Ad Clicks : Ad Views :

Змийска хурка (змийски лапад) пази от рак и още 100 неща. Цена, къде се продава?

Синоними, състав. Лечение със змийска хурка. Действие. Корени (грудки). Странични ефекти. Противопоказания и отравяне. С мед за хемороиди и подагра. Ревматизъм. Миома и кисти на яйчниците. Пясък в бъбреците. Чернодробни заболявания. С изсипливче при псориазис. Колит. Рак. Шипове. Приготвяне и дозировка. Тинктура (хомеопатия). Чай. Как се пие. Кога се бере и къде. Цена в аптеките.

Синоними, състав.

Билката змийска хурка е позната на народа ни от хилядолетия. Неслучайно към нея са прикрепени различни синоними, останали и до днес. Може да я срещнете още под някое от тези наименования – змийски лапад, змиярник, циганско грозде, клозет, остреличе, змийска пченка и змийска царевица. На всички тези имена на латински език отговаря наименованието Arum maculatum.

Немските народи я наричат по-простичко Aronstab, което е превод означава жезъла на Арон. Най-голямото вълшебство на тази билка е, че тя е колкото полезна, толкова е и опасна. Причина за това е нейната токсичност. Установено е, че змийска хурка е колкото лечебна, толкова и опасна заради токсичните вещества в състава й. Тя съдържа алкалоиди, сапонини, флавоноиди, минерални вещества, мазнини, органични киселини, алкалоди, кумарин, скорбяла, азарон, гликоманини и витамин С. Най-богата е концентрацията на тези вещества в грудковите корени и те се използват с лечебни цели.

змийска хурка
Лечебните свойства на билката змийска хурка са известни от древни времена

Растението ще познаете по специфичните плодчета, приличащи на сочни ягоди. Листата са с остър връх и властинки в крайщата. Характерни за тях са и по-тъмните петна. На височина може да достигне до 40 сантиметра.

Лечение със змийска хурка.

До лечение със змийска хурка прибягвайте единствено след разрешението на опитен специалист. Билкарите я препоръчват при хемороиди, за разбиване на малки камъчета в бъбреците и жлъчката. Ефективна е при язва, миома, шипове, гастрит. Помага за намаляване на пикочната киселина и затова се препоръчва при подагра. Цери още нощно напикаване, тумори, колит и чернодробни заболявания. (Десант.бг)

Действие.

По отношение на нейното лечебно действие за билката змиярник е известно, че действа кръвоспиращо, за което се препоръчва при вътрешни и външни хемороиди. Има и силно изразено успокояващо и седативно действие. С нейна помощ може да заместите напълно успокоителните и сънотворните.

На съдържащия се в нея азарон тя дължи седативния си ефект. Това вещество е производно на фенилпропан и има успокояващо и приспивно действие. Има бронхолитично действие и при ларингит, фарингит и всякакви бронхиални възпаления. Действа още регенеративно и  болкоуспокояващо.

Корени (грудки).

змийска хурка
С лечебна цел се използват корените на змийска хурка

За лечение със змийски лапад се използваема част от растението са неговите корени (грудки). В тях концентрацията на отровни и съответно на полезни вещества е най-богата. За да се извлекат в максимални количества ползите от тях е необходими те да бъдат в свежо състояние.

Но същевременно с това имат точно определен период, в който трябва да бъдат извадени от земята. Този период е или преди цъфтежа на билката (през март, април) или след това (септември, октомври).

С изсъхването на грудките намалява концентрацията на токсични и отровни вещества в тях, но заедно с това и полезните вещества. За да се запазят в свеж вид е необходимо след отстраняването им от почвата да се почистят внимателно от пръстта, без да се мият и да се заровят в пясък.

При контакт с лютивите грудки не забравяйте да използвате ръкавици, тъй като те могат да нанесат сериозни поражения върху кожата ви.

Странични ефекти.

Страничните ефекти с употребата на билката змиярник са свързани с факта, че тя е силно отровна. За да избегнете отравяне непременно се консултирайте с фитотерапевт и никога не привишавайте указаната доза за прием.

Противопоказания и отравяне.

В случай на отравяне с билката се изисква приемане на слабително и други средства, създаващи покривен слизест слой върху стомашната лигавица. По този начин се възпрепятства всмукването на отровните вещества от стомаха и попадането им в лимфната система.

Основните противопоказания за прием на билката се отнасят до периода на бременност и кърмене, когато лечението с нея е напълно противопоказно. (Фрамар.бг)

С мед за хемороиди и подагра.

Комбинирана с мед, чудотворната билка змийска хурка цери хемороиди и подагра. За приготвянето  на този лек, доказал ползите си през годините, е необходимо да приготвите кашичка от три настъргани корена. Към тях прибавете сто грама мед и разбъркайте добре. От тази смеска може да приемате най-много до три лъжички дневно.

След три от храненията за деня поглъщайте по една лъжичка от този лек. Той цери като външни, така и вътрешни хемороиди. Освен това способства за намаляване количеството на отложената пикочна киселина – главният виновник за мъчителната подагра.

хемороиди
Змийска хурка в комбинация с мед цери хемороиди

Същият ефект има и приемът на две зрънца свежа грудка с големината на царевично зрънце. Това се прави два пъти дневно и ефектът не закъснява. Ако типичното за корена лютене Ви е неприятно, увийте зрънцето в тесто, за притъпяване на лютия вкус. (Десант.бг)

Ревматизъм.

При ревматизъм ефективно е лечението с външен прием на отровната билка. За целта се приготвя извлек от нея с използването на спирт или ракия. За двеста грама спиртна течност са необходимото количество от грудките в свежо състояние е двадесет грама. Те трябва да престоят две седмици в ракията или спирта, след което спиртният извлек се прецежда. С него се маже болното място по два пъти на ден.

Миома и кисти на яйчниците.

змийска хурка
Така изглежда билката змийска хурка по време на цъфтеж

Следното лечение със змийска хурка при миома и кисти на яйчниците се осъществява единствено след разрешението и препоръката на специалист и при потвърждаване на диагнозата. Този симптом в никакъв случай не е за подценяване. В някои случаи единствено билколечението не е достатъчно и вместо до положителен резултат води до влошаване на състоянието.

Рецептата, препоръчвана от билкари, която топи миома и кисти на яйчниците се прилага за период от 40 дни. По три зрънца на ден от свежата грудка е препоръчително да бъдат приемани до изтичане на по-горе споменатия срок. Зрънцето трябва да е с голямо колкото царевично зърно и е добре да се увие в малко тесто, за да се притъпи пиперливия вкус на билката.

Пясък в бъбреците.

При пясък в бъбреците змийският лапад има лечебен ефект, изразяващ се не само в изхвърлянето на пясъчинките, но и болкоуспокояващо. Приемът на билката редуцира болковия симптом по време на криза и улеснява прочистването на бъбреците.

Освен гореспоменатия метод  с приема на две-три зрънца дневно от грудката, може да се спрете и на метода с прием на студен извлек. От него приемайте по една ракиена чашка три пъти за деня. Приготвя се като се кисне за една нощ свежа грудка в студена вода (количествено съотношение между двете съставки – едно към сто).

Чернодробни заболявания.

При чернодробни заболявания освен студения извлек може да приемате и капки спиртен извлек. По три пъти дневно разтваряйте по десет капки от него в чаша вода. Извлекът се приготвя като залеете една част от билката с десет части силна ракия. Той действа прочистващо не само на натоварения черен дроб, но и на бъбреците. Ефект дава и използван за избавяне от хемороди.

Като бонус от приложението на този лечебен способ е стимулирането на имунната система. Достатъчно е да приемате около седмица до десет дни от спиртния извлек, за да прочистите бронхите и да подпомогнете дейността на имунната система.

С изсипливче при псориазис.

При псориазис опитайте тези две рецепти, които Ви предлагаме със змиярник и изсипливче. Първо започнете с рецептата за прочистване на кръвта с изсипливче. След около месец продължете лечението на кошмарния псориазис със зайчи лапад.

За изпълнението на първата рецепта е необходимо да сварите три супени лъжици от билката голо белило, както наричат изсипливче (Herniaria glabra) за пет минутки в шестотин милилитра вода. По осемдесет грама от отварата се приемат по шест пъти на ден. Лечебният курс може да се допълни с прием на копривена отвара, която има силен пречистващ ефект, подпомагащ изцелението от псориазис.

За втория лек се изисква смесването на петдесет грама счукани грудки с половин килограм мед. Общо три малки лъжички е необходимата доза от този лек за един ден. (Лекува.нет)

Колит.

При колит билката змийски лапад дарява желаното изцеление. И тук може да изберете формата, под която да я приемате – студен извлек, спиртен извлек или гълтане на зрънце колкото грах (по две-три на ден, увито в прясно тесто). В никакъв случай не дъвчете зрънцето, тъй като то дразни стомашната лигавица. Най-добре е да го преглътнете с вода като хапче или със зехтин.

Още след няколко приема симптоматика отшумява и пациентът се чувства по-добре.

Заболяването протича с неприятно подуване на стомаха. То може да се облекчи и чрез външно приложение на билката. За целта наложете върху корема си кашичка от свежи грудки и останете така поне час.

Рак.

За лечение на всички видове рак по три пъти на ден се приема по двадесет милилитра отвара, приготвена от изсушената дрога.

Две супени лъжици от нея трябва да сварите за пет минутки в шестотин милилитра вода. След половин часово киснене извлекът е годен за употреба. Лечението по този метод е с продължителност десет дни, след което следва едноседмична почивка. В този ред се прилага лечебната методика до постигане на желания резултат.

Шипове.

шипове
Змийска хурка лекува шипове

При шипове змийската царевица дава ефект, приложена външно. Използвайте спиртния извлек за мазане. С него мажете по няколко пъти на ден ошипения участък. Помага също така и кашичка от свежи грудки, която се нанася върху предварително намазана със свинска мас кожа. Останете с нея не повече от половин час, за да не изгори кожата Ви.

Приготвяне и дозировка.

За приготвянето на лекове с билката използвайте само свежи корени. Изключение прави само лека против рак, за който се изисква изсушена дрога.

Когато приемате директно свежия корен дозата от него не трябва да надвишава три грахови зрънца. От студения извлек не се приемат повече от 50 милилитра дневно, а от спиртния извлек, предназначен за вътрешна употреба – не повече от тридесет капки дневно. Придържайте се стриктно към тази дозировка, за да избегнете сериозни последствия от приема на дрогата.

Тинктура (хомеопатия).

Освен от грудките на билката, тинктура се прави и от листата й. Количественото съотношение дрога – ракия е едно към двеста, а периодът за престой на извлека е едно денонощие. От него се приемат на ден по не повече от пет капки, които се разреждат в голямо количество вода.

Познатата ни хомеопатия препоръчва този лек на певци с проблеми с гласните струни. Лечението продължава до пълно възстановяване на гласа.

С тинктура се лекуват бронхиални възпаления, подагра, миома и киста на яйчниците, грип и кашлица. Задължително е разтварянето на капките (3х10 к.) в голямо количество вода или чай.

Чай.

Чай от билката не се приготвя по традиционния и познатия ни начин с топла вода и чрез варене или запарване. За извличане на полезните вещества от тази силно отровна и токсична билка се използва студена вода. Взема се наситнена грудка в количество една чаена лъжичка и се залива с 200 мл студена вода. След осем часово киснене извлекът е готов за употреба.

При варене токсичните вещества в корена се разпадат. Това важи и за полезните вещества в нея. Методът за приготвяне на отварата чрез варене се препоръчва само за лечение и профилактика на рак с оглед на това, че раково болните не трябва да приемат токсични билки.

Как се пие.

В доза от една супена лъжица този лек може да бъде приеман от три до най-много пет пъти дневно. Трайността му е два дни при условие, че се съхранява в хладилник. След този срок е задължително да се приготви нов извлек по гореописания начин. Дневната доза на извлека не трябва да бъде повече от 50 мл.

Кога се бере и къде.

Коментираната билка може да бъде открита в сенчестите и влажни гористи местности в цялата страна. Тя може да бъде открита до 1800 метра височина над морското равнище. Ако искате да извадите грудките и да ги използвате за лечение, погледнете дали билката е разцъфнала. Тя се бере единствено в периода преди и след цъфтежа, но в никакъв случай до време на него.

Цена в аптеките.

В аптеките може да откриете сушен корен на цена от 3,8 лв за петдесет грама. За предпочитане е използването на свеж корен. По-добре е сами да си го набавите и да го заровите в пясък, за да може да го използвате целогодишно в свеж вид.

А Вие знаете ли други методи приложение и лечение с билката змийска хурка. Ако е така не се колебайте да ги споделите с нас, използвайте формата за оставяне на коментар.

Споделете статията в социалните мрежи в случай, че тя Ви допада. Нека ползите от този природен лек и методите за лечение с него достигнат до много повече хора, за да бъдат от полза и за тях.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Змийска хурка (змийски лапад) пази от рак и още 100 неща. Цена, къде се продава?
3.9 (78.18%) 11 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

5 Comments

  1. От доста време имам проблеми със силно кървящи вътрешни хемороиди. Съвсем случайно научих билката тази година повреме на поредната ужасяваща криза. Наистина употребата й даде резултат и кървенето спря след няколко дни. Сега ми се наложи да я използвам за втори път и отново има отличен ефект. Не казвам, че може да излекува хемороидите, но определено успява да пресече опасното кървене, което те причиняват. Аз я пиех по схема сутрин и вечер по едно мъничко топче увито в хляб и след хранене. Искам само да предупретя всички, които я използват в никакъв случай да не превишават дозата. Отначало не спазих съвета за размера на топчето да бъде колкото грахово или заревично зърно и пиех малко по-голямо.Това обаче ме доведе до натравяне и силно разтройство с повръщане. Също така не знаех, че не трябва да се пипа с голи ръце и по пръстите ми излязоха малки сърбящи пъпчици, които първоначално сметнах за алергия. Но ако спазвате стриктно инструкциите няма да има проблеми, а само добри резултати. Също така научих, че е добре да се използва 15 дни след което да се прави почивка. Корена на билката си го набавям от билкова аптека на Лъвов мост.

  2. Има страхотно действие, за което не вярвах. Билкари ми дадоха от грудките и аз ги смлях в кафемелачката. В началото смесвах малко прашец с мед и така го пиех. Два пъти на ден, колкото царевично зрънце. После реших, че мога направо прашеца да пия с вода. Не ми лютеше, може би защото, грудките бяха сухи. Но ефект има, колкото и да не им се вярва на някои. След раждането на първото ми дете, бях толкова зле и какви ли не мехлеми, дори с жълти рецепти си вземах, но почти нямаше резултат. От тази билка останах доволна. Стига да си я намерите, опитайте, спазвайте дозата. Не се страхувайте, че ще се отровите. И нищо не ми е ставало на ръцете, не съм ползвала ръкавици. Успех на всички!

  3. За тази билка чух преди няколко дена. Имам кървене и искам да си я купя, но като чета билката е колкото полезна толкова и вредна. Не зная дали е подходяща за мен боледувам от вирусна полиневропатия. Моля, за съвет от билкар!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!