Инсулт – първа помощ + лекове с билки, народна медицина и всичко важно

Първа помощ при инсулт спасява животи! Лечение на инсулт с билки и народна медицина. Видове: Исхемичен инсулт и другите. Кога има опасност от мозъчна смърт.

Трик с игла

Невероятен трик с игла гарантира връщане към живота на човек, претърпял инсулт. Изчетете внимателно написаното и го запомнете – спасява човешки живот.

Най-добре го съхранете на стената си в мрежата, за да имате винаги достъп до него. Не забравяйте да запознаете с него и приятелите си в мрежите, споделяйки го с тях. Със сигурност ще бъде полезен за тях.
ВАЖНО: Хубав, подробен материал има и ТУК: Наръчникът при инсулт на Лекар.БГ!
Методът е разработен от китайски лекар и ползите от него са безспорни. Той може да върне към живота дори пациент в най-тежкото състояние при положение,че се приложи веднага.
Важното е да запомните, че човекът с инсулт не бива да бъде местен, а само да му помогнете да седне. Преместването може да доведе единствено до усложнения – кръвоизлив в мозъка и неблагоприятен изход от ситуацията.

Използва се игла от спринцовка или обикновена игла, чието острие се обработва за няколко минутки с пламъка на запалката, за да се стерилизира. С иглата се пробождат върховете на пръстите, целта е изтичане на кръв. При липсата на такава стиснете с пръсти около продупченото място.

мозъчен кръвоизлив инсулт

За да се избегне мозъчен кръвоизлив пациентът с инсулт не бива да се мести, докато не се свести

Не се притеснявайте, че не се уцелили правилното място. Тук акупунктурните точки не са важни, а изтичането на кръв. След като тя потече от всички пръсти, само след няколко минути пациентът ще започне да се съвзема.

Масаж на ушите до зачервяване е задължително да се прави до зачервяването им, в случай че устата на жертвата е деформирана заради инсулта. След като ушите се зачервят заради притока на кръв към тях, меката им част се убожда по два пъти с иглата – целта е от двете уши да изтекат по две капки кръв.

Необходимо е да се изчака пациентът да се съвземе и едва след това да бъде транспортиран до болницата, тъй като местенето му може да доведе до пукане на капилярите и мозъчен кръвоизлив. (bradva.bg)

Настойка от борови шишарки + видео.

Летливите вещества в боровите шишарки дават невероятен ефект за укрепване на имунната система и освен това притежават антимикробно действие. Маслата в тях придават на средствата за лечение с елхови шишарки неустоим аромат. Танините също са в състояние да спреат разрушаването на мозъчните клетки.

лечение на инсулт с шишарки

Настойка от борови шишарки за лечение на инсулт

Ето защо боровите шишарки са полезни при лечението и рехабилитацията на пациенти след инсулт. Въз основа на експерименти е доказано, че използването на лекарства, съдържащи танини, спомага за намаляване на клетъчната смърт и ефективно възстановяване на процеса на циркулация на кръвта. Танините успешно се справят и с последиците от инсулт като пареза, високо кръвно налягане и речеви дефекти.

Биофлавоноидите, танини и други уникални минерали, открити в големи количества в тинктурата от червени борови шишарки показват ясно изразен лечебен ефект върху намаляването на холестеролните високи нива и затрудняват процеса на слепване на червените кръвни клетки в образуването на кръвни съсиреци.

Приготвянето на тинктурата е възможно да се осъществи и в домашни условия. Младите борови шишарки е необходимо да се използват със семената и се събират във време, когато танинът в тях е в най-високи количества.

Лекът се приготвя като напълните един буркан с измитите шишарки и ги залеете с водка. Настояването се извършва на тъмно място при умерен температура (стайна). Целият процес продължава от две до три седмици. Крайният продукт, който трябва да се получи, е гъста тъмночервеникава на цвят маса, като това се случва след филтрацията на извлека през двойна марля. Алкохолна инфузия дава благоприятен ефект при лечение на състояния след инсулт, като в този случай пациентите приемат по чаена лъжичка два или три пъти на ден.

Минималната продължителност на терапията е три седмици, след които следва седмица почивка и повторна триседмична терапия. За постигането на стабилен положителен резултат са необходими три пълни цикъла годишно. Едва след тях може да направите шестмесечна пауза.

Важен момент в приготвянето на лека е внимателният подбор на борови шишарки. Премахването на загнилите части и засегнатите от вредители е задължително. Не е добре да ги събирате от земята, тъй като те са пълни с микроби.

Идеалният период за събиране на борови шишарки започва през март и продължава до края на април. Въпреки това май месец не се изключва от списъка, той също е подходящ за събирането. През следващите месеци невероятните шишарки губят своите лечебни качества. По това време конусите на шишарките са напоени от дъжд, събират влага и това спомага за изпаряването на полезните вещества от тях, както и за унищожаване на незаменимите смоли. Те са унищожени под действието на слънчевите лъчи.

За тези, за които са противопоказни лековете на базата на алкохол, подходяща за прием е отварката от шишарките. Пет борови шишарки ситно нарязани и добавени към половин литър гореща вода варете в продължение на пет минутки на огън, който не е много силен. По четвърт чаша бульон между един и три пъти, приемайте ежедневно.(ayzdorov.ru)

Пациентите, прекарали инсулт и използващи настойка от червени борови шишарки са се уверили в лечебни свойства на лека при различни видове парализа, хипертония и тромбоза след инсулт.

Ето и видео по темата, след което текстът продължава и става още по-интересен!

Рецепти с елхови шишарки.

Изключително полезни са елховите шишарки, с които ще Ви предложим две изключително лесни рецепти. Силната спазмолитична и антимикробна активност на шишарките на елата обясняват тяхната изключително ефективност при настинки и инфекции. Инфузиите  с водняит извлек се използват за инхалиране и лечение на дегенеративни заболявания и астма. Конусчетата са богати на витамин С, етерични масла, която обясняват тяхната неустоима борова миризма.
За профилактика на инсулт използва тинктурата от елхови шишарки е невероятен лек. По възможност използвайте такива, събрани след 5 юни. Ето и две невероятни рецепти с тях – за воден извлек и тинктура.

С измитите и нарязани конусчета запълнете до половина буркан от 3 литра, а след което го допълнете със студена преварена вода. Десет дни този инфуз се кисне на тъмно място. След този период се долива липсващото в буркана количество вода. След седмица може да пристъпите към същинската част от лечебния курс – прием на извлека по няколко пъти на ден, като не допуска превишаване на препоръчителното количества за прием за деня – тридесет милилитра (30 мл).

Лекът е изключително ароматен и вкусен и приемът му освен полезен е и много приятен.
Следващата рецепта за тинктура от елхови шишарки е по-нестандартна, тъй като за нея се използва не само алкохол, но и оцет.  Шишарките, измити и нарязани се поставят в буркан, който се пълни с алкохол (водка или ракия). Десет дни продължава процесът по настояване на лека.

След филтрация към лека се добавя лъжичка оцет и ежедневно се приема лъжичка от лекарството, разтворено в чай (една чаша). Профилактичният, както и лечебният курс по този метод е с продължителност половин година, след което е задължително да се направи почивка. (ayzdorov.ru)

Рецепти с билки при инсулт.

Билковата терапия при инсулт е призната като ефективна не единствено от последователите на народната медицина, но и от специалистите, практикуващи традиционната медицина. Билките са в помощ не само на прекаралите вече инсулт, но и за тези в риск. Заслужава си да обърнем специално внимание на няколко лечебни растения:

Градински чай (салвия).

Познатият ни градински чай ( Salvia officinalis), известен още като салвия, спомага за възстановяването на речта при рехабилитация след инсулт. Препоръката на фитотерапевтите е да се приготви слаб бульон, от който поглъщайте по няколко глътки най-малко три пъти за деня. Настояването за половин час преди консумацията на течността е задължително.

Живовляк и бял равнец.

Лекът с живовляк (Plantago) и бял равнец (Achillea millefolium) също е прекрасна алтернатива. Към тези две невероятни билки добавете още и невероятния жълт кантарион (на лат. – Hypericum perforatum), орех, очанка (Euphrasia), невен цвят и камшиче (Agrimonia eupatoria) – всички растения в равни части. Отварата е необходимо да бъде добре преварена и охладена и от нея да се приемат най-много една чаша, като дозата е препоръчително да бъде погълната в три части.

Змийско мляко.

Прочутото змийско мляко (Chelidonium) отровно растение, но правилно дозирано е прекрасно средство за защита от инфаркт. От билката се приготвя бульон като в чаша вряла вода се слага лъжица от жълтите й цветове. Настояването продължава няколко минути и лечебният курс започва с прием на малка лъжичка от лека, като постепенно се увеличава. Максималната дневна доза е в количество от две лъжици. След инсулт настойката от билката с жълти цветове се добре да бъде приемана месец.

Кавказки ямс (Dioscorea caucasica).

Клубените от кавказки ямс  (Dioscorea caucasica) са превъзходно средство за възстановяване след инсулт и превенция. За приготвянето на уникално лекарство са необходими сто грама от корените на растението (то принадлежи към семейството на лилавите картофи). Към тях се прибавя половин литър водка. След десет дни към настояваната тинктура добавете малко вода, за а стане отново количеството й половин литър. От тази тинктура половин лъжичка се добавя към чай или други безалкохолни напитки и еликсирът се приема половин час преди хранене. Курсът трае общо месец, след което следва прекъсване за седмица и се изпълняват общо четири пълни курса.

Разклонена боянка.

За да нормализирате сърдечната дейност и да подобруте съня си в периода на възстановяване приемът на разклонена боянка (Желтушник серый – на руски език; Erysimum diffusum – латинско наименование и Ehrh canescens Roth – английски) е желателен. Малка лъжичка от листата настоявайте във вряща вода, а приемите за ден са общо три – по лъжичка.

Тинктура от мащерка против парализа.

За бързото и по-леко преодоляване на усложненията след инсулт (най-често парализа) тинктура от мащерка е невероятен лек. Петдесет грама от изсушената билка (латинското й наименование е Thymus) се настоява две седмици в малко бурканче с алкохол ( водка или ракия). Извлекът използвайте за втриване в парализираните части на тялото.

Отвара от хвойна.

Отвара от хвойна намира приложение не само като лек при инсулт, но и като средство за превенция. Поне 20 минути е необходимо да варите билката. Използвайте я в количества, предписани от фитотерапевт. След приготвянето на настойката е добре тя да остане в термос за няколко часа. Подходящо средство е както за перорален прием, така и за външно приложение – директно втриване в парализираните участъци.(ayzdorov.ru)

Против парализа – наклонен божур, Paeonia anomala.

Против парализа може да използвате и билката наклонен божур (Paeonia anomala). За приготвянето на лека две супени лъжици нарязан корен се настоява четири часа в чаша вода. След филтрацията на настойката от нея се пият по две супени лъжици три пъти на ден.

Едновременно с това масажирайте парализираното място със смес от три лъжици стрити дафинов лист, киснат в чаша олио за седмица.

Кислородна вода.

Водороден пероксид (познатата ни кислородна вода) намира приложение в лечението на много заболявания, включително инсулт, заради регулиращото си въздействие върху обменните процеси в организма.

Интравенозното инжектиране на препарат не е приложимо в традиционната медицина. Въпреки това, клинични проучвания са установили, че ако се направи навреме, е възможно сериозните последици да бъдат избегнати.
Има един начин, гарантиращ предотвратяване на инсулт – жабурене. Това е и способ да се очисти устата от хранителните остатъци. Концентрацията на лека в случая се препоръчва да бъде 3% и разреждането му във вода (равни пропорции на двата компонента) е задължително. Не е необходимо плакненето на устата повече от минутка.

За възстановяване. Японска акация и бял имел.

За възстановяване след инсулт са признати мощните свойства на две билки, които могат да лекуват дори и най-тежките последици от инсулт. Това са японска акация (Sophora Japonica) и имел (Viscum album).
За да приготвите лекарството по петдесет грама от тези билки се изсипват в половин литър водка и в продължение на месец се настоява на тъмно. По лъжичка от готовия лек пийте два пъти на ден в двадесет последователни дни. Втори курс може да направите две седмици след приключването на първия.

Мумио, приемано по 0.2 грама два пъти дневно (преди закуска и след вечеря), също помага за по-бързо възстановяване. Две седмици след това преминете на лечение с тинктура от прополис, пт която се пият по тридесет капчици, разредени в мляко по общо три пъти на ден. Следва двуседмичен курс с мумио и втори цикъл с прополис.

Всяка сутрин поглъщайте и по лъжичка от следната смес – килограм лимони, обработени с корите в месомелачка+същото количество захар. Сместа дръжте на хладно и я приемайте задължително със скилидка чесън.

Тинктура от бяла дива тиква (Bryonia alba) е мощният лек, имащ способността да вдигне дори пациент, прикован към леглото. По двадесет и пет капки от нея, разредени във вода се поглъщат преди първото хранене и след последното. Приготвя се от две чаши водка и супена лъжица наситнени корени, които се настояват седмица.

За масаж смесете една чаена лъжичка стрити борови иглички и шест чаени лъжички прах от дафинов лист със дванадесет супени лъжици масло.

След два месеца благодарение на лечение, човек който е претърпял инсулт, ще възстанови двигателната активност и говора си.

Какво е инсулт?

Инсултът представлява остър мозъчно-съдов инцидент (CVA), до който водят стеснявания и запушвания в кръвоносните съдове на мозъка (исхемичен мозъчен инсулт) или мозъчен кръвоизлив(хеморагичен инсулт).

Инсулти възникнат при хора, чиято възраст е в диапазон от 20-25 години до дълбока старост.

При млади и при възрастни хора.

При младите пациентки, особено по време на бременност са налице предпоставки за развитието на гестационен хеморагичен инсулт. От осем до десет пъти жените в това състояние са изложени на риск на същата възраст да развият това заболяване.

При млади хора не е изключен исхемичен инсулт, развиваващ се на фона на умерени неврологични дефицити. Тежките форми на инсулт при жените най-често да обусловени от кардиогенна церебрална емболия, а при мъжете – от атеросклероза, както и от тромбоза на големите артерии.
На възраст от 65 до 79 години на по-висок риск от развитието на инсулти са изложени мъжете, а след 80 години и жените.

Основните причини за инсулт в напреднала възраст са следните при двата полза:

 • Мъжете – високо кръвно налягане, високи нива на холестерол в кръвта;
 • Жените – стеноза на каротидните артерии, коронарна болест на сърцето, сърдечно-съдова недостатъчност.

При пациенти в напреднала възраст заболяването и усложненията от него протичат на фона на ясно изразен неврологичен дефицит, с високи нива на увреждане. Това се обяснява с комплекс преморбидно състояние (здравословно състояние преди болестта) с хронични заболявания, свързани с възрастта промени в мозъчните структури. При пациенти над 65-годишна възраст рискът е в пъти по-висок в сравнение с тези пациенти с инсулт в ранна възраст.

Причини.

Най-общите причини за инсулт включват исхемия (заболяване, за което е характерно стесняване на съдовете и редуциране кръвопритока), емболия (артериално запушване), тромбоза, атером (дегенеративни изменения в кръвоносните стени) и вътремозъчен кръвоизлив. В случай на тромбоза (обособяване на съсиреци в кръвоносен съд, осигуряващ захранване на мозъка) това води до подуване на мозъчната тъкан.

Това състояние най-често възниква през нощта, след операция или след прекаран сърдечен удар. Тромбозата става причина за много инсулти, които се случват на пациенти в напреднала възраст. Най-често, тромбоза се среща при пациенти с тегло над установените норми. Злоупотребяващите с тютюн пациенти, както и жените подложени на орална контрацепция, са най-застрашени, както и много млади хора, които да вземат наркотични вещества.

Една от възможните причини за инсулт е кръвоизлив в резултат от разрушаване на артериите. Този вид инсулт е възможно да засегне пациенти във всяка възраст.

До кръвоизлив води и високото кръвно налягане. Този тип инсулт е възможно да възникне при втвърдяване на артериите, аритмия, диабет, спад или внезапно повишаване на кръвното налягане, заседнал начин на живот, пушене, използването на орални контрацептиви.

Когато съсирекът причинява емболия (натрупване на мазнини в съдовете), настъпват смущения в кръвния поток. Този вид инсулт може да се появи след операция на сърцето или аритмия.

Симптоми.

Най-честите симптоми на инсулт са разделени на две условни групи.

Церебрални симптоми – типични за много патологии, свързани с увреждане на мозъка; към тях спадат виене на свят, гадене, некоординираност на движенията.

Фокусни симптоми – внезапна парези, парализи, загуба на зрение или промяна в положението на зеницата, речеви смущения, нарушена координация на движенията, скованост (ненормално напрежение) в тила и мускулите.
Признаците на инсулт са предимно свързани с нарушаване на инервацията на главата и мускулите на тялото. Ако подозирате инсулт, изпълнете три прости стъпки: Усмихнете се, вдигат ръце, кажете едно изречение.

Неестествено разположените ъгли на устните, поради ограничение или пълна неспособност за намаляване на напрежението в лицевите мускули, е признак за инсулт. Асиметричното разположение на раменете при вдигане на ръце – също.

Затруднението в произношението на думи или фрази също е повод за притеснение, тъй като е един от признаците на инсулт. Колкото по-бързо бъде предоставена експертна помощ на пациента, толкова по-голям е шансът за ликвидиране на последствията от инсулт.

Признаци на някои видове инсулт (исхемичен) възникват преди развитието на промени в мозъчната тъкан. Такива знаци се наричат ​​начални прояви на недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, проявяват се под формата на исхемични атаки или хипертонични кризи.

Ходът на заболяването не винаги дава видими външни признаци.

Признаци при мъже и при жени.

Различните видове инсулт протичат с общи и отличителни признаци при двата пола.

Исхемичен инсулт – при жените и мъжете се проявява с общи етиологични фактори – хипертония и атеросклероза. Факторите, предразполагащи към исхемичен инсулт при двата пола са съответно:

 • церебрална емболия (запушване на средната мозъчна артерия от мазнини или образувания в лявата част на сърцето);
 • травматично запушване на кръвоносните съдове (травма и последващо блокиране на вътрешната каротидна артерия

Хеморагичен инсулт – общи за жените и мъжете етиологични фактори (артериални аневризми, артериална хипертония, артериовенозни аневризма). В този случаи се отличават и фактори, които имат предразположение към пол и те са съответно:

 • при жените – наличието на хипертония;
 • при мъжете -артериална аневризма, пост-травматичен разделяне на артерията, субарахноидален кръвоизлив.

Класификация и видове.

признаци на инсулт

Хипертония, аневризма и емоболия са признаци на инсулт

Ето и видовете инсулт и тяхната класификация.

Исхемичен инсулт е най-честата форма на това заболяване, срещана в 80% от случаите, известна още като мозъчен инсулт. При исхемичен инсулт се наблюдава забавянето на кръвопритока към мозъчната периферия. Настъпващата некроза е в резултат на метаболитни нарушения в мозъчните клетки, които протичат с признаци на задръстване на площ от нервната тъкан.

Стагнацията в кръвоносните съдове е причина за:

 • стеноза (стеснение) или оклузия (запушване) на големи артерии на мозъка,
 • тромбоза, артериална оклузия на тромб (кръвен съсирек – съсирек на кръвни клетки);
 • емболия, артериална емболия блокиране на (емболия – съсирек от различни клетки, които обикновено не се намират в кръвта).

Хеморагичен инсулт – най-опасната форма на мозъчен инсулт, завършваща фатално в 82% от случаите. Разкъсване на кръвоносен съд води образуване на кръвен съсирек и некроза.

Масивен инсулт – остра мозъчна исхемия, изразена с церебрални симптоми (оток на мозъка) и огнищни симптоми (хемипареза или хемиплегия срещу засегната страна и пареза поглед към парализираните крайници)

При масивния синдром се наблюдават вегетативни нарушения (разстройство на нервната система) и трофични нарушения  (нарушение на нервната проводимост, изразяващ се в появат на кожни язви).

Лакунарен инсулт – тип исхемичен мозъчен инсулт, арактеризиращ се с мозъчен кръвоизлив в резултат на разрив в една от най-малките пробивни артериите.

Най-честата причина за него е атеросклероза и артериална хипертония. Прогнозата за изход лакунарен инсулт зависи от местоположението на източника и времето на лечение.

Този вид инсулт засяга средно около 20% от пациентите с исхемичен инсулт. За него не са типични за церебрални и менингит симптоми. Характеризира се със симптоми като:

 • некоординираност половината от тялото;
 • явно нарушение на произношението на думите;
 • нарушение на моториката на една ръка или крак.

Спинален инсулт – смущения, свързани с циркулационните процеси в гръбначния мозък са причината за него. Исхемичен или хеморагичен инсулт също е възможно да отключат спиналния инсулт, засягащ предимно по-възрастни хора.

Симптомите, известяващи за неговото настъпване, са:

 • болка, локализирана в различни места (шията, ръцете, краката и кръста);
 • хронична цереброспинална съдова недостатъчност (HSMN);
 • повтарящи се болки на главата,
 • шум и тежест в главата;
 • преходна замаяност;
 • умора и нарушения на съня;
 • спад на паметта;
 • синдром на накуцване – проявява се при ходене и изчезва след почивка.

Остър инсулт – първоначален период от инсулт, отнемащ от часове до седмици. През този период се наблюдава увеличение на патогенни процеси в мозъчните тъкани, особено интензивно през първите шест часа от заболяването.

То протича в следните стъпки:

 • формиране ядрото на увредените мозъчни клетки – 5-8 минути;
 • настъпване на метаболитни промени около ядрото на мозъчен инфаркт

През първите шест часа е възможно терапевтично лечение, благодарение на което се постига максимален ефект. Апоптоза (смърт на мозъчните клетки) е възможно да настъпи часове след развитие на заболяването. За период от 3-5 дни увредените мозъчни клетки се подлагат на некроза. (ayzdorov.ru)

Малък инсулт – наричат го така заради относително бързото изчезване на симптоми на неврологичен дефицит (от два до 21 дни)

Синдромът на неврологичен дефицит протича със следните симптоми:

 • несигурна походка
 • хипертоничност на мускулите
 • моно- или хемипареза
 • парализа на главата
 • конвулсии / епилепсия

При малък инсулт в мозъка се образуват и съхраняват огнища на некротизирали клетки.

Причини за възникването на микроинсулт са:

 • хипертония;
 • редовен прием на лекарства, увеличаващи вискозитета на кръвта (орални контрацептиви);
 • венозна тромбоза;
 • системни заболявания на кръвта;
 • мигрена;
 • употреба на алкохолни и наркотични вещества;
 • травма на главата шията.

Повтарящ се инсулт – през първата година, при лица, подложени на масивен инсулт може да се развие рецидивиращ инсулт, както и деменция (придобити интелектуална увреждане в различна степен) и смъртоносни усложнения.

Въздействието върху рисковите фактори е реален шанс да се предотврати повтарящи се инсулти. Превенцията трябва да бъде последователна и продължителна.

Рискови фактори.

Тютюн и алкохол – основните рискови фактори, предразполагащи към инсулт, особено по-възрастните хора. Риска от сърдечно-съдови заболявания при тези пациенти рязко се повишава, както и при тези с тегло над установените норми.

Използването на някои лекарства без рецепта води до риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, които може да доведат до инсулт. Вероятността от инсулт се увеличава значително при използване на орални контрацептиви, заради естрогена в тях. Този риск се увеличава се увеличава многократно при жени, които пушат и имат високо кръвно налягане.

мозъчен инсулт

Мозъчен инсулт – зад тази диагноза се крие некроза на мозъчна тъкан

Задължително е редовното проследяване на холестеролните нива в кръвта, тъй като високите му стойности са един от рисковите факторите на инсулт. Неправилно и нередовно хранене предразполага към високи нива на холестерола.

Високо кръвно налягане, комбинирано с всички тези фактори, многократно превишава рисковете. Със засилено внимание трябва да бъдат бременните жени с хипертония, както и тези, приемащи орални контрацептиви.

Липсата на физическа активност също е висок рисков фактор. Ежедневните упражнения и разходки на открито са задължителни. Изпълнението на тези препоръки дава положително отражение върху нивата на кръвната захар и помага за намаляване на налягането. Диабетът също създава предпоставки за повишено натоварване на сърдечния мускул.

Стресът, силните емоции са силно рисков фактор особено за хора, които преди това са имали инсулт.

Последствия.

За нормализиране на функции на организма, нарушени в резултат от последствията от инсулт, са необходими три месеца и половина. Ето кои са честите последствия, обособени в групи:

 • промени в моторните функции под формата на нарушения:
 • пирамидални дефекти – двигателни нарушения – парези, парализи;
 • екстрапирамидни моторни – нарушение на говора, бавно движение, невъзможност за самообслужване;
 • екстрапирамидни хиперкинеза – намалява моторните функции;
 • атактични разстройства;
 • зрителни смущения – зретелни смущения (загуба на зрение – частична или пълна);
 • мозъчни смущения като афазия;
 • припадъци;
 • психични дисфункции (деменция);
 • усложнения, засягащи сърдечно-съдовата система – периферни отоци
 • последствия с фатален изход;

Кома.

След прекаран инсулт е възможно пациентът да изпадане в състояние на кома. Това депресивно състояние (засяга нервната система) е в резултат на вторично мозъчно-съдово увреждане. Специфични за кома след инсулт са некротичните процеси в мозъка и усложнения като декубитални рани, които протичат с висока температура.

Преди изпадането в кома се наблюдава така нареченият прекома етап (етап на объркване), но това състояние преминава през общо 4 етапа:

 • зашеметяващ – Етап 1;
 • дълбок сън (ступор) – Етап 2;
 • загуба на роговицата и очна рефлекс – Етап 3;
 • загуба на дълбоки рефлекси, мускулна атония – Етап 4.

Вероятно се питате колко дълго може да продължи кома след инсулт? Продължителността на престой в кома е от часове до седмици и зависи от:

 • Темпа на развитие на етапите на кома – на етап 1 и 2 е възможно елиминиране на кома, но на 3 и 4 прогнозите са лоши;
 • състояние на тялото на пациента;
 • полаганите медицински грижи и това как реагира тялото на тях

Кога има опасност от мозъчна смърт?

Преустановяването на всички функции на мозъка, което за съжаление е необратим процес, в медицината е известно като мозъчна смърт. Диагнозата се отъждествява с физическата смърт на индивида, но тя трябва да се поставя внимателно. Тя настъпва при спиране на кръво – и кислородопритока към мозъка. В зоната с повишен риск са пациентите, прекарали вече един инфаркт или инсулт. Тези с проблемно високи стойности на налягането също са застрашени.

Рехабилитация след инсулт.

Провеждането на рехабилитация след инсулт определя темповете на възстановяване. Възстановителният период и при двата пола изисква еднакъв период. Адаптацията зависи от индивидуалната специфика на организма.

Възстановителният период след микроинсулт минава бързо, пациентите се връщат в сравнително бързо към нормално си съществуване. Два-три месеца в масивна рехабилитация след инсулт са достатъчни. Препоръчително е провеждането й от невролози, кинезитерапевти, логопеди, диетолози и други.

При рехабилитация след инсулт за пациентите е показано:

 • електрически синусоидални токове;
 • магнитна терапия;
 • електрофореза с око-тилната локализация на електродите;

Инсулт – първа помощ + лекове с билки, народна медицина и всичко важно
4.6 (92.5%) 8 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *