Рецепти с бял пелин. Лекове със сладък пелин против рак и др.

Свойства и лечение с вълшебната билка, чай, рецепти. Видове. Сладък пелин (Artеmisia annua). Бял пелин. На таблетки и капсули, на прах.

Още в текста: Вино от пелин. Сладък пелин при рак. Действие в руската тройчатка с вратига и в триактал с орех и карамфил. Къде се бере и купува в България?

Див пелин, черен (Artemisia vulgaris). Чай от пелин при гастрит и язва. При акне. Цена. Обикновен пелин (Artemisia absinthium). Морски пелин (Artemisia maritima). При рак. За апетит. За пречистване. Вреди. Противопоказания. Странични ефекти. При диабет. За черен дроб. При паразити. Клизми. Отслабване. При хемороиди.
Свойства и лечение с вълшебната билка.
Неслучайно на познатия на нашите баби пелин се приписват чудотворни свойства. Сред най-популярните свойства на билката е способността й да действа апетитовъзбуждащо и противопаразитно.

Най-доброто природно средство за възбуждане на апетита и на най-злоядия човек е коментираната билка. Подходящ за целта е не само сладкият пелин, но и обикновеният, който с помощта на горчивите вещества в състава си стимулира апетита.

Пелинът е най-доброто природно средство за избавяне от глисти заради силните си противопаразитни свойства. Тази билка се изявява и като лек, стимулиращ жлъчната секреция.

Хипократ използвал това растение като средство за избавяне от ревматизъм и всички нежелани ефекти, произтичащи от това заболяване.

Състоянията, при които е препоръчително лечение с пелин са – анемия, болки по време на месец цикъл, както и неразположенията, характерни за дните преди неговото настъпване, смущения в цикъла ( нередовен, болезнен, силен), анорексия, жлъчно-каменни състояния, безсъние, панкреатит.

Общата отпадналост, както и такава, дължаща се на тежко боледуване, се преодолява лесно с помощта на билката.

При липса на мускулен тонус и отпусната мускулатура, смело посегнете към билката, присъстваща в повечето лекове в бабините тефтери.

Във всички тези случаи приемайте чай от растението, което е превъзходно средство за стимулация на тракта и лечение на жълтеница. Подходяща е комбинацията му с мента и стевия. В случай, че горчивият вкус на билката не Ви допада, заменете я с другата й разновидност – сладък пелин.

На любителите на винените напитки е познат божествения вкус на полусухото билково вино от пелин. В тази напитка полезното растение се съчетава с още 30 билки, които му придават невероятен аромат и завладяващ вкус.

Специфичен за него е леко горчив и стипчив вкус, който едновременно с това притежава сладостта на виното. Напитката се прилага и с лечебни цели, като за нея се знае, че тонизира целия организъм. Освен за подобряване на жлъчната, бъбречната и чернодробната дейност, тази напитка действа стимулиращо на апетита и на хормоните, важни за половата активност.

сладък пелин

Това е сладък пелин, за който е характерен по-благ вкус

Билката има още едно приложение, известно на нашите баби. С нея може да заместите скъпите ароматизатори за гардероба. (gotvach.bg)

Освен ароматизиращо, тя действа и антисекцидно като предпазва дрехите от досадните молци. За още по-силен и опияняващ аромат комбинирайте с лавандула.

Видове.

Сред известните видове пелин, използвани за лечебни цели, са познати общо 13 вида, разпространени по умерените географски ширини у нас. Белият пелин е сред най-разпространените видове от голямото семейство на билката, който се препоръчва за куп проблеми, свързани с функцията на женската полова система.

Познат е и друг вид пелин – черен пелин (Artemisia vulgaris), който традиционно се използва освен като подправка и за заздравяване на рани и при безсъние.

Интерес за фитотерапевти и учени представлява и така нареченият сладък пелин (Artemisia annua. Широкозастъпена е употребата му в козметичното и парфюмерийното производство.

Друг вид е така нареченият приморски сантонинов пелин – Artemisia santonicum, който е най-доброто средство против глисти.

С кулинарни цели (за овкусяване на ястия и туршии) се използва другият вид Artemisia uraouncmus – известен като тарос. Народната медицина препоръчва лапи с него за успокояване на ревматичните болки.

Другият вид пелин Artemisia abrotannm – познат у нас като декоративно растение е приложимо като лек срещу глисти и женски неразположения.

Познат е и така нареченият камфоров пелин, които се прилага при настинки и ставни болки. Както и името му показва в него се съдържа камфор. (kasnaprolet9999.blog.bg)

Сладък пелин (Artеmisia annua).

Безспорно свойството на другия вид – сладък пелин (Artеmisia annua), което най-силно привлича вниманието на учени и натуропати, е способността му да убива туморите и конкретно тези, поразяващи млечните жлези. Според твърденията тази билка лекува коварното заболяване само за ден, когато се комбинира с ударни дози желязо.

Както и името на сладкия пелин показва (от превод означава едногодишен), той е едногодишен вид срещан по всички краища в страната ни. То е по-ниско от останалите видове пелин и специфични за него са наситено зелените и назъбени листа.

Бял пелин (Artemisia absinthium).

бял пелин

Бял пелин – листата му са покрити със сребристо бели власинки, откъдето идва и името му

Един от видовете пелин е така нареченият бял пелин (Artemisia absinthium). Специфично за това сребристо растение са листата с бели мъхести власинки. Европа, а също и Сибир са местата, които растението е избрало за своя родина. Постепенно то е било пренесено и го други географски ширини.

Билката е възможно да достигне на височина от 40 до 120 см. Специфично за стъблото й е, че в долната част наподобява малък храст.

Стъблото е здраво и има дървесна структура. Съцветията на белия пелин представляват малки метлици, съставени от множество кошнички. Те са тръбовидни  и жълти на цвят. Специфично за тях е липсата на чашка, като вмести нея са разположени в съцветно легло.

Белият пелин ще откриете в предпланинските и равнинни участъци в цялата страна. Среща се предимно край огради, храсталаци и каменисти местности.

Използваеми са лечебни цели са жълтите цветчета на белия пелин и разлистената маса . Отрежете стръковете му на около 25 сантиметра от върха. Това се прави, когато растението е разцъфнало. Тогава се събира за лечебни цели, а те никак не са малко. Използвайте го при:

 • епилепсия
 • неврастения
 • безсъние
 • бяло течение
 • болезнен и нередовен цикъл – укрепва маточната мускулатура
 • родилни болки – нашите баби са ги облекчавали с бял пелин
 • гастрит и гастритни болки – когато заболяването протича с намалена стомашна киселинност
 • повръщане
 • липса на апетит
 • водянка
 • подагра
 • анемия
 • гръдна жаба
 • пърхот, екземи
 • ревматизъм

Вино от пелин.

Вино от пелин е традиционна българска напитка, която се приема не само с цел наслада на вкуса на ароматната билка, но и за лечение на анемия, безсъние, жлъчно-каменни заболявания, настинка, ставни заболявания (чрез налагане с компреси). Методите за приготвянето му са два – наложен пелин и обикновен пелин. По втория метод може да приготвяте виното, когато желаете.

Виното, приготвено по първия метод е по-ценно по отношение на неговия състав, но за направата му е необходимо не само повече време, но и усилия. Необходимо е да си набавите:

 • Малка бъчва, дренирана с лозови пръчки – поставете дренажа до изхода за отичане на течността през специалния отвор на съда
 • Грозде, препоръчвани сортове – Тамянка, Хамбурски мискет, Мускат Отонел
 • Висококачествено бистро вино на възраст поне една година
 • Ароматни и узрели плодове – за предпочитане са ябълки и дюли
 • Смлени или нарязани на парченца билки в следните количества – пелин (40 грама), кориандър (10 грама), комунига (20г), маточина (15 г), босилек, бял равнец, мента, жълт кантарион, бъзов цвят, мащерка, лавандула, риган – по пет грама от всяка; лайка и червен кантарион – по десет грама. Горепосочените количества са за сто литра вино.

Ето и как се прави уханното вино – започва се с ред грозде, следва ред от останалите плодове, като между тях се разстилат смлените билки. В тази последователност се редят пластове до заемане на две трети от обема на кацата. Върху последния ред се поставя така нареченото лъжливо дъно – поставка, която пречи на плодовете да изплуват на повърхността.

Съдът се допълва с вино, а върху него се запечатва лъжливото дъно, за да се спре изпаряването на въглеродния двуокис, който се отделя по време на частичната ферментация на гроздето. Ферментационният процес обикновено завършва напълно след 30-тия ден. При съхранение на кацата в помещение с температура около 12-16 градуса се създават условия за получаване на газирано вино.

Чрез виното в тази смес се извличат всички полезни вещества от билките и захарта, съдържаща се в плодовете. Съхранявайте на хладно съда с виното, чиято консумация се осъществява само през зимата.. При затопляне на времето, напитката става негодна за консумация. Допустимо е доливането на вино след източването на част от получената напитка, но количеството на долятата течност не бива да превишава повече от три пъти обема на първоначално вложеното вино.

Вторият вариант за приготвяне на напитката е известен като обикновен пелин. Приготвянето на винения извлек е бързо, но той не притежава мощните полезни свойства на наложения пелин. Към билките се прибавя вода (един литър вряла) и се настояват денонощие в съд, покрит с тензух и капак.

След изтичането на указания срок, билковата маса се отделя водата и се прибавя към литър вино. Виненият извлек настоявайте две денонощия, след което го смесете с водата от билките.

Полученото вино е нетрайно и трябва да се консумира бързо. Ако желаете да се наслаждавате за по-дълго на вкуса му, необходимо е стерилизирате бутилките, в които го съхранявате и да добавите консервант – два милилитра серниста киселина на литър течност. Добре е да подсладите предварително внесеното е рецептата вино, като го овкусите с около 30 до 50 грама захар на литър. (zajenata.bg)

Сладък пелин при рак.

Твърденията, че билката сладък пелин лекува рак, са на път да преобърнат живота на милиони пациенти с тази диагноза. Престижни научи издания разпространяват информация, че белият пелин е способен да пребори рака само за денонощие. Съставката, която буди интерес чудодейното растение, е артемизинин.

Установено е, че на нея се дължи мощния му антираков ефект. Само за по-малко от денонощие загиват 98% от клетки, носители на рак и особено тези, поразяващи млечната жлеза. Установено е, че екстрактът от растението има същия ефект и при рак на други органи.

Тези впечатляващи резултати се постигат, когато екстрактът бъде комбиниран с желязо. При самостоятелен прием на билката за горепосочения период загиват само 30% от смъртоносните клетки. За разлика от повечето лекарства против коварното заболяване, този лек атакува единствено болните клетки и запазва здравите невредими.

За развитието на тези клетки се изразходват запасите на желязо и затова набавянето му в комбинация с приема на артемизинин, помага за възстановява на организма.

Това откритие вероятно ще нанесе тежък удар на фармацевтичната индустрия, която реализира приходи в размер на милиарди долари всяка година от продажбата на лекарства за борба с рака.

Няколко европейски компании вече притежават права за производство на лекарства със съставката, извлечена от бял пелин, които ще бъдат предназначени за лечение на рак. (Блиц.бг)

На таблетки и капсули, на прах.

Освен по гореизброените начини за прием на пелин, неговите полезни вещества, можем да си набавим и приемайки дрогата, стрита на прах, на таблетки или капсули.

Прахообразната субстанция (количество – една лъжичка) разтворете в чаша вода или сок и консумирайте незабавно. Изпълнявайте това по трикратно, за да поемете необходимото количество полезни вещества, съдържащи се в растението.

Капсулите сладък пелин в концентрация от 425 мг се приемат веднъж дневно, заедно с храна. Освен екстрактът от билката в тях се съдържат и целулоза, желатин и магнезиев стеарат. Приемат се при проблеми с цикъла, безсъние, анемия и гореизброените заболявания и състояния, при които е препоръчителен прием на билката.

Капсули артемизинин с екстракт от бял пелин се предлагат вече и у нас. В продукта на Doctor’s best са запазени всички полезни компоненти в китайския пелин, както е другото име на белия пелин. Тях ще откриете на цена от сто лева за 90 броя. Препоръчва се приема им в съчетание с желязо, като той трябва да се осъществява на празен стомах.

Таблетки артемизин за съжаление за сега не са налични на БГ пазара, но на европейския пазар те са достъпни. Възможно е да ги поръчате онлайн.

Действие в руската тройчатка с вратига и в триактал с орех и карамфил.

Белият пелин е основен компонент в прочутата тройчатка (вариантите за нея са два – вратига, пелин, карамфил или карамфил, пелин и зелен орех) и таблетките триактал, разработени от д-р Хулда Кларк.

Концепцията, на която залага известната лекарка е, че изтребването на паразитите е единственият начин за изцеление от рак. Ролята тук на пелина е голяма и обусловена от славата на мощен противопаразитен лек.

Екстрактът от билката освен антипаразитното си действие е известен и с положителното си влияние върху синтеза на цистеин и метаболизма на хомоцистеин – фактори важни за успешната битка с рака.

Ползите на вложения пелин в триактал и тройчатка в битката с рака се засилват и от витаминния комплекс – В6, К, А и С. Първият е важен за костите, втория за кръвосъсирващите процеси, третият за нормалното функционира на клетките, а четвъртият витамин за имунната защита.

Подробно с начина, по който пелинът се влага в тройчатка и участието му в лечение на рак по начина, разработен от Хулда Кларк, имате възможност да се запознаете от изчерпателния ни материал по темата.

Къде се бере и купува в България?

В България билката пелин се бере в подпланинските полета и може да я откриете в близост до огради и по каменисти участъци. Лековитото растение е възможно да бъде закупено от добре заредените билкови аптеки. Аптеката, намиращ се на бул.”Скобелев” в непосредствена близост до Руски паметник в столицата, е един от обектите, от където може да бъде закупена билката.

Див пелин, черен (Artemisia vulgaris).

див пелин

Дивият пелин е силнотоксичен

Част от семейството на пелина е и познатият на билкарите като див или черен пелин (Artemisia vulgaris). Считаната за плевел билка е възможно да бъде открита край огради и реки на надморска височина до 1200 метра. Това храстовидно растение има здраво стъбло, от което се разклоняват няколко клончета. На височина може да достигне до метър и половина като листата са с наситен цвят (зелени и понякога дори червеникави) и аромат.

Цветните кошнички, които се отварят в периода на цъфтежа (от лято юли месец до ранната есен през септември), са обособени в съцветия, представляващи миниатюрни кошнички.

Специфично за този вид е високата концентрация на етерично масло и горчиви вещества. По отношение на апетитовъзбуждащите свойства и тонизиращото въздействие върху коремната мускулатура, билката е с по-слабо действие от обикновения пелин.

От древни времена отвара от билката се използва като средство за спиране на гърчове и предизвикване на аборт. (doctorbg.com)

Чай от пелин при гастрит и язва.

Обостреният гастрит е възможно да успокоите с чай от пелин, за чието приготвяне са необходими още две други билки – лайка и мента. Равни части от трите растения разбъркайте добре. За приготвянето на дневната доза от лека са необходими само две лъжици от билковата смеска. Това количество кипнете в шестстотин милилитра вода и разделете получения прецеден извлек на три части.(Фрамар.бг)

Чай от пелин се препоръчва единствено при язва, когато стомашната киселинност не е повишена. Билката се съчетава с градински чай – по една лъжичка от двете настоявайте за двадесет минути в шестстотин милилитра вода. Ежедневно преди храма (по три пъти) пийте по една трета чаша от тази запарка.  Приложението на този лек при язвени заболявания с повишена киселинност, резултатите не са благоприятни – болката се засилва.

При акне.

акне

Пелин за вътрешно пречистване при акне

При акне очистително на кожата действа прием на гладно на половин чаша чай от билката. Пригответе го като запарите половин лъжичка от дрогата за двадесет минути в горепосоченото количество вода. (Блиц.бг)

Цена.

Пликче с петдесет грама пелин може да закупите на цена от около 1,3 лв. Комбинацията от билки за приготвяне на наложен пелин струва 4,5 лв за приготвянето на 200 литра готова смес.

Обикновен пелин (Artemisia absinthium).

Белият пелин е известен още като обикновен пелин (Artemisia absinthium). Отличителни за него са високите количества горчиви вещества, които оказват дразнещо действие върху секреторните рецептори и това обуславя способността му да увеличава секрецията на тракта. Билката е силен спазмолитик. Първоначално след приема й се наблюдава потискане на нервната система, което след това изчезва.

Морски пелин (Artemisia maritima).

морски_пелин

Морски пелин – расте край водни басейни

Морският пелин (Artemisia maritima), както и името му показва вирее край водни басейни. Среща се по родното Черноморие. Билката се счита за силно токсична и напълно противопоказна за пациенти с нефрит. Противопаразитното и антитуморното й действие се допълва от способността й да гори брадавиците.

При рак.

При рак пелинът има лечебно действие, прилаган по способа на известната Хулда Кларк в комбинация със зелен орех и карамфил. Повече за него прочетете в нашия изчерпателен материал по темата ТУК.

Другата схема, по която е възможно да се лекувате, включва прием на компонентите отделно:

 • Тинктура от зелени орехи – две лъжици на ден, приемани вечер преди лягане или сутрин след ставане
 • Пелин – общо седем капсули от 200-300 мг, които трябва да бъдат приети наведнъж, най-добре сутринта
 • Капсули карамфил – общо три за деня, които също се приемат наведнъж.

За апетит.

Бял пелин и обикновен пелин са най-мощните лекове, справящи се с липсата на апетит. По една кафена чашка запарка от билката, приемайте преди основните хранения. Лечебната течност пригответе като киснете за час супена лъжица от дрогата във вода (един литър – вряла).

За пречистване.

За пречистване на тялото от токсини по осем пъти на ден приемайте по щипка стрит на прах сушен пелин, разтворен във вода. Паралелно с това приемайте и по щипка карамфил на прах, но само три пъти дневно.

Вреди.

Употребата на пелин за лечебни цели понякога нанася вреди. Специално внимание се обръща на предозирането с див пелин, което води до тежки интоксикации и до фатален изход.

Противопоказания.

Като всяка друга билка, така и коментираният в тази статия пелин крие противопоказания.

Известни са противопоказания за приема му при наличието на мозъчни кръвоизливи и язвени заболявания. При язва с хипертрофия на лигавицата и повишаване на киселинността, е възможно да доведе до силни болки и колики. Кърмещите майки също не бива да приемат билката под каквато и да е форма.

Странични ефекти.

С този природен лек не се прилага интензивно лечение с по-дълга продължителност от месец. Появата на атоничен запек се разглежда като страничен ефект от продължителната му употреба. Други нежелани ефекти са халюцинации, гърчове, главоболие.

При диабет.

Обикновен пелин, приеман под формата на чай, регулира захарта при диабет. В този случай е подходяща комбинацията на билката с посочените билки, листа от – черница, черна боровинка, глухарче. Запарката се приготвя с лъжичка от билковата комбинация, запарена за 20 мин. в чаша вода, а дозата се приема, разделена на три. (antidiabet.com)

За черен дроб.

Запарка от билката, приемана три пъти в количество от една кафена чашка, гарантира перфектна грижа за Вашия черен дроб. Лъжичка от билката заперете в двеста милилитра вода и киснете двадесет минутки.

При паразити.

При паразити мощно пречистващо действие има комбинацията от пелин+карамфил, която трябва да приемате седем дни. За качествено пречистване на тракта и дебелото черво се препоръчва 40-дневен пост. Добра алтернатива е и методът на Хулда Кларк с добавка на тинктура от зелени орехчета.

Клизми.

Приложението на клизми с отвара и пелин гарантира пълно унищожение на острици, аскариди, хелминти и др. паразити. Правете го редовно до положителни резултати. Методът е възможно да се съчетае с другите лечебни методи, но е неприложим при бременност и кърмене.

Отслабване.

Приемът на сто и двадесет милилитра дневно отвара от пелин гарантира бързо отслабване. Правете това една седмици, като приемите за деня трябва да бъдат общо три или четири и да се осъществяват след храна. Приет преди храна пелинът засилва апетита, а след хранене засилва метаболизма и това спомага за бързото топене на излишната маса.

При хемороиди.

Болезнените хемороиди ще премахнете с помощта на баня с пелин. Няколко клонки от растението поставете във вряща вода и постойте над парата, докато тя изчезне. Седем поредни дни повтаряйте тази процедура, а след това прекъснете за две седмици, преди да направите още един курс. (zajenata.bg)
Ако този изчерпателен материал за ползите от удивителния пелин Ви допада,споделете го с приятелите си.

Рецепти с бял пелин. Лекове със сладък пелин против рак и др.
4.2 (84%) 10 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

14 thoughts on “Рецепти с бял пелин. Лекове със сладък пелин против рак и др.

 1. От щатите си поръчахме 7 опаковки от висококачествен пелин,Artemisia annua ,но се оказа ,че повече от две не е редно да се пият ,остават ни 5 опаковки ако някой проявява интерес ,цената на опаковка е 50 лева.за 90 капсули 425 милиграма

  • Здравейте!
   Моля за телефон за връзка с вас, за да попитам някои неща преди да ви поръчам 2 опаковки от останалия ви пелин.

   Благодаря!
   И. Колчакова

  • Може ли да взема една опаковка.Има ли указание как се приема

  • Здравейте!Можели връска с вас за повече информация,

 2. Здравейте!
  Моля авторите на статията за спешен отговор на следният въпрос:
  Интересува ме как точно се използва билката сладък пелин в комбинация с желязо за лечение на рак и разсейки. Искам да помогна с тази информация на човек който е болен в краен стадий.
  Може ли в този случай сладкият пелин да се комбинира с коприва /тъй-като тя е по природа богата на желязо/, например в отношение 1:2 или 1:3 /пелин:коприва/, след което с 1 с.л. от сместа да се приготвя например чай със 500-600 мл вода и да се раздели на три приема за деня? По тази схема се приготвят стандартно много различни чайове от смеси.
  Моля дайте конкретна рецепта, начин на приготвяне, начин на употреба и времетраене на курса/лечението. Болният не живее в България, а в Русия, така че не може да се възползва от препаратите които се продават на българският пазар, но там може да си намери и купи билките.

  • Здравейте, Веселине. Вие знаете повече от нас и няма да можем да ви научим на нищо повече от това, което пише в статията.

  • Веселине,
   По темата за борба с рак използвайки билки, направо на руски, виж Виталий Островский (страница – http://vitaliyostrovskiy.ru, а едно от филмчетата му по темата – https://www.youtube.com/watch?v=pCUBgwEsF2Q – но има и още много други).
   Използвам случая да припомня, че гладуването – успоредно с осъзнаване на причините за болестта и изменение на начина на живот – особено сухото гладуване (а в това отношение, Русите са много напред), та, гладуването е идеално против всяка болест, гладуване от храна, от вода, но и от света, тоест, от обкръжението. От тук, всеки да си прави изводите, Бог е дал на всеки от нас здрав разум.
   Мир вам!
   p.s. Тук съм по случайност и малко е вероятно да съм в състояние да отговарям в бъдеще на евентуални въпроси.

 3. НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО И ДО ДЕН ДНЕШЕН НЯМА НИКАКВА РЕАКЦИЯ – ОТГОВОР НА МОЯТ КОМЕНТАР-ЗАПИТВАНЕ ОТ СТРАНА НА АВТОРИТЕ НА СТАТИЯТА?
  ТОВА Е МНОГО РАЗОЧАРОВАЩО.. 🙁

  • Съжаляваме за забавената реакция. Просто не сме компетентни да отговорим на трудния ви въпрос. Надявахме се някой от читателите да го направи, но явно и те или не са компетентни, или нямат желание да отговорят.

 4. Приемам сладък пелин на капсули но получавам сърбежи по кожата.приемам по 1 капсула сутрин след храна от една седмица.това страничен ефект ли е,ще отмине ли.който има наблюдения моля да сподели.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *