Вечният цистит – има ли начин да се избавим завинаги от него?

Начини за лечение на цистит. Билки: Червена боровинка, златна пръчица. В търсене на най-доброто лекарство: Монурал, уростим, нолицин. Цистон.

Още в текста: Полски хвощ. Мечо грозде. Златна пръчица. Котешка стъпка. Магарешки бодил. Жълт кантарион. Кардамон. Гръмотрън. Мумио. Еньовче. Ябълков оцет.

Коприва. С антибиотик и лекарство (хапчета): Бисептол. Ципрофлоксацин. Левокса. Кантарис. Цистон. Но-шпа. Уринал и уринал акут. Хомеопатия. Недостатъци на лекарствата.
Начини за лечение на цистит.
Болезненото възпаление на пикочните пътища, известно като цистит, е мъчително заболяване, засягаща всяка пета жена. Това твърдение не означава, че заболяването не засяга мъжете.
Предразположеността на дамите се обуславя от факта, че техният пикочен канал е по-къс и съответно попадането на бактерии в него е по-лесно. За разлика от мъжкия пикочен канал, който е с дължина от цели 20 сантиметра, женският е едва четири сантиметра.

Ако изпитвате силна болка при уриниране, отделеното количество урина е оскъдно и/или примесено с кръв, незабавно потърсете уролог, защото това са признаците на цистит.

Обичайното лечение на това мъчително заболяване включва приема на антибиотични медикаменти, убиващи инфекцията. Техният прием обикновено трае от ден до седмица и зависи от остротата на заболяването. Подробно с тези медикаменти и тяхното действие ще Ви запознаем в статията, затова продължете да четете.

Билките са чудесна алтернатива за довършителен курс на лечението. Те стимулират отделянето на урина, като същевременно с това намаляват болката и възпрепятстват рецидива на инфекцията.
Подробно с природните лекове, помагащи при това мъчително състояние, ще Ви запознаем сега.

Билки и домашно лечение на цистит:

Червена боровинка.

cistit

Неприятният цистит е свързан с болка и парене при уриниране

Напоследък американската червена боровинка придобива все по-голяма популярност в билколечението на цистит.

Българската червена боровинка по състав и качества не се различава драстично от нея и може да й се доверите. Тя съдържа агенти, възпрепятстващи прилепването на бактерията, причиняваща цистит към стените на уринарния тракт. Обикновено тя се намира в дебелото черво, но при попадането й в пикочния канал се стига до цистит.

В продължение на една години американски учени са изследвали обстойно качествата на червената боровинка и въздействието й при възпаления на пикочния мехур.

Установено е, че редовният прием на добавка, намалява болката и улеснява значително възстановителните процеси. За тази цел е необходимо пациентът да приема поне три месеца добавка, за да усети подобрение и да се предпази от бъдещо рецидивиране на бактерията. Най-често причинител на това болезнено и мъчително заболяване е Ешерихия коли. (Ревита.бг)

Добавките с боровинков екстракт може да заместите с тази рецепта. От половин килограм от малките плодчета пригответе сок.

Плодовата маса, която остава след екстракцията на сока се залива с четиристотин грама вода и се вари половин час заедно с няколко лъжици захар на вкус. Ако не използвате захар, може да я заместите с няколко лъжици мед, които се прибавят след отстраняването на течността от котлона.

Полученият извлек се смесва със сока и сладката течност се приема на няколко пъти. (За жената.бг)

Полски хвощ.

Известният бабин лек полски хвощ  (Equisetum arvense) цери цистит. Паралелно с вътрешния прием на тревата добре действа и външното и приложение. Две супени лъжици от този лек се варят за десет минути в литър вода. Следва запарване, което продължава двойно повече време от варенето.

Докато билката е все още топла, тя се отделя от извлека чрез филтрация. Налага се върху парченце плат и то се слага върху корема в най-долната част. Остава там, докато излъчва топлина. От чая се пият по три чаши на ден.

Мечо грозде.

Противовъзпалителните агенти, съдържащи се в билката мечо грозде (Thymus sp. Diversa) , има целебен ефект при цистит. Сварете лъжица лист от тревата в половин литър вода. След десет минути изключете котлона и отстранете съда с течността.

За постигането на по-добър ефект и алкализиране на урината добавяйте по щипка сода към всяка чаша от отварата, която консумирате. Препоръчва се прием на три винени чаши дневно.

Златна пръчица.

златна пръчица

Билката златна пръчица цери цистит

Лечебните свойства на билката златна пръчица (Solidago virgaurea) са добре проучени при приложението й за лечение на цистит. Билката е същинско природно съкровище при подобен проблем, заради силно очистителните си качества.

Тя повлиява благоприятно при възпаления и гъбични инфекции благодарение на антибиотичните си компоненти. Комбинацията от златна пръчица+червена боровинка е формулата, която Цистирен използва. (botanic.cc)

От тази билка може да приготвите и извлек, който да приемате по три пъти дневно, преди и след хранене в доза от сто милилитра. За приготвянето му е нужно да запарите за двадесет минути тридесет грама от дрогата в седемстотин милилитра вода. (zajenata.ogosta.com)

Котешка стъпка.

Билката котешка стъпка (Clinopodium vulgare) успешно повлиява възпаления като цистит, редуцирайки значително болката. Достатъчно е да приемате на ден по няколко чаши чай от нея (една супена лъжица от растението на шестотин милилитра). Водният извлек може да се замести със спиртен извлек от тази билка. Дозата от нея е двадесет капки дневно, разтворени в малко количество вода.

Магарешки бодил.

магарешки бодил

Магарешки бодил лек против цистит

Билката магарешки бодил (Onopordum acanthium) е само един от лековете, който може да бъде открит в бабините тефтери за овладяване на мъчителния цистит. Приемайте по три пъти дневно запарка от билката в количество около двеста грама.

За приготвянето й трябва да знаете, че се използва метода на запарване. Количеството дрога, което се залива с чаша вряла вода, е една пълна голяма лъжица.

Жълт кантарион.

Добре познатият ни жълт кантарион (Hypericum perforatum) е билка, с която трябва да се внимава. Повишеното внимание при нейната употреба се дължи на установените й взаимодействия с някои медикаменти.

Не се препоръчва да се приема заедно с противозачатъчни, медикаменти за сваляне на кръвното у лекарства, засилващи диурезата.

При цистит тази трева “отмива” инфекцията благодарение на силно изразения си диуретичен ефект. Достатъчно я да приемате воден извлек от нея в количество от 600 милилитра. Пригответе го като запарите две лъжици от билката в горепосоченото количество вряла вода. След десет минути ще разполагате с лековита течност, облекчаваща цистита.

Кардамон.

Подправката кардамон (Elettaria cardamomum), позната на древните източни лечители като средство за лечение на възпалителни заболяване, цери пикочни инфекции. Антибиотичните агенти, съдържащи се в нея, я превръщат в изключително ценен лек при цистит.

Приемайте до пълното си излекуване ежедневно по две чаши запарка от билката. За приготвянето й използвайте кардамон на прах. Една лъжичка от него се запарва за десет минути в чаша вода.

Гръмотрън.

Цененият от нашите баби гръмотрън (Ononis spinosa) цери цистит. Лечебните качества на тази билка се засилват още повече, когато се комбинира с полски хвощ и плодчета хвойна. Използвайте по 70 грама от първите билки и тридесет от третата.

Сварете две лъжи от смеската в половин литър вода, след десет минути Вашият лек е готов. От полученото количество се приема по една трета част преди всяко хранене.

Мумио.

мечо грозде

С мечо грозде ще се избавите от неприятния цистит

Чудотворното мумио ще Ви изненада с бързия си ефект при лечение на цистит. Необходими са ви по 45 грама дневно от него. Една трета от това количество се използва за приготвянето на необходимата доза за един прием.

Това количество се разтваря в малко вода и полученият разтвор се изпива наведнъж. Обърнете внимание дали мумиото се е разтворило добре, преди да го погълнете. То оцветява водата в кафяв цвят.

Еньовче.

Лесна за изпълнение рецепта с еньовче (Galium) отмива инфекцията при цистит. Накиснете за половин денонощие (или цяло) три стръкчета от лечебното полско растение в литър вряла вода. Това количество трябва да бъде погълнато за денонощие. В случай, че е необходимо терапията с тази билка може да бъде повторена.

Ябълков оцет.

Безценният ни пръв помощник при куп болежки – ябълков оцет помага и за справяне с цистита. Пет-десет лъжици от него са напълно достатъчни, за да се пребори организма с инфекцията.

Това количество от киселата течност се добавя към течностите, които се приемат за деня. Ако получената течност Ви се струва прекалено кисела, може предварително да разредите оцета с мед или просто да подсладите с него разтвора.

Коприва.

Добре познатата ни коприва цери мъчителния цистит. Използвайте две лъжици от тази безценна билка, за да си приготвите запарка от нея. Половин литър вода е достатъчно за приготвянето на запарката, която трябва да бъде кисната поне двадесет минути, преди да се пристъпи към нейния прием.

С антибиотик и лекарство (хапчета):

Нолицин.

Едно от лекарствата, което е вероятно да Ви бъде предписано за лечение на цистит, е Нолицин. Препаратът убива бактериите, причиняващи инфекции на пикочните пътища. Освен при цистит се предписва и при лечение на простата и гонорея.

За тези, които имат бъбречни проблеми, се изготвя индивидуална схема за приема му в редуцирани количества.

Бисептол.

Въпреки, че не е антибиотик, а обикновен антисептичен медикамент, бисептол често се изписва при диагностициране на цистит. Не са единица случаите, в които той предотвратява приема на антибиотик.

Успеха на лечението с него се дължи на факта, че в резултат от неговия прием не се наблюдава резистентност към бактерията.

Обикновено лечението на пациентки с него продължава три дни. Медикаментът се изолира във влагалищния секрет в големи количества, което е показателно за положителното му въздействие в битката с Ешерихия коли, причиняващ цистит.

При пациентите от силния пол лечението с този медикамент обикновено трае седмица. Толкова е необходимо той да разгърне пълния спектър на своето въздействие върху инфекциите и бактериите.

Ципрофлоксацин.

Антибактериалният медикамент Ципрфлоксацин атакува директно бактериите, причиняващи дадена инфекция( в случая цистит). Положителното му въздействие е обусловено от антибактериалните компоненти, влизащи в състава му.

Ако провеждате лечение с него, наложително е да знаете, че той повишава дермалната фоточувствителност и затова директното Ви излагане на кожата на слънчеви не е препоръчително.

Левокса.

Левокса е част от семейството на флуорохинолоните. Този медикамент повлиява много добре лечението на цистит, когато той е причинен от бактерии, чувствителни към лекарствата от тази група. Продължителността на лечението с този препарат е различна при всеки пациент. Тя зависи от сложността на инфекцията.

Максималният период, в който може да се приема това лекарство е не повече от четири седмици. Внимателни с него трябва да бъдат пациентите с бъбречни смущения, на които той се предписва в по-ниски дози. (Фрамар.бг)

Уростим.

Уростим действа на принципа ваксина и се използва като бактериален имуностимулатор.

уростим urostim при цистит

Уростим е имуностимулатор на принципа на ваксините, който е идеален при цистит

Той съдържа убитата бактерия, причиняваща цистит. Десетдневно лечение с него дава желания резултат (по една таблетка на гладно). При проява на рецидив приемът му е тримесечен. При цистит ползвайте разновидността “Уростим за възрастни”, която е от 50 милиграма таблетката и върши чудесна работа!

Кантарис.

Кантарис се предписва за симптоматично облекчаване на заболяването. По три гранулки се приемат след всяко изпразване на пикочния мехур. Предписва се и като медикамент, подкрепящ стандартното хомеопатично лечение.

Цистон.

Вероятно и Вие сте от хората, които асоциират Цистон с мъчителния цистит. Ако считате, че този препарат ще Ви помогне да преборите инфекцията, когато тя протича остро, грешите. Той не може да Ви избави от острия цистит, ако разчитате единствено на него.

Приемът му се увенчава с положителни резултати, когато е съчетан с антибиотик или противовъзпалителен медикамент.

Положително е влиянието на този препарат върху количеството отделяна урина. То се увеличава с около тридесет процента, което подпомага процеса за по-бързо “отмиване” на бактериите от пикочните пътища.

Но-шпа.

За облекчаване на болезнените симптоми при цистит се препоръчват спазмолитици, като най-известният от тях е Но-шпа. Ясно е, че той няма как да излекува цистита, а може единствено да облекчи болката и да я направи поносима. Може да се приема паралелно с останалите лекарства и антибиотици за бързо облекчаване на спазъма.

Монурал.

антибиотик Монурал

Монурал е единственият антибиотик с оптимално действие срещу цистит

Единственият оптимален антибиотик, въздействащ пряко върху Ешерихия коли, е Монурал. Действието му срещу грам положителните и отрицателните бактерии е бързо и ефективно. Той е единственият препарат, който може да бъде назначен за лечение на цистит без необходимостта от изследване на урината.

Само три часа след приемът му, той се концентрира в урината във високи стойности. Периодът му на полуразпад също е значително по-кратък за разлика от другите антибиотични и противовъзпалителни медикаменти.

Това са двете му основни предимства, които го правят предпочитано лекарство за справяне с упорития и болезнен цистит. Само няколко приема от този медикамент гарантират решаване на проблема в дългосрочен аспект без риск от рецидиви. (Лекар.бг)

Още за цистита и начините на неговото лечение може да прочетете в един от водещите здравни сайтове Лекар.бг.

Уринал и уринал акут.

хомеопатия при цистит 01Уринал под всичките му форми и видове е медикаментът, към който може да посегнете при първи симптоми на инфекция на пикочните пътища.

Ако след няколко приема болките отшумят, вероятно е ставало въпрос за песъчинков цистит и този фитопрепарат е успял да се пребори с него.

За разлика от останалите медикаменти Уринал и Уринал акут се предписват и по време на бременност и кърмене, защото съставките в тях не крият риск както за майката, така и за плода в утробата й или кърмачето.

Хомеопатия.

хомеопатия при цистит 02Съвременната хомеопатия предлага решение срещу цистит. Хомеопатичният препарат “Силицея” действа на принципа на ваксина срещу коварната инфекция, причинявана в повечето случаи от бактерията Ешерихия коли.

Това лекарство в потенция 15 СН е задължително да бъде приемано в количество от пет гранулки дневно, като приемът се осъществява през ден. Резултатът от него не е мигновен, както при приема на антибиотик, но за сметка на това е траен.

Недостатъци на лекарствата.

хомеопатия при цистит 03Основният недостатък на лекарствата против цистит е, че те често допускат рецидиви. Освен този съществен недостатък на всички нас е добре известно, че антибиотиците съсипват и чревната микрофлора, тъй като успяват да убият много от полезните бактерии в нея.

Гласувайте за тази статия и я споделете в мрежите, ако Ви допада. Ако и Вие сте се сблъскали с проблема и знаете друг метод за облекчаване на болката и спиране на възпалението, не се колебайте да го споделите с нас.

Вечният цистит – има ли начин да се избавим завинаги от него?
4.8 (96.67%) 6 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Вечният цистит – има ли начин да се избавим завинаги от него?

  1. Кой е хомеопатичния продукт?В раздела хомеопатия не са посочени имена?Ако е възможно ги публикувайте.

    • Благодарим ви за забележката, Лана! “Силицея” е името на препарата от областта на хомеопатията против цистит. Освен него добавихме и други хомеопатични лекарства, които се предписват в случая.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *