Безценният селен – верен защитник срещу рак и лек на куп болежки

Топ свойства и ползи на минерала-микроелемент. Храни, богати на селен. Бразилски орех. Селеногин – плюсове и минуси. Странични ефекти на лекарството.

Още в текста: Селен на таблетки и капсули. Цена. Допелхерц актив. Добавката селениум. Действие на селен и цинк за мъже, жени и за деца. С магнезий. До какво води недостиг (липса) на селен. Дневна доза, дозировка, предозиране. За щитовидна жлеза и при лечение на хашимото, при хипотиреоидизъм. За коса, при косопад и против пърхот. Селениев сулфид. При рак. При акне и други пъпки. При мастопатия. Противопоказания. С гинко билоба. Като антиоксидант. С витамин Е против стареене.

Топ свойства и ползи на минерала-микроелемент.

Всеки от нас е чувал за минерала селен, но не всеки се замисля дали го приема в достатъчни количества. Установено е, че този микроелемент приемаме в най-ниски дози. В забързаните темпове на нашето ежедневие пренебрегваме напълно начина си на хранене и не му обръщаме внимание. А селенът, както и останалите полезни вещества, необходими за правилната дейност на тялото ни, можем да си доставим чрез храната. За него е установено, че е най-доброто превантивно средство против рак.

Той не само предотвратява възникването на заболяването, но и спомага за провеждането на по-ефективна и безопасна химиотерапия. Дегенеративните промени в клетъчното ДНК, водещи до различни видове ракови образувания (засягащи млечните жлези, простатата, хранопровода, черния дроб, белия дроб, кожата), се стопират с балансиран прием на селен. Най-силно е въздействието му при ракови образувания на белия дроб, простатата и дебело черво.

Действието на микроелемента се засилва многократно, когато той се комбинира с жизненоважните витаминни елементи Е , А и Ц. Тази формула е изключително успешна за блокиране на химичните реакции, отговорни за образуването на свободни радикали и протичането на окислителни процеси в тялото.

Елементът блокира развитието на туморите, тъй като не позволява на техните клетки да прогресират и спира протичащите в тях жизнени процеси.

Първите данни за лечебни свойства на безценния микроелемент са свързани със способността му да премахва пърхот. Това е първото му приложение в традиционната медицина, но откритията за неговите лечебни свойства не спират до тук.

Селенът се използва като средство за превенция и допълващо лечение при сърдечни проблеми и заболяването, протичащо с втвърдяване на артериите – атеросклероза.

селен

Микроелементът селен е важен за всички процеси в тялото ни

Някои специалисти препоръчват селен за по-активна щитовидна жлеза, както и при остеоартрит, ревматоиден артрит, очни заболявания, сенна хрема, безплодие, анормални резултати от цитонамаска, синдром (CFS) хронична умора, вялост, отравяне с арсен и предотвратяване на потенциалния риск от спонтанен аборт.

Селенът е приложим и след сериозни травми и изгаряния с цел избягване на усложнения. Минералът е средство за профилактика на птичи грип, за лечение на ХИВ, както и за подобряване състоянието след антираковата терапия.

Той е важен за протичането на всички процеси в тялото и неговата правилна дейност. (webmd.com)

Учените са установили още едно полезно свойство на безценния селен – способността му да подобрява настроението.

Храни, богати на селен.

Вероятно Ви е любопитно да узнаете в кои храни съдържанието на селен е най-високо. Това са рибите (особено херинга, сьомга, риба тон), калмари, миди, пълнозърнест хляб, слънчогледови семки и яйца. По-лесно усвоим е селенът, съдържащ се в растителните продукти, отколкото този в животинските. Първият вид се усвоява на около 65-70%, а вторият едва на 6,5-8%.

Съдържанието на елемента в растителните видове е в пряка зависимост от съдържанието му в почвата, върху която те се отглеждат. Най-ниско съдържание на микроелемента има в почвите в САЩ, което обяснява високия процент на пациентите с проблеми с простатата и щитовидната жлеза.

Бразилски орех.

селен в бразилски орех

Бразилски орех – източникът, в който се съдържат най-високи дози селен

Безспорно първенец по съдържание на селен е изключително полезният бразилски орех. В сто грама ядки се съдържа 1530 мкг от полезния елемент. Достатъчно е на ден да консумираме само две ядки.

Селеногин – плюсове и минуси.

Селеногин представлява комбинация от селен+гинко билоба, за която се носят легенди. Ако не сте приемали добавката, вероятно искате да разберете дали ползите, които й се приписват са заслужени или просто рекламен трик.

Дали наистина селеногин е панацеята, избавяща ни от шума в ушите, главоболието? За добавката се твърди, че подобрява процесите, свързани с кръвообращението и притока на кръв към периферните зони. Мненията на потребителите, приемали добавката, са протоворечиви. Не липсват такива, които са неудовлетворени от приема й.

Д-р Ценкова от 7 ДКЦ в София твърди, че лекарството е с добра поносимост и го препоръчва като допълващо средство при лечение на проблеми със зрението, слуха и сърцето. Като минус на продукта се отчита невъзможността да се приема съвместно с антикоагуланти.

Въпреки, че според специалистите не би следвало селеногин да доведе до нежелани ефекти, пациентите са на друго мнение. Някои от тях споделят във форума на Фрамар.бг, че са получили силно главоболие и влошаване на симптомите.

Не липсват и потребители, за които приемът на селеногин, е донесъл само плюсове. Пациентка твърди, че само с един блистер се е избавила от кошмарния шум в ушите.

Странични ефекти на лекарството.

Приемано в разумни количества, лекарството не би следвало да доведе до странични ефекти. Известни са взаимодействията на добавката с други лекарства – кортикостероиди, противозачатъчни, лекарства против висок холестерол.

Елементът е възможно да доведе до силно кървене, затова е добре поне две седмици преди планирана операция да преустановите приема му.

Селен на таблетки и капсули.

Селен е възможно да бъде приеман и под формата на таблетки или капсули. В таблетна форма медикамента се приема по страндартния начин – с няколко глътки вода. Капсулите се поглъщат с големи количества от живителната течност, без да се дъвчат. Количеството за прием и от двата вида е по едно хапче.

Цена.

Селен може да откриете на цена от 5 до 36 лв, в зависимост от формата (таблетна или капсули). Тридесет таблетки струват от 5 до 12 лв. Таблетките се предлагат на цена от 18 лв за сто броя и 250 таблетки за 36 лева.

Допелхерц актив.

Алтернатива за прием на минерала е добавката Допелхерц актив селен депо, която е с удължено освобождаване. Тя поддържа нормалната функция на деликатната щитовидна жлеза, имунната и половата система. Важна е ролята й в поддръжката на кожата и косата блестящи, както  и на ноктите здрави. (doppelherz.bg)

Добавката селениум.

Добавката селениум съчетава ползите на органичния селени и витамините С, А, РР, елементите от групата В и Е, които действат потискащо на процесите, свързани с натрупване на мазнините. За поддържане на кожната и тъканната еластичност приемайте по таблетка дневно.

Действие на селен и цинк за мъже, жени и за деца.

Комбинацията селен+цинк насърчава имунната дейност и стопира темповете на клетъчно окисление. Положително въздейства върху производството на бели кръвни телца, което благоприятства за синтеза на витамин Д – важен ингредиент за имунитета и здравината на костите. В това отношение комбинацията е ценна за децата и пациенти, навлизащи в критическа възраст (най-вече жените).

За дамите комбинацията влияе положително при възпаления на на деликатната жлеза, отговорна за коварната гуша. За мъжете комбинацията оказва положително въздействие върху сперматогенезата.

С магнезий.

Приемът на минералите магнезий и селен често се пренебрегва.  Както селенът, така и магнезият е жизненоважен за ензимната активност и производството на енергия.

Недостигът им е възможно да предизвика раздразнителност, нервност, депресия, мускулна слабост и влошаване на състоянието при предменструален синдром. Двата минерала подпомагат производството на антитела. Поддържат здрави сърцето и черния дроб. Освен в  добавки, двата минерала са на разположение в много храни.

До какво води недостиг (липса) на селен.

Недостиг на селен е сериозен проблем, изразяващ се окапване на косата, постоянна умора, повишена раздразнителност и влошаване на състоянието преди цикъл. Възможно е липсата на елемента на стане причина за сърдечни, онкологични заболявания и анемия. При постъпване в тялото на недостатъчни количества селен страда имунната система, нарушават се протичащите обменни процеси.

Дневна доза, дозировка, предозиране.

Препоръчителната дневна доза селен е различна при различните групи пациенти. Зависи от техните потребности и здравословно състояние. Представлява сбор от количеството на микроелемента, което попада в тялото ни чрез храната и чрез прием на добавки.

При провеждането на експерименти за установяване на антираковите ползи на микроелемента, наблюдаваните пациенти са приемали дози от двеста микрограма дневно.

Оптималното количество за ежедневен прием е различно при отделните възрастови групи:

 • За деца във възрастовата група между една и три години – дозировка 20 микрограма
 • За пациентите между 4 и 8 години с 10 микрограма повече – 30 микрограма
 • За децата между 9 и 13 години дозата се увеличава с още 10 микрограма – 40 микрокрама
 • За пациентите на възраст над 14 години – 55 микрограма
 • За бременни пациентки – 60 микрограма
 • За кърмещи пациентки – 70 микрограма

За най-висока доза селен, приемана за ден и считана за безопасна, се приема количеството от 400 мг. Приемът на минерала в по-високи дози се счита за предозиране.

Предозирането на селен може да причини лош дъх, повишена температура и гадене, както и чернодробни, бъбречни и сърдечни проблеми. В достатъчно високи нива, микроелементът е възможно да предизвика токсикоза и дори смърт. (webmd.com)

За щитовидна жлеза и при лечение на хашимото, при хипотиреоидизъм.

В патогенезата на анормалните състояния на щитовидната жлеза ( хашимото и хипотиреоидизъм) е заложено участието на селен. Елементът участва в конвертирането на произвежданите от деликатната жлеза хормони Т3 и Т4 към периферните органи. Заслуга за този процес има специален ензим, чието производство се насърчава от селен.

Заедно с йода този незаменим минерал поддържа оптималната функция на жлезата и така осигурява нормално протичане на всички процеси в човешкия организъм.

При провеждането на експеримент всички пациенти с хашимото са били лекувани с левотироксин и паралелно с това са приемали селен за период от три до шест месеца. При преобладаващата част от тях се наблюдава намаляване на антителата, водещи до заболяването още след третия месец. След шести месец състоянието на пациентите бележи подобрение.

Наскоро проведен експеримент при пациенти, диагностицирани с тиреоидит на Хашимото ( в случая Т4 в норма и леко превишение на TSH, без левотироксин терапия),  показа значително намаляване на нивата на антителата след 12 месеца курс с добавки с натриев селенит. Добавката е прилагана във физиологично препоръчвани в случая дози (80 mg / ден).

Намаляването на тези стойности показва корелация между нивата на антителата и производство на цитоксини от лимфоцитите на щитовидната жлеза, което предполага, че ефикасността на селен се проявява най-силно в епизоди на възпаление. (medscape.com)

Двеста мкг селен дневно като допълнение към хормонална терапия намалява антитела в организма при тиреоидит на Хашимото.

Микроелементът е важен подобряване на настроението, както и на общото състояние на пациентите от тази група.

Допълнителният прием на елемента е възможно да влоши състоянието при хипотиреоидизъм, особено в случаите с недостиг на елемента йод – селенът намалява производството на антитела, а при хипотиреоидизъм тяхното производство е в ниски количества. В този случай приемът на добавката задължително трябва да се съчетае с йод.

Балансираният прием на селен гарантира нормално протичане на метаболитните процеси в деликатната щитовидна жлеза и от там производство на хормони в оптимални количества. Това повлиява положително на фертилността, помага в борбата с рака и намалява риска от сърдечни проблеми и артрит.

За коса, при косопад и против пърхот.

селен за коса при косопад и пърхот

Селенът е безценен за Вашата коса при косопад и пърхот

Нашата коса е телесна тъкан и като такава има нужда от балансиран прием на определени количества хранителни компоненти, за да запази своята здравина.

Минералите като селен и цинк са изключително важни блестяща от здраве коса. Те работят в полза насърчаване растежа на косата и предотвратяване бъдеща загуба на косми.

Недостигът на тези елементи инхибира способността на косата да расте, което води до цялостно изтъняване на косъма. Недостатъчното количество цинк е възможно да доведе до слаба имунна система, което от своя страна неминуемо води до окапване на косата. Комбинацията на двата минерала е безценна за предотвратяване на аномалии в растежа на косата.

При специфични проблеми като пърхот и косопад задължително включете в диетата си селен под формата на продукти, богати на него или хранителни добавки. Комплексът с цинк действа укрепващо на космените фоликули и помага за предотвратяване на някои форми на косопад. (livestrong.com)

Надежден начин за контрол  на досадния пърхот е използването на шампоан, в чийто състав влиза лечебната съставка селениев сулфид. Това съединение забавя скоростта на деление на клетките на скалпа, като същевременно намалява значително популацията на гъбичката Malassezia, причиняваща неприятния проблем.

В комбинация със съставката цинков пиритион, действаща като антибактериално и противогъбично средство, се постига ефективно намаляване на гъбичките по скалпа.

В комбинация със салицилова киселина се постига ексфолииращ ефект, който повлиява положително на мащаба на разпространение на гъбичките. Тези комбинации са често срещани в козметиката за коса.

Концентрацията на селениев сулфид в противопърхотните шампоани е от диапазона на 1 до 2,5%. Лечение с препарати, съдържащи 2,5% селен сулфид, изисква лекарско предписание.

При употреба на такъв измивен продукт предварително навлажнете скалпа и косата си с хладка вода и използвайте количество между 1 и 2 ч.л. – достатъчно, за да направи пяна. От 2 до 3 минути е необходимо да остане шампоана върху косата преди изплакване. Процедурата се извършва повторно в рамките на едно измиване.

След приключването на процедурата измийте добре ръцете си. Възможно е използването на продукта ежедневно до отшумяване на проблема и двукратно или трикратно в седмицата с цел запазване на ефекта.

Ако с това лечение не намалява пърхота, опитайте с шампоан, съдържащ пиритион цинк или салицилова киселина.
На побелялата или изрусената коса шампоанът със селениев сулфид е възможно да придаде жълт оттенък. За да избегнете този ефект изплаквайте старателно косата си  – поне пет минути под силна струя вода.

Често като нежелана реакция от употребата на продукт със селениев сулфид се появява необичайно омазняване на косата или пресушаване на скалпа й. Макар и по-рядко, като страничен ефект се проявява и увеличаване на броя на падащите косми и възпаление на скалпа.

Селениев сулфид.

За локално третиране  на кожата се използва разновидността на микроелемента селен – селениев сулфид. Това съединение действа облекчаващо на кожата при сърбеж и лющене на кожата като премахва сухи, люспести частици, които обикновено са резултат от пърхот или себорея.

Селениев сулфид се предлага под формата на лосион и шампоан. Като шампоан използвайте го по два пъти на ден в седмицата първите две седмици, а след това по веднъж за няколко седмици (продължителност е в пряка зависимост от отговора).

За инфекции на кожата приложението е ежедневно за срок от седем дни. Следвайте инструкциите на опаковката или на етикета на продукта. Не превишавайте предписаните дози.

При рак.

селен при рак

Селен – надеждната защита срещу рак

Интересът към селена като част от лечението на рак, расте заради убедителните резултати в полза на минерала като мощно антираково средство.

Микроелементът модулира генната експресия по отношение подтискане на протеин, участващ в туморния растеж и образуването на метастази.

Но не всички форми на селена имат този ефект. Три са формите, притежаващи силата да стопират развитието на рака в ранните му етапи – натриев селенит, L-селенометионин и селен метил-L-селеноцистеин.

Тези три съединения се различават по начина, по който тялото ги обработва и тяхното въздействие.  Така например органичен селен съединение L-селенометионин се абсорбира по-добре от неорганичен натриев селенит. Неорганичен натриев селенит ефективно увеличава генетичното изразяване на основните селен-съдържащи ензими – антиоксиданта глутатион, стопиращ развитието на рак.

Трите селенови съединения се допълват взаимно и повлияват върху важни протеини, които участват в превенцията на рака. Всички селенови съединения предизвикват клетъчна гибел на коварните ракови клетки.

L-селенометионин води до апоптоза – не позволява развитието на рака в клетки, които са останали непокътнати от него. Селен-метил-L селеноцистеин индуцира апоптоза в мутирали ракови клетки, които нямат механизъм за самозащита. (lifeextension.com)

При акне и други пъпки.

селен при акне

Селен помага при акне

Селенът е феноменален лек за вашата кожа, особено когато тя страда от акне и други кожни възпаления (пъпки).

Елементът води до драстично увеличаване нивата на антиоксиданти – те са от решаващо значение за предотвратяване запушването на порите. Себумът е отговорен за запушването на порите, но най-вреден става, когато се окисли.

За ефективно решаване на проблема с акне и други пъпки приемайте редовно добавки със селен. Добре действа комплексът с витамини – Е, А и Д, които имат положително въздействие върху кожата. (supernaturalacnetreatment.com)

При мастопатия.

Като допълнение към лечението на мастопатия е желателно да се приемат мултивитамини и минерални добавки, съдържащо витамините Е, А и В комплекс, обогатени с йод и селен. Всички те допринасят за намаляване на болките в млечните жлези.

Диуретиците не са препоръчително средство поради тяхното въздействие в насока увеличаване на кистите. Препаратите от тази група имат ефект, подобен на действието на хормоните, произвеждани от женското тяло. Те единствено са способни да доведат до увеличаване на болката и дискомфорта при мастопатия.

Противопоказания.

Противопоказания за прием на селен съществуват при прием на антикоагуланти, статини (лекарства при висок холестерол), противозачатъчни (селенът отслабва тяхното действие).

Минералът, приеман в комбинация с медикаменти със седативен ефект, води до усилване на тяхното действие и странични ефекти.

При силния пол действа редуциращо по отношение скоростта на придвижване на сперматозоидите. Приемът на минерала не е уместен при опити за зачеване.

Проучване на Американския онкологичен център сочи, че пациентите с повишен нива на селен на кръвта, приемащи добавки с микроелемента, са по-застрашени от рак на простата, заради предозиране с микроелемента.

Друго проучване сочи, че пациенти, приемащи 200 мг грама от добавката дневно, попадат в рискова група за заболяване от диабет от втори тип. При тях рисковият фактор е завишен с цели петдесет процента.

Противопоказанието за прием на добавката има и за пациенти със захарна болест, въпреки че е научно обусловена тази препоръка. Въпреки това се препоръчва пациентите с този проблем предварително да обсъдят приема на минерала със своя лекар.

Спорно е и противопоказанието за прием на селен от пациентите, намиращи се в рискова група за развитие на меланом. За тях е в сила предписанието за избягване продължителен прием на добавката.

С гинко билоба.

селеногин

Селеногин – комбинация от селен и гинко билоба

В комбинация с гинко билоба, вариантите за прием на селен са – Селеногин и ГинкоСел. От хилядолетия, богатите на флавоноиди листа на растението, са използвани с цел повишаване на кръвопритока (включително микроциркулацията в малките капиляри) във всички тъкани и органи в тялото.

Екстрактът подобрява паметта и концентрацията, намалява болката при ушни инфекции и действа като антиоксидант.

Селеногин използвайте за:

 • Увеличаване кръвопритока към мозъка и крайниците (намалява случаите на загуба на паметта)
 • За облекчаване на състоянието при световъртеж, мигрена, шум в ушите чрез увеличаване притока на кръв към крайниците
 • Облекчаване при изтръпване на краката особено след дълъг изморителен ден;
 • Поддържане на налягането в оптимални стойности;
 • Увеличаване на концентрация и сила на паметта;
 • Подсилване на слабия имунитет;
 • Регулиране функцията на щитовидната жлеза.

От добавката е необходимо да приемате по таблетка дневно.

Комплектът ГинкоСел представлява мощна синергична формула от таблетки Гинко билоба и Селен, които се приемат паралелно – по една таблетка от всяко. Формулата се прилага с успех при следните заболявани и състояния – псориазис, артрит, нарушена функция на щитовидната жлеза, лупус, слаб имунитет, сърдечни и белодробни проблеми.

Като антиоксидант.

Като антиоксидант, селен действа мощно и ефективно в комбинация с екстракт от гинко билоба, както и в комбинация с витамин Е. Тези съставки подсилват антиоксидантното действие на елемента и блокират процесите, свързани с клетъчното окисляване. Антиоксидантните качества на селена обуславят способността му да предпазва от рак.

С витамин Е против стареене.

Както витамин Е, така и селенът действа като антиоксидант. В действителност, минералът е дори по-ефективен като антиоксидант, когато се комбинира с вит. Е и е надеждно средство, забавящо клетъчното стареене. Витаминът също притежава антиоксидантни свойства и забавя окислението на клетъчно ниво. Комбинацията позволява на тялото да изгради бели кръвни клетки. Това е предпоставка за по-бързо справяне с болести и инфекции. (healthyeating.sfgate.com)

Забавянето на окислителните процеси в клетките гарантира забавяне процесите на стареене. За да съхраните младостта си за по-дълго, приемайте селен заедно с витамин Е – това е формулата, която наистина работи.

Безценният селен – верен защитник срещу рак и лек на куп болежки
4.7 (93.33%) 9 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *