Ad Clicks : Ad Views :

Глухарче – лечебни свойства, чай и рецепти с корен. Мед

Рецепти с глухарче: Лечебни свойства на чай от корен, тинктура от жестоката билка. При рак. Мнения. За какво друго помага. Мед

Още в текста: Точната рецепта с корени от глухарче против рак. С чай от листа при цироза и болен черен дроб. При дребни камъни в жлъчката. Рецепта на Борис Николов.

При артрит и ревматизъм. За отслабване. Рецептата за приготвяне на мед и сироп от глухарче за бъбреци. Салата от листа при диабет, атеросклероза и анемия. Отвара за прочистване на организма от холестерол. Тинктура при акне или екзема.
Латинско наименование на глухарчето: Taraxacum officinale.
Точната рецепта с корени от глухарче против рак.
Рецептата с корени от глухарче, която цери рак, напоследък придобива все по-голяма популярност.

Любимата на децата билка заради белите хвърчащи подухване тичинки, е същински лекар, който можем да открием дори в градинката зад блока.

Цветето от детството ни глухарче (на английски език името му е dandelion, на латински – Taraxacum) може да ни спаси от куп неприятности. Необходимо е единствено да знаем по какъв начин да го използваме и разбира се, кога точно да посегнем към него.

Гръмки изказвания на различни учени му приписват дори способността да убива раковите клетки и то само за 48 часа. Дори съвременната медицина не е толкова могъща. Но този природен лек може всичко.

Калифорнийски учени са на мнение, че корените на това растение могат да направят нещо, което дори химиотерапията не може.

чай от глухарче
Чай от глухарче – лек за куп болежки

Тя атакува не само туморните клетки, но и здравите и води до общо изтощение на организма, тъй като натоварва всичките му системи и органи, а не само поразените от рака.

За разлика от този агресивен метод, глухарчето атакува само раковите клетки, убива ги за две денонощия и не позволява на тялото да произвежда нови такива.

Ето и точната рецепта за приготвянето на лековитата отвара:

Използвайте две чаени лъжички сух и накълцан корен от растението. Залейте го с триста милилитра, след което варете на огъня десет минути. Изпивайте всеки ден по три чаши от извлека. (По-долу сме „затворили“ вариант на тази рецепта, който е по-детайлен и прецизен, в картинка, удобна за споделяне в социалните мрежи!)

За разлика от калифорнийските учени не всички техни колеги считат така. Някои от тях са на мнение, че ракът може да се убие с ударни дози от полезните вещества в глухарчето, които не могат да бъдат доставени на организма с воден извлек, какъвто е чаят.

Читател на сайта cancertutor.com разказва за своя опит с билката при лечение на рак. Той е използвал по-нетрадиционен метод, с чиято помощ е успял да победи болестта. Всеки ден е приемал по лъжица прах от изсушени корени.

чай корени от глухарче рецепта за споделяне
За пълен размер на рецептата в удобен за споделяне в социални мрежи вид кликнете върху горното умалено изображение!

Читателят разказва, че след като се извадят корените те не трябва се мият с вода, а просто да се почистят внимателно. В почвата се съдържат микроелементи, които са важни за успеха на лечението. След като се изсушат на сянка, корените от глухарче се счукват. За препоръчване е стриването им в хаванче пред смилането в кафемелачка.

С чай от листа при цироза и болен черен дроб.

Лековитото глухарче е особено подходящо за изцелението на болния черен дроб от цироза и стеатоза. С тази цел листата на супербилката, се използват като основен компонент за приготвяне на чай. Пийте по три чаши от лековитата течност всеки ден в продължение поне на месец.

Пригответе го като залеете две ч. лъжици от лековитите листа с триста милилитра вода и варите десет минутки. Ефектът се засилва при прибавянето на корен от растението. Т0й е изключително ценен заради високите количества горчиви вещества в него.

черен дроб
Глухарче за детокс на черен дроб

Най-лековит е през пролетта, тъй като тогава съдържанието на горчиви вещества е най-високо. С тяхна помощ се засилва секрецията от жлъчния мехур, а от там и изхвърлянето на натрупаните токсини. (Розали.ком)

В Германия има традиция всяка пролет да се прави прочистване на организма с чай от глухарче и консумацията на свежи листа от растението към салатата. Курсът продължава цял месец, след което тялото сякаш се ражда отново и всички негови органи започват да работят на пълни обороти.

Обездвижването, както и консумацията на мазни храни, приемът на антибиотици са пагубни за черния дроб. Той не успява да преработи мазнините от храната и те се отлагат в него. Все повече хора чуват от своя лекар за диагнозата стеатоза – отлагане на мазнини в дроба.

Трупането на мазнини в дроба убива чернодробните клетки и на тяхно място се появява съединителна тъкан. Заболяването еволюира с развитието на цироза, която е най-тежката форма на стеатозата.

Редица изследвания, проведени в  европейски институти доказват, че свойствата, които се предписват на жълтото цвете, са напълно основателни. Учените, участващи в изследванията с него, са на мнение, че то притежава способността да извежда от организма всички течности, натрупани в него поради оток в черния дроб.

Билката преустановяване събирането на вода в резултат от аномалии в оточната дейност. Счита се, че е изключително полезна за пациенти, прекарали жълтеница, в число и децата. Отразява се благоприятно и върху увеличения черен дроб.

Известният доктор Клаймър препоръчва използването му в свежо състояние за пречистване на дроба. Той е категоричен, че само в този си вид растението премахва шлаките в черния дроб, чисти жлъчката и далака.

Неговият колега д-р Грийв препоръчва този лек особено на хора, живеещи в страни с горещ и сух климат. Според него тя повлиява положително при усложнения след хепатит, особено ако се приема в съчетани е с киселец (стръкче от него се прибавя към чая). Лекарят съветва за пречистване на жизненоважния орган да се приема тази настойка поне един месец.

Чаят от листата на жълто цвете е незаменим в детокс програмите. Благодарение на полезните вещества в него се улеснява преработката на мазнините от дроба и жлъчката. Това като цяло улеснява детоксикиращите процеси в целия организъм. (Готвач.бг)

Отнасяйте се с грижа към черния си дроб, защото той е органът, който ни служи през целия ни живот. Поне веднъж годишно го пречиствайте, за да няма усложнения в резултат от неговото претоварване.

При дребни камъни в жлъчката.

Чудотворното глухарче е лечебно и при камъни в жлъчката. Стимулирайки нейната дейност, то насърчава изхвърлянето на отложените в нея дребни камъчета. Претоварената жлъчка се отразява негативно и върху чернодробната дейност, а това води до куп усложнения за целия организъм.

За да я пречистите и да стимулирате изхвърлянето на камъчетата от нея, приемайте всекидневно по чаша чай, приготвен по следния начин – накиснете за осем час корен и лист от растението (необходимо количество по две чаени лъжици от всяко) в чаша студена вода. След изтичането на указаното време варете десет минути.

Изстиналата и прецедена течност изпийте на бавни глътки.

Приемът на пресен сок от растението в количество от две-три супени лъжици всеки ден помага за изхвърлянето на отложените в жлъчката кристалчета.

Друга ефективна рецепта е варенето на лъжица корен за десет минути в половин литър вино. Преди всяко хранене, приемайте по лъжица от този невероятен със своите лечебни качества извлек.

Лечебно действие има и следната билкова комбинация при приема на чай от нея:

 • бял оман (Inula helenium)
 • камшик (Agrimonia eupatoria),
 • градински чай (Salvia)- по петдесет грама (използват се корени от билките)
 • жълт смил  (Flores Helichrysi)
 • копър
 • червен кантарион  (Centaurium erythraea)
 • корен от глухарче
 • кисел трън корен  (Berberis vulgaris)
 • синя жлъчка корен (Cichorium Intybus)
 • сладка папрат корен (Polypodium vulgare) – 30 грама
 • жълт кантарион (Hypericum perforatum) – 40 грама

Две големи лъжици от билковата смес е необходимо да сварите във вода (1/2л) в продължение на няколко минути. След изстиване, извлекът се прецежда и от него се приема трикратно по 80 милитра. За оптимален резултат, пийте преди консумацията на храна. (Индигота.ком)

Рецепта с бабини зъби на Борис Николов при артрит и ревматизъм.

Лечителят Борис Николов съветва при артрит и ревматизъм да се приема глухарче в комбинация с билката бабини зъби. Ето и точната рецепта за приготвянето на чудотворната отвара.

бабини зъби
Бабини зъби и глухарче – лек при ревматизъм

За нея са Ви необходими пет супени лъжици с билката бабини зъби и по една супена лъжица корен и стръкове от глухарче.

Билката бабини зъби се залива с вода (един литър), след това се вари в продължение на час. Цяло денонощие е необходимо билката да престои в съд, покрит с капак. Следва двойно филтриране. Използвайте филтърна хартия, тъй като не трябва да остават власинки от чая.

След филтрирането отварата към нея се долива с вода в количеството, необходимо за получаване на общо един литър.

Вторият етап от приготвянето на лековитата течност включва направата на чай от глухарче. Указаното по-горе количество от растението (по една супена лъжица корени и стръкове глухарче) е необходимо да бъде сварено в четиристотин милилитра вода. Топлинната обработка трябва да продължи двадесет минути. След това извлекът се оставя да престои цяло денонощие, за да се запари добре.

Едва след това се филтрира и се смесва с другата отвара. Тъй като чаят изисква повече време за приготвянето му, препоръчваме двата етапа да се извършат едновременно. Приготвеният лек се съхранява в хладилник.

Приема се по следната схема:

 • Първи ден от лечението – приемат се тридесет милилитра
 • Втори ден – приемат се с десет милилитра повече или общо 40 мл
 • От трети до девети ден – с още десет милилитра повече или дневна доза от 50 мл

След деветия ден е задължително да се направи почивка с продължителност десет дни. Цикълът  трябва да се повтори четири пъти. По време на приложението на билколечението с глухарче и бабини зъби е недопустим приемът на алкохол. (uti.bg)

За отслабване.

Глухарчето е препоръчвано природно средство в повечето програми за отслабване. Ефектът от приема му в този случай се дължи на отличните му детоксикиращи свойства. Във връзка с това, че извежда от тялото всички течности и токсини, се постига желания ефект – загуба на телесна маса.

С тази цел е добре да приемате както корен, така и лист от билката, приготвени като отвара или запарка. Независимо на кой от двата метода ще се спрете, ефектът много скоро ще бъде налице – засилване на метаболитните процеси след детокс и последващи отслабване.

отслабване
Глухарчето помага за отслабване

Препоръчителната пропорция за приготвянето на настойките е две супени лъжици билкова маса на половин литър вода. Ако желаете да приготвите запарка, просто залейте билката с вряла вода и киснете десет минутки.

За приготвянето на чай трябва да варите дрогата, с тази разлика, че тук времето е двойно по-малко (топлинната обработка трае пет минутки).

И в двата случая трябва да приемате по три-четири пъти по 120 мл от извлека. Препоръчваме това да става половин час преди храна.

За редуциране на теглото, следвайте методите в продължение на месец. Добре е да правите това всеки път, когато тялото Ви крещи, че спешно се нуждае от детокс.

Признаци за това са умореният външен вид, липсата на апетит и постоянната умора. Глухарчето е Вашият верен съюзник не само за отслабване, но и избавяне от тези симптоми.

Рецептата за приготвяне на мед и сироп от глухарче за бъбреци.

При болни бъбреци положително въздействие има приемът на уханен мед и вкусен сироп, приготвени от глухарче.

Приготвянето на меда изисква време, но определено ползите от него си заслужават усилията. Характерно за този мед е, че няма специфичната киселинност, типична за пчелния продукт.

За приготвянето му са нужни осем пълни шепи свежи цветове от жълтото цвете. Измийте ги добре и варете в два литра вода, като ги оставите половин час да врат на котлона. Не нагрявайте течността на силен огън. Ако котлонът има четири степени, използвайте втора степен.

Извлекът се оставя цяла нощ в тенджера и едва, след което прецедете старателно. След това тенджерата отново се поставя на котлона. При постоянно разбъркване с дървена шпатула постепенно се добавят два килограма нерафинирана захар.

Идеята е водата да се изпари постоянно и да се получи смес с консистенцията на мед. Не използвайте капака на тенджерата. Котлонът трябва да е включен на най-ниската степен. Температурата на плочата е около 60-80 градуса.

Когато течността започне да се сгъстява се добавя един лимон на резенчета. Преди пълната готовност на меда, лимонът се отстранява. Не прекалявайте с цитруса, защото в противен случай приготвеното сладко ще бъде по-кисело. (gotvetesmen.com)

Получават се около седем-осем бурканчета мед, които е добре да бъдат съхранявани в хладилник. Приемайте по две-три лъжици дневно от вкусното сладко.

Сироп от невзрачното на пръв поглед жълто цвете може да приготвим по същия метод. Използваме четири пълни шепи цветове от билката, които се варят няколко минути в литър вода. След пренощуването на течността тя се прецежда и отново се слага на котлона. 

Добавете към нея килограм нерафинирана захар или седемстотин грама чист мед. Сиропът се обработва на слаб огън и се отдръпва от него, когато започне да бълбука. Процедурата се повтаря два-три пъти, докато се получи консистенцията на сироп. 

Преди последното завиране е добре добавянето на няколко резенчета лимон. Цитрусът не само придава по-добър вкус, но и играе ролята на консервант и пречи на захаросването.

Приемайте по две-три лъжички дневно за справяне с инфекции (съдържа витамин С в големи количества), при малокръвие (високо съдържание на желязо), както и за облекчаване на болните бъбреци.

Салата от листа при диабет, атеросклероза и анемия.

Салата от листа се препоръчва на болните от диабет, атеросклероза и анемия. Приготвя се като предварително измитите листа се изкисват за половин час в подсолена вода (солта премахва неприятния вкус).

Към салатата се добавя лук, зехтин и маслини. Добър вариант е съчетаването й с лист киселец.

През есента концентрацията на инулин в растението има най-високи стойности. Точно в този период консумацията й е препоръчителна за диабетици.

Заради високите нива на желязо пациентите с анемия трябва да включат салатата от глухарче към менюто си.

Отвара за прочистване на организма от холестерол.

За прочистване на организма от холестерол си пригответе отвара от билката (може да комбинирате корен и лист) по някой от гореописаните методи. Приемайте я преди хранене в количество от 100-150 мл.

Поради високото стойностите на фибри в билката, тя смъква високите стойности на холестерола. Това е един от ефектите при провеждането на детокс с глухарче.

Тинктура при акне или екзема.

Тинктура от глухарче може да приготвите по стандартния начин – шепа корени се заливат с 200 мл спирт, водка или ракия. След двуседмичен престой се прецежда.

Очистителното й действие повлиява благоприятно кожни проблеми като акне и екзема. Приемайте три пъти на ден от 20 до 40 капки, разредени в 50 милилитра вода или сок. При акне може да третирате само пъпките със спиртния извлек, предварително разреден във вода (2:1).

акне
Глухарчето лекува акне

Ползите от глухарчето за здравето ни са десетки. Ако сме пропуснали нещо и Вие знаете друг метод за използването на тази билка, пишете ни. Всеки коментар ще ни бъде от полза.

Споделете с приятелите си този материал, използвайки бутоните за споделяне в сайта. Благодарим Ви, че споделихте тази полезна информация и с други хора, както и за това, че сте наш читател.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Глухарче – лечебни свойства, чай и рецепти с корен. Мед
4 (80%) 29 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

25 Comments

 1. За повечето болести има билкови комбинации препоръчани от световни билкари и лекари. Учих и събирах с години, събрах най-силните /макар и най-сложните/ и лекувах познати с тях. Ако някой има нужда нека ми пише sms /0879513965/ – години, пол, болест, килограми, съпътстващи болести,… и ще му пратя точния сбор билки с указание за употреба, със съвети /на Димков, Дънов, Требен, Кейси, Ванга,…/, с „диетични“ съвети. Ще пратя по куриер. Разходите ми по бране, сушене,… са между 12-18лв..

  • ПРЕДПОЛАГАМ СТЕ ЧУВАЛИ ЗА ХУК ИМА ЛИ ЛЕК ЗА ТОВА ЗАБОЛВАНЕ ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ МЕДИЦИНАТА КАЗВА НЕ

 2. Когато се явяват странични ефекти на интоксикация,евентуално смърт, коя институция да събира и обработва данните с оглед превенция на нежеланите ефекти? Дали потърпевшите викат билкаря, който може да няма медицинско образование и съответните знания..? Или търсят Спешна помощ?

 3. Бихте ли коментирали изречението: „Пригответе го като залеете две лъжици от лековитите листа с три милитра вода и варите десет минутки.“ Тези три милилитра ми звучат доста несериозно. Дали не е някаква грешка? За какво количество вода наистина става дума?

  • Наша грешка! Оправихме го. 300 до 500 милилитра вода да се вари за 5-10 минути е окей. Благодарим ви, че ни посочихте грешката, за да можем да се поправим и да не се излагаме. Успех и споделете как ви е подействала рецептата с листа от глухарче!

 4. защо не пишете в какво състояние се използува за чай-сухи листа и корени ,или в прясно състояние.

  • Пише го още в началото, където е подзаглавието, започващо с „Точна рецепта“. Коренът от глухарче трябва да бъде сух и накълцан. Но може да се направи и в прясно състояние. Това не променя особено нещата. Сега изведохме рецептата в картинка, за да стане по-ясно и да е удобно за споделяне. Благодарим ви за забележката. Явно само ние си мислим, че всичко в материала е хубаво, ясно и прегледно. Приятен ден!

 5. Обяснете моля ви кое точно листо се вари за чай… Жълтите листенца на връхчето, или зеленото листо което е около него.Благодаря!

 6. Сайтът и информацията в него са много интересни!
  Може ли да публикувате и информация за евентуални противопоказания на различните билки?
  Благодаря

 7. В една от рецептите- комбинация от билки, са посочени всички латински имена на билките.
  Какво е латинското име на глухарчето? Може ли да се закупи отнякъде изсушена билка?

  • Благодарим ви, Галя Иванова, за забележката! Латинското име на глухарчето Taraxacum officinale – го имаше в текста, но тъй като е твърде голям като материал, може би трудно се откриваше. Затова го добавихме най-отгоре, да се вижда. Даваме си сметка, че много хора ни четат от чужбина и ако там кажат „глухарче“ в аптеката, никой няма да ги разбере 🙂 Сушено глухарче се продава почти навсякъде. Както във всяка билкова аптека, така и в по-големите хранителни вериги, чиито магазини имат щандове за билки. Но може да започнете например с аптеките на „Ремедиум“. Там има дори и сок или сироп от глухарче, докато в обикновените аптеки, ако ги питат за сироп от глухарче, може да ви изгледат озадачено и да питат за какво ви е това!

 8. От колко години имате наблюдения за използване от кореспонденти на корен на глухарче за лекуване на Рак. Какъв процент от тях влизат в ремисия или са се излекували. Тези от тях които са съгласни посочете имената им или еп. адресите за обмяна на практически опит и нформация.

 9. Здравейте !
  Статията е великолепна и благодаря ! Но не спирам да мисля по въпроси относно замърсяването на въздуха ни ,от там на там до всяка тревичка и животни … тъй че нада ли има еко чисти билки …приятели 🍀( исками се да не е вярно !)
  Не съм негативен човек , но това е истината за 21 век .

 10. Глухарчето дразни ли лигавицата на стомаха и хранопровода,защото имам рефлукс.

 11. Много поучителна статия. Въпросите тук са: термичната обработка не унищожава ли някои ценни вещества? Например защо да не предпочета тинктурата пред варения сироп за бъбречни заболявания? Като лекувам акне не лекувам ли и бъбреци? Това за лечението на рака е МНОГО революционно, но ако имаше излекувани , сигурен съм , че щяха да залеят форума… Дано да има!
  Знам че се дъвчат стъбълца от цветовете за пречистване на кръвта – прясни и току що набрани /мисля че по 5-10бр на ден, сутрин на гладно – НО НЕ СЪМ СИГУРЕН/. Дъвкал съм и не съм се отровил. Не разбрах дали има ефект…
  Поздравления!!!

 12. Защо на едно място пише , че е полезно при болна жлъчка , а на друго , че вреди ? Кое е вярното ! Помага или пречи при камъни в жлъчката ?

 13. Моля, за допълнителни указания за чаят, които се приготвя за очистване на черен дроб:
  1 / 2 чаени или суп. лъж. се слагат в 300 мл вода?
  2/ Това една доза ли е като едно цяло или тя се дели на 3 за целия ден?
  3/ Кога се приема: преди всяко хранене, по време на храна или след хранене?

  • Здравейте, Симеонка! Благодарим ви за въпросите. Добавихме в текста за повече яснота. Лъжичките глухарче трябва да бъдат чаени, а не супени. Дозата принципно е за един ден и е добре да се раздели на три, но и наведнъж да я изпиете, не е беда. Също така няма значение дали се взема преди или след храна, но ако искате да бъдем съвсем прецизни, ще ви кажем да пиете чая преди хранете, като не е фатално, ако го пиете и по време, и след хранене.

 14. Бихте ли ми препоръчали рецепта с цвят на глухарче, във вид на извлек? За дете 13 г. И дали ще помогне за т.н. неврофиброматоза?

 15. Здравейте!! Много интересен сайт, поздравления за което!!

  Живях доста години в Гърция и радиката там – глухарчето с наши думи – е много много много известна. Особено на о-в Крит където живеех. За първи път там се научих да ям ядливи треви и специално тази беше от моите най-любими. Дори сега живея в Англия и днес си набрах от задния двор една голяма торба радика, попарих я за 10 минути, изцедих , добавих зехтин и сол – и това ми беше обяда!! Може да се добави тарамосалата, хумус, малки солени рибки и дори варени картофки – не всичко заедно, а отделно като мезета. Тази рецепта е пресен пример за т.нар средиземноморско гръцка диета или здравословен начин на живот.

  Надявам се, че с това мое включване съм била малко полезна относно свойствата на глухарчето, особено неговите листа 🙂

 16. Корените от глухарче подходящи ли са при рак на гърдата или не трябва да се приемат заради съдържанието на естрогени в тях? Някой има ли опит с това?

 17. Рецептата с бабини зъби е неправилна! Само настойките с алкохол могат да престояват дни! Водния извлек и настойка трябва да се изпиват в рамките на 12 ч.ако се съхранява в хладилник,/а според мен до 6 часа/! Пропуснах най-важното,огромно БЛАГОДАРЯ за рецептите,които наистина лекуват!

  • Здравейте, Веселин! Благодарим Ви за коментара! Посочили сме източника на тази рецепта. Бихте ли споделили с нас и с нашите читатели рецептата, която знаете Вие? Благодарим Ви предварително!

 18. Здравейте! Наскоро и аз чух и вече ползвам този чак с глухарче, понеже ми отстраниха туморно образование с размери 10/6см и така и не разбраха огнището му..и какво лечение да ми назначат.Та от седмица пия чая, но от 2-3 дни урината ми се оцвети в тъмно червено, до червено и все едно изхвърлям мръсотия съсирена..не мога да го обясня.Възможно ли е да е от него, понеже има пречистващо действие? В схема за лечение съм и със Зентел..може и това да действа .Благодаря предварително!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!