Кучешка тения – симптоми, лечение + билкови рецепти

Симптоми на кучешка тения при човека и съвременно лечение. Билки: Пелин. Тройчатка. Карамфил. Вратига. Джинджифил. Лимонова кора. Чесън, вода, лимон и мед. Нар. Шведска горчивка.

Още в текста: Папрат мъжка. Черница. Царевична коса. Хомеопатия. Диагностициране: изследвания, кръвна картина. Ехинокок на черния дроб. На белия дроб. На бъбрека. В далака. В главата. Лечение, операция. При деца. Бременност. Как да се предпазим. Заразяване. Инкубационен период.

Симптоми.
Коварната кучешка тения, известна като Ехинококоза, се проявява не само при контакт с болно куче. Заболяването, което се развива с години, може да се появи и след консумация на заразена храна. Първоначално яйцата попадат в стомаха и с помощта на кукичките си личинките се захващат за тънкото черво. Симптомите, с които заболяването известява за себе си са силна болка в подребрията, подуване на корема, дразнеща кашлица, задух, умора. Най-тежко изявена е симптоматиката в случаи на появата на анафилактичен шок.

Билки: Пелин.

От лечението с билки пелин (Artemisia) е природният лек, който въздейства пряко върху ембрионите на кистите. Отвара от него може да приемате самостоятелно или в комбинация от следните билки:

 • жълт смил (Flores Helichrysi)
 • шишарки от хмел (Humulus) – по петдесет грама
 • цвят от лайка – по тридесет грама
 •  листа от горска ягода
 • листа от мъжка папрат (Dryopteris filix-mas) – по двадесет грама + 90 грама пелин

От тази смес вземете две супени лъжици и ги залейте с половин литър вода. Сместа се прецежда след като изстине след 10-минутното варене.

Този лек е част от допълващото лечение с лимон и смокини. От отварата се приемат по седемдесет и пет милиграма петнадесет минути след приема на следния лек – смокините и лимона се заливат с чист винен оцет до пълното им покриване, към който се прибавя лъжичка печена стипца.

Необходими са Ви 24 смокини, които се разрязват на две и два лимона – всеки от тях разрязан на осем парченца. Нарязаните плодове се поставят в дълбок съд и се поръсват с лъжица ревен. Следва заливката с оцета се прибавя стипцата. Лекът престоява два дни, докато плодовете попият полезните вещества от останалите компоненти.

Два часа след всяко хранене се приема по половин смокиня и парченце лимон от приготвения лек. (Лекува.нет)

Тройчатка.

Тинктурата тройчатка също е надежден лек срещу кучешка тения. Тя е мощно средство за детоксикация на чревния тракт. Представлява комбинация от спиртни извлеци от карамфил, зелен орех и пелин. Лечението със спиртния извлек се осъществява по схема. Първи ден пациентът трябва да приеме само една капка от извлека, разтворена в сто милилитра вода.

На втория ден дозата скача двойно – две капки. След всеки прием, дозата за следващия ден се увеличава с една капка. Тази закономерност спазвайте до навършване на седмица след първия прием. На осмия ден увеличете драстично дозата – приемете общо  60 капки.

След седмия ден преустановете приема на извлека. Правете го само веднъж седмично и приемайте от тридесет и шейсет капки с цел профилактика. Приемайте по тази схема, докато опаковката с тинктурата свърши.

Карамфил.

пелин

Народната медицина препоръчва пелин при кучешка тения

Познатият ни лечебен карамфил с комбинация с билките пелин и вратига е невероятно мощна панацея при кучешка тения. От тези три изсушени растения пригответе фин прах и приемайте по лъжичка от него преди всяко хранене. Терапевтичният курс с тази билкова комбинация продължава десет дни. Задължително го прилагайте на всеки три месеца.

Вратига.

вратига

Билката вратига е друг природен лек, препоръчва при кучешка тения

В комбинация с мъжка папрат, билката вратига (Tanacetum vulgare) е незаменим лек при тении и глисти. Смесете по една лъжица от двете треви. Изкиснете два часа билковите компоненти в четиристотин милилитра вряла вода. От запарката приемайте по една малка чашка в три дози, задължително преди храна.

Джинджифил.

Известният като еликсир на дълголетието джинджифил е надеждно средство за справяне с енхинокоза. Разтворете една лъжичка от подправката на прах в чашка вода или мляко и приемайте ежедневно този лек. Освен очистителен той има и антиоксидантен ефект, изразяващ се в забавяне на стареенето.

Лимонова кора.

Изсушена лимонова кора също е ефективен лек при наличието на кучешка тения. От кората (предварително изсушена) пригответе фин прах. Този лек е богат на антибактериални съставки, както и такива, въздействащи директно върху гъбични спори и паразити. По една лъжичка от фината прахообразна маса разтваряйте всяка сутрин в половин чашка вода и поглъщайте приготвената течност на празен стомах.

Чесън, вода, лимон и мед.

На празен стомах всяка сутрин с лечебна цел приемайте по тридесет грама от следната смес – вода, чесън (две глави), лимон (един брой, заедно с кората) и мед (лъжичка). Към литър кипяща вода прибавете останалите съставки.

Нар.

При тения с лечебни свойства е кората от познатия ни нар. Лъжичка от нея изчакайте десет минутки да се свари в половин литър вода. Еднократната доза от този лек е една винена чашка, която се приема трикратно.

Шведска горчивка.

Лековита е и познатата ни шведска горчивка. Възможно е да си закупите готов извлек или да се снабдите с билкова маса за приготвянето на горчивка. Такава е възможно да бъде закупена от Здравница.ком.

Билковата композиция включва билките алое, мира, ангелика, ревен, майчин лист, манна, стъблена решетка, териак венециан. Действието им е подсилено с добавка на камфор и куркума. Пакетче от готовата композиция се накисва в шише ракия или спирт, където билките трябва да престоят три седмици. Периодично разклащайте разтвора.

След прецеждането му е готов за прием. По лъжица от него разтваряйте в чаша чай. Приемайте общо по три дози на ден.

Папрат мъжка.

кучешка тения

С кучешка тения е възможно да се заразим не само при контакт с болно куче

От билката мъжка папрат (Aspidium filix) може да си приготвите лек против тении, по-известни като панделковидни глисти. Една супена лъжица от коренището й оставете да се вари десет минути в половин литър вода. Сто и петдесет милилитра от отварката представлява дневната доза. Тя се разделя на три приема, всеки от които се осъществява преди храна. (Здравница.ком).

В никакъв случай не комбинирайте билката с другата й разновидност – женска папрат. За действието на мъжка папрат е важно да се знае, че действа потискащо на нервната и мускулната дейност.

Черница.

Кора и листа от черница (Morus Nigra) са превъзходен лек при кучешка тения. В половин литър вода изкиснете за десет минутки две големи лъжици от дрогата. Прецедете и приемайте 3х120 мл (преди храна).

Царевична коса.

Две супени лъжици изсушена царевична коса (Zea Mays) изкиснете в половин литър вода. Дрогата престоява два часа във вода, за да се екстрахират всички полезни компоненти от нея. Прецедената настойка приемайте при пъти преди храна в дозировка от сто милилитра. (Здравница.ком)

Хомеопатия.

Съвременната хомеопатия също предлага алтернатива за лечение на тении. Най-ефективният медикамент от тази лекарствена група е Сабадила, който парализира яйцата и тяхното действие. За изхвърлянето им от тялото помага Силика, а за Чина действа добре срещу обезводняването, което съпътства това лечение.

Консултацията със специалист е задължителна поради сериозността на заболяването и произхождащия от това факт, че не винаги консервативното лечение е уместно.

Диагностициране: изследвания, кръвна картина.

За диагностициране на тения се извършват стандартни изследвания. Най-често тя се установява чрез изследвания на фекалиите поради факта, че в тях се съдържат яйца и не рядко могат да бъдат открити дори части от паразита.

На помощ идват и образните изследвания, които са най-сигурният метод за диагностициране. Ехографския изследвания помагат за откриване на кистите черния дроб. Те не са ефективни по време на бременност. Плодът е пречка за диагностицирането им в този случай чрез ехография.

Използват се техники на образната диагностика – компютърна томография, рентгенова диагностика, сонография (визуализира размера на кистите).

Назначава се и кръвна картина, с чиято помощ се определя наличието на антитела кум причинителя на заболяването. Поставянето на диагнозата завършва с назначаване на серологични изследвания, които я потвърждават или отхвърлят.

Ехинокок на черния дроб.

Ехинокок може да засегне и черния дроб. След попадането на яйцата в тънкото черво, те освобождават онкосфери, които чрез кукичките си проникват в кръвоносната система. От там се придвижват към черния дроб.

Поради забавената циркулация в този орган и големината на сферичките преминаването им капилярите е затруднено и те остават в черния дроб. В някои случаи те успяват да напуснат черния дроб през капилярните вени и от там попадат директно в белия дроб.

Най-често кистите поразяват черния дроб, тъй като той е първата преграда, която те трябва да преодолеят, отделяйки се от тънкото черво. Ето защо най-често те се задържат в него и не рядко той действа на принципа на непреодолима за тях преграда по пътя им към останалите органи.

На белия дроб.

В белия дроб тениите попадат чрез вдишване на прах с яйцата. Това е най-прекият им път. Симптомите са болки в подребрието и задух, които е възможно да се проявят години след попадането на яйцата в тялото. В белия дроб тениите е възможно да попаднат и чрез лимфопотока. (arsmedica.bg)

Не липсват и случаи на спонтанно излекуване чрез изхвърляне на заразата през бронхите. За съжаление не може да се разчита на това, тъй като подобни случаи се наблюдават рядко.

На бъбрека.

Яйцата е възможно да попаднат и в бъбрека. Тези случаи засягат около три процента от диагностицираните с това заболяване. То е възможно да протече без симптоматика или с бурна такава – силна болка. В някои случаи кистата поразява целия орган, а не само части от него. (promed.bg)

В далака.

Кистите може да се образуват и в далака, където яйцата попадат чрез кръвопотока или черния дроб. Симптоматика често се изразява в задух, запек и повръщане.

В главата.

Тенията е възможно да попадне в главата и по-специално в мозъка. Това се наблюдава при четири процента от пациентите, диагностицирани с това заболяване. До там яйцата попадат през кръвопотока.

Лечение, операция.

Заболяването от кучешка тения е сериозно и изисква своевременно лечение. Той най-често е консервативно и оперативно, като в повечето случаи се налага комбинация между двата метода, Медикаментозното лечение на ехинококоза протича с 28-дневен прием на Албендазол или Мебендазол. Методът е приложим единствено в случаите, когато кистата е до три сантиметра, както и в случаи на множествена киста.

Радикален метод е оперативното отстраняване на образуванието. При този метод съществува потенциален риск от руптура (разпространение на кистата в цялото тяло. (Пулс.бг)

Отстранените кисти може да са с големина на грахово зърно или големи, колкото главата на новородено.

При деца.

кучешка тения

За предпазване от кучешка тения спазвайте лична хигиена

При деца тенията е възможно да се прояви в много по-късен етап от живота. Въпреки това не липсват случаи с бурно развитие на симптоматиката. Най-малкият пациент, на които е поставена диагнозата и е бил опериран, е дете на годинка и половина.

Важно е родителите да съблюдават за стриктно спазване на хигиенните навици от децата и най-вече да бъдат изградени такива от ранна детска възраст.

Бременност.

При бременност наличието на кистата не крие рискове за плода. Доказателство за това е раждането на здраво дете от майка с 20-сантиметрова чиста в черния дроб.

Бременността протича нормално при наличието на тения. По време на ехографски изследвания тя не може да бъде забелязана заради нарастващия плод. (Сега.бг)

Важно е да отбележи, че това заболяване не се предава от човек на човек, а само от животно на човек.

Как да се предпазим?

Единственият начин за превенция е стриктно спазване на лична хигиена. Спазването на това правило е задължително не само за най-малките, но и пациенти от всички възрасти. Задължително е избягването на контакт с бездомни кучета и прецизно измиване на плодовете и зеленчуците, които се консумират.

Внимателни трябва да бъдем най-вече по отношение на зеленчуците и плодовете, които имат пряк контакт с почвата по време на растежа им.

Заразяване.

Заразяване с кучешка тения е възможно и при пациенти, които нямат контакти с куче. Заразата се предава чрез яйцата на тенията, които са невидими с просто око. Те се отделят чрез изпражненията. Храна, която е била в контакт с яйцата, също е заразоносител.

Повишен е рискът от зараза при консумация на приземни плодове и зеленчуци. Децата са най-застрашени поради факта, че при тях липсват изградени хигиенни навици. Играта в пясъчници крие големи рискове за малчуганите.

При контакт със заразено куче (допир, прегръдка) също можем да се заразим. Освен спазването на хигиенните изисквания е препоръчително да се избягва и контакта с домашни любимци, които не са обезпаразитени.

Инкубационен период.

Инкубационният период на това заболяване е продължителен и трае от година до десет и повече години. Най-често заразата се прихваща в детските години и се проявява в съзнателната част от живота. Веднъж попаднали в тялото ни яйцата се разпространяват чрез кръвта към всички органи.

Инкубационният период протича без симптоми и това е главната причина за забавяне в диагностициране на заболяването.

Споделете този изчерпателен материал за кучешка тения в социалните мрежи, за да достигне полезната информация до по-широк читателски кръг и да е от полза за повече хора. Можете да ни подкрепите и като оцените тази статия, използвайки скалата за оценяване по-долу.

Кучешка тения – симптоми, лечение + билкови рецепти
4.8 (96.67%) 6 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Кучешка тения – симптоми, лечение + билкови рецепти

 1. Може ли дете на 7 годинки да приема някоя от билките? Например “Тройчатката”!
  Може ли да се пият ,ако не сме сигурни че сме заразени с тения?
  И след колко време е необходимо да си направим изследвания, след като сме открили,че кучето е заразено?
  Предварително благодаря за отговора!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *