Сенна хрема (алергичен ринит). Лечение с лекарства и билки | Топ 10

Сенна хрема или алергичен ринит: Противоалергични лекарства (нови хапчета) и антибиотици за традиционно лечение. Спрей за нос (фликсоназе), билки.

Още в текста: Капки, спрей за постоянно течащ нос и алергия. Ксизал. Ериус. Зиртек. Първа помощ. Кларитин. Зодак. Ринитал. Инжекция. Капки за нос. За очи. Симптоми. Главоболие. Затруднено дишане. При бременност. Хомеопатия. При деца. Домашно лечение с билки. Пчелен прашец. Коприва. Кисело мляко. Рецептите на Дънов. Гинко билоба. Пикногенол. Чобанка. Шипка. Трик с олио в ноздрите. С прополис. Разлика между вазомоторен и алергичен ринит. Сенна хрема с кашлица. Целогодишен алергичен ринит. Операция. Има ли излекувани?

Първа помощ.

Мъчителната сенна хрема е алергично заболяване, което засяга все повече хора в световен мащаб. Както показва и медицинското й наименование, сенна хрема произхожда от думата сено. В изсушената трева се съдържат големи количества семенца, които разпръснати от вятъра в атмосферата, се вдишват от хората.

Някои от нас проявяват чувствителност към тези семенца и в резултат от това организмът започва да произвежда хистамин в големи количества.

Парадоксалното е, че от сенна хрема страдат по-често хората, живеещи в големите градове, а не тези в селата, където растителността е значително повече. Причината за това е, че хората в града живеят в по-замърсена среда. Тя е отключващият фактор, който превръща организма в отворена врата за вируси, бактерии и алергени.

Поводът за тази статия е молбата на нашата читателка Соня Иванова, която отправи апел към нас да помогнем със съвети за проблема, които измъчва не само нея, но и все повече хора – сенна хрема.

Освен с добре познатите на всички страдалци от това мъчително заболяване симптоми и антихистаминови медикаменти, ще Ви представим лесни за изпълнение рецепти.

Понякога те са по-ефективни дори и от лекарствата последно поколение. Прочетете и ще разберете защо понякога е за предпочитане да заложим на силата на лековете от природната аптека.

Методите за лечение, които Ви предлагаме са изпитани и ефективни. Предоставената от нас информация в никакъв случай не замества консултацията със специалист, тъй като статията цели да информира читателите.

Мъчителните симптоми при сенна хрема като запушен или постоянно течащ нос се облекчават моментално от консумацията на лук. С това изпитано природно средство може да си помогнете при първи симптоми на неприятната сенна хрема. Хапнете лук или още по-добре капнете във всяка ноздра по капка сок от лютата подправка.

Същия ефект има и приемът на чесън, който е известен като най-мощния природен имуностимулатор.

Ако носът Ви тече и очите Ви са насълзени, не излизайте навън рано сутрин и късно вечер, когато поленовата концентрация в атмосферата е най-висока. Оптималният вариант за Вас е да излизате в часовете около обяд. В тези часове поленовата концентрация в атмосферата е в най-ниски стойности.

Средство за първа помощ в такъв случай са инхалациите с лайка, която има силно изразен антибактериален и антивирусен ефект. Парната баня с тази лековита билка ще облекчи затрудненото дишане в резултат от запушването на носа.

Постарайте се в периода, в който имате сенна хрема, да избягвате стресовите ситуации и да спите достатъчно. Доказано е, че недоспиването и стреса повишават количествата на произвеждания хистамин и това утежнява допълнително положението на болния.

Избягвайте да пътувате на отворени прозорци.

Консумирайте в големи количества зеленчукови сокове от моркови, целина и магданоз. Добре е да добавите към менюто си зеле и цвекло.

Оплакващите се от кошмарната сенна хрема губят големи количества флоиди, поради повишената секреция от носа и очите. Затова е необходимо да консумират повече вода. През периода на алергия е препоръчително да се консумира поне литър повече вода от обичайното, съветват лекарите.

Сенна хрема или алергичен ринит?

Наименования на сенна хрема (алергичен ринит)

 • На английски – allergic rhinitis, nasal allergies или “hay fever” (сенна хрема),
 • На латински – Rhinitis allergica.

С двата термина се назовава едно и също неприятно състояние. Сенната хрема често се определя като алергичен ринит. Единствената разлика е, че причина за ринит са не само полените, но и акарите в домашния прах, който се събира по мебелите.

Лечението е едно и също и в двете ситуации. То включва приемането на антихистаминови медикаменти. Тяхното действие е на приципа на блокатори, които спират производството на хормона хистамин.

Лекарства (хапчета) и антибиотици за традиционно лечение.

Традиционната терапия на коварната сенна хрема включва прием на антитихистаминови препарати и при тежки случаи и усложнения се налага прием на антибиотици.

Медикаментите за лечение и облекчаване на симптомите се приемат не само под формата на таблетки, но и във вид на капки и спрейове.

Ксизал, Зиртек, Ранитидин, Кларитин, Зодак, Ринитал са медикаменти за перорален прием, действащи на един и същ принцип като блокатори на производството на хистамин.

Лекарство №1: Ксизал.


Ксизал е медикамент, използван за потушаване на бурната реакция на организма при сенна хрема и копривна треска. Той действа на принципа на останалите блокатори на отделяния хистамин при пациентите, страдащи от алергия.

сенна хрема, алергичен ринит

Полените са причина за сенна хрема

Седативният му ефект не е категорично установен. При част от пациентите, участвали в тестовете е на лице сънливост. Ако Ви предстои дълго шофиране или продължителна работа с големи съоръжения, изискващи повишена концентрация, по-добре изберете някои от медикаментите – ериус или кларитин.

Лекарство №2: Ериус.

Ериус успешно повлиява симптоматика на алергични реакции на лигавиците на дихателните органи. Оказва положително влияние и при възпаления на бронхите в резултат от контакта с алерген. Съществуват и капки от това лекарство, които обикновено се предписват на най-малките пациенти.

Лекарство №3: Зиртек.

Зиртек принадлежи към първо поколение антиалергични препарати със силно изразен седативен ефект. Откакто се предлагат негови аналози, при които този неблагоприятен ефект не се наблюдава, той е по-малко предпочитан.

Лекарство №4: Кларитин.

Кларитин е един от съвременните антихистаминови медикаменти, които не причиняват сънливост за разлика от много други подобни препарати. Приемът му не пречи на нормалното протичане на ежедневната дейност на болния. Облекчава неприятните симптоми на сезонната алергия към цъфтежи.

Лекарство №5: Зодак.

Зодак е друг антиалергичен медикамент, който успешно потушава симптомите на ринит на алергична и хронична основа. Неговата активна съставка цетиризин е възможно да предизвика остра алергична реакция.

Ако това се случи, трябва да се преустанови употребата на зодак и след консултация със специалист да се започне приема на друг антихистаминов медикамент.

Липсват данни за повишаване на сънливостта след прием на зодак, но въпреки това пациенти, на които им предстои дълго шофиране и експлоатация на големи машини, би следвало да бъдат внимателни с приема на медикамента.  (Фрамар.бг)

Лекарство №6: Ринитал.

Ринитал е едно от решенията на съвременната хомеопатия за лечение на мъчителната сенна хрема. Този медикамент на “нежната” медицина облекчава симптоми на алергията като секреция от носа или липса на такава (запушен нос), сърбящи и парещи клепачи, кихане.
Приемът може да започне още преди проявата на симптомите. Една от съставките на хомеопатичното хапче е пшенично нишесте и затова то е табу пациенти с цьолиакия.

Лечение №1: С инжекция.

Единственият ефикасен метод за облекчаване остротата на симптоматиката на коварната сенна хрема е чрез поставянето на инжекция. Тази терапия е известна в медицината с термина хипосензибилизация. Курсът трае три години с прекъсвания от няколко месеца.

Лечението започва още преди проявата на първите симптоми. Първоначално чрез инжекция в тялото се вкарва малко количество алерген, което се увеличава всяка седмица. Постепенно организмът привиква към алергена и започва да не го приема като дразнител.

Алергопревент е една от алтернативите за успешно лечение на алергия към полените с инжекции. ALK7 е другата алтернатива, придобиваща все по-голяма популярност.

Лечението с тази инжекция обикновено започва през втория месец от годината. След поставянето на 4 инжекции за период от три седмици се наблюдава значително подобрение на състоянието на пациента.

Тенденцията през последните години е по-ранна превенция на алергиите поради глобалното затопляне. В резултат от климатичните промени растенията започват да цъфтят по-рано.

Лечение №2: С капки за нос.

Освен със спрейове за нос, острата симптоматика на сенна хрема и алергичен ринит е възможно да овладете благодарение на капки за нос.

Може виброцил са ви познати? Това са едни от най-популярните капки за нос и са предпочитани от пациентите заради широкоспектърното им приложение. Те облекчават не само симптомите на алергичен ринит, но и на вазомоторни заболявани и настинка.

Лечение №3: С капки за очи.

лечение на сенна хрема с билки и лекарства при алергичен ринит

Децата също страдат от сенна хрема (алергичен ринит)

Алергичният ринит често протича със сълзене и дразнене в очите. В такива случаи освен медикаментите са орален прием, пациентите прибягват и до капки за очи.

Изомар успокоява уморените и зачервени очи, изложени на външни дразнители – алергени (цветен прашец), екрана на компютъра, прашна и замърсена среда.

Освен на изомар пациентите с алергичен конюнктивит могат да се доверят на Сенсилукс Унимед Фарма. Медикаментът представлява капки за очи които облекчават  отока и възпалението.

Спрей (фликсоназе).

Фликсоназе спрей за нос принадлежи към кортикостероидните медицински препарати, облекчаващи неприятната сенна хрема.

Активната съставка флутиконазе пропионат предотвратява възпалението в носната лигавица.
Не се съчетава приложението на фликсоназе с риновир. Ако приемате този медикамент, стойте далеч от спрея. Няма данни за негативното влияние на фликсоназе върху възможността за управление на превозни средства и експлоатация на големи машини.

Симптоми.

Неприятните симптоми на измъчващата все повече хора сенната хрема са резултат от повишеното количество на хистамин, произвеждано от техния организъм. Процесът на производство на този хормон рязко се засилва в момент, в който тялото има контакт с алерген.

Този процес е в тясна зависимост с увеличаване количеството на белите кръвни телца в резултат от имуноглобулин Е (това са антитела, които организмът произвежда при контакт с алерген).

Алергените са субстанции, които обикновено не дразнят здравия организъм. Те се приемат като дразнители от хората с по-слаб имунитет. В такъв случай тялото реагира остро при контакт с алергена (полени, домашен прах, косми от животни).

Запушен и/или течащ нос, зачервени и сълзящи очи, кихане, кашлица, нарушения в съня са най-честите симптоми, с които се характеризира сенната хрема.

Главоболие.

сенна хрема или алергичен ринит

Нашата читателка Соня Иванова потърси съвет от нас за справяне с кошмара, наречен сенна хрема

Алергичният ринит не е изключено да ви тормози заедно с кошмарно главоболие. То е последица от влошеното качество на съня на пациентите, измъчвани от сенна хрема. Често те се оплакват от безсъние, породено от дискомфорта, които изпитват.

Препоръчително е в такива случаи болният да прекарва по-голяма част от деня на закрито и да се минимизират контактите му с алергена. Пациентът се чувства по-добре, когато е в хладна и тъмна стая.

Друга нежелана реакция на организма, предразположен към алергия, е чувствителността към светлината. Добре би се отразило на пациента носенето на слънчеви очила, когато е навън. Това не само ще предпази очите му от зачервяване и възпаление от контакта с полените, но и ще облекчи състоянието му при главоболие.

Още за главоболието ТУК: в нашата специална статия!

Затруднено дишане.

Затрудненото дишане и другият мъчителен симптом, който тормози жертвите на сенна хрема. Това кошмарно усещане се засилва още повече, когато тялото е в легнало положение.

Затрудненото дишане е основната пречка за пълноценното изпълняване на ежедневните дейности от страна на жертвите на този неприятен здравословен проблем. Състоянието на болния се подобрява от хладен и студен въздух, който облекчава дишането.

Жертвите на тази коварна алергия се чувстват най-добре край морския бряг, тъй като там поленовата концентрация във атмосферата е най-ниски нива и морският въздух облекчава затрудненото дишане.

Болният се чувства по-добре и когато спи на висока възглавница.

Предлагаме Ви една простичка и изпитана рецепта, която значително облекчава затрудненото дишане и другите неприятни симптоми, съпътстващи сенната хрема. Към половин лъжичка хрян се прибавят няколко капки лимонов сок. Тази смес се приема преди сутрешното и вечерното хранене.

Друг начин да облекчите дишането и да прочистите синусите е пиенето на смес от прясно мляко и прясно изцеден лучен сок. Въпреки, че не звучи никак добре и поражда неприятни асоциации, тази рецепта придобива все по-голяма популярност във Франция. Резултатът е поразителен.

Половин литър прясно мляко се затопля към и него се прибавя лъжица настърган лук. Изпива се, докато е топло. Още след първия прием пациентът се чувства по-добре.

Добре действат и инхалациите със сол. Може да пробвате да преборите алергията и с масло от евкалипт, което се препоръчва дори на болни от астма.

При бременност.

главоболие при алергичен ринит (сенна хрема)

Сенната хрема често е причина за главоболие

Сенната хрема е истински кошмар за бременната жена. Препоръчително е пациентките, които страдат от това заболяване, да планират бременността си така, че първите три месеца от развитието на плода да не съвпадат със сезона на алергиите.

Ако бременната, диагностицирана с полиноза (алергия към полените) се чувства добре, може да преустанови лечението. За съжаление това не се случва често. Доказано е, че по време на бременност симптомите дори се влошават. Това се наблюдава при половината от бременните жени, които имат поставена диагноза сенна хрема.

През този деликатен период от живота на всяка жена е напълно възможно да се появи сенна хрема, дори и ако тя никога не е имала подобни оплаквания.

Тъй като повечето от медикаментите за лечение за сенна хрема са противопоказни по време на бременност, се препоръчва бременната да сведе до минимум контакта си с алергени.

Приложението на антихистаминови медикаменти по време на този деликатен период не е препоръчително. Наложително е в случай на развитието на инфекция. Единствено специалист може да назначи подходящо лечение в случая, след адекватна преценка на рисковете и ползите.

Въпреки, че някои от антибиотиците се считат за безопасни по отношение на развитието на плода, тези от рода на доксацилин и тетрациклин са противопоказни, тъй като могат да нанесат сериозни поражения върху него.

Хлорфенирамин и трипеленамин се считат за най-безвредните анхистамини и се препоръчват от специалистите за прием дори и от бременни пациентки. Това трябва да става единствено след преценка на лекар. Не е препоръчителен приемът им от кърмещи жени, тъй като се ексекретират във високи количества в кърмата.

Тези медикаменти са от първо поколение антихистамини и имат силно изразен седативен ефект. Антихистаминови препарати е противопоказно да се приемат през първите месеци от бременността, защото тогава състоянието на пациентката е най-деликатно.

Тогава се сформират органите на плода и хистаминовите блокатори могат да доведат до сериозни увреждания – глухота, слепота и раждане с ниско тегло.

За бременни се препоръчва локална терапия на сенна хрема с кромолин. Сериозен недостатък на този медикамент е, че е наложителен прием от поне 15 дни, за да подейства и да се усети ефекта от него. Използва се предимно с превантивна цел.

Противопоказен за бременни е и кортизона, чието приложение се допуска единствено в много тежки случаи.

Бременните пациентки могат без никакви притеснения да се доверят на спрея за нос NOAL, който представлява 100% натурален продукт. При впръскването му се създава защитна бариера върху лигавицата на носа срещу алергените (полени, прах, косми от животни).

Той съдържа екстракт от мента и е с приятен ягодов аромат и затова е предпочитан дори и от малките деца.

Този спрей отстранява не само мъчителните симптоми, но и потиска въздействието на причинителите на алергията върху чувствителната носна лигавица.

Хомеопатия.

Нежната медицина – хомеопатия предлага варианти за избавяне от алергии. Ефектът от лечението с хомеопатични медикаменти определено си заслужава, но изисква търпение. Няколко са препаратите, които хомеопатията предлага за успешна борба със сенната хрема.

Алиум цепа (Allium cepa) е препоръчван от хомеопатите в случаи на обилно секретиране от носната кухина. Изтичащият секрет е прозрачен и предизвиква дразнене и възпаление на кожата около ноздрите. Това е водещият симптом, при който се назначава лечение с алиум.

Оплакването често е съпроводено и от сълзене и парене на очите. Приемат се по пет гранули от 4 до 5 пъти на ден.

Еупрасия (Euphrasia) e другият хомеопатичен медикамент за успешен изход от битката със сенна хрема. Той се предписва при същите симптоми (сълзене на очите и воднист секрет от носа) с тази разлика, че дразненето и зачервяването на очите е основното оплакване на пациента.

В този случай секрецията от носа в повечето случаи не предизвиква възпаление на кожата около ноздрите. По пет гранулки в потенция 9 СН се приемат през час до пълното облекчаване на неприятните симптоми.

Сабадила (Sabadilla) се препоръчва на пациенти, които се оплакват от спастично мъчително кихане. Характерното в подобна ситуация е постоянното запушване на носа. Едната ноздра е ту запушена, ту отделяща воднист секрет. Освен това пациентът се оплаква и от сълзене и парене в очите, което е съпроводено от непоносимост към светлина.

Приема се по същия начин, както и Еупрасия.

Нукс Вомика (Nux Vomica) се изписва на пациенти, оплакващи се от целогодишен ринит и сенна хрема. Характерно за тях е запушването на носа вечер и отделянето на секреция от носа веднага след събуждане сутрин. Хомеопатичните гранулки в потенция 9 СН се приемат по 5 броя по три-четири пъти на ден. (препоръка на доктор Иван Енчев)

При невъзможност да бъде назначено индивидуално лечение на пациента се прибягва до приема на Хистаминум (Hisraminum) и Пумон Хистаминум (Poumon Histaminum), които се приемат три пъти дневно (потенция 15 СН).

Обикновено ефективността от проведения с хомеопатия лечебен курс трае два-три сезона, но след това отслабва. (Homeopathybg.org)

Може да се доверите и на Шуслеровите соли за избавяне от сенна хрема. Подходяща комбинация в случая е смесването на сол номер 3 и 8. (Ферум Фосфорикум и Натриум хлоратум).

Ferrum Phosrhoricum и Natriun Chioratum се приемат по пет таблетки дневно.

При деца.

Сенната хрема е наследствено заболяване. При децата най-често се проявява около третата-четвъртата годинка.

При деца, чиито родители страдат от полиноза (или друг вид алергично заболяване), рискът от развитието на такава е 80%. Ако само единият родител страда от някаква алергия, рискът детето му да развие такава е 30%.

Дали детето е предразположено към алергия най-рано се установява чрез изследване на кръвна проба, взета от пъпната връв. Кръвните тестове са достоверни едва след навършването на 4 годинки Преди тази възраст те не могат да отчетат чувствителността на детския организъм към даден алерген.

Често при децата сенната хрема се наблюдава с кръстосана алергична реакция към ябълки и моркови. Това допълнително усложнява поставянето на диагнозата и лечението.

Някои от медикаментите за потискане на сенна хрема се предлагат и като капки за орален прием и течен разтвор (сироп)за най-малките. Такива са Зиртек, Кларитин и Еруис. В тежки случаи се прибягва до поставянето на инжекции.

Спреят за нос НоАл е подходящ за деца на 18-месечна възраст. Най-малките пациенти, страдащи от това коварно заболяване, е възможно да го победят с помощта на средствата на съвременната хомеопатия.

Препоръчва се детето да не се извежда на разходка в ранните сутрешни часове, когато количествата на полените във въздуха са особено високи. Също така е добре дрехите да не се сушат навън, тъй като мокрите дрехи са като магнит за хвърчащите във въздуха полени.

Домашно лечение с билки.

За разлика от анхистаминовите медикаменти билките, лекуващи сенна хрема не предизвикват сънливост. Единственият недостатък на лечението с тях е, че то е по-продължително и резултатите не настъпват веднага, а необходимо време.

Сред билките, известни с качествата си на хистаминови блокери, са коприва, гинко билоба, чобанка и шипка. Те не само облекчават симптомите, но и лекуват това неприятно заболяване. Пиенето на чай от тях имат благоприятно въздействие върху чувствителния към алергени организъм.

Домашен лек №1: Пчелен прашец.

Пчелният прашец е средство за облекчаване на причиняващата дискомфорт сенна хрема, което се препоръчва от алерголозите по цял свят. Това природно чудо подсилва имунитета и помага при борба с алергиите.

От магазините за здравословни храни може да го набавите за домашната си аптечка. Приема се като хранителна добавка по малка лъжичка дневно, като тази доза не се превишава.

Домашен лек №2: Коприва.

Добре познатата ни коприва (Urtica Dioicia) е известна в кръвопречистващите и имуностимулиращите си свойства. Въпреки, че цветовете й причиняват алергия и са един от главните виновници за сенна хрема, редовният приема на чай от нея лекува дори и астма.

Оплакващите се от сенна хрема е препоръчително да консумират всекидневно по две чаени чаши чай от тази лековита билка, особено през рисковите месеци април и май.

Домашен лек №3: Кисело мляко.

Доказано е, че консумацията на кисело мляко помага на организма да пребори алергиите. Този незаменим млечен продукт повлиява благоприятно острата симптоматика на сенна хрема като повишава полезните бактерии в стомаха.

Установено е, че при пациентите, страдащи от алергия (включително и сенна хрема) тяхното количество е понижено.

Домашен лек №4: Рецептите на Дънов.

Съкровищницата на народния лечител Петър Дънов предлага рецепти за лечение и на сенна хрема.

Всекидневно се приема преди хранене по лъжица мед, към който са добавени смлени лимони. Сместа се приготвя по следния начин – към половин килограм от пчелния продукт се добавят три лимона, смлени в машинка за кайма с корите без костилките.

Препоръчителната доза за възрастни е по една голяма лъжица, а за деца количеството е наполовина. Поглъща се двадесет минути преди трите основни хранения за деня.

Малко след това се приема по 75 милилитра от следната отвара – коприва, босилек, глог, живовляк, подбел, лешникови листа (две супени лъжици от тази лековита смес се изсипва в половин литър вряща вода и се оставя да се кисне десет минути). Желателно е овкусяване с мед и лимон, което подобрява значително вкуса на отварата.

Два часа след хранене се приема същото количество от билкова отвара, приготвена от бял равнец, жълт кантарион, листа от топола, пача трева и салвия (по 50 грама от всяка билка). Приготвя се по същия начин, както гореописаната отвара. (dunov-knigi.com)

Домашен лек №5: Гинко билоба.

Гинко билоба (Ginko Biloba) е един от най-мощните природни блокатори на производството на хистамин. Тази билка възпрепятства освобождаването на този хормон при пациентите, оплакващи се от алергия, засягаща горните дихателни пътища.

Това лековито растение е мощен антиоксидант, който подобрява кръвообращанието и стимулира дейността на имунната система.

Домашен лек №6: Пикногенол.

сенна хрема, още известна като алергичен ринит

Пролетта е същински кошмар за страдащите от сенна хрема

Пикногенол (Pycnogenol) е наименованието на средиземноморския бор. Екстрактът от него редуцира отделяните количества хистамин при контакт на организма с алерген. Чай от него трябва да се пие преди проявата на неприятните симптоми на алергичното заболяване.

Домашен лек №7: Чобанка.

Билката чобанка (Petasites hydribus) е Вашият лек в случай, че сенната хрема вече е на лице. Доказано е, че корените на това лековито растение действат на принципа на антихистаминовите медикаменти. Но за разлика от тях няма седативен ефект и не води до сънливост.

Лечебният ефект на тази билка се дължи на съдържащото се в нея вещество петасин, което се използва при производството на анхистаминовите медикаменти.

Домашен лек №8: Шипка.

Лековитата шипка (Rosa Canina) е ествествен източник на витамин С и биофлавоноди. Доказано е, че жертвите на сенна хрема и други алергии изпитват недостиг на тези вещества. Не установено дали липсата им е причината за алергии или е в следствие от тях.

Едно е сигурно – консумацията на чай от шипка или сушени шипки облекчава неприятната симптоматика при сенна хрема.

Домашен лек №9: Трик с олио в ноздрите.

Предлагаме Ви изпитан трик, който ще облекчи състоянието на оплакващите се от алергичен ринит. Нуждаете се единствено от обикновено олио.

Тъй като бурният алергичен отговор на организма настъпва при контакт с алерген, този трик се прилага преди излизане навън. Вътрешната страна на ноздрите се намазва с тампони за уши, напоени в олио.

Това създава защитен щит срещу полепващите по носната лигавица прах и полени и възпрепятства проникването на алергените. Ако останете по-дълго навън, препоръчително е повтаряне на лечебната процедура. След като се приберете у дома впръскайте в носа си физиологичен разтвор. (aktivenizdrav.com)

Домашен лек №10: С прополис.

алергичен ринит, постоянно течащ нос, запушен

Един от симптомите на алергичен ринит е досадното кихане

С прополис се лекува причиняващата сериозен дискомфорт сенна хрема. Сто грама от този уникален пчелен продукт се настъргва и разтваря в 500 мл ракия. След като престои два дни, получената тинктура се прецежда и по две-три капки от нея се накапват неколкократно във всяка една от двете ноздри.

Разлика между вазомоторен и алергичен ринит.

Въпреки, че вазомоторният ринит протича със същите симптоми, както алергичния ринит, причина за неговата проява не е алергия. Той се проявява при контакт с някакъв дразнител – химически вещества, дим или алкохол.

Може да продължи от няколко часа до няколко години.

За съжаление това неприятно заболяване не се лекува. Симптомите изчезват от само себе си понякога след дни. Единственото, което може да направи пациентът, е да се опита да облекчи състоянието си с кортикостероидни медикаменти. Добре влияят в подобни случаи и някои антихистаминови медикаменти. (Лекува.нет)

Сенна хрема с кашлица.

Често сенната хрема става причина за кашлица. Събралият се в синусите секрет попада в гърлото и предизвиква дразнене. В този случай кашлицата не протича с инфекция, но въпреки това е неприятно състояние.

Целогодишен алергичен ринит.

Обикновено причина за целогодишния алергичен ринит е контакта с акари и косми от домашни любимци. Обикновено вечер дискомфортът е най-силно изразен. Единственото спасение на жертвите на това неприятно състояние е избягването на контакт с алергена.

Операция.

До операция се прибягва в случай, че остротата на симптоматиката не се повлиява от медикаментозно лечение. По оперативен път се разширяват каналчетата на синусите и това води до възстановяване на нормална циркулация в тях.

Има ли излекувани?

Много от жертвите на сенна хрема дори не предполагат, че тя се лекува. Необходимо е да се стимулира дейността на имунната система, като се премахне контакта с дразнителя, което на практика е невъзможно.

Имунотерапията дава резултат след шест месеца, оказвайки влияние върху реактивността на имунната система. В резултат от това постепенно отпада необходимостта от прием на антихистаминови медикаменти.

А Вие как се справяте със сенната хрема? Споделете с нас, за да дообогатим тази статия и да я направим максимално полезна за страдащите от кошмара, наречен сенна хрема.

Споделете тази информация с Вашите приятели. Нека тя да достигне до по-широк кръг от хора, които вероятно търсят начин да се преборят със мъчителните симптоми на тази алергия.

Сенна хрема (алергичен ринит). Лечение с лекарства и билки | Топ 10
4.3 (86.67%) 12 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

15 thoughts on “Сенна хрема (алергичен ринит). Лечение с лекарства и билки | Топ 10

 1. До момента не бях срещала толкова изчерпателен материал по темата за алергичен ринит (сенна хрема). Хареса ми това, че не се спирате само до билките, но разглеждате и лекарствата срещу тази гадост! Така човек ще може да пробва и едното, и другото, и третото, и да се спре на това, което наистина му върши работа. Макар че сенната хрема е нещо твърде упорито и се повтаря периодично. И все пак няма да се даваме, нали! Благодаря ви, продължавайте в същия дух! Петя.

  • Благодарим ви, Петя! Във ваша чест дооправихме статията, допълнихме я и сложихме нова основна картинка на публикацията. Надяваме се да ви допадне и скоро отново да ви дадем повод да ни похвалите. 🙂

 2. Много хубава тема.Имам алергия към прах придружена с полипи в носа.Пробвах с различни хапчета и спрейчета за носът но без резултат.Бихте ли ми предложели нещо за моето състояние.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

  • Здравейте, и аз страдам от постоянна хрема с полипи в носа, които са притъпили обонянието ми. Много неприятно. Моля, ако някои се е справил без операция на полипите да пише/ тъй като УНГ предлага операция на полипите/. Благодаря Ви и Хубав ден!

 3. imame postoyanno sticane v garloto i sled kato ysetim cesi palni zapocva silna kaslica do povrastane dokoga stee taka

 4. Половин ч. лъжичка медицинска сяра се разбърква в половин кофичка кисело мляко и се консумира сутрин на гладно за две седмици. Почива се две седмици и може да се повтори.

 5. Всички вие, които имате сходна симптоматика, имате и сходен начин на хранене и живот. Питате докога ще продължава този ад… ами, докато решите да излезете от него. Вследствие на неадекватния ви подход към нуждите на организма, същият е дисбалансиран. Помислете дали страдате само от алергия или имате куп други здравословни оплаквания. Лекарствата не ви помагат, няма и да ви излекуват, това е сигурно. Не може да се излекувате отвън!!! Трябва да се обърнете към природата и собствената си екосистема. Да се погрижите подобаващо за микробиома си, който явно е доста занемарен. Ако изхвърлите всичката рафинирана и индустриално приготвена храна от кухнята си, едва ли ще ви остане нещо за ядене. Започнете оттам, а не търсете хапчето-панацея. Ще трябва здраво да се потрудите, за да въдворите ред в организма си.
  Не се оплаквайте, а действайте… Умните винаги оцеляват!

  • Другарко Петрова, благодарим за хокането, ама нищо не ни казвате. От поста Ви единствено става ясно, че сте някаква изкукудякала лелка (клоняща към бабичка). За разлика от статията, която обяснява и предлага варианти за справяне с проблема, вашия коментар се опитва да натрие сол на главите на хората и нищо повече. Ако толкова държите на мнението си бихте могла да споделите как Вие лично балансирате собствената си екосистема (или поне си мислите, че го правите). Айде със здраве на теб и тези, които ти се възхищават!

 6. Преди години имаше едни инжекции-Кенарол или Кенакорд(едно и също е).От тях бях много доволна,но вече никъде ги няма.Има ли техен заместител?

 7. Изключително силна реакция при консумация на коприва след почистване и приготвяне на супа – блокиране на лигавицата, плътно запушен нос без никакъв секрет. Засега Ксизал, Цинабсин и Алергодил на помага

 8. Аз започнах терапията с ваксината за 3години,както е описано в статията.,По подходящ от алерголог,едва ли има.

 9. Заболях от сенна хрема като ученичка и това състояние продължи повече от 15 години, когато проведох лечение с респивакс. Помогна ми. За около 20 години. Сега сенната хрема се върна, придружена с кашлица и трахеит. Тук срещнах много полезни съвети – най-вече за здравословен начин на живот, който за съжаление при алергични състояния е трудно постижим. Мисля, че алергиите се отключват и засилват също и
  при вътрешни страхове и отрицателни емоции.

 10. Статията е много хубава и изчерпателна. Благодаря. Само бих искала да допълня, че пчелния прашец не се дава на деца, защото съдържа хормон на растежа.

 11. И мен ме мъчи, като с годините все по-малко, но си е досадно. Започна преди дни, винаги в началото на април. Лично мен ме успокоява като пия сутрин едно пакетче тайлолхот, не знам какво съдържа, но по едно на ден не предизвиква кихане и ми отпушва носа. Всичките други хапчета и спрейове не действат, дори от някой спрейове реакцията е още по-силна!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *