30+ средства за домашно лечение на хемороиди – билки, народна медицина

Витамини А и Е. Антифлегмин. Домашно лечение на хемороиди с народна медицина, рецепти. Външни, възпалени и др.

Неприятните хемороиди са същинско мъчение, избавлението от което често е трудно. Най-често жертва на неприятните възпалени вени стават хората, които не се движат много, имат запек, вдигат тежки предмети, прекарват голяма част от времето си в една поза (независимо дали са прави или седнали), както и тези, които са фамилно обременени с анамнеза от хемороиди.

Мъчителните хемороиди всъщност представляват подути и възпалени вени, разположени в ректума и ануса. Тези, които се образуват в ректума, се наричат вътрешни хемороиди. Възпалените венички в кожата около ануса, медиците наричат външни хемороиди. И в двата случая усещането е неприятно, а болката нетърпима.
Ако това състояние не се лекува и овладяването му се окаже непосилно, последствията са наистина страшни. Освен некроза на тъканите се стига и до ракови заболявания на дебелото черво.

За щастие народната медицина предлага методи за лечението им, които не са неприятни, както болезнените медицински процедури. Въпреки това, прегледът при специалист не бива да бъде отлаган. В настоящия материал имаме за цел да Ви представим не само лековете на народната медицина, но и тези на билколечението, хомеопатията и традиционната медицина, с чиято помощ проблемът е решим. Продължете да четете, обещаваме, че ще бъде интересно.

Витамини А и Е.

Ценните витамини А и Е гарантират изцеление от мъчителните хемороиди. За метода на лечение  тях сподели читател на авторитетния здравен сайт Лекар.бг, който споделя, че на тези витаминни елементи дължи спасението си мъките, които причиняват хемородите, както и от самите тях.

лечение на хемороиди

Лечение на хемороиди е възможно и с народна медицина

Може би се питате защо точно тези два витамина и какво ги прави специално по отношение лечението на хемороиди. Отговорът е много просто – тези два витамина действат оздравително на кръвоносните съдове и поразената от хемороидите кожна тъкан. Мощните регенеративни способности на тези два компонента са разковничето на успешното лечение и гарантират резултати, които не се постигат дори със силни медикаменти.

Времето, необходимо за постигане на желания резултат, е точно два месеца. След изтичането на този период може да продължите приема на витамините с цел профилактика, особено на витамин Е.

Снабдете с двата витамина, набавяйки си ги в таблетна форма. От витамин Е вземете таблетки от 400 мг, а от другия – 10 000 единици. Ежедневно приемайте от първата добавка по таблетка, а от втората до две всяка сутрин.

Антифлегмин.

Въпреки, че Антифлегмин е медикамент, използван във ветеринарната медицина, той се свързва с лечението на хемороиди. В упътването му не е пояснено, че е приложимо от хора, но липсата на това показание не се оказва пречка за все повече общопрактикуващи лекари да го предписват на пациентите си.

Изненадващо, но факт – поносимостта му е много добра и е помогнал на стотици да открият спасение от мъчителните хемороиди.

Лекарството е предназначено за третиране на възпаленото виме на домашни животни, както и на некротизирали рани и гнойни огнища по кожата им. Компонентите, включени в състава му са камфор, фенол, ланолин и вазелин. Единственото противопоказание за лечение с него изключва третиране на рани при котките.

Още с няколко намазвания болезнените възпалени вени в аналната област се прибират и болката отшумява веднага. Неприятното усещане с приложението му е свързано с парене и изтръпване на кожата, което бързо преминава.

Антифлегмин – супер лек при разширени вени, хемороиди, болки в ставите (За и против конския лек)

Домашно лечение с народна медицина, рецепти: Лед.

Първата процедура, препоръчвана при домашно лечение на хемороиди с народна медицина, е третиране с лед. Студенината, която излъчва ледът, свива кръвоносните съдове, намалява оточността и подуването и гарантира незабавно облекчение.

Неколкократното нанасяне на леден компрес или частично разтопен лед, увит в кърпа, дава светкавичен ефект. Десет минути е продължителността на всяка процедура.
При необходимост продължителността може да бъде увеличена на 20 минути. (top10homeremedies.com)

Алое вера.

Друг лечебен метод, препоръчван от народната медицина е лечение с алое вера – един от най-мощните природни лекове за това оплакване. Приложим е при вътрешни и при външни хемороиди, а облекчението с него настъпва бързо. Приложението на метода не е свързано с неприятни усещания.

Бавно масажирайте областта около ануса с мъничко гел от месестото растение. Изберете максимално чист продукт, за да усетите бързо облекчение. Усещането за парене и сърбеж се потушава малко след нанасянето на гела.
Ефективен лечебен метод за справяне с  вътрешни хемороиди е използването на замразени и предварително срязани на две листа от алое вера. Уверете се, че  сте отстранили бодливите части на растението. Поставете резените в контейнер и ги замразете, след което ги нанесете до болезнено и възпалено място. (top10homeremedies.com)

Лимон.

Сокът от изключително полезния лимон изобилства от хранителни вещества, осигуряващи облекчение при хемороиди, укрепване на капилярните стени.

Нанесен директно чрез памучен тампон тушира неприятните симптоми от възпалението. Първоначалното усещане е неприятно – леко изтръпване или усещане за парене, но последващото облекчение е гарантирано и настъпва незабавно.
Вътрешният прием на алкалния сок също гарантира положителни резултати – изстискайте половин плод в чаша топло мляко и изпийте. Същото количество от млечно-киселата напитка приемайте на всеки три часа.
Освен това еднократно се пие и следният еликсир – по лъжичка лимонов сок, джинджифилов, ментов и мед.

Зехтин.

Маслиновото масло, по-известно като зехтин, със своите антиоксидантни свойства и се използва предимно за лечение на външни хемороиди. Той работи в насока подобряване на еластичността на съдове и там спомага за туширане на възпалението и свиване на подутите кръвоносни съдове в аналния канал.

Консумацията на една чаена лъжичка от лека дневно, спомага за редукция на възпалението. Мононенаситени мазнини подобрят функционалността на отделителната система – фактор, от който зависи подобрението на състоянието. При затруднения в изхождането болката от хемороидите е още по-силна и нетърпима.
Смесването на сок от няколко сливови листа с малко зехтин също е невероятен лек, който нанесен върху възпалените части, допринася за трайно облекчение от болката и отока.

Хамамелис.

Стягащото, но същевременно меко и щадящо действие на познатия ни хамамелис, спомага за намаляване на неудобствата, свързани с хемороиди. Билката спомага за свиване на възпалените вени, облекчение на болковото усещане, сърбежа и подуването.

Тампонирането на хемороидите три пъти дневно с недестилирана вода от хамамелис върши чудеса.

Добър начин за защита на ануса от раздразнение и микроорганизми са медикаментозните подложки, напоени в екстракт от хамамелис. Те заместват стандартната тоалетна хартия или се използват в комбинация с нея.

Ябълков оцет.

Благодарение на стягащи свойства на истинския ябълков оцет,  подутите кръвоносни съдове се свиват и се постига облекчение от подуването и дразненето, предизвикано от двата вида хемороиди (външни и вътрешни). Използвате нефилтриран и непастьоризиран оцет е задължително за постигането на тези резултати.
Външни хемороиди се обработват в памук, обилно напоен в киселата течност. Първоначалното усещане при нанасянето на лека не е приятно – усеща се парене и чувството за дискомфорт се засилва още повече.
Вътрешни хемороиди се лекуват чрез вътрешен прием на оцет – лъжичка от него се разтваря във вода (една чаша) и лекът се пие по двакратно.

Черен чай.

Съдържанието на танинова киселина в изключително полезния черен чай гарантира редициране на оточността и болка, която причиняват хемороидите.

По два пъти нанасяйте върху хемородите пакетче от чая, което предварително сте залели с вряла вода и сте оставали да изстине. След десет минути престои на пакетчето върху кожата е възможно да третирате мястото със студен компрес.

Мед.

Лековитият мед е едно от средствата, които народната медицина препоръчва за лечение на болезнените хемороиди. Начините за неговото приложение в случая са много. Още по-добре действа този продукт в комбинация с друг пчелен продукт – прополис. Специално за вас систематизирахме всички лекове с мед.

Най-простият за приложение метод е направата на тампон или компрес с марля, обилно напоена с мед. Противовъзпалителните агенти успокояват бързо възпалението, в резултат от което болката утихва.

Вътрешният прием на мед също играе важна роля за преодоляване на проблема. Количеството от него, което трябва да приемете за ден се изчислява по следния начин – по грам на килограм телесна маса. Изчисленото количество разпределете на три приема, които трябва да бъдат приети преди консумацията на храна. Допълнете лечението с прополисова тинктура, от която по три пъти на ден разтваряйте тридесет капки в половин чаша вода.

Прополисов угвент 10-20% или марлички, напоени с него, прилагани локално трикратно, също облекчават значително. Мазането с мазило от прополис 10% – 20%  (представлява комбинация от прополис в рициново масло) също може да се включи в лечението. (medikforum.ru)

Комбинацията мед+тахан също е ненадмината при лечение на хемороиди. Двата компонента се смесват в равни пропорции в голям предварително измит и подсушен буркан. Сместа се разбърква добре като използването на дървена лъжица от задължително.

От нея приемайте ежедневно доза в количество от голяма лъжица. Значително подобрение ще изпитате след няколко приема. Този мощен лек е препоръчван дори при кървящи хемороиди. В силата му ще се убедите ако имате проблеми и с холестерола и високото кръвно налягане.

Народният лечител Петър Дънов също препоръчва прием на мед като част от лечението на хемороиди, което препоръчва той. Според неговите предписания, в случаите без кървене в добре след всяко ядене да се поглъщат по лъжица-две смес в равни съотношения от бъзов мармалад и мед.

При хемороиди с кървене той препоръчва прием след храна на лъжичка мед и настърган хрян (двете съставки са в равни количества). Още един лек, препоръчван от него при подобен случай, е лъжичка кафе от леща (зърната се изпичат до придобиването на бежов цвят и се смилат на фин прах в кафемелачка), примесено с малко мед. И тук двата компонента се влагат в равни количества.

При липса на кръвоизлив Дънов препоръчва и прием на лъжичка от  този лек – нишадър (тридесет грама) и мед (сто и петдесет грама). Приемите за един ден трябва да са общо три, като всеки един от тях се осъществява два часа след консумацията на храна. (dunov-knigi.com)

С мед е възможно да приготвите невероятен мехлем – просто смесете пчелния продукт в равни количества сяра на прах, закупена от аптеката. Нанасяйте го след сутрешния и вечерния  тоалет и резултатите няма да закъснеят.

мехлем (крем) против хемороиди

Мехлем (крем) против хемороиди е възможно да приготвите у дома

Възможно да си приготвите още един мехлем, смесвайки сто грама пчелен восък (разтопете го предварително на водна баня) с жълтъка на твърдо сварено яйце и лъжица мед. Приложението на мехлема е по същия начин, както в гореописания лек.

Aмерикански учени препоръчват лечението с крем от равни части мед, восък и зехтин. Положителният ефект от приложението му  е доказан чрез едно месечно наблюдение на пациентите с различен стадий на развитие на мъчителните хемороиди.

Те са били наблюдавани за проява на неблагоприятни ефекти, нови признаци и симптоми или влошаване на съществуващите. При всички от тях без изключение сместа значително е намалила кървенето и е облекчила сърбежа. Дори при тези с анална фисура е на лице значително облекчение. (ncbi.nlm.nih.gov)

Мария Требен: Бани с бял равнец.

Препоръката на Мария Требен за лечение на хемороиди е направата на бани с бял равнец. Специфичен тук е начинът, по който се приготвя разтвора за ваната. Сто грама от билката (използва се цялото растение) се заливат от вечерта с необходимото количество вода.

Разтворът се кисне през нощта и на сутринта се слага на котлона да заври. Продължителността на банята е от 15 до 20 минути и се препоръчва направата й всеки ден.

Паралелно с външното приложение на терапията с бял равнец, лечителката предписва и вътрешен прием на лека. Месец и половина е добре да се направи пречистващ курс, който включва приема на общо 250 мл запарка от билката, разделена в три приема.

Външни и вътрешни – симптоми и снимки.

Симптомите, с които се проявяват вътрешни и външни хемороиди, са сходни. Вторият вид засяга външната част на ануса и кожата около него, като при допир се усеща като малко възелче. Сърбеж, болка, кървене и зачервяване са част от оплакванията от общата симптоматика, с която протича заболяването.

външни хемороиди

Така изглеждат външни хемороиди

Специфично за образуваните в ректума вътрешни хемороиди е липсата на болкови рецептори и поради тази причина често пациентите не разбират за тях. Кървенето с този случай се появява единствено по време на дефекация.

Лекарства.

Съвременната медицина предлага лекарства както за вътрешен прием, така и за локално третиране на хемороиди, които облекчават оплакванията, но не въздействат върху причините за появата им. Медикаментите за вътрешен прием действат укрепващо на съдовата система, а тези за външен – успокояват възпалението.

Хапчета детралекс.

Хапчетата детралекс, които се препоръчват при разширени вени, са също толкова ефективни и при хемороиди. Сами по себе си тези възпаления в аналната област са именно разширена вена. Хапчетата действа общоукрепващо върху венозното здраве, като същевременно имат и протективна функция – помагат на венозните съдове да станат по-здрави, предпазвайки ги от възпаления и разкъсвания.

Обикновено детралекс се включва като допълнение към назначените методи за лечение на хемороиди. Започва се с прием на общо шест таблети дневно от 500 мг. След четири дни прием по тази схема, следва тридневен прием на общо четири таблетки дневно. Особеното при терапията с хапчетата е, че е задължително те да бъдат поглъщани с храна. (Фрамар.бг)

Долопрокт.

външни хемороиди

Коварните външни хемороиди засягат аналната област

При хемороидална болест е един от препаратите, препоръчвани от съвременната медицина, е долопрокт във вид на супозитории. Продуктът представлява лидокаинов анестетик, който действа успокояващо не само срещу болката, но и срещу паренето и сърбежите, типични за хемороидите.

Предлага се и под формата на ректален крем и се препоръчва приложение и на двата продукта. За тях трябва да се знае, че не лекуват, а просто успокояват временно. Употребата на този препарат не бива да надвишава две седмици. Прилагайте го съгласно инструкциите на Вашия лекар.

Флебодия.

Венотоникът Флебодия се препоръчва дори за лечение на най-острите форми на хемороидална болест. Активно действащият агент диосмин е в състояние да излекува дори капилярна чупливост.

За лечение на хемороиди приемът му е двукратен или трикратен, като таблетките се поглъщат заедно с храна. От бременни и кърмещи жени приемът се избягва. Възможно е проявата на алергични реакции към някои от компонентите в лекарството, които се изразяват в кожни възпаления.

В редки случаи в резултат от лечението възникват стомашни проблеми, което налага преустановяване на приема на препарата.

Хомеопатия.

Съвременната хомеопатия също предлага алтернатива за справяне с проблема. Подходящият медикамент се определя спрямо симптомите:

 • Aesculus – ако в резултат от болезнените вътрешни и външни хемороиди чувствате болка в в ануса и усещате ректума като изпълнен с малки дървени стърготини. Продуктът е предназначен за вътрешно ползване, както и за външно смазване на ануса.
 • Алое 3 – ефективен при отпадане от болезнени хемороиди.
 • Grafites – за хора с наднормено тегло и хемороиди с постоянен сърбеж в ануса. Това лекарство ще премахне тревожно сърбеж и да помогне на пълно възстановяване.
 • Anacardium Oriental – при запек; когато чувствате в дискомфорт в ректума и подобрението настъпва след хранене.
 • Сarbo vegetabilis x3, 3, 6 – в изгаряща болка от загубата на хемороиди.
 • Helidonium – в допълнение към лечението на хемороиди, ако пациентът е с хронично чернодробно заболяване.
 • Tsinkum Valerianikum – в случай на хемороидalna некроза, развиваща се на фона на смущения в менструалния цикъл. Това хомеопатично лекарство помага за възстановяване на здравето на нервната система и е ефективно при лечението на хемороиди.
 • Atsidum muriatikum – силна болка от всеки контакт с външни възпалени хемороидални възли.
 • Atsidum sulfurikum – ако външните хемороиди с постоянна влажност и сърбеж в ануса.
 • Peons – когато в ректума се формират микроскопични пукнатини в резултат от раните и да чувствате болка или парене в ануса.
 • Хамамелис – при кървене външни и вътрешни хемороиди.

След месец хомеопатично лечение подобрението е на лице. (omedicine.info)

Лечение на кървящи хемороиди с чесън и др. лекове.

 вътрешни хемороиди

Неприятните вътрешни хемороиди засягат ректума

Познатият ни като подправка и лечебно средство чесън намира приложение при лечение на кървящи хемороиди. Прилага се директно почистена скилидка чесън, която се поставя за една нощ в ректума.

Други лекове с чесън се приготвят като сока от него се смеси със сол или мед. С получената паста се маже мястото след изхождане и тоалет.

Смрадлика.

Заради кръвоспиращия си ефект билката смрадлика помага изключително в лечението на хемороиди. Начините за приложението й са няколко – компрес, промивки, стояща вана. Във всеки от тези варианти се изисква използването на силна отвара от билката, приготвена чрез варене.

Към водата във ваната прибавете пет литра вода, в която се сварили пет лъжици от дрогата. Престоят във ваната трябва да продължи час. С тази отвара може да направите и седяща вана. Компресите е необходимо да престоят поне час.

Змийска хурка.

Билката змийска хурка е друг лек, познат на бабите ни за избавяне от хемороиди. С него трябва да бъдете много внимателни – колкото е лечебно, толкова и вредно – то е силно отровно. Лековете с него се приготвят от грудките, които се вадят от почвата или рано есента – през септември или късно пролетта – през май месец.

На ден приемайте по две-три зрънца от корена, обвити в малко тесто.

Три настъргани пресни корена залейте със сто грама мед и приемайте най-много по три лъжички (в отделни приеми) от тази смес.

Спиртният извлек също цери хемороиди. Пригответе го като настоявате за седмица част от корена в десет части ракия. Максималното количество от лека, което може да бъде приемано за ден, е пет капки, разтворени в чаша вода.

Жълъди.

Д-р Мермерски препоръчва жълъди за лечение на хемороиди. Ежедневно приемайте по една ядка  на гладно и много скоро от вътрешните хемороиди няма да остане и следа. Паралелно с това пациентът трябва да се придържа и към следния хранителен режим на закуска – морковена салата със зехтин, прополисова тинктура, ленено семе (смляно) и мед.

Масло от чаено дърво, чаевец.

Удивителното масло от чаено дърво действа свиващо и кръвоспиращо при хемороиди – достатъчни са пет капчици от него. Те се прибавят към водата за седяща вана (пет литра) и пациентът остава в нея четвърт час. (medikforum.ru)

Мехлемът “Чаевец” на д-р Фьорстер се препоръчва горещо за третиране на хемороиди. Както името му показва, той е обогатен с чаено масло и на него дължи лечебното си действие при хемороиди.

Още билки.

билки за лечение на хемороиди (билки при хемороиди)

Една от българските билки за лечение на хемороиди е змийска хурка

С билки е възможно да лекувате хемороиди, приемайки ги вътрешно или чрез външно приложение. Подходящи за бани, промивки и компреси освен тетра са лайка, дъбова кора и невен.

Невен. Чай и мехлем с мас. Ползи от лечебното цвете

За вътрешен прием заложете на някой от следните лекове:

 • Живовляк и червено вино – десет листа се оставят да врат 15 минути; лекът се изпива на три пъти
 • Лайка, глухарче, див пипер, пача трева – по лъжичка от тях се варят в два литра вода; по три винени чашки от отварата се приема на ден
 • Черен бъз – по шепа цветове и листа се варят в два литра вода; по два пъти се приема по една винена чашка за период от 6 дни

Бъзак – супербилката, която цери от гъбички до рак

Мехлем.

Мехлем за лечение на хемороиди е възможно да приготвите по много начини, използвайки подръчни средства. Освен познатия с варен жълтък, пчелен клей (600 грама) и зехтин (400 грама), опитайте и такъв, приготвен от голяма лъжица свинска мас и малка лъжичка сода бикарбонат.

Мазилото дефламол.

Мазилото дефламол, което е препоръчително за туширане на симптоми като сърбеж, зачеряване и оточност, е приложимо заедно с терапевтичното лечение на хемороиди. Продуктът засилва регенеративните процеси в засегната област и със сигурност ще потуши напрежението и дискомфорта в засегнатата от хемороидите деликатна област.

Крем “Здраве”.

За успокояване на хемороиди действа положително и познатия ни крем “Здраве”, който присъства задължително в аптечката на всеки български дом. Мазилото е богато на цинков оксид, за който се знае, че успокоява възпаленията. Хемороидите сами по себе си са възпаление.

Легендарният крем “Здраве” – уникалният лек за акне, хемороиди, розацея и още куп проблеми

Свещички.

За лечението на хемороиди се препоръчва и използването на свещички, които са предназначени за анална употреба. Тяхната употреба е препоръчителна при възпаления, разположени от вътрешната страна на ректума. Повече от седем дни не е желателно да се използват.

Най-ефективни са свещичките на Прокто-Гливенол и Цикатридина.

Цикатридина свещички, спрей и супозитории.

хемороиди лекарства

Масту е едно от известните лекарства за лечение на хемороиди

За разлика от повечето продукти за локално приложение при хемороидална болест, Цикатридина не съдържа кортикостероиди, което обяснява липсата на риск при постоянен приложение на препаратите от серията.

Освен свещички, цикатридина ще се откриете и във вид на спрей. Продуктите действат стимулиращо върху производството на колаген и спомагат регенерацията на кожна тъкан.

Масту.

Масту е друго средство за лечение на хемороиди, предлаган под формата на мас, угвент и супозитории. Употребата му не е препоръчителна за срок по-дълъг от месец. При поява на симптоми като температура и кръв в изпражненията, приложението на масту е наложително да бъде преустановено незабавно. (Фрамар.бг)

Шуслерови соли.

При остро изразена симптоматика на хемороидалната болест се препоръчва лечение с шуслерови соли и по-специално интензивен прием на сол№1. Продуктът оказва балансиращо действие по отношение тонуса на еластичните влакна, участващи в структурата на вените. Приема се за срок от два-три месеца по пет до десет таблетки.

При хемороиди, протичащи с възпаление, шуслерова сол номер едно комбинирайте с номер 3.

При хроничен проблем заложете на терапия със солите с номера 1, 4 и 11.

Калиев перманганат.

С калиев перманганат също се лекуват хемороиди, който съчетан с лайка, дъбови кори или тетра, действа тонизиращо на сфинктера. За приготвянето на седяща вана лекът се приготвя на два етапа. Първият включва разтварянето на щипка калиев перманганат в малко шишенце вода, което се разклаща енергично до пълно разтваряне на кристалчетата. Получената течност се отличава с наситен лилав цвят.

Няколко капки от нея се изсипват във водата за седящата вана, към която предварително е добавена билковата отвара. Поетапното изпълнение на рецептата се налага, за да се избегне риска от изгаряне на кожата, което може да предизвикат неразтворените кристалчета калиев перманганат.

Калиев перманганат – лек или отрова: Как е правилно да го използваме?

Лечение на запек + други причини.

За да се избавите от болката при хемороиди е необходимо започването на лечение на запек – често той е причината за появата. Затруднената дефекация причинява силна болка на пациентите с хемороиди. За да избегнете превръщането на оплакването в хронично, обърнете се към лекар, който ще назначи специално лечение.

Сами може да си помогнете, повишавайки двигателната си активност и приема на вода, плодови сокове и храни, изобилстващи от фибри.

За появата на мъчителните хемороиди са възможни и други причини като продължителен престой на тялото в една и съща поза, вдигане на тежки предмети.

Диета и хранене.

Страдащите от хемороидална болест трябва да заложат на специфичен режим на хранене и  балансирана диета. От нея е задължително изключването на лютите и пикантни храни.

Задължително е да включите овесени ядки, пълнозърнести култури, плодове и зеленчуци, изобилстващи от фибри и по-специално цвекло, тиква, ябълки и круши, които насърчават протичането на процесите, свързани с изпразване на дебелото черво.

Кисело мляко, мед, супи и бульони също прибавете към менюто си, както и прием на вода в големи количества.

При бременност и след раждане.

симптоми на вътрешни хемороиди

Същинските симптоми на съществуващите вътрешни хемороиди се проявяват след дефекация

При бременност рискът от поява на хемороиди се увеличава значително поради няколко фактора – намален кръвоприток към вените, отпускане на стените им и по-голямо напрежение върху вените в резултат от натиска, който оказва развиващия се плод.

Самото раждане също е предпоставка за венозно възпаление в ректалната област, което е обусловено от напъните, съпътстващи родовия процес.

Лечение на вътрешни хемороиди.

В първоначален стадий вътрешните хемороиди не създават проблеми. Те напомнят за своето съществуване едва, когато започват да създават проблеми и обикновено едва тогава прибягване към тяхното лечение, а това е препоръчително да се осъществява със супозитории и специална гумена лента, която се предлага в аптеките.

Премахване с операция.

Класическият начин за премахване на хемороиди с операция крие рискове, свързани с усложнения след манипулацията. Отстраняването на възелчетата не е равносилно на пълно излекуване и често на тяхно място се появяват нови. До тази интервенция се прибягва единствено, когато състоянието не се повлиява от друг вид лечение. (medicine-bo)

Анална фисура.

Под анална фисура се разбира нараняване в края на дебелото черво, което засяга неговата лигавица. Предразположени към това състояние са пациентите със запек. Симптоматиката съвпада с тази на хемороидите. В случай, че пациентът не се излекува и оплакването продължава повече от 4 седмици, става въпрос за хроничен проблем.

Лечение на анална фисура.

Съвременното лечение на анална фисура включва въздействие върху мускулния спазъм чрез препаратите нитроглицерин или дилтиазем, прилагани локално. Те подпомагат регенеративните процеси и с тяхна помощ се избягва операцията.

При спукан хемороид.

При спукан хемороид консултацията с лекар в задължителна. Болезненото усещане от пукането на хемороида е придружено с кървене. Успокояващо е действието на топли вани и мехлеми с омекотяващо и противовъзпалително действие.

Фистули.

Фистулата представлява малка каналче, чрез което се осъществява връзката между правото черво и ануса. Зацапване по бельото с белезникав секрет е признак за наличието на фистули. Не е изключено и внезапно изтичане на изпражнения. При хронифицирането на проблема оперативното лечение е единствената алтернатива за справяне с него.

Ако намирате тази статия за полезна, не се колебайте да я споделите с приятелите си.

30+ средства за домашно лечение на хемороиди – билки, народна медицина
3.8 (76.36%) 11 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *