Лечение на цирей с антибиотик, изтегляне на гной, снимки

Алтернативно лечение на цирей (също и с антибиотик): билки, хомеопатия. Без връх. Как се лекува на гърдата.

Още в текста: © Цирей в ухото и на слабините. © Изтегляне на гной от пъпка. © Алое. © Брашно. © Диабет. © Дебела мара. © Домашен сапун. © Живовляк. © Ихтиол. © Риванол. © Йодасепт, йод. © Бирена мая. © Мед.

© Кислородна вода. © Локум. © Мушкато. © Смрадлика. © Клеева тинктура. © Фусидин. © Чесън. © Антибиотик. © Симптоми. © Заразен ли е. © Температура. © Абсцес. © Гноен. © Без връх. © Болка. © Усложнения. © Изстискване на цирей. © Премахване, операция. © На лицето. © На гърдата. © В ухото. ©
Алтернативно лечение: билки, хомеопатия.
За справяне с болезнения цирей съществуват и други методи за лечение освен традиционните, които предлага съвременната медицина.
Ако това неприятно образувание, често “украсява” кожата Ви, има начин да се справите с него с алтернативни методи.

Природната аптека предлага билки, с чиято помощ ще се избавите от проблема. Прилагайте ги под формата на компреси, промивки или бани. Добре действат бяла ружа, тетра, репей, червен бряст, ехинацея. Изберете си една от тях и вземете две супени лъжици от нея. Залейте ги с малко топла вода, за да получите кашичка.

цирей

Кошмарният цирей протича със силна болка

Прибавете няколко капки масло от евкалипт, чаено дърво, мащерка или лавандула.

Кашичката нанесете върху цирея, покрийте с марля и оставете компреса поне час върху кожата.

С помощта на хомеопатия също е възможно да откриете спасение от кошмарния цирей. Вариантите тук са няколко:

 • Арсеникум (Arsenicum) – при абсцес, силно зачервяване и болка, стихваща от горещ компрес
 • Бела дона (Belladona) – при зачервяване, съпроводено с пареща и пулсираща болка
 • Хепар сулфурус (Нераr sulphurus) – при силна чувствителност и болка при допир
 • Тарентула кубенсис (Tarentula cubensis) – непоносима болка и посиняване на мястото около цирея
 • Силика (Silica) – при бавно протичане на оздравителния процес (Лекар.бг)

Алое.

Уникалното алое е познат на всички нас лек за справяне с мъчителния цирей. Откъснете лист от растението и го поставете върху болезнения участък, като предварително го разцепите напречно на две. Сърцевината, която е най-богата на полезни вещества трябва да бъде поставена към раната.

алое вера

Сок от алое лекува цирей

Може да прикрепите листа с лепенка и да го задържите върху кожата, докато тя абсорбира напълно сока от месестия лист. Друг метод за прилагането на този лек е чрез директно нанасяне на сок от него върху кожата. Нанасянето на чист гел, извлечен от сърцевината на месестото растение, също е алтернатива за справяне с цирея.

Брашно.

С кашичка, приготвена от брашно и мед, бързо изсмуква гнойта от болезнения цирей. Една-две лъжици от пшеничния продукт размесете с няколко капки мед до получаването на смес, която е лесно да бъде нанесена.

След като я разстелите върху засегнатото място, превържете с марля. Сменяйте превръзката по три пъти, като всеки път нанасяте нова смес. (Лекува.нет)

Диабет.

Ако често кожата Ви е поразена от неканени гости като цирей, появата му е възможно да е сигнал на тялото за заболяване от диабет. Обикновено причина за появата на това неприятно възпаление е протичаща инфекция и общо отслабване на защитните сили на организма.

Дебела мара.

Познатата от градината на нашите баби Дебела мара е другият природен лек за бързо справяне с болезнен цирей. Приложение на лека е по начин, аналогичен на този с алое. Измитият лист Дебела мара разцепете на две през средата и наложете към кожата с лигавата част. Прикрепването на листа към кожата е желателно да стане с помощта на лепенка или бинт. След пълното изсмукване на сока от кожата, листото се подменя с ново.

Налагането със свеж сок, изстискан чрез лек натиск на месестия лист, е друг вариант за избавяне от кошмарния цирей.

Домашен сапун.

Замесването на тесто с настърган домашен сапун е друго ефективно средство, което влиза в нелеката битка с мъчителното гнойно образувание. Необходимо е да настържете един домашен сапун с големината на стандартен сапун.

Настърганата маса примесете с един разбит белтък и лъжица олио. Сместа затоплете в съд, поставен на котлон и от нея замесете питка. С полученото тесто наложете възпаленото място и останете с компреса едно денонощие. Повторете в случай, че е останала неизсмукана гной.

Живовляк.

Болезненият цирей наложете със свеж лист живовляк, който също е едно от средствата на изтегляне на гной от природната аптека.

Ихтиол.

Обработката на пълните с гной циреи с ихтиол дава ефект обикновено след няколко приложения. Този медицински препарат, приложен под формата на крем или мехлем, съдържа серни съединения. Именно на сярата в него се дължи свойството му да потиска растежа и развитието на патогенни микроорганизми.

Обработвайте с ихтиол местата с цирей, след като предварително го почистите с антисептичен медикамент (спирт, йод или кислородна вода). Поставете марля върху намазаното с крема/балсама място. Подръжте компреса няколко часа. Изпълнявайте процедурата по един до два пъти на ден. Идеята е да се предизвика излизането на жилото на цирея навън.

Терапията с този медикамент продължава няколко дни. Ако тя е неефективна се прибягва до други методи – “отваряне”  на цирея чрез хирургически техники. Изстискването и цепенето в домашни условия са методи, до които не бива да се прибягва.

Риванол.

Пренощуването с компрес с риванол е друг лесен за приложение  и същевременно ефективен метод за справяне с цирей. След излизането на жилото от цирея, задължително обработете място с риванол, който спомага за по-бързото затваряне на раната и стопира растежа на патогени.

Йодасепт, йод.

С йод също се лекуват мъчителните гнойни циреи. Оформете топченце от памук или тоалетна хартия с размер на царевично зърно и го наложете върху гнойната пъпка. Прикрепете го с лепенка и задръжте върху мястото поне два часа. Следва повторно изпълнение на метода. Процедурата се изпълнява отново и отново, докато не усетите силно боцкане. Това е знак, че жилото е пробило цирея.

Мазилото йодасепт, в чийто състав, както и името му показва, влиза йод, е друг лечебен способ. Прилайте го върху почистената кожа по два-три пъти.

С разтвор йодасепт компресите са бърз и ефективен способ за избавяне от цирея.

Бирена мая.

Когато нищо не помага срещу цирей и той често “украсява” кожата Ви, познатата ни бирена мая, е сигурно избавяне от проблема. Тя способства за изчистването на кръвта и същевременно с това подсилва имунните рефлекси на тялото при контакт с инфекция. Приемайте я според указанията на производителя и много скоро кожата Ви ще се изчисти от всички възпаления – пъпки, циреи.

Мед.

Начините да се избавите от цирей с помощта на мед са много. Без значение кой от тях ще приложите, ефектът е бърз. Един от вариантите е да нанесете върху гнойната пъпка чист мед. Най-добре е смесването на пчелния продукт с други с антибактериално и противовъзпалително въздействие.

Друга лесна за изпълнение, но същевременно с това изключително ефективна рецепта е приготвянето на лек с мед (1 лъжичка), брашно (1 лъжица) и яйчен жълтък. Всичко това смесете и разбъркайте добре. Нанесете част от приготвения мехлем върху място с цирей.

Поставете салфетка върху лепнещата маса, а най-отгоре бинт, с който превържете мястото. След три часа премахнете компреса, почистете мястото и повторете цялата процедура още няколко пъти. Още след първото приложение е видно редуцирането на отока и мащаба на засегната от него участък. (lekove.com)

Кислородна вода.

Промивки с кислородна вода (три процентов разтвор) са друг ефективен начин за избавяне от цирей. Възможно е също така да направите компрес на мястото с памуче, напоено с медицинския разтвор.

Локум.

Друга начин за справяне с проблема е налагането на болезнената пъпка с парченце локум, което се прикрепва с лепенка. Оставете го да действа денонощие. При наличието на остатъчна гной, повторете процедурата.

Мушкато.

Затоплен лист от познатото ни мушкато (Pelargonium), което почти всяка домакиня отглежда в саксия, изсмуква бързо насъбралата се гной. Прикрепете го с помощта на лепенка и оставете върху възпалената кожа, докато кожата изсмуче напълно сока от него. Повторете колкото пъти е необходимо, докато се избавите напълно от проблема.

Смрадлика.

Известната с мощното си противовъзпалително действие смрадлика (тетра) е изпитан лек при всякакъв вид възпаления, включително и циреи. Смачкайте няколко листа от билката и с получената смес наложете възпаленото място. След три-четири часа смете листата с нови.

В случай, че не разполагате със свежа билка, използвайте я в изсушен вид за приготвянето на силна отвара за компрес. Правете периодично компреси. Бани и промивки с билката са не по-малко ефективни.

Клеева тинктура.

Вътрешен прием на клеева тинктура избавя от кошмарния цирей. Необходимо е да се приемат около 30-40 капки на ден от нея, разтворени в малко количество сок, чай или вода. Като лек за външно приложение при лечение на този неприятен симптом, тинктурата се добавя към билкови отвари за компреси промивки.

Засилва антисептичното действие на билки като коприва, тетра и лайка. Добра идея е прибавянето на няколко капки от спиртния извлек на пчелен прополис към отвара, приготвена от някоя от гореизброените билки.

Фусидин.

Антибиотичният угвент фусидин е надеждно средство за справяне с кошмарния цирей. Основна съставка в мазилото е фусидиновата киселина, която притежава способността да прониква и през здравата кожа. Лечението с него е с максимална продължителност от седмица, като за този период мазилото може да бъде прилагано от два до три пъти, със или без превръзка.

Чесън.

Противовъзпалителните агенти в недолюбвания заради специфичния си мирис чесън са превъзходен лек срещу кожни възпаления. Натривайте мястото с цирея периодично със срязана на две скилидка чесън. Налагането с кашичка от няколко счукани скилидки чесън гарантира бързо изтегляне на събралата се гной.

Антибиотик.

Най-често за перорално лечение на това кожно възпалениесепрепоръчва антибиотик диклоксациклин, който е с добра поносимост и силна ефективност. Приемът му е наложителен при влошаване на състоянието и наличието на инфекция, която е отговорна за появата на цирея.

Препоръчва се и антибиотик на прах, с който се посипва засегнатото от цирея място. Препоръчва се топоцин пудра, на основата на неомицин, която се нанася върху мястото трикратно и лечението е с продължителност най-много осем дни.

Симптоми.

цирей на лицето

Цирей е възможно да се появи на лицето

Циреят (фурункул) протича със симптоми на болка, подуване, зачервяване, втрисане, температура. Първоначално изглежда като обикновена пъпка. Симтоматиката се усложнява с подуване и увеличаване размера на образуванието.

Образуването на гной се дължи на събирането на мъртви клетки и бактерии под кожната повърхност. Този процес протича с болка и втвърдяване. (lechenie.bg)

Заразен ли е.

Най-чест причинител на кошмарните фурункули е бактерията Стафилококус ауреус. Тя навлиза в кръвта чрез разранена кожа. Рискът от зараза е по-голям при контакт със заразен човек.

Температура.

Повишаването на телесната температура рядко се наблюдава при наличието само на един цирей. Когато инфекцията засегне по-голяма част от кожата, е възможна проявата на този симптом. В такъв случай антибиотичното лечение е задължително.

Абсцес.

Абсцес представлява цирей, който е скрит под кожната повърхност. Докато при фурункула гнойното връхче се вижда, то при абсцеса само се усеща, тъй като възпалението е под горния слой кожа. Възможно е той да спадне, да се увеличи или да се спука в кожата и изтеклата гной да образува гнойна торбичка. (vitagold.bg)

Гноен.

При гноен цирей, както и името показва, се образува гной и специфичното за него гнойно връхче. За да  изтече събрала се гной помогнете на цирея да узрее, като редовно му правите топли компреси с билкови отвари – тетра, ружа, репей.

Без връх.

Когато циреят е без връх, най-добрият начин да си помогнете, е като насърчите процеса по извеждане на насъбралата се гной в тъканите под дермата. В този случай съществува риск от образуване на гнойна торбичка от насъбралата се под кожата гной.

Болка.

Болката е най-силна при “зреенето” на фурункула, когато той става по-твърд и обхваща по-голяма повърхност. Пукането на гнойния мехур също е свързано с болково усещане.

Усложнения.

Усложнения от цирей възникват, макар и рядко. Възможно е разнасянето на бактерията чрез кръвопотока до други органи и увреждане на сърцето и костите. Тези усложнения се проявяват с повишаване на температурата, учестен сърдечен ритъм и животозастрашаващото състояние на критично ниско кръвно налягане и септичен шок. (meduy.com)

Изстискване на цирей.

Процедурата по изстискване на цирей е не само болезнена, но и нежелателна. Прибягването до този метод е непрепоръчително. Въздържайте се от тази мярка, тъй като рисковете от приложението й са няколко. Съществува потенциален риск от разнасяне на заразата. Изтичащата гной при оказване на механичен натиск върху цирея, е предпоставка за разнасянето на инфекцията и върху здравата кожа.

Освен усложняване на състоянието, тази процедура крие и потенциален риск от оставането на неприятни белези върху кожата на местата, които са били поразени от болезненото кожно възпаление.

Премахване, операция.

За премахване на цирей може да разчитате и на постиженията на естетичната медицина, която предлага лечение чрез специален уред Скенар, който изпраща вълни, унищожаващи вируса и бактериите по кожата. Методът възпрепятства повторната поява на неприятния проблем.

Друг метод за справяне с проблема е премахването на гнойното образувание чрез операция. До него се прибягва, когато останалите методи не дават ефект и циреят обхваща по-голяма област.

На лицето.

Често фурункулозата засяга части от лицето. Тежките форми на акне често са съпътствани с циреи по лицето. Не прибягвайте до изстиксване на жилото, а заложете на други методи за премахването на цирея.

На гърдата.

Цирей е възможно да се появи и на гърдата. Ефективни в такъв случай са компресите с йодасепт, които не са противопоказни дори и по време на кърмене.

В ухото.

Най-голям риск от поява на цирей в ухото съществува през летния сезон. Навлизането на инфекцията в канала става най-често по време на плуване. Гнойното възпаление може да доведе до намаляване на слуха.

Ако Вие знаете други лекове за справяне с кошмарния цирей, или просто искате да ни попитате нещо, пише ни, чрез формата за коментарите по-долу. Споделете този полезен материал с приятелите си в мрежите и гласувайте за него чрез скалата за оценяване по-долу, в случай, че той Ви допада.

Лечение на цирей с антибиотик, изтегляне на гной, снимки
4.5 (89.09%) 11 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Лечение на цирей с антибиотик, изтегляне на гной, снимки

 1. Здравейте!
  Много обширна и полезна информация! Много съм Ви благодарна!
  Ако имате информация за справяне с циреи без връх, често появяващи се по лицето – около носа, по брадата на младо момиче, моля да я споделите!
  Казвам се Росица Тодорова и съм много загрижена за дъщеря си. В пубертета се криеше и много стискаше пъпчиците акне по лицето и вероятно от там се е получила инфекция. Ходила е много по доктори и изследвания, козметици, но за сега няма положителен резултат.
  Ще Ви бъда много признателна, ако ми отговорите!
  Бъдете здрави!

 2. Аз се излекувах, след продължително и безрезултатно лечение по всички възможни бабешки рецепти, с помощта на,, Бактробан “- полски мехлем, изписан от лекар от Кожно отделение!!! Струва 15 лв. , помага 100% при акне!!!

 3. За лекуване на циреи ще дам рецепта която е страхота и испробвана многократно по равни части на восък ,зехтин и гам сакъс (колофон) или мастикс на вадна баня се затопя докато се смесят всичките компоненти и се получи мехлем с които се поставя на марлика или анкер пласт на засегнатия участък то ще започне да дърпа гноита и в същото време спира развитието на гноиния процес до излекуване тази рецепта е на бабите на моята жена с която и излекуваха въпаление на гърдата а на мен така нареченият устрел

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *