30+ мощни лекове при гнойна ангина – билки, народна медицина, лекарства и хомеопатия

Домашно лечение с избрана народна медицина. Компрес с извара. Смрадлика. Гаргара със сода. Мед и сода. Инхалации с лук и чесън. С ленено семе. С нишадър. С цвекло. Лайка. Физалис. Клеева тинктура. Джинджифил. Гаргара при гнойна ангина с кислородна вода, плюсове и минуси. Йод. Ябълков оцет. С кока кола. Сладолед. Дърпане на уши. Лекарства: Антибиотикът зинат. Аугментин. Амоксиклав. Клацид. Гентамицин. Сумамед. Суметролим. Хомеопатия: Бронховаксом. Ангин хил. Тонзилотрен. Спрей: Биопарокс. Кога имаме възпалени сливици, симптоми. Силни болки в гърлото. Подути сливици. Налепи на гърлото. Обложен език, бял. Подути лимфни възли на врата. Лош дъх. Зачервено гърло. При деца. Вирусна гнойна ангина. Особености на една стрептококова инфекция. Заразна ли е?

Домашно лечение с избрана народна медицина.

Неприятната гнойна ангина е заболяване, за което народната медицина предлага широк спектър от лекове. Който и от тях да изберете гаранторано ще помогне. Лечение с избрана народна медицина ще Ви предложим в следващите точки, както и останалите методи, включително и лекарства, които се предписват в случая.

Раздразненото гърло, което е част от общата симптоматика на ангина, е възможно да бъде облекчено с компрес, гаргара и инхалации. Намазването на възпалените тонзили със домашни лекове, спомага за отделянето от тяхната повърхност на гнойните налепи. Но с някои от тях трябва да бъдете внимателни – абразивните частици е възможно да раздразнят още повече тонзилите. Поглъщането на големи количестватечности е задължително условие за успеха на лечението. Приемането на чай също се препоръчва да бъде осъществявано неколкократно. Но внимавайте с температурата на билковата отвара. В никакъв случай чаят не се консумира, докато е горещ. Пийте билковите отвари топли.

Жабуренето и изплакването на устата са методи, които е задължително да прилагате и при приема на лекарства.

Компрес с извара.

Един от изпитаните методи за домашно лечение на гнойна ангина, които знаем от нашите баби, е именно компресът с извара. За изпълнението на метода е необходимо да разстелите върху парче тензух затоплена извара. Дебелината на пласта не бива да е по-малка от сантиметър, тъй като изварата ще изстине бързо. Увийте компреса около гърлото и отгоре сложете найлоново фолио и вълнен шал. Времето, през което изварата действа е осем часа. След това е излишно да държите компреса. Препоръчително е да го наложите преди сън, а на сутринта да го отстраните. Процедурите правете всяка вечер, докато се излекувате напълно.

Смрадлика.

гнойна ангина

Неприятната гнойна ангина протича с налепи по сливиците

Противовъзпалителните свойства на билката смрадлика са спасението при гнойна ангина. Методът, на който ще се спрем е изключително лесен за изпълнение, а ефектът определено не е за пренебрегване – билката изчиства сливиците от налепите по тях, виновни за мъчителната гнойна ангина.

Болезненото преглъщане и болката в гърлото ще облекчите още след първото приложение на лека. С топла отвара от тетра, приготвена по класическия начин – петдесет грама билка на половин литър вода, се жабурете няколко пъти. Полезният ефект от билката се умножава с прибавянето на щипка сода бикарбонат – за нея отдавна е известно, че буквално остъргва налепите от сливиците.

И този метод прилагайте, докато гнойните налепи изчезнат напълно.

Гаргара със сода.

Разтвор за гаргара със сода при гнойна ангина е възможно да приготвите не само по класическия метод, разтваряйки лъжичка от прахообразната субстанция във вода (една чаша топла). Друг метод за приготвянето на разтвора, който се счита дори за по-ефективен, приготвянето на разтвора с топло прясно мляко. Просто водата се замества с топло прясно мляко и с този разтвор се жабурите неколкократно.

Мед и сода.

За лечебните свойства на безценния мед се знае отдавна. Когато по сливиците Ви са се образували гнойни налепи този пчелен продукт също ще Ви помогне, особено ако го смесите със сода. Двата компонента от този лек трябва да бъдат в равно количествено съотношение – едно към едно. Неколкократно поглъщайте по лъжичка от този лек, като го задържате в гърлото си и и не го преглъщате веднага. Още по-ефективно се оказва лечението по този метод, когато съчетаете приемането на приготвената смес с мазане на обвитите с гной тонзили.

Инхалации с лук и чесън.

Традиционните за нашата кухня подправки – лук и чесън не случайно са били използвани от нашите баби като антибиотици. При всякакви инфекции и особено такива на дихателните пътища те са препоръчителни са прием – външен и вътрешен. Разбира се освен като част от менюто, в лечение на гнойна ангина по народните методи те намират широко приложение. По-конкретно ще се спрем на метода инхалации.

И така за направата на смес с лук и чесън за инхалиране, в съд настържете равни количества от двете подправки. Стойте надвесени над него, задължително с покрита с дебела кърпа глава. За няколко минутки вдишвайте от изпаренията. Тази процедура вероятно Ви се струва неприятна за изпълнение, но изпълнението й по три пъти на ден гарантира положителни резултати. Важно е, докато правите инхалацията да редувате дълбоки вдишвания през носа и през устата.

Това средство е приложимо при всякакви простудни заболявания, тъй като действа облекчаващо при проблеми с дихателните пътища.

Етеричните масла в тези два люти кореноплода облекчават състоянието при настинка и отлагане на секрети в синусите и дробовете.

С ленено семе.

Налагането на болното гърло с компрес с ленено семе е друг способ да облекчите възпалените тонзили и болезнеността, която се усеща при преглъщане. Запарете лъжичка от него в сто милилитра вряла вода. След като сместа изстине, се прецежда през марля. Получената маса смесете с лъжица масло и същото количество пресен сок от магданоз. Получената кашичка се разстила върху парче тензух, с което се увива възпаленото гърло.

Методът се прилага до пълното изчезване на гнойните налепи.

С нишадър.

Белите кристалчета нишадър, известни още и като амониев хлорид са друго великолепно средство за облекчаване на състоянието при гнойна ангина. Най-разпространеният лек с нишадър при възпалени тонзили е гаргарата с него. Необходимо е да разтворите лъжичка от кристалчетата във вода (една чаша, но да бъде топла). С този разтвор се жабурете по няколко пъти на ден.  Прилагайки метода си гарантирате изчистване на тонзилите и бронхите от секретите, причиняващи куп усложнения, сред които гнойна ангина и бронхопневмония.

нишадър

Методите за лечение на гнойна ангина с нишадър са много

Препоръчва се  и още един начин за приложението на лековитите кристалчета, но нашият съвет е да подходите към него с особено внимание – намазване на сливиците с кашичка от нишадър+сок от лук. С тази паста е препоръчително тампонирането на сливиците, но и агресивното им обтриване с нея с цел отделяне на налепите.

Въпреки безспорната резултатност от лечението с нишадър, към него има определени резерви. Те се дължат най-вече на вероятността кристалчетата да наранят сливиците. Дразненето и често става причината и за отключването на алергична реакция. При малки деца тя дори е възможно да доведе до рефлекторно стопиране на дихателната дейност.

С цвекло.

С цвекло също може да си приготвите лек, който е не по-малко ефективен в този случай. Настържете кореноплода като използвате възможно най-ситното ренде. От него изстискайте чаша сок, към която прибавете лъжица оцет. Получената течност използвайте за гаргари и за вътрешен прием. По шест пъти на ден е препоръката да се жабурите с нея, като след всяко жабурене отпивайте по глътка от невероятния лек.

Лайка.

Освен всички тези лекове при гнойни налепи по тонзилите е възможно да получите подкрепа и от чай от лайка, приеман не само вътрешно, но и като разтвор за гаргара. За втория вариант отварата е задължително да бъде по-силно концентрирана. Към двеста грама от нея добавете лъжица мед и щипка сода, за да засилите лечебните ефекти на лека.

Физалис.

физалис

Физалис за лечение на гнойна нагина

Чудодейният физалис е друг надежден лек, който гарантира изцеление при гнойни налепи по сливиците. Като цяло гаргарата с отвара от сушени плодове лекува гърлобол.

Изключително силна е и лечебната мощ на смес от овесена каша, прясно мляко и сок от плода. Първо е необходимо да сварите кашичката, използвайки прясно мляко. След като тя достигне готовност, разрежда се със от екзотичния плод. Неговото количество трябва да се равнява на една четвърт от това на вложеното в лека прясно мляко.

Неколкократно от този лек се приемат по три-четири лъжици и симптомите изчезват много бързо. Лекът е изключително подходящ и за деца, които обикновено го приемат с охота.

Клеева тинктура.

С клеева тинктура правете гаргара, за да улесните отделянето на гнойните налепи и да успокоите характерното дразнене в гърлото. Пропорцията за приготвянето на течността за нея е петдесет капки от спиртния извлек, разтворени съответно в сто грама вода. В дозировката за деца количеството на спиртния извлек е редуцирано наполовина.

Гаргарите се правят по няколко пъти

Джинджифил.

Друг изключително мощен лек за овладяване на състоянието при гнойна ангина е познатият ни като универсален лек джинджифил. Той е средство, използвано с успех при стафилококови и стрептококови колонии и повлиява положително при пациенти, които от години живеят с инфекцията.

Приложението му като лек срещу гнойна ангина се осъществява по няколко начина. От вълшебния корен приемайте през целия ден топла отвара, овкусена с мед. В емайлиран съд сварете два сантиметра от корена. Времето, необходимо за тази процедура, е двадесет минути, а количеството вода, което се влага първоначално е двеста милилитра.

С корена пригответе и разтвор за гаргара, с която е необходимо няколко пъти да се жабурите. Количеството от подправката, използвано за приготвянето на инфуза за гаргарата, е лъжичка от корена в сушено или свежо състояние, а водата – една чаша.

С течността се жабурите, когато тя се охлади до 37 градуса. Три път на ден се жабурете с нея, като задължително преди лягане повтаряте процедурата.

В случай, че приемате лека вътрешно, вечер чаят се поглъща най-малко два  часа преди сън, заради ободряващия ефект на корена. Най-добре е вечер да приемайте лайка, за която е известно, че има силно успокояващо действие.

Ако джинджифилът предизвиква дразнене, желателно е да го приемате с бадемово масло и мед, които тушират дразнещото му действие.

Лекът е несъвместим за лечение на деца под две годинки и не трябва да се прилага в този случай. (xliby.ru)

Гаргара при гнойна ангина с кислородна вода, плюсове и минуси.

Гаргара с кислородна вода е друг ефективен метод, който се използва използва за лечение на гнойна ангина заради свойствата на водородния прекис (кислородна вода) като дезинфектант и антисептик. При контакт с лигавицата на орофаринкса кислородната вода чисти тъкан повърхност от налепи и бактерии.

Прилага се като лек, както следва: в чаша с вода ( всяко противовъзпалителна инфузия с билки също е подходяща за заместване на водата) разтворете лъжица 3% пероксид.  С този разтвор се жабурете в продължение на минута. Финализирайте процедурата, изплаквайки устата си с чиста вода. (lorhealth.ru)

Приложението на този метод е свързано със съществени противоречия. И докато тези, на които е помогнал, са убедени, че от неговото приложение има само плюсове, специалистите не са на това мнение. Много от тях изключват метода на само по отношение на ефективността му, но и по отношение на неговата безопасност. Според тях гаргарата с кислородна вода води до стесняване на хранопровода, изгарянето му, както и необратими последици за черния дроб.

Поглъщането дори на минимално количество от разтвора за гаргарата е възможно да доведе до изгаряне на гърлото, повръщане и стомашни проблеми.

Йод.

С познатия ни като лек йод се лекуват и възпалени сливици с гнойни налепи, които са характерни за гнойна ангина. Този лечебен способ прилагайте еднократно – просто намажете сливиците с йод. Ако желаете да усилите полезния ефект на тази съставка, просто я смесете със същото количество глицерин. Приложението се осъществява по същия начин – тонзилите се мажат еднократно с цел премахване на насъбралата се гной.

На всеки половин час жабурете с разтвор, приготвен от чаша вода, три капчици йод, лъжичка сол и щипка сода.

Ябълков оцет.

Ако болки в гърлото гаргара с ябълков оцет се практикува от древни времена. Сега дори лекарите препоръчват да се използват оцет консерватори срещу остра, хроничен тонзилит. В становището, ако изпълнява процедурата правилно, гнойни плочата ще изчезне един ден употреба на оцет.

Разтворът се приготвя в размер на една чаена лъжичка оцет в чаша топла вода. Изплакнете гърлото нужда всеки час, преглъщане малко разтвор за промиване на задната стена на гърлото. На втория ден, дори и след процедурата за намаляване на симптомите продължават, но след всеки 2-3 часа на третия ден на гърлото изплакнете 2-4 пъти на ден. В непосредствена близост до пълно възстановяване се извършва напояване или изплакване настойка от билки.  (lorhealth.ru)

С кока кола.

Вредната кока кола е лек за коварната гнойна ангина. Вероятно ако досега не сте се убедили лично в това нейно свойство, поне сте чували, че гаргарата с тази напитка премахва досадните налепи по тонзилите. За гаргарата използвайте леко затоплената напитка, но задължително изберете оригиналната такава, а не някой от нейните аналози.

Сладолед.

Хапването на сладолед и то точно, когато имате гнойна ангина, вероятно също ви се струва толкова абсурдно, колкото лечението й с кока кола. Факт е, че не топлото, а студеното облекчава възпалените тонзили. Изхождайки точно от тази закономерност, специалистите препоръчват при лятна гнойна ангина консумацията на сладолед като средство, което облекчава състоянието.

Дърпане на уши.

Друг метод, познат на българската народна медицина за справяне с мъчителната гнойна ангина, е така нареченото дърпане на уши. Манипулацията се извършва от лечители, които знаят точната техника. Вероятно за някои от вас методът е познат от детството, а други за пръв път чуват за него. Той е приложим не само при малки деца, а при пациенти, за които детските години отдавна са отминали.

Факт е, че този способ се е оказал изцелението за стотици, въпреки че лекарите категорично го отричат. Идеята тук е, че чрез издърпване на ушите се въздейства пряко на така наречената Евстахиева тръба – място, което свързва сливиците с ушите. Чрез оказването на въздействие върху него сливиците се освобождават от гнойта. Единственото условие за приложение на метода е, заболяването да е стадий на бурно развитие, а не отшумяване.

Не липсват и случаи, в които методът се оказал неуспешен за избавянето от гнойна ангина. Ако все пак решите да го изпробвате и той не ви помогне, бъдете напълно спокойни, че не сте си навредили по никакъв начин. Единствено в случая е неприятно, че сте понесли всички неприятни усещания по време на изпълнението  на процедура, а и след нея – изтръпване и усещане за придърпване в ушите.

Лекарства: Антибиотикът зинат.

зинат

Зинат се предписва при гнойна ангина

Принадлежащият към групата на цефалоспорините антибиотик зинат, е едно от лекарствата, предписвани при гнойна ангина За съжаление лечението на този проблем не минава без антибиотична намеса.

Като препарат, унищожаващ патогенните микроорганизми, зинат се счита за едно от най-ефективните средства за справяне с този проблем. Това не означава, че той е универсално лекарство и към приема му трябва да се пристъпва дори и при лека форма на заболяването. Както с всеки друг антибиотик, така и лечението със зинат крие рискове. Те се засилват още повече, когато приемът е бил неоправдан, във високи дози или е продължил прекалено дълго.

Лекарят, който Ви наблюдава и лекува,  единственот е в състояние да определи точната дозировка, формата на прием и продължителността на лечнието. Относно форма на прием – изборите са – суспензиален или таблетен вариант, а по-отношение на концентрацията също са два -250 и 500 мг.

По-предпочитана е течната формата. Циклите за прием на лекарство са 12-часови.

Аугментин.

Когато причинителят на гнойна ангина е бактериален носител, тя се лекува с антибиотик аугментин – един от вариантите в този случай. Предписанието за приема му става единствено след извършването на микробиологично изследване и обстоен преглед при специалист. Лечението с този широкоспектърен антибиотичен медикамент обикновено е с продължителност от десет дни, въпреки че облекчението е факт още на петия-шестия ден.

По-дългия срок за лечение се препоръчва, тъй като рискът от проявата на рецидив в случая е прекалено висок. (Здраве.орг)

Амоксиклав.

Друг вариант е медикаментът амоксиклав, който също принадлежи към групата на антибиотичните медикаменти. Той е на пеницилинова основа и този факт предполага приложението му със засилено внимание. Тази препоръка е в сила заради високия риск от проява на алергия към пеницилин. Пациентите с такава не се подлагат на лечение с него.

Клацид.

Клацид е другата антибиотична алтернатива, предписвана при гнойна ангина. Вариантите, между които се назначава лечение, са два – таблетки и гранулки. Втората разновидност се използва за приготвянето на разтвор, с който болният се жабури.

За този медикамент е специфично не само силното му въздействие върху гнойните налепи по гърлото, но и върху възпалителните стоматични проблеми, както и бактериите в стомаха.

Гентамицин.

При остри състояния и напреднал стадий на гнойна ангина вариантът е инжекционно лечение с гентамицин. Възможно е то да бъде съчетано с антибиотик за перорален прием.

Сумамед.

Положителното въздействие на сумамед при гнойна ангина е обусловено от активното вещество азитромицин, което се бори успешно с бактериите и инфекциите, водещи до възпаление. Той спада към групата на макролидните антибиотици.

Суметролим.

Суметролим е друг антимикробен препарат, предписван при гнойна ангина. Освен при възпаления на тонзилите се препоръчва и при такива на бронхите, пикочните пътища, меките тъкани и половата система. Широкоспектърното му приложение има и някои ограничения, които важат в случаите на чернодробни заболявания, заболявания на кръвта, както и при бъбречна недостатъчност. Ако очаквате дете или кърмите и Вие спадате към групата на пациентите, които трябва да избягват препарата.

Хомеопатия: Бронховаксом.

Една от алтернативите, предлагани от съвременната хомеопатия, е бронховаксом. Приложението на този препарат е двуаспектно – като средство, подпомагащо основното лечение, както и като имуностимулатор.

Допустимо е този продукт с биологичен произход, да бъде съчетан с антибиотична терапия. Поради незрялостта на имунната система на децата, на тях не се препоръчва даването на бронховаксом. Това важи и за пациентите с алергия към някоя от съставките на препарата.

Ангин хил.

Друг ефективен хомеопатичен препарат, който се предписва при възпаления на тонзилите, е ангин хил. Обичайно препоръчваната доза е 3х1т, но в случаите на остра проява на симптомите, първите два часа от лечението е необходимо болният да приема по таблетка на всеки петнадесет минути. След това терапията продължава в нормалния график за прием на препарата.

Важно за ефективността на лечението е таблетките да не се поглъщат, а да се задържат в устата до пълното им разтваряне. Ако случайно погълнете таблетката, бъдете спокойни, че това няма да навреди на здравето Ви.

Като възможна нежелана реакция от лечението е повишава на количеството на отделяната слюнка, което изчезва след преустановяване на приема на препарата.

Тонзилотрен.

Тонзилотрен е още една от хомеопатичните алтернативи за справяне с гнойна ангина. Употребява се не само като средство за премахване на гнойните налепи, но и за успокояване на възпалените лимфни възли, особено след оперативно отстраняване на сливиците.

Спрей: Биопарокс.

Част от допълващата терапия за изцеление при гнойна ангина е хомеопатичният спрей биопарокс. Снабден е със специални накрайници, които се използват за впръскване в гърлото и носа. Повече от седмица не е препоръчително да продължава терапията с него. Допустимо е приложението му за самостоятелно лечение, но то се прилага единствено в по-леки случаи, когато не е наложително антибиотично лечение.

Кога имаме възпалени сливици, симптоми.

Ето кои са симптомите, по които можем да познаем, че имаме възпалени сливици:

 • Затруднения при преглъщането – това първият симптом, който ни подсказва за наличието на възпалителен процес; най-остро изразен е при малките деца
 • Силни болки в гърлото, които обхващат областта около долната част на ушната мида
 • Оплакване от нетърпимо главоболие
 • Тежки пристъпи, по време на които е възможно дори да повърнете
 • Гаденето също е един от възможните симптоми
 • Неприятният дъх в устата също издава наличието на гнойни налепи по тонзилите
 • Рязко покачване на телесната температура – възможно е да достигне до 40 градуса
 • Подуване в областта на лимфните възли
 • Отказ за консумация на храна, който е причинен от затрудненото преглъщане
 • Болка не само във врата, но и в ръцете, рамената са също част от възможните симптоми при ангина; при жените най-често болката освен в гърлото се усеща в гърба и корема
 • Усещането, че въздухът не Ви стига – симптом, присъщ за болните от диабет с ангина (nhlbi.nih.gov)

При гнойна ангина тонзилите освен болезнени са и зачервени. Налепите при тях се появяват на гнезда.

Силни болки в гърлото.

Безспорно най-мъчителният симптом на гнойната ангина са силните болки в гърлото. Те са непрестанни и дискомфортът е най-силно изразен при преглъщане. Болезнеността в гърлото е главната причина болният да откаже да приема не само храна, но и течности. Често дори водата дразни гърлото. Дразненето е обусловено от необходимостта болният да преглътне отпитата течност или сдъвканата храна.

За да облекчите мъчителната болка и дискомфорта е важно да поддържате сливицата добре овлажнена. Това й осигурява по-добри възможности за регенерация.

Подути сливици.

Подути сливици е един от сигурните симптоми, че страдате от гнойна ангина. Възпалителните процеси водят до изменения по повърхността на тонзилите. Сливиците произвеждат моноцити  – клетки с чиято помощ борят възпалението. Но когато то ги атакува те не само се подуват, но и стават твърди и болезнени.

Налепи на гърлото.

Измененията по тонзиловата повърхност в резултат на протичащата инфекция водят до образуване на налепи по гърлото. Те най-често се разполагат на гнезда и са изпълнени с гной. Когато те са причинени от вирусна инфекция, болезненото усещане е съпроводено с чувството за раздиране на гърлото.

Обложен език, бял.

Изплезете езика си и се погледнете в огледалото. Ако той е обложен и бял на цвят (има бели налепи по повърхността му) това е сигурен признак за ангина. В този случай става въпрос за така наречената катарална ангина, която е най-често срещаната форма на заболяването. При нея освен присъщото зачервяване на сливиците е характерно и тяхното леко увеличаване.

Белите налепи по езика е възможно да се появят и след излекуването на заболяването. В този случай става въпрос за гъбички в устата, които са се образували в резултат от продължителния прием на антибиотични препарати.

Подути лимфни възли на врата.

Друг симптом, при наличието на който се потвърждава съмнението за ангина, са подутите лимфни възли на врата. Подуването им се усеща при допир. Опипайте областта под долната челюст в непосредствена близост до врата. При допир тази област е изключително болезнена.

Лош дъх.

Появата на лош дъх е друг симптом на заболяването, обусловен от задържането на гной. Нейното отлагане под формата на налепи в гърлото и по повърхността на тонзилите, често причинява това оплакване. Гаргарите се правят с разтвори с антибактерицидни компоненти, които са мощно оръжие и срещу този неприятен проблем.

Зачервено гърло.

Наличието на симптома зачервено гърло е другият сигурен признак за гнойна ангина. Но не винаги възпаленото и зачервено гърло означава ангина. Това може да прецени единствено специалистът.

При деца.

При деца заболяването гнойна ангина протича по-тежко. Възможно е детето да откаже напълно приема на храна и напитки заради дискомфорта, които заболяването създава. При често повтарящите се ангини при деца обикновено се препоръчва оперативно отстраняване на тонзилите. Много специалисти считат тази техника за остаряла и неефективна.

Факт е, че гърлото е входната врата за инфекциите, които слизат към бронхите, а сливиците се явяват защитна преграда за белите дробове. Тяхното отстраняване би изложило тялото ни на по-голям риск от развитието на инфекции, засягащи дихателната система. Но все пак някои специалисти се придържат стриктно към препоръката за отстраняване на сливиците и са убедени, че единствено тяхното отстраняване ще разреди значително броя на боледуванията при даден пациент. Манипулацията не се препоръчва на пациенти, ненавършили шест години, тъй като тяхната имунна система все още не се е сформирала напълно.

Вирусна гнойна ангина.

За вирусна гнойна ангина говорим, когато заболяването има вирусна генеза, тоест неговото възникване е обусловено от вирус. Най-често това се случва след прекаран грип или настинка, когато вирусът има рецидив. Най-голям риск съществува в периоди на драстична промяна на температурата, както и през зимния сезон, когато вдишването на студен въздух отключва заболяването.

Основен причинител е така нареченият вирус Ебщайн бар, който е отговорен за възпалението на тонзилите. С него най-често се заразяват хората, прекарващи голяма част от деня си в помещение с много хора. Достатъчно е един от да е приносител на вируса, за да го придаде на останалите в помещението чрез отделяните от него секрети.

Особености на една стрептококова инфекция.

Разпространението на стрептококови бактерии в тялото води до стрептококова инфекция, която има специфични особености. Със стрептокок може да се заразим не само при контакт с болен, но и например от дръжката на вратата на обществени места.

Най-податлива на тази инфекция е дихателната система, тъй като именно през нея първо преминава стрептококовата бактерия, която попада в тялото ни чрез въздуха. За гнойна ангина причината също е стрептокок. Попадайки в тялото тон неминуемо води до инфекция, засягаща синусите, тонзилите,  а същото така средното ухо, лимфата и дори кожата.

Специфична особеност за лечението й е, че изисква прием на антибиотичен медикамент. Повлиява се добре от пеницилин, но както всяка инфекция и тук рискът от рецидив остава.

Заразна ли е?

Фактът, че с гнойна ангина е възможно да се заразим чрез слюнка, е показателен за това, че тя е заразна. Препоръката в случай, че има болен в семейството, е останалите членове да не използват неговите прибори за хранене след прецизното им измиване с топла вода и силен препарат и последваща стерилизация.
Ако този материал Ви се струва интересен и полезен, оценете го чрез скалата по-долу и го споделете с приятелите си.

30+ мощни лекове при гнойна ангина – билки, народна медицина, лекарства и хомеопатия
4.7 (93.86%) 101 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *