). Още по-крайно е мнението на потребителка от Фейсбук, скрийншот на което даваме по-горе. R. K. казва:

“Какви жабуркания, какви 5 лв. Ще Ви опадат зъбите! Миете ли си езика и венците? Правите ли ежегодно почистване на корените на зъбите? Във всяка държава е задължително. Анаеробните бактерии Ви изяждат корена – не отлагайте! Незабавно отидете на пародонтолог за снимка и лечение. Ще съжалявате горчиво за самолечението…!!!”.

пародонтоза, лекарства, антибиотици

Пародонтозата може да протича и с бели венци

Ще се радваме, ако ни пишете по-долу в коментарите какво е и вашето виждане по този иначе дискусионен въпрос. А ние ще проучим въпроса по-детайлно и пак ще направим публикация. Но междувременно разчитаме и на вашата помощ!

Витамини

От първостепенно значение за успешното лечение на пародонтоза е приемът на витамин С в големи количества.

Ако не си го набавяте от храната, може да приемате добавки.

Пародонтоза: Лечение и стягане на възпалени венци с лекарства и народна медицина
3.6 (72%) 10 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

23 thoughts on “Пародонтоза: Лечение и стягане на възпалени венци с лекарства и народна медицина

 1. Кое е най ефикасно средство за лечение на парандонтоза в напреднал стадий

 2. Nai dobroto za parandontoza e propolisova tinktura ….vsqka vecer se magat venzite s natopen tampon venzite ….klecka za ushi nai udobno .PRI zabobol deistva bezotkazno …postavqse pamuce s propolis .uspeh …ispitana ot men

  • И как така ще съветвате да си маже лигавицата на устата с прополисовата тинктура? А като изгори лигавицата какво става? Може ли такава безотговорност? И как ще се махнат натрупаните под венците мръсотии? Недейте така бе, хора! Това е здраве на човек. Всяка спиртна тинктура трябва да се разреди иначе води до разяждане на лигавицата. Може да си промива устата, но с разредена тинктура-на 50 мл.вода, 10-20 капки тинктура.

 3. Здравейте. Имах пародонтоза и моя зъболекар ми каза че лечение от това няма. Случайно попаднах на една книга на проф. Неумивакин – Кислородната вода – страж на здравето. Там прочетох, че пародонтозата се лекува чрез жабурене с разтвор от 50 мл. вода +една чаена лъжичка 3%кислородна вода. Вече повече от половин година няма никакви признаци на пародонтоза. Зъболекарят ми каза,че венците ми са ОК, няма зачервяване. Спряха да кървят. Междувременно ползвам за профилактика паста за зъби Lacalut Aktiv и Астера пародонт актив. Препоръчвам ви да четете. Лечението е много просто.

  • Абсолютно сме съгласни с вас, Кейси, за лечението на пародонтоза (пародонтит) с това уточнение, че ако се прекали с кислородната вода, тя може да предизвика разпад на зъбния емайл и това да доведе до допълнителни проблеми. Тоест да се излекувате от едно нещо и да се разболеете от куп други. Въпреки това ще се радваме, ако и други читатели споделят дали имат полза от кислородната вода (от личен опит), защото темата е доста спорна и… интересна!

 4. Здр. Почнах пародонтозата с пчелен клей. Някои дали е пробвал и мало повече информация може ли?

 5. здравейте,имам лош дъх в устата(постоянно съм с дъвки) и кървене на венците-дайте мнения как да процедирам? изчетох доста статии но нз на къде да се ориентирам?

 6. Не се заблуждавайте с народна медицина…Така изгубих 10 месеца напразно. То какво ли не беше-мазане в устата с гелове и тинктури, пиене на витамини, жабурене с какво ли не /ВКЛЮЧИТЕЛНО КЛЕЙ И ЗЕХТИН/……БЕЗ ЗЪБОЛЕКАР НЕ СТАВА, НЕ СИ ГУБЕТЕ НАПРАЗНО ВРЕМЕТО! Устата ми се израни, от ден на ден ставаше все по- лошо и лошо , НЕ МОЖЕХ ДА СПЯ, ДА СЕ ХРАНЯ…. Накрая си казах…КРАЙ, ОТИВАМ НА ЗЪБОЛЕКАР. Той ми отстрани зъбния камък / и на двете челюсти имах/с яка промивка на зъбите и във венците, пломбира ми 4 болни зъба /не трябва да имате такива/ .На другия ден ми мина зъбите с абразив /много приятен на мирис/ и облекчението дойде веднага. Предписа ми антибиотик -Родожил -1 опаковка /20 таблетки/, но трябва да са 30 таблетки-за 10 дни по 3 на ден. Сега съжалявам за изгубеното време. След тези процедури хигиената в устата трябва да е драконовска:-След всяко ядене миене. Основно почистване на зъбите поне 3 пъти дневно с паста за зъби “Пародонтакс”. Промивка с прополис /както е указано на листовката/, пиене на ударни количества лимонов сок /колкото можете да понесете, разреден естествено с вода, за да не дразни стомаха/.Лично аз на ден пиех по 4 лимона-2 сутрин и 2 вечер. После може да намалите дозата на лимоните. Но пак Ви казвам…ПАРОДОНТОЗА БЕЗ ЗЪБОЛЕКАР НЕ МИНАВА, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО,ЗАЩОТО НЯМА КАК ДА СЕ ОТСТРАНИ ОТ ВЕНЦИТЕ МРЪСОТИЯТА ПОД ТЯХ. Промивката на зъбите от зъболекаря е като пароструйка /със студена вода естествено/, но облекчението после е божествено. Излиза скъпо, но няма как. Промивките варират от 20 до 40 лв. всичко. Родожила и той е около 16-18 лв. Абразирането също е от порядъка 20-40 лв. Но си струваше. Съжалявам, че изгубих 10 месеца, не се храних като хората, спрях цигарите, не можех да спя. Успех на всички които успея да убедя. Които не харесат това което съм написала, нека се мъчат и търсят алтернативи. После сами ще се убедят, че са си изгубили времето като мен напразно.

  • Пак се включвам с коментар….аз, Петя. Освен това което написах по-горе, продължих терапията си и с промивка с лайка и смрадлика. Още 10 дни….В една чаша 300 милилитра кипвам 1-2 супени лъжици лайка и я оставям да престои докато изстине. Като изстине се жабурите с нея непрекъснато като се сетите през деня докато свърши и така пак..10 дни. Приятно и полезно е, а има и облекчение от лайката..поне за мен. Ходих в катедрата по лицево-челюстна хирургия в стоматологичния факултет София. Казах на стоматолога, че се мия непрекъснато с паста за зъби “Пародонтакс”. Той каза да не прекалявам с нея, а да я сменям през определен интервал от време, защото не било много полезно. Сега с непрекъснатата хигиена след стоматологичната намеса и промивките с лайка се чувствам супер….няма го вече паренето в устата и безсънните нощи. Но пак казвам….без зъболекар и драконовска хигиена след това нищо не става.

 7. по принцип парадонтозата не се лекува напълно,можем само да облекчим положението с разни неща.Аз я имам от както се помня,зъбите се оголват и стават като конски, но се старая да не ме болят само.Мисля, че имам полза от паста ASTERA paradont, тя има някакъв затягащ ефект, като стипцата. Наистина зъбния камък е голям проблем и трябва да се чисти при зъболекар, но на мен ми се видя много болезнено защото ми разрани венците и после ядох една седмица само попара.Пих и РОДОЖИЛ (антибиотик) ,но всичко е временно…….

 8. Какъв е този номер с картофа и да сдъвчеш и глътнеш последното парче. Това са чисти глупости. Пълния с микроби картоф след като си си чистил с него венеца – да го глътнеш – как може да поднасяте такива тъпотии. Вие колко пъти сте го правили след като го пишете. Моля да публикувате не преписани глупави статии от тук и от там, а само научно доказани и изпитани средства. Пробвала съм с алое- никакъв ефект. Прави са тези, които казват – първо потърсете професионална помощ от стоматолог и то от такъв, който има опит в това отношение, а не някакъв, който едва е изкарал дипломата си, че то вече не се знае кой е професионалист и кой не е. Единствено съм имала полза от третирането с лазер, но за съжаление стоматолозите не искат да инвестират в този уред- не зная защо и си купете четка с душ за измиване на венците – тогава ползвайте билковите разтвори за поддържащо лечение. Колкото до използването на антибиотик – сам в краен случай, ако положението е много зле. Много мои познати се тровят всяка пролет с него и така години наред. Ползата е мимолетна – а за вредата – това ще се види след време.

 9. Един път в год. при пародонтоза или възпалени венци, но три месеца се прави добро жабуркане със следната смес: в тъмна бирена бутилка пълна не съвсем догоре с преварена и изстинала вода, изсипете 2-3 супени лъжици морска сол и 10-15 капки йод. Друг вариант: 1 чаена лъжичка кислородна вода 3% за рани!!! Да НЕ купите за изрусяване! Изсипваме в непълна водна чаша – правим жабурене преди лягане и после не се яде нищо.

 10. Имам проблем със зъбите.Посетих дентален кабинет където ми казаха ,че имам парадонтоза. Почистиха зъбният камък и толкова,никакви лекарства не ми изписаха,само вода за изплакване клорхексидин ми дадоха.След 3 месеца пак контролна проверка.Проблема е ,че по-късно състоянието сякаш се влоши.Бихте ли ми дали съвет за моят здр. проблем! Благодаря предварително!

  • Отвара за пародонтоза: Една супена лъжица смрадлика с щипка сода и може малко нишадър, но може и без последните. С това си жабурите устата сутрин преди самото миене на зъбите. Точните мерки, грамове и обеми не са важни. Количеството на смрадликата не е “заковано” и може да се променя според нуждите ви, докато уцелите подходящия за вас ефект. Спирането на цигари и алкохол е прекрасно средство за лечение на възпалени венци, но ефектът от него идва бавно. Но за сметка на това често пъти е напълно достатъчно. Често пъти, разбира се, причините са други, но пушенето и пиенето са сред най-разпространените от тях.

 11. Парадонтозата е нелечима. Задължително при това заболяване е яка хигиената на устата, почистване с конци и малки четки, паста за зъби с хлорхексидин и вода за уста със същата съставка.почистването на зъбния камък подвенечно /боли зверски и затова се чисти с упойка на два пъти /. Подвенечно почистване задължително се прави, най малко два пъти в годината в зависимост от състоянието на зъбите,може и повече пъти. Със почистването се стопира заболяването. При възпаление се пие Родожил, но той не премахва бактерията. С билки, може да си помагате,но няма как да се разминете без зъболекар.Имам това заболяване от около осем години, оспях до някъде да го стопирам, но поради небрежност от моя страна, миналата година отидох на почистване при зъболекар само веднъж и състоянието ми се е влошило. На етап очаквана загуба на първите зъби. Следва процедура от която ми настръхва косата. Хирургично се режат /отварят венците и се почиства коста и корените на зъбите. Може да се постави и изкуствена кост и мембрана, но струва много скъпо. Венците се загиват след почистването и се пие антибиотик. Общо взето това е,не отлагайте посещение при зъболекар.

 12. Аз се боря с пародонтозата от 1986 г. Слава Богу, нито зъб ми падна до сега, нито се разклати. Да, венците се оголват и отиват нагоре, дори там, където имам мостове, тоест, нямам зъбни корени, направо се стопиха до челюстната кост. Това е, защото просто ми омръзна да се занимавам с това заболяване. Но ще ви кажа, че няколко неща могат да задържат ефикасно процеса и те са застъпени в някои от постовете тук. 1: изчистване на зъбния камък; 2:идеална устна хигиена и правилно четкане на зъби и венци;3: жабурене със спиртен разтвор на прополис; 4: непрекъснато жабурене с дълго варена смрадлика, може в добавка дъбови кори и лайка; 5: най-радикално решение: жабурене с много дълго варена смрадлика – до позеленяване на разтвора 50 мл+1с.л. сода за хляб+40 капки йод. Така болестният процес се задържа години наред. Но на мен вече ми писна и не съм постоянна в грижите.

 13. искам да ми дадете рецепта за обилен косопад и заклещена дискова херния със силни болки в дясната половина на кръста ми,моля ви !!!!

 14. Дълбоко почистване, което аз правя в Америка( тук живея) и ЛАЗЕР, който правя в България при доктор Людмила Стоянова, гр.Пазарджик. Този лазер ме крепи в рамките на година. Дълбокото почистване също е за интервал година. През останалото време-луда устна хигиена с конци, активен въглен ( вместо паста за зъби или по-точно между пастата, след всяко хранене,особено вечер), силна отвара от смрадлика, вода за уста Listerine Antiseptic- Deeper Clean. Последното е по-добро от смрадликата, 30 секунди жабурене гарантират една нощ без бактерия. Това е моят опит с пародонтоза от 1998. Всичките ми зъби са здрави. На 54 години съм. Имам една пломба от дете. Американците ми казаха, че имам загуба на челюстна кост и искаха да ми правят надграждане. От тогава минаха 12 години. Загубих два мъдреца, заради тях и тяхното вечно търсене на пари. Намерете начин да си правите дълбоко почистване веднъж в годината и ЛАЗЕР за третиране на подвенеца.

 15. Също страдам от парадонтоза.
  Срещу зъбен камък препоръчвам ензим от папая ще се изненадате но е много ефикасно. Представлява хапче за смукане взимам два пъти на ден и жабуря между зъбите с него. Поръчвам го от iherb не е скъпо. Ще пробвам и това с 3%кислородна вода.

 16. Парадонтозата деца е комплексно заболяване на целият организъм ,а не само на венците и зъбите и разлагане на костта. Парадонтозата е по същество начална форма на Рак. Да-РАК и тя означава ,че тялото ви е толкова замърсено и инфектирано ,че гние живо и сте пълни със гнойно джобове. Това не е проблем само на ВенцитеПроблема е на телото ви режима на хранене сън,и тн. Тук има няколко мнения на прав път едното от тях е Смрадликата до позеленяване. Прополис и Антибиотик за първоначално базисно ниво.След това трябва спорт -смяна на режима на хранене и елиминиране на всякаква захар хляб и прости въглехидрати от рода на ориз ,спагети пици,юфка и тн. Спорадично картофи може печени или варени но, ,,рушенето на костта е вследствие инфилтрация на цялото ви тяло с патогени. Без лекар който да предпише Антибиотик и да следи не може.Без инициатива от ваша страна също.Ако не сте готови радикално да смените режима си то Парадонтозата ще ви докара Рак,Кисти перманентни Афти Херпес и ще боледувате денонощно. Кислородната вода,содата и лимоните нямат никакъв ефект в/у парадонтоза с гнойни огнища. Ако имате парадонтоза препоръката е да прекратите захарта доживот ако не искате да гниете жив.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *