Капки за нос: готови или домашни – кой вариант да изберем? (Уникални рецепти)

Видове: хомеопатични, билкови, домашни капки за нос. С невен, прополис, клеева тинктура. Морска вода. Лук. Лайка, сода, мед или захар. С йод (йодни капки). С чесън. Витамин А. Морска краставица.

Още в текста: Етерични масла: Евкалипт. Ехинацея. Мента. Портокалово масло. С екстракт от циклама. Коларгол – черни капки, сребърна вода. Тантум Верде. Цитросепт. Еуфорбиум. Противоалергични. Виброцил. Адреналин. Ксилометазолин.

Видове: хомеопатични, билкови, домашни капки за нос.

Когато досадната хрема Ви измъчва, не бързайте да бягате до аптеката, а опитайте домашни капки за нос. Бързо и лесно у дома ще си приготвите лек, много по-ефективен от най-силните медицински препарати.

Алтернатива на този натурален лек са хомеопатични и билкови капки за нос. Всички знаем, че стандартните капки за нос облекчават временно и често водят до засушаване на носната лигавица и много по-сериозни проблеми. Хомеопатичен лек за външно приложение е възможно да приготвите и от шуслерови соли. Рецептата за тези капки е – две таблетки от сол номер четири се разтварят в петдесет милилитра физиологичен разтвор. С още полезни домашни и билкови лекове ще Ви запознаем в тази статия.

С невен, прополис, клеева тинктура.

Вариант за приготвяне на домашен лек при назални проблеми е използването на безценния прополис. В случая се използва лековитата клеева тинктура, която представлява прополис в спирт.

Необходими са ви пет капки от нея, които се прибавят към десет милилитра физиологичен разтвор. Може да заложите и на варианта от готова тинктура в комбинация с екстракт от невен, която е възможно да откриете във всяка аптека.

Изключително ефикасни за в начален стадий на хремата, когато се ексекретира бистра течност от назалните кухини. По капка-две от този лек поставяйте неколкократно в ноздрите си.

капки за нос

Капки за нос е възможно да си направите и у дома

В случай че симптоматика се задълбочава и е по-силно изразена комбинирайте метода с инхалации с лайка. Необходимо е да прибягвате до тях поне два пъти през деня и веднъж преди лягане.

Може да се спрете и на готовия вариант невен+прополис, който има успокояващо и заздравяващо действие върху носната лигавица.

По три капки е препоръчително да накапвате всеки ден в носа си от тази невероятна комбинация, която има успокояващо и отбъбващо действие.

Морска вода.

Капки за нос може да приготвите  и използвайки морска вода. Този метод е приложим единствено при условие,че сте напълно сигурни, че тя е чиста и не е замърсена. Впръсква се в назалните отвори по пет-шест пъти.

Алтернативен вариант за приготвянето на изотоничен разтвор от морска вода е разтварянето на морска сол във вода. Пропорциите на двата продукта са една лъжица, съответно за солта и една чаша – за водата.

В начален етап при хрема на всеки половин час е добре да поставяте в ноздрите по две-три капки от разтвора. Препоръчително е приложението им да се извършва и с цел профилактика, особено когато сте настинали.

Морска вода се предлага и в пречистен вид под формата на спрейове и капки. Изотоничният разтвор е обогатен с манган, мед, цинк и селен.

Лук.

С лук също може да си приготвите капки за нос, които са изключително ефективни. Това може да направите по няколко начина. Единият от тях е да вдишвате директно изпаренията от лука като го настържете на ситно ренде. Този метод дава светкавичен резултат и мигновено отпушва носа.

Капките се приготвят от сок от лютия кореноплод, размит с малко количество вода. Колкото повече вода прибавите, толкова по-слабо концентриран става разтвора. Сами преценете какво количество вода да добавите, защото е възможно да не понесете силно концентрирания разтвор.

Лайка, сода, мед или захар.

С любимата на всички нас лайка е възможно да приготвите ефективен лек. В сто милилитра вода изсипете лъжица от дрогата и добавете същото количество мед – една лъжица. Оставете извлека на котлона до намаляване обема му наполовина.

Задължително филтрирайте през тензух, сгънат на две. Използвайте като поставяте по три капки пет-шест пъти дневно. Тази рецепта е по препоръка на известния доктор Михайлов.

Друг вариант за приготвянето на домашни капки за нос е използването на сода, лъжичка от която е необходимо да прибавите към чаша вода. Същото количество (една лъжица) добавете и морска сол. Поставете разтвора на котлона.

Най-добре е това да става на водна баня. След разтварянето на двете прахообразни съставки във водата, изсипете течността в бурканче с винт и неколкократно поставяйте по няколко капки в ноздрите.

хрема

Ако Ви измъчва хрема опитайте да я преборите с природни лекове

Този лек е с изключително мощно действие, но може да се окаже неподходящ за малки деца и бебета. Това се дължи на агресивната сода бикарбонат.

Със захар също е възможно да приготвите изключително мощни домашни капки за нос. Изотоничен спрей със сладките кристалчета се приготвя като разтворите една лъжица от тях в кафена чашка билкова отвара от лайка.

С йод (йодни капки).

Йодни капки е възможно да си направите сами у дома, използвайки тинктура йод. В чаша вода се капва една капка от тинктурата и се прибавя малко морска (може и обикновена готварска) сол. През няколко часа накапвайте по две капки в ноздрите. Този лек е с отложени действие. Той не дава моментален ефект. Въздействието му се проявява след време, но за сметка на това ефектът е траен. (Лечител.нет)

С чесън.

Капки нос у дома е възможно да бъдат приготвени и с пресен сок от чесън. Няколко капки от него се прибавят към лъжица бадемово масло или зехтин. От този маслен извлек се поставят по няколко капки в назалните отвори по няколко пъти.

Сок от чесън може да накапете директно в носа. Този лек действа бързо и облекчението не закъснява.

Витамин А.

Витамин А е друг достъпен и ефективен лек при назални проблеми. Употребата му е препоръчителна в начален стадий на хрема, когато носната лигавица е суха и раздразнена. Като капки за нос мазната течност се използва не по-често от два часа в дозировка от капка-две в ноздра.

Препоръчителна е употребата им в носа и при дразнещо и сухо гърло.

Морска краставица.

морска краставица

Тинктура от морска краставица може да използвате като билкови капки за нос

Друг алтернативен вариант на капки за нос е използването на тинктура от билката морска краставичка (Ecbalium elaterium). Тя се характеризира с мощно изразен отбъбващ ефект и е достатъчно да поставяте в ноздрите си по капка- две трикратно. Този лек се препоръчва най-вече при синузит и ефектът от неговото приложение настъпва бързо. (doctiming.bg)

Етерични масла: Евкалипт.

Домашни капки за нос може да приготвите и с етерични масла, разтворени в базово масло. За база използвайте масло от бадем или от пшенични кълнове. Към лъжичка от него прибавете евкалиптово масло или маслен извлек от чаено дърво в дозировка от пет капки.

Дневната доза е от 20 до 80 капки, които се поставят на няколко пъти. След приложението на този лек е необходимо за няколко минути болния да остане в легнало положение като главата му трябва да е на по-ниско ниво от тялото.

През първия ден поставяйте капките през няколко часа, като постепенно разреждате приема им. В случай, че те предизвикват дразнене и лигавицата се окаже чувствителна към тях, разредете ги с още базово масло. (lekar.bg)

Ехинацея.

Познатата ни ехинацея е лек при хрема и запушен нос. С отвара от нея е възможно да приготвите капки за нос по аналогичен начин на тези с лайка. Билката действа успокояващо на носната лигавица и помага за ефективното прочистване на синусите.

Може да си набавите и готови капки с ехинацея. Такъв вариант са капките на Мукоплант, в чийто състав влиза пречистена и обогатена с минерали морска вода, екстракт от ехинацея и масло от евкалипт. Този лек има щадящо действие върху възпалената лигавица и помага да се освободи от секретите по щадящ начин. Употребата му да се избягва при лица под три годишна възраст. (farma.bg)

Мента.

Ободряващото и ухаещо на свежест масло от мента е превъзходен лек при запушен нос. Билката е едно мощните природни средства за бързо отпушване на нос. Не случайно съставката ментол, съдържаща се в листовете на уханната билка, се използва в повечето капки за нос.

Достъпна и лесно приложима алтернатива на стандартните капки за нос е втриването на няколко капчици масло от мента във входа на назалните отвори.

Портокалово масло.

Друг вариант за приготвянето на домашни капки за нос е чрез смесването на портокалово масло и масло от сладък бадем. Няколко капки от уханния маслена маса се разтварят в базовото масло – една лъжица. Прилага се по метода на капките с масло от евкалипт.

С екстракт от циклама.

С помощта на екстракт от циклама е възможно дори да бъде избегната планираната пункция. Само половин час след приложението на тези билкови капки за нос  лигавицата “избутва” сама гнойните налепи по нея.

За приготвянето им са необходими няколко стръкчета от свежото диворастящо растение. От тях отделете сока и вече имате ефикасни домашни капки за нос, които още след първото приложение ще Ви облекчат (по две-три капки в ноздра през интервал от няколко часа).

циклама

Екстракт от циклама помага за отбъбване на лигавицата

Лековитият екстракт от циклама притежава силни отбъбващи свойства, които са обусловени от способността му да засилва два пъти притока на кръв към проблемните участъци. (dohodite.ovo.bg)

Коларгол – черни капки, сребърна вода.

Така наречените черни капки са всъщност познатия ни Коларгол. Основна съставка в тях е колоидно сребро на прах, което има силно изразен афинитет към микроорганизмите и буквално ги задушава, водейки до тяхната бърза смърт.

Тези капки се приготвят в аптеката, но ако желаете може да си ги приготвите Вие. Необходимо е да се снабдите с едно пакетче от прахообразното вещество – 300 мг и една ампула от 15 мл натриев хлорид (физиологичен разтвор). Двете съставки е необходимо да смесите. Най-рано два часа след приготвянето на микса той може да бъде използван.

Неговата годност е една седмица. След този срок остатъкът от капките задължително трябва да бъде изхвърлен. Не прилагайте при бебета под годинка поради риска от прекомерно изсушаване на лигавицата. (bilkova-apteka.co.uk)

Със сребърна вода също е възможно да приготвите капки за нос. Към десет милилитра от течното колидно сребро прибавете 5 капки клеева тинктура. Прилагайте този лек неколкократно.

Тантум Верде.

За механично почиства на носна лигавица и протекцията й от възпаления използвайте Тантум Верде. Този медикамент за назална употреба е обогатен с хиалуронова киселина, която подпомага и насърчава процесите по отбъбване на лигавицата. Хидратира идеално лигавицата и я предпазва от изсушаване.

Цитросепт.

С Цитросепт също е възможно да приготвите домашни капки за нос. Продуктите, необходими за това са:

  • физиологичен разтвор или солена вода – 10 мл
  • клеева тинктура – седем капки
  • мед – 1/3 част от малка лъжичка + две капки Цитросепт

Впръсквайте неколкократно в носните кухини. Този домашен лек цери хрема от различен произход – вирусни и бактериални инфекции, алергия и дори хронични проблеми.

Еуфорбиум.

Най-ефективният хомеопатичен лек е Еуфорбиум спрей. Него прилагайте неколкократно, до пет-шест пъти дневно. Една доза включва едно или две впръсквания. За пациенти под шест години дозата е наполовина.

Приложението на спрея е чудесно допълнение към лечението на запушен нос. Препоръчителна е употребата му като средство, блокиращо развитието на по-сериозни дихателни проблеми.

В случай, че секретът се сгъсти, прилагайте спрея в комбинация с Цинабсин, приеман 3х1 таблетка. Лечението по тази схема продължава седмица. За него е наложително да знаете, че съществува риск от засилване остротата на симптоматиката.

Противоалергични.

От противоалергечните капки за нос най-популярни са Виброцил и Ксилометазолин, в чиито състав влизат антихистаминиови компоненти. Те облекчават назалните проблеми предизвикани от алергична реакция.

Виброцил.

Капките Виброцил се отличават с бърз облекчаващ ефект, дължащ се на активното вещество диметинден. Синергичният комплекс се допълва от веществото фенилефрин, което също е известно с антихистаминовите си свойства.

Дозировката, в която се прилага е по една-две капки във всяка ноздра. Приложението им е трикратно или четирикратно за деня.

Адреналин.

Капки с адреналин може да приготвите като го смесите със същото количество физиологичен разтвор – по една ампула. Първо се прави промивка на носа само със соления разтвор и едва два часа след тази манипулация се пристъпва към приема на адреналиновите капки (по една две-капки на ноздра).

Ксилометазолин.

Ксилометазолин са другата алтернатива на капки за нос с противоалергичен ефект. Той се дължи на веществото с мощен действие на антихистамин –  Ксилометазолинов хидрохлорид.

Благодарение на него оттокът, предизвикан от хрема на алергична основа бързо спада. Съществува противопоказание за приема му при глаукома и ринит. Употребата му при никакви обстоятелства не бива да надхвърля седем дни поради риска от атрофия на лигавицата.

Ако Вие знаете други рецепти за приготвян на капки за нос, споделете ги с нас, за да достигнат до хората, които наистина се нуждаят от тях. Ако концепцията на сайта ни и тази статия Ви допадат, подкрепете ни като я споделите в социалните мрежи.

Благодарим Ви, че сте наш верен читател!

Капки за нос: готови или домашни – кой вариант да изберем? (Уникални рецепти)
4 (80%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *