Чудото мурсалски чай – всичко, което трябва да знаем за него

Мурсалски чай – ♠ рецепта и ♠ начин на приготвяне. ♠ Действие. ♠ Цена. ♠ Как да си направим екстракт. ♠ Пирински чай при бременност. ♠ Особености на билка алиботуш.

Още в темата: ♠ Мурсалски (пирински) чай, алиботуш – за какво се използва, действие, съдържание. ♠ Ползи, вреди. ♠ Рецепта, приготвяне, предозиране, странични ефекти.

♠ Афродизиак. ♠ Екстракт (тинктура) – и в ракия. ♠ Мед с мурсалски чай. ♠ Лечение: ♠ Анемия. ♠ Астма. ♠ Бронхит. ♠ Диабет. ♠ Диуретик. ♠ Диария. ♠ Кашлица. ♠ За черен дроб. ♠ При бременност, за деца. ♠ За бъбреци. ♠ Високо кръвно. ♠ Щитовидна жлеза. ♠ За нерви. ♠ Язва. ♠ Цистит. ♠ Отслабване.
Мурсалски (пирински) чай, алиботуш – за какво се използва, действие, съдържание.
Чудотворният мурсалски чай (Sideritis scardica), както е истинското име на пирински чай, е същинско природно чудо, даряващо младост и здраве на всеки, който се докосне до него. У нас той стана популярен едва през последните десетилетия, въпреки че по цял свят славата му се носи от столетия. Това се дължи на факта, че у нас до него не всеки е имал достъп.

Използването на тази уникална българска билка е било привилегия единствено за висшестоящите. Билкарите твърдят, че всеки, който консумира редовно пирински чай, не изпитва никога дискомфорт от главоболие, ставни проблеми, високо кръвно, респираторни проблеми, проблеми с бъбреците и ендокринната система.

Свойствата на тази уникална билка граничат със свръхествественото и невъзможното. Счита се, ч тя е способна да победи дори рак. Наричат я още българската виагра, заради положителния й ефект върху мъжката потентност.

Билката действа пречистващо на черния дроб и стимулира умствената дейност. Всеки, който се е докоснал до това природно чудо, може да потвърди неговите невероятни качества.

Със своето антибактерицидно, антитуморно и антивирусно действие, билката е на особена почит от фитотерапевтите. Тя се препоръчва с цел общо укрепване на незрялата имунна система на кърмачетата, веднага след отбиването им. Ускорява оздравителните процеси при грип и други вирусни инфекции.

По отношение на химичния състав на алиботуш, както още наричат чудотворния пирински чай, той е същинска съкровищница, в която можем да открием цели 22 микроелемента от Менделеевата таблица – калий, магнезий, калций, цинк, желязо, кобалт, мед, селен, натрий.

Кобалтът е веществото, което помага при безплодие и стимулира дейността на половата система.

Флавоноиди, терпеноиди и иридоиди са вещества, които вероятно много от Вас чуват за тях. Благодарение на тях коментираната билка притежава невероятната мощ да се бори с патогенните микроорганизми.

Съдържащите се феноли в любимия ни шоколад и в кафето, без което не можем, са неизменна част от богатия химичен състав  на лековитата билка. Тяхното полезно действие се изразява в това, че редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания и всички проблеми, произхождащи от тях.

Ползи, вреди.

От безбройните ползи, които оказва върху общото ни здравословно здраве тази билка, най-известните са следните й полезни действия:

 • отхрачващо при белодробни заболявания, както и при астма
 • пречистващо на черния дроб и бъбреците – чисти тежки метали, радиоактивни вещества и други вредни отлагания
 • успокояващо на нервната система
 • тонизиращо и общоукрепващо на имунната дейност
 • антираково – спира развитието на рак
 • айти ейдж действие – антиоксидантите възпрепятстват окисляването на клетките и забавят стареенето
 • стопира развитието и предпазва от атеросклероза
 • болкоуспокояващо при хроничен гастрит
 • стимулира половата активност

Мурскалският чай не нанася вреди на пациентите, които го приемат и е подходящ за ежедневен прием.

Рецепта, приготвяне, предозиране, странични ефекти.

мурсалски чай

Мурсалски чай може да откриете в Родопи, Рила и Пирин

Точната рецепта за приготвяне на мурсалски чай изисква нагряването на водата, в която се поставят стръкчетата от дрогата, да се осъществяват на слаб огън. Около две-три стръкчета от чая да напълно достатъчни за приготвянето на две-три чаши чай.

Дозировката е на литър вода да се сложат четири-пет стръкчета от растението със зелени мъхести листа. Билковият извлек остава на слаб котлон в продължение на пет минути. Препоръчително е да остане да се кисне в порцеланов съд с похлупак.

След като температурата на горещия билков извлек стане поносима за вътрешен прием, той се филтрира и се приема на глътки. Възможно е да бъде консумиран като студен чай с добавка на малко мед. Неизпитият чай не оставяйте за следващия ден. Изхвърлете го и пригответе нов.

Предозиране с пиринското чудо, както напълно заслужено наричат тази билка, е почти невъзможно да се случи, тъй като процентното съдържание на полезни вещества в него възлиза на едва седем процента.

Странични ефекти от продължителната употреба на този лек също не са известни.

Афродизиак.

мурсалски чай

Мурсалски чай цери куп болежки

Удивителният мурсалски чай е мощен афродизиак. Необходимото количество, което трябва да се приеме за ден в случай, че желаете да се възползвате от това негово свойство, е три-четири чаши.

След охлаждането на приготвения чай до умерена за прием температура (това става половин час след отстраняването му огъня) може да го приемате разреден с вода и дори като студена напитка с газирана вода.

Екстракт (тинктура) – и в ракия.

Тинктура от планинското чудо на България може да закупите готова, при която полезните вещества са извлечени чрез етанолов спирт (66%). Приемът на този екстракт се препоръчва при белодробни инфекции, чернодробни и бъбречни проблеми. Тя оказва подкрепа на пикочно половата система, насърчавайки правилното й функциониране.

Количеството, което е препоръчително за ежедневен прием е 30-40 капки, които е добре да се разредят предварително в сто милилитра вода и течността да се погълне четвърт час преди хранене.

Спиртната настойка за екстракция на полезните вещества от този уникален природен лек, може да приготвите и сами с помощта на ракия. Количественото съотношение между растението и спиртната течност трябва да бъде в пропорция едно към пет. Настояването на извлека продължава две седмици, след което той се филтрира през цедка и е готов за употреба.

Приема се по аналогичен начин на приема на спиртна тинктура.

Мед с мурсалски чай.

На качествата и ползите от чудотворната билка може да се насладите и консумирайки уникалния мед от мурсалски чай. На него се приписват чудотворни качества, които са напълно заслужени. Всички полезни качества на тези два уникални продукта са съчетани в едно. За тази чудотворна комбинация се носят легенди. На нея се дължи дълголетието на жителите в родопските селца.

Уникалният природен лек вирее в село Мурсалица, откъдето произхожда името на билката.

Лечение: Анемия.

Планинското чудо се използва с успех за лечение на анемия. В такъв случай препоръчваме прием на екстракт заради по-високата концентрация на полезни вещества. В чая тя едва седем процента.

Алтернативен вариант за успешно лечение на това заболяване е приемът на спиртен извлек. С дозировката и спецификата на неговия прием вече Ви запознахме по-горе в статията.

Тайната на действието на уникалната билка се крие в това, че тя доставя на тялото ни незаменимата фолиева киселина. В нейно присъствие желязото се усвоява по-добре. Всъщност, неговият недостиг е причината за развитие на анемия.

След продължителен прием на екстракта пациентите се подобряват значително. Подобрението им се дължи стимулираното узряване на еритороцитите и насърчаване на образуването на еритроцити в костния мозък.

Астма.

Лечебният еликсир на Родопите, както заслужено наричат пиринския чай, е същинска панацея при астма. До приема на този натурален продукт трябва да не само в моментите на пристъп. Редовният му прием значително намалява интензитета и продължителността на кошмарните астматични пристъпи.

астма1

Мурсалски чай помага при астма

Полезното му действие се обяснява с факта, че той засилва притока на кислород бронхите и белите дробове и това значително облекчава състоянието на пациента.

Бронхит.

При бронхит благодарение на мощните си отхрачващи и противовъзпалителни качества, билката подобрява състоянието на пациента и няколко дни след старта на приема й заболяването е излекувано. Чаят от билката не само цери заболявания на бронхите, но и предпазва от повторна проява на заболяването в случай, че се приема редовно.

За да подсилите лечебните му свойства, не забравяйте да прибавите към него лъжичка ароматен мед, който единствено ще подпомогне оздравителните процеси.

Диабет.

Установени са ползите на мурсалския чай при заболяване от диабет. Веществата в мъхестото растение са превъзходен регулатор на инсулина и нивата на глюкозата в кръвта. Именно натрупването последното вещество и нелекуването на заболяването води до усложнения, свързани със смущения в зрението и бъбречни проблеми.

Оказва положително влияние и върху дейността на панкреаса, което също повлиява положително върху състоянието на пациентите със захарна болест.

Не малка заслуга за регулиране на кръвните показатели, по-специално стойностите на захарта, има съдържащият се в растението цинк.

Диуретик.

кашлица

Мурсалски чай цери кашлица и бронхит

Билката е мощен диуретик, чието действие е признато не само от фитотерапевти, но и от лекари. Повлиява положително на диурезата, регулирайки бъбречната и простатната дейност. Безценен е при затруднено уриниране, тъй като улеснява изпразването на пикочния мехур.

На мощните му качества като диуретик се дължи и редуциращото му въздействие по отношение на високите стойности на артериално налягане.

Диария.

Благодарение на противовъзпалителните и противомикробните му компоненти пиринският чай се препоръчва при чревни инфекции, предизвикващи диария. Той е идеалното средство, гарантиращо бързо възвръщане на нормалния баланс в чревната микрофлора, който инфекциите нарушават.

Приемайте по три чаши от чудотворната отвара, приготвена по метода, с който вече Ви запознахме.

Кашлица.

При кашлица чаят дава незабавен ефект. Това е най-мощната билка, която повлиява лечебно и стимулиращо на бронхиалната дейност. Чрез засилване дейността на бронхите се стимулира тяхното пречистване от  натрупаните в следствие от кашлицата секрети.

От отхрачващите качества на това природно чудо могат да се възползват малки и големи. Чаят е с характерен, но приятен вкус, който се понася добре от децата. Ако детето е над година и половина към билковия извлек може да се добави и мед.

Приемайте ежедневно от ароматната напитка цяла зима и всички вируси ще Ви подминат.

За черен дроб.

Благоприятен ефект върху черния дроб и неговата дейност оказва пиринското чудо. Екстрактът от билката възпрепятства липидното окисляване и по този начин течностите, попаднали в черния дроб и бъбреците, се изхвърлят бързо от организма без да се задържат продължителен период в него.

Заедно с тях тялото ни напускат и всички токсини и вредни вещества, възпрепятстващи нормалната дейност на черния дроб. Билковият екстракт не позволява образуване на плаки и по този начин до клетката достигат единствено качествените и полезни мазнини.

При хепатит приемайте по сто милилитра от отварката преди всяко хранене.

При бременност, за деца.

Приемът на мурсалски чай не е препоръчителен по време на един от деликатните периоди в живота на жената – бременност.  Счита се, че съдържа вещества (флавоноиди и етерични масла), които действат стимулиращо на маточната дейност.

Някои фитотерапевти дори препоръчват билката да се дава на кърмачета. Според тях приемът й в кърмаческа възраст не крие рискове и е напълно безопасно да се приема с лечебна цел. На нашите баби този лек е известен като средство за повишаване имунитета на бебетата след тяхното отбиване.

За бъбреци.

Пиринският чай е известен и с лечебните си свойства при болни бъбреци. Твърди се, че тези които го приемат редовно не страдат от бъбречни и жлъчно-каменни заболявания, тъй като билката възспира тяхното образуване.

Високо кръвно.

При високо кръвно въздействието на мурсалския чай е изключително ценно за всички хипертоници. Този безвреден природен лек, приеман редовно, може да измести напълно приема на медикаменти за сваляне на артериално налягане. Това, разбира се може да прецени единствено специалист.

За регулиране на налягането в артериите и избягване на всички неблагоприятни последици, предизвикани от него, се препоръчва прием на три чаши дневно от отварата или тинктура (30-40к.)

Щитовидна жлеза.

Екстракт от билката не се препоръчва за прием от пациенти, диагностицирани със заболявания на щитовидната жлеза.

За нерви.

нерви

Успокойте нервите с мурсалски чай

Този невероятен природен лек е сигурно оръжие срещу нерви. Той помага да се отпуснете и е в състояние да успокои дори най-нервния човек. Ето още една основателна причина всекидневно да посягате към чашата ароматен чай от мурсалски чай. Този мощен природен антидепресант гарантира положителни резултати дори без прием на медикаменти.

Язва.

Билковият екстракт повлиява успешно лечението на язва. Той е задължителният природен лек за пациентите с тази диагноза. Приемайте го преди храна, за да успокоите раздразнения стомах. Установено е, че приемът му в съчетание с подходящ хранителен режим дава невероятни резултати.

Цистит.

При цистит мурсалският чай е прекрасна алтернатива за лечението му. Противовъзпалителните агенти, съдържащи се в него, оказват положителен ефект при възпаления на пикочния тракт, каквото и заболяването цистит.

Отслабване.

Великолепният мурсалски чай идва на помощ и на тези, които желаят бързо и здравословно отслабване. Консумацията му преди храна е превъзходно средство за засилване на метаболизма и стимулиране на процесите за изхвърляне на излишното количество течност от тялото – две изключително важни предпоставки за постигане на отслабващ ефект.

Цена.

Опаковка от двадесет-тридесет грама стръкове струва около 3-4 лева. Избирайте цели стръкове от билката и я варете така, тъй като полезните вещества се съдържат не само в листенца, но и в стъблата на растението. То се суши на стръкове.

А Вие знаете ли други лекове с прочутия мурсалски чай. Споделите ги с нас! Не се колебайте да ни пишете и ако желаете да ни попитате нещо.

Споделете този информативен и изчерпателен материал и с Вашите приятели в социалните, за да достигнат и до тях информацията за тази невероятна билка.

 

Чудото мурсалски чай – всичко, което трябва да знаем за него
4.2 (84.71%) 17 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

8 коментара по “Чудото мурсалски чай – всичко, което трябва да знаем за него

 1. Определено смятам,че хитът мурсалски чай не е панацея.тук става дума за една търговска реклама, от която се възползваха шарлатаните.За да се твърди,че той е универсално лечебно средство се изискват специални клинични и лабараторни изследвания,а това налага експерименти с доброволци.Никой от твърдящите не е посочил и не посочва процесът на експериментиране и процесът на въздействие както и промените в кръвната картина,урина,вътрешни органи и т.н.Мурсалският чай си е билка,за която местните хора от наблюденията си казват,че едно растение,което не го яде животно не е и за хората.С години на тях е правило впечатление,че дребния и едрия рогат добитък и останалите пасящи ползвали тревата ,просто я огризвали,около билката мурсалски чай,но не са я яли.Мурсалският чай найстина е природен дар и то както е такава минералната вода.А основния състав на минералната вода е радициацията ,с която и лекува.Специалистите са установили процентното съдържание на радона например и са категорични,че след излизане от недрата на земята радонът излита във атмосферата.Дори и при такива ситуации престоя в басеините,пиенето на минерална вода е строго дозирано.Всяко предозиране води до тежки увреждания на организма или до летален изход.Модерната фитомедицина също е наясно по този въпрос.При нея говорим за отвара по точно определена схема с аптекарско определена доза дрога от една или комбинация от дроги.Посочва се време на престоя на дрогата във горещата вода,време на ползване след това ,доза-еднократна употреба или период на вземане на определената порция.И всичко това повтарям се препоръчва след задълбочени научни лабораторни изследвания на дрогата и след внимателни
  клинични изследвания върху хора.И все пак е нужно да се знае,че лечебното въздейства различно върху различни хора.Така е и с дрогата мурсалски чай,която в никакъв случай не е панацея, а и не всичко се казва за нея.Просто много неща не се съобщават,за да не се накърни търговската реклама…Съгласен съм с научното твърдение,че лечебната билка въздейства благоприятно,когато е откъсната от естествения и ареал,но и допълвам в строга комбинация с въздуха и водата.За това и на времето писах и си мечтаех за изграждането на профирактично -лечебно заведения с модерни клинични лаборатории в района на ареалите на мурсалския чай.Вярно е и твърдението,че и култивирането на мурсалския чай свързано с аграрно технически мероприятия води до мутации нямащи нищо общо с естествения природен феномен.Нищо не се говори и пише за почвените структури на естествените му ареали,за естествения фон.Анализите на учените-физици са категорични .в ареалите на мурсалския чай има завишена почвена радиация идваща от недрата с уранови находища и че тази подземна радиация влияе на радиоактивния фон.Да не говорим и за доказаното,че височинните естествени ареали са благоприятно изложени и на слънчевата радиация.От друга страна видни учени твърдят,че определени култури и растения са склонни да акумулират в повече пъти радиация и да я задържат.Това потвърждава и становището за лечебните свойства на препоръчваните дроги ,без да игнорираме наличието и на други
  природни елементи,които в определени количества превръщат дрогата в лечима.Някои лаици твърдят,че дрогата мурсалски чай влияела на половата мощ на мъжа,но не съветват в какво количество трябва да се вземе,за да може да се вдигне самолета на сладострасника.Ами,ако предозира?Какво ще стане с него?Опасен съвет.Както е и опасно твърдението,че мурсалския чай лекувал бездетни семейства.Свещенна глупост! И …подигравка с трагедията на младите семейни двойки.Други пък се изхитриха-мед от мурсалски чай.Опасно чудо!!!
  За да се направи мед от мурсалски чай поне за едно средно бурканче е нужно най-малко половин .един килограм дрога и захар.А предозирането извън-три четири стръгчета дрога дори при направа на извара е опасно.Опасно за организма е и престоя на изварата при консумация.Говорим за мед от мурсалски чай…За направа на мед от мурсалски чай до сгъстяване е нужно продължително варене.При продължителна термична обработка на дрогата се унищожават всички полезни природни елементи.Остава танина,който оцветява меда и приетата от земята и акумулираната от въздуха радиация.Сами съдете за какво става дума?

 2. Аз пих един месец билката мурсалски чай и съм много доволна. Кръвното ми е нормално, спя невероятно добре, даже се успивам. Главоболието ми няма как да изчезне, защото е от ошипяване на врата и от двете дискови хернии там. Ще продължавам да го пия, още повече е бран в район нод 1200 м надморска височина и то в най подходящата зрялост на стръковете . А който иска доказателства въобще не споменава как традиционни фармацефтични илаци ги пихме над 25-30 години и после ги обявиха за вредни. Там при тях имало уж изпитания, доказателства за полезност, но като почнеш да четеш листовката се чудиш дали въобще да ги пиеш, та толкова са полезни.

  • На всички ни е супер ясно кой има злокобен интерес да се мисли, че билката мурсалски чай е менте и не действа. Това са хората (фармацевтичните компании), които изкарват маса пари от незнанието на болните. Те имат интерес да си седим болни. А това, че мурсалският чай е прочут навсякъде по света, че идват чужденци от коя ли не страна в Родопите и в Пирин, да го берат, това за тях е една малка и пренебрежима подробност. Нищо, ние нали си знаем идеално каква е реалната истина!? Ще се радваме на всички отзиви, мнения и рецепти, свързани с мурсалския чай. Както виждате, публикуваме дори тези твърдения, които не съответстват изобщо на нашите виждания по темата!

 3. Прекрасни сте, мили хора, създатели на този сайт. Билката е изпълнена с чудеса, и лекува всичко . Изпитахме я. Обичаме ви!!!!

 4. Чух за лечебните свойства на билката и реших да опитам. Използвах я около месец и почнах да усещам някаква неприятна болка, отзад в кръста, в областта на бъбреците. Посетих личният си лекар, правиха ми ехография, изследване. Не намериха нещо обезпокоително. Намалих количеството на приема от 0,3L – 0,4L на ден. Сега се чувствам добре.Болката отшумя. Преди приготвях отварата за два дена и може би за това съм имал болки.

 5. Препоръчвам го,пия всеки ден по няколко чая от година насам и съм много доволен,чувствам се чудесно.

 6. Ежедневно правя и пия мурсалски чай от един месец. Чувствам се много добре. Подпухването дължащо се на възрастта , а вероятно и на др. фактори изчезна.
  До колкото знам култивираният мурсалски чай се отглежда, там където има естествени находища.

 7. Здравейте , на какъв адрес мога да си поръчам Удото мурсалски чай и цена ?
  Благодаря Ви предварително !

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *