Световъртеж – всичко за симптома + уникални лекове при виене на свят

Първа помощ при световъртеж (виене на свят) и причини: Дълбоко дишане. Пийте вода! Яжте. Джинджифил. Лимон. Амла (Phyllanthus emblica). Мед. Гинко билоба. Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Допълнителни съвети. Лечение на световъртеж с лекарства (хапчета). Хомеопатия. Други рецепти и билки. При виене на свят и гадене. В легнало положение. Виене на свят сутрин. Ако е с шум в ушите, психогенен, със замайване. Вестибуларен световъртеж с нарушено равновесие. При деца. Внезапен световъртеж. При ошипяване на врата (шипове). Средно ухо и виене на свят. Упражнения.

Първа помощ при световъртеж (виене на свят) и причини: Дълбоко дишане.

Виене на свят е неприятен симптом, който е в състояние да внесе хаос в ежедневието, затруднявайки изпълнението на рутинните дейности.

Вероятно и Вие поне веднъж сте изпитали комшарното усещане, че главата Ви се върти.
Още нещо интересно ТУК: Защо е полезно да си говорим сами и как?!
Това неприятно усещане, свързано с липса на стабилност, а често и със загуба на равновесие, е възможно да предизвика припадък (загуба на съзнание).
Световъртежът не е болест. Симптоматиката се дължи на други заболявания и е свързана със състояния като ниско налягане, сърдечни проблеми, неврологични оплаквания,малокръвие, алергични заболявания, ниски стойности захар в кръвната плазма, шумене в ушите и инфекции, засягащи ушните канали, зрителни смущения, мигрена, усещане за повишена тревожност и сериозни наранявания на главата.

Виенето на свят като симптом често е обусловено от дехидратиране, морска болест, стрес, прекомерна физическа активност, хормонални измениения и странични ефекти от прием на медикаменти.

виене на свят

Виенето на свят е неприятен симптом

Кошмарното усещане често се проявява заедно със симптоматика като фалшиво усещане за движение (усещате, че тялото Ви или всичко около Вас се движи), промени в зрението, главоболие и аномалии в пулса.

Не рядко за замайването е отговорен и шумът в ушите, болката в гърдната област, слабостта, гаденето, повръщането.

Ако появата на световъртежи не е прекалено честа използването на някои естествени средства за избавяне от кошарните простъпи. При положение, че симптоматиката не заглъхва и след тяхното приложение или пристъпите се проявяват често, консултацията с лекар за точно диагностициране и предписание на адекватно лечение, е наложителна.

Дълбокото дишане е сред най-успешните техники за овладяване на световъртежа. Техниката допринася за осигуряване на приток на необходимата доза кислород към мозъчните гънки, което обуславя релаксиращия ефект върху нервната система и води до отшумяване на световъртежа.

Настанете се удобно (седнете или легнете). Поставете едната си ръка върху коремната област, а палеца (на другата) върху едната ноздра и задръжте устата си затворена.
През отворената ноздра вдишвайте бавно, опитвайки се да поемете и задържите възможно по-голямо количество въздух в корема си.
Задръжте вдишания въздух и затворете двете ноздри и устните си. След две секунди, издишайте бавно, опитвайки се да изпуснете задържания в корема си въздух. Повторете цялата тази процедура десет последователни пъти.

След това останете безмълвни и без да се движите за около пет минути и поемете въздух, за да избегнете появата на замаяност отново.

Пийте вода!

Дехидратацията и приемането на оскъдни количества вода е главен фактор за дискомфорт и здравословни проблеми и конкретно за появата на сиптома виене на свят. Смущенията във водния баланс са следствие от повръщане или диария, причиняващи смущения в хидро баланса.

При усещане за замаяност и отпадналост, опитайте се да погълнете чаша вода. За да избегнете дехидратацията и последващото от нея виене на свят в шах, поглъщайте големо дози вода през деня.
Опитате билков чай ​​подсладен с малко мед, зеленчукови супи и бульони или итаминозни плодови сокове, които също спомагат за избягване на риска от дехидратация.

Яжте.

Симптомът виене на свят е вероятно да се прояви като резултат от ниски стойности на кръвната захар. Гладуването крие потенциален риск от световъртеж. Затова не гладувайте и хапвайте нещо всеки път, когато усетите, че започва да Ви се вие свят.

Препоръчително е като първа храна да се приема лека закуска, която съдържа във високи количества въглехидрати или захар като шоколад и банан. Всеки плод, съдържанщ вода във високи дози, върши перфектна работа.

Купичка мляко (кисело) с прибавени към него плодове е само една от прекарсните алтернативи за пълноценна закуска, с чиято помощ се избягват всичките неприятни върху здравето последствия от гладуването. Знайте, че шепа печени ядки също е прекрасна алтернатива.
Световъртеж, проявяващ се заради анемия, наличието на ниско налягане и ниска стойности на кръвна захар, се преодолява чрез консумирането на храни, съдържащи високи дози желязо, вит. А, фибри и фолиева киселина.

Включете към хранителния си режим продукти, съдържащи в ниски дози захар и мазнини. Консумирайте желязосъдържащи продукти като тофу,черен дроб, аспержи, спанак, леща, бадеми, фурми и обогатени с витаини зърнени закуски. Вероятно лекуващият лекар ще Ви назначи прием на добавка желязо. Избягвайте напитки енергизиращи напитки като кафе, както и такива съдържащи алкохол като бира и вино, за които се знае, че действат блокиращо при усвояването на този елемент.
Витамин С съдържащите храни в диетата (най-богати на него са цитрусите – лимон, портокал, грейпфрут), както и чушки, броколи и спанак, също играят важна роля за овладяването на проблема.

Яжте малки порции няколкократно и не пропускайте нито едно от храненията, особено първото за деня – закуската.

Джинджифил.

Познатият от векове като лекарство джинджифил, е превъзходен лек за справяне с неприятните световъртежи, не по-малко неприятното гадене, което често придружава симптома. Древният корен стимулира кръвопритока към главата, както и към други части, помагайки за намаляване интензивността, с която се проявява световъртежа.

Дъвченето на малка парценце корен (задължително в свежо състояние) или смученето на джинджифилови бонбонки спомага за преодоляването на този неприятен проблем.
Чай от него, приеман няколкократно, ще помогне за справяне със световъртежа.
Друга алтернатива е приемът на добавки с екстракт от корена след предварително консултиране с лекар за предписване на подходящата доза за прием.

Лимон.

Друго отлично средство за справяне с неприятния световъртеж е цененият като имуностимулант лимон. Медицинската стойност на витаминно съдържание (безценният витамин Ц) в цитруса се изразява и в подпомагане на организма да се пребори със заболяването. Други ценни хранителни вещества в плода го превръщат в естествено енергизиращо средство, което освежава и бързо снема стреса.

С две супени лъжици захар смесете сок от 1/2 лимон във вода (двеста милилитра). Погълнете го, за да настъпи мигновено облекчение.
Друг вариант е приемът на течност, приготвена от сок от лимон – лъжица, чер пипер в прахообразна форма – една щипка и същото количество сол към една чаша вода три пъти дневно.

Амла (Phyllanthus emblica).

Индийското грозде (или още цариградско), известно също като амла (Amla), е друг популярен аюрведичен лек срещу виене на свят. Изобилието от витамините С и А засилва имунитета и подобрява кръвообращението, като същевременно спомага за лечение и предотвратяване на световъртеж.

Пригответе паста от плода – използвайте двоя броя или прах от него, който се предлага в био магазините у нас. Със семена от кориандър  в количество от две лъжици, смесете с амлата и чаша вода. Лекът престоява през нощта и се пие сутринта няколко поредни дни по една доза.

Мед.

Благодарение на съдържащите се естествени захари в изключително полезния мед, той незабавно повишава енергийните нива и помага да се предотврати виенето на свят. Нещо повече, той е възможно да попречи на редуцирането нивата на кръвната захар – една от най-вероятните причини за пристъпи на световъртеж.

Прием на смеска от две супени лъжици от всеки един от изброените компоненти –  мед, нефилтриран оцет (ябълков) в чаша вода – студена или топла, е друг домашен лек с мощно действие. Приемайте го два пъти дневно.
Друг вариант – супена лъжица мед и лимонов сок (същото количество) в двеста милилитра вода (трябва да бъде топла) е лек, гарантиращ незабавно облекчение при пристъп на световъртеж.
Възможно е смесването на равни количества мед и лъжичка за приготвянето на лек, който се поглъща еднократно, ежедневно – най-добре сутрин за срок от няколко седмици.

Гинко билоба.

гинко билоба

Гинко билоба лек при световъртеж

Билката гинко билоба е още един от мощните домашни лекове при световъртеж, доказал ефективността си преди хилядолетия. На него се дължи заслугата за стимулиране кръвопритока към главата, което стопира или предотвратява напълно настъпваето на световъртеж.
Тази билка е лесно откриваема и в таблетна форма, обогатена с течен екстракт и изсушени листа от билката. Стандартната доза е от 120 до сто и петдесет милиграма извлек от растението, приеман на три отделни дози за няколко последователни месеца.

Уточнение: Регистрирани са взаимодействия на билката с някои лекарствени препарати. Консултацията с лекар е задължителна преди да пристъпите към приема на екстракта.

Моминска вратига (Tanacetum parthenium).

Друга изключително мощна билка за справяне със световъртежите е моминска вратига, чието латинско наименование е (Tanacetum parthenium). Тя лекува симптомите, придружаващи световъртежите, като болки в главата, гадене, повръщане и също подобрява кръвообращението.

Яжте по няколко пресни листа от тревата, винаги когато усетите замаяност, за да преодолеете симптомите и предотвратите пристъпите.
Запарка от чаена лъжичка изсушени листа от гореспоменатата билка заедно с мента във вода (гореща в количество една чаша) за период от двадесет минути, приемана няколко пъти дневно, също предлага ефективно решение на проблема.
Алтернатива е приемът на вратига като добавка.

Допълнителни съвети.

вратига

Вратига – лек при виене на свят

С тези допълнителни съвети ще преодолеете по-лесно пристъпите на виене на свят. Когато се почувствате отпаднали или замаяни релаксирайте няколко минутки в седяща или лежяща позиция на тялото.
Концентрацията и задържането на погледа върху заобикалящите ви обекти, които не се движат, също помага значително. Тази техника ще разсее ума Ви.
Включването на физически упражнения като допълнение към ежедневните дейности, за да се засили кръвопритока и да се предотврати световъртеж, е задължителна част от лечението.
Масажите на тялото веднъж седмично с цел стимулиране на кръвообращението също е задължително. За да спомогнете възстановителните процеси и цел неминимизира усещането на замаяност и отпадналост, движете си и съответно си почивайте, когато имате нужда от релакс.
Запишете се на  йога и започнете да се  занимавате с медитация, защото това е разковничето за туширане на проблеа.
Избягвайте продължителното движение и изправяне изведнъж, особено ако и преди сте се оплаквали от световъртежи.
Избягвайте да шофирате, ако усещате замаяност.
Консуацията на кофеинсъдържащи напитки, алкохолни и тютюневи изделия, също не е желателна, защото веществата в тях водят единствено до влошаване на състоянието.

Лечение на световъртеж с лекарства (хапчета).

За ефективно и трайно лечение на световъртеж често предписвани лекарства са сругерон (циниразин), валтрекс. За потушаване на възпаленията във вестибуларния апарат препоръчителни са меклизин и диазепам. Когато оплакването се дължи на вирусна инфекция, ацикловир е спасението.

Хомеопатия.

От лековете, предлагаща съвременната хомеопатия, Вертигохил е най-популярният лек. От него пойте по три таблетки, общо 3 (три) пъти за един ден до отшумяване на проблема. При чести и продължителни пристъпи медикаментът трябва да бъде приеман през петнадесет минути.

Други рецепти и билки.

Билките могат да изиграят първостепенна роля при спирането на световъртеж. Консултирайте се със специалист преди започването на нов метод на лечение.

Китайските билки също са алтернативен вариант за спиране на замайването, особено при пациенти, страдащи от болестта на Мениер и заболявания на средното ухо, което причинява световъртеж. Съчетанието на традиционни китайски билки с канела и джинджифил също има положителен ефект при овладяване признаците на световъртеж. (livestrong.com)

Валериана е другата природна алтернатива за справяне със световъртеж. С нея оплакването се лекува като приемате по лъжичка от тинктурата ежедневно.

Изсушените цветове от детелина също помагат за справяне с проблема. Поставете част от сухата билкова маса в стъклен буркан и залейте с водка в количество, покриващо билката напълно. След две седмици извлекът се филтрира. Пациентът е необходимо да приема лъжица от тинктурата, разтворена в сто милилитра вода (на  четири приема за един ден).

При виене на свят и гадене.

Виене на свят и гадене са общи оплаквания, които често вървят ръка за ръка. Обикновено наличието на двата симптома е причината да потърсим помощта на наблюдаващия ни лекар. Съществува широк спектър от причини за тези симптоми и повечето от тях не са сериозни.

Усещането за замаяност или световъртеж често е придружено с гадене. Когато човек се оплаква от световъртеж и гадене, други симптоми могат да бъдат и изпотяване, прималяване и болезненост в гърдната област. Възможно е усещането  за физическа немощ и загуба на равновесие, което често е придружено от сърцебиене (забавен или бърз сърдечен ритъм) и замъгляване на зрението. Въпреки, че на някои е възможно просто да им се повдига, а за други повръщането е част от проблема.
Около 20% от това състояние, известно като вертиго, се срещат при по-възрастни пациенти. Хората, които страдат от това, често се чувстват замаяни.

В легнало положение.

В легнало положение също е възможно да изпитате виене на свят. Всяко изменение в позицията на главата, например при ставане от леглото или навеждане, отключва световъртежите. За засегнатите лица се отнася препоръката за вдигане на глава и опъването й назад за облекчаване на чувството за премрежване на погледа. Този симптом може да възникне изведнъж и да се проява периодично, траейки няколко минути. Понякога той е много по-продължителен.

В повечето случаи причините са известни и са травма на главата, нараняванията от удар, мигрена, проблеми на вътрешното ухо, болест на Мениер и вестибуларния нерв.

Виене на свят сутрин.

Виена на свят се появява и рано сутрин. В повечето случаи на това оплакване, състоянието се подобрява без лечение. Пациентите се съветват да избягват резки движения, които могат да причинят това неприятно състояние. Бавното ставане и постепенно изправяне сутрин от леглото и използването две възглавници под главата по време на сън, са друга важна препоръка. Специални упражнения също са ефективни в този случай.

Сред възможните причини за световъртежите сутрин е бременността. Бременната е необходимо да се храни пълноценно, тъй като ниските нива на желязо и хемоглобин са възможна причина за оплакването през този деликатен период.

Ако е с шум в ушите, психогенен, със замайване.

Колебания на налягането вътре или извън ушите е възможно да предизвика световъртеж и гадене. Промяна в налягането на вътрешното ухо е факторът, предизвикаща виене на свят. Увеличаването на средното налягане на ухото се получава по време гмуркане или пътуване в самолет.

Световъртежът е възможно да бъде съпътстван от шум в ушите. Към тези две оплаквания е възможно да се появи и повръщане. Диагнозата в този случай е отоневрологичен синдром и интензитета на проява на симптомите зависи от кръвното налягане и от положението на главата.

Методът на лечение се определя спрямо причината за възникване на оплакването и може да включва медицински или хирургични методи. Хората, които са чувствителни, е добре да използват тапи за уши,с цел предотвратяване сензорните колебания в налягането.

За психогенен световъртеж става въпрос, когато симптомите са налични при нормално вестибуларна дейност.

Вестибуларен световъртеж с нарушено равновесие.

Когато световъртежът протича с нарушено равновесие, обикновено едва тогава се сещаме да потърсим помощ от лекар.В тази ситуация става въпрос за вестибуларен световъртеж, причинен от заболявания на средното ухо. Смущенията в равновесието се изразяват в трудност за придвижване от страна на пациента, който върви с подкрепа.

Специфично за това вестибуларно оплакване е посоката на световъртежа, която е възможно да е не само хоризонтална, но и вертикална. Пациентът усеща тялото си сякаш потъва или се издига.

Оплакванията като шум в ушите, промяна в пулса и дори повръщане се проявяват най-често след рязка смяна на положението на главата.

При деца.

Виенето на свят при деца не винаги е признак за сериозен здравословен проблем. Замайване и загуба на говора също са вероятни симптоми, придружаващи оплакването.

Внезапен спад на кръвопритока към главата е една от причините, водещи до световъртеж. Този процес се наблюдава като последица от една или няколко от следните причини:

 • Рязка промяна в положението на тялото (като бързо изправяне) – движенията на децата често са резки.
 • Глад – детето отказва да се храни
 •  Обездвижаване за по-продължително време (вероятно е това да се случи след прекарване на продължително време
 • Горещи душове (защото кръвта активизира дейността си към повърхността на кожата)
  Анемия (не е достатъчно да пренася кислород червени кръвни клетки в организма)
  Дехидратация (не достатъчно вода в организма). uofmchildrenshospital.org

Внезапен световъртеж.

Внезапен световъртеж е възможно да се прояви във всеки период от време и то напълно неочаквано – по средата на работния ден и след внезапно замайване. Ако внезапните пристъпи се появяват често, бъдете убедени, че това е сигнал на тялото за необходимостта от медицинска помощ и не отлагайте този момент.

При ошипяване на врата (шипове).

Наличието на шипове и по-специално ошипяване на врата е честа причина на световъртеж. Този неприятен симптом се проявява, когато освен нерв болезненият шип притисне и кръвноносен съд. В такъв случай лечението бива осъществявано със съдоразширяващи медикаменти.

Симптоматиката се задълбочава с поява на силно главоболие и повръщане.

Средно ухо и виене на свят.

Тумори, развиващи се в средното ухо или мозъка, е възможно да доведат до виене на свят. Симптомите обикновено включват гадене, шум в ушите, дисбаланс и увреден слух, в зависимост от мястото на тумора. Диагнозата зависи от клиничната оценка и лабораторна обработка, която включва сканиране на мозъка. Лечение също зависи от местоположението и размера на тумора, което може да се наложи хирургическо отстраняване. (medguidance.com)

Като причина за виене на свят е акустична неврома, представляваща нераков растеж на нервите на вътрешното ухо.
Вестибуларната мигрена също е възможно да причини замайване, дори и без наличието на мигренозно главоболие.
Болестта на Мениер, развиваща се от натрупването на течност в ухото, води до усещане за загубата на слуха. (myphysiciansnow.com)

Упражнения.

упражнения

Упражнения помагат при виене на свят

Друг домашен метод за справяне със световъртежите е редовното изпълняване на така наречените упражнения Бранд – Дароф. Особено ефективни са в случаите, когато причините за оплакването са неясни или става въпрос за често повтарящи се пристъпи.

Тези упражнения се извършват в три сеанса на ден за две седмици. Всяко едно от тях е необходимо да бъде извършено пет пъти. Изпълнението на всяка серия отнема около две минути.

Примерен график за изпълнение на упражненията:

 • Сутрин – пет повторения 10 минути
 • Обед- 5 повторения 10 минути
 • Вечер – 5 повторения 10 минути
  За по-голяма яснота за начина на изпълнението им, вижте снимката. Започнете в положение изправяне (позиция 1). След това се преместете във втората поза на снимката – легнало положение (позиция 2), с главата нагоре. Просто си представете, че някой стои над вас и го погледнете. Останете в позиция странично легнало положение в продължение на 30 секунди, или докато замайването утихне. Ако е необходимо останете така за по-дълъг период, а след това се върнете в седнало положение (позиция 3). Задръжте така в продължение на тридесет секунди, а след това отидете на противоположната страна (позиция 4).

Тези упражнения трябва да се извършват за срок от две седмици, трикратно, или за три седмици, два пъти на ден. Необходими са поне 42 серии. В повечето случаи пълно освобождаване от симптомите се получава след 30 серии или за около десет дни редовно изпълнение.

При извършване на упражненията се препоръчва повишено внимание за появата на неврологични симптоми (т.е. слабост, изтръпване, промени в зрението, различни от световъртеж). Понякога тези симптоми се проявяват от притискане на вертебралните артерии. В тази ситуация не е препоръчително да се продължава с упражненията и консултацията със специалист е наложителна. Задължително е изпълнението им да се преустанови и в случаите, когато се появява болка в шията. (dizziness-and-balance.com)

Ако статията Ви допада и считате, че би била от полза и за приятелите Ви, споделете я в мрежите, за да достигне не само до тях, но и до всеки, които се нуждае от информацията в нея. А Вие сблъсквали ли сте се с проблема световъртеж и как се справяте с пристъпите. Споделете Вашия опит с нас. Благодарим Ви, че сте наш читател и споделихте материала ни за виене на свят.

 

 

Световъртеж – всичко за симптома + уникални лекове при виене на свят
4.1 (82.63%) 38 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Световъртеж – всичко за симптома + уникални лекове при виене на свят

 1. Съпругът ми в последно време се оплаква от световъртеж и безсилие(
  По принцип е с високо кръвно налягане и взема хлофадон.
  На пулса не сме обръщали внимание.
  От 3 дни забелязах, че е 50-60.Опасно ли е и каква е причината.

 2. И аз съм така, с високо кръвно и нисък пулс.
  От 1-2 години олучавам периодични световъртежи в легнало положение или при навеждане.
  Наскоро ми открха дупка на макулата. Възможно ли е да се провокира от това?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *