Премахване на бенки – всичко, което трябва да знаем за това

Премахване на бенки: Опасно ли е? Цена за махане на бенка. С кислородна вода. Отстраняване с мед. С крем. С ябълков оцет.

Още в текста: Кои са опасни, водят до рак, злокачествени (+ снимки)?

Хистология. Видове: Червени, сини, други. Отстраняване с лазер. Операция + пластична хирургия. Електрокоагулация. Хомеопатия. С мед. Когато имаме разранена (разчоплена, възпалена) бенка. Махане с билки. С глухарче. Чесън. Змийско мляко. Лимон. Сок от смокиня. Течен азот.
Опасно ли е да се махат бенки?
Вероятно, чувайки за премахване на бенки, Ви побиват тръпки. Едва ли има някой, който не е запознат с най-разпространеното схващане, че тези неприятно кожно образувания са предпоставка за рак и по-скоро тяхното премахване. Дали това в действителност е така?

Премахването на бенки не е страшно, колкото си мислите, особено когато процедурата се извършва от опитен специалист. Рискове крие процедурата, когато се извършва у дома. Отстраняването им е наложително, когато те са тъмнокафяви на цвят и се намират на място, постоянно подложено на натиск и слънце, например лицето и дланите на ръцете.

В много случаи премахването им е наложително поради естетически причини, в но в други съществуват медицински показания за извършване на манипулацията. Без значение коя от двете ситуации се отнася за Вас, не подхождайте със страх. Доверете се на опитен специалист и всичко ще мине безпроблемно.

В медицината тези неприятни петънца се приемат като доброкачествени образувания. При определени условия някои от тях е възможно да претърпят трансформация и да се превърнат в злокачествени образувания.

Най-опасен се оказва така нареченият меланом, който представлява злокачествена трансформация на пигментационни петна. Не рядко появата на нова бенка е резултат от развитието на злокачествено образувание в даден орган. Този процес често протича незабелязано от пациента и единственият признак, чрез който тялото дава сигнал за заболяването, е именно появата на бенка.

Единствено специалистът е възможно да установи какви са рисковете и налага ли се премахване на образуванието.

Оставянето на бенката крие много по-големи рискове, отколкото нейното премахване – мястото е изложено на постоянен натиск, триене и излагане на директна слънчева светлина.

Кои са опасни, водят до рак, злокачествени (+ снимки)?

За опасни бенки се считат тези, които променят своята големина, форма и цвят и това се случва с течение на времето. Специфично за злокачествените образувания е промяна в пигменацията, която се изразява по-скоро в потъмняването на тези неприятни кожни образувания. Въпреки това не са изключени и случаите, когато тъмна бенка избледнява.

Опасно е и когато бенката увеличава размерите си. Този процес не е изключено да протече незабелязано – образуванието нараства в дълбочина и това не е видно.

Зачервяването на периферията около бенката също е сигнал за тревога, показващ че туморът е нараснал първо в дълбочина или след това хоризонтално.

Друг сигурен признак за наличието на туморно образувание е усещането на бенката при допир, изразяващо се в болка, парене, сърбеж. Доброкачествените образувания не се усещат на пипане.

Наблюдавайте и диаметъра на вашата бенка. Ако той се увеличава, тогава поводът за притеснение е на лице. Огледайте и границите на площта, която бенката заема. Те не трябва да са назъбени.

Какво е бенка? Кои кожни образувания приличат на бенките?

Бенката е кожно образувание, съдържащо голямо количество меланин. На него се дължи типичното оцветяване на бенките.

В базалния епидермален слой са разположени пигментни клетки, наречени  меланоцитите. Когато техният брой се увеличи, се образуват бенки.

Освен на видовете бенки, по-долу ще се спрем и на кожните образувания, приличащи на тях. Най-често бенките се бъркат с обикновени пигментационни петна. Вторите е лесно да бъдат премахнати дори и с избелващи мазила.

Видове: Червени, сини, други.

Появата на червени бенки често е повод за притеснение. Но дали наистина трябва да се притесняваме? Онези малки неприятни червени топченца, които изглеждат ужасно, се появяват внезапно. Това най-често се случва на пациентите около и над 30-годишна възраст и появата на изпъкналите червени топченца се дължи на активизиране на процесите на стареене.

Специфичният червен цвят на бенката се дължи на струпване на капиляри около нея. Ако забелязвате, че тя увеличава размерите и променя цвета си, незабавно потърсете помощ от лекар.

Съществуват и сини бенки, които са по-известни като невуси. Най-често се появяват по лицата на жените и се приемат като козметичен дефект. Синият цвят на бенката, която в повечето случаи е изпъкнала, се дължи на факта, че тя се корени дълбоко в кожните пластове. Цветът и варира от сиво до синьо и черно. Появата й не изключва и риск от развитието на меланом – рак по кожата. (bg.winesino.com)

По вид бенките могат да се класифицират и като вродени и придобити. Както и името на първия вид показва, тези бенки съществуват още с раждането. Редки са случаите, когато те търпят трансформации в по-късен период.

отстраняване на бенка, лазер

Промяна в площта и цвета на бенката е знак, че трябва да Ви прегледа специалист

Придобитите бенки се появяват обикновено в пубертетна възраст. Появата на нова бенка буди тревога, която в повечето случаи се оказва неоснователна. Дали притесненията Ви са основателни, или няма повод за тях, ще прецени специалистът.

Невус – граничен, смесен, дермален

Невус – това е образувание, което се развива от пигментни дермални клетки или от лигавицата на доброкачествени тумори. Невусът не носи никакъв физически дискомфорт.

Този вид бенки са предшественици на нормалните меланоцити, които остават в по-дълбоките слоеве на дермата. Под влияние на редица фактори (ултравиолетови лъчи, хормонални изменения ) невусните клетки активно произвеждат пигменти, които стават видими върху кожната повърхност.

Когато невусът е разположен върху най-повърхностния кожен слой и не засяга по-долните кожни пластове, той се нарича граничен невус.

Когато невусните гнезда са разположени в дермата, говорим за дермален невус. Процесът на миграция на клетките на невусите от един кожен слой към друг е напълно нормален и е част от процесите, свързани с образуването на бенки.

бенки

Увеличаването на бенките е опасно!

Съществува още и интрадермален невус. Той се характеризира с куполна форма, издигаща се над повърхността на кожата. Появява се обикновено след 30 годишна възраст. 

Интраепидермален невус е формата, която се среща най-често. Образуваният от този тип са плоски. Имат кръгла форма с ясни граници. Цветът им е еднакъв – от светло до тъмно кафяво.

Смесен невус, наречен още комплексен, представлява преходна форма между интрадермални и интраепидермални образувания. Комплексният невус почти винаги има закръглена, сферична форма. Отличава се с плътна текстура и ясни граници.

Невус на Сътън – хало меланоцитен невус

Невус на Сътън

Невус на Сътън е заобиколен от кожа без пигментация.

Невус на Сътън е още една разновдиност на познатите ни бенки. Този вид образувание, известно още като хало меланоцитен невус, е заобиколено от нормална на пръв поглед кожа, при която липсва пигментация.

Хало меланоцитният невус е с диаметър под 5 мм. Надигнат е над кожната повърхност и е кафяв на цвят. Тези образувания могат да бъдат и няколко и да са разположени по различни части на тялото.

Обикновено след време централно разположеният невус изчезва и започва дигментация и на разположената около него депигментирана кожа.

Появата на този невус може да е сигнал за старта на заболяването витилиго. Ако забележите, че централно разположеното образувание има неравномерно оцветяване и неясни граници, потърсете специалист.

Син невус

син невус

Синият невус е изпъкнал.

Син невус е друга разновидност на образуванията, подобни на бенки. Този тип невуси са във вид на възелче. На цвят са тъмно сини, сиви или дори черни. Обикновено са с диаметър до 1 см. Но някои подвидове достигат до 3 см в диаметър.

Обикновено са доброкачествени и не създават проблеми. Но ако започнат промени във формите и размера на синия невус, отстраняването му е задължително. Изрязаната тъкан се подлага на хистологично изследване, за да се изключи вероятността за възловиден меланом.

Появата на този вид невуси обикновено е през детството или в юношеските години.

Невус спилус

Невус спилус

Невус спилус представлява голямо петно, състоящо се от множество малки петна.

Често срещана разновидност е така нареченият невус спилус. Представлява голямо кафяво петно, чийто диаметър достига до 15 мм. В близост до него са разпръснати малки петна с кафяв цвят. Диаметърът на всяко едно от тях е 2-3 см.

По отношение цвета на голямото петно той може да бъде много силно изразен или дори незабележим с невъоръжено око. Рядко върху този вид невус се развива злокачествено заболяване.

Невус на Спиц

Невус на Спиц

Невус на Спиц е доброкачествено образувание.

Невус на Спиц е още една разновидност на подобните образувания. Представлява възелче, което е с диаметър под 1 см. Заоблено е, с добре очертани граници. Няма косми по повърхността му.

Появява се до третото десетилетие от възрастта на човека. Изключително рядко може да се появи след навършването на 40 години.

Невус на Спиц обикновено се появява върху главата и шията. Повърхността му обикновено има розов цвят. Но може да бъде оцветена в тъмно кафяво и дори в черно.

Този вид бенки са доброкачествени, но при изрязване има висока вероятност от повторната им поява.

Типично за този вид невуси е бързото увеличаване на размера им. Трябва да се внимава при проследяване на хистологичните им показатели. Те са близки до тези на меланом, въпреки че невусът е доброкачествен.

Точковиден хемангиом (червени бенки)

 червени бенки

Появата на червени бенки не е свързана със заболяване.

Точковиден хемангиом има почти всеки човек. Това са така наречените червени бенки, с които се сдобиваме през даден етап от живота си. Обикновено те са много мънички и първо се появяват като червени петънца. Не е изключено и да увеличат размерите си, както и да станат по изпъкнали. Могат да достигнат дори големината на плод малина.

Тези червени бенки са изцяло доброкачествени образувания. Въпреки че появата им е признак на стареене на кожата, те се появяват за пръв път в млада възраст.

След травмиране на мястото с точковиден хемангиом може да се образува дори съсирек. Въпреки, че червените бенки не са признак на заболяване, добре е при появата им да се консултирате с дерматолог.

Отстраняване на червените бенки се налага само от естетически съображения.

Меланом

Всяка промяна в съществуващите бенки по тялото на човек може да е признак на злокачествен меланом. Това е формата на раково заболяване, засягащо кожата. То се развива от група кожни клетки, наречени меланоцити. Може да засегне както напълно здрав кожа, така и такава с бенки.

Колкото по-рано бъде диагностицирано това заболяване, толкова по-големи са шансовете за успешно излекуване. По възможност подозрителните образувания трябва да бъдат премахвани и да се изследват.

В по-голям риск от развитието на меланом са хората, в чието семейство има друг член с подобно заболяване. Както и тези, които работят на открито. По-висока е степента на риск при хората със светла кожа и светли очи.

Други

бенка, премахване на бенки

Разранената бенка е възможно да доведе до усложнения


Съществуват и още много други разновидности на коментираните невуси. Ще се спрем на най-популярните сред тях.

Съдов невус се появява в резултат на свръх растеж  на кръвоносни съдове. В този случай, кожата изглежда червеникава. Появява се петно, което се усеща на пипане.

Диспластични невуси могат да се появяват върху кожата през целия живот на човека. Те са резултат от хаотичното въздействие на стимулиращи фактори- ултравиолетови лъчи, хормони, радиация и др. Цветът на тези образувания е от червен до тъмно кафяв.

Папиломатични невуси – представляват пъпка с неправилни контури и с грапава повърхност.Обикновено са разположени в областта на шията.

Бекер невус се появява най-вече при момчетата по време на пубертета поради интензивното развитие и влизането в кръвта на големи количества мъжки хормони.

Неговата поява е предшествана от образуването по кожата на  няколко кафяви петна, които след това се сливат. Това образувание има се състои от  няколко кафяви петна, които след това се сливат. Отличава се с неравни контури и груба повърхност.

Лекарски начини за премахване на бенки

Цена.

За отстраняване на бенки има няколко начина и тяхната цена варира от десет до сто лева. Зависи от метода и техниката за премахване на образуванията. Понякога се налага те да бъдат буквално изрязани, а в други случаи е достатъчно да бъдат “изгорени”.

Отстраняване с лазер – къде и как се прави

Отстраняване на бенките с лазер е иновативен метод, който е предпочитан пред ред останалите методи, поради факта, че приложението му е свързано с минимален дискомфорт за пациента. Необходимостта от носенето на превръзка отпада напълно и възстановителният период е изключително кратък.

Кожното образувание се третира чрез СО2, който се вкарва в кожата с помощта на лазерен лъч. За по-голямо удобство на клиента и с цел минимизиране на дискомфорта, който се изпитва по време на процедурата, е възможно поставянето на упойка преди манипулацията.

Лазерно отстраняване на бенки се предлага в центровете Инканто в големите градове – София, Пловдив, морската столица и Бургас. Цената за премахване на една бенка е 50 лв. За премахването на по-голям брой има отстъпки – за пет бенки цената е 200 лв, за 10 броя – 350 лв.

Същите цени предлага и лазерен център ВИП, който се намира в столицата.

Лазерно премахване на бенки има и в дентална и бюти клиника Инфинити в София. И там една бенка се премахва срещу 50 лв. Пакетната цена за 10-20 бенки е между 400 и 700 лв (зависи от големината им).

Вижте и ТОВА: Топ начини за отстраняване на брадавици!

Операция + пластична хирургия.

премахване на бенки с мед, ябълков оцет, лимон

Понякога бенките не са просто козметичен дефект

До операция на бенката се прибягва, когато тя е голяма, цветът й е тъмен и се наблюдават промени във формата и състоянието й, будещи тревога. Тъканта в този случай се извлича чрез листообразно срязване. Процедурата се извършва след поставянето на анестезия.

Необходимо е й направата на шевове за затваряне на раната. Носенето на превръзка след манипулацията е задължително, тъй като мястото трябва да се предпази от замърсяване и последващо възпаление. Няколко дни раната трябва да се предпазва и от намокряне.

До пластики (пластична операция) се прибягва, когато след оперативното отстраняване на бенката е останал грозен белег. Листовидният разрез се прави в по посоката, в която са разположени естествените линии на лицето. В случай, че той се извърши в противоположна посока рискът от оставането на белег е твърде голям.

Тогава на помощ ида пластичната хирургия като все пак не бива да се надяваме, че белегът ще бъде премахнат напълно. В този случай кожата се зашива повторно, но с тънки шевове като идеята е чрез тях да се заличи белега. (skerlev.com)

Електрокоагулация.

Методът електрокоагулация се препоръчва за премахване на малки и неоцветени в тъмен цвят бенки. Процедурата представлява “стопяване” или изчистване на кожата от образуванието с помощта на лазер. След нейното извършване не е наложително носенето на превръзка.

Ексцизията на невуса се извършва при висока температура. Този метод има няколко предимства пред хирургията. Обгарянето е съсредоточено единствено върху бенката и на практика няма кървене.

Но е невъзможно чрез този метод да се извърши отстраняване на пигментни невуси, чиято повърхност е голяма. Тази болезнена процедура изисква използването на местна упойка. При децата се прилага само в комбинация с обща анестезия.

Цената на процедура за премахване на бенки чрез електрокоагулация зависи от големината на образуванието. Обикновено образувание над 3 мм се таксува по 10 лв за брой.

Течен азот. Криотерапия (криодеструкция)

Премахване на бенки

Премахване на бенки се осъществява и с течен азот.

Премахването на бенки с течен азот е един от най-достъпните методи. Той е пълна противоположност на метода електрокоагулация. Преди навлизането на лазерите, използването на течен азот е било най-разпространеният начин за отстраняване на тези неприятни кожни образувания.

Методът включва излагане на невуса (бенката) на ниска температура – минус деветнадесет градуса. Ниската температура оказва разрушително въздействие върху тъканта.

Процедурата може да се осъществи по два начин. Единият от тях е обработка на невуса с тампон от стъклена вата, напоена с течен азот. Прилага се бенки, които не са големи и дълбоки.

Вторият метод е вид оперативна процедура, при която течният азот се вкарва в кожата. След приложението му има възстановителен период. Първите няколко часа след манипулацията чувствителността на кожата е понижена, усеща се лека болка и парене.

От две седмици най-много до месец се появява нова кожа, като през този период тя не бива да се излага на директно слънчево лъчение. Противопоказания за приложението на този метод е наличието на злокачествени образувания, инфекциозни заболявания, а също така и кърмене, по времена което процедурата не се прилага.

При криотерапия освен течен азот се използва и карбонова киселина ( известна е още като въглена киселина). Тази течност лесно се превръща в пара.

Техниката криодеструкция е по-добра в сравнение с операция, тъй като не оставя белези, Не налага отстраняване на големи площи здрава кожа и е почти безболезнено. Но този метод невинаги е възможно да отстрани напълно невус. Често е необходимо да се извърши повторно процедурата, тъй като образуванието се е появило отново.
Цените на процедурите с течен азот също не са строго фиксирани. Зависят от големината на бенката. Но като цяло това е най-достъпният метод в ценово отношение.

Изрязване на тъкан около бенката и самата бенка

бенка, махане на бенки

Промяна във формата на бенката също е знак, че трябва да потърсите помощ от лекар


Изрязване не само на бенката, но и на тъкан около нея се налага при приложението на стандартния хирургичен метод. До него се прибягва при съмнение за злокачествено образуване.

Бенката и прилежащата към нея тъкан се изрязва овално. Пробата се изпраща за анализ. Изрязване на бенката е приложимо както при злокачествени, така и при доброкачествени образувания.

Използва се специален хирургически инструмент за вземане на пробата и извършване на манипулацията, наречен пънч. След процедурата следва затваряне на раната с шеф. След това е задължително да се спазват стриктно лекарските предписания, за да избегнете появата на усложнения.

След изрязването на бенките не е изключено те да се появят отново. Премахването на прилежащата тъкан не е гаранция, че няма да останат невусни клетки, които да доведат до появата на образуванието след време.

Радиохирургически методи

През последните години популярност придобиха и радиохирургическите методи за премахване на бенки. При тях се използва специално устройство, наречено сургитрон. То генерира радиационен лъч, който се концентрира единствено в патологичната цел, без да нанася абсолютно никаква вреда на здравата заобикаляща тъкан.

По този начин е възможно да бъдат отстранени почти всички доброкачествени и злокачествени тумори, включително и пигментирали невуси.

Радиационното облъчване в този случай действа в три направления: разрез през кожата и премахване на тъмни петна, спиране на кървенето чрез радио лъч и дезинфекциране на раната с помощта на специален лазерен лъч.

Добри специалисти и дерматолози в София. Във Варна

За премахването на бенка съветваме да се доверите на добър специалист. Невинаги е добра идея процедурата да се извършва от дерматолог.

За специалистите в столицата, извършващи услугата  премахване на бенки, открихме добри отзиви за д-р Чавдар Карабахчиев и д-р Иван Ботев (онкодерматолог). Дами, които са се доверили на тези специалисти, споделят опита си в интернет пространството и твърдят, че при тях не е имало никакъв проблем.

За Варна най-много препоръки има за д-р Юлиян Златков Пенев. Доволни от него са потребителките на бг мама, на които се е наложило оперативно премахване на бенки.

Изследвания на бенки, диагностика

Правилната диагностика за определяне вида на бенките е изключително важна. Най-важната задача при диагностицирането на тези кожни образувания и е ясното разграничение на доброкачествени и злокачествени кожни тумори.

Последното заболяване изисква незабавно професионална помощ, тъй като поставя живота на пациента в риск. В тази връзка лекарят назначава и допълнителни изследвания при съмнение за онкологичен процес. В случая се проследяват и кръвните показатели.

Проследяват се туморни маркери TA90 и СУ-100 (при меланом двете молекули присъстват в кръвта). Откриване им позволява поставяне на точна диагноза.

Изследванията на кръв и урина не са типични при диагностициране произхода и вида на бенките.

Но ако те са се появили на фона на хронични заболявания или инфекции, може да се наложи проследяване показателите на кръвта и урината. Те дават важна информация за състоянието на пациента и са необходими за правилното лечение на основната патология. В случая появата на бенки се разглежда като симптом на конкретното заболяване.

За придобиване ясна представа за същността на пигментационните петна може да се назначи и компютърна диагностика.

Анамнеза и визуално събиране на данни

Анамнезата и визуалното събиране на данни са важни етапи при диагностицирането в този случай.

Всеки тип бенка се характеризира със специфични външни белези. За да се сдобие с достатъчно информация, специалистът може да прибегне и към по-задълбочено проучване не само засегнатия район, но цялата кожна повърхност по тялото.

Някои бенки е възможно да се локализират дори в лигавиците. Може да се наложи проверка на устната кухина и на интимната зона.

При визуалното събиране на данни значение имат следните критерии:

 • брой на бенките
 • размер
 • точна локализация
 • цвят
 • последователност в появата им – коя се е появила първа и кои след нея
 • време на поява (след излагане на слънце, стрес, хормонален срив)
 • промени в цвета и размера на бенките спрямо визуалните им показатели по време на последния медицински преглед.

Последният критерий е изключително важен. Понякога доброкачествени тумори се трансформират в меланом. Но това се случва след време.

Палпацията също е важен момент от визуалното събиране на данни.

Дерматоскопия

Дерматоскопията представлява щателна проверка на образуванията по повърхността на кожата на пациента. Извършва се с помощта на специално устройство.

Този метод на изследване се счита за изключително ефективен при ранна диагностика на меланом. Основните му предимства са висока степен на достоверност на събраната информация и сравнително ниска цена.

Прегледът по този метод може да продължи 3 – 5 или 15 – 20 минути. За приложението му липсват противопоказания, защото е напълно безконтактен. Пациентът не се влияе от никакви механични средства, излъчващи радиация.

Прилага се в комбинация с други диагностични методи, тъй като приложен самостоятелно не позволява да се потвърди или отхвърли диагнозата на 100%.

Индикация с изотопите на фосфора

Този метод е с висока степен на чувствителност. Диагностицира рак, позовавайки се на натрупването на радиоактивни фосфорни изотопи. Фосфорът обикновено се включва в процеса на клетъчното делене. Меланомната дивизия настъпва много бързо, поради което се увеличава нуждата от фосфор.

За теста се използва изотоп, защото се разпознава лесно по време на сканиране. При пациенти с меланом фосфорът се натрупва по-бързо в невусните клетки. Започва интензивно клетъчното делене и методът позволява да се потвърди диагнозата с висока степен на вероятност.

Ехография и рентген

В процеса на диагностика на меланом може да се наложи и рентгеново изследване. В този случай, лекарят трябва да има достъп до специално оборудване като стандартните рентгенови апарати няма да предоставят желаната информация.

Този метод, както и ехографията, предоставя възможност да се види и оцени структурата на невусната тъкан.

При наличието на злокачествена дегенерация в тъканта се забелязва неравномерно разпространение на голям брой малки кухини или уплътнения.

Рентгеновото изследване в случая почти няма противопоказания, като дозата на лъчение е много малка.

Термометрия

Термометрия е друг метод, представляващ локално измерване на температурата на кожата с помощта на специален апарат.

Смята се, че растежа на всички неопластични образувания ( доброкачествени и злокачествени ) е придружен от леко покачване на температурата. Това се дължи на активния метаболизъм, който винаги придружава процеса на клетъчно делене.

При доброкачествен тумори разлика в телесната  температура се колебае в рамките на 1 градус. При злокачествени – отклонението се колебае между 2 – 2,5 градуса.

Този метод на изследване е безболезнен, но същевременно с това достатъчно точен. Лекарите често прибягват до този метод и когато искат да проследят измененията в тъканта. При наличието на отклонение от приетото за нормално, се предприема необходимото – премахване на бенката и хистологичен анализ на тъканта.

Хистология и биопсия

Отстранената кожна тъкан е задължително да бъде подложена на хистологичен анализ. След извършването на биопсия (вземане на малко парче от тъканта) се прави хистологочно изследване.

Резултатите от него потвърждават вида на образуванието – доброкачествено или злокачествено. В случай, че е злокачествено се извършва реоперация, при която кожната тъкан се изрязва в дълбочина.

Относно методите за извършване на биопсия се различават два способа.

При първия вземането на тъкан се осъществява чрез специална игла. Процедурата обикновено се прави под местна упойка.

Ексцизионна биопсия се счита не само за диагностичен, но и за терапевтичен метод. Точността на този метод като способ за диагностика е най-високата, защото лекарят разполага с достатъчно материал.

Този вид биопсия е приложим само по отношение на повърхностни бенки с диаметър 0.5 -1 cm. Отстраняването им обикновено се извършва под обща анестезия. Ако след отстраняването невусните клетки се трансформират в меланом, на пациента се предписва химиотерапия.

Хомеопатия.

Съвременната хомеопатия също е алтернатива за справяне с нежеланите бенки като стопира техния растеж и предотвратява появата на нови. При 90 процента от пациентите вина за поява на неприятните бенки носи вирусът папиломи.

Ето кои са лековете от съвременната хомеопатия, с които е възможно да му се противодейства:

 • Verrucae plana+терапия със  Sabina (Juniperus Sabinа) в потенция 9 СН  – при бенки по лицето
 • Verrucae vulgares+Graphites (графит) – за бенки, разположени перуингвално
 • Calcarea carbonica (calcium carbonate) – при единично изолирани кръгли бенки и брадавици
 • Antimonium crudum 9 CH – при вроговени бенки и брадавици
 • Causticum 9 CH – при плоски, назъбени  и кървящи (homeopathybg.org)

Народно и домашно лечение (рискувате!)

Махане с билки.

Народната медицина предлага много методи за премахване на бенки с билки. Те със сигурност за ефективни, но приложението им крие известни рискове. В случай, че образуванието е злокачествено няма как да разберете това, премахвайки го у дома. Повечето от лековете имат дразнещо действие върху кожата, което може да доведе до влошаване на състоянието на вече раздразнени бенки.

Нашият съвет е преди да предприемете каквото и да било действие за премахване на бенки да се консултирате с опитен специалист.

Змийско мляко и глухарче са двете билки, доказали своята ефективност при премахване на бенки. Народните лечители ги препоръчват още за премахване на брадавици и кокоши трън.

С глухарче.

Сок от глухарче за премахване на бенки, отстраняване

Сок от глухарче за премахване на бенки

С помощта на лековитото глухарче също е възможно да се избавите от кошмарните бенки. Необходими са Ви три дръжки от растението, тъй като в тях се съдържат най-големи количества от лечебния сок, които е необходимо да пресовате с цел максимално извличане на сока. С него мажете мястото по три пъти дневно. Необходимо е търпение при изпълнението на този метод, който се прилага поне три седмици, за постигането на желания резултат.

Чесън.

Само за няколко нощи с помощта на чесън ще се отървете от неприятната бенка. Процедурата се извършва по следния начин – скилидка, срязана през средата се прикрепва върху бенка и се преспива с лапата. Това се залепя с пластир и се притиска за няколко часа или още по-добре за нощ, като е хубаво да се повтори за 5 дни и така в повечето случаи се стига до избавление.

Змийско мляко.

Сок от змийско мляко е друг познат на фитотерапевтите метод не само за премахване на бенки, но и на неприятните брадавици. С пресния сок от билката, наподобяващ мляко, се маже засегнатото място. След няколко намазвания бенката изчезва напълно, изпъкналите се изсушават и падат сами.

Ябълков оцет.

Едно от свойствата на чистия ябълков оцет, познато на нашите баби, е именно способността му да премахва бенки. Методът е прост и лесен за приложение. Прави се превръзка на бенката с памучно топченце, напоена с киселата течност. Продължителността за престой на компреса е една нощ и след това превръзката се сваля.

Ябълков оцет за премахване на бенки, кислородна вода, крем

Ябълков оцет за премахване на бенки

Повтаря се десет поредни пъти, след което бенката се заличава напълно. Първоначално не е изключено състоянието й да се влоши след първите няколко приложения, но след това ще се нормализира.

Народните лечители препоръчват и още една малко по-различна схема премахване на бенки с ябълков оцет. Ежедневно се правят едночасови компреси с памуче с ябълков оцет, прикрепено към бенката чрез бинт. Процедурите продължават до изсъхване и падане на бенката.

Лимон.

Лимон в комбинация с восък и прополис е друг изпитан лек. Може да използвате сока на цитруса и самостоятелно за премахване на бенките. С пресен сок третирайте директно по няколко пъти на ден кожното образувание. За период от две седмици до месец проблемът ще изчезне.

С по-бърз ефект е следният лек – към петдесет грама восък и тридесет грама прополис, поставени на водна баня, се прибавя сок от един лимон. С тази кашичка намажете мястото и не отмивайте от кожата си за четири дни. Може да поставите върху нея лепенка, която не пропуска вода. В случай, че е наложително, процедурата е възможно да бъде повторена.

Сок от смокиня.

смокиня за бенки, криотерапия, електрокоагулация

Сок от смокиня премахва бенки

Със сок от смокиня също може да третирате бенките. Този метод е бил използван от бабите ни за премахване на бенки, кокоши трън и брадавици. Използва се сокът, който се съдържа в дръжката на смокинята. С него третирайте бенката до пълно й премахване.

Кислородна вода.

Третирането на бенките с кислородна вода е друг надежден способ за тяхното премахване. Прилага се ежедневно наличието на резултат. Препоръчително е използването на трипроцентов разтвор.

Отстраняване на бенка с мед

Безобиден и сто процента действащ метод, според народните лечители, е премахване на бенка с мед. Единственото, което се изисква от Вас, е да мажете ежедневно малката точица с пчелния продукт.

Това по никакъв начин не може да навреди на кожата Ви, тъй като медът има мощно подхранващо действие.

Дори и да не помогне, едно е сигурно – ще набави на кожата Ви много ценни вещества и ще я хидратира в дълбочина.

Още народни методи за махане на бенки

премахване на бенки

Кора от банан за премахване на бенки – използвайте я ежедневно до постигането на резултат.

Бананова кора, прикрепена към бенката с бялата част, също води до елиминиране на образуванието. Достатъчно е ежедневно да правите компреси с кората, докато настъпи желания резултат.

Смесете щипчица сода с няколко капки рициново масло. Прикрепете сместа към бенката във вид на компрес. Правете това няколко поредни вечери.

Любимите ни ягоди във вид на компрес също помагат. Ароматният плод се прави на кашичка и тя се прикрепва към мястото. Спи се с компреса и се повтаря всяка вечер до настъпването на резултат.

Не само киселият лимон, но и грейпфрутът помага за премахване на бенки. Необходимо е по няколко пъти на ден да ги мажете със сок от него. До месец трябва да имате резултат.

За същия период може да се избавите от бенките и с помощта на мултифункционалното масло от чаено дърво. Необходимо е вечер да правите компрес с него и отделно по два пъти на ден да го нанасяте чрез клечка за уши върху нежеланата бенка.

Конопено масло

С конопено масло също може да се избавите от бенките. Сложете няколко капчици от него върху марля. Направете компрес. Сменете го след денонощие. Направете няколко такива процедури и бенката ще падне сама.

Сребърен нитрат. Сребро.

Поръсване на бенката със сребърен нитрат (купува се от аптеката) гарантира нейното премахване. Останете така няколко часа. Ще забележите потъмняване на третираната кожа, което е напълно нормална реакция.

Среброто като цяло е добър вариант за третиране на всякакви кожни проблеми. Този метод гарантира премахване на образуванието без риск от инфекция. Сребърните йони убиват всички микроби и не позволяват на мястото да се инфектира.

Мазила: Крем за махане на бенки и за защита. Дермазин

У нас официално не се предлага крем за махане на бенки, но някои дерматолози си позволяват да предписват мазила, с които се третират брадавици. Това крие известни рискове и ако Вие сте попаднали на подобен специалист, съветваме да потърсите още едно мнение. Това може да има усложнения.

Шумно рекламиран е кремът Moles Warts & Skin Tags Removal, но съжаление той може да бъде закупен единствено онлайн от английски и американски сайтове.

Нямаме наблюдения относно ефективността му. Ако имате впечатления от този продукт, споделете ги чрез формата за коментари. Всяка информация е полезна за читателите, които търсят крем за премахване на бенки.

Използването на специален крем е най-лесният метод за премахване на бенки, но приложението му също крие рискове. Налага се да бъдете изключително внимателни при приложението на този метод, защото и при него съществува твърде голяма вероятност по кожата Ви да остане белег.

Този риск намалява значително при приложение на продукта спрямо препоръките на производителя.

Но не по същия начин стои въпросът с кремовете за защита от бенки, които са абсолютно задължителни. За надеждна превенция използвайте слънцезащитни кремове с висок фактор на защита от слънчевото лъчение. Подходящи продукти предлагат Авен, Биодерма, Виши и други.

дермазин

Дермазин за защита на разранените бенки.

Дермазин е мазило, което се изписва с цел избягване на инфекция на разранена бенка. Препоръчва се за употреба и след оперативно премахване на образуванието.

Съдържа сребърен сулфадиазин, който освобождава продължително сребърни йони и възпрепятства инфектирането.

Особени случаи, симптоми и поводи за притеснение

Когато имаме разранена (разчоплена, възпалена) бенка. Какво да правим?

Ако неволно закачите бенката си или забележите, че тя е разранена, не бързайте да изпадате в паника. Това не означава задължително драматичен развой на събитията.

В такъв случай е най-важното да се предотврати започването на инфекция, която да се разпространи към по-дълбоките пластове на кожата.

Редно и при подобен проблем да се консултирате с лекар. Обикновено в случая се предписва антибиотична или кортикостероидна паста, предпазваща от разпространението на инфекцията.

Ако бенката се намира на място, където често я изложена на натиск или механично дразнене, най-доброто решение е тя да бъде премахната.

Ако бенката ви е раздразнена обърнете се към лекар. Възпалената бенка може да доведе до усложнения. В никакъв случай не я чоплете с пръсти. До възпалението й се стига и след постоянно излагане на натиск и механично триене от дрехи бижута, както и от излагане на слънце.

Какво означава, ако бенка сърби?

Сърбеж на бенката е признак, който не бива да бъде пренебрегван. Най-често той е провокиран от дисбаланс в хормоналните нива.

Но причината за него може да и растеж на тумора. С риск да прозвучи стряскащо, ще подчертаем, че понякога този симптом сигнализира за онкологичен процес. Но не изпадайте в паника, а час по-скоро посетете специалист.

Понякога сърбежът е придружен с лющене на кожата. Възможно е тези симптоми да са провокирани от прекомерно излагане на слънце или постоянен механичен натиск върху бенката (дреха, бижу, бръснене).

Бенка с косъм

Бенка с косъм е неприятна комбинация, особено ако образуванието е разположено по част на тялото, която е изложена на показ (лицето). В случая честа практика е премахване на косъма.

Според специалистите отскубването на нежелания косъм травмира бенката и създава условия за злокачествен растеж. Но според последни изследвания премахването на косъма от бенката не може да провокира онкологичен процес.

Бенка на устната

Бенка на устната често се счита за козметичен дефект. Но дали това е така или става въпрос за злокачествено образувание, това може да прецени единствено специалист.

Появата на бенки на долната устна може да е признак на раково заболяване на устните, което протича по същия начин като меланом. Застрашени от него са най-вече хората, които пушат. Особено тези, които използват лули. Напоследък модата с лулите се завръща.

Този вид рак започва с появата на бенка във вид на язвичка и се лекува трудно. Бързо се разпространява към намиращите се в близост лимфни възли.

От появата на бенки по горната устна са застрашени най-вече жените. И в случая последствията може да са същите като при бенка на долната устна.

Бенка на носа, на лицето, на главата

Бенка на лицето

Бенка на лицето – повечето хора предпочитат да се отърват от нея.

Бенка на носа, лицето и главата често създава не само дискомфорт, но и комплекс за малоценност. Фактът, че бенката на носа или по друга част на лицето се вижда, е причината да искаме да се избавим от нея.

Бенка на главата

Бенка на главата е по-добре да се махне.

Бенките на лицето и главата е добре да бъдат премахнати, тъй като има риск от постоянни възпаления в резултат от засягането им при епилация, бръснене, сресване, боядисване, подстригване и други подобни процедури.

На дланта

На дланта също е възможно да се появи бенка. Създава проблеми, ако е изпъкнала и в такъв случай е по-добре да бъде премахната. Но ако е плоска и не причинява дискомфорт, не е необходимо да бъде премахвана.

Бенки с неправилна форма

бенки

Бенките с неправилна форма трябва да се проследяват редовно.

Бенките с неправилна форма е необходимо да бъдат наблюдавани редовно. При тях е по-трудно да се констатират измененията в размера, тъй като формата им е неправилна. А както вече пояснихме, всяко изменение във формата и размера на бенката може да сигнализира за злокачествен процес.

Усложнения при неправилно махане на бенката

премахване на бенки

Неправилното премахване на бенки може да има сериозни последствия.

Неправилното премахване на бенката може да доведе до куп усложнения – от възпаление и инфекция до злокачествен процес.

Усложнения възникват след контакт на раната след премахване на бенката с мръсотия. В този случай, е необходимо да се потърси медицинска помощ. Назначава се антибиотична терапия.

Възможни са усложнения поради непълното отстраняване на образувалата се тъкан.

Признаци, че имаме голям проблем

Признаци за наличието на голям проблем е болката, продължаваща повече от месец след премахване на бенката. Подуване на мястото, зачервяване на кожата около него и покачване на телесната  температура са тревожни симптоми.

В случая потърсете веднага специалист и не отлагайте!

Кога да се притесняваме от рак (меланом)?

За злокачествен процес сигнализират тревожни симптоми като сърбеж на бенката, зачервяване, възпаление. Увеличаване на обема на образуванието, изменението в неговия цвят и форма също алармират за това, че в тялото се случва нещо нередно.

Дори и при липсата на тези оплаквания, ако в семейството Ви има човек диагностициран с меланом, проследявайте редовно състоянието на бенките си при онкодерматолог.

Внимание: Солариум! Татуировки. Епилация. Бръснене

Солариум и излагането на слънце предразполага към появата на пигментационни петна и бенки. Поне 5-6 месеца след премахване на бенки не ходете на солариум.

Татуировки върху бенки също не се препоръчват. Процедурата по правенето им като цяло е травмираща и за напълно здравата кожа.

Епилация и бръснене са други две процедури, с които трябва да се внимава при наличието на бенки в третираните зони. Особено внимание се изисква при изпъкналите бенки.

Ако те са разположени в зона, която се подлага на бръснене и епилация, е по-добре да бъдат отстранени.

Профилактика на бенки и против тяхната поява

Профилактиката на бенки е изключително важна, но често не й обръщаме внимание. За да се избегне тяхната поява е необходимо да се избягва излагането на слънце в часовете от 12, 00 часа на обяд до 16,00-17,00 часа следобед.

Не мислете, че слънцезащитните кремове са само за плажа. Използвайте ги ежедневно. И винаги избирайте такъв с по-висок фактор (особено, ако кожата Ви е светла).

Старайте се кожата Ви да е оптимално хидратирана, тъй като прекомерната й сухота предразполага към появата на бенки.

Отказ от цигарите също е важна превантивна мярка.

Значение на бенки и гадаене 

Френски учени са убедени, че локацията на бенките носи определена символика. Ако образуванието се намира в областта на челото и по-скоро в неговата дясна част, ще имате кариера в политиката.

В случай, че бенката е в лявата част на челото, то Вие сте от хората, които мислят прекалено много за себе си и нямат приятели.

На дясната скула малката точица означава, че сте контактна личност. А от другата се появява при хора, които не обичат общуването с другите.

Ако образуванията се подреждат в триъгълник или овал, това е добър знак – ще се радвате на щастлив живот. (Още интересни гадания за значението на бенките)

Споделете с приятелите си този изчерпателен материал за премахване на неприятните бенки, за да бъде от полза и за тях. Ако статията Ви допада, гласувайте за нея, чрез бутона по-долу. Благодарим, че споделяте материалите ни и гласувате за тях!

Премахване на бенки – всичко, което трябва да знаем за това
4.6 (92.5%) 8 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

4 thoughts on “Премахване на бенки – всичко, което трябва да знаем за това

 1. Чесън. “преспива с лапата”? – не се ли притиска? Ако е така за колко време и колко често

  • 5 дни по няколко часа са окей. Мерси за забележката, оправихме го и в самия текст за премахване на бенки!

 2. Аз съм търсил всякакви видове крем за премахване на бенки, но така и не намерих нещо стойностно. Единствено дермазин върши работа, но той по-скоро е за профилактика, да не се появяват бенките. Кислородната вода ме е успокоявала временно, защото тя почиства от гадните микроби. Мазането с мед е вълшебно, когато бенката засърби. Но най-доброто и безопасното си остава да се забиеш при някой дерматолог. Аз ходя в болница “Вита” в София, там са добри докторите и са съвестни, и веднага ми свършиха нужната работа. Подозрителната бенка беше успокоена, а после и премахната. Иначе също от опит знам на жена ми, че най-добрите дерматолози и клиники са в Плевен. Ако вашият случай е по-сериозен, не си губете времето в София, а заминавайте за Плевен. Това е. Те са по-добри дори от лекарите във Варна, ако може така да обобщя.

 3. Имам премахната бенка от ръцете на д-р Брукнер в онкодиспансер Аспарухово – Варна
  Бенката беше двойник на Малигнен меланом
  Лично ме прегледа и изпрати д- р. Камбурова – Окръжна болница Св. Анна
  Доволна съм от вниманието и на двете много добри и внимателни
  Препоръчвам ги на пациенти с подобни проблеми

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *