Ползите от любимия ни банан, за които не подозираме (Топ рецепти)

Ползи: За перисталтика на червата. За енергия. При киселини, гастрит и язва. Срещу инфаркт и инсулт. За отслабване. При анемия. Сутрешно гадене при бременни. За зрение. При ухапване от комар. При депресия. При кръвно. Бананова диета.

Още в текста: Диета с кисело мляко. С прясно мляко. Преди лягане. Бананова кора: За избелване на зъби. При брадавици и кондиломи. При хемороиди и разширени вени. Витамини. Маска за лице при акне. За коса. Калории. Отглеждане на бананово дърво (палма). Сушени, плюсове и минуси. При разстройство. Във фитнеса. Червен и кафяв банан. Съдържание на калий и протеин. При диабет. Против кашлица с мед. Рецепти за десерти: Кекс. Сладкиш. Мъфини. Бананова каша за бебе. Торта. Палачинки с банан. Карамелизирани. Крем. Овесени бисквити. Шейк. Сладолед. Бананов чипс. Ракия от банани. Компот.

Ползи: За перисталтика на червата.
Вероятно не подозирате, че хапването само на един банан дневно има куп лечебни ползи. Всички знаем за магическите свойства на ябълката и препоръката ежедневно да хапваме поне по една. Същата препоръка важи и за екзотичния банан, който освен въглехидрати съдържа и желязо, натрий, калий, калций, фосфор и изключително ценните витаминни ингредиенти от групата В, както и витамин А. Изобилието от полезни агенти се допълва и от витамина с ефект на имуностимулатор – витамин С, както и естествени захари – захора, глюкоза, фруктоза.

Синергичното им взаимодействие превръща банана в суперхрана, която всеки от нас трябва да консумира ежедневно.

Здравните ползи от консумацията на този плод са многобройни. Препоръчва се като антидепресант, средство за редуциране на киселини, против гадене, за усилване на зрението, за регулиране на кръвното и предпазване на сърцето от усложнения с фатални последствия.

Безспорно топ приложението на плода е свързано с регулиращото му въздействие върху перисталтиката на червата.

банан

Любимият ни банан крие куп ползи за здравето

Нередовните изхождания са често срещан проблем, с който всеки един човек се е сблъсквал. От това дискомфортно състояние е лесно да се избавим, консумирайки редовно банан.

Плодът е прекрасен източник на неразтворими фибри, които преминавайки през храносмилателния тракт, буквално измитат отложените отпадъчни вещества, спомагайки за тяхното омекотяване и по-лесно преминаване през дебелото черво.
Въпреки това, консумацията на плода в големи количества и прием на твърде малко вода, е предпоставка за появата на запек. Никога не хапвайте не добре узрели банани, защото те също причиняват запек и газове.

Същевременно този екзотичен плод спомага за лечение на диария, благодарение на влизащия в химичния му състав пектин. В случая това вещество изпълнява ролята на водоразтворимо влакно, което действа като желиращ агент и спомага за абсорбиране на течностите от червата.

Всички тези свойства на банана да повлиява върху дейността на тракта са достатъчно основание да похапваме ежедневно този невероятно сладък и уханен плод. Списъкът с топ ползите от консумацията и приложението на банана като лек, не се изчерпват до тук.

За енергия.

Уникалният микс от витамини, минерали и въглехидрати в банана, гарантира бърза доставка на жизненонеобходимата енергия за всеки един клетъчен процес. Високият енергиен потенциал на плода е обусловен още и от трите естествени и незаменими захари: глюкоза, захароза и фруктоза.

Невероятният банан е един от малкото плодове, съдържащи двата вида въглехидрати – сложни и прости. Комплексното им взаимодействие гарантира доставка на пълноценна енергия и издръжливост на тялото. Така наречените прости въглехидрати снабдяват тялото с енергия по-възможно най-бързия начин. Само два банана са необходими, за да доставят на тялото енергия, достатъчна за тренировка или активна дейност в продължение на час и половина (90 минути).

При киселини, гастрит и язва.

При наличието на гастрит, язва и неприятните киселини, свързани с тези заболявания, удивителният банан действа двуаспектно. Полезните вещества в плода насърчават производството на по-дебел слой слуз в стомаха. Той се прикрепва към стомашната стена като облицовка. Активизирайки се този защитен слой, действа буквално като бариера срещу стомашните киселини.
Образуваната от консумацията на банана слуз неутрализира киселинността от храни, имащи съществен принос за образуването на язви.
Вторият аспект, в който действа суперплода е обусловен от съдържанието на протеазни инхибитори в него. Тези ензими спомагат за премахване на бактериите от стомаха – те са главните виновници за стомашни язви.

Срещу инфаркт и инсулт.

Превантивните свойства на банана срещу инфаркт и инсулт са обусловени от високите нива на калий в него. В случая елементът изпълнява ролята на минерален електролит, чието значение за сърдечното здраве има първостепенна роля.

Приетият чрез банана калий достига до всяка клетка и участва в доставка на кислород към мозъка. Той се явява като посредник между лимфата и мозъка – помага на кръвоносната система да изпълни едно от главните се предназначения – да доставя кислород.

Незаменимият калий е отговаря и за нормалния сърдечен пулс и поддръжката на оптималния хидро баланс в организма.
Хората, подложени на диети с високо калиево съдържание, си осигуряват най-ефективната защита срещу инсулт. Елементът, намиращ се в изобилие в невероятно полезния банан, действа регулиращо на кръвното налягане и предотвратява сериозни сърдечни заболявания.

За отслабване.

Ако търсите за храна, гарантираща бързо отслабване, невероятният банан е перфектен избор. Суперплодът е с ниско липидно съдържание, но същевременно се отличава с значително фибрено съдържание и незаменими витамини.
Баластните вещества в невероятния банан абсорбират водата, запълвайки напълно стомаха. Бананът е идеално средство за поддържане на усещането за пълнота и ситост на стомаха – чувствате се сити за по-дълго и изпълнени с енергия, въпреки че сте хапнали само един банан.
Плодът действа насърчаващо на метаболитните процеси, благодарение на няколко специфични ензима, чиито синтез насърчава. Естествено сладкият вкус на банана ограничава значително непреодолимия „глад“ към вредните сладки лакомства.

Вероятно сте запознати с препоръката на много диетолози, която гласи, че този плод трябва да бъде избягван от желаещите да отслабнат заради високото количество на захари в него. Да, той съдържа захар, но това не означава, че тя ще се трансформира в мазнини в тялото Ви. Това не са същите захари, които се трансформират в мазнини при консумацията на сладки храни.

При анемия.

Бананите са превъзходен източник на желязо за хора, страдащи от анемия. Недостигът на този незаменим е ключов фактор за влошеното здравословно състояние. Храните, изобилстващи от желязо, сред които е и коментираният в тази статия банан, спомагат за попълване на липсващите количества от важния минерал.
Ежедневното хапване на плода, заедно с желязо съдържащи храни, неминуемо води до потушаване на симптомите, свързани с анемия, включително и на неприятната умора, още по-неприятното виене на свят, мъчителните главоболие, задух и сърцебиене.

Сутрешно гадене при бременни.

Ако сте бременна и търсите начини за борба с сутрешното гадене, вземете един банан. Това е идеалното средство за възстановяване на оптималните глюкозни нива, което спомага за преодоляване на сутрешното гадене.
Бременните жени, се препоръчва да се яде банан след събуждане сутрин и след всяко хранене. Също така, бананите изобилстват от хранителни вещества, спомогащи за повдигане на настроението и оказващи подкрепа върху физическото развитие на нероденото бебе.

За зрение.

Разтварящият се единствено в мазнина витамин А, който е определящ за очите и по-специално за опазване на зрението, се съдържа във високи дози в банана. Адекватният ежедневен прием на витаминния елемент значително редуцира риска от нощна слепота.
Скорошно проучване сочи, че прием на три или повече порции банан ежедневно тушира потенциалния рисков фактор от дегенерация на макулата с напредването на възрастта.

При ухапване от комар.

При ухапване от комари предизвика мястото сърби и често се усеща болезнено. Банановите обелки, които изхвърляме без да се замислим, са спасението от този неприятен проблем.

Просто натрийте с вътрешната й страна мястото, по което има следи от ухапване от комар.  Добра идея е след натриването да оставите кората върху възпалената кожа за няколко минутки. Веднага ще констатирате, че сърбежът намалява, а отокът започва да спада. Този прост метод е много по-ефективен от скъпите мазила в аптеката. Така, че не го пренебрегвайте и следващия път, когато Ви ухапе комар, просто хапнете един банан и използвайте кората му, за да успокоите кожата.

При депресия.

Нови проучвания показват, че хората с депресия, се подобряват след хапването на банан.

Плодът е източник на изключително ценния в подобна ситуация триптофан. В тялото този протеин се преобразува в серотонин. Известният като хормона на щастливите хора серотонин, предразполага към отпускане. След консумацията на поне един банан ежедневно, ще забележите че мрачните мисли постепенно започват да се оттеглят, а Вие ставате по-спокойни, по-уравновесени и като цяло по-щастливи.

Страдащите от безсъние, породено от мъчителната депресия, е добре също да хапват редовно банани, особено вечер.

Бананите са източник също така и на тирозин – аминокиселината, увеличаваща норепинефрин и допамин нивата в тялото. Ниските нива на тези невротрансмитери, които въздействат пряко на мозъчната дейност, бдителността и концентрацията, често са отговорни за мъчителната депресия.

При кръвно.

Удивителният банан е лекът-чудо и за кръвно, особено когато то е във високи стойности. Само два плода са способни да намалят стойностите на кръвното ви налягане с цели процента, сочат резултатите от прочуване. Това свое свойство екзотичният плод дължи на елемента калий, които оказва балансиращ ефект върху количествата сол и вода в тялото. Елементът ни спасява от пагубното въздействие на солта и спомага за оптимална бъбречна дейност, което също имат отношение към стойностите на кръвното налягане. (huffingtonpost.com)

Бананова диета.

Ще Ви предложим няколко варианта на бананова диета, гарантиращи невероятни резултати. Първата диета с банани включва консумацията на плода в неограничени количества (по три килограма дневно), както и на зелен чай – също в количеството, в което Ви е приятно да го пиете. За да не лишавате тялото си от полезни нутриенти включете и две варени яйца в режима, който продължава общо седмица.

През това време комбинирайте яйцата, бананите и зеления чай в каквито комбинации пожелаете, но е важно да не се допуска прием на други храни.

След приключването на диетата подходете с особено внимание към захранването, за да избегнете йо-йо ефекта. Този период продължава около три дни, през които се консумират предимно плодове и зеленчуци без мазна и пържена храна, както и никакъв алкохол. (healthy-dietpedia.com)

Популярна е и така наречената сутрешна японска диета, която е за хора, желаещи да свалят около пет килограма, но е за такива с тежка форма на затлъстяване. Режимът продължава две седмици, а изпълнението му не отнема от времето в забързания Ви график – просто заместете обичайната си закуска с един-два банана. (morningbanana.com)

Друга разпространена диета, препоръчвана от д-р Греъм, е консумацията на 30 банана дневно в продължение на месец. Въпреки положителните отзиви за тази диета в Инстаграм, мненията за нея са противоречиви. Потребителка на име Банановото момиче споделя, че това за нея не е диета, а ежедневна норма, към която тя се придържа вече седем години. (bustle.com)

Методът не е лично изпробван от нас, така че не се ангажираме с конкретно становище не само относно неговата ефективност, но и неговата безвредност. Единствената ни цел е просто да Ви предиставим информация за съществуването на този режим.

Предлагаме Ви и диетата на Кери Гласман, която е много по-реалистична от тази. На закуска се консумират единствено банани в количество, което ще Ви засити до следващото хранене на обяд. Също така се пие и топла вода, засилваща очистителните процеси.

На обяд и вечеря се допуска дори консумацията на пържени картофки, но все пак не се увличайте по тях, съветва Кери Гласман. В концепцията на тази диета е заложено заместването единствено на закуската с банани и е подходяща за хора с нужда да свалят малко килограми. (livestrong.com)

Диета с кисело мляко.

Диетата с банани и кисело мляко е с продължителност по-малко от седмица – около 3-4 дни. През деня се консумират общо от три до пет банана, като към всеки от тях се прибавя към чаша нискомаслено мляко.

С прясно мляко.

Банановата диета с прясно мляко включва консумацията на общо за деня на три банана и три чаши мляко (задължително с нисък процент на маслено съдържание), общо два литра и половина вода и зелен чай в неограничени дози.

Бананите с мляко се разпределят в три основни хранения за деня, а между тях се приема много вода и чай.

Потребителки на руския сайт irecommend.ru определят диетата като много ефективна и споделят, че за три-четири дни са се избавили от 2-3 килограма. Тези, които са заместили прясното мляко с кефир, също са очаровани от невероятните резултати. (irecommend.ru)

Преди лягане.

Един банан, изяден преди лягане, вдига значително нивата на триптофана. Този ензим спомага за успокояване и отпускане на тялото, от което има нужда всеки, страдащ от безсъние. Този суперплод често е по-добро лекарство от вредните сънотворни. Разбира се, би било наивно да очаквате чудото да се случи веднага.

За положителни резултати е най-добре да си изградите навик всяка вечер преди лягане да похапвате един банан. Методът е препоръчителен не само за страдащите от безсъние, но и за тези, които спазват определен диетичен режим и вечер трудно заспиват от глад.

Бананова кора: За избелване на зъби.

избелване на зъби с бананова кора

Опитайте и избелване на зъби с бананова кора

Още едно от приложенията на банановата кора и причина да не я изхвърляме е употребата й за избелване на зъби. Методът е изключително ефективен, когато се прилага ежедневно. За да избелите зъбите си, използвайки бананова кора, просто ги натърквайте енергично с вътрешната й страна. Резултатът – зъби без петна и ослепителна усмивка е забележим след месец редовно приложение на метода.

При брадавици и кондиломи.

При брадавици и кондиломи приложението на банана е вътрешно и външно. Хапването на един банан помага на имунната система да заработи ефективно и да пребори досадния вирус, причиняващ брадавичните образувания. На тях може да противодействате и външно, използвайки бананова кора. Просто я наложете върху брадавицата с вътрешната страна, като я прикрепите към кожата посредством лепенка. С тази лапа преспете и я премахнете на сутринта.

Терапията с бананова кора повтаряйте ежедневно, докато брадавичното образувание изчезне напълно.

При хемороиди и разширени вени.

Невероятно вкусният банан изобилства от полезни вещества, оказващи положително въздействие венозните стени, особено при хемороиди и разширени вени.

Според БГ изданията бананът е плод неподходящ за пациентите с разширени вени, но не на същото мнение са специалистите от авторитетни американски сайтове, което препоръчват плода като част от менюто на пациенти с разширени. Специалистите от faqs.org препоръчват ежедневният прием на шейк, приготвен от чаша соево мляко, банан, по супена лъжица мед и пшеничен зародиш.

Екзотичният плод е препоръчван за заздравяване вените и затова пациентите с тези оплаквания е задължително да го прибавят към плодовете, консумирани от тях ежедневно. Освен това страдащите от хемороиди имат още голям проблем, преодолим с помощта на удивителния плод, а именно неприятният запек. (faqs.org)

На тях бананът, по-точно кората от него, ще помогне и приложена външно. След вечерния тоалет натрийте с хемороидите вътрешната част на кората, като не изплаквате след това.

Витамини.

Изобилието от витамини в банана – С, Б, А и К, също е основателна причина да го консумирате ежедневно. Комбинацията от В6, В12 и К е изключително ценна за сърдечното здраве, нервната система, но и за всички пушачи, подложени на пагубното въздействие на никотина.

Елементът, принадлежащ към групата витамини „А“, отговаря за растежа на всяка жива клетка и за опазване на зрението. Известният като аскорбинова киселина витамин Ц е важен за дейността на съпротивителните сили на организма, както скоростта, с която протичат възстановителните процеси на наранената кожа.

Маска за лице при акне.

Удивителният банан присъства като компонент и в маска за лице при акне. Необходимо е намачкате един плод на пюре, след което да прибавите към него лъжица овесени трици и кисело мляко в количество, необходимо за получаване на кашичка. С нея постойте двадесет минутки, преди да я отмиете.

За коса.

Като компонент в маска за коса невероятният банан е възвръща изгубения й блясък и стимулира растежа й. Половина намачкан банан смесете с едно авокадо, прибавете жълтък и в равни количества зехтин и мед по лъжица. Този кремообразен микс трябва да остане половин час върху увитата с найлоново фолио коса.

Калории.

В сто грама банан се съдържат едва 89 калории. В един голям банан те са около 120. За всички, спазващи диета, консумацията му е препоръчителна като междинна закуска, която доставя важни нутриенти и снабдява с енергия.

Отглеждане на бананово дърво (палма).

Ако Вие сте сред ентусиастите решили да си отгледат у дома палма с банани, за правилното отглеждане на бананово дърво е наложително да спазите някои изисквания. За тази палма трябва да знаете, че се чувства се добре върху пясъчна и обогатена с торф почва.

Осигурете й точно такава почва от началото на нейното засаждане. То се осъществява чрез семенца. Тъй като са изключително твърди е добре да ги накиснете предварително в хладка вода. Едва след две нощи може да ги поставите в почвата, като най-добрият период да направите това е през месеците януари, февруари. През зимния период не е нужно да я торите, но след като времето се затопли правете го редовно до месец септември.

Не допускайте почвата, върху която я отглеждате, да се засуши. Необходимо е да я поливате рано сутринта и след залеза на слънцето. Листата трябва да се пазят от намокряне.

За палмата най-благодатно слънчевото място, при което не нахлува вятър. Веднъж седмично почиствайте старателно листата на палмата от праха. Тя не понася температурни амплитуди под 12 градуса, както и над 25 градуса. В първия случай се образуват почвени гъби, а във втория много издънки, които отнемат от силата. След като роди палмата загива, но се пресаждат издънките й.

Сушени, плюсове и минуси.

Сушените банани са много по-калорични от свежия плод. В сто грама от сушените плодове се съдържат 346 калории. За тях е характерно и по-високото съдържание на мазнини 1,8 г срещу 0,30 г в свежите плодове. Във въглехидратно отношение сушените плодове също водят пред пресните – 23 срещу 88 г.

За сушения плод е характерно и по-високото съдържание на захар. Те са подходящи по-скоро за хора, които не спазват диета.

Индустриално сушените плодове съдържат освен консерванти и допълните количества мазнини и захар. Това е още един сериозен минус на сушените банани.

При разстройство.

При разстройство невероятният банан също идва на помощ. Този екзотичен плод попива излишните течности и по този начин намалява значително честото на редките изхождания. Неслучайно производителите на бебешки храни са включили този плод като част от асортимента си при диария. В детските храни успешно се съчетава с оризова каша, която също има запичащ ефект.

Във фитнеса.

Във фитнеса бананът е известен като плодът, даващ ситост и енергия, необходима за изтощителните тренировки. Просто хапнете един или два банана, за да си осигурите енергия съответно 45 или 90 минути усилени тренировки.

Червен и кафяв банан.

червен банан

Червеният банан е богат на каротен

Освен познатия ни жълт банан съществува и червен. Червения плод се отличава с мек и завладяващ вкус с лек малинов привкус. Той трябва да се консумира единствено, когато узрее напълно. Специфично за него е по-високото съдържание на витамин Ц, като и каротен, придаващ специфичния му цвят. (specialtyproduce.com). Този вид банан е препоръчително да се консумира след топлинна обработка, тъй като след нея придобива по-добри вкусови качества.

Ако не сте виждали червен банан, то със сигурност сте виждали кафяв банан. Това цвят бананите придобиват, когато презреят. Специфично за този процес е пълната трансформация на нишестето в плода в захар, което обяснява препоръката пациентите с диабет да не консумират кафяв банан.

Японски учени установили в свое проучване, че бананите с потъмняла кора прозивеждат умор некротизиращ ензим, който разгражда анормални клетки – включително тези, които причиняват рак. (livestrong.com)

Съдържание на калий и протеин.

По съдържание на калий бананът е първенец. Елементът, който обуславя голяма част от полезните свойства на плода е жизненонеобходим за правилно осъществяване на всички процеси от мозъка, сърцето, бъбреците и черния дроб. Важен е здравината и устойчивостта на костите, мускилите, сухожилията и зъбите. На 376 мг възлиза съдържанието на този елемент сто грама от свежия плод. Съдържанието на протеин възлиза на 1,4 г.

При диабет.

Пациентите с диабет могат без никакви притеснения да похапват банани, но в никакъв случай те не трябва да бъдат с потъмняла кора или такава, по която вече са започнали да се образуват тъмни петънца. Това е признак за трансформацията на нишестето в захар. Все, който е опитвал кафяв банан, знае че той е по-сладък.

Против кашлица с мед.

С помощта на сладостно вкусния банан може да изцерите дори кашлица, комбинирайки го с мед. Домашният илач, който Ви предлагаме, със сигурност ще стане любим на децата Ви. Просто пасирайте плода ( два броя) от него и го залейте с четиристотин милилитра вряла вода. Мед се добавя за по-силен лечебен ефект – две лъжици за цялата смес, тъй като тя е достатъчно сладка. Дозата за прием от сиропа е 4х100 мл, като предварително се затопля лекичко.

Рецепти за десерти: Кекс.

Любимият на всички нас банан присъства в безброй рецепти за десерти. С него се приготвя и невероятно вкусен кекс, чийто аромат ще Ви накара буквално да се влюбите в него. Необходимите съставки за неговата направа са:

 • яйца – два броя
 • банан – два броя
 • брашно – две чаши
 • захар
 • кисело мляко
 • орехи – по една чаша
 • растителна мазнина – 3/4 ч
 • бакпулвер – половин пакетче или лъжичка сода

Приготвянето на ароматния кекс е по класическата рецепта – яйцата и захарта се разбиват; следва последователно прибавяне на мазнината, киселото мляко с набухвателния агент (сода или бакпулвер) и постепенно прибавяне на брашното.

Орехите и нарязания банан се прибавят най-накрая, след което сместа се разбърква внимателно и се изсипва в специална формичка, в която се изпича до готовност на температура от 180 градуса.

Сладкиш.

Ще Ви предложим и рецепта за бърз и невероятно вкусен сладкиш с банан. Разбийте масло – сто и петдесет грама със захар – една чаша и две яйца. Към кремообразната смес прибавете два предварително пюрирани банана, а накрая брашно чаша и половина. Четиридесет минути са нужни сладкиша да достигне готовност след поставянето му във фурна, настроена на температура от 200 градуса. Сладкото изкушение поръсете с малко пресята захар (пудра) след като се изпекат и ги извадите от фурната.

Мъфини.

Чудесно предложение за феновете на невероятно сладкия плод е рецептата за мъфини с банан. За направата на пухкавите малки кексчета набавете:

 • банан- два броя
 • брашно – чаша+1/2 ч
 • яйце – един брой
 • бакпулвер – едно пакетче
 • захар – една чаша
 • кисело мляко
 • олио – по половин чаша (supichka.com)

За да направите пухкави мъфини, задължително пресейте брашното, след което го смесете с бакпулвера. Продуктите добавете с последователността при рецептата за кекса, след което разпределете получената смес във формичките. Но не ги пълнете много, тъй като по време на печене сладкишчетата увеличават значително обема си. Около 20 минути е времето, да изпичането им на температура от 180 градуса.

Бананова каша за бебе.

Бананова каша за бебе може да приготвите и сами. За питателната закуска са необходими половин чашка ориз, сто милилитра адаптирано мляко и банан. Плодът заедно с ориза се вари във изворна вода (препоръчително е тя да бъде „Девин“) до готовност – водата изчезва напълно. Сместа заедно с млякото се пасира. (moetodete.bg)

Сред разнообразието от готови каши може да изберете – Хумана, Хип или Слънчо, в чиито асортимент е заложена бананова каша.

Торта.

Невъзможно е да не се влюбите в тази торта с банан и тя да не Ви стане любима. За да я приготвите оставете за десет минути на котлона прясно мляко (200 мл), захар (170 гр), масло (125 грама) и какао (пет големи лъжици). Половината от сместа отделете.

Към едната част добавете три яйца, брашно (две чаши) и захар – една чаша – това е сместа за блата, която трябва да изпечете на 180 градуса. След като изстине срежете го през средата хоризонатално и намажете с останалата какаова смес.

Отгоре разнесете половината от крем, приготвен от сметана (заквасена – 400 грама), кисело мляко (пет лъжици, използвайте гъсто), пудра захар (една чаша) и два банана (пюрирани). Втората част от крема нанесете отгоре и декорирайте с парченца банан. (vkusnoteka.bg)

Палачинки с банан.

Палачинки с банан са другото изкушение, в което ще се влюбите. За тях смесете две яйца с пасирания плод, малко канела и ванилия и изпържете в тефлонов тиган.

Карамелизирани.

За приготвянето на карамелизирани банани по класическия начин, нарежете плодовете напречно ги пържете в нагорещена мазнина и две лъжици кафява захар. Пържете от двете страни и поставете готовите банани върху салфетка, която ще отнеме мазнината им.

Крем.

За приготвянето на бананов крем по рецептата на Лора и Стоян, разбитите четири яйца с двеста грама захар прибавете постепенно към половин литър загрято мляко. Разбъркването продължава, докато крема е на котлона. Той се отстранява, когато се сгъсти и се смесва с пюрето от два банана, след което се изсипва в десертни купички. Охладеното изкушение се поднася с парченца банан и кокосови стърготини. (bonapeti.bg)

Овесени бисквити.

Постни овесени бисквити може да приготвите като смесите чаша овесени ядки с два пюрирани банана и малко сушени плодове. Оформените от тази смес бисквитки се пекат около 10-15 мин във фурна, настроена на 180 градуса.

Шейк.

шейк банан

Шейк с банан може да направите и с кефир

Шейк с банан е другото невероятно вкусно изкушение. Пасирайте банан с чаша мляко или кефир, поръсете с кокосови стърготини, малко ванилия и се насладете на невероятния вкус.

Сладолед.

Ще Ви предложим нестандартна рецепта за веган сладолед от банан, която се приготвя много лесно. Просто пасирайте три замръзнали банана (предварително се нарязват и поставят в кутийка). Оформете две топки от сместа, добавете фъстъчено масло, карамел, малили и кокосови стърготини.

Бананов чипс.

За приготвянето на бананов чипс изпечете нарязан банан и поръсен с мед и канела първо от едната страна за 15 минути, а след това от другата за още толкова.

Ракия от банани.

Ето и точната рецепта за ракия от банани – 12 кг от плода, три килограма захар, две пакетчета от 25 грама мая и сок от няколко лимона. Обелените и пасирани плодове разпределете в два съда за ферментация и ни напълнете с вода до отделението за 15 литра. Разделете по равно захарта. Маята и лимоновия сок се прибавят след като започне да шупва. По желание може да добавите и пектин. Към приготвената ракия може да добавите дъбови клонки.(instructables.com)

Компот.

Вкусен компот от банан се приготвя като сварите в две чаши вода и чаша захар за не повече от 10 минути шест банана, нарязани на кръгли парченца. Поднесете компота след като изстине, разпределен в купички.

С всички ползи за здравето, които предлага евтиният и достъпен банан, имате основателна причина за го включите към списък с покупките за седмицата. Този суперплод е чудесен избор за всеки, който е загрижен здравето на себе и най-близките си.
Ако считате този материал за банана за полезен, оценете го чрез скалата по-долу и го споделете в мрежите.

Ползите от любимия ни банан, за които не подозираме (Топ рецепти)
5 (100%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *