Арония: Рецепти за сок, сироп и лечебни свойства. Как се пие?

Топ лечебни и полезни свойства + рецепти за сок и сироп с плод от арония. Какво лекува. Чай, компот. Прием. Сладко.

Още в текста: При високо кръвно.

За черен дроб. Като антиоксидант. При рак и химиотерапия. При разстройство (диария). При диабет. За бъбреци. За сърце. Хемороиди. Повишаване на хемоглобин. При гастрит с намалена киселинност. За отслабване. За щитовидна жлеза и при хашимото. При алергия. При анемия. Подагра. За очи. С пектин при холестерол. При бременност.
Най-търсените рецепти: Сок и сироп от арония

Плодчетата арония (Aronia) са същинска съкровищница, в която могат да бъдат открити куп полезни вещества – флавоноиди, дъбилни вещества, манган, молибден, желязо, органични киселини, йод, мед, бор, витамини К и С.

Те намират приложение в профилактиката и лечението на заболявания на сърдечно съдовата система – високо кръвно, аномалии в качествения състав на кръвта – нисък хемоглобин и ниски нива на желязо.

Действа като антихистамин и затова се използва при алергии за облекчаване на техните неприятни симптоми. Тъй като повишава стомашната и жлъчната секреция се използва и гастрит и стомашни проблеми, свързани с понижена стомашна киселинност. Повлиява благоприятно на кръвната захар, холестерола и отложената пикочната киселина, която е отговорна за подаграта.

Най-често се консумира

сок от арония. Рецептата

за неговото приготвяне изисква един килограм плодове и сто грама вода. Измитите плодчета се заливат с водата в тенджера и тя се поставя върху котлона. След като се загрее на 60 градуса съдът се оставя на котлона за половин час.

След отстраняването му получената плодова маса без водата, се пасира или се обработва с помощта на машинка за смилане на месо. Получената маса се прецежда и по желание може да се подслади с естествени подсладители.

Предлагаме Ви и

рецепта за приготвяне на сироп.

При нея разликата е обработката на плодчетата. След измиването им те се намачкват с пасатор и се заливат със захар. На килограм плодове се добавят 750 грама захар.

Получената каша се оставя да престои две денонощия, след което се прецежда и се налива в бутилки или буркани. Запечатват се и се стерилизират няколко минути за капачката. Друг вариант е добавянето на лимонена киселина – един грама на литър сок. В такъв случай може да избегнете стерилизацията.

С арония може да приготвите и вкусен конфитюр. Предлагаме Ви рецептата за приготвянето на така нареченото сибирско сладко. Тя се прави по следният начин – ред измити плодове се редят в буркан. Отгоре се поръсват със захар. Тази последователност се спазва, докато бурканът се напълни.

сок от арония сироп, компот, сладко, желе - 00323Приготвеното по този начин сладко може да бъде съхранявано в хладилника цяла зима. По този начин през студените месеци ще разполагате с ароматните плодчета, които може да използвате за лечебни цели.

Добре действа и чай от сушени плодове. Насладете му се като залеете от две до четири лъжици изсушен плод с две чаши вряла вода. Приемът му трябва да се осъществява трикратно, половин час преди всяко хранене.

Непременно вижте и ТОВА: Рецепти за сок, сироп, компот и сладко от арония!

Топ лечебни и полезни свойства + рецепти с плод от арония.

При високо кръвно.

високо кръвно

Сок от арония сваля високо кръвно

Черноплодната офика, както още наричат познатата ни арония, е превъзходен лек за всички, страдащи от високо кръвно. Тя помага за нормализиране на артериалното налягане.

И тук най-ефективният метод е пиенето на сок от суперплодчетата. Количеството от целебния сок, който трябва да приемате за един ден, е точно 150 милилитра. Пригответе го като използвате сокоизстисквачка.

Съхранявайте го в плътно затворено шише в хладилник като разделите приготвеното количество на три приема. Всяка доза от 50 милилитра се поглъща преди хранене. Желателно е това да се осъществява половин час преди консумацията на храна. Повтаряйте това без прекъсване точни три седмици.

Друг лек, който е не по-малко ефективен от този, е отвара от сушени плодове. С метода на приготвянето й вече Ви запознахме в предходната точка. Приемайте по чаша от нея два-три пъти на ден.

Синергичното действие на полезните вещества в тъмните плодчета се допълва перфектно, когато те се комбинират с шипка. Вземете по една лъжица сушени плодове от двете растения и варете няколко минути в триста милилитра вода. Киснете за десет минути, прецедете и пийте по чаша-две от приготвения извлек. (Лечител.нет)

Комбинацията на арония с шипка помага за по-доброто усвояване на витамин Р, който се съдържа в тъмните плодчета. Пълноценното му усвояване е възможно единствено в комбинация с витамин С, който се съдържа в големи количества в плода на бодливия храст.

Пациентите с хипертония трябва да внимават с черноплодната офика заради високото нива на аскорбинова киселина в нея. Тя увеличава риска от образуване на съсиреци и тромбози.

За черен дроб.

арония

Аронията е същинско съкровище в природната аптека

Офиката и особено листата й е ефективен лек за черен дроб. Благодарение на пектиновите вещества, съдържащи се в нея, тя помага на тялото и в частност на черния дроб да се освободи от натрупаните в него токсини.

Достатъчно е да приемате по три пъти на ден около петдесет грама от лековитите плодчета. Сушените плодове имат същия химичен състав като пресните. Дори и след изсушаването им те не губят полезните си свойства.

Като антиоксидант.

Аронията е мощен антиоксидант, който спира окислителните процеси в организма и благодарение на това свое качество, тя може да ни избави от куп беди. Окислението на клетките е основен фактор за не само за стареенето, но и за много заболявания, сред които е и коварният рак.

Постарайте се да приемате ежедневно поне по сто и петдесет грама от вълшебните плодчетата, за да си гарантирате добър здравен статус. Антиоксидантните им качества веднага ще се отразят върху здравето и свежестта на кожата Ви.

При рак и химиотерапия.

сок от арония сироп, компот, сладко, желе - 98767Чудотворната арония е средство, чиято способност да спира растежа на клетките, причиняващи рак е доказана. Тя се използва и като допълващо средство при провеждане на курс химиотерапия и след него.

Учени от кралския колеж в Лондон са установили, че полифенолите и антиацините в нея, увеличават периода за измиране на раковите клетки. Проведени са опити с пациенти, подложени на химиотерапия, на които е било назначено и допълнително лечение с екстракт от плода. При тях се наблюдава гибел на туморните клетки само за две денонощия.

Резултатите от този експеримент са обнадеждаващи и реално съществува възможността много скоро да се измисли щадящ за пациентите лек срещу коварния рак.

В такъв случай се препоръчва приемът й във вид на добавка, тъй като процентното съдържание на полезните вещества в нея е по-високо.

При разстройство (диария).

Коментираната арония балансира чревната дейност и това я прави перфектен лек при разстройство. Диарията протича с раздразнен стомах и мъчителни спазми. Сок от плодчетата или чай, приготвен от тях, избавя от този проблем. Същевременно с това приемът на лечебните плодове намалява риска от дехидратация, които съпътства задължително диарията.

В случая се препоръчва прием на сок, защото плодът има способността да противодейства на патогенните организми в чревната флора.

При диабет.

арония

Червената арония се препоръчва при диабет

Лековитата арония е изключително ценна при овладяване на диабет, тъй като има регулиращо въздействие върху нивата кръвна захар. Препоръчват се червените плодчета, тъй като при тях захарното съдържание е в още по-ниски норми.

За болните от захарна болест е добре да приемат и запарка от сушени плодове. Приготвя се като лъжица от тях се залее и се кисне половин час в чаша вряща вода. От две до три лъжици от извлека е необходимо да бъдат приемани преди хранене. (receptiza.com)

За бъбреци.

За болни бъбреци аронията помага в комбинация с шипки и мурсалски чай. Пригответе двата чая отделно. Смесете по една част от тях със същото количество сок от лековитите плодчета на офика. Приготвеният коктейл може да подсладите с мед и да му се насладите като приемате от него по две чаши дневно. Този лек се препоръчва единствено при възпаления и инфекции на бъбреците.

Пациентите, страдащи от бъбречно каменни заболявания, както и при тези с повишен риск за отлагането на камъни, е добре да се въздържат от консумацията на арония заради оксалатните киселини в нея.

За сърце.

За здраво сърце пийте сок или сироп от арония. С методите на тяхното приготвяне вече Ви запознахме. От сиропа е необходимо да приемате два пъти на ден в доза от 75 до 100 мл. От сока дозата е по сто милилитра и за деня трябва да се осъществят общо три приема.

Този натурален лек изчиства шлаките, натрупани по стените на артериите и редуцира риска от инфаркт. Пациентите със стенокардия не трябва да приемат този лек поради риска от образуване на съсиреци. Тъмните плодчета засилват кръвосъсирването. На страни от тях трябва да стоят и пациентите с ниско артериално налягане, защото офиката притежава способността да смъква кръвното.

Хемороиди.

При хемороиди с лечебна цел приемайте сок от червена арония (Brilliantissima). Плодчетата  й стопират възпалителните процеси и ускорят кръвосъсирването, което е много важно при този вид възпаление. От нея трябва да се въздържате, ако сте диагностицирани с тромбофлебит или при вас има повишен риск от развитието му.

Освен прием на сок, в такъв случай е добре да се приема и сладко от офика, приготвено от равни количества мед и плодчета. Половин час преди две от храненията за деня, болният трябва да изяде по сто грама от сладкото.

Повишаване на хемоглобин.

За повишаване на хемоглобина може да разчитате на офиката. От една до четири чаши дневно е необходимата доза от чай, приготвен от сушените плодчета.

Пийте го редовно поне месец за видими резултати.

При гастрит с намалена киселинност.

гастрит

Арония помага при гастрит с намалена киселинност

При гастрит с намалена киселинност действа добре сок от арония в количество от сто и петдесет грама дневно. Той насърчава производството на стомашен сок и с това се повишава киселинността на стомашния сок.

Повишаването на стомашната киселинност се обуславя от съдържащите се органични киселини – ябълчена, лимонова и янтарна, в плодчетата.

Пийте пресен сок в горепосочената доза и много скоро ще усетите, че гастритът е под контрол. Хората с язва на стомаха и дванадесетопръстника не бива да прибягват до този лек.

Когато гастритът протича с повишена киселинност също не бива да се пие арония под каквато и да било форма.

За отслабване.

Аронията е ценна добавка към храната по време на отслабване заради силно изразения й алкален ефект върху цялото тяло. Благодарение на високите нива ресвератрол тези малки плодчета притежават уникалното свойство да трансформират натрупаните мазнини в енергия. По този начин се постига бързо отслабване.

По сто и петдесет грама сок, приеман ежедневно, е достатъчно, за да постигнете положителни резултати. Задължително е да го приемате преди хранене в доза от петдесет милилитра. Плодова сала от арония, ягоди и боровинки също е добър вариант да засилите метаболизма и да се освободите от ненужните килограми. (otslabvane-dieti.net)

За щитовидна жлеза и при хашимото.

Заради съдържанието на йод вкусната арония е лек за щитовидна жлеза, особено когато тя страда от хашимото или базедова болест. Смесете чаша от плодовете със същото количество захар и смелете тази смес. От приготвения лек приемайте общо три лъжици на ден – по една преди всяко хранене.

Този естествен лечебен метод се използва и като допълващ и при терапията на тиреотоксикозата.

При алергия.

отслабване

Аронията помага за бързо отслабване

При алергия и овладяване на симптомите, свързани с намалената пропускливост и чупливост на стените на кръвоносните съдове (при алергичен васкулит) се препоръчва прием на сок и чай от плодовете в дозировка, описана по-горе в статията.

Алергичните реакции се дължат на слабата имунна защита на организма. При слаб имунитет тялото е по-податливо не само на вируси и инфекции, ни и на въздействието на алергените от околния свят (полени, прах, лекарства, храни).

Приемът на чай от сухите плодове в количество от две до най-много четири чаши, не само ще намали остротата на симптоматиката, но и ще засили отслабналия организъм.

При анемия.

Подсилващо при анемия действа и триста милилитра запарка от сух плод, разделена на няколко приема. Високите нива на желязо в чая запълват дефицита от този елемент в клетките. Приемайте и големи количества витамин С, за да подпомогнете пълноценното усвояване на желязото. (bioaronia.net)

Лечебната запарка пригответе като залеете две супени лъжици от полезния плод (в изсушено състояние) с 300 мл вряща вода. След 20 минути прецедете. Препоръчително е да изпивате по 100 мл от лечебната течност преди всяко хранене.

Подагра.

При подагра пригответе запарка от две супени лъжици, взети от следната смес:

  • плод шипка (Rosa canina)
  • плод офика – по пет части
  • глухарче, корен (Taraxacum) – три части
  • бял равнец (Achilea millefolium) – седем части
  • глог, цветове (Crataegus monogyna) – две части

Използвайте половин литър вряла вода за приготвянето на запарката. Прецедете я след петчасово киснене. Една трета от полученото количество представлява една доза. Приемете общо три за деня като го правите час след хранене.

За очи.

сок от арония сироп, компот, сладко, желе - 5647839Сок от червена арония е перфектен лек за проблеми с очите. Установено е, че антиоксидантите и останалите полезни вещества в него засилват зрението.

Приемът му забавя и процесите на отслабване на зрението. Това е неизбежно с напредване на възрастта, но приема на сто и петдесет милилитра от целебния сок забавя значително този процес.

С пектин при холестерол.

Комбинацията арония+пектин сваля високия холестерол и помага на тялото да изхвърли всички токсини. Разтворете една лъжица пектин в дозата сок от арония. Този лек не само смъква стойностите на вредния холестерол, но и помага за отслабване, тъй като засилва метаболизма и същевременно с това потиска чувството за глад.

При бременност.

При бременност жените задължително трябва да приемат сок от арония, който е изключително полезен не само за тях, но и за развитието на плода. Важните микроелементи и вещества, съдържащи се в него, осигуряват всичко необходимо за оптималното развитие на костната система. Предпазва бъдещите майки от развитие на анемия, която е често срещано състояние по време на бременност.
Ако статията Ви допада, гласувайте за нея и я споделете в мрежите.

Арония: Рецепти за сок, сироп и лечебни свойства. Как се пие?
4.6 (92.63%) 19 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Арония: Рецепти за сок, сироп и лечебни свойства. Как се пие?

  1. За сваляне на холестерола – лъжица пектин в дозата сок от арония – супена лъжица ли и колко е дозата сок от арония ?

    • Да, суп. лъжица, а „дозата“ е една водна чаша сок от арония, 200 мл. Споделете после как ви е подействало!

    • Благодарим Ви за въпроса! Уточнихме указанията за приготвяне на лек с арония при анемия. Надяваме се, че ще бъде от полза за всеки, които се бори с този проблем. Бихме се радвали да споделите и отзиви!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *