Мечо грозде – мощният лек при цистит, простатит и още куп болежки

Действие и приложение на прочутата билка Arctostaphylos. Чай от мечо грозде – приготвяне, прием и дозировка. При лечение на цистит. Противопоказания. Цена.

Още в текста: За бъбреци и при камъни.

При бяло течение. За деца. При бременност. На таблетки – същото ли е? Цена на чай, листа, плод и таблетки (капсули). За коса. При простатит. Странични ефекти + отровно ли е? Внимание: Черен дроб! За жлъчка – вреди или помага? За отслабване. При запек. Мнения, коментари, отзиви. Къде и кога се бере. Откъде се взима. Разлика с червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea, lingonberry или cowberry). На Тошков, на Билек, на Алин, на Биопрограма.

Действие и приложение на прочутата билка Arctostaphylos.

Полезното действие на билката мечо грозде (Arctostaphylos) при различни заболявания е известно от столетия. Днес това уникално по своя химичен състав растение е на особена почит в съвременната медицина, която влага екстракт от него в куп медикаменти за лечение на възпалителни заболявания на уринарния тракт и бъбреците.

Жлъчно- и бъбречно-каменните заболявания също се повлияват успешно от билката. Редица специалисти са убедени, че растението е най-мощното оръжие срещу цистит и пиелонефрити, което природата предлага. Проблемите с простатната жлеза също изчезват благодарение на лечение с билката.  Лек е още при бъбречна туберкулоза, отделяне на урина с кръв, диабет и бяло течение. Най-голям интерес предизвиква съставката арбутин, която регулира отделянето на пикочна киселина – веществото, което води до мъчителната подагра и още куп заболявания.

По отношение приложението на прочутата билка, то се осъществява по два метода – отвара и студен извлек. За приема й по първия метод се изисква варене половин час на една лъжица наситнени листа от растението в седемстотин милилитра вода, докато течността намали своя обем наполовина. Общо триста милилитра от този извлек представлява дневната доза, която е необходимо да бъде приета в три приема.

От студения извлек се пият по две лъжици общо пет пъти за деня, като за неговото приготвяне се изисква по-дълъг период от време – осем часа. Това е периодът, в който една супена лъжица от билката трябва да се кисне в двеста милилитра вода.

Чай от мечо грозде – приготвяне и дозировка.

Приготвянето на чай от мечо грозде не е сложен процес. Това, от което се нуждаете е супена лъжица листа от билките. Те се заливат с вода (0,5л)и течността се вари за около десет минутки. Количеството, което се изисква като дневен прием, са общо четири винени чаши. Консумацията на лека трябва да се осъществява задължително преди прием на храна. Към общото количество от извлека прибавете щипка сода бикарбонат.

Защо се добавя сода?

Вероятно Ви е любопитно защо се добавя сода и каква е ролята й в този лек. Антисептичното действие на съставките се активизира и засилва в алкална среда. А какъв по-добър вариант за алкализирането й чрез прибавянето на сода бикарбонат.

При лечение на цистит.

Горепосоченият лек е изключително ефективен при цистит. Билката има очистително действие и успокоява възпалените пикочни пътища. Активните й съставки действат оптимално в алкална среда. Алкализация на урината се постига чрез прибавяне на щипка сода бикарбонат в лека, както вече пояснихме. (bialotechenie.net)

За бъбреци и при камъни.

Коментираната билка се включва и в лечението на болни бъбреци, особено при наличието на камъни. Начин за тяхното разбиване и бързо отстраняване е приемът по трикратен по сто милилитра от лека, приготвен от две лъжици от следната комбинация – стръкове мечо грозде, царевична свила, корени от гръмотрън и магданоз, както и плодове от хвойна и троскот. Всеки от тези лекове се влага в билковата комбинация в равни количества.

мечо грозде

Мечо грозде цери куп болежки

Друга също толкова ефективна рецепта е смесването на следните билки – цикория, пчелник, хмел, жълт равнец, бял кантарион, царевична коса, брош и гръмотръм – коренища, които е необходимо да бъдат изкиснати във вода предварително. Приготвянето и приема на лека се осъществява по гореописания начин.

Друг вариант за приготвяне на билков лек по този начин е смесването на равно количества от следните билки – царевична свила, мечо грозде, листа от лешниково дръвче, дръжки от череши и семки от пъпеш. За кипването на отварата е необходимо две лъжици от сместа да бъдат запарени в шестотин милилитра вода (вряла).

Тези лекове са приложими при бъбречни инфекции, предизвикани от патогенни микроорганизми. В случаите, когато става въпрос за по-сериозни възпаления като нефрити билката има обратен ефект и е по-скоро вредна, отколкото полезна. (bb-team.org)

При бяло течение.

мечо грозде

Мечо грозде – ботаническа характеристика; в горния десен ъгъл – плодове, а в долния – цвят на билката

Удивителното мечо грозде участва и в билколечението на бяло течение. За приготвяне на ефективен илач срещу това досадно и упорито оплакване се изисква предварителното смесване на лайка, мащерка, мечо грозде и коприва – по сто грама от всяка трева.

Билките кипнете в шестотин милилитра вода и киснете половин час. Количеството, приготвено по този начин, разделете на три дози и всяка една тях пийте след хранене.

Мечото грозде избавя от този проблем и комбинирано с бял имел, коприва, червено подъбиче, мащерка и лайка по петдесет грама от всяка трева. Начинът на приготвяне и прием на лека съвпада с тези на гореописаната рецепта. (narodnirecepti.blogspot.com)

За деца.

Родителите, чиито деца имат инфекция на уринарния тракт, вероятно се питат дали билката е подходяща за лечение на най-малките. Ако малчуганът е под 4 години, не го лекувайте с това растение, тъй като то е противопоказно за пациенти под тази възраст.

При бременност.

При бременност съществува противопоказание за прием на лека в големи дози. Допустим е приема му само в умерени количества. Въпреки тази препоръка много специалисти считат, че мечото грозде е невъзможно да навреди по какъвто и да било начин както на бременната, така и на плода, развиващ се в утробата й. Това мнение потвърждават и десетките майки, споделящи във форумите, че чрез бременността единствено мечото грозде ги е избавило от цистита. (club.biberonbg.com)

Неприятното заболяване обикновено се изостря през този деликатен период от живота на жената. Ситуацията се усложнява още повече от факта, че не всяко лекарство е подходящо за прие по време на този период.

На таблетки – същото ли е?

цистит

Мечото грозде предлага спасени от цистит

Приемано на таблетки мечото грозде лекува всички възпалителни заболявания на бъбреците и пикочната система. То действа нормализиращо на процесите, свързани с отделяне на урина, както. Известна е и способността му да предотвратява отлагането на камъни в пикочната система.

Лесни за прием са таблетките мечо грозде, които е необходимо да бъдат приемани по общо шест броя на ден (препоръчителен вариант три пъти по две). Ползите от приема им са забележими след около три седмици. За трайни резултати този период не е достатъчен. Капсулите трябва да бъдат приемани поне пет-шест месеца.

Цена на чай, листа, плод и таблетки (капсули).

Мечо грозде в различните му варианти за прием е достъпен лек по отношение на неговата цена. Чай в пакетче е възможно да откриете на цена от около 2 лв, която зависи от фирмата производител.

Листа от билката се предлагат на около 2 лв за пакетчето. Ако се спрете на този вариант задължително е прецеждането на извлека.

Плод мечо грозде е по-трудно да откриете. Повечето добре заредени билкови аптеки предлагат този лек и то на достъпна за всеки цена около 2-3 лв за пакетче. Въпреки, че те не се отличават с добри вкусови качества за тях е известно, че са богати на желязо и витамин А. (moetodete.bg)

Таблетките на Тошков се предлага на цена от 12 лв за 120 броя. С опаковката ще покриете необходимото количество от лека за двадесет дни от терапевтичния курс с добавката.

Капсули сто броя Науд фудс в най-силната концентрация 500 мг се предлагат на цена от двадесет и два лева, на Нейчър Уейл сто капсули 480 мг – седемнадесет лева. На Био Херба също количество капсули, но в концентрация от 250 мг струват десет лв. (Фрамар.бг)

За коса.

Невероятното мечо е превъзходно средство, което гарантира по-бърз растеж на косата, когато той е забавен по някаква причина – стрес, косопад, хормонални проблеми.

Достатъчни са две супени лъжици от лека, които се варят в триста милилитра вода, докато нейното количество стане 150 мл. Този извлек (задължително да бъде прецеден) втривайте в косата няколко пъти седмично, по-специално в нейните корени, за да подсилите растежа й и да заздравите корените й. (recepty.bg)

Петър Дънов също препоръчва този лек. Според него той не само е подходящ срещу косопад и опадване на косата, но и помага за по-лесното й стилизиране. С извлека, приготвен по гореописания начин, намокрете гривата си изчакайте пет минутки преди да я срешите. Придайте й желаната форма. Това средство гарантира лесна стилизация и запазване на придадената форма. (dunov-knigi.com)

Неслучайно някои производители на козметични линии за коса залагат на екстракт от мечо грозде. Него ще откриете в шампоана за коса на руския гигант Фаберлик, който е от серията продукти, обогатени с екстракти от арктически билки, уплътняващи и заздравяващи тънкия и лишен от блясък косъм.

От антиоксидантното действие на екстракта от мечо грозде се е възползвала и компанията, произвеждаща мигновено проникващата в косата маска Алокси. Мазилото съживява незабавно сухата коса благодарение на масло от карите, авокадо, купуако, маслинено масло и цели десет растителни екстракта – женшен, мечо грозде, нар, лайка, женско биле, алгае, ехинацея, борова кора, зелен чай и гроздови семки. (Фрамар.бг)

При простатит.

простатит

Мечото грозде помага и при простатит

Неприятният простатит е кошмар не само за мъжете в напреднала възраст. Той не подминава и младите мъже, при които причината за появата на простататното възпаление е прекаран трипер. Заболяването често е последствие от уринарни и бъбречни инфекции, настинка и чести полови контакти.

И тук коментираният природен лек се използва като средство за лечение. Дънов го препоръчва в следната комбинация:

 • мечо грозде – сто грама
 • алтея (корени)
 • бреза (листа)
 • бяла черница (листа)
 • гръмотрън (корени)
 • жълт кантарион,
 • червен кантарион
 • златник (листа и върхари)
 • леска (листа и кори от младите клонки)
 • полски хвощ (листа и цвят)
 • хмел (шишарки) – по петдесет грама от всяка от гореизброените билки

Запарете в литър вода общо четири супени лъжици от тази смеска, прибавяйки към нея и стрито на ситно ленени и конопени семена – по една лъжичка+супена лъжица корени от магданоз. Варете на умерен огън за десет минути.

По една чашка от приготвената отварка пийте десет минути след прием на капки, препоръчани от лечителя. Дозата от тях за еднократен прием е двадесет капки и за приготвянето им е необходимо да закупите от аптеката следните тинктури – валерианова и от глогов цвят. Смесете по двадесет грама от всяка, като прибавите още и:

 • ментови капки – общо десет
 • вода от горчиви бадеми – петнадесет грама
 • камфор – един грам

Двадесет капки от приготвения лек се накапват върху бучица захар и тя се приема трикратно в период от двадесет минути преди хранене. Десет минути след нея следва прием на гореописания лек – билковата композиция с мечо грозде. От чудотворната отвара се приема по чашка и два часа след хранене.

Народният лечител препоръчва като допълнение към вода лечение  клизми с топла лайкова отвара, фрикции с хладка вода в зоната на половите органи и подмишничните ямки, както и на постоянно самовнушение.

Не е за пренебрегване и препоръката на известния лечител за направата на лапи, които се налагат в интимната област. Торбичка от тънко хасе напълнете с пюре от печен лук и десет-петнадесет сини сливи. За отнемане на излишната течност от лека се прибавя и малко царевично брашно. (dunov-knigi.com)

Относно продължителността на лечението, лечителят съветва то да продължи до пълни излекуване като се съчетае с подходяща диета и достатъчно почивка.

Странични ефекти + отровно ли е?

Билката е колкото полезна, толкова и опасна и в това твърдение ще се убедите, запознавайки се с всички странични ефекти от терапията с нея. Сред най-често срещаните са повръщане и гадене, които се дължат на високите нива танинови вещества.

На вредата й върху черния дроб ще се спрем малко по-долу. Билката повлиява негативно и на абсорбацията на хранителни вещества. Този негативен ефект се засилва още повече, когато тя се приема с неутрализиращи агенти.

Остри пикочни възпаления също не са изключени, когато се злоупотребява с лека. Болки в стомаха също не са изключени като страничен ефект в резултат от продължителната употреба на билката.

Лечение единствено с нея (монотерапия) е препоръчително да се осъществява за срок от седмица, най-много до две, но не по-дълъг. (nanocom-bg.com)

Дивите боровинки, както още билкарите наричат коментираната билка, са силно токсични и отровни, приемани в големи количества. Преди започването на билкотерапия с лека е необходимо съгласие от наблюдаващия Ви лекар, както и постоянен контрол от него по време на терапията.

Задължително е стриктното спазване на посочените пропорции за приготвяне на билкови смеси с билката.

В редки случаи като страничен ефект се наблюдава алергия към билката. Оплакването от шум в ушите също е сред срещаните неприятни въздействия на лека. Възможна е и промяна в зрителните пигменти и слепота, до която се стига след продължително лечение с растението.

Промяна на пигментите, определящи цвета на урината към прозрачно и зеленикаво, също се наблюдават при част от пациентите.

Внимание: Черен дроб!

Мечото грозде е билка, с която трябва да внимавате, тъй като е възможно да нанесе сериозни поражения на Вашия черен дроб. Вината за това е на съединението хидрохинон, което се отделя от арбутина в билката. Увреждания на черния дроб е възможно да настъпят не само след прием на превишени дози, но и при прием на лека за период, по-дълъг от седмица. (nanocom-bg.com)

За жлъчка – вреди или помага?

Болната жлъчка се повлиява положително от мечо грозде. Билката насърчава секрецията й спомага за изхвърляне на отложените в нея камъни и песъчинки. Лекът (отвара от две лъжици от лека във вода – шестотин милилитра) приемайте трикратно. Пригответе отварката, използвайки двата компонента в гореописаното съотношение като течността се вари, докато обемът й в съда се редуцира с една втора.

За отслабване.

отслабване

Мечо грозде за бързо отслабване

За плавно и най-вече здравословно отслабване без негативни ефекти доверете се на дивите черешки, както още е известно на билкарите мечото грозде. Лекът не само засилва диурезата и това води да изхвърляне на излишната вода от тялото, но и стимулира разграждането на мастните депа и спомага за извличането на всички мазнини от тялото.

В комбинация с билките  резене, гръмотрън, слез, лавандула, сена,зърнастец, ревен и розови пъпки, мощното отслабващо действие на този лек се засилва многократно. Освен това има слабителен ефект. В тази връзка също се разглежда ефективността на чая при отслабване.

Задържането на отпадни вещества в тялото за по-дълъг период, също е предпоставка за напълняване. Този ефект се избягва благодарение на чая на „Билкова аптека“, който не само помага за изгаря на мазнините, но  и за справяне със запек. С голям успех се ползва за отслабване в комбинацията Фигурин, където заедно с други билки води до сполучливо управление и контрол на теглото. Виж ТУК!

При запек.

Освен в гореописаната комбинация билката се прилага и самостоятелно за справяне с мъчителния запек. Приемайте ежедневно по около 300 мл чай от лека, с чиято помощ ще насърчите дейността на ленивите черва. Билката оказва дразнещо въздействие върху тракта и приемана във високи дози предизвиква диария.

Мнения, коментари, отзиви.

Във форумите ще откриете различни мнения и коментари за лечението с тази билка. Сред тях не липсват както положителни, така и отрицателни . Ето и някои от тях:

 • Деспина споделя във форума forum.all.bg, че на нея билката не е помогнала за справяне с цистита и все още търси лек против него.
 • На същото мнение и потребител на forum.abv.bg, опитал лечение с билки на упорития цистит, сред които и мечо грозде
 • Друг потребител на същия форум не подкрепя това мнение и споделя, че при него лечението с мечо грозде е довело до желания ефект.
 • Читателка на cosmopolitan.bg пише, че няколко пъти е провеждала лечебни курсове с билката при цистит и това е единственото, което я спасява.
 • Читателка на tialoto.bg препоръчва съчетанието на прием на мечо грозде с Уринал, което според нея е перфектната комбинация.
 • Не на същото мнение са други потребители на форума, които са скептично настроени не само към лечението с мечо грозде, но и като цяло срещу билкотерапията на подобно сериозно заболяване.

Противопоказания.

Високите стойности на танини в билката определят нейните противопоказания в определени случаи. Препоръките за лечение с това природно средство не се отнасят следните групи – пациенти под дванадесет години, бременни и кърмещи жени. Дози и в малки дози билката действа като маточен дразнител.

Недопустима е комбинацията с препарати, използвани за повишаване на уринната киселинност. Антибактерицидното действие на лека намалява и когато бъде комбиниран с кисели храни или алкална диета.

При наличието на чернодробни заболявания мечото грозде е задължително да се избягва.

Къде и кога се бере?

Периодът от месеците юни-юли е най-подходящ за бране на мечо грозде. Точно тогава билката цъфти и всеки, който желае да си набере трябва да знае, че се режат само младите облистени разклонения, без стъблото. Не изтръгвайте растението в корена. Изберете топъл и слънчев ден, в който да наберете билката.

Събраните стръкове сушете на проветриво място. След изсушаването им  отделете листенцата едно от друго и ги стрийте леко. Съхранявайте наситнените листа в хартиени пликове.

Тази билка може да откриете във високите части на цяла Европа.

Откъде се взима?

Коментираният природен лек е възможно да откриете в почти всяка аптека. В случай, че нямате възможност да си набавите билката, просто се отбийте в близката аптека, за да я закупите.

Разлика с червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea, lingonberry или cowberry).

червена боровинка

На пръв поглед може да объркате червената боровинка и мечото грозде

На пръв поглед между еднаквите по външен вид мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi , Asteraceae)и червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea, на английски език lingonberry или cowberry) не може да се установи разлика, но такава съществува и тя е най-вече във вкусовите качества на плодчетата. Тези на диворастящия храст са известни като любима храна на мечките, откъдето произхожда и името на билката, но са всъщност безвкусни и нямат нищо общо със стипчавия вкус на червената боровинка.

Удивителната прилика между двата вида се дължи на факта, че те принадлежат към едно семейство. Обединява ги още и способността им да лекуват възпаления на пикочните пътища. Не случайно комбинацията се използва от фармацевтичните компании за разработка на успешни формули срещу цистит.
Мечото грозде е диворастящ храстовиден вид, чиято височина не надминава 20 см. Двойно по-висок е храстът на червената боровинка. Второто растение се среща в диворастящ вид, както и култивирано и височината му е около 40 см. Отличава се с тъмно зелени листа със специфичния за тях блясък и тъмни петна по тях.
Плодовете на втория вид са не само с по-добри вкусови качества, но и достигат по големи размери.

По отношение на химичния състав, той е идентичен и при двете растения. Както в мечото грозде, така и плодовете и листата на червената боровинка присъства арбутин.

На Тошков, на Билек, на Алин, на Биопрограма.

Сред най-популярните таблетки мечо грозде, предлагани на пазара, са тези на д-р Тошков. Добавката е във фамацевтичната мрежа от осем години. Въпреки утвърдеността й на пазара като марка, мненията са противоречиви и не са еднозначни.

За изключително благоприятна се счита комбинацията с добавката „Урофит“. Суровините, вложени в продукта, са добити от екологично чист район. Използвани са билки от планинските полета на Пирин, Стара планина и Рила.

В една таблетка се съдържат триста двадесет и пет мг активно вещество, което е комбинирано с инулин. Приемат се за срок от шест месеца за постигане на лечебен ефект. Възможна е комбинация с лекарствата, предписани за лечение на инфекции на пикочните пътища, както и с билкова терапия. (Фрамар.бг)

Ефектът от лечението се усеща още на третата седмица след приема на първата таблетка. Препоръчителната доза е общо шест таблетки за един ден, разпределени в три приема.

Невероятен тоник за пикочните пътища, особено когато те страдат от пикочна инфекция, е чаят мечи грозде на Билек. Този напълно естествен продукт, в който не се съдържат ароматизатори, стабилизатори и кофеин, е прекрасна алтернатива за прием на билката.

Напълно натурален продукт, изчистен от примеси и добавки, предлага и Алин. Чаят чисти камъни и пясък в бъбреците и жлъчката. Притежава  и затягащ ефект, което го прави изключително подходящ при диария. (befit.bg)

Друга достъпна алтернатива на чай от тази удивителна билка предлага Биопрограма. По 20 филтърни пакетчета се съдържа във всяка кутия чай. Всяко пакетче представлява количеството, необходимо за приготвяне на чаша-две чай. Него е необходимо е да залеете с около 250-300 мл вода (вряла) и изчакате около 15-20 мин. преди да консумирате билковата течност.

Споделете с нас Вашето мнение и опит с прочутото мечо грозде, тъй като Вашето мнение от голямо значение за нас. Гласувайте за тази статия и я споделете, ако тя Ви допада.

Мечо грозде – мощният лек при цистит, простатит и още куп болежки
3 (60%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *