Ad Clicks : Ad Views :

Биполярно разстройство – тест и лечение с билки и лекарства. Какво е тип 2

/
/
/
258 Views

Лечение на биполярно афективно разстройство (БАР) или маниакална депресия с билки (освен с лекарства). Тест: Симптоми, диагностика, първа помощ, форум. Тип 2

Известното още като маниакално-депресивно разстройство, биполарно разстройство е едно от популярните психични заболявания, при което човек изпитва чести колебания в настроението.

За кратко пациентът преживява промени в настроението – варират от екстремно високи до екстремно ниски. Това състояние е ужасно не само за болния, но и за тези, които съжителстват с него.
За сега остават загадка факторите, отключващи това неприятно заболяване. Сред вероятните причини и рискови условия за проявата му са генетично предразположение, стрес, хормонален и мозъчен дисбаланс, наркотична или алкохолна зависимост.

Лечение на биполярно афективно разстройство с домашни средства, билки и народна медицина: Рибено масло.

Средства на народната медицина се включват в лечението на биполярно афективно разстройство. Този тип биполярно разстройство най-често се проявява е резултат от химичен дисбаланс в мозъка.

Фактор, определящ предразположеността към това състояние, е наследствеността и рязката смяна в настроението трае по няколко седмици. Виновници за отключване на заболяването могат да бъдат травми (най-вече в главата), прием на лекарства и заболявания. Не мислете, че това се случва само на Вас. От мъчителното биполярно афективно разстройство страдат стотици хиляди пациенти в световен мащаб.

В този случай може да помогнете на нервната си система с простите и достъпни средства, предлагани от невероятно мощната народна медицина, сред които са и много билки.

Като за начало осигурете си прием на достатъчно количество ейкозапентаенова киселина и HA докозахексаенова киселина, чудесен източник на които са познатите ни Омега три киселини. Прекрасен източник на всички тези незаменими вещества е уникалното рибено масло. То е пълноценен източник на всички тези незаменими агенти, които са от първостепенно значение за производството на хормоните за здрава нервна тъкан.

Познатото ни рибеното масло подобрява функционалността на мозъка и спомага за преодоляването на депресията, която съпътства биполярното разстройство.
Добавките с маслото, както и редовната консумация на мазни риби като бял тон, скумрия, сьомга, херинга и пъстърва, са напълно задължите с пациентите, на които вече е поставена диагнозата.

Брахми (Bacopa monnieri).

Типичната за индийската народна медицина билка брахми (Bacopa monnieri), известна още като Bacopa, е другият невероятен лек за биполярно разстройство, защото въздейства като стимулант и успокоително за нервната система. Брахми е изключително ценна билка с благоприятно въздействие върху паметта и приложение за облекчаване на умствено натоварване, което често предизвиква биполярно разстройство.
Няколко супени лъжици сок, извлечен от свежите листа на брахми, приемани ежедневно за няколко седмици, повлиява изключително добре на функцииите на нервната система. Също толкова благоприятен и ефективен вариант е консумацията на лечебно масло, приготвено по метода на запържване на листа от тревата в масло (препоръчителна е употребата на силно пречистеното масло гхи).
Формата на хранителна добавка е друга алтернатива за прием на брахми при биполярно разстройство. Правилната дозировка се назначава единствено специалист. Рекласиращ масаж на главата, извършен с масло от брахми, също е прекрасна алатернатива за успокоение и облекчение на пациенти с биполярното разстройство.

Ашваганда.

ашваганда
Ашваганда – невероятен лек при биполярно разстройство

Другата аюрведична билка ашваганда работи като тоник на нервната система, който съдейства за подобряване на симптомите на биполярно разстройство. През 2013 година е постановено от изследователи в Питсбърг, че сетивната съставка в ашваганда е възможно да подобри три отделни когнитивните функции. На страдащите от биполярно разстройство, лекът помага при слухово-вербални смущения.
Взимайте стандартизиран екстракт 500 мг – озата, препоръчвана за прием няколко седмици.

Корен от валериан.

Известният със своите силни седативни свойства корен валериан, оказва силно успокояващо и релаксиращ ефект върху разстроената нервната система на пациентите с биполярно афектовно разстройство. Билката присъства като основен компонент в редица препарати, тъй като е изключително добра алтернатива за овладяване на тревожността, проблеми със съня и колебанията в настроението.
Коренът от валериан насърчава чувството на спокойствие и намалява нервната напрегнатост, същевременно редуцирайки стреса, тревожността, безпокойството и леки до умерени колебания в настроението.
Достъпни за всеки са разнообразните форми на лека – изсушен корен, чай пакетчета, лекарсвтена форма (капсули, течен екстракт).

Пасифлора.

пасифлора биполярно разстройство
Невероятната пасифлора е незаменима при биполярно разстройство

Седативните свойства на невероятната пасифлора намалят тревожността и възбудимостта при пациентите, които са характерни манийни епизоди на заболяването. Безсънието е част от мъчителните проблеми на пациентите с диагнозата, за чието разрешване те трябва да помислят. За приемащите пасифлора този проблем бързо бива елиминиран. При тях не изключено стомашно разстройство след употребата на билката, въпреки че рискът от проявата на неблагоприятни последствия след приема й е нищожен. Чаена лъжичка от нея се настоява между десет и петнадесет минутки във чаша вода (задължително топла). Неколкократно се изпива това количество и това се повтаря ежедневно.

Магнезий.

Незаменимият за костната и нервната система магнезий работи по начин, подобен на лития, но с по-малко рискове за здравето. Елементът се изявява като стабилизатор на настроението и фактор, редуциращ симптомите на маниакалност. Също така насърчава пълноценния сън. В действителност дефицит от него често води до безсъние и тревожност. Магнезиевите запаси се изчерпват по естествен начин през периоди на стрес и изтощителна за тялото работа.
Богатите на този минерал добавки, както и храни като спанак, къдраво зеле, тиквени семки, слънчогледови семки, кашу, соя, и черен боб са идеалното решение.

Витамин Б и други от групата.

Безценният Витамини Б и други от групата са от изключителна полза за тези, които страдат от биполярно разстройство, защото спомагат за регулирането на настроението и контролиране на маниакалните прояви. Гамата от витаминни елементи В1, В6, В9 и В12 са изключиетлно важни, тъй като играят главна роля за намаляване и овладяване на безпокойството, раздразнителността, депресията, променливото настроението и умората.
Тиамин, както още е известен витамин В1 повлиява стимулиращо на кръвообращението в мозъка и тялото. Пиридоксин е другият  негов роднина Витамин В6, за който е известно, че ефективно бори раздразнителността.

Популярната фолиева киселина, известна още и като Витамин В9, е решаваща за поддръжка на правилната мозъчна функция и синтеза на ключови мозъчни химикали.

Кобаламин, както е пълното наименование на елемента, стоящ зад Витамин В12, е жизненонеобходимият ингредиент за производството на някои невротрансмитери. Неговият дефицит му в пряка зависимост от появата на симптоми на мания, раздразнителност, психоза, депресия и умора.

За да се синергизира въздействието на всички тези витаминни елементи и те да бъдат усвоени от организма по възможно най-пълноценния начин, B-комплекс витаминна добавка е решението. В нея съотношението на всички тези витаминни елементи е най-правилно.
Изобилие от Витамин Б (различните му елементи, участващи в групата) ще откриете в продуктите мляко, яйца, зърнени каши, пълнозърнести храни, както и в листните зеленчуци и соята.

Жълт кантарион.

Невероятният жълт кантарион е популярен билков антидепресант, помагащ изключително много за лечение на различни форми на депресия – от лека до умерена. Ефективността му е обусловена от отражението, което дава върху синтеза на различни химикали в мозъка.
Въпреки тези неоспорими качества на билката, страдалците от биполярно разстройство трябва да се възползват от целебната й сила единствено след позволението на своя лекар. Възможно е билката да засили маниакалните пристъпи. Непренебрежимо е и взаимодействието й с голям брой лекарствени препарати, отпускани единствено с рецепта.

Сладък корен (женско биле).

Женско биле (билката известна още и с наименованието сладък корен), също притежава безспорни лечебни ефекти, прилагана при пациентите с биполярно разстройство, тъй като действа като антидепресант. Установена е способността й да повлиява на производството на хормони, пряко свързани с добрата кондиция на нервната система. Тези, които ги измъчва биполярно разстройство, е препоръчително да включат чай женско биле към лековете за ежедневна употреба.

Лъжичка от чудотворното женско биле (Glycyrrhiza glabra) киснете за десет минутки в съответното количество вряла вода – една чаша. След филтрацията на течността, вече разполагате с мощен лек за биполярно разтройство.

Кинезитерапия.

кинезитерапия биполярно разстройство
Методите на кинезитерапия помагат при биполярно разстройство

Приложението на техниките на кинезитерапия от опитен кинезитерапевт спомага за пълноценна релаксация. Облекчава тревожността, прекомерния стрес и мъчителната депресия. По този начин помага за лечение на протичащото с неприятна и мъчителна симптоматика биполярно разстройство.

Хормоните и невротрансмитерите, имащи отношение към заболяването, също се повлияват благоприятно от кинезитерапия.
Редовният масаж с традиционни техники на кинезитерапията, извършван от професионалист, има впечатляващи резултати.

Обсъдете със специалист и вариантите за акупунктура или аюрведични процедури като Широдара и Панчакарма, които гарантират незабавен успокояващ и релаксиращ ефект.

Пациенти биполярно разстройство, при които то протича в изключително тежки форми и са физически нестабилни, тези техники са непрепоръчителни.

Въпреки че по-горе споменатите естествени средства помагат значително в битката с биполярно разстройство, е задължителна препоръката на фитотерапевт за лечение с тях.  Възможно е приложението на тези средства на невероятната народна медицина да се окажат сериозна пречка за проявата на полезното действие на много лекарствени препарати.

Допълнителни съвети.

Ето и няколко допълнителни съвета и насоки, от чието стриктно спазване зависи благоприятния изход от битката с мъчителното биполярно разстройство:

За да избегнете рецидив на биполярно афективно разстройство и всички форми на депресия, стриктно приемайте предписаните Ви лекарства.
Редовната практика за хранене и спане в едно и също време всеки ден също има отношение към положителните резултати от лечението.
Не допускайте да Ви липсва достатъчно сън, защото подобна ситуация единствено отключва проявата на маниакална депресия.
Прескачането на хранения влошава настроението ви не бива да го допускате.
Спортувайте редовно, тъй като спортът е от полза за физическото си, както и психичното здраве. Може да се ангажират с дейности като ходене, градинарство, и плуване, за да се отпуснете ума.
Опитайте медитация, йога и дихателни упражнения, за да се прекъсне негативния модели на мислене.
Стимуланти като алкохол и кофеин е задължително да се избягват.
Присъединете се към група на хора с вашите проблеми, от който ще получите незаменима подкрепа.
Водете дневник, в който подробно описвате настроение и всяка промяна в него. Анализът на тези записки помага да се идентифицират предупредителните знаци, сигнализиращи за промяна в нервната и мозъчната дейност.
Биполярното разстройство е мъчително не само за този, които страда от него, но и за всички около него. Важно за болния е да срещне подкрепата на близките си и да започне да полога грижи за собственото си психическо здраве. (top10homeremedies.com)

Тест.

За диагностика на биполярно разстройство няма точни изследвания. За нея специалистът тества пациента метода, разписан по-долу.

С негова помощ е възможно да направите самодиагностиката. Тя предоставя ползи единствено в случай, че след извършването й пациентът предприеме следващата стъпка към лечение, а именно консултация със специалист и лечение. Точната диагноза за вида на психичното заболяване е компетентен да направи единствено квалифицираният специалист.

Освен тестването чрез събеседване е възможно да бъдат назначени и изследвания, при положение, че специалистът постанови необходимостта от тях. Целта им е евентуално установяване на наличието на заболявания, съпътстващи този вид психическо разстройство.

Възможно е да бъде направена електрокардиограма или томография на болния. Задължително е да премери и кръвното му налягане. Индивидите с по-високо налягане са с повишен риск от подобно заболяване.

Чрез ядрена томография се установяват мозъчни промени по време на решаване на определени задачи. Отговорите и реакциите на диагностицираните пациенти и на пациент, който е напълно здрав, са коренно различни.

Фактор, заслужаващ внимание при поставяне на диагнизата, е наследствеността. Според специалистите, пациентите обременени с наследствена предразположеност е по-вероятно да се разболеят за разлика от онези, в чиито семейства няма подобни случаи на психични заболявания.

Метод 1 от 3: Симптоми.

Три са възможните методи, с чиято помощ ще установите, че страдате от биполярно разстройство и всички форми, в които то се проявява. Първият метод е свързан с определяне на наличието  на признаците и симптомите, характерни за този вид разстройство.

По време на маниакалния период водещо е чувството на еуфория. Продължителността му е от дни до седмици. Специалистите от клиниката в Майо описва следните признаци на маниакални прояви, свързани с биполярно разстройство:

 • Вътрешното усещане за недосегаемост е изключително силно изразено и в някои случаи пациентът живее с усещането, че е непобедим. Това илюзорно чувство е придружено от усещането за свръхестествени правомощия.
 • Хаотичноност на мисълта – мислите буквално скачат обект на обект, като не се задържат за постоянно върху даден обект и концентрацията на практика е невъзможна.
 • Бърз говор, придружен с повишена нервност и напрежение, произтичащи от мисълта, че събеседникът не разбира казаното.
 • Будуване през почти цялата нощ – обикновено пациентът с биполярно разстройство спи едва няколко часа, но продължителното среднощно будуване не предизвиква усещането за умора през светлата част от денонощието.
 • Безразсъдно поведение – в момент на маниакален пристъп пациентът върши неразумни действия – например залагане на големи суми пари или предприемане на изключително рисковани действия. В момента на пристъп пациентът е възможно да изхарчи големи суми пари, както и да напусне работа, напълно неочаквано за другите.
 • Демонстрация на крайна раздразнителност и нетърпимост към околните – пациентът често инициира конфликти, в чиято ескалация навлиза в ожесточени спорове с околните.
  Налудности, халюцинации и видения – тези симптоми се проявяват в редки случаи, но не са изключение за пациентите с биполярно афективно разстройство. Някои от тях са убедени, че са чули гласа на Бог, а други, че са срещнали с ангел.

Още по-опасни за пациентите с тази диагноза са периодите на депресия, които са по-дълги и по-чести, отколкото периодите на маниакалност. Симптомите, за които трябва да се съблюдава в случая, са:

 • Тотална неудовлетвореност от всичко и всички и неспособност да изпита радост – един от сериозните симптоми.
 • Усещането за безнадеждност и проява на неадекватност спрямо ситуацията – пациентът изпитва необяснима вина, чувства, че е безполезен и никой не се нуждае от него.
 • Постоянна сънливост – пациентът прекарва в сън повече време от нормалното. Чувството за умора и безтегловност съпътства цялото му ежедневие.
 • Наддаване на тегло – обяснява се с повишеното желание за консумация на големи количества храна.
 • Тревожни мисли за смърт и самоубийство – това са най-тежките и страшни симптоми на заболяването; пациентът, обсебен от тези мисли е готов да посегне на живота си.
маниакална депресия
Повод за тревога е и така наречената маниакална депресия

Трябва да знаете, че маниакалната депресия може да бъде объркана с  друг тревожен симптом – голямо депресивно разстройство. Единствено квалифициран е в състояние да разграничи двете сериозни заболявания. В преценката си преди поставяне на диагнозата той разглежда историята за маниакални прояви и тяхната тежест в клиничната картина на пациента.

Правилното поставяне на диагнозата и най-вече разграничаването на двете заболявания е изключително важно, тъй като лечението на този вид  тревожно разстройство (голямо депресивно разстройство) не припокрива лечението на маниакална депресия. Това означава, че ако пациентът страда от ГДР, а е диагностициран с маниакална депресия и му е приложено съответното лечение за това заболяване, той ще бъде не само неефективно, но и било довело да утежняване на състоянието му. Честата раздразнителност и промяна в настроението, с които се проявява маниакална депресия, не присъства в симптоматиката на тревожно разстройство.

Маниакалният период на тревожното разстройство се изразява в необичайно и постоянно повишено настроение (забележете, че пациентът тук не променя настроението си, а то е постоянно приповдигнато). Периодът в този случай е с продължителност от четири дни. Възможно е да бъде съпътстван от раздразнителност и други симптоми. Този период е известен като хипомания и е различен от маниакалния епизод,които разгледахме по-горе. Обикновено протичането му е малко по-тежко. При него наблюдавайте за проява на следната симптоматика:

 • Чувство на въодушевление и възторг
 • Раздразнителност
 • Завишено самочувствие или усещане за грандомания
 • Намалена нужда от сън
 • Говорни промени  – речта става по-бърза и интензивна
 • „Полет“ на идеи – мисълта се движи прекалено бързо, идеите буквално летят една към друга
 • Разсеяност
 • „Подскачащи“ крака и некоординирани движения на пръстите си – като цяло пациентът е неспособен да се задържи продължително на едно място.

При хипомания в личностно отношение индивидът има проблеми със социалните контакти и професионалния си живот. Това състояние обикновено не налага необходимостта от хоспитализация.

В този период не е изключено въодушевеността на пациента да бъде придружена от повишен апетит, както и от повишено либидо. Болният е в състояние да изпълнява рутинни дейности, без това до доведе до значителни негативни последици за него.
Някои пациенти в хипоманиен период работят на пълни обороти, тъй като изпитват силно желание да осъществяват контакт с други хора, в случая да общуват с колегите си. В периода, в които симптомите се проявяват с най-голям интензитет, пациентът допуска грешки в изпълнението на служебните си задължения и това го изнервя. В този етап неподходящите социални контакти е възможно да доведат до негативни последици. Заблудите и халюцинациите не присъстват в симптоматиката на хипомания.

В някои случаи преживяват едновременно преживяват маниакална депресия и тревожно разстройство. Тях ги измъчва раздразнителност, обзети са от състезателни мисли, тревожност и безсъние – цялата тази симптоматика се проявява едновременно.
Маниакална депресия и хипомания е възможно  да бъдат квалифицирани като общо състояние, ако са налични три или повече симптома на депресивно състояние.
Ако при даден пациент са на лице безсъние, хиперактивност и състезателни мисли в комбинация с най-малко три симптоми на депресия, при него е на лице маниакална депресия със смесени функции. Този пациент вероятно е обзет от чувство за безполезност, загуба на интерес към любими дейности, както и постоянно повтарящи се и натрапчиви мисли за смърт.

Метод 2 от 3: Различни форми на биполярното разстройство на личността.

Необходимо е да сте наясно с характеристиките и различните форми на биполярно разстройство, за приложите метод 2 от 3 за определяне наличието на заболяването.

Биполярното разстройство от първи тип е форма на това психическо заболяване, която я известна като най-често проявяващата се маниакално-депресивна форма на заболяването.

Лице с тази диагноза е възможно да изпита маниакален епизод или няколко с различни прояви. Те е изключено в даден момент то да изживее и депресивен епизод.
Хората с тази диагноза за обзети от усещането, че се намират на „върха“ и това обяснява тяхното рисково поведение.
Тази форма на заболяването често се оказва пагубна за работата и междуличностните отношения на пациентите.
Твърде вероятно е тези пациенти да направят опит за самоубийство. Според статистиките за около 10-15% от тях изходът е фатален.
При тези пациенти рискът от злоупотреба и придобиване на зависимост към наркотични вещества е завишен.
Известна е и връзката между биполярно разстройство от първи тип и хипертиреоидизъм. Това е друг основателен аргумент пациентът да потърси помощ от специалист.

Симптомите на биполярно разстройство от втори тип включва манийни епизоди с по-слаба интензивност и проява на пълен спектър от депресивни епизоди. С тази диагноза да се прояви приглушена версия на хипомания. Но основното състояние при него е депресия.
Хората с биполярно разстройство тип 2 често са диагностицирани като имащи депресия. За да се установи разликата между обикновената депресия и биполярно разстройство от втори тип, е необходимо да се подложат на анализ отличителните характеристики на биполярна депресия.
Биполярна депресия се проявява с манийни симптоми.

Понякога има припокриване между биполярна депресия и биполярно разстройство. Единствено квалифициран специалист е възможно да определи точната разлика между тези две заболявания в конкретния случай.
За пациентите с биполярно разстройство тип II, манията може да се прояви като тревожност, раздразнителност или натрапчиви състезателни мисли. Изблици на творчество и активност са по-рядко срещани.
Подобно на симптоматиката на биполярно разстройство тип I и тук рискът за самоубийство и злоупотребата с наркотични вещества остава относително висок.
За втория тип на заболяването важи тенденция за по-честата му проява при жените, отколкото при мъжете.

Най-леката форма на биполярно разстройство е заболяването циклотимия. То включва промени в настроението, с по-малко тежки случаи на мания и депресия. Променливото настроение обяснява факта, че пациентите попадат в един омагьосан кръг между депресия и мания.
Циклотимия започва непосредствено след раждането, но проявата й за пръв път обикновено е в периода на юношеството и началото на зрелостта. Рискът от появата на заболяването при двата пола е еднакъв. Нарушенията в съня често съпътстват тази форма на биполярно разстройство.

Метод 3 от 3: Как да разпознаем биполярното разстройство.

На пациентите с биполярно разстройство негативно се отразява промяната на сезоните. В някои случаи депресивният епизод е с продължителност, съвпадаща с тази на целия сезон.

Смяната на сезоните често се използва като ориентир, издаващ началото на цикъл, който включва както маниакална депресия и биполярно разстройство.
Манийни епизоди по-често се проявяват през летния сезон. Депресивните епизоди са по-чести през есента, зимата и пролетта. Това не е закомерност и ориентир за диагностика. Някои хора страдат от депресивни състояния през лятото, а от маниакална депресия през студените месеци.

Биполярно разстройство не винаги да нарушава цялостната функционалност на болния и по-конкретно тази на нервната система. Често пациентите страдат в професионален аспект. В други случаи пациентите се развиват еднакво добре във всички аспекти на техния живот.
Тези с биполярно разстройство тип II и циклотимия бележат успехи в работата и образованието. Тези с биполярно разстройство тип I изпитват трудности в тези области.

Половината от хората, диагностицирани с тези заболявания, са зависими към дадено вещество – алкохол, медикаменти, опиати. В момент на маниакални атаки за тях единствената утеха е в тези вещества. Те приемат алкохола или наркотичните вещества за средство, което успокоява бушуващите в съзнанието им състезателни мисли.
Всички тези вещества имат негативно отражение върху настроението и поведението, въпреки че пациентът не осъзнава това.
Злоупотребяващите с алкохол и опиати попадат в група с висок риск от самоубийство. Тази закономерност е обусловена от факта, че злоупотреба с тях увеличава многократно интензитета на проявата на маниакалните и депресивните атаки.
Най-тежък за пациентите с биполярно разстройство е моментът на контакт с реалността. Това се случва както при изключителна маниакална обсебеност, така и в периоди на тежка депресия.
За проявата на този момент отношение има необосновано високото самочувствие или чувството за вина, които не са пропорционални на реалните събития.
Сблъсъкът с реалността се случват най-често при биполярно разстройство тип I по време на маниакални атаки. Това състояния се срещат по-рядко в случаите на биполярно ниво от тип II и почти никога при пациентите с циклотимия.

Лекарства.

Много хора живеят с биполярно разстройство, без да предприемат лечение. Контролиране на заболяването е възможно с ефективни лекарства.
Предписваните лекарства в този случай включват такива стабилизиращи настроението, антидепресанти, анти-психотични и успокояващи медикаменти. Тези лекарства действат чрез блокиране и / или регулиране нивата на някои химикали в мозъка. Те регулират хормоналните нива на допамин и ацетилхолин и известния хормона на щастливите хора серотонин.
Тези, които действат в насока стабилизиране на настроението, помагат за безпроблемно преодоляване на резките промени в него. Те предотвратяват екстремните върховете и спадовете на биполярно разстройство. Сред тях са лекарства, такива като Литий (LITHIUM) , Депакот, (Depakote), Неуронтин (Neurontin), Ламиктал (Lamictal) и Топамакс (Topamax).
Антипсихотични лекарства помагат за намаляване на психотични симптоми по време на маниакален етап, свързани със заблуда, като халюцинации. Те включват Зипрекса (Zyprexa), Риспердал (Risperdal).
Антидепресантите, използвани за лечение на биполярна депресия, включват Лексапро, Золофт, Прозак, и други. За овладяване на симптоми като тревожност, психиатърът е възможно да предпише Ксанакс, Клонопин или Лоразепам.
Медикаментите, приемани за лечение на всякакви психични заболявания, се предписватединствено от квалифициран психиатър или лекар. С цел избягване на усложнения, препоръката е те да бъдат приемани по описания начин.

Първа помощ и съвети.

При съмнение за биполярно разстройство помогнете си с методите, които Ви представихме в началото, преди да осъществите контакт с лекаря си. Масажите, йога и ароматерапия също повлияват благоприятно, както и продължителните разходки. Това е, което може да направите преди назначаване на курса, кактои след това. Приемът на лекарствата отложете след прегледа при специалиста, който ще назначи нужните препарати.

Пациентите, страдащи от биполярно разстройство не са склонни да приемат съвети и препоръки. Ако Вие попадате в групата или Ваш близък, знайте че алкохолът и някои лекарства влошават клиничната картина. Спиртните напитки провокират промяна в настроението. Това се отнася и за някои медикаменти. Препоръката е да преустановите приема не само на алкохола, но и медикаментите, които също като него предизвикват промени в настроението.

Най-добрият начин да помогнете на свой близък с тази диагноза, е да проявите разбиране и съпричастност. Покажете му, че му вярвате и той е значим за Вас. Не се отнасяйте с него като с болен, той никога няма да се съгласи с мнението Ви и да приеме, че е болен.

При всяко съмнение или поява на тревожен признак за наличието на психични заболявания, консултацията със специалист не бива да бъде отлагана.

Предупреждения

За предупредителен знак за наличието на проблем се приема всяка промяна в настроението, която настъпва без причина. Моментите на силно повишено настроение контрастират на другата крайност – изпадане в тъмна дупка. И двете крайности е възможно да се проявят самостоятелно или заедно.

Нелекувано заболяването застрашава сериозно нормалния ритъм на живот на пациента. Не липсват и случаи с неблагоприятен изход от ситуацията – болният посяга на живота си. Трудността на лечението произтича от това, че пациентът отказва да приеме, че е болен.

Ако този невероятно полезен материал за биполярно разстройство Ви допада и сте убедени, че ще допадне и на приятелите Ви, споделете го с тях. Нека повече хора да са запознати със симптомите и методите на лечение на това мъчително не само за болния, но и за всички около него психично заболяване.

Гласувайте за материала, използвайки скалата, намираща се непосредствено под текста в долния десен ъгъл.

Предварително Ви благодарим, че оценявате и споделяте материалите ни!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Биполярно разстройство – тест и лечение с билки и лекарства. Какво е тип 2
4.5 (89.71%) 35 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

9 Comments

 1. Имам близък болен от БАР , статията е изчерпателна и много точна благодрая ви за положения труд ! Бъдете благословени !

  • Благодарим ви! Ще се стараем и в бъдеще да не ви разочароваме! Дано вашият близък с биполярно разстройство се оправи час по-скоро!

 2. Моят съпруг страда от биполярно разстройство от 37 години . Осъзнава ,че е болен , чувства ,когато започва пристъпа и се обажда на лекаря си за консултация..Когато се лекуваше от психиатър от София за 3 години 2 пъти беше в болница по 20 дни ,а след това 25 години лечението се провеждаше по телефона. Така ,че не е вярно ,че не признават болестта си.Лекарите си пишат обаче ,че не болния го е търсил ,а съпругата му.Пише това ,което му е написано в учебниците. Затова ,още дълго време ще се пише ,че етиологията на тези заболявания не е напълно ясна.

  • Мога да Ви препоръчам най-добрия! Той ме лекува от няколко години и съм значително по-добре. С много дълги периоди на ремисия. Той ме диагностицира, другите ми поставяха какви ли не диагнози. Намира се в София и вече има само частна практика. Преди беше завеждащ на Психиатрия. Казва се д-р В. Секулов.

 3. Здравейте! И аз имах проблеми с БАР, но от както започнах лечението си при д-р Атанасов (частен психиатър) вече 2-ра година нямам нито едно от 2-те характерни крайности в настроенията (депресия и мания), имам нормален сън, тегло и водя нормален живот. Хапчетата са за стабилизатор на настроението дозата е малка, намали ми часовете при него постепенно и сега само се обаждам само ако имам съмнения или въпроси, с уговорката за нови срещи при усложнения, но от 2 години не е имало, по негови думи ако до 5 години няма усложнения и всичко продължава така даже трябва и да ги спра и да карам без тях 🙂 По негови думи тази болест има лечение, късмет на всички с преборването й!

 4. от 1997год имам това състояние
  преминах почти през цялата гама от стабилизатори и анти депресанти
  ставам по-зле
  вече се тревожа за здравето на съпруга си

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!