Здравословно хранене: Може, но при нисковъглехидратна диета

Същност на прочутото разделно хранене. Истинската диета за отслабване е с прием главно на мазнини. Топ 10 диетични храни и рецепти. Фитнес и здравословно хранене.

Още в текста: ♣ Отслабване без глад. ♣ Рецепти. ♣ Меню. ♣ Диетични храни за отслабване. ♣ Как е при децата? ♣ Презентация. ♣ Отслабване без диети. ♣ Колко бързо се отслабва? ♣ Съвети. ♣ Принципи. ♣ Сайт (ФБ страница) за следене.

:::Кой е Андрей Димитров?:::

Андрей Димитров е съвсем обикновен човек, който има известни познания по правилно и здравословно хранене. Не е завършил медицина, не е доктор и не е диетолог по диплома. Автор и администратор е на страницата Живот без въглехидрати. Въпросите по-долу зададе: Георги Календеров.
1. Как се вмества идеята за разделно хранене в нисковъглехидратната високомазнинна диета (НВ ВМД)?
Като за начало ще започнем, че хората са също животни и въпреки че се водим всеядни, нашето тяло е предназначено да „работи“ на една основна хранителна група – мазнините. Както кравата се храни със сено, а гепардът – с месо, така и ние хората си имаме своя храна – повече животински и по-малко растителни мазнини.

Просто тялото ни така е направено, че да работи най-добре на този вид „гориво“. По-нататък в интервюто ще обясня абсолютно всичко за мазнините в подробности за Вашите читатели, така че да останат максимално информирани, а не просто да говорим празни глупости, подобно на стара баба, която е научила нещо от своята баба и т.н. Също така ще обясня и защо докторите и модерните диетолози отричат това хранене и ще докажа, разбира се – че не са прави и лъжат хората. И то масово.

И конкретно на въпроса – разделното хранене при нисковъглехидратната диета (то не е точно диета, а начин на живот, защото не се гладува) е дотолкова разделно, колкото да се разделят основните макронутриенти и по-точно – важността да се разделят въглехидратите от другите два макронутриента – мазнините и протеините.

Хората не са създадени да ядат въглехидрати и ще го втълпявам на всеки, който се опита да се прави на интересен, без да е учил елементарна биология за осми клас. Да, човек може да оцелява на въглехидрати, но да оцеляваш цял живот, при положение че истинската храна също е в супермаркета и че не струва повече от другата – това не мога да разбера и приема.

Всички въглехидрати, без значение бързи, бавни, прости или сложни – всеки един такъв се разгражда до захар след като влезе в нас. Общата химична формула на въглехидратите е Cm(H20)n, където m и n са различна цифричка при всяка една въглехидратна храна, но след като се разгради в стомаха ни – всичко става на бяла захар от захарницата, която влиза в кръвта ни и тялото прави всичко възможно да я разкара от там възможно най-бързо. А защо – нека да отговорят тези, които защитават въглехидратите.

2. Как „мазната диета“ спомага за едно наистина здравословно отслабване? Това ли е прословутото отслабване без глад?

здравословно хранене Андрей Димитров

Това на снимките е Андрей Димитров. Разликата между горните 3 и долните 3 снимки е 20 кг. Разликата във времето – 1 година. Храненето е здравословно – високо мазнинно – ниско въглехидратно. Може да видите снимката и в голям размер, ако цъкнете на нея.

Казах вече, че всеки един въглехидрат е захар и тялото ни няма нужда от тази захар. Затова панкреасът ни секретира инсулин – скадиращия хормон – който има задачата да изчисти кръвта ни възможно най-бързо. Захарта, която всъщност е сладка в устата ни, е токсична в кръвоносните ни съдове. Просто не ѝ е там мястото. Вие всъщност може и да не знаете това, но тялото ви знае.

Инсулинът е складиращ хормон. Неговата функция е да складира глюкоза под формата на телесна мазнина. Точно така – хормонът инсулин може да превръща захар в мазнина. И това е основната причина хората да дебелят и да се чудят как става това, при положение че не ядат мазнини.

Схванахте ли вече номера? След като хапнете въглехидратна храна и тялото ви отдели инсулин за да изчисти кръвоносните ви съдове (да намали кръвната ви захар), могат да се случат две неща – или да използва тази захар за енергия, или да я складира. Обикновено модерният човек не е в състояние да успее да изразходва всичката енергия от захарта, затова след като мускулите и черния дроб се напълнят с гликоген – остатъкът се складира под формата на телесни мазнини. На печелившите – честито!

здравословно хранене коментари

Спорът в коментарите по-долу на тема здравословно хранене набира скорост! Кажете какво мислите и вие по темата!?

Хормонът инсулин има още една гадна функция 🙂 Докато сте под негово „влияние“ – той запушва мастните клетки, пазейки ги от разграждане (така наречената липолиза), следователно – забравете да топите мазнини. Значи ако спазвате някакъв вид въглехидратна диета, ще можете да отслабвате само когато тялото ви спре със секрецията на хормона инсулин – тоест едва през нощта. Защото през останалото време вие най-вероятно ядете въглехидрати (както ви е казал лекарят или диетологът) и то 5-6-7 пъти на ден.

Дори и да сте в калорийна рестрикция (да ядете по-малко отколкото всъщност имате нужда), ако сте под влиянието на инсулина, тялото ви ще започне да топи мускулите ви и да използва тях за енергия. Процесът се нарича глюконеогенеза. Кантарът ще показва по-малко, вие ще се радвате, но това е най-лошото, което можете да направите с тялото си. Вие имате нужда от мускули. Да, и вие, жени, също. А същевременно – мазнините ще са още на корема или на дупето ви.

За да започнете да разграждате един път и завинаги мазнините в тялото си, трябва първо да се отървете от складиращия хормон – инсулин и да не му давате да излиза от панкреаса. Както вече казах, тялото секретира този хормон само когато в кръвта ни има захар. Затова идеята е много проста – не ядем захар в никоя нейна форма.

И така – стигаме до друг важен въпрос… След като не можем да ядем въглехидрати, то тогава какво.

Ами всъщност не ни остава много голям избор. Останаха още два макронутриента – протеини и мазнини. Какво ще стане ако се храним с протеини, като основен и най-голям процент от калориите ни? Това е т.нар. диета на Дюкан. Хората трябва да разберат, че всъщност протеините не са храна. Те са градивен елемент. Те са докторът в тялото ни, ако мога да се изразя възможно най-елементарно. Те създават нови клетки, нова тъкан, поправят старата, засилват имунната ни система и още куп други полезни неща, но не могат да служат директно за енергия.

Прекомерната консумация на протеини също така е вредна за черния ви дроб и ще го увреди след време, ако се храните предимно с протеин, защото ненужният протеин също се превръща в захар – познатата вече глюконеогенеза.

3. Бихте ли дали някаква конкретна и примерна „диета за отслабване“, която читателите да могат да следват и да импровизират върху нея?!

здравословно хранене диета за отслабване с яйца

Здравословното хранене допуска огромно количество яйца, може и вечер преди лягане. Това е една от истинските диети за отслабване.

Ако с една или друга диета човек не може да се храни постоянно през целия си живот, то значи диетата е грешна или сбъркана. Дали ще гладуваш 30 дена и после ще се натъпчеш и ще качиш двойно на това, което си свалил, или ще правиш 90 дневни, лунни, есенни, житни, шоколадови, биксвитени диети и тем подобни – всичко, което е свързано с глад, ще ти прецака отслабването.

Гладът е по-силен от нашата воля. Винаги! Така сме създадени и в това няма нищо лошо. Гладът е механизъм, който да накара човек да яде, защото иначе ще умре.

Истинският начин на хранене се нарича високо мазнинно – ниско въглехидратно хранене. Не е диета, а начин на хранене. Ядеш мазнини и отслабваш. Здравето се подобрява в пъти, ставаш нов човек, а килограмите се губят между другото. Съветвам тези, които все пак са любопитни на тема здравословно хранене, да следят страницата ми във Фейсбук – Живот без въглехидрати.

4. Кои са любимите ви рецепти от областта на здравословното хранене? Да посочим някакво меню.

Рецепти нямам 🙂 Храня се просто и бързо. Не отдавам значение на самия процес. Върша си задачките за деня, през свободното време си гледам хобитата, а храната е между другото.

Ям всеки ден яйца, масло, мазни кашкавали и сирена, мазни меса, заквасена сметана. Обикновено сутринта не закусвам. Поне не по начина, по който си го представят хората. Пия т.нар.“бронирано кафе“ – кафе с краве и кокосово масло. Става много мазно и засищащо. Смесвам двете масла, заради различните мастни киселини и различните по дължина вериги в молекулите на маслата.

На обяд ям кашкавал с масло и някакво месо по желание. Това са някъде около 1000-1500 калории.

На вечеря ям яйца, по желание с масло или с друг вид мазнина, сирена или моцарела. В редки случаи с един домат за красота.

Това е менюто ми всеки ден, не се нуждая от разнообразяване, защото то ми дава всичко необходимо – витамини, минерали, аминокиселини, мастни киселини. Точка. Все неща, които картофът и оризът не дават.

Забравих да спомена, че въпросните храни не вдигат кръвната захар изобщо, което за хора с наднормено тегло и диабетици е благодат – те ще се стопят за нула време и ще спрат медикаментите си.

5. Кои са най-добрите диетични храни за отслабване. Можем ли да съберем на едно място Топ 10 от препоръчваните от вас храни!?

разделно и здравословно хранене за отслабване

Разделно хранене донякъде е да разконспирирате храните, набедени, че са здравословни, и да се освободите от тях.

Всичко, което не предизвиква секреция на хормона инсулин е диетична храна. Инсулинът прави хората дебели. Той е основен скалдиращ хормон. Превръща захарта в мазнина. Гадна функция, но я изпълнява.

Всъщност инсулинът ви спасява живота по този начин, като ви прави дебели, колкото и това да не ви харесва. Той изчиства кръвоносните ви съдове от захарта в тях и понеже няма какво да я прави – я складира като мазнина. Хайде да кажем, че една много малка част от тази захар може да се ползва за енергия, но като цяло – повече складира.

В този ред на мисли най-диетичната храна е маслото, защото в него няма нито въглехидрати, нито протеин, а има само полезни мазнини. Ядеш масло, засищаш се, имаш енергия, нямаш захар в кръвта, нямаш и секреция на инсулин, която да те направи дебел. Ядеш масло и отслабваш – това е формулата.

Човек обаче има нужда и от градивни елементи – протеините, без които животът ни ще се превърне в болест. Те са докторът в нашето тяло, както вече казах. Истински пълноценното ядене е комбинация от мазнини с умерено количество протеини.

На второ място слагам яйцата, тъй като те съдържат всичко необходимо за създаването на един нов живот – мазнини и протеини в перфектна комбинация.

От там нататък – по желание: мазни кашкавали, сирена, моцарели, сланина, бекон, свински пържоли, заквасената сметана също влиза в класацията.

6. Приложим ли е високомазнинният режим и при децата? Те все пак обичат бонбони, сладко, банички и много бисквити!

Разбира се, че е приложим. Децата не са по-различни от големите. Децата растат благодарение на протеините, а не на въглехидратите. Съответно – вторите не са им нужни. Няма незаменими въглехидрати.

За сметка на това съществуват незаменими аминокиселини и мастни киселини. Пак казвам – трябват ни градивни елементи и енергия. От къде ще си набавим енергията е въпрос на избор – някои предпочитат нутела, други мазно месо и т.н. И едното дава, и другото дава. Проблемът е, че бонбоните, сладките неща и т.н. са кухи калории – нахранват те, но не ти дават нищо друго.

Докато в мазнините освен енергия, има много витамини и минерали, които са жизненоважни за човека. Витамини и минерали трябва да се приемат всеки ден, а не само като сме болни. Тялото ни има нужда от тях – всеки ден. И когато има недостиг на нещо, се получава дисбаланс и от там – болести.

7. Моля, посочете любимата си презентация за здравословно хранене, по възможност на български език, за да я вградим в интервюто.

Заповядайте (текстът продължава и след презентацията!):

Високо мазнинна – Ниско въглехидратна диета (ВМ-НВД) от Andrei Dimitrov

8. Как се комбинира фитнес и хранене при този режим за отслабване. Може ли фитнесът да бъде заменен с друг спорт, примерно плуване или тенис?

Сигурно ще отнеса много хейт, но със спорт и фитнес не можеш да отслабнеш. Можеш да тичаш на пътеката като див африканец и да не свалиш нищо. Можеш да си лежиш на дивана пред телевизора и да сваляш повече от колкото този на пътеката. Всичко е в храненето.

Не казвам, че спортът е лошо нещо, дори напротив! Той е за тонус, жизненост и т.н. Ако искате да отслабнете, контролирайте инсулина чрез начина си на хранене. Инсулинът блокира топенето на мазнини (освен че складира такива).

Тоест докато сме под негово влияние – мастните депа са заключени. Трябва да накараме тялото си да държи гадния хормон в панкреаса и да не му дава да излиза от там. А това става чрез неядене на въглехидрати. Ако се набумкаш с ориз, после отидеш 2 часа на пътеката за бягане, ти всъщност изгаряш ориза. Ядеш захар – гориш захар. Ама корема и задника ти стоят дебели.

А след пътека си гладен като вълк и ако затапиш с протеиновия шейк и един банан (както фитнес инструкторите препоръчват) – пиши го, че нищо не си изгорил. Пак си зареден със захар и си бягал 2 часа за тоя, дето духа 🙂

9. Хората много се интересуват от така нареченото „отслабване без диети“. Възможно ли е то и как се постига?

Разбира се, че е възможно. Сега обаче тук ако на мое място беше който и да е диетолог, фитнес инструктор, разбирач на тема ядене, щеше да ви вземе пари за да ви изготви хранителен режим. Аз няма да ви искам пари. Не предлагам и услуги.

Това, което пиша в това интервю, го правя изцяло като доброволно начинание с цел повече хора да се ограмотят. Да разберат, че монетата има и втора страна и че земята не е плоска, както са вярвали хиляди години.

Когато хората започнат да се хранят със здравословни мазнини и не консумират въглехидрати, отслабването ще стане без глад. Ако ви звучи абсурдно – просто потърсете инфорамция в интернет. Аз не съм измислил тази диета, аз просто я спазвам и имам знания как работят храните в тялото ни. Нищо не ви продавам, тук няма ве-ес-телешоп. Уверете се сами! Напишете в гугъл, каквото и да е от рода на:

 • високо мазнинно ниско въглехидратно хранене
 • високо мзнинна ниско въглехидратна диета
 • low carb high fat

… и вижте сами какво ще ви излезе.

Инфорамцията я има, не е тайна за никого. Който иска, може да я прочете и да се образова. А който иска, ще продължи да вярва, че земята е плоска.

Вече 40 години докторите и здравните организации ни казват да избягваме мазнините и колкото повече ги избягваме, толкова по-болни ставаме. Толкова ли на някой не му щракна червената лампа в главата?

Ядем зърнени простотии и обезмаслени продукти. Ефект – нула. Плодовете били здравословни… Изяли сме тонове ябълки и какво? По-здрави ли сме? Не, разбира се! С бягаща пътечка се отслабвало? Хората избягаха милиони километри и резултата е единствено износени стави? По-слаби ли сме? На мускули – да, на сланина – не.

Холестеролът бил вреден? Колкото повече не приемаме такъв – толкова по-кофти стойности имаме! Още ли на никой не му е светнала лампата?

10. Колко бързо се отслабва с нисковъглехидратния режим?

Отслабва се най-бързо от всички възможни диети!!!

11. Кои са любимите ви съвети за здравословно хранене, които бихте препоръчали на читателите?

Имам 4 основни съвета:

 • Да се хранят, когато са гладни;
 • Да сведат храненията си до максимум 3, най-добре 2 на ден;
 • Да консумират винаги комбинация от мазнини и протеин и да не консумират въглехидрати с храната си;
 • Да се вечеря късно, непосредствено преди лягане.

12. Има ли някакви книги за отслабване, които харесвате и които е добре да прочетем, дайте списък!

Не искам да правя реклама на никого. Целта на цялото интервю беше да нямам материална изгода и да кажа на хората, това което знам. На български трудно ще намерите книга за здравословно хранене, тип високомазнинно – нисковъглехидратно. На английски има книги, но целта на интервюто ми е, че желая то да остане некомерсиално.

13. Можем ли да изведем тук основните принципи на здравословното хранене, защото хората искат да ги имат на едно място събрани.

здравословно хранене сметана боровинки

Гладът е създаден, за да пази човека от внезапна смърт. Не си го причинявайте! Хапнете малко сметана с боровинки, съветва Андрей Димитров. Такова хранене е здравословно и от него се отслабва, ако махнете въглехидратите.

 • Намаляваш въглехидратите
 • Увеличаваш мазнините
 • Умерено с протеина
 • До 3 хранения на ден или 2 големи е най-добре
 • Никакви междинни хранения
 • Едното от храненията да е задължително яйца – в тях има всичко – цяла аптека.
 • Вечерята да е непосредствено преди лягане

14. Кой сайт за здравословно хранене следите, да го следим и ние?

Бихте могли да следите фен страницата ми във Фейсбук – Живот без въглехидрати. Спокойно, в нея не продавам нищо и не предлагам никакви услуги! Не съм ве-ес-телешоп, д-р Емилова или Руми Илиева.

Също така можете да прочетете тези статии на български език:

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Здравословно хранене: Може, но при нисковъглехидратна диета
4.5 (90.77%) 13 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

28 коментара по “Здравословно хранене: Може, но при нисковъглехидратна диета

 1. Поредните шарлатански глупости. Това човек като има много свободно време и се чуди вече какво да измисли. И винаги неговото е най-вярно. И винаги той разбира всичко, а всички останали са мега прости. Дано някой не се върже на това, че само повече проблеми ще си навлече.

 2. @Петя, този човек (тоест аз) отделих една седмица за да отговоря на въпросите на сайта и не съм получил нищо в замяна. Написах го защото знам и защото мога. Не искам някой да ми дава пари – виж не предлагам никакви услуги, че да кажаш, че статията е реклама.
  Глупостите дойдоха от американската здравна орзанизация, която някъдете към 70-та година е правила експерименти със зайци, които са ги тъпкали с мазнини и горките създания умряли. И веднага са нарочили мазнините като враг номер 1, а холестерола – за зъл демон. 40 години по-късно резултатите се виждат: Всеки втори – с наднормено тегло, всеки трети – с диабет, всеки четвърти – със сърдечни проблеми, всеки пети – с рак. Колкото повече индустрията обезмаслява продуктите – толкова по-болни стават хората.
  Само, че хората не са зайци и човешкото тяло работи по друг начин от заешкото.

  И като каза въпрос за прости хора, можеш да погледнеш тук: https://www.facebook.com/life.without.carbs/photos/pb.706761459457774.-2207520000.1441982191./713276332139620/?type=3&theater

  @Rumiana Ivanova, съпругата ми има диабет тип 2, защото цял живот се е хранила с въглехидрати. А още няма 30 години. Лекарите са категорични – инсулин до края на живота ѝ. От 1 година е на високо-мазнинно ниско-въглехидратно хранене, свалила е 10 кг, спряла е отдавна медикаментите, кръвната ѝ захар е в нормални стойности. Холестерола и триглицеридите са ѝ в отлични стойности.
  Скоро беше да се консултира с доктор от Германия. Той беше категоричен – да спира диетата, да почва да яде ориз и картофи и да бие инсулин.
  И ние просто не разбрахме защо??? Защо да го прави, като стойностите са ѝ супер?
  Е, в този случай кой те убива – мазнинното хранене или доктора с инсулина?

  Сега малко инфо за холестерола. Той не запушва вените. Ако беше така – вече да съм хвърлил топа и то отдавна. Дори напротив – вените ми са много по-изчистени, от колкото преди.
  Нашето тяло самичко си произвежда холестерол. Дали ти ще му дадеш още с храната или не е без значение. Защо ако холестерола е нещо супер вредно, нашето тяло само си го произвежда? Нека да говорим конкретно, а не да пускаме хейтърски коментари, които са неаргументирани. Обяснете ми вие как точно холестерола ще запуши вените ви? Как точно става номера, обяснете ми. Но не ми отговаряйте – по телевизията казаха и т.н.

  Проверете ако не знаете какво се съдържа във всяка мембрана на всяка клетка във всяко живо същество. От какво е изградена? Правилно – от холестерол.
  От какво са изградени мъжкия и женския полов хормон? От холестерол.
  От къде се синтезира витамин Д? Правилно – пак от холестерола.

  Този гаден, мръсен холестерол….

  А знаете ли, че 75% от хората, получили инфаркт са имали нисък, а не висок холестерол.
  Знаете ли, че колкото повече остаряваме, толкова повече нуждата от холестерол се увеличава и колкото повече лишаваме тялото си от него – толкова по-вероятно е да умрем.

  Преди, когато се хранех въглехидратно и когато избягвах мазнините имах кръвно 160/110. Без грам мазнинка и холестерол в менюто си. Сърето ми прескачаше от време на време. И тогава още нямах 30 години. Пиех по няколко хапчета на ден. Това нормално ли е? Нито спорт ми помогна, нито нищо.

  Единствено високо-мазнинно ниско въглехидратното хранене ми спаси живота, на съпругата ми също. Аз отслабнах с 20 кг, но те бяха просто между другото. Това, което се подобрява драстично е здравето.

 3. Статията ми хареса.Макар и да не съм отявлен привърженик на месата и мазнотиите,напълно съм съгласна с твърдението за въглехидратите и огромната вреда от тях.Проблемът е,че голяма част от хората,които,като мен,не обичат,а и не им понася, да ядат всеки ден месо и яйца,и често предпочитат картофи,ориз,зеленчуци.И се чудя дали пък тази жлеза,която произвежда инсулин и неслучайно е в тялото ни няма нужда отвреме навреме да получава по някое и друго умерено количество въглехидрати,за да може да изпълнява правилно задълженията си.Защото,съдейки по основната храна на някои народи,която е най-вече ориз/т.е. въглехидрати/,то всички те щяха да бъдат дебели и диабетици.Ако е така,въпросът е какво е безвредното количество въглехидрати /изключвам шоколади,бонбони и други захароподобни/…..

  • Според нас от БГ билка 50-100 грама на ден въглехидрати и/или протеини няма да ви навредят, това е в рамките на хубавото и здравословно хранене. Но нека и други да си кажат мнението.

   И в най-строгите си диети не сме спирали въглехидратите напълно.

   Но друго е по-важно – когато боклуците не са основна част от менюто ви, тогава вие започвате повече да цените неголемия шоколад, лъжицата мед, резена диня, чепката грозде или шепата стафиди. Важното е да ви е вкусно и да възприемате храната като нещо хубаво, а не да прималявате от глад и да ликвидирате наред всички кифли, чипсове, кракери и пържени картофи на света. С тях така или иначе човек не може да се нахрани, а само може да огладнее.

   Но вие това го знаете и по-добре от нас 🙂 Благодарим за въпроса! Дайте още! 🙂

  • Азиатците са се хранели с див ориз,скандинавците с диви картофи,балканците са правели хляб от лимец,но той дава 300 кг. От декар ,за разлика от модифицираната пшеница:800-1000 кг. От декар. Както и другите им събратя изброени по-горе да модефицирани. Чисти въглехидрати се намират много трудно.. В исторически аспект можем да видим телесното състояние на ловните народи сръвнено с това на тези водещ уседнал начин на живот хранещи се с въглехидрати. Храненето с мазнини и протеини,физическото натоварване и дългото гладуване при литса на плячка са ги правели истински зверчета ,за разлика от тези коита са си имали запаси но не толкова полезни,храненеса се редовно и са извършвали много по-малко физическо натоварване. Защото да,да си произведеш жито за цяла година си е тежка работа,но е два месец есента и още толкова лятото. А да се изхранваш с месо и то без хладилник, трябва всрки ден да изминаваш километри за да откриеш дивеч.

 4. Много ми хареса статията! При мен вече дава добри резултати този начин на здравословно хранене, въпреки че много обичам сладки неща 🙂 Лекарите нямат нужда от здрави хора, които мислят сами, в това съм се убедила многократно!

 5. @Eliza, то човек има и апендикс, въпреки че този орган няма никаква функция 🙂 Това, че имаме панкреас, значи ли, че трябва да го изтощаваме от работа? По същата логика всички хора имат мозък, но някои решават да не го използват 🙂

  И пак нещо метафорично се сетих, като спомена, че имаме орган, на който трябва да му намерим работа, щом го имаме, слушай сега …

  Представи си, че в къщи имаш едно шишенце с йод. Гледаш го – запечатано, седи си в шкафчето. Ти обаче го имаш и искаш да го използваш, но не знаеш как. И затова решаваш да вземеш един нож и да се порежеш умишлено, само да за можеш да използваш йода 🙂

  Логиката да си тормозим панкреаса е същата 🙂

  Но, ако целта ни не е отслабване, мисля, че до 100 гр. на ден стават. До 50 е чудесно, а всичко под 30 или дори 20 е абсолютна кетоза!

  • Андрей, опитвам се да намеря Вашите кординати от доста време. Бих желал да се свържа с Вас относно видеа, които имаше на страниците, които администрирахте. Ще Ви бъда изключително благодарен, ако дадете някакви кординати.

  • Как така апендикса не извършва никаква функция????Ти да не си невменяем???Това е много опасно твърдение.Кото си много начетен я си свери часовника преди да пишеш простотии!!!!

  • Оооо….ппедния коментар бе по повод апендикса ,но толкова се възмутих,че не стигнах до края на още по голямата простотия за йодаааа!!!!Ужас ,ужас …дано никой не чете това .И как така всеки един малоумник може просто да седне и да напише такъв кошмар :О:О:О:О……

 6. Хора,много се радвам, че попаднах на тази статия!
  От няколко дни съм на този тип здравословно хранене. Сутрин не се събуждам озверяла от глад! Нахранена и сита се чувствам през деня и не търся сладко.
  Работата ми е такава, че приключвам след 22,00 часа, вечерята ми естествено е след този час. Мисля, че работи и за мен е голяма радост!

 7. Аз следвах описаната диета в продължение на 5 месеца. Да, вярно е че свалих около 12 килограма, но цялостното ми здравословно състояние беше много по-лошо отколкото преди – повишено кръво, силно завишен холестерол. Направо ми се гадеше като видех мазно. Сама за себеси се убедих че това е едан голяма глупост. Eliza е права, че има цели народи котио ядат картофи и ориц от столение и са здрави и слаби. Всъщност нъпално нормално е човек да отслабне кат оспре да яде боклуци, но пък да се ограничава в еднобазното хранене …

 8. Следното сравнение не е много уместно:
  „… да се порежеш умишлено, само да за можеш да използваш йода :). Логиката да си тормозим панкреаса е същата.“
  Панкреаса е орган, който има определени функции. Ако спрем да го използваме (за да си го пазим както си пазим йода :)) какво ще стане? Правилно, ще стане мързелив ;р. И един ден като ни потрябва …
  Казвам го защото женами си навлече проблами с панкреаса от тази мазна диета. Тя беше на нея в продължение на почти година, но сама се убеди че не всичко което пише в интернет и което казват по телевизията е истина.
  Радвам се, че господина и съпругата му нямат проблеми, но се надявам да не открият и те истината по трудния начин.
  Жини и здрави

 9. Преди време попаднах на личния блок на автора. Разменихме доста събщения в блока. Поспорихме за много неща. Аз оставих личното си мнение под формата на коментари за различните стати, но явно мнението ми не беше удобно за автора, защото той изтри всички коментари и блокира възможността да се оставят нови.
  Хората са казали че истината се ражда в спора. Явно автора е твърдо убеден в своята истина и тя няма нужда да се успорва.
  Аз лично съм отворен за различни теории, но те трябва да бъдат дискутирани за да се разбере наистана верни ли са или поредния мит. За мен в момента това си е поредния мит, в който автора сляпо вярва, надявайки се на чудеса.
  Подкрепям мнението на събеседниците по-горе, че пълното спиране на въглехидратите не е решение.

  • Четете между редовете. Никой не говори за изсключване на въглехидрати,а за свеждането им до минимум.

 10. „Ще работи и още как! Това е истинското здравословно хранене. Всичко останало е ала-бала.“
  Ала-бала са вашите писания. Кое точно му е здравословното на това хранена? Пълни глупости! Жената от пъвия коментар е права – човек само може да си запуши артериите от толкова мазно. То ако можело така всеки само мазно щеше да яде. Това човек какви ли глупости не пише за да изкара някой лев. Шарлатани!

 11. като цяло човека спада към групата на хищниците,значи от какво се нуждае от месо,и животински продукти.
  но ако само си седиш пред компютъра и ядеш мазно в промишлени количества-нормално е да не отслабнеш и да си влошиш здравето,тази енергия,която погълнеш трябва да я изразходиш по някакъв начин,може да не е с фитнес,но организмът се нуждае и от движение,а не само по цял ден пред компютъра и после хайде в колата и бегом пред телевизора.
  нормално е като не можеш да изразходиш тази енергия да я струпаш някъде!
  Майка ми е с диабет и са й забранили въглехидратите,а не мазното.
  Плюс това авторът е описал много точно-мазнини и протеини,пък пише ниско-въглехидратна диета,значи не изключва въглехидратите,а ги намалява до минимум/
  А вие докато ходите на доктор все ще сте болни,защото тези фармацевтични компании трябва да оцеляват и да им се продават отровите,благодарение на кой?
  Естествено на бездарните доктори,които ти предписват не рецепта,а цял роман с лекарства.Така,че аз предпочитам да си ям мазно,месо и яйца в комбинация с едно киви на ден,за да си набера нужната доза витамини и си се чувствам добре.

  • Rezultata ot tova hranene e surdechen udar v sledstvie ot zapushvane na sudovete ,rak na debeloto chervo,bolni bubreci ,kiselinen Hp i………… na koito mu stiska da opita 🙂

 12. Случайно попаднах на статията, поздрави на авторът и. Живея в чужбина, където този вид хранене е на почит. Хората със здравословни проблеми се оправят. Лошото е, че натискът и големите рушвети на фирмите, приозвеждащи статини и метформин е голям. ГМО производителите също финансират рекламите за въглехидратното хранене и масата с всеки изминал ден се разболява все повече. Трудно е след толкова много години тъмнина , касаеща здравето и дълголетието на човека да бъде разбрана за хора с посредствено образование и без знанието на чужди езици. Лошо е, че българските лекари и диетолози не четат достатъчно и не ги интересуват всекидневните новости, касаещи здравето у човека. Запитал ли се е някой каква преживяемост в България има един диабетик? Съмнявам се. Искрено се надявам един ден сънародниците ми да се събудят, защото животът е толкова кратък. И…отбягвайте въглехидратите, ако искате да се радвате на здраве и по-дълъг живот. Бъдете здрави всички.

  • Вие говорите за болни хора. Диетата е най-подходяща за диабетици и хора с епилепсия (разбира се не само), но тя крие и редица рискове, някои от които се изразяват след време. Иначе…и млякото беше много полезно преди 20 години. 😉 Оставете модата настрана.

 13. Андрей, ако продължите да се образовате в областта след време ще разберете какво сте се опитвал да причините на хората – сляпо. Липсва Ви индивидуален подход, дълбочина за различните проблеми, организми, болести, навици и разбирания на отделната личност и доста други неща. Светът е по-голям отколкото в момента го виждате. Обърнете му внимание, проявете толерантност към разликите в хората и така ще им бъдете по-полезен. Без значение платено или безплатно първото правило в областите свързани със здравето е – ДА НЕ НАВРЕДИШ! Също така схемата „ако нещо работи при мен, значи работи при всички“, както и „щом сега ми няма нищо значи и след 20 години няма да ми има“ са грешни. Иначе – хубаво е да има различни гледни точки (както има и различни ефективни рецепти за здраве и отслабване). Дано не навредите на много хора.

 14. Някой ще обясни ли защо смята,че е вредно това хранене,но с факти!?Защото само отричане имаше до сега,без обяснение защо е вредно…

 15. Това момченце е наистина много посредствено и ако някой има друго мнение, различно от неговото го блокира в страницата МУ във Фейсбук.А , за да бягаш от дебати и спор означава,че си с ограничен умствен багаж.Освен това много лошо впечатление правеше правописът, сякаш и основно образование няма. Намерил е някаква дебелана в групата си, преводачка и си живеят щастливи, обвити в собствените си мазнини. За този начин на хранене бих споделила,че след няколко годишно хранене по този начин се получава плато и се започва отново пълнеене. Ще го изпита същият господин.

  • Кофти коментар Сивила, не ви прави чест!
   Доколкото за всичко изкоментирано дотук „за“ и „против“ все пак имаше над какво да се замисли човек и да си направи собствени изводи. Имаше и забавни, като на г-жа Димитрова: да вникваме дълбоко в човешката индивидуалност като ще препоръчваме този тип хранене!!,хехе, развеселих се. Дотук не прочетох, че това е разковничето на вечното здраве и красота, което трябва да се приема по точно определен начин. Всеки има глава на раменете си и както се вижда компютърна грамотност, като му се вижда невярно и заблуждаващо- да ходи да рови из нета и чете.
   А моята философия за храненето по принцип е, че организма сам си казва какво му трябва, ненапразно днес ви се е дояло пиле с ориз или мазничка имамбаялда например.
   Та по тоя повод исках да попитам автора: добре де, аз обичам мръвката ама харесвам и салатки, и картофки и ориз и бобец и т.н. и ми се дояждат, а те пък са си полезни с други техни качества. С тях ко праим? Някъде писахте че не ги отричате, споменавате някакви 20- 50 грама, е такива най- ме дразнят. Пишете може/ не може, може колкото си искате на принципа на комбинирането на храните като при разделното хранене, ама тия 20 гр от това, 15 гр от онова и т.н. това като подигравка малко.
   Та ко праим със салатките, картофките и бобеца? и ориза- страшно обичам ориз 🙂

   • Салетки всеки ден. Куреноплодни и зърнени един ,максимум два пъти в седмицата,като има и един ден без никаква храна. И само живи въглехидрати-никакви хляб,спагети и тем подобни. Просто яжте жива храна.

 16. Преди три години случайно попаднах на друг сайт с г-н Димитров и там говореше за този вид хранене и ползата от него.Тогава започнах да се храня така и за 5-6 мес.смъкнах 10кг и кр. захар от 10,спадна на 6,5.Сега продължавам така да се храня и се чувствам добре.Благодаря на г-н Димитров за споделената информация, да е жив и здрав.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *