Всичко за ползите и лечебните ефекти на гинко билоба

Чай от листа на гинко билоба. Цена и кой е добър. Кога да вземаме таблетки и капсули и кои? Рецепти, ползи и лечебни свойства: За памет.

Още в текста: Като лекарство против деменция. За оросяване на мозъка. При шум в ушите. За деца. При световъртеж. При витилиго. При глаукома. При депресия. Против целулит. При разширени вени. Против рак. Със селен за щитовидна жлеза. С магнезий за нерви. При алцхаймер.

Чай от листа на гинко билоба.

В листата на гинко билоба (Ginkgo Biloba) се съдържат куп ценни вещества, сред които са и такива, срещащи се единствено в това растение. Листата на вечнозеленото дърво са уникални по своя химичен състав. Комбинацията от гинколиди, флавоноиди и витамините С, В и А не се среща в нито един растителен вид, с изключение на гинко билоба.

Това вечно зелено дърво е познато от милиони години. От ерата на динозаврите то е единственият растителен представител, оцелял до наши дни.
След Юрския период химичният състав на листата гинко билоба търпи известни промени, но те са почти незначителни по отношение на лечебните му качества. Растението и по-специално неговите листа, благодарение на гинколидите, осигуряват приток на кислород до всяка една клетка в тялото. Неговото отсъствие води до тяхната смърт.

Често поради неблагоприятни външни и вътрешни фактори притокът на кислород е нарушен и клетките страдат от неговия недостиг.

гинко билоба

Гинко билоба е единственият растителен вид, оцелял от ерата на динозаврите

Екстрактът от листата е изключително ценен при всички заболявания и смущения, предизвикани от аномалии в кислородопритока, изразени в недостатъчно кръвоснабдяване – главоболие, глаукома, шум в ушите, хемороиди, съдови болести, Алцхаймер, синдром на Рейно.

Един от вариантите да доставите на организма си цялата съкровищница от полезни вещества  гинко билоба е чрез приема на чай от листата му. Препоръчваме приготвянето му да се осъществява чрез запарка, която трябва да продължи час. Необходимото количество вряла вода е триста милилитра. Към него се добавят пет-шест листа. По сто грама преди хранене, трябва да приемате всеки ден преди храна. (Здравница.ком)

Добре е след прецеждането листата да не се изхвърлят, а да се сдъвчат и погълнат.

Алтернативен вариант за приготвянето на чая е оставянето на лъжичка от дрогата да къкри за петнадесет минути в 250 мл вода. След отдръпването на съда с извлека от огъня той се кисне половин час преди да бъде прецеден.

За подсилване на ефекта на билката прибавете лъжичка зелен чай след отстраняването на съда от огъня. (Фрамар.бг). Отварата има общоукрепващо и тонизиращо действие върху организъма и по-специално върху кръвиносните съдове и здравината на техните стени.

Цена и кой е добър.

Филтърни пакетчета гинко билоба за направата на чай, пакетирани от Българска чаена компания,  струват около 1,8-2,00 лева за двадесет броя. Сто грама от дрога, използвана за приготвяне чай, са на цена около шест лева.

Добър е този в комбинация със зелен чай на ТНТ-21. Цената на двадесет пакетчета от него е 5,75 лева, но определено си заслужава. Тези две билки се допълват идеално и синергичната им комбинация е гаранция за постигането на ефект от консумацията на чая.

Кога да вземаме таблетки и капсули и кои?

До употребата на капсули и таблетки трябва да прибягваме, когато лечението изисква засилване на въздействието на екстракта и постигането на по-бързи и трайни резултати в сравнение с тези, постигнати с приема на чай.

Все пак не бива да пренебрегвате и факта, че есктрактът, приеман в тази форма, не изисква предварителна подготовка – варене, запарване и прецеждане, прецизирана е дозата му и не са нужни никакви усилия.

Добавката можем да вземем дори, когато сме навън. Това е съществено предимство за съвременния индивид, който води забързан начин на живот.

Вариантите тук са Гинко при макс (60 броя около 34 лв), Виногин (30 броя за 13 лв), Гинко Билоба на д-р Тошков (120 таблетки – 12,50 лева),  Допелцерц (за 13лв 50 броя), на Валмарк (30 таблетки – 13 лева), на Солгар (60 капсули – 36 лева), на Рамкофарм (50 броя – 9лв), Селеногин (60 таблетки ще откриете на цена от 25 лева).

Препоръчваме вариантите с по-висока концентрация като Гинко Билоба Макси капс – 120 мг (16 лв за 50 броя) и Супер  диет гинко билоба капс – 230 мг на цена от 34 лева за 90 капсули. Обикновено концентрацията на екстракта в добавките е в диапазон от 40 до 80 мг. В зависимост от оплакването и заболяването, по-добрият вариант е да изберете тези с по-висока концентрация, тъй като ефектът от тях настъпва по-бързо.

гинко билоба

Гинко билоба може да се приема и под формата на чай, приготвен от листата на древното дърво

Комбинациите с магнезий, омега 3, витамин Е и пчелно млечице също не са за пренебрегване.

Рецепти, ползи и лечебни свойства: За памет.

Безспорно първото място в класацията за топ ползите от гинко билоба е способността на древното растение да повлиява положително на паметта.

Препоръчва се за прием не само от пациенти в напреднала възраст, но и такива, които извършват интелектуална дейност (писатели, журналисти, преподаватели) и тези,  които имат проблеми с концентрацията (ученици и студенти).

Приемайте чай или добавка, за да подсилите мозъчната дейност. Дегенеративни промени се забавят и мозъчната концентрация се подобрява благодарение на засиления приток на кислород към мозъчните стени.

Като лекарство против деменция.

В последните десетилетия лекарствата с гинко билоба се утвърждават все повече като средство, предпазващо от деменция. Въпреки, че американски учени излязоха с опровержение на това становище, тяхното становище не е доказано на сто процента.

Според тях приемът на екстракта допринася за удължаване продължителността на човешкия живот, но не свежда до минимум риска от развитие на деменция.

Друг експеримент, извършен с 200 пациента с деменция показва, че след една година редовен прием на добавката по-голямата част от тях са се подобрили.

За оросяване на мозъка.

Терапията с гинко билоба е класика за лечението на състояния, свързани с аномалии с оросяване на мозъка. Най-често намаленият приток на кислород към мозъка се изразява с главоболие, замаяност, обща отпадналост, разконцентрираност, ледени крайници. Към изброените симптоми няма как да не добавим и лошото настроение и произтичащата от него повишена раздразнителност.

Смущенията в процеса снабдяване на мозъка с кислород и притока на кръв към крайниците, разстройват дейността на всички системи и подсистеми в организма.

В тези случаи изключително добре действа комбинацията от гинко билоба+зелен чай. Освен, че повлиява благоприятно върху гореизброените симптоми, тя намалява значително риска от последващо развитие на Алцхаймер.

При шум в ушите.

При шум в ушите положителният ефект от терапията с гинко билоба се дължи на подобреното оросяване на мозъка. Този неприятен симптом е в състояние буквално да Ви подлуди. На пациента се причуват звуци, които в действителност не съществуват. Най-влудяващо е усещането, че главата буквално ще пръсне на парченца.

шум в ушите

При шум в ушите и световъртеж помага гинко билоба

Много лекари назначават гинко билоба като основна и допълваща терапия. Но не всички специалисти са на това мнение. Не са малко и тези, които приемат въздействието на тази билка като спорно. Факт е, че има пациенти, открили спасение от неприятни симптом, именно в екстракта от листата на вековното дърво.

За деца.

Повечето добавки гинко билоба не са препоръчителни за прием от деца под 12-годишна възраст. Това се отнася и за чая.

Добавката Форевър гинко плюс се препоръчва за прием от малки пациенти, навършили 6 години, особено когато при тях е налице генетична предразположеност за развитието на астма, алергия или често се оплакват от бронхиални инфекции. Производителите на добавката са заложили не само на гинко билоба и лековитото алое, но и на още 72 китайски билки, които чудесно допълват полезното действие на коментираното растение.

При световъртеж.

Аномалии в мозъчното кръвообращение са най-честата причина за световъртеж. За този проблем няма по-добър лек от гинко билоба. Не случайно името на това растение се свързва с кръвообращението. То не само оказва стимулиращ ефект върху него, но и помага на тялото да изхвърли всички токсични вещества, отделени от клетъчната дейност.

Този проблем засяга все повече хора. Фактор за прогресивното увеличаване на техния брой е влошеното качество на живот на съвременния индивид.

Ако и при вас това оплакване е на лице, не се колебайте да започнете прием на гинко билоба.

При витилиго.

Едно от природните средства, даващи положителни резултати при лечение на витилиго, е коментираното вечно зелено растение. При проведени опити е установено, че приемът на екстракт от него може да измести напълно необходимостта от провеждането на фототерапевтичен курс.

В този случай се препоръчват добавките с витаминен комплекс, засилващ лечебните ползи и ефекти, които има гинкото.

При глаукома.

Доказани са ползите на тази билка при глаукома. Заболяването, засягащо зрителния нерв, се повлиява успешно от гинко билоба. То въздейства стимулиращо на кръвообращението на този нерв. Помага в начален стадий на заболяването. Това не означава, че трябва да прекъснете назначеното Ви лечение, а по-скоро да го допълните с прием на добавката. (integrabg.info)

Съчетанието му с екстракт от червена боровинка също е алтернатива, гарантираща положителни резултати.

При пациенти, при които заболяването е в напреднал стадий, екстракт от растението облекчава симтоматиката и развитието му, като дори операцията може да бъде избегната с негова помощ.

При депресия.

депресия

Гинко билоба лекува депресия

Въздействието на гинко билоба върху централната нервна система обуславя положителните резултати при лечение на депресия с него. Освен, че премахва чувството на тревожност и потиснатост билката цери и другите неприятни симптоми при това състояние – главоболие, безсъние, обща отпадналост и умора.

Против целулит.

Италиански дерматолози са на мнение, че най-ефикасните продукти за повлияване на кошмарния целулит са тези, съдържащи екстракт гинко билоба.

Растението оказва положителен ефект върху общата кондиция на малките кръвоносни съдове, стимулирайки скоростта, с която се осъществява кръвообращението. С негова помощ кислородът достига до перифериите на кръвоносните съдове.

Забавеният кръвопоток, изразяващ се на застой в лимфата, е главният виновник за образуването на неприятната портокалова кожа.

Най-добрият начин да я атакувате е, доставяйки на кожата си не само външно всички полезни вещества в гинко билоба, но и поглъщайки ги вътрешно.

Предлага се голямо разнообразие от козметика с екстракт от вечното растение. Заложете не само на нея, но и на

При разширени вени.

Благоприятният ефект, който гинко билоба оказва върху кръвоносните стени, обуславя лечебният му ефект при разширени вени. Приемът на екстракта подобрява техния тонус и въздейства пряко върху застойните състояния. Билката премахва застоя на кръвта и оточността, стимулирайки кръвната циркулация.

Същинска панацея в този случай е тинктурата от арония и вечно зелената билка. Четири път на ден е необходимо да приемат по 40 капки, които е добре да разтворите в чаша вода или сок. (panacea.bg)

Против рак.

Мненията за ефективността на гинко билоба в лечението и превенцията на рак са противоречиви. Някои от учените са на мнение, че редовният му прием на добавки с него води до ракови заболявания. Според други този риск се крие не в химичния състав на растителния екстракт, а на веществата, които се добавят към него при производството на добавките.

Други са мнение, че вечно зелените листа са един от най-мощните природни лекове, париращи развитието на раковите клетки.

Със селен за щитовидна жлеза.

Гинко билоба в комбинация със селен не само защитава деликатната щитовидна жлеза, но има целебен ефект в случаите, в които има смущения в ексекретирането на хормони от нея.

Минералът селен перфектно не само допълва, но и засилва полезното действие на гинко билоба върху жлезата. Двете съставки (екстракт от гинко билоба+селен) стимулират кръвопритока към малките кръвоносни съдове. Нормалното снабдяване на „пеперудената“ жлеза с кръв и респективно с кислород е предпоставка за балансиране на процесите, извършвани от нея.

Комбинацията от селен и гинко е перфектен регулатор на хормоналното равновесие в организма и от там на секрецията на хормони от деликатната жлеза.

Най-разпространеният вариант на тази комбинация е селеногин и спокойно може да се доверите на него.

С магнезий за нерви.

В комбинация с магнезий гинко билоба има успокояващо действие при нерви, което се изразява е повишена тревожност, често изпадане в депресивни състояние, силно главоболие, отказ от консумация на храна и безсъние.

Всички тези неприятни симптоми утихват благодарение на ефекта, който оказва върху централната нервна система синергичната комбинация магнезий+гинко билоба.

Най-новият продукт, съдържащ тази комбинация са капсулите Гинко прим макс, които имат балансиращ и ефект върху нервната система. Те възвръщат изгубения нервно-психически баланс.

Приемът на продукта е препоръчителен и при мускулни крампи, чиято острота заглъхва след няколко приема. Причината за тях е недостигът на този елемент, които е почти невъзможно да си добавим чрез храната заради вредните вещества и агенти, които се съдържат в повечето хранителни продукти.

При алцхаймер.

При пациенти с начален стадий на алцхаймер състоянието им може да се подобри значително с помощта на гинко билоба. Растението притежава уникалната способност да спира прогреса на развитието на това заболяване.

То е официално признато от немските лекари като лекарство не само в случаите, когато е поставена диагнозата, но и за превенция.

Какво е Вашето мнение за гинко билоба? Може би  имате впечатления от конкретен продукт, споделете с нас. Пишете ни и ако знаете други начини за лечение с него.

Ако статията е била от полза за Вас, споделете я с приятелите си в мрежите и дайте своя глас за нея. Благодарим Ви, че споделяте материалите ни и гласувате за тях!

Всичко за ползите и лечебните ефекти на гинко билоба
3.4 (68.89%) 9 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Всичко за ползите и лечебните ефекти на гинко билоба

 1. За гинко билоба няма спор за ползите от него. Не е вечно зелено. Отгледал съм 400 дръвчета, които съм раздал безплатно из цяла България. На моята улица съм засадил16 броя, може да ги видите в Горни Лозен, ул.Съединение 46

 2. Гинко може да се взима до 1200мг на ден за 80кг мъж.
  Според килограмите и нуждите.
  Прибвал съм такава доза за месец. Прави чудеса с паметта.
  Сами си давате сметка че 60мг таблетка на фона на 1200мг дневна доза са пладнешки обир.
  Има американски по 500мг капсулата не помня марката. Казват че над 1500 мг има страничен ефект гадене и превъзбуденост.
  Готу кола също може да се съчетава с гинко за, по-добър ефект казват.

  • Благодарим ви за справедливата забележка. Недоразумението със статията за гинко билоба е оправено.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *