Кръвоизлив в окото или червено петно. Причини за спукан капиляр и др.

Първа помощ при кръвоизлив в окото. Причини за червено петно или спукан капиляр. Лечение на кървясало око (кръв в окото).

Още в текста: От удар, травма. След повръщане. След операция. Инсулт. Високо кръвно. Диабет. Конюнктивит. При бременност. Вътрешен, външен. И главоболие. Народно лечение: Компрес с извара. Вода с оцет. Зеле или зелев сок. Сок от алое. Хомеопатия. Арника. Билки: Черен чай. Лайка. Японска софора. Капки: Визин. При бебе, дете. Рискове от самолечение.

Първа помощ при кръвоизлив в окото.

Неприятният кръвоизлив в окото е симптом, който често пренебрегваме и след затихване на болката не му обръщаме внимание. Това е напълно погрешен подход. Трябва да се отнасяме отговорно към всеки сигнал, който тялото ни изпраща. Зачервяването на окото, протичащо със събиране на кръв в определена част, е сигнал, който тялото може да ни изпрати не само след удар или осъществяването на механичен натиск върху деликатната област на очите.

С причините и ситуациите, в които е вероятно да се сблъскаме с този проблем, както и с най-популярните народни лекове за справяне с него, ще Ви запознаем в този изчерпателен и изключително полезен материал. Като лек, част от първа помощ при този проблем е налагането на засегнатото място, в случая окото, със студен компрес. Задръжте го в продължение на няколко минути. Студеното значително ще облекчи болката.

Друг изпитан лек е налагането със сварен белтък, поръсен с пудра захар и увит в марля. Друг метод е компресът със сварена леща и един жълтък, приложен по същия начин. Не отлагайте консултацията с лекар. Тези методи приложете веднага след появата на неприятния кръвоизлив в окото.

Причини.

Причините за проявата на този неприятен симптом могат да бъдат най-различни – от здравословен проблем, до физическа травма и необичайно физическо натоварване.

Кръвоизлив в окото е възможно да получите след прекалено застояване пред екрана на компютъра и телевизора. Наличието на алергени във въздуха – полени, косми от домашни любимци също може да е една от вероятните причини за симптома.

кръвоизлив в окото, спукан капиляр, кървясало око

Причините са кръвоизлив в окото са много – от травма и алергия до сериозно заболяване

Приемът на някои медикаменти също е възможно да отключи проявата на това неприятното зачервяване. Това са антидепресанти, капки за очи, към които сте алергични, медикаменти засилващи диурезата или такива, влияещи върху функцията на ендокринната система.

Заболявания като диабет, атеросклероза и хипертония също са сред възможните причини за кръвоизлив в окото.

Възможна причина за неприятното червено петно, в което се е събрала кръв, е и прекомерното физическо натоварване – тежка физическа работа, усилени, тренировки, вдигане на тежки предмети. Стресовите ситуации често също са виновни за подобни неприятни състояния, свързани с проявата на кръвоизливи в окото.

От удар, травма.

кръвоизлив в окото, лечение

Вече започнаха коментарите. Вие как бихте лекували кръвоизлив в окото? Пишете ни по-долу!!

От удар също може да получите травма, изразяваща се в скъсване на фините кръвоносни съдове. В такъв случай кoнюнктивaтa и cклepaтa на окото се изпълват с кръв и се поява грозното червено петно в бялата част на окото.

Често дори не го забелязваме и установяваме за него, когато се вгледаме в огледалото. Въпреки това, ако сте претърпели удар или травма, консултирайте се със специалист, който ще установи дали няма засегнати нерви.

Обикновено червеното петънце в окото изчезва след около седмица. Често лекарите предписват капки с калиев йодид, но до тях прибягвайте единствено, ако Ви е било назначено съответното лечение.

След повръщане.

Неприятното червено петно в окото не е изключено да се появи и след повръщане и често този неприятен симптом предшества неговата проява. Силната кашлица и дори честите пристъпи на кихане също могат да станат причина за зачервяване бялото на окото.

Вероятно се питате каква е връзката между тези състояния и обсъждания симптом. В случая (от повръщане, кашляне и силно кихане) кръвозливът в окото се причинява от силните спазми, водещи до спукване на фините кръвоносни съдове на окото.

Ако червеното петно се появи отново след като изчезне, не отлагайте прегледа при офталмолог.

След операция.

След офталмогична операция често се получава кръвоизлив в окото. В такъв случай стриктното придържане към предписаната терапия, режим за покой на окото и спазване на хигиена, са задължителни. Капките с калиев йодид се уместен вариант за справяне с проблема, но това е възможно да прецени единствено специалистът.

Инсулт.

Един от сигурните признаци за риск от инсулт е почти постоянният кръвоизлив в окото. Не бъркайте това състояние със спукани капиляри в бялото окото, който всеки от нас има. Ако червеното петно е заело по-голямата част от бялото на окото, това е сигнал за тревога.

При силно увредени кръвоносни съдове, притокът на кръв към главата, води до заплаха от инсулт. Вероятни не знаете, че кръвоносните съдове на очите и на главния мозък са идентични. В случая е по-добре, че се е спукал кръвоносен съд в окото, а не в мозъка.

Въпреки това честите кръвоизливи в окото, особено при пациенти с атеросклероза и хипертония, може да бъдат тълкувани като риск от инсулт и други усложнения.

Д-р Петя Василева препоръчва пациентите да не разчитат единствено на предписаните им лекарства, а да избягват стреса и физическото натоварване. (intro.log.bg)

Високо кръвно.

Кръвоизлив в окото е заплашителен симптом за пациентите с високо кръвно. Появата му е сигнал, че налягането се е повишило и прегледът е задължителен. Не отлагайте и приема на медикаменти за контролиране на повишеното артериално налягане, за да избегнете по-сериозни усложнения.

Диабет.

Болестта диабет засяга най-много зрението. Инсулиновата недостатъчност атакува най-уязвимия орган в нашето тяло очите. Често пациентите с тази диагноза се оплакват от кръвоизлив в окото.

Симптоматиката прогресира и засяга ретината. Това е възможно да предизвика сериозни отоци. Състоянието, известно като ретинопатия, често води до вторична глаукома и лечението се извършва паралелно с инсулиновата терапия. (Блиц.бг)

Конюнктивит.

При конюнктивит не е изключена появата на кръвоизлив в окото. Сълзенето и паренето са придружени и с кръвоизлив, обхващащ областта в конюнктивата под окото. Това състояние е известно в медицината с термина субконюнктивален кръвоизлив. Обикновено симптоматика отшумява до седмица, в случай, че се провежда адвекватно лечение, назначено от специалист.

При бременност.

При бременност вероятността от поява на кръвоизлив в окото в висока поради отслабналата пропускливост на капилярите през този период. Натискът, който оказва нарастващия плод, е причината за намаляване на капилярната пропускливост и появата на разширени вени по краката, както и хемороиди.

Счита се, че пропускливостта на капилярите се засилва с увеличаване на витамините С и Р. Добре е бременната да наблегне на тях и ако не си ги набавя в достатъчни количества, да започне да приема добавки.

Препоръчителна е консултацията с лекар, тъй като всеки офталмологичен проблем в този период би довел да усложнения при нормално раждане. В такъв случай се назначава раждане по оперативен път, за да се избегнат напъните, съпътстващи нормално протичащата родова дейност. Съществува потенциален риск от отлепване на ретината.

Единствено специалист може да установи дали кръвоизливът в окото е свързан с очен проблем. Възможни причини за него са далекогледство и астигматизъм.

Вътрешен, външен.

Кръвоизливът в окото не винаги е външен, той може да засегне и вътрешната част на окото (вътрешен кръвоизлив). Вторият случай често протича с болков симптом и парене, докато при първия болката не винаги съпътства проявата му. Засегнати могат да бъдат външните и вътрешните ъгли на окото, а не само частта по ретината.

И главоболие.

Появата на червеното петно в бялата част на окото често е съпроводена и с главоболие. Комбинацията на тези два симптома често потвържадава дианозата за невралгия. При наличието им не отлагайте прегледа при специалист.

Народно лечение: Компрес с извара.

Една от най-популярните рецепти, част от народното лечение на този неприятен симптом, е налагането на възпаленото око с компрес от извара. Млечният продукт, задължително неосолен, се слага в марлени торбички и те се налагат върху възпаленото око, където е добре да останат най-малко двадесет минути. Може да повтаряте процедурата по няколко пъти на ден.

Вода с оцет.

Компрес с оцет – една част, разреден в три части вода, също е друг ефективен лек при кръвоизлив в окото. Той не само действа укрепващо върху слабите кръвоносни съдове, но и помага при уморени очи. Усещането от приложението на този метод е много приятно. Усеща се буквално изтегляне на болката и напрежението.

Зеле или зелев сок.

Прясно зеле, както и зелев сок също намират приложение при лечението на това оплакване. Върху окото наложете свеж зелев лист или поставена в кашичка марля от намачкано предварително сварено листо.

Промивка на зачервеното око с пресен зелев сок, разреден с топла вода, също спомага за по-бързо премахване на червенината и успокоява болката в случай, че пациентът изпитва такава.

Сок от алое.

Лечебният сок от алое също е незаменим при кръвоизлив в окото. Има няколко начина да го приложите. Възможно е наложите клепача с разцепено на две листо (вътрешната част се слага към кожата). Директното накапване на чист сок от алое, също облекчава. Промивките със сок, разреден в много малко количество вода, са друга алтернатива за домашно лечение.

Хомеопатия.

От препаратите на съвременната хомеопатия пръв помощник при кръвоизлив в окото е Арника Монтана. Този препарат е известен не само с болкоуспокояващите си свойства, но и с това, че спомага за по-бързото разнасяне на събралата се кръв при кръвоизлив. Той въздейства положително и върху пропускливостта и здравината на стените на капилярите.

Арника.

арника при червено око, кръвоизлив в окото, кръв, капиляри

Арника – лек при кръвоизлив в окото

Билката арника може да приемате не само под формата на хомеопатичен медикамент, но и да правите промивки на зачервеното око с нея. Просто пригответе отвара с чаша вода и лъжица от дрогата. Тези промивки успокояват дразненето и спомагат за разнасянето на събралата се на едно място кръв.

Билки: Черен чай.

Облекчение при кръвоизлив в окото се постига и с употребата на билки. Известният като средство за успокояване на уморени очи черен чай помага и в този случай. Наложете върху окото пакетче черен чай, което предварително сте залели с топла вода. Ефективен е способът и с промивки на с билката. Приготвяне се тъмна отвара – две пакетчета на чаша вода и с нея се промива зачервеното око.

Лайка.

Познатата ни със своите противовъзпалителни и успокояващи свойства лайка, облекчава не само при умора на очите, но и при наличието на кръвоизлив под конюнктивата на деликатния орган. С билката пригответе силна отвара, с която промивайте по няколко пъти на ден зачервеното око. Препоръчваме за приготвянето й да използвате пакетчета чай.

Това ще Ви спести неколкократната филтрация на извлека, тъй като в него не трябва да се съдържат никакви тичинки, които допълнително биха раздразнили окото.

Японска софора.

Неизвестната за мнозина билка японска софора – Sophora Japonica се отличава с тонизиращо въздействие върху капилярните стени. Препоръчителен е вътрешният й прием. Тя ще ви избави не само от кръвоизлива в окото, но и ще заздрави капилярните стени на разширените вени. На това нейно свойство се дължи и подобряването на състоянието на пациенти с хемороиди, които приемат дрогата.

Приемайте на три-четири приема общото количество от 0,2 до 0,5 грама стрити на прах изсушените пъпки на растението. Под формата на спиртен извлек се приемат между двадесет и четеридесет капки дневно, в общо три приема.

Капки: Визин.

визин при кървясало око, кръв в окото, кръвоизлив

Капки визин помагат при кръвоизлив в окото, когато е причинен от алергия или конюнктивит

Популярните капки Визин се препоръчват при очни проблеми, предизвикани от алергична реакция и конюнктивит. Ако кръвоизливът в окото е причинен от някой от тези фактори, тези капки вероятно ще помогнат. В противен случай те не са неподходящи за Вас.

Не се прилагат и в период на бременност, както и от кърмачки. Възможно е да се появи болка в очите, влошаване на зрението, както и засилване на дразненето и възпалението.

При бебе, дете.

Симптомът не е притеснителен при бебе. Възможни причини за кръвоизлив в окото на мъничето е силен и продължителен плач. В резултат от напъните и с оглед повишената капилярна пропускливост при най-малки, подобно оплакване се проявява често. Възможно е кръвоизлив да се получи и при раждане, заради високото налягане в майчината утроба по време на родовата дейност.

При децата също не е изключено често да се появяват леки кръвоизливи в окото, тъй като капилярната им система е със слаба пропускливост. Причина за тях може да бъде и силното викане и бурни игри, които трудно можем да забраним на детето.

Рискове от самолечение.

японска софора, кръвоизлив в окото, зачервено око, спукани капиляри

Билката японска софора действа благоприятно на капилярната пропускливост

Рисковете от самолечение на кръвоизлив в окото засягат не само здравето на зрителните ни органи, но и това на целия организъм. Самолечението без консултация с лекар е пречка за поставяне на правилната диагноза и предписване на правилно лечение. (bolenzdrav.com)

Съдовото увреждане на окото, до което е възможно да доведат постоянните кръвоизливи на окото, често става причина и за диагнозата вторична глаукома.

Ако в тази статия не откривате нещо, което искате да прочетете за кръвоизлив в окото, пишете ни. Ако този материал Ви допада, подкрепете го като гласувате за него и го споделите с приятелите си в мрежите.

Кръвоизлив в окото или червено петно. Причини за спукан капиляр и др.
4.6 (92.5%) 8 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Кръвоизлив в окото или червено петно. Причини за спукан капиляр и др.

    • Ще се стараем! Дано още читатели ни пишат за своите начини за лечение на кръвоизлив в окото! Ще е страхотно, ако средствата са проверени от личен опит! Благодарим ви!

  1. От два дни след работа на слънце имам кръвоизлив в окото. Хипертоничка съм, 78 год., в провинцията. След посещение на очен лекар ми предписа пентофилин, 2хпо 1, антистенокардин, 2хпо 2 и геритамин, 2хпо 1. вземам редовно бета блокер беталок и микардис плюс. Подходящо ли е лечението, предписано ми от лекаря, притеснявам се специално за съвместимоста със стенокардина с друите антихипертензивни лекарства. Съвпадна и с горешините в града, през лятото съм тук, иначе съм от София и не смея да пътувам до там. Моля за съвет! Не ме е попитал какви други болести имам, а имам стенокардия и хроничен нефрит. А е и събото -неделя, така че не разполагам с възможност за друг лекар.

  2. Здравеите след откачане на едната теранта тя отскочи и металното копче ме одари по окото малко заболя и след това ме засърбя после отмина но тази сътрин видях в огледалото че се зачервило доста около зенницата бялата част на окото .Не сърби и няма никакви болки но визията ме смущава. Тъи като немога а и не искам лекар то моля ви даите съвеъ за по скорощно оздравяване…С уважение-ССлавчев

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *