Ad Clicks : Ad Views :

Кокосово масло: Рецепти за лице, домашен крем, цени и ползи

Кокосово масло (олио) за лице, коса и отслабване. Цена, на която може да се купи. Как да си го направим сами? Народна медицина и лечение. Рецепти.

Още в текста: ♠ Как се прави домашен крем? ♠ Ползи от кокосово олио, приложение. ♠ За коса. ♠ За ядене. ♠ Употреба на натурално масло, нерафинирано. ♠ За стрии. ♠ Против гъбички и др. ♠

Считаното доскоро за вреден продукт кокосово масло се оказа невероятна находка, от чиито качества имаме уникалната възможност да се възползваме, независимо че живеем далече от тропическите райони. Това невероятно масло традиционно се употребява в Азия и Индия. За народите там то е основен компонент във всеки един ритуал за красота, но и заема почетно място в кухнята им.
Неговата употреба и популярност се разраства през последните години. Напълно разбираемо е нарастването на неговата популярност, особено анализирайки се всички негови полезни въздействия. Маслото от кокос е отличен източник, предлагащ многобройни ползи за здравето.

Над 90% от неговия състав съставляват наситени мазнини. Заради тях то доскоро беше считано за нездравословно и дори опасно за консумация. Дълбоките положителните ефекти, които кокосово масло е способно да окаже върху нашия организъм, промениха ракурса на това становище.

Свойствата му са многобройни. От тях най-силно изразени са антиоксидантните, антимикробните, антигъбичните въздействия на продукта. Това божествено ухаещо масло е незаменим помощник при усвояването на другите минерали, от които изобилства.

Всъщност това невероятно масло е сред малкото храни, които напълно заслужено са зачислени към групата на суперхраните, имащи способността да насърчават организма не само отвътре.

Резултатите от това вътрешно насърчаване, както и външното му приложение, разбира се, веднага си проличават навън.

За имунитет.

кокосово масло
Кокосово масло за здрава коса и блестяща кожа

Оказа се, че основните компоненти (мазнините), от които състои кокосовото масло, са всъщност здравословни мазнини. Техни ингредиенти са куп полезни киселини, сред които лауринова, каприлова и капринова киселина. Всички те не само изобилстват от полезни вещества, но и се открояват с ефект и противодействие против гъбички, микроби, бактерии и вируси. Киселините в комплекс спомагат за засилване имунния отговор. Това обяснява защо те са източник с незаменими ползи за нашия имунитет.

Непоклатимата имунна система означава, че тялото е силно и способно да пребори унищожителните вируси и бактерии, носители и причинители на заболявания като от рода на херпес, грип. Насърчената имунната система е способа да пребори цитомегаловирус, кандида и дори коварния HIV.

Включвайки маслото към диетичния си план на дневна база, Вие следва да се спокойни, че поддържате имунната си система непоклатима и силна, особено през зимния период.

Против холестерол.

Кокосовото масло като храна гарантира значително вдигане на липопротеиновите нива. Тези с висока плътност са „виновници“ за считания за добър холестерол и маслото повишава именно техните показатели. Мазнините в него отговарят за редукцията на липоптротеиновите нива с показателите за ниска плътност (те са причинители на лошия холестерол). Твърдението е резултат, установен при скорошно проучване.
Рискът от артериални повреди се минимизира благодарение на суперхраната. Тази ситуация играе спомагателна роля за изключване възможността от атеросклероза. Подобряването на показателите на рискови фактори е решаващо за налягането (касае неговото нормализиране, по-скоро редуциране в случая). Подобрените показатели също така съдействат за предотвратяване на усложнения в сърдечната функция.

Тези с риск, обвързан с наследствени показатели (фамилна анамнеза), без притеснения би следвало да заложат на кардиотонизиращите свойства на суперхраната.

При кръвна захар и диабет.

Божествено ухаещото кокосово масло също се слави като съюзник за захарта (кръвна захар) по отношение на установяването й в нормални нива. Това обяснява изключителните му ползи при наличие на диабет. Това е постижимо чрез подобряване на инсулиновата секреция.

В скорошно проучване, проведено в Института Гарван е установено, че мастните средно-верижни киселини, присъстващи в кокосовото масло, намаляват значително проявлението на рисковите фактори, отключващи заболяването от втори тип. Усвояването на тези мазнини се осъществява на ниво клетка и последвалата им трансформация в енергия е бърз процес.

Енергийното трансформиране на мазнините подобрява инсулиновата чувствителност. Маслото също насърчава високо ефективното използване на глюкозата, която е ключов фактор, предотвратяващ и овладяващ мъчителния диабет.

За диагностицираните със захарна болест то е правилен избор. Те могат да го приемат без страх, влагайки го в храната, която приготвят.

Против кандида и гъбички.

Кокосовото масло е незаменима храна за нашия организъм поради способността си да предпазва и да бори бактерии, гъбички и куп вируси. То овлажнява кожата по деликатен и нежен начин, прилагано външно. То е чудесен избор към терапията на различни гъбични инфекции, засягащи кожната повърхност.

Невероятното кокосово масло разгръща пълната си мощ. Ценно е не единствено за превенцията на гъбични инфекции, но и за изцелението от дрождите, известни като Кандида.

Локалното приложение на маслото в чист вид върху засегнатата кожа осигурява освобождаване от възпаление, причинени от тази гъбичка. Високият му влагозадържащ капацитет предпазва кожната повърхност от напукване и белене. Страдащите от кандида е препоръчително да увеличат своя прием на ценното масло, за да ускорят изцелителните процеси и последващото възстановяване.

При киселини.

Коментираното кокосово масло е изключително силен лек за храносмилателната система, която страда от някакъв проблем – киселини, раздразнени черва, нередовно изхождане и др .
То въздейства насърчаващо на храносмилателните процеси и освен това предотвратява различните стомашни неразположения, сред които са дори мъчителните хемороиди и запек.

Верижните мастни киселини се нуждаят от малко енергия и ензими за разграждането им. Условието е определящо за лесната им абсорбация, което обяснява ползите от лека при храносмилателни проблеми.

Веществата в маслото, подпомага усвояването на ценните компоненти в него – витамини, минерални и аминокиселинни елементи. Те действат насърчаващо на храносмилателните процеси и облекчаващо на дискомфортните състояния, свързани с храносмилателни дисфункции.

За здравина на костите.

Коментираното масло спомага за абсорбцията на незаменимите минерали, имащи отношение към костната плътност – калций, магнезий и витаминът. Абсорбационните способностите на маслото засяга и витамина, който тялото си набавя отвън – Вит. Д. Гореизброените елементи са от решаващи за поддръжката на здрава и функционална костна система.

Дамите в климакс (при тях предразположеността към остеопороза е най-висока), имат шанс значително да редуцират риска от проявата на мъчителното заболяване, включвайки маслото от кокос в менюто си. Приемът на маслото от малки деца също е желателен, за да се подобри устойчивостта и плътността на костната маса, която започва своето сформиране през този етап от живота.

При алцхаймер.

Съществува неразривна връзка между редовния прием на маслото и превенцията на Алцхаймер.

Известната д-р Мария Нюпорт коментира в своите научни трудове, че маслото е изключително ценно за пациентите с гореспоменатото заболяване.
Тя и колегите й позовават мнението си на факта, че триглицеридите със средна верижност в кокосовото масло, притежават способността да увеличават нивата на кетонни тела. Тези телца са всъщност алтернативното мозъчно гориво, което достига в кръвта.

Изследванията за по-нататъшното въздействие на триглицеридите продължават. Специалистите препоръчват доза от кокосово масло, приемана редовно, за насърчаване на когнитивната функция и паметта на пациентите, включително и възрастните.

За отслабване.

кокосово масло отслабване
Кокосовото масло е незаменимо за отслабване

Кокосовото масло е незаменимо и задължително във всеки един режим за отслабване. Мастните средноверижни киселини, част от неговия състав, са по-къси при верижното им разпадане и съответно и по-бързо разтварящи се във водна среда. Това е отличителният им белег от останалите масла (зехтин или масло от рапица, напр.), характеризиращи се с по-продължително разтваряне. Тези киселини притежават силно абсорбиращи качества. Директната им абсорбация от клетките е показател за незабавното им изразходване като акумулирана енергия, а не за отлагането в тялото като запас.

Установена е ефективността на маслото при намаляване дори на най-опасните мастно-тъканни отлагания в коремната кухина.

Неговата лесна смилаемост е предпоставка за усилване интензитета на метаболитните процеси. Всички тези причини на куп дават основание на редица здравни експерти да препоръчват кокосово масло на желаещите да отслабнат. С множеството от ползи и здравни ефекти, кокосовото масло се позиционира в диетата на всички пациенти. С цел извличане на максималните ползи и ефект от него, използвайте го единствено във вариант екстра върджин – студено пресовано. (top10homeremedies.com)

Кое прави кокосовото масло полезно?

Фактът, че коментираното масло не е „обогатено“ с присъщите за всички козметични продукти ароматизатори и консерванти и добрата му дермална поносимост, го превръща в наистина уникален продукт.

Чудотворните му свойства са осигурени от следните вещества, открити в него:

 • Лауринова киселина – най- малко 50% от състава му; осигурява антибактериално действие.
 • Хиалуроновата киселина – създава влажна среда на дермалната повърхност.
 • Tриглицериди – наситени мастни киселини, позволяващи на кожата да абсорбира маслото.

Освен тези вещества, то изобилства от следните киселини – палмитинова, каприлова, олеинова, капринова, стеаринова, линолова, арахидонова и капринова.

За лице.

С редовно приложение на маслото си гарантирате удължаване на младостта на кожата.
Неговите чудотворни ефекти върху кожата се изразяват в:
– Забавяне образуването на бръчки;
– Овлажняване, подхранване и омекотяване на кожата;

– Предпазван от вредните външни фактори (ултравиолетова здраво, бактерии, вируси, замърсяване на въздуха, прах и т.н.);
– Подхранване и овлажняване особено след епилиране или бръснене;
– Създаване на устойчив на вредните влияние защитен слой, допринася за по-гладка кожа и равномерен тен;

Възможно е да бъде използвано в комбинация с готови продукти за лице за по-добро усвояване на хранителните вещества в тях.

Най-голям интерес представляват киселините в него, които определят не само неговата твърда консистенция, но и бързата му абсорбация в кожата. Нанасяйки го върху лицето е възможно буквално секунди да омекотите и изгладите кожата, като едновременно с това то й придава лъскав и гладък вид.

Прилагането на кокосово масло помага е ценно за всички типове кожа, но това се препоръчва особено за суха, лющеща се, груба и застаряваща кожа.

Фактът, че маслото е с отлични хранителни, успокояващи и овлажняващи свойства и след нанасяне образува един вид невидим филм върху кожата. Той действа като щит срещу всички външни дразнения. Освен това поддържа оптималния баланс на хидратация.

Използването на маслото е гаранция, че в кратки срокове ще бъдат елиминирани прекалена сухота и лющене на кожата.

В допълнение, кокосово масло помага за значително изглаждане на кожата. То е приложимо при наличието на плитки бръчките. Подобрява общия тонус и еластичността, което го прави идеален за грижата за увиснала и застаряваща кожа.

Директното нанасяне на кокосово масло върху най-проблемните зони на лицето, също гарантира положителни резултати.

По отношение на добавянето на кокосово масло към вече готови продукти, това е най-добре да става като смесите малка част от маслото с част от продукта. За това е необходимо да задържите парченце от маслото между дланите си, за да се разтопи и едва след това го смесите с продукта.

Може да го нанесете върху лицето след тоника или да го използвате заедно с него. Добър вариант да заместите напълно готовите тоалетни млека е да нанесете върху лицето си маслото, да изчакате десет минути и след това да го отстраните с тампон, напоен в розова вода.

За коса.

маска за коса с кокосово масло
Маска за коса с кокосово масло възстановява блясъка на гривата

Като маска за коса уханното масло оказва подхранващо, овлажняващо и възстановяващо въздействие. С цел минимум загубата на кератинов протеин по време на използването на измивни продукти, използвайте маслото.

Обогатете състава на любимата си маска, добавяйки малко количество кокосово олио.

За тен.

Коментираното масло е ценно с още едно от множеството си полезни приложения – за придобиване на здравословен тен и слънчев загар доверете му се. Използвате преди и след директно излагане на слънце е задължително. В много слънцезащитни серии е вложено това уханно масло. Най-добре го прибавите и Вие към закупения крем.

Против стрии.

Кокосово масло не е професионален продукт срещу стрии по кожата. Но той е напълно естествено средство, освободено от химически съставки), което в възможно да бъде използвано профилактично.

стрии кокосово масло
Кокосово масло средство за надеждна защита срещу стрии

Мощното му антиоксидантно действие е разковничето за превенцията против стрии, е обусловено от изобилието от Витамин Е. Способносттите на този елемент са удивителни – надеждно защитава клетъчните мембрани от окислителните процеси.

Витаминът, прилаган върху кожата, гарантира защита на дермално ниво от дегенерация и следователно е препоръчителен за заличаване на загрозяващите стрии и надеждна превенция. Изявата на кокосовото масло като мощен овлажнител, също повлиява положително върху решението на проблема, наречен стрии. (om-planet.com) Хидратираната кожа е съществена пречка за появата им.

Опитайте и предложения крем с превантивно въздействие срещу появата им – смесват се кокосово масло и какаово (еквиваленти дози), на водна баня. По десет капки от следните масла – градински чай, кипарис и нероли, се прибавят към вече разтопените базови масла.

Кремът, прилагайте чрез втриване върху рисковете зони от поява на грозните цепнатини, както и върху тези, където те вече съществуват.

Производство.

За производство на това невероятно масло се използва кокосов пулп, изключително най-богат на мазнини. Плодовете на кокосовата палма произхождат от тропическите брегове: в Малайзия, Филипините и Индия. Пречистената кокосова маса, известна като копра, се дехидратира, след което следва екстракция на маслото от нея. Осъществява се чрез топлина – горещо пресоване.

Възможно е реализиране на процеса и чрез така нареченото студено пресоване. В този случай количеството краен продукт е малко. Продуктите, произведени по втория метод, безспорно превъзхождат тези, добити по първия. При студеното пресоване копрата предава качествата си на крайния продукт.

Рафинирано или нерафинирано?

Нерафинирано и рафинирано – това са двата вида кокосово масло, които се предлагат. Отличителният му състав обуславят безброй уникални и полезни вещества, правещи го безценен. Всяка от неговите мастни киселина притежава уникално свойства, специфични единствено за нея. Тези свойства са гарантирани единствено при нерафинираното масло.

Процесът на рафиниране прави този продукт „празен“ и лишен от всички полезни агенти, с които природата го е дарила. Затова по-евтиният вариант на кокосовото рафинирано масло е компонент, използван от индустрията с измивни продукти.
За козметични цели и вътрешен прием, се препоръчва нерафинирания вид. Продуктите от него нямат способността да причиняват нетолериращи реакции към него – алергии или обща непоносимост. Освен това тяхното дългосрочно съхранение няма специфични изисквания.
То лесно и безпроблемно толерира повторно нагряване и охлаждане, запазвайки напълно качествата си. Нерафинираното масло съхранявайте за срок под година. На опаковката той задължително е посочен, както и условия за осъществяване на съхранението.

Плюсове и минуси спрямо другите масла.

Наситеното мастно съдържание в маслото доскоро се определяше като минус на кокосовото масло, се оказа неговият най голям плюс – те проникнат лесно през мембраните и клетките го абсорбират незабавно.

Сравнение с мазнините в други масла показва, тези в маслото от кокос не благоприятстват отлагането на мастна тъкан. Напротив, трансформират се в енергията и насърчават изгарянето на мазнини.

Друг съществен плюс е поносимостта и устойчивостта на маслото към много високи температури. Предимство е и неспособността му да отделя токсини от дори при обработка на високи градуси.
Като минус на маслото се отчита факта, че лесно мени състоянието си – от твърди към течно и обратно. Но все пак разтапянето му не е трудно. Мига, в който попие в кожата, то променя консистенцията и се разтапя мигновено.

В медицината.

В медицината най-високо ценена е лауриновата киселина, която повлиява изключително добре на цялостна дейност на тракта и стимулира задействането на функциитве на защита.

В допълнение са и други ефекти от употребата на маслото за медицински цели:

 • подобрена мозъчна функция;
 • укрепнал сърдечен мускул;
  нормализирана функцията на най-деликатната жлеза (щитовидна жлеза);

Процедури и домашен крем за лице.

Едно просто приложение на маслото върху кожата (нанася се директно) два пъти седмично, гарантира впечатляващи резултати.

Кокосовото масло бори кожни обриви и черни точки. Нещо повече, то перфектно омекотява, подхранва и овлажнява кожата. A масаж с него подобрява циркулацията на кръвта. След процедурата покрийте лицето си със затоплена кърпа. След няколко минути отстранете мазнината, която не е попила в кожата, със суха кърпа.

Гримът изглежда естествено, ако преди да го нанесете в навлажнена с вода гъбичка нанесете малко от уханното масло върху лицето.

Великолепна алтернатива на скъпите ексфолианти за лице е смес от кокосово масло+сода или маслото с малки количества овесени ядки и щипка канела.
Ето и рецепта за невероятен домашен крем, който се приготвя от разтопено масла -кокос, шеа и какао – по 200 гр. Топенето на съставките се осъществява на водна баня. В кафемелачка се подготвят останалите съставки – овесени ядки и билките: жълт кантарион, риган и маточина.

Маслените и билковите компоненти се смесват в съда, поставен на котлона в друг съд с вода (водна баня) и едва след това той се премахва от котлона.

За пълноценното извличане на всички полезни компоненти се изчакват няколко дни и кремът е готов.

Превантивно срещу кошмарните за всяка дама бръчки под очите действа нанасянето на кокосово масло ежедневно в тази област.

С него може да приготвите и натурален балсам за устни, смесвайки две части от разтопеното масло с една разтопен пчелен восък. Добавянето на ампулка витамин Е и етеричен маслен извлек (по няколко капки от масло, чийто аромат ви е любим), се прави накрая. (missbagira.ru)

Маски и рецепти за тяло.

В грижата за кожата на тялото кокосовото масло има куп приложения и благодарение на него може да намалите значително козметичните продукти на лавицата в банята.

Превъзходен ексфолиант за тяло ще получите, смесвайки маслото с кафява захар.

С него може да заместите напълно пяната за бръснене, тъй като нанесено върху кожата, то създава защитен филм. Освен, че я предпазва от дразненето на бръснача, то улеснява бръсненето, тъй като омекотява дори най-твърдите косъмчета.
Кожата Ви ще бъде перфектно хидратирана, ако заместите напълно хидратиращия крем с натурално кокосово масло, примесено с капчици от най-предпочитаното от Вас етерично масло.
Добавянето на кокосово масло към ваната, обещава мека и перфектно хидратирана кожа, която освен това ухае божествено.
Дори грубата кожа на стъпалата се предава под въздействието на кокосовото масло. Просто към него добавете следните маслени екстракти – чаено дърво, кипарис и маточина и нанасяйте върху вроговената кожа.

Отлична грижа не единствено за деликатната кожа на вашите ръце, но и за ноктите, обещава и миксът от кокосово масло+ масло от лайка+няколко капки от етеричните масла лимон и портокал.
За антицелулитния масаж използвайте следното олио, представляващо смес от кокосово масло, масло от шеа, масло от жожоба и какао – равни пропорции. Разтопете ги по обичайния начин и ги смесете с по десет капки етерични масла от портокал, грейпфрут, копър и кипарис.
Антицелулитната грижа за кожата се допълва перфектно със следния пилинг – мляно кафе с кокосово масло – крайният продукт е с консистенция на сметана. С него се масажират проблемните места под душа без да се използва измивен продукт.

Кокосовото масло е възможно да бъде използвано като дезодорант. Прилагайте директно върху сухата кожа на подмишниците. Тук отново заслугата е на мастните киселини, които проявявайки антибактериалните си ефекти, водят и до намаляване на миризмата. Възможно е само да си приготвите дезодорант, справящ се успешно с този неприятен проблем. Смесете маслото със следните компоненти – сода, царевично нишесте и чаено дърво (маслен извлек).

Три маски за коса.

С насочено въздействие върху корените на гривата е следното ни предложение. За рецептата направете микс от коментираното масло+масло от репей – по лъжица. Към смеската добавете и етерична маслена композиция от 3-4 капчици от следните маслени екстракти – мащерка, розмарин и ароматния иланг-иланг.

Този микс, нанесен в корените, остава там половин час.
Втората рецепта, препоръчана от нас, е за невероятна и мощно действаща възстановяваща помада (маска за коса с кокосово масло), приготвена от масла кокос+бадем – по една лъжица+ същото количество коняк и жълтък. Необходим е престой от три часа върху гривата, за да прояви напълно подхранващите си действия.
Третата маска се отличава с лесно приложение – просто разпределете равномерно маслото върху немита грива и го отмийте са сутринта. Към изпълнението на процедура се придържайте на всеки седем дни два пъти – гарантира перфектно подхранена грива. (missbagira.ru)

Паста и течност за уста.

Напълно безвредна и подходяща дори при чувствителност, паста за зъби е възможно да приготвите собственоръчно, смесвайки кокосово масло с обикновена сода. Тя е перфектният чистач на зъбния емайл (премахва плака), като същевременно не съдържа вредните оцветители и химически добавки, влагани в купешките пасти.

А защо да не опитате и собственоръчно приготвена течност за уста с кокосово масло. Преди закуска задръжте за четвърт час кокосово олио в устната кухина, жабурейки се с него. Тази процедура отстранява не само всички орални бактерии, но и токсини. Маслото извлича всички токсини и затова поглъщането му се избягва.

В народната медицина: За ушни инфекции.

Капковото приложение на кокосово олио директно в ушните канали е изпитан способ за лечение на ушни инфекции. Температурата му не предизвиква неприятни усещания – затоплете го леко преди приложение.

За пъпки и кожни заболявания.

Нанасянето на маслото директно върху кожата помага не само при пъпки, но и при ред сериозни кожни заболявания като от рода на варицела или мъчителния херпес зостер.

При херпес.

При херпес пригответе невероятен лек, миксирайки кокосово масло и риганово масло в съотношение 4: 1. Миксът се прилага върху херпеса.

При кръв от носа.

Кокосовото масло, поставено в носните проходи, помага за предотвратяване честото кървене (кръв от носа).

При ухапвания.

При ухапвания от насекоми невероятното кокосово масло успокоява незабавно. Просто нанесете върху ухапаното. Сърбежът, болката и зачервяването ще отшумят незабавно.

Против паразити.

Ако смесите кокосово масло с анасон, ще получите превъзходен лек против паразити, многократно по-ефективен от аптечните продукти. В Хавай на местните жители от хилядолетия са познати свойствата на маслото в битката срещу паразити – скалпът предварително се обработва с оцет. След изсъхването му той не се отмива, а следва приложение на маслото и оставяне на маската за вечерта. На сутринта, разресвайки я ще забележите мъртвите гниди, които се отлепват от косъма.

Като инсектицид.

За използването му като инсекцид смесете го с екстракт от ванилия (екстракт) или етеричен извлек от коча билка; нанасянето е както на останалите репеленти.

В кулинарията.

За използването на маслото в кулинарията е добре да заложите на качествен продукт, различен от този който използвате за козметични цели. Уникалният му хранителен състав придава на ястията божествен вкусови качества и богата хранителна стойност.

За целите на кулинарията кокосовото масло е идеално за съчетание с останалите мазнини за готвене. Термичната му обработка не го прави опасно и токсично. Канцерогените, които се отлагат при топлинната обработка на слънчогледово масло, не се появяват в кокосово масло.
Уместно е добавянето му към почти всички ястия. Морските дарове, приготвени с него, придобиват уникален вкус. Десертите и сладкишите, които приготвяте, дават повод за гордост за всяка домакиня, която включва маслото в състава им. То е ингредиент в много напитки и коктейли.

Хитрости в бита.

Не единствено в решението на козметични и здравословни, но и на много битови проблеми, взима участие невероятното кокосово масло. Прилагайте го за:

Кожени изделия – с памучна кърпа забършете повърхността на кожата, върху която предварително сте нанесли маслото. Прилагайки го този начин, почистиването и полирането на повърхности, облицовани с кожа, е детска игра.
Полиране на повърхности (метални и дървени) – приложим е горният способ. Но преди приложението му тествайте върху незабележимо място. Дървената кухненска дъска също ще блесне след почистване с кокосово масло.
Отстраняване на дъвки и остатъци от лепило – кошмарните за всяка домакиня, но за кокосовото масло този проблем е лесно преодолим. То може да заличи дори следи от блажна боя. Просто втрийте в повърхността, изчакайте и обработете с грубата част на кухненска гъбичка.
Грижа за кухненските съдове – създава тънък повърхностен слой и предотвратява залепването на храната.
Като смазочен материал – изнервящото скърцане на вратите изчезва незабавно след като смажете пискливите панти с маслото. Прилагайте го за всякакви механизми, изискващи периодично смазване.
Премахване на упорития варовик – срещу появилия се котлен камък, маслото действа безкомпромисно, особено ако се смеси бял оцет и с получената паста се обработят засегнатите повърхности.

На каква цена може да се купи и кое е хубаво?

С невероятното масло може да се снадбите на цена от седем до единадесет лева за малко бурканче (от сто до 200 мл). Разнообразие от марки е налично в аптеките и биомагазините. В Зоя.бг предлагат екстра върджин продукт на Бурел органик – двеста милилитра там струват малко над десет лева; половин литър – почти 24 лв, а литър – малко над 34 лв.

Непреработено масло от кооператив в Шри Ланка, от което 60 мл струват малко над шест лева, също ще откриете в магазина. Двеста милилитра от маслото, произведено от ZoyaBG, се продват за малко над десет лева. Буркан с вместимост половин литър може да закупите за малко над двадесет и три лева.

Разбира се, разнообразието от марки не свършва с изброените. Без значение продукта на коя марка ще закупите, важно е той не бъде избелван и да е извлечен по метода студено пресоване.

Как да си го приготвим сами у дома?

Кокосово масло е възможно да приготвим у дома и за това са ни необходими само няколко кокосови ореха. От тях се използва месестата част, от която се приготвят стърготини. Видеото, прикачено към материала, показва нагледно цялата процедура по приготвяне на маслото.

След като настържете месестата част, готовите стърготини примесете с вода, за да извлечете млякото. Това се прави като ги протривате с дланите си. Водата спомага процеса за извличане на полезните вещества. Кокосовата маса и млякото се отделят чрез цедка. Течността престоява в покой за една нощ. През това време се образува плътна мазна кора на повърхността. На сутринта тя се изгребва внимателно и се прехвърля в друг съд.

Целта е да остане само твърдата част, а отделилата се в дъното на съда течност, се изхвърля. Твърдата част се подлага на топлинна обработка върху котлона  за период от час или докато масата придобие кафяв цвят и се отдели маслото от нея. След като това се случи, необходимо е единствено да филтрирате крайния продукт през тензух и да го пресипете в подходящ съд.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Кокосово масло: Рецепти за лице, домашен крем, цени и ползи
4.2 (84.62%) 13 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

2 Comments

 1. Защо пишете, че кокосовото маслко съдържа Хиалуронова киселина? Последната се извлича от животни (от гребен на петел и телешки очи)

  Кокосовото маслко има достатъчно добри качества, за да го украсявате с измислени съставки

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!