Ad Clicks : Ad Views :

Вълшебната левзея – ето защо трябва да посегнем към нея

Какво представлява. Как да различим левзея и магарешки бодил. Свойства и действие. Дозировка. Цена. Видове: чай, капки, етерично масло. Какво мисли проф. Йордан Янкулов. За фитнес и мускулна маса. Против алергия. Кръвно налягане. Диабет. Стрес. Депресия. Против косопад. За отслабване. Простатит. Против алкохолизъм. При поликистозни яйчници. Безплодие. Странични ефекти. Противопоказания.

Какво представлява.

Билката левзея (Leuzea carthamoides) е непозната за нашите географски ширини, но за въпреки това през последното десетилетие се радва на популярност у нас. Може да я срещнете и под наименованието Маралов корен, тъй като коренището й се използва с лечебна цел.

Растението, отличаващо се със силно назъбени листа, вирее по високите планински райони на Монголия, Русия и Китай. Лечебната му сила отдавна е известна на лечителите там. Тя е била открита при провеждане на изследване на определен вид елени, който в размножителния период търсели тази билка.
Как да различим левзея и магарешки бодил.
Визуално левзея прилича на магарешки бодил и лесно може да се сбърка с него. Розовият цвят се образува на върха на растението, което достига на височина около 1,2 м. Един от основните отличителни белези за разлика между двата растителни вида е в розетката под цвета, която при левзеята е с по-голяма долна част.

Другата съществена разлика между двете растения е липсата на типичните за магарешкия бодил бодлички, които липсват при еленовия корен, както още наричат левзеята.

Свойства и действие.

Безспорно свойството на билката левзея, което най-много привлича вниманието е способността й да ободрява и тонизира целия организъм. Тя се препоръчва при пролетна умора, общо изтощение и полова слабост, тъй като подобрява функцията на половата система.

Освен тонизиращото й действие известно е, че тя притежава свойството да засилва метаболитните процеси и интензитета на изгаряне на натрупаните мазнини. Същевременно с това помага за натрупването на мускулна маса благодарение на анаболния си ефект.

Билката действа и на принципа на антихистамин, блокирайки производството на този хормон (хистамин). Той е главният причинител на алергиите.

Тонизиращо действа на умствената дейност и на процесите, свързани с кръвообращението. Към свойствата й може да прибавим и антибактериалните й качества.

Дозировка.

За оптимално количество екстракт от левзея, приемано всеки ден, се препоръчва дозировка от 4о мг. Придържайте се към това количество, освен ако вашият лекар не е посочил друго.

Ако я приемате във вид на спиртен извлек дозата е десет капки на ден. Препоръчва се приемът да става сутрин или преди обедното хранене.

Чаят от корените на билката се приема в дозировка от общо 100 мл за деня, като количеството трябва да бъде разделено на два приема.

Цена.

левзея
Левзея – лек за куп болежки

Таблетки левзея може да закупите за около 11-13 лева за тридесет броя. Една опаковка е достатъчна за месец. Цената на солуционен разтвор левзея е около тринадесет лева за десетмл.

Чай левзея (предлага се в комбинация за мъже с горска върбовка) струва малко над 18 лв за 30 пакетчета.

В случай, че решите да изпробвате етерично масло за 10 мл от него трябва да заплатите 25 лева.

Видове: чай, капки, етерично масло.

Левзея може да приемате по няколко начина – като чай, капки (тинктура) или външно за мазане (етерично масло).

За направата на воден извлек е необходимо да залеете една лъжичка от корените с 400 мл вода и да изчакате час, докато се извлекат дъбилните вещества от билковия корен. По петдесет милитра от тази запарка се приемат сутрин и вечер.

Тинктура от билката е възможно приготвите в домашни условия. В триста милилитра 40%-ов алкохол накиснете за срок от половин месец четири супени лъжички коренища. От предварително прецедения извлек приемайте двукратно сутрин и вечер преди храна дозата от 10-20 капки (най-много до 30, но по препоръка на лекар).

Тинктура е възможно да приготвите и по по-бърз начин, използвайки по-силен спирт – 70%.  С литър от него залейте десет супени лъжици от изсушения корен и изчакайте настойката да се изкисне едно денонощие. След прецеждането й вече е възможно да преминете към приема й.

Като част от ароматерапия маслото възстановява и поддържа жизнения тонус в оптимални норми, възстановява енергийния баланс и ликвидира разрушителните мисли. В този смисъл повлиява успешно депресията. Освен това помага на организма да се справи по-бързо не само с душевните терзания, но и с физическия дискомфорт, причинен от различни болежки. (bgfengshui.com)

Какво мисли проф. Йордан Янкулов.

левзея
Визуално левзея прилича на магарешки бодил
Проф. Йордан Янкулов, който е посветил цяла книга на вълшебната левзея. Според него това е растението, което работи в най-добър синхрон с имунната система. Доайенът в билколечението твърди, че тя е в пъти по-добра от считания за чудотворен женшен, тъй като съдържат още по-широк спектър полезни вещества и е по-лесно усвоима от човешкия организъм и от всяка негова клетка.

Тя е най-мощният природен адаптоген, който повлиява благоприятно върху всички системи. Всеки, който се успее да си набави тези изключително полезните вещества, съставящи левзеята, ще бъде винаги здрав, убеден в проф. Йордан Янкулов. Той я препоръчва при отслабване на имунитета и за неговото подсилване след прекарани болести. Чудотворното растение повишава не само физическата, но и психическата издръжливост.

Ако сте преуморени и ежедневните ви дейности са свързани с прекалена физическа активност или умствено натоварване, левзея е точният природен лек за Вас. Билката, която буквално ще Ви даде сили и ще реши много от здравословните Ви проблеми, е именно тя.

Видният професор препоръчва Левзея PLUS, като вариантите за приема на тази добавка са два – капки или таблетки.  (tzvetelina.com)

За фитнес и мускулна маса.

Ако редовно посещавате фитнес и вашето желание е да натрупате мускулна маса, в комбинация с тренировките приемайте и левзея. Тя стимулира процесите, свързани с отлагане на протеини в мускулните тъкани.

Гореспомената добавка е обогатена с 5% екдистерон, което засилва анаболното й действие. Без притеснения може да се доверите на тази добавка, ако желаете да се сдобиете с атлетично тяло. Освен това приемът на добавка ще повиши и издръжливостта Ви във фитнеса. (fhl.bg)

Против алергия.

Чудотворната левзея се препоръчва като средство не само предпазващо от алергия, но и облекчаващо симптомите на това неприятно състояние. Стимулирайки съпротивителните сили на организма, неговите защитни механизми се активизират и успяват по-лесно да се справят с алергените. Приемайте я превантивно преди сезона на алергиите, в случай че организмът Ви проявява алергична реакция към полените.

Ако алергията Ви се проявява в отговор на контакта с друг дразнител, редовният прием на билката помага на организма да се пребори по-лесно с това неприятно състояние. И тук вариантите за прием на лековитото растение са гореописаните.

Кръвно налягане.

кръвно налягане
Левзея за нормализиране на кръвно налягане

Билката левзея оказва положителен ефект по отношение нормализиране на кръвното налягане. Положителният й ефект в този случай се изразява във въздействието на екстракта от древното растение върху тонуса на сърдечния мускул.

Мараловият корен редуцира риска от инфаркт и други сърдечни проблеми и последвалите от тях усложнения, като същевременно с това редуцира и високите нива на холестерола. Отлагането на тези мастни съединения (холестерол) е главната причина за запушване на артериите и сериозни сърдечни проблеми.

Диабет.

Билката левзея е ефективен лек срещу диабет, благодарение на съдържащите се корените й инулин. Високото съдържание на това вещество обяснява положителното въздействие на растението върху стойностите на кръвната захар.

Вариантите за прием от диабетици и тук са няколко. Може да изберете между чай, тинктура и таблетки (по една на ден). В останалите две форми билката се приема в дозировката, описана по-горе.

Преди приготвянето на чая или тинктурата е необходимо внимателно да ги почистите от калта, измивайки ги под течаща вода.

Стрес.

Левзея е билката, която ще е пръв помощник за преодоляване на стреса. Този фактор е главният виновник за по-голямата част от заболяванията, които ни спохождат. Ако той се е настанил трайно в живота Ви и е обсебил Вашето ежедневие, перфектният начин да окажете помощ на тялото си да се справи с него и преодолее всички негативни отражения, е чрез сибирското чудо.

От дълбока древност свойството на тази билка да повишава не само физическата, но и психическата издръжливост е било известно. Войниците на Чингиз хан разчитали на вълшебния корен левзея, за да оцелеят в битките.

Съвременният човек води ежедневна битка със стреса. Едуин от бързите и най-вече успешни начини да го пребори е два пъти на ден да пие по чашка (50 мл) чай от левзея. По-лесният начин в тялото да постъпят полезните вещества, влизащи в състава на това природно чудо, е чрез прием на добавки. Дозировката и начина им на прием вече Ви разяснихме малко по-горе.

Депресия.

Най-сигурното средство да победите с депресия е чрез прием на левзея. Билката действа на хормонално ниво и чрез приема й се повишава производството на хормоните, отговорни за доброто настроение.

Последователите на древната източна медицина я препоръчват като средство за „избистряне“ на ума, което заличава пагубните мисли.

Против косопад.

косопад
За спиране на косопад използвайте левзея

Против косопад лечебен ефект има вътрешният прием билката. Народен лек, препоръчван от древните лечители, предполага приемът по два пъти на ден по ракиена чашка запарка от билката. Нея може да приготвите като смесите литър вряла вода с лъжица наситнени корени. Този лек има и общоукрепващ ефект върху целия организъм. Приема се докато, косопадът спре напълно.

За отслабване.

Вълшебният корен оказва стимулиращо въздействие върху синтеза на белтъчини и едновременно с това стимулира бързото изгаряне на складираните мазнини, което го превръща в незаменим помощник за бързо отслабване.

Билката оказва стимулиращо въздействие метаболитните процеси и това обяснява бързото изгаряне на мазнините с нейна помощ. До добавките или чая от това растение може да прибегнете и не само ако желаете да натрупате мускулна маса чрез фитнес, но и при битката с килограмите.

Това невероятно растение е пръв помощник не само на всички спортисти, но и на дамите, които спазват режим за отслабване. Ефектът се забелязва още след първия месец редовен прием на сибирския корен.

Простатит.

При простатит левзея е изключително ефективна в комбинация с горска върбовка и блатен петолистник. Тази билкова композиция се предлага от Тиан Де в програмата за мъжко здраве.

Освен положителен ефект върху дейността на деликатната простата, билковият чай предлаган от Тиан Де, повишава и половата мощ като засилва желанието и издръжливостта по време на интимен контакт. (tiandenow.wordpress.com)

Това съчетание е възможно най-добрия вариант за прием на левзея от мъже с подобен проблем.

Билковата композиция се допълва от жълт кантарион, хмел, цикория и розмарин, които не само забавят стареенето, но и повишават кръвопритока към простатата. Ефективни са и при импотентност, тъй като повишават производството на андрогени. Това са хормоните, отговарящи за половата мощ.

Листа от коприва и шипка също присъстват в билковата комбинация на Тиан Де за лечение на болна простата. Те повлияват благоприятно не само върху нейната функция, но и оказва общоукрепващо действие на целия организъм. (tiande.ovo.bg)

Против алкохолизъм.

Сибирският корен се препоръчва при хроничен алкохолизъм заради мощното му пречистващо въздействие върху черния дроб. Той помага за извеждането на натрупаните в този орган токсини и пречистването.

Хепапротективната функция на това растение го прави мощно средство за пречистване на дроба. Горещо се препоръчва най-вече на пациенти, страдащи от хроничен алкохолизъм.

При поликистозни яйчници.

При поликистозни яйчници билката буквално топи кистите. Приемана поне два-три месеца води до желания резултат. Препоръчват се добавките с нея, тъй като концентрацията при тях е по-висока. Не си самоназначавайте лечение по този метод, тъй като при подобен здравословен проблем консултацията с лекар е наложителна.

Безплодие.

С лечебна цел при безплодие се препоръчва коментираната билка. Тя оказва пряко въздействие върху производството на хормони и контролира техните количества, стимулирайки репродуктивните възможности и при двата пола.

Странични ефекти.

Билката е с добра поносимост от повечето пациенти и не се наблюдават странични ефекти. Но въпреки това е необходимо да се спазва дозировката и да се следи за нежелани реакции. При пациенти, които провеждат хормонална терапия, приемът на билката води до проявата на нежелани ефекти.

Противопоказания.

Противопоказанията за прием на това лековито растение не са много. Употребата му не се препоръчва от бременни жени, както и такива, които кърмят. Не са доказани рисковете и вредите на билката за плода и кърмачето, но няма достатъчно проведени изследвания в тази насока. Затова се препоръчва билката да се избягва през тези деликатни периоди от живота на жената.

Абсолютно противопоказна е левзея и в случаите на шизофрения, аритмия, епилепсия, нарушения на съня, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, повишена нервна възбудимост. При остри инфекциозни заболявания трябва да се въздържате и от употребата на етеричното масло.

Какво е Вашето мнение за левзея? Споделете го с нас в случай, че сте го използвали. Пишете ни и ако знаете други рецепти за лечение с тази чудотворна билка.

В случай, че статията е била от полза за Вас и Ви допада, споделете я с приятелите си в мрежите, за да постигне до тях тази полезна информация. Благодарим Ви, че споделяте статиите ни!

 

 

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Вълшебната левзея – ето защо трябва да посегнем към нея
3.7 (74.67%) 15 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

4 Comments

  1. Пишете, че левзея не бива да се приема при хронични чернодробни проблеми. В друга статия пък четох, че е полезна за черния дроб. Имам кисти в черния дроб. Мога ли да пия в този случай левзея?

    • Левзея се взима, когато имаме здрав черен дроб или малко болен. При кисти не е сигурно дали ще ви подейства хубаво, по-добре не рискувайте!

  2. Срещам много противоречиви изказвания.Доставяте ли натурални сушени корени от растението?Явно не мога да се доверя на предлаганите производни от левзея у нас.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!