Дебела мара – чудото в бабините тефтери

Разлика между дебела мара (Sedum spectabile) и дърво на живота. Разлика с други видове тлъстига (Sedum) и растения от семейство Дебелец (Crassula). Какво лекува: За уши и при болки в ушите.

Още в текста: При лечение на хемороиди. При брадавици и кокоши трън. При цирей и за премахване на гной. За пъпки. Рецепти за мазоли. При херпес. При язва. При рани. Къде се намира това цвете-билка? Размножаване.

Разлика между дебела Мара (Sedum spectabile) и дърво на живота.

Често дебела мара (Sedum spectabile) се бърка с дървото на живота (Crassula ovata). Общото между двете растения е, че принадлежат към един и същ род Тлъстигови и едно и също семейство – Дебелец. На височина дебела мара може да достигне до половин метър.

Ако желаете постоянно да Ви бъде под ръка и винаги да имате възможността да се възползвате от лечебните й свойства, засадете я саксия на терасата. Тя не само ще Ви дари здраве, но и ще Ви радва с красивите си  нежно розови цветчета. По отношение на външния вид се различава от дървото на живота по формата и големината на листата. На дебелата мара те са по-сочни и месести, докато тези на втория вид са по-малки и  не толкова плътни.

Двата вида се различават и по отношение на цветовете. Вторият вид цъфти с бели цветчета. Въпреки, че той е по-известен като растение, красящо дома, притежава същите лечебни свойства като своята роднина дебела мара. Двата природни лека се използват с една и съща цел – убиват микробите и пречат на възпалителните процеси да се развиват.

дебела мара

Дебела мара цъфти с прекрасни розови цветове

За ползите от дървото на живота се носят легенди. Според тях то не трябва да липсва от нито един дом, тъй като е символ на силните връзки, просперитета и материалното благополучие. Счита се, че това растение пречиства въздуха в помещението, в което е поставено.

Най-популярното му приложение е при ушни инфекции. Препоръчва се като лек, който стопира възпалението и скъсява значително възстановителния период след подобна инфекция.

Разлика с други видове тлъстига (Sedum) и растения от семейство Дебелец (Crassula).

В диворастящ вид се срещат около 23 видове тлъстига (Sedum), а по нашите географски ширини едва един вид се доближава до познатата ни дебела мара – това е Sedum maximum. Основната му разлика с коментирания вид е в цвета на цветовете. Седум максимум или голяма тлъстига, както е по-известен този вид, цъфти в зелено жълтеникави цветчета за разлика от своя родственик с прелестни нежно розови цветчета.

голяма тлъстига

Голяма тлъстига цъфти със зеленикави цветове

Заоблените листа  на тази билка са леко назъбени в крайщата. Може да я откриете по сухи и каменисти места. Освен по европейските ширини се среща и в Азия и Северна Америка по склонове, разположени на 1900 метра над морското равнище.

Специфичното и за този вид е високото съдържание на пиперидинови алкалоиди, които обуславят мощния му оздравителен ефект върху кожата. Това свойство се отнася до всички видове от голямото семейство Дебелец (Grassula).

Голямата тлъстига освен за лечение на рани и кожни възпаления намира приложение и в лечебните методи от народната медицина за овладяване на високото кръвно, бъбречни и вагинални инфекции. Незаменимо е при възпаление на средното ухо и всички видове ушни инфекции. (bilkitebg.eu)

В лечебните методи приложение намират не само листата (лапи и отвара) от тях, но и корените, от които също може да приготвите лечебна отварка. Билката се прилага и във вид на маслен извлек, с които се третират поразените кожни участъци.

Друг често срещан вид тлъстига е люта тлъстига (Sedum acre), която достига на височина едва пет-десет сантиметра. Цъфти със жълти цветчета. Съществува и бяла тлъстига, за която вероятно се досещате,че цъфти в бели цветове.

люта тлъстига

Люта тлъстига цъфти с жълти цветове

Гъстолиста тлъстига (Sedum dasyphyllum) се отличава с гъсто разположени розетки, а цветовете й са или бели, или червени.

Sedum Kamtschaticum e друг вид тлъстига, за която са характерни остри и назъбени листа с ярки жълти цветове.

Друг вид е увиснала тлъстига (Sedum sieboldii), която е изключително красиво цвете . Специфични са нея са кръглите листа с розови крайща. (domigradina.com)

Към голямо семейство Дебелец принадлежи и така наречния хойфелиев нежит, който също наричат дебела мара. Родът, към който той принадлежи, е Jovibarba.

У нас може да откриете само два вида от това растение. Вторият вид Веленовски нежит (Jovibarba velenovskyi) се среща изключително рядко.

дебела мара

Това е хойфелиев нежит, който също се нарича дебела мара

Основната разлика между нежита (първия вид) е при него розетката от листа е приземна, докато при голямата тлъстига листата са стъблени. (kasnaprolet9999.blog.bg)

По отношение на химичен състав той е почти един и същ при всички видове от това семейство и те са известни като мощен лек при кожни проблеми (циреи и други възпаления, рани, травми и при ухапано от насекоми).

Какво лекува: За уши и при болки в ушите.

Познатата ни дебела мара е същинско съкровище в природната аптека. Нашите баби са я използвали не само като средство за лечение на възпалена кожа, но и при ставни проблеми, хемороиди.

Изключително ефективно е приложението на билката при болки в ушите и протичането на инфекции. Няколко капки от току-що изстискан сок от тлъстига се поставят в ушния канал.

За уши не трябва да се употребява непосредствено след извършването на медицинска манипулация и в случаите, когато от ухото изтича гной. В този случай най-ефективно е приложението на голяма тлъстига. Нейният сок повлиява незабавно ушните инфекции и подобрението не закъснява.

веленовски нежит

Веленовски нежит – среща се рядко

В последните десетилетия се извършват изследвания в насока доказване на антикарцерогенния ефект на билката.

При лечение на хемороиди.

Дебела мара е лек, използван за лечение на неприятните хемороиди. Само този, който страда от тях, знае колко мъчително и неприятно е това състояние. Върху деликатното място поставете лист от цветето, цепнат през средата. За максимално извличане на полезните вещества от билката, преди да приложите лечебния метод, задължително отстранете мембраната покрила листото.

Задръжте листото върху болното място поне десет минути. Този период е достатъчен, за настъпването на облекчение. Сокът от дебела мара има кръвоспиращ ефект, който дължи на съдържаща се в него ябълчена киселина. Този лек може да прилагате толкова често, колкото имате нужда.

При брадавици и кокоши трън.

Премахването на досадните брадавици и кокоши трън с дебела мара е въпрос на дни. Методът за лечение с билката включва компрес с месестите листа, разцепени на две през средата и с предварително обелена ципа.

Комплексът лечебни съставки в лековитите листа включва ябълкова и мравчена киселина, флавоноиди, смоли, въглехидратите, които дават своя принос за изкореняването на кокошия трън и изгарянето на брадавиците.

Листенцето поставете върху поразеното място и го прикрепете с помощта на лепенка, тъй като трябва да остане там цяла нощ. На сутринта листът се отстранява и на вечерта процедурата се повтаря. Правете я до получаването на желания резултат. Обикновено той е видим след 4 дни или след общо осем лапи.

В случай, че при Вас ефектът не настъпва до този период, не притеснявайте да удължите курса на лечение. Продължителната употреба на сока от лековито растение не крие никакви рискове.

При цирей и за премахване на гной.

Лековитите листа дебела мара помагат при цирей, премахвайки насъбралата се в него гной. От болезнения цирей няма да остане и спомен, ако вечер преди лягане наложите върху него лист от билката. Измийте го предварително и след това го подсушете. Отстранете горната му ципа, нарежете го на две и наложете с него цирея. Листото се поставя с вътрешността към кожата.

Използвайте марля, за да направите превръзка, с която трябва да пренощувате. На сутринта ще забележите, че циреят е пробил и гнойта е започнала да изтича през него. Повторете и потретете, ако е необходимо. Прилагайте този метод, докато получите желания резултат. (Марица.бг)

За пъпки.

В борбата срещу досадните пъпки също може да включите сок от дебела мара. Антибактериалните агенти, съдържащи се в месестите листа, помагат да се отървете от възпалението. Освен  това листата на цветето регулират производството на себум, оказващ свиващ ефект върху порите и предпазват от образуването на белези.

Те често остават за спомен от комшарното акне. Благодарение на киселените и слузестите вещества в билката, не само бактериите, загнездили се порите загиват, но и кожната епител се възстановява за по-кратък период от време.

Вариантите за приложението му са два – нанесете сок чрез памучно тампонче или поставете листото директно върху кожното възпаление.

Рецепти за мазоли.

мазоли

С дебела мара се премахват мазоли

Лековитата дебела мара е изключително подходяща за лечение на мазоли. Цветето, което краси градината или терасата Ви, избавя и от този неприятен проблем. Процедурата за лечение на мазоли с дебела Мара е добре да се изпълнява вечер.

Накиснете за няколко минути краката си във воден разтвор на сода бикарбонат (лъжица-две от празообразната съставка на половин леген вода). След процедурата подсушете краката си и направете превръзка с току-що откъснат лист от лековитото растение. Ципата задължително трябва да бъде отстранена.

Някои лечители препоръчват накапването на ябълков оцет върху листа след премахването на ципата, която го покрива. След налагането на листото се прави превръзка с марля и се преспива така. Обикновено след няколко приложение на този лечебен метод проблемът изчезва.

В този случай може да се използва и голяма тлъстига, която е изключително ефективна при мазоли. Същият лечебен ефект имат и листата от дървото на живота.

При херпес.

Пресен сок от дебела Мара буквално топи мъчителния херпес. Ако този неканен гост често Ви навестява, засадете си в саксия красивото цвете с нежнорозови цветчета. Така винаги, когато имате нужда от него, то ще Ви бъде под ръка.

Този достъпен лек цери херпес за изключително кратко време. По десет минути три пъти на ден налагайте поразено място с парченце марля, напоена със свеж сок от месестите листа.

херпес

Дебела мара гори херпес

Антибактерицидните агенти, съдържащи се в растението, топят гнойните мехурчета неусетно и безболезнено. След около шест приложения на метода (за период от два дни) от херпеса няма да има и следа.

При язва.

При язва успокояващо на болката действа отварата от коментираното растение. Пригответе я като сварите за пет минутки в чаша кипяща вода лъжица накълцани листа и стъбло на цветето. Следва киснене до пълно изстиване на отварата, която е необходимо да приемате студена.

Приготвеното количество представлява дневната доза от извлека, която трябва да приемете. Препоръчва се приемът да се осъществява на глътки през интервал от няколко часа.

Билката се препоръчва и от най-известния български лечител. Петър Дънов я препоръчва като част от комплексното лечение на язва. Ето и неговата рецепта:

  • бяла върба (Salix Alba)
  • дебела мара
  • овчарска торбичка (Capsella rubella)
  • смрадлика (Cotinus)
  • полски хвощ (Equisetum arvense)  – количеството от всяка билка, необходимо за приготвяне на този лек е петдесет грама

След смесването на всички билки в горепосоченото количество, разбъркайте добре билковата маса. От нея използвайте две супени лъжици, за да приготвите дневната доза от домашното лекарство.

Запарете за няколко минути в съд с половин литър вряла вода, след което го поставете на котлона, където се оставя да поври десет минути. (dunov-knigi.com)

След изстиване прецедете през марля. Допустимо е овкусяването с мед и лимон, след което полученият извлек се разпределя на дозички от 75 мл. За деня общо трябва да направите четири приема преди храна.

При рани.

Един от най-мощните изцерители на рани, независимо от причината за възникването им( охлузване, порязване, изгаряне, кожно възпаление), Дебела Мара предлага решение на проблема. Просто намачкайте на кашичка няколко предварително измити и обелени листа от растението. Кашичката нанесете върху засегната кожна повърхност и отгоре превържете с марля.

На всеки три часа е необходимо да сменяте компреса, като поставяте прясно приготвена кашичка. Прилагайте до пълно заздравяване на кожната епителна тъкан. Приложението на този метод е гаранция за предпазване от грозните белези.

Къде се намира това цвете-билка?

Цветето-билка е непретенциозно по отношение на химичния състав и влажността на почвата. То може да бъде открито върху скали и пясъци, в които съдържанието на почвата е ниско. Предпочита предимно умерените географски ширини, въпреки че среща в Азия и Африка.

Размножаване.

дърво на живота

Това е дървото на живота, което често се бърка с дебела ма

Размножаването на дебела мара е лесно и непретенциозно, каквото и отглеждането на растението. То се осъществява чрез семенцата, които се образуват във върха на цветето или чрез резници.

Вторият метод е по-лесен. Препоръчва се резниците да се откъсват от стъблото във вегатативния период (през пролетта). Оставя се един ден да засъхне преди да се засее в почвата.

В периода от първите дни на неговото засаждане е добре да не се допуска прекалена влажност на почвата, защото това не ускорява процеса на развитие на цветето, а напротив води до неговото загниване. (greendesign-sv.com)

Ако Вие знаете лек с дебела мара, който не сме описали в статията, споделете го с нас. В случай, че не откривате лек, който желаете да приложите, не се колебайте да ни пишете чрез формата за коментар.

Ако статията е била от полза за Вас и Ви допада, гласувайте за нея и я споделете в социалните мрежи. Благодарим Ви!

Дебела мара – чудото в бабините тефтери
4.7 (94.55%) 11 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Дебела мара – чудото в бабините тефтери

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *