Семена от чиа – ето защо целият свят полудя по тази суперхрана

Лечение със семена от чиа (дневна доза, противопоказания, странични ефекти). Ревматоиден артрит. Язва и гастрит. Щитовидна жлеза, хашимото. Семена от чиа за бъбреци. При диабет. Рак. За сърце. Срещу запек. За отслабване (диета).

Още в текста: Хидратираща маска. Фитнес. Рецепти: Семена от чиа за закуска. С прясно мляко. С кисело мляко. С годжи бери. В салата. С киноа. Енергийна напитка. Пудинг. Халва.

Лечение със семена от чиа (дневна доза, противопоказания, странични ефекти).

Приложението на миниатюрните семена от чиа (Salvia Hispanica и Salvia Columbariae) в здравословното хранене, фитолечението и козметиката придобива става все по-популярно. Употребата на миниатюрните зрънца вече се превърна в мания. За тази супер храна знаем най-вече, че изобилства от изключително полезните омега 3 киселини. Широкият спектър на полезни вещества се допълва от антиоксидантите и линолова киселина, които превръщат малките семенца в супер храна.

За способността им да въздействат на тялото на енергийно ниво се знае от хилядолетия. Народите от Америка (Централна и Южна), където вирее растението, са използвали семенцата му за засилване устойчивостта на организма към неблагоприятните външни условия и засилване на неговата имунна защита. Семенцата чиа въздействат благоприятно и върху дейността на деликатната щитовидна жлеза, чревния тракт, бъбреците, метаболитните процеси и сърдечната дейност. По отношение влиянието на супер храната върху дейността на сърцето , с нея трябва да внимават само пациентите с ниско кръвно, тъй като тя сваля налягането.

Признати са и лечебните й свойства при ставни проблеми, тъй като съдържащите се в нея киселини заздравяват ставните и мускулни връзки.

семена от чия

Лечебните свойства на семена от чия са признати преди хилядолетия

От тези семенца е достатъчно да приемате ежедневно количество от една-две малки лъжички, за да доставите на тялото си всички полезни вещества, съдържащи се в тях. Това е оптималната дневна доза. За деца количеството й се намалява наполовина.

Въпреки безспорните ползи от употребата удивителните семена, приемът им  има определени противопоказания и често води до някои странични ефекти.

Противопоказни са при дехидратация, тъй като имат способността да абсорбират течностите в организма. Ето защо след всеки прием е задължително да изпиете една-две чаши вода, за да запазите хидробаланса в организма си.

Пациентите с ниско кръвно също трябва да бъдат предпазливи по отношение консумацията на чиа, както и тези приемащи медикаменти за разреждане на кръвта. Миниатюрните семенца засилват ефекта от тези медикаменти заради кръворазреждащото си действие. Трябва да се избягват и преди операция или друга медицинска операция, свързана с кръвозагуба.

Като страничен ефект често се наблюдават оплаквания като газове и подуване на корема, предизвикани от високото фибрено съдържание. Заради високите количества фибрие задължително консумацията на супер храната да става след предварителното й накисване до образуване на характерната за малките семенца слуз.

Наблюдава се и още един страничен ефект – често хората, приемащи редовно чиа се пристрастяват към нея.

Ревматоиден артрит.

Установено е, че редовната консумация на вълшебните семенца облекчава болката при ревматоиден артрит. Полезното въздействие на супер храната се дължи на високите нива на омега 3, чиито показатели превишават с цели десет пъти тези в сьомгата.

Язва и гастрит.

При гастрит и язва облекчение се постига благодарение на вълшебните семенца. Единственото условие е те да бъдат предварително обработени. Препоръчваме изкисването им вода до образуването на маса с гелообразна консистенция.

Това улеснява усвояването и преработването на фибрите и стопира дразненето на стомашната лигавица. Приемът на накиснатите семенца води до образуването на гелообразна текстура, която предпазва стомашната лигавица.

Освен лечебен ефект при язва и гастрит консумацията на супер храната дава и още един голям бонус – изчиства червата от наслаганите шлаки и токсични вещества и същевременно с това засилва чревната перисталтика.

Щитовидна жлеза, хашимото.

Най-добрият метод за стимулиране дейността на деликатната и претенциозна щитовидна жлеза е чрез прием на лековитите семена от чиа. Редовният им прием не само нормализира дейността на жлезата, но и блокира процесите на възпалителна дейност в нейните тъкани. Това е от изключителна важност особено и в случаите на хашимото.

Приемът на супер храната от пациенти с автоимунното заболяване не само държи под контрол възпалителните процеси, но и води до значително облекчаване на състоянието.

Семена от чиа за бъбреци.

Способността на вълшебните семена от чиа да абсорбира течностите обяснява положителния им ефект при болни бъбреци. Попадайки в организма, предварително накиснатите семена помагат на тялото да задържи и освободи след това всички излишни течности. Това тяхно качество повлиява благоприятно при различни бъбречни проблеми, тъй като подобрява бъбречната дейност.

семена от чиа

Семена от чиа повлияват благоприятно на бъбречната дейност

Може би не знаете, че само за десет минути накиснатите във вода семенца увеличават обема си цели десет пъти. Затова е желателно накисването им да се осъществява в по-голям съд.

При диабет.

Изследвания, проведени от английски учени, доказват че лековитите семенца повлияват благоприятно при диабет втори тип. В резултат от това се балансира дейността на панкреаса и се и оптимизира инсулиновата резистентност.

Гелът, който се образува в стомаха след приема на семенцата, забавя захарното усвояване. При тези условия се създава добра възможност за контролиране кръвните показатели (по-специално тези на кръвната захар), което от голямо значение за пациентите с диабет.

Рак.

Редица научни изследвания сочат, че супер храната повлиява благоприятно при всички видове рак. Полезните семена са прекрасна алтернатива и за профилактика на тумори. Те не само предотвратяват появата на злокачествени образувания, но и спират тяхното развитие в случай, че вече са налични.

За сърце.

Отлично средство за добро здраве на сърцето са семенцата от чиа (чия), които преди всичко имат редуциращ ефект по отношение нивата на холестерола. Това значително намалява съществуващия риск от тъканно склерозиране и запушване на артериите с плаки – специфичните мастни образувания, които са в резултат от високия холестерол.

Тъканният тонус се подобрява след прием на тази вълшебна храна. В този смисъл се подобрява и храненето на клетките чрез стимулиране притока на хранителни вещества към тях.

Подобрената сърдечна дейност минимизира значително риска от усложнения като инфаркт и инсулт, както и състояния в резултат от възпаления на тъканите.

Срещу запек.

диабет

Семената от чиа повлияват благоприятни на пациенти с диабет от втори тип

Лечебното въздействие на това природно чудо срещу запек е известно отдавна. Приемът на семенцата подобрява дейността на тракта, помага за изчистването от натрупаните шлаки и токсини по стените на червата. Същевременно подобрява еластичността на червата. В резултат от подобрената им кондиция, перисталтиката се засилва и запека изчезва напълно.

За отслабване (диета).

Вълшебните семенца имат висока калорична стойност и именно поради засищащия си ефект са предпочитана храна за отслабване. Приемът им не само създава усещане за ситост, но и стимулира метаболитната дейност.

Високото съдържание на фибри има стопиращ ефект по отношение на усвояването на мазнините и липидите, приемани чрез храната. Това предотвратява отлагането на мастни депа и стимулира по-бързото изгаряне на съществуващите такива.

Изгарянето на мазните се съчетава и с доставянето на тялото на куп полезни вещества от съдържащите се изумителните семенца – калций, магнезий, желязо, фосфор, и богат витаминен комплекс (С, Е и А). Всички тези полезни вещества въздейства стимулиращо на метаболизма и се отразяват благоприятно на останалите функции на клетъчно ниво.

Следвайте плана, който Ви предлагаме в три стъпи, за да се избавите за кратък период от изнервящите излишни килограми и сантиметри по бедрата и талията.

За период от четири до седем дни приемайте по една лъжичка от семенцата по три пъти на ден. Консумацията им трябва да се осъществява, докато се приема друга храна.

отслабване

Семената от чиа са чудесно средство за бързо отслабване

За срок от три дни след изтичането на първата седмица от режима, увеличете приемите – за общо четири за един ден, като приемате същата еднократна доза семена.

Третата стъпка от балансирания режим включва прием в продължение на три-четири дни на количество от 40-50 грама семена. (Лекар.бг)

Чиа семената може да добавяте към готовите ястия. С някои от най-популярните рецепти за приготвянето им ще Ви запознаем по-долу.

Хидратираща маска.

Силно хидратираща маска, която ще достави на кожата Ви необходимата влага, за да изглежда добре се приготвя от смесването на лъжичка семенца с две лъжички вода. Сместа се оставя да набъбне за половин час, след което кум нея се добавя по лъжица мед и зехтин. Времето й за престой е десет минути, а отстраняването й става с хладка вода. (yoli.bg)

Фитнес.

За фитнес маниаците приемът на тези семенца е препоръчителен. Те помагат за натрупването на мускулна маса, разбира се, ако приемът им се съчетае с подходящи тренировки.

Рецепти: Семена от чиа за закуска.

Заради високата си енергийна стойност семената от чиа са чудесна алтернатива за питателна закуска и здравословен старт на деня. Лъжичка от тях е възможно да добавите към сутрешното мюсли. Консумирайте го с наслада и много скоро ефектите ще дойдат.

С прясно мляко.

Чиа с прясно мляко е чудесен вариант за закуска. Просто накиснете една лъжичка от супер храната в чаша мляко и консумирайте след пълното им омекване.

С кисело мляко.

Вълшебните семенца се съчетават много добре с кисело мляко. Една лъжичка от тях трябва да прибавите към половин кофичка кисело мляко или чаша прясно. Времето, необходимо за приготвянето на тази закуска,  е двадесет минути, тъй като семената трябва да бъдат накиснати предварително. С цел скъсяване на времето за приготвяне на закуската, е добре да накиснете от вечерта семената, за да омекнат достатъчно и да са готови за директна консумация сутринта.

С годжи бери.

Семената от чиа се комбинират успешно и с невероятното годжи бери. Тази комбинация успешно се бори с мазнините. Към лъжичка от семенцата се прибавят петдесет плодчета и всичко това се кисне до омекване.

В салата.

Удивителните семенца може да добавите и към Вашата салата. Достатъчно е след приготвяне й да я поръсите с чиа.

С киноа.

Превъзходен начин за започване на деня е питателна закуска от семенца чиа и киноа. За приготвянето й са необходими следните продукти:

 • елда – 100 грама (покълнала)
 • киноа – 100 грма ( предварително сварена и оцедена от водата)
 • кокосово масло – 60 грама ( четири лъжици)
 • семенца от чиа – 50 грама
 • бадемово мляко или друго ядково мляко – 200 мл
 • изсушени череши – 50 грама
 • годжи бери – 50 грама
 • смокини – 100 грама – предварително се нарязват и накисват във вода за половин час
 • агаве – две супени лъжици
 • мака – две малки лъжички

В съд се смесват елдата, киноата, плодовете и агавето +кокосовото масло. В друг съд се маката трябва да се разтвори в бадемовото мляко и след това да се добавят семенцата чиа. След като втората смес престои десет минути тя се прибавя към купата с първата смес. Вашата здравословна закуска вече е готова! (kukuriak.com)

Енергийна напитка.

Понятието енергийна напитка свързваме с кофеин и много захар. Ефектът на тези напитки е ободряващ, но замисляме ли се за вредата, която нанасят на тялото ни. Предлагаме Ви вариант за приготвянето на такава с полезните семенца. Рецептата е на блогърката Надя Петрова, която препоръчва енергизиращата напитка да се приема като първа алкализираща течност за деня или по време на спорт.

чиа

Приготвянето на енергийна напитка с чиа е лесно

За приготвянето й е необходимо да поставите лъжичка от семенцата в бутилка с половин литър изворна вода. Изчакайте десет минутки, разклатете добре бутилката и добавете сок от половин лимон и малко мед, ако желаете.

Напитката може да се приема и във вариант без лимон и мед. Дори и без тези съставки тя има ободряващ и енергизиращ ефект, произтичащ от вълшебната чиа. (nadiapetrova.bg)

Пудинг.

Невероятно вкусният пудинг от чиа е същински хит в здравословното хранене. За приготвянето му е необходимо са смесите следните съставки:

 • мляко – една чаша, може и ядково – една чаша
 • чия семена – четвърт чаша
 • ванилия – един брой
 • подсладител – две супени лъжици

Те трябва да престоят в хладилника  до пълното сгъстяване на сместа. След смесване и разбъркване на съставките може да изсипете сместа във формички за лед и да я замразите. Това е чудесна алтернатива за разхлаждащ  десерт през лятото. (biopogled.com)

Предлагаме Ви рецепта за още един невероятно вкусен пудинг, за който е необходимо да смесите в шейкър:

 • един банан
 • чаша вода
 • бадеми – половин чаша
 • фурми – три броя
 • какао на прах – една лъжица
 • хималайска сол
 • канела
 • индийско орехче – по една щипка

Към тази смес се прибавя една четвърт купичка семена от чиа и се изчаква петнадесет минутки да омекнат. След това пудингът може да се постави в хладилник, за да се охлади или да се консумира директно. (kukuriak.com)

Халва.

От вълшебните семенца може да си приготвите и вкусна халва. Нужно са Ви  още:

 • една чаша семена – предварително се  смилат киснат за денонощието
 • сусамов тахан – една чаша-най-добре е да се приготви от цели неолющени семенца
 • бадеми или орехи, смлени на брашно – едва лъжица
 • мед – 3/4 чаши
 • щипка хималайска сол
 • какаови зърна

Всичко без зърната какао се разбърква добре. С тях се гарнира халвата като се поставят отгоре. Разбърканата смес се слага в във форма, поставят се отгоре какаовите зърна и с слага в хладилника, за да стегне. Тази вкусна закуска се съчетава идеално с ядково мляко. (zemianazaem.com)

Ако Вие знаете други рецепти със семена от чиа, споделете ги с нас. Пишете ни, използвайки формата за коментари.

Ако статията ни за вълшебната чиа Ви допада, гласувайте за нея и я споделете с приятелите си в мрежите.

Семена от чиа – ето защо целият свят полудя по тази суперхрана
4.3 (85%) 12 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *