Ad Clicks : Ad Views :

Всичко, което трябва да знаем за незаменимия колаген

Всичко за употребата на течен колаген за пиене, при болки в ставите, против бръчки и за подмладяване. Храни. Колаген и хиалуронова киселина. Плюсове и минуси на колаген комплекс макс.

Какво е колаген?

Протеинът колаген заема челна позиция в класацията на най-значимите елементи в нашия организъм. За него всеки е чувал от рекламите за чудотворни козметични продукти, запазващи младостта и свежестта на кожата.

Тялото ни е устроено така, че при липсата на дори един един минерал или протеин, този дефицит се отразява пагубно на всички системи и на функционирането на целия организъм.
Един от жизненоважните протеини, отговорен не само за младежкия вид на кожата, но и за нормалното функциониране на ред системи, е именно незаменимият колаген.
Фибриларният колаген е в основата на съединителната тъкан. Присъства в почти всички тъкани. Около 70% е съдържанието на този протеин е именно в кожата. Затова намаляване на синтезираните количества от него се отразява пагубно най-вече на нея – тя става вяла и отпусната.

Колагенът заедно с еластина са градивни елементи на третия кожен слой. Тези два протеина работят заедно за изграждан на „рамката“ на кожата, от чиято структура зависи нейната еластичност.

Той също така е част от сухожилията, костите, мускулите, ставите и дори от очите.

Елементът е необходим за поддържане на фигурата, както и за гъвкавостта и устойчивостта на съединителната тъкан. Той осигурява всичко необходимо за доброто състояние на сухожилията, мускулите, хрущялите и костите. Възпрепятства отслабването на мобилността на ставите.

Полезни свойства, функции и влияние върху организма.

Доставяйки си необходимите дози колаген, гарантираме запазване на свежия и младежки вид на кожата за по-дълго.

Той поддържа тъканите буквално „прилепени“ една към друга, работейки за запазване на тяхната еластичност. С възрастта възможностите на организма да поддържа оптималните норми на тъканна еластичност, отслабва драстично. Това е видно от промените, които настъпват в кожата – със загубата на еластичността тя придобива вял и отпуснат вид.

Ето защо е изключително важно да познаваме добре всички източници на колаген. Начин за приема на протеина е чрез консумацията на определени храни, на които ще обърнем специално внимание.

За колагеновия протеин, съдържащ се в храната, е необходимо да знаете, че е в много по-различен вид от този, в който съществува в тялото. Внасяйки го в организма си чрез храна, трябва да знаем, че го очаква дълъг и продължителен път, докато достигне до целта в подходящ вид.

колаген комплекс
Колаген комплекс за здрави кости, кожа, нокти и коса

За добрата кондиция на сухожилията, ставите и костите и за запазване еластичността и якостта на съединителната тъкан, е необходим колаген. Тук на помощ идват колагеновите фибри.

Нишките, от които те са изградени, могат да бъдат сравнени със спирали, оплетени помежду си. С напредване на възрастта връзката между тези нишки отслабва. Свързващите ги влакна започват да се разпадат. Отслабва и съединителната тъкан, която произвежда колагеновите фибробласти.

Фибробластите изграждат основната субстанция, както и трите вида влакна в кожата – колагенни, еластични и ретикуларни. Молекулата им се отличава с голям размер.

При нормален колагенов синтез, наличните единични колагенови нишки образуват вериги, състоящи се от хиляди аминокиселини. Представете си какво се случва в тялото ни при невъзможността му да синтезира въпросните киселини.

Първият признак за тази аномалия е загубата на тонус (не само на кожата, но и на ставите и сухожилията).

Един от факторите, забавящ синтеза на колаген, е възрастта. За съжаление този процес е необратим и избягването му е невъзможно.

Въпреки това забавянето му е възможно със сигурност. Един от сигурните начини за това е приемът на колаген.

Експертите сравняват пораженията от недостига му с тези, предизвикани от вредното въздействие на слънчевата светлина и унищожителния ефект на никотина.

Невероятният колаген притежава мощни хидратиращи свойства и действа като естествен овлажнител на кожата. Той е неизменна съставка в антиейдж сериите на много козметични продукти, чиято редовна употреба обещава перфектно хидратирана и свежа кожа.

След като вече се убедихме в ползите на колагена, ще обърнем и внимание на основния, проблем, свързан с него. Това е именно неговият синтез, който забавя темповете си още след навършване на 30-годишна възраст.

Процесът на колагеновия синтез е дълъг и продължителен и това често налага приема му от външни източници – когато тялото ни не може да произведе само необходимите му количества колаген.

Важни аминокиселини, съдържащи се в него.

За да усвои нашето тяло постъпилия чрез храната колаген, главна роля в този процес изпълняват аминокиселините, които са съставна част от протеина. От значение е размерът на аминокиселинните остатъци в колагеновите молекули.

Молекулата в тях трябва да е разбита на по-малки и лесни за усвояване от човешкия организъм молекули.

Разбиването им е сложен и продължителен процес, по време на който се изразходва енергия. В тази връзка колагеновите добавки превъзхождат колагена, който си набавяме директно чрез храната. Причината е, че в първия колагенов източник молекулата е в размер, който гарантира незабавно усвояване.

Ето и каква е функцията на важните аминокиселини, съдържащи се в колагена:

 • глицин – помага на мускулите и хрущялите да запазят функционалността си , като не допуска тяхното изтъняване; насърчава регенерацията на тъканите с нарушена цялост;
 • лизин – участва в образуването на костите; той също така е отговорен за абсорбацията на калций и азот и гарантира, че този процес протича нормално;
 • пролин – гарантира здравината на колагеновите нишки, които имат отношение към нормалното състояние на сърцето, кожата и всички хрущяли;
 • глутаминова киселина – изпълнява ролята на нервотрансмитер;

Благодарение на тези аминокиселини нашите тъкани бързо се възстановят и се съвземат след травми, свързани с разкъсвания на епителната тъкан.

Техните процентни съотношения в колагеновата молекула изглеждат по следния начин  – 33% глицин, пролин 12%, 11% аланин и 8% глутаминова киселина.

Всички тези аминокиселини работят в синхрон за синтеза на колаген. Но за да няма аномалии в този процес е необходимо всяка киселина да е в посочените по-горе количества.

Залог за нормалното протичане на този процес е и достатъчният прием на витамин С.

Лекарство или лакомство.

Колаген може да приемате не само като лекарство. Него ще откриете и в желатина, който влиза като съставка в много лакомства. Желиращият компонент е в състояние да възстанови липсата на колаген в тялото. Неслучайно се предлагат и куп добавки на основата на желатин.

С приема на желатин тялото Ви ще се облагодетелства с ползите, които идват от скъпоструващите добавки с колаген.

Плодове, мляко, желе, риба, зеленчуци и месо –  това са само част от вкусните и здравословни опции за прием на колаген. Те са средство за превенция на ставни проблеми и проблеми, свързани със здравината на косата и ноктите.

Продукти с високо съдържание на колаген.

течен колаген за пиене
Течен колаген за пиене – една от алтернативите за прием на протеина

За да се осигури навременно попълване на колагеновите дефицити, осигурете си меню, изобилстващо от храни с високо съдържание на този важен протеин.

Не забравяйте да допълните менюто си и с подходящите витамини (най-вече С ) и минерали (калций, магнезий).

Приемът на допълнителни хранителни добавки също е възможен, но за целта се изисква одобрението на лекуващия лекар.
Продуктът присъства предимно в животинските продукти, но растителните храни също не са за пренебрегване. Те имат допълваща функция – подпомагат колагеновото усвояване чрез набавянето на важни елементи.

Веганите ще открият невероятния колаген в морските водорасли, които са задължителна част от тяхното меню.

Във всички морски дарове, всички видове риби и най-вече сьомга, колагенът се съдържа във високи дози.

Но този ценен протеин не може без еластин и трябва да помислим и за стимулиране на неговия синтез.

Еластинът, който също е протеин, подобен на разглеждания, е отговорен за  гъвкавостта и еластичността на съединителната тъкан.

Неговото синтезиране ще ускорите чрез консумация на храни от растителен произход – най-вече на всички плодове, ядки и зеленчуци с високи антиоксидантни показатели. Сред тях са червени плодове, броколи, грейпфрут, авокадо, портокали и др.

Настройте диета си към начин, осигуряващ Ви колаген в необходимите дози. Задължително е в нея да включите месни, млечни продукти, мазнини (растителни и животински), зеленчуци, плодове (в свежо състояние и сушени).

Растителни и животински масла.

Растителните и животинските масла са пълноценен източник на коментирания протеин.

Основната част от необходимите количества естествен колаген ще откриете в рибни и месни продукти, както и в морски дарове. За най-пълноценен източник се считат морските продукти, заради изобилието им от йод и различни соли. Тези елементи ускоряват процесите на производство и синтез на колаген.

По отношение на месните продукти, първият пълноценен източник на полезния за кожната тъкан ингредиент, е пуешкото месо. В говеждо месо също са налице стабилни и високи дози колаген.

В овнешкото и свинското месо протеинът се отличава с относително по-ниска стабилност. Заешкото и пилешкото месо губят голяма част от съдържанието на колагенови фибри по време на топлинна обработка.

Но растителните мазнини (ленено масло, зехтин )също не са пренебрегване като източник на колаген. Те са продукти, които насърчават синтеза на жизненонеобходимия за съединителната тъкан колаген. Сред най-богатите растителните източници на колаген е пшеницата.

Сокове.

За оптимален синтез и последващо пълноценно усвояване на колаген допринасят и свежите сокове.

Те осигуряват във високи дози витаминните компоненти C, A, D, E, както и минерали –  цинк, мед, магнезий, желязо и сяра в достатъчно високи количества. Набавянето им в необходимите количества е важна предпоставка за оптималното усвояване на незаменимия колаген.

Всички плодови сокове перфектно се справят с тази задача, тъй  като те са превъзходен източник на гореизброените компоненти. Фрешът от цитрусови плодове, манго, ябълки, праскови и киви е прекрасна алтернатива.

Коктейлните миксове от плодове и зеленчуци също не са за пренебрегване. За приготвято им съчетайте гореизброените плодове с някои от следните зеленчуци – чушки, моркови, цвекло или домати.

Не пренебрегвайте и плодчетата касис, които също са идеално средство за допълване на витаминните дефицити.

Ядки.

Ядките не съдържат колаген. И ако вече се питате защо сме ги включили към групата на храните с високо нива на колаген в тях, причината е богатият им витаминен и минерален състав, който е важен за пълноценно усвояване на колагеновите фибри.

Храните от тази група е задължително да консумирате редовно, за да съхраните за по-дълъг период младостта и свежестта на кожата си. Препоръчителни са орехи, бразилски орех, бадеми и др.

Каши и зърнени култури.

Във всяка здравословна диета зърнените култури присъстват неизменно. Уверете се, че и във Вашия режим присъстват пълнозърнести зърнени култури, сред които каши от овес, ечемик и кафяв ориз.

Незаменими и изключително ценни са и кълновете пшеничен зародиш, царевица, просо, елда, изобилстващи от минерали и витамини, подпомагащи колагеновия синтез.

Зеленчуци.

За оптималнияклетъчния синтез на колаген в достатъчни количества ежедневната консумация на пресни зеленчуци е задължителна.

На Вашата трапеза е задължително присъствието на: зеле ( всички видове от голямото семейство – карфиол, броколи, китайско зеле), моркови, цвекло, чушки, магданоз, кориандър, целина, копър, спанак, домати, марули и други. Не подценявайте и бобовите култури като грах, соя, боб и леща.

Плодове и сушени плодове.

Присъствието в диетата на плодове в големи количества също повлиява благоприятно на колагеновия синтез. Особено внимание следва да обърнете на плодовете и зеленчуците, обагрени в оранжево, жълто, червено: сливи, кайсии, лимони, портокали, праскови, ябълки и др.

Всички от голямото семейство на ягодите са задължителни. Както и сушените плодове (смокини, кайсии, стафиди, сини сливи) са изключително богати на специални вещества, които са в състояние да укрепят колагеновите влакна. Лидерът сред плодовете е невероятно полезната боровинка (всеки вид).

Мляко и млечни продукти.

Мляко и млечни храни – приемът в адекватни количества на хранителни продукти от тази група гарантира, че тялото получава достатъчно витаминни елементи D, A. Тяхното действие е насочено главно към стимулация производството на колаген.

Процентно съдържанието на колаген в различни храни.

Ето и какво е процентното съдържание на колаген в различните храни (посочените стойности са в грамове и се отнасят за сто грама продукт):

 • говеждо месо – 2.6 гр колаген в 100 гр
 • пуешко месо-  2.4 гр
 • свинско месо – 2.1 гр
 • овнешко месо – 1.6 гр
 • риба сьомга – 1.6 гр
 • заешко месо –  1.55 гр
 • месо от патица – 0.87 гр
 • пилешко месо –  0.7 гр

Процентно съдържание аминокиселини, необходими за преработването на колаген.

Ето и какво е процентното съдържание в отделните храни на аминокиселините глицин и лизин, без които производството и преработката на колаген биха били немислими. Стойностите се отнасят за процентното съдържание на аминокиселините в сто грама продукт и са съответно, както следва:

 • Твърдо сирене – 2%
 • Месо от пуйка-  1.31%
 • Розова сьомга – 1.26%
 • Говеждо – 1.19%
 • Скариди – 1.03%
 • Фасул – 0.91%
 • Грах – 0.95%
 • Овнешко – 0.8%
 • Пиле – 1.13%;
 • Извара –  0.26%
 • Сьомга 0.95%;
 • Бадеми –  1.47%;
 • Фъстъци – 1.52%;
 • Лешници – 0.72%;
 • Мляко (краве) – 0.07%;
 • Мляко (козе) – 0.46%

Роля на колагена в здравословното хранене.

При небалансирано хранене се наблюдава недостиг на колагенови фибри, от който изпитват страдание важни системи. Това определя ролята на колагена в здравословното хранене – без него съединителната тъкан се уврежда. Осигурете си балансирана и питателна диета с високо съдържание на колаген, като консумирате по-горе изброените храни.

Не забравяйте, че за синтеза му е важно присъствието на витамини – без тях приемът на протеина и безсмислен. Планирайки диетата си, подходете внимателно към въпроса за ограничаване на калориите.

Намалявайки тяхното количеството е възможно да намалите количество на всички останали протеини и това да намали колагеновия синтез.

Колагенът и тургора на кожата.

Колаген и тургор на кожата – има връзка между тях. Ето как точно този протеин повлиява на нашата кожа.

Приемът на адекватни количества белтъчни съединения чрез храната има своите безспорни ползи: тялото синтезира колаген и еластин.

Протеините поддържат в добро състояние не само мускулната маса и сухожилията, но и кожата. В резултат от баланса между тях телесното тегло се нормализира, а кожата е идеално хидратирана.

Наличието на здрави колагенови влакна минимизира вероятността кожата да загуби блясъка си. Колагенът оптимизира кожния тургор (еластичността на кожата) и спомага за бързото възстановяване на желаните контури.
За съжаление възможностите на козметиката с колаген са свързани единствено с овлажняващи и подхранващи свойства, но не и с повишаване на колагеновите нива в кожната епител. Много по-ефективен в това отношение са инжекциите.

Благодарение на тях влакната се настройват към регенерация, но същевременно приемат разтвореното инжектирано вещество като чужда субстанция и след време се налага повторно инжектиране.

Дневна норма за прием на колаген, дефицит и излишък.

болки в ставите колаген тип 2
При болки в ставите помага колаген тип 2

Определящи фактори за дневната ставка на необходимия колаген са активността на пациента и начинът му на живот.
В зависимост от това  с какви темпове променяте активността, се определя и необходимото количество колаген.

При нормална или умерена активност достатъчно е да приемате между 5-7 грама дневно от този протеин.

За спортистите и хората с активен живот, дневната доза трябва да се увеличи до 10 гр. За хората със заседнал живот, половината от тази доза съставлява достатъчното за тях количество.
Специални капсули и таблетки колаген или просто желатин са добра алтернатива.

При поглъщането на 5-6 гр желатин на ден за пет седмици, подобрението на състоянието на ставите, сухожилията и кожата, се проявява като естествен ефект от терапията.

Налични са и специални желатинови капсули, които се продават в аптеките.

Доставяйки на тялото си необходимите количества колаген, то ще Ви се отблагодари подобаващо, а именно:

 • сухожилията и мускулите ще придобият по-голяма гъвкавост;
 • рискът от разкъсвания на кожната епител при травми значително ще намалее;
 • кожата ще придобие по-голяма еластичност и ще повиши устойчивостта си на травми;
 • процесите на опадане и загуба на коса ще бъдат трайно преустановени;
 • рискът от проблеми с ноктите (цепене, начупване) ще бъде значително редуциран;
 • хрущялите, костната и мускулната тъкан ще са значително по-подсилени;
 • дейността на храносмилателната система ще се нормализира.

Сериозният недостиг на този протеин се задълбочава във времето и предизвиква много сериозни заболявания. Приемът на медикаменти за попълване на колагеновия дефицит, понякога вместо ползи, носи вреди. Ще се спрем не само на негативите от недостиг, но и от излишък на колаген.

Сред неприятните симптоми на колагенов дефицит са:

 • загуба на еластичност – кожата става отпусната, покрита с бръчки;
 • поява на атеросклеротични плаки – до тях води разкъсването в стените на съдовете
 • влошено зрение;
 • бронхиални проблеми;
 • влошаването на състоянието на ставния хрущял -често се изразява в остеохондроза и артроза;
 • храносмилателни смущения – появява се запек – липсата на колаген повлиява на чревната дейност;
 • косопад и нацепване на косъма – присъствието на елемента е жизненонеобходимо за блестящия вид на косата и ноктите;
 • намаляване на мускулната сила и костната плътност – без колаген костите и сухожилията бързо губят подвижността и гъвкавостта си; стават лесно чупливи.

На тези проблеми обръщаме внимание, едва когато се появи осезаем дискомфорт. Той обикновено е свързан със сигнал, че ставите не функционират нормално.

Приемът на продукти с колаген в този случай не е решение, тъй като всяка тъкан е изградена и се нуждае от различни видове колаген. Сухожилията и костите имат нужда от колаген тип I и III, а хрущяла на ставите  от колаген тип 2.

Състоянието, в което се наблюдава излишък на колагеновите нишки, се определя като склеродермия (заболяване, свързано с нарушения в белтъчната обмяна). Това е съдово заболяване, което представлява рядка форма на артрит. При него излишните количества колаген остават неусвоени. В резултат започва отлагането им по кожната повърхност, както и по вътрешните органи като сърце, бял дроб и черва.

Отлагането на неусвоения колаген води до кожни уплътнения, изразяващи се в загрубяване на кожата.

Колаген с хиалуронова киселина на капсули – в съчетание или по отделно.

Колаген в съчетание с хиалуронова киселина е перфектното решение на проблеми не само с кожата (бръчки и недостатъчна хидратация), но и на проблеми с косата (косопад, цъфтящи краища, изтъняване на косъма) и ноктите ( меки и цепещи).

Хиалуроновата киселина се определя като въглехидрат или по-точно като мукополизахарид. Свързвайки се с вода, тя се трансформира в желе. Този естествен агент се използва от организма за смазване на движещите се части на тялото – ставите и мускулите. Хиалуроновата киселина е отличен овлажнител за кожата.

С напредване на възрастта вискозитетът на синовиалната течност намалява. За да спре този процес е необходим прием не само на колаген, но и на хиалуронова киселина.

Въпреки това свойство на тези две вещества, няма категорични доказателства за способността им да спрат окончателно процесите на стареене. Но способността им да забавят темпа на тези процеси е безспорна.

Почти невъзможно е да получите в необходимите количества незаменимия колаген и хиалуронова киселина чрез храната. В такъв случай алтернативата е добавка. Безспорно по-добрата алтернатива е да изберете добавка с двата компонента, отколкото да приемате само колаген.

Превъзходна алтернатива са предлаганите колагенови комплекси,  в които освен протеина, присъства и хиалуронова киселина, както и някои важни за усвояването им минерални и витаминни компоненти.

Колаген и калций

В отговор на запитването на нашата читателка Надя Христева дали преди прием на колаген трябва да се изследват нивата на калций в кръвта, открихме мнения по въпроса на западни специалисти.

Те в действителност съветват да се изследват нивата на минерала в кръвта преди прием на колагенови добавки. Това се налага поради две причини. И двете са свързани с колагена и неговото усвояване.

Ако е налице калциев дефицит, усвояването на протеина няма да е ефективно, въпреки че добавките колаген са обогатени с калций. Но той е в количества, достатъчни за пълноценното усвояване на колаген, а не за запълване на калциев дефицит.

Така на практика недостигът не се запълва и едновременно с това приеманият колаген не се усвоява, както трябва – т.е. ефектът е нулев.

Другата причина, поради която се налага изследването на калция, е да се установи дали няма излишък от него. И в този случай колагенът няма да се усвоява пълноценно.

Калциевият излишък се разглежда и като негатив от прима на колагенови добавки.

Странични ефекти

Повечето производители твърдят, че приемът на колагенови добавки не е свързан със странични ефекти. Но американските учени са на друго мнение.

Освен до свръхчувствителност към протеина (тялото приема животинската молекула като чужда), колагеновите добавки могат да станат причината и за калциев излишък. Тогава оплакванията са свързани с главоболие, болки в ставите, коремни болки, отпадналост и сърцебиене.

Лош вкус в устата е друг възможен негатив. Алергични реакции също не са изключени, особено към добавките на основата на морски продукти.

Против стрии.

стрии
Колаген в битката с досадните стрии

Против стрии невероятният колаген намира приложение като средство за извършване на козметични процедури и като съставка в козметични проукти.

Популярен метод за премахване на вече съществуващи стрии е мезотерапия с колаген.

Процедурата представлява инжектиране на протеина в подкожната тъкан.

Инжектираният колаген подпомага възстановяването на разкъсаната кожна епител. Това се счита за най-ефективния метод за редуциране на вече появилите се стрии. Битката с тях е изключително трудна, тъй като веднъж появили се, те е трудно да бъдат заличени.

От козметиката с колаген против стрии разнообразието е голямо. Протеинът е предпочитана съставка в сериите за превенция на този неприятен проблем. Но както вече пояснихме, внесен външно, той няма същия ефект, както при инжектиране.

Вместо крем против бръчки.

Алтернатива на скъпите и невинаги действащи кремове за лице е използването на натурален колаген вместо крем против бръчки.

С него е възможно да заместите изцяло необходимостта от нанасянето на крем. Просто го нанесете върху кожата на лицето, която предварително сте почистили.

Натуралният колаген, прилаган директно върху кожата, й осигурява перфектна хидратация. Същевременно с това забавя процесите на стареене и въздейства положително върху вече появилите се бръчки.

Какво е Колаген комплекс Макс?

Добавката Колаген комплекс Макс представлява уникално съчетание на колаген, хиалуронова киселина и минералите магнезий, калций и цинк. Към тях са прибавени и витамините Д и С, които допринасят за пълноценното усвояване на гореизброените компоненти.

В уникалния състав на таблетките са включени колагенови молекули, разпознавани от тялото като негови собствени. Теглото на всеки един от техните фрагменти е само 2000 далтона и именно това е причината организмът да разпознава тези молекули като свои собствени.

Хидролизираната колагенова молекула (колаген хидролизат) се усвоява напълно и безпроблемно от стените на червата и това обяснява пълноценният синтез на добавката от организма.

В този комплекс е вложен хидролизиран колаген, който е научно разработен и покрива напълно нуждите на пациентите. Той се отличава с високата степен на пречистеност и липсата на алергизиращи вещества в него.

При пациентите, приемащи редовно този колагенов комплекс, се редуцира значително необходимостта от честото извършване на козметични интервенции за подмладяване на кожата. Тези две вещества осигуряват пълноценна хидратация на жадната кожа.

Благоприятните резултати са на лице – дълбочината и изразеността на дълбоките линии и бръчки видимо намалява.

Друг важен компонент в тази добавка е хиалуроновата киселина. Тя е активен участник във всички процеси, свързани със снабдяването на кожата с ценни вещества. Този компонент гарантира пълноценно хранене и хидратация  на кожата.

Подобно на вложения хидролизиран колаген и изключително ценната хиалуронова киселина се резорбира напълно от стените на червата и се съчетава идеално с останалите съставки, оказващи благоприятен ефект върху екстрацелуларния матрикс. (Фрамар.бг)

мезотерапия
Мезотерапия с колаген изглажда бръчките

Съставката спомага за регулиране и удължаване на цикъла на живот и развитие на клетките в пластовете на кожата.

В резултат от приема на хиалурнова киселина фибробластите са стимулирани да произвеждат колаген и еластин в по-големи количества.

Водният баланс на кожата също е добре обезпечен от тази невероятна киселина.

Мнения и отзиви, плюсове и минуси.

Мненията и отзивите за коментирания колаген комплекс на Вита голд като цяло са положителни.

Деньо Каратанов от Стара Загора споделя във Фрамар.бг, че само с едноседмичен прием по таблетка от добавката, ставните му болки били значително редуцирани.

Красимира Каменова споделя удивителните резултати от съчетанието на комплекса с витамините Д и К. Резултатът при нея е бил изчезване на болковото усещане в ставите по цялото тяло.

Анастасия Паскалева изразява възхищението си от резултатите от приема на добавката. Тя заявява, че след двумесечна терапия се чувства превъзходно.

Съществен плюс на комплекса е изчистения му състав и улеснението при неговия прием – няма общовалидна препоръка да се приема преди и след консумация на храна. Терапията с добавката няма минуси освен възможността да се предозира с нея и да се получи излишък от двата основни компонента в нея. (Фрамар.бг)

Как се ползва за стави?

За да доведе до благоприятни резултати при болни стави този колаген комплекс трябва да бъде приеман поне два месеца. От добавката ежедневно трябва да се приемат по таблетка-две, като няма специални препоръки за периода на прием – преди или след храна.

След кратка почивка курсът е възможно да бъде възобновен.

Добавката повлиява в няколко благоприятни аспекта по отношение подвижността и здравината на ставите. Като резултат от терапията с този невероятен колаген комплекс се насърчава подвижността на ставата. Хрущялната тъкан се възстановява. Вискозитета на синовиалната течност се повишава.

Като резултат от всички тези благоприятни ефекти, се наблюдава и още едно положително влияние на добавката – триенето между ставите намалява; болката и дискомфорта от ставните проблеми намаляват значително.

За какво друго действа добре?

Благоприятно е въздействието на добавката не само при дегенеративни процеси в опорно-двигателния апарат, но и при проблеми със зрението, както и такива с ноктите и най-важното украшение за всяка дама – косата.

Положителният ефект се изразява в значително подобрение състоянието на косъма и нокътните плочки.

 Колаген тип 2 за болки в ставите. 

В многообразието от видовете колаген (съществуват около 20 вида) се откроява така нареченият колаген тип 2, който е незаменим лек при мъчителни ставни болки. Точно в тази разновидност, колагенът е основен градивен елемент на всички кости.

Цели 20% от хрущяла представляват именно колаген от втори тип. Той е жизненоважен за оптималната функция не само на ставните дискове, но и за тази на стъкловидното тяло на окото.

Нарушеният колагенов баланс е причината за заболявания като артрит и ревматизъм. Настъпването на мутация в колагена от този тип, води до заболявания като хондродисплазия и остеоартрит ( в ранен стадий). Протеинът от тази група има отношение и към коварната остеопороза.

Терапевтичният ефект от приема му се изразява в следните аспекти:

 • Всички необходими вещества за правилно функциониране и дейност на хрущяла и ставата достигат до тях;
 • Стимулират се процесите, свързани със синтеза на нова хрущялна тъкан;
 • При ставни заболявания с дегенеративен характер сковаността и болката биват редуцирани благодарение на противовъзпалителното действие на колагена;
 • Темповете на разграждане на костната тъкан намаляват значително.

Сред пациентите с повишена нужда от колаген тип 2 са тези, които спортуват активно и всички, навършили 40 години (особено жените), болните от артрит и артроза.

Този тип от незаменимия протеин ще откриете във всички видове риби (особено в сьомгата), ябълките, портокалите, тиквените семки, райските ябълки, кайсиите и всички горски плодове.

Елементите, които също насърчават производството на този протеин, са сяра, цинк, лутеин, омега киселините (три, шест и девет), желязото и съдържащият се във всички цитруси витамин Ц.

Всички вакуумирани храни затрудняват синтеза и усвояването на протеина. Той е напълно безвреден и приемът на добавки с него не крие рискове.

Колаген за пиене.

Твърдението, че включването на колаген за пиене към диетата, ни прави по-млади, не е пресилено. Многобройните положителни ефекти от приема на протеина в течна или таблетна форма са безспорни.

Освен очевидните му ефекти върху кожата (по-малко бръчки), ноктите (по-здрави и дълги) и косата (расте, изпълнена със жизненост и енергия и значително по-малък брой падащи косми), добавката действа действа благоприятно и върху костите и свързаните с тях сухожилия.

Колаген за пиене може да приемате не само в течна форма, но и във вид на капсули или таблетки. Основна суровина за тяхното производство обикновено са рибите.

Сред известните продукти са Колвита, Коламид, Колацейна, Колаген атив, които са обогатени с различни витамини.

Колаген за пиене се прилага като част от терапията на разширени вени и пародонтоза.

Колаген на капсули проявява положителната си въздействие върху организма в два аспекта – запълва дефицитите  и подобрява храненето.

Освен хидролизиран съществува и натурален колаген, който е по-лесно усвоим благодарение на факта, че молекулата му е със състав по-близък до този на молекулата в човешкото тяло. Най-често използваната суровина за неговото производство е кожата от риба. По-бързото му усвояване предполага и по-бързи резултати.

За кожа приемът на колаген води до още по-добри резултати, ако към метода се прибави трансдермателно приложение на протеина.

Течен колаген.

Ако сте се спрели на варианта течен колаген, за него трябва да знаете, че се пие единствено сутрин (единствен прием за денонощието). Количеството от течната форма на протеина, което трябва да погълнете, е точно двадесет и пет милилитра (25 мл). Освен очевидния подмладяващ ефект, се наблюдава и промяна в нагласата и мисълта на пациента.

Според някои източници пациентите, приемащи колаген се подмладяват, тъй като мисловно се настройват на тази вълна.

Течен колаген се използва и за инжектиране. Целите тук са увеличаване размера и обема на устните и заличаване на издайническите бръчки. (Лекар.бг)

Беше ли полезен този материал за Вас? Ако е така, споделете го с приятелите си, за да предостави и на тях тази полезна информация за незаменимия колаген. Благодарим Ви!

 

 

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Всичко, което трябва да знаем за незаменимия колаген
4.9 (97.5%) 8 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

6 Comments

 1. Не намерих нищо за странични ефекти. Приятелка, която живее в Лондон ми каза, че на всяка опаковка където се продава колаген пишело преди да се купи да се изследва калций. Някой знае ли нещо по въпроса ?

  • Здравейте, Надя! Дописахме материала с отговор на Вашите въпроси. Надяваме се тази информация да бъде от полза за Вас!

 2. Статията е силно безполезна – не зная от кой източник е „преведена“ с Google translate, но на места написаното няма смисъл. Когато публикувате „преводни“ материали, по-добре давайте и линк към първичния текст, за да можем да си прочетем оригинала и да си разберем какво пише!

  • Здравейте, Anne. Благодарим Ви за коментара. Вашето мнение е наистина ценно за нас. Извиняваме се за допуснатите технически грешки. Материалът е редактиран и се надяваме да бъде от полза за Вас и всички наши читатели.

  • Гледам като читател, че в статията няма толкова грешки, колкото казвате. Възможно е от сайта да са били публикували черновата си и после да са я оправили. Според мен сега е ок, това е, което се вижда. На мен ми се стори ценно, че има подробности относно течен колаген за пиене и на таблетки. За възможните вреди от него също – това е ценно, защото всички само рекламират скъпия (пустия) колаген и спестяват на хората това, че могат с него и да си навредят. Допадна ми, че има мнения за така наречения „натурален“ колаген и изобщо намирам материала за суперски. Не знам защо така реагирате!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar