Колит. Народна медицина и лекарства от 2019 г., които ще помогнат

Топ средства за домашно лечение на колит, а също и в болница. Диета. Лечение на улцерозен (язвен), спастичен и хроничен колит с билки и лекарства.

Какво е колит?

Страдащите от колит прекрасно знаят, че това заболяване е същинско изпитание. Болките в корема, показващи наличие на колит, не са просто болка, която отшумява. Те са свързани с много дискомфортни състояния, влошаващи значително качеството на живот.

Дефиницията за колит на средностатистическия човек без медицински познания е, че това са чревни колики. Въпреки това, тези две състояния не са идентични. Ето какво казва научната дефиниция на заболяването – чревни колики, обуславящи дискомфортна пароксизмална болка в долната част на корема. Коликите – просто симптом, който се характеризира с голям брой заболявания и патологични състояния, от баналното до подуване на корема на онкологичните процеси.
Коликите в случая не са просто симптом, характеризиращ се с голям брой заболявания и патологични състояния. Проявата им е обусловенa от баналното подуване на корема до онкологични проблеми.

От друга страна това остро или хронично заболяване, протичащо с възпаление в дебелото черво, се разглежда като независимо заболяване. То се характеризира със собствена етиология и симптоматика, обусловена от токсични, инфекциозни или исхемични лезии по тялото.
За да си изясним картината на тази патология, погледът към основните анатомични особености на тракта е задължителен.

Червата се разделят на два вида. Както се досещате, те са: дебело черво и тънки черва. Всяко от тях е натоварено с изпълнението на своя собствена храносмилателната функция. Веднага след попадането на храната в стомаха, започва изпълнението на основни процеси (включително крайната преработка, освобождаването на хранителни вещества и ги транспортиран към кръвния поток през чревните стени).

Тънка лигавицата е границата между дебелото черво и стомаха. Благодарение на нея, отпадъчните продукти с бактерии на дебелото черво, не навлизат в стомашния раздел. В дебелото черво се извършва окончателната обработка на храната, преди тя да напусне тялото ни. Значима в този процес е ролята на специалните бактерии (в дебелото черво обема им достига около 1,5 кг или повече, колкото и невероятно да ви изглежда тази цифра).

В него, в допълнение към “полезните” бактерии (които допринасят за остатъчната преработка на храната), също живеят и патогени. Тези микроорганизми по време на жизнена активност произвеждат голям брой активни вещества, които имат висок потенциал за токсичност.

В резултат от консумация на лошокачествена храната или по други причини, концентрацията на патогенни микроорганизми се увеличава, а лигавицата на дебелото черво се възпалява. Имунният отговор се активизира, за да въздейства срещу токсиничното проникване в кръвния поток и появата на колит е гарантирана.

В случаи, когато патогенната микрофлора проникне в тънките черва, се развива още по-тежка форма на болестта – ентероколит.

Етиологията не се ограничава от колитна инфекция. Същият ефект оказват някои лекарства (неблагоприятен ефект). В такъв случай колитът съпътства други патологични процеси.

Мнение от Влади Александров в групата ни във Фейсбук: Мента, глог и жълт кантарион – два литра на ден се пие, аз излекувах началния стадий на язва за 10 дена.

Симптоми: Симптоми на спастичен колит (остър).

колит 2019

Неприятният колит е същинско мъчение

За другата форма на заболяването – остър спастичен колит болката протича с остра фаза и проява на симптомите с висока интензивност. Това условие не е аксиома е в пряка зависимост от индивидуалните особености на пациента (по-специално функциите на имунната система).
При частот пациентите симптомите ясно показват, че заболяването е трудно за лечение. Други отбелязват лек дискомфорт и патология, характеризираща се с мудно развитие.
Важни фактори в допълнение към функциите на имунната система са: възраст на пациента, степент на токсикоза, инфекциозни или друг тип увреждания на червата, присъствието на други съпътстващи заболявания.
Сред най-характерните симптоми са:

 • Дискомфорт и болка – често придружават болестта и се усилват значително след терапевтични процедури (клизми), определена храна, механични въздействия (например, вибрациите при пътуване в колата), вървене или друг тип натоварване.
 • Разстройство – този симптом не може да се определи като първичен или уникален за чревния колит. Диария и запек, както и тяхното редуване характеризира по-голямата част на стомашно-чревни нарушения, от холецистит на ботулинов токсин до отравяне. Основната разлика между обикновена диария и разстройство от колит е наличието на безцветни, зеленикаво мукозни или кръвни примеси в изпражненията.
 • Тенезъм – фалшив позив за дефекация – типично не само за колит, но и за ред други заболявания, протичащи с възпалителни процеси в червата. Най-често са проявими през нощта са болките в резултат от възпаление на дебелото черво. Малкото количество изпражнения често са примесени с кръв, слуз или гной.
 • Тежест в стомаха.
 • Подуване.

Симптоми на хроничен колит.

При закъсняло или неправилно проведеното лечение, заболяването е възможно да прерасне във хронична форма.

Проявата на обострянето е възможна няколкократно в едногодишен период. Симптоматикаат е сходна с тази в острата форма. Дори и в стадия на ремисия се проявяват с непостоянни и спиращи симптоми (в около 40% от случаите), сред които са:

 • Метеоризъм
 • Нарушение на микрофлората на чревната перисталтика.В 80% става въпрос за тежък спастичен запек, свързван с липсата на полезни бактерии.
 • Куркане в корема, проявяващо се след поглъщането на храна (до няколко часа).
 • Слабо изразена коремна болка, засилваща се особено след тренировка или стрес.
 • Обрив на кожата, причинен от токсично увреждане на тялото поради фекални нарушения и екскреция.
 • Слабост, главоболие, гадене.

Симптомите усилват своя интензитет в периоди на обостряне.

Симптоми на улцерозен колит (язвен).

Появявата на друга специфична форма на чревен колит, известен още като улцерозен колит, се разглежда като изключително тежка и мъчителна форма на заболяването. Основна разлика между тази форма и останалите е наличието на язви по стените на лигавиците, водещи до перфорацията им.

Симптоматиката на този вид колит е следната:

 • Честа дефекация – често позивите се оказват фалшиви. В началото е възможна появата на оскъдна диария (до 15-20 позива ежедневно) – оплакването засяга преобладаващата част от болните.
 • Зеленикаво слузести изпражнения, примесени с гной и дори кръв – наличието на гной и кръв не е изключено да остане незабелязано.
 • Внезапен запек – показва възпаление на тънките черва (засяга четвърт от страдащите от колит).
 • Проявите на интоксикация – при тежки поражения се наблюдава повишена сърдечна дейност (тахикардия), обща слабост, висока температура, обилно повръщане и/или гадене, рязко спадане на желанието за консумацията на храна. Дехидратацията е често срещан проблем, проявяващ се като резултат от диарията и повръщането.
 • Замъглено зрение.
 • Кожен обрив.
 • Сърбеж.
 • Кръвни съсиреци.
 • Болки в ставите.
 • Чернодробни и жлъчни поражения също са възможни.

Болки.

Специфичните болки, с които протича мъчителния колит, са най-често тъпи. Характерна е проявата им в определени интервали.
Локализация им също трудно се идентифицира – болките обхващат коремната област. В началния период дискомфортът е с най-силна проява в коремната област (долу, вляво).

Възможно е тя да се локализира към гърба, както и областта на гръдния кош ( от лявата страна). По тази причина често пациентът не се затруднява при определяне на първоизточника на болките при колит.

Лекарствата (спазмолитици и антихолинергици) успокояват стомаха и регулират изхвърляне на газове от червата, движението на червата, създавайки усещане за затопляне на засегнатата от болката област. След определен времеви интервал болката се завръща отново, след като премине въздействието на медикаментите. При някои пациенти газогонните средства са с противоположен ефект – водят до засилване на усещанията за болковия симптом.

Причини.

Причини за заболяване от колит можем да наречем редица задействащи фактори. Те инициират началото на патологичния процес.

 • Инфекциозни заболявания на червата – най-тривиалната ситуация, когато човек консумира негодна за прием храна. Това води до хранително отравяне, причинено от патогени, които активно се умножават в червата. Възможно е пациентът да бъде носител на холера, дизентерия, салмонела и други инфекциозни агенти. Причинители в случая могат да бъдат бактерии от туберкулоза, шигелоза.
 • Във всички случаи, патогените произвеждат токсини, които дразнят чревната стена и предизвикат специфични симптоми. Независимо от произхода на заболяването, колитът, причинен от инфекция, не е за подценяване.
 • Нередовен и небалансиран прием на храна – “хранителната” причина за колит. Колитът, причинен от нарушение на приема на храна, образно се нарича “стомашен грип.” Причинява се от прекомерна консумация на нездравословни храни, нередовно хранене, злоупотреба с алкохол, почти нулева на консумация на фибри, недостатъчно приемани количества “полезна” храна (зеленчуци, плодове, естествено месни продукти).
 • Генетични фактори – някои генетични мутации може да са отговорни за вродени заболявания на червата.
 • Наличието на съпътстващи заболявания от рода на холецистит, хепатит, панкреатит и различни форми на гастрит допринасят за “прекъсване” на червата и развитието на колит. Същият ефект се получава чрез редукция на имунитет и отслабване на тялото след вирусно заболяване.
 • Приемането на лекарства – много лекарства имат отрицателен ефект върху чревната микрофлора и интензитета на чревната перисталтика. Антибиотици, противовъзпалителни средства, аминогликозидите, лаксативите и контрацептивите са най-честите виновници.
 • Токсично отравяне – може да се определи като екзогенно (от соли, живак, фосфор, арсен) и ендогенни (например отравяне с урати).
 • Алергична реакция – храни и наличието на други алергии допринасят за разрушаване на червата.
 • Механичното действие. Злоупотреба с прочистващи клизми или супозитории води до нарушаване на червата поради постоянно дразнене на лигавицата им.

Форми и видове колит.

улцерозен колит

Улцерозен колит- по-известен е като язвен колит

Остра и хронична – това са двете форми колит. Първата протича бързо с постепенно засилване интензитета на специфичната симптоматика, описана по-горе.

Хранителни отравяния, алергични реакции, причинили разбиването на мастните клетки и злоупотреба с лекарства са най-честите виновници.
Заболяването стартира с хипертермия (температурата се повишава до ниво 37.2-38.1 градуса). Пациентът изпитва умора и го измъчват коремни спазми. Натискът в коремната област предизиква тъпа болка.

Гастроентеролозите са убедени, че главен фактор за колит е нарушението на диетата.
В някои случаи за хроничен колит са виновни:

 • Усложнения от прекарани чревни инфекциозни заболявания (салмонелоза, холера, чревна форма на грип и т.н.);
 • Трайно въздействие върху тялото на токсини (типично за хора, работещи в опасни промишлени съоръжения);
 • Дисбактериоза , водеща до нарушена концентрация на полезна микрофлора и нарушения в чревната перисталтика;
 • Ензимен дефицит – предизвикват го жлъчни заболявания;
 • Острата фаза не винаги да предхожда хроничната форма.

Видовете колит съответно са:

 • Улцерозен колит – специфично възпаление на червата, протичащо с повърхностни язви, оток и дегенеративни промени в епителната обвивка. Във висок риск са всички над 20 и до 40 г, както и по-възрастните (след 50-55 години).
 • Спастичен колит – отличава се от останалите видове на заболяването заради намалена функция на дебелото черво, поради липса на перисталтиката.
  Обикновено изхождания възникнат с определена честота. За някои, нормата е веднъж дневно, а за други – веднъж седмично. В спастичен колит, основният симптом е упорит запек. Тежестта на симптоматиката е индивидуална. При двама пациенти симптоматологията е съвсем различна.
 • Катарален колит – начален етап на патологичен процес. Пристъпите траят от два до три дни. Честро той е предвестник за началото на друг проблем (например, хранително отравяне). Правилното лечение е гаранция за избягване на хроничната форма.
 • Атрофичен колит – обикновено е неизменно свързан със спастичен колит се развива след него. Изразява се в необичайна атрофия на гладките мускули в дебелото черво поради застойните процеси. Този вид колит е характерен само за дебелото черво.
 • Ерозивен колит – не винаги се приема като вид колит. Симптоматиката му съвпада с началния етап на улцерозен колит. Единствената и основна разлика – ерозивните трансформации са незначителни и не завършват с перфорации, а по-скоро са симптоми.
 • Дифузен колит – най-често поразява и двата вида черва. Симптоматиката е ясно изразена от първия ден и съвпада с тази на мъчителния гастрит и неприятния ентерит.

Последствия.

Последствията от нелекуван колит не са за пренебрегване.
Заболяването е особено опасно в детска възраст. Дори ако детето получи необходимото лечение, рискът от заболяване преход на хронична форма висок и почти 95-100%.

Най-тежките последици от заболяването са общо четири на брой, но и четирите са сериозни състояния:

 • Язва – формира се основно при дългогодишна форма на хроничен колит, тъй като агресивният агент постоянно действа върху лигавицата на чревната стена. Язвите може да доведат до перфорации на чревните стени и в резултат съдържимото в тях попада в кръвта.
 • Вътрешен кръвоизлив – бурно развиващата се перфорация е причината за обилно вътрешно кървене, изискващо незабавна хирургическа намеса. Без медицинска помощ пациентът е поставен в риск от фатален изход от загубата на кръв.
 • Перитонит.
 • Инфекция на кръвта (сепсис) – Патогенните организми от неотделените фекалии, попадайки в кръвта, предизвикват инфекция. Особено висок риск от сепсис крие чревният колит.

В резултат от колит вредните вещества от организма постъпват обратно в кръвния поток и това неизменно води до отравяне на организма. Пациентите с признаци на интоксикация се оплакват и от: слабост, главоболие, нарушения в апетита и др.

Мъчителният колит е възможно да причини дехидратация, тъй като по-голямата част от водата не разполага с време да се абсорбира в дебелото черво и го напуска с честа диария.

Често като опасна последица от колит се проявява запушване на червата. Тъй като чревната перисталтика отслабени, изпражненията не се евакуират от тялото и придобиват камениста структура. Подобна ситуация е в състояние да предизвика пълно затваряне на лумена на червата. Операция е единственото спасение в случая.

Диференциална диагностика.

Част от постиженията на съвременната медицина са и широкият спектър от лабораторни и инструментални методи за установяване наличието на колит. Те определят не само наличието на заболяване, но и неговата острота.

Диференциалната диагностика на заболяването включва лабораторни и инструментални методи за определяне наличието на заболяването:

Към първата методология се отнасят:

мумио

Мумио лек при колит

Пълна кръвна картина – чрез нея се установява наличието на възпалителен процес. Високо скоростното утаяване на еритроцитите, съчетано с висока концентрация на тромбоцити и ниски нива на хемоглобина са част от клиничната картина.
Диагностика PCR – позволява да се идентифицират паразитни нашествия, както и вирусни лезии на червата.

Анализ за наличие на специфични антитела към клетъчната цитоплазма на неутрофили (PANCA) – определяне наличието на генетични автоимунни патологии, които намаляват ефективността на червата.

Анализ на изпражненията – идентифицира болестта на Крон, колит с активна вторична функция.

Към инструменталните методи за диференциална диагностика на колит се отнасят:

Иригоскопия – метод на контрастни клизми, при който директно в червата на пациента се инжектира контрастно вещество. След известно време се прилага рентгенова диагностика, за да се оцени степента на функционални разстройства на организма. Методът прави възможно да се елиминира разпространението на тумори, стеноза на чревната стена и т.н.

Фиброколоноскопия – ендоскопско изследване на червата, позволяващо да се определи разположението на патологичния процес, неговия произход и етап. Чрез него се взима биологичен материал за изследвания (за изключване на злокачествени тумори и способността на образуването им).

Ултразвуково изследване – неговата цел е установяване на промени в чревната кухина или стените на тялото.

MRI – ядрено-магнитен резонанс

Проктологично изследване на ануса и ректума – неговата цел е премахване на патологията на ректума: абсцес и анални фисури и хемороиди.

Ултразвуково изследване на коремната кухина и функционални чернодробни тестове – разкриват възпаление на вътрешните органи.
Биопсия – методът е приложим, тъй като симптомите и клиничната картина на колит са много подобни на симптомите на различни злокачествени образувания.

Лечение по обичайния начин.

Антибиотици, антимикробни средства и спазмолитици са медикаментите, с които се осъществява лечение на колит по обичайния начин. То задължително трябва да бъде съчетано и с диета, за да бъде резултатно.

Диета.

От лечението на колит за разлика от лечението на много други заболявания, специфичната диета е неразделна част. Избягва се допълнителното дразнене на раздразнената вече лигавица. Основната цел на специфичния режим е редуциране на тежестта върху червата, но същевременно в тялото да постъпва необходимото. От диета за временното изключване на фибрени храни, сред които са:

 • Семена от слънчоглед, тиква
 • Фъстъци
 • Сурови плодове и зеленчуци
 • Трици
 • Мариновани и пушени храни
 • Всички солено, кисело, както и сладките храни

Меката храна е за предпочитане, а препоръчваният начин на топлинна обработка е варене или задушаване.

Между четири и шест хранения за деня се препоръчват с цел избягване на ненужното натоварване на храносмилателния тракт. Продукти, които подобряват движенията на червата и имат слабителен ефект, не гарантират желаното облекчение. Към групата на тези храни спадат сини сливи, мляко, тиква, зеле. Приемът на пюрирана храна е преопоръчителен.

Задължителна е добрата хидратация.

Медикаментозно лечение.

За осъществяване на медикаментозно лечение се използват медикаменти от следните лекарствени групи:

 • Антибиотици и антимикробни средства – назначават се след като бъде идентифицирана инфекциозната етиология на заболяването. Предписваният често цифран се използва за бързо лечение с продължителност от три до пет дни, което се провежда под стриктен контрол и въз основа на доказателства за наличието на инфекция.
 • Антипаразитни медикаменти – ако причината за чревния колит е хелминтоза (чревно-паразитна болест), назначава се специализиран за обезпаразитяване медикамент в зависимост от вида на хелминти и степента на увреждане.
 • Спазмолитици за премахване на болката – но-шпа и папаверин. При по-тежки случаи към спазмолитиците се добавят хомоцистеинови медикаменти.

Осъществява се още:

 • Лечение на свързани усложнения – когато чревният колит формира проктит, се провежда специфична локална терапия с използването на свещи (ректално прилагани лекарства на базата на беладона, адстрингенти и анестетици), както и клизми (с невен, лайка или танина проторгол).
 • Решаване на проблеми като запек и диария – отстраняват се по различни начини. За да се спре диария, препоръчвани са адстрингенти (бисмутаналбин, дъбова кора, бисмут нитратна сол, бяла глина и т.н.). За премахване на запек най-доброто средство е клизма.
 • Лечение за нормализиране на микрофлората – нормална и стабилна перисталтика е невъзможна без полезни бактерии. В резултат на диария или запек микрофлорните матрици се разрушават. Ако се прилагат редовно клизми – бактериите се отмиват, както и при продължителна диария.
  Назначават св специални пробиотични препарати като Linex, ензимни (ако болестта е в основата на тяхната недостатъчност)или хелатори (полисорб, активен въглен, ентеросгел и др.).

Лечение на улцерозен колит.

Улцерозният колит на червата е по-трудно податлив на лечение. А по-интензивна терапия, означава дълъг лечебен период и по-високи дози. Препаратите за лечение на този вид патология са не само по-скъпи, но също така дават куп странични ефекти, и се прилага стриктно по установен ред за прием.

Прилагат се под формата на ректални свещички, клизми или във вид на таблетки. В някои случаи се прибягват до употребата на препарари като Humira. В най-тежките случаи, лекарството е допустимо да се използва кортикостероиди (преднизолон, метилпреднизолон, хидрокортизон).

Ако причината за болестта са автоимунни заболявания или алергична реакция се назначават имуносупресори(циклоспорин, азатиоприн, метотрексат- активни съставки).

Можем ли да избегнем болницата?

Успешното лечение на колит е сложен процес и продължителен процес, изискващ едновременни и съвместни усилия пациент-специалист. За избягването на възможна хоспитализация при тежки случаи шансът е сведен до нула. Ако симптомите са с умерен интензитет прибягването до традиционните терапии е прекрасна алтернатива. Народната медицина е също помага за овладяване на колит, особено когато при използването й като допълнение към назначената медикаментозна терапия.

Мумио при колит.

Невероятното мумио е природно средство за справяне с мъчителния колит.
При улцерозен колит силажитът, както още е известно мумиото (0,1 гр), се примесва с вода (супена лъжица). Дневната доза от този невероятен лек е 0,2 грама, разпределена по следния начин 1/2, приета вътрешно и 1/2 приложена ректално. При прилагането на средството по тези два начина се постига противовъзпалителен, аналгетичен и регенеративен ефект. Наблюдават се още отстраняване на специфични проявления на тракта, свързани с колит: киселини, оригване, диария и т.н.

При пациенти, страдащи от неврологични заболявания, свързани с колит, мумиото проявява своето успокояващо (седативно) действие. Около 30 дни са необходими за леченеи по метода. След получаване на мумио, при чревната лигавица се наблюдава възстановяване от язвени ранички и намаляване на възпалението. Въпреки, че е ефективно прилагано самостоятелно, най-големите ползи от него се постигат, когато върху имунната система се въздейства и с конвенционални лекарства.

Същата е схемата за третиране на най-сложния вид колит – ентероколит. С правилен подход, язвените лезии на червата се отстраняват при лечение с 14-дневен курс. Постигането на пълна регенерация на лигавицата на дебелото черво и тънките черва, отнема около 28-35 дни. Специфични симптоми изчезват след 7-12 дни. Невероятното мумио омекотява болката, диспептични нарушения са елиминирани, температурата на тялото се връща към нормалните физиологични белези. Общ анализ на кръвта показва стабилизиране на състоянието на тялото (ESR, еритроцити, хемоглобин скачат).
Терапията с мумио не премахва необходимостта от традиционното болнично или медикамнтозно лечение. Средството ускорява регенерацията на тъканите, а ефективността му е валидна само в съчетание с медикаменти. Това са предпоставките за постигане на най-висок терапевтичен ефект.

Основният недостатък на терапията е способността на мумиото да наруши нормалната чревна микрофлора. Това се случва много рядко, но препоръката за включване на кисело мляко в диетата е задължителна.

Прополис при колит на червата.

Прополисът има висока антибактериална способност, и насърчава бързото протичане на регенерацията на тъканите. Така язвените поражения ефективно са елиминирани.

Най-ефективната формула на прополис при колит, това е тинктурата (алкохолен извлек).
Използвайте готова или собственоръчно приготвена по следния метод – в затъмнена бутилка изсипетете литър алкохол (алкохолно съдържание от 70-96 градуса). Концентрацята на тинктурата е различна – 10, 20 или 30%, но вие трябва да започнете с 10%.
За получаването на 10% тинктура трябва да се придържате към предписанието 01:10 (на всеки 10 грама прополис – 100 мл алкохол). Разтворът престоява далече от източници на светлина в рамките на 2-5 дни. Енергичното разклащане на бутилката. трябва да се изпълнява всеки ден.

Лечението започнете с 10%-ова тинктура. Висококонцентрираният разтвор е напълно вероятно да предизвика тежки алергични реакции. Ако не се проявят такива, пристъпете към “силната” част – 25-30 капки трикратно, около час преди храна. Най-добре е разтварянето им да се осъществи в половин чаша вода или мляко.

За 30%-ов разтвор разтваряйте по 40 капки в горепосоченото количество течности. От три до четири седмици продължава курса. При силно изразен или хроничен колит след 14-21 дни се допуска повторение на терапията.

Лечение с клизми.

Приложението на клизма е друг ефективен способ, прилаган при колит за успокояване на състоянието. И тук приложение намира любимият ни прополис.
За локално приложение на инфузията е необходима 4%-ова тинктура. Получава се по подобен начин (четири грама прополисов извлек на 100 мл вода). Разтворът се филтрира и с него се прави клизма.

Масло от шипка или масло от морски зърнастец (облепиха) са другите добри средства за направата на клизма.

Количеството масло от морски зърнастец, което трябва да бъде въведено ректално, е съответно 50-60 г за възрастни и 25-30 грама за пациенти до дванадесет години. Това се осъществява с помощта на микро клизма, която има дължина на катетъра от 25-30 см за възрастни и за деца – 10 -15 см.

Клизмата се поставя най-добре в легнало положение на лявата страна и е добре да я задържите до сутринта.

През това време маслото ще проникне в червата и ще ги прочисти ефективно. На сутринта е възможно да забележите червеникави петна. Не се тревожете, това не е кръв, просто наситеното с токсини масло придобива червен цвят.
Ако вашето заболяване е в остра форма, направете общо 30 клизми (всяка вечер по една). Също така масло морски зърнастец е добре да бъде прието един час преди хранене (една лъжица).

Микро клизмата е възможно да бъде направена и с разтвор от жълт кантарион или лайка (по лъжица, запарени в 1/2 л вряща вода).

Апитерапия.

С апитерапия също е възможно да изцерите колит:

 • Мед+вода – на чаша от течната състава се слага лъжица от пчелния продукт. Дозата приемайте до два месеца, двадесет минути преди всяко хранене.
 • Aмброзия – по половин чаена лъжичка за около месец-месец и половина, като за година направите общо 4 курса.
 • Мед+ябълков сок – схемата за прием и дозировка съвпада с тази в първата рецепта. Терапията прилайте ежегодно в четири курса. Изключително благоприятна е за пациенти с ентероколит.

Билкови рецепти против колит.

 • Лайков чай(700-800мл)+ мед (70-80 мл) – за срок от месец и половина ежедневно пийте трази доза, разпределена в няколко прима. Паузите между курсовете са съответно две седмици. Количеството от билката, използвано за приготвянето на лека, е три супени лъжици.
 • Тинктура жълт кантарион – пригответе я като смесите 40% водка с билката ( 1: 5). Между девет и тринадесет дни е времето за настояване. Пийте по 45-50 капки от филтрирания извлек (от два до три пъти най-много.
 • Запарка от жълт кантарион ( на 1/2 л вода две лъжици от дрогата, киснене – половин час).Дори ентероколит този лек ефектвен. Изисква се прием на 1/3 чашка от лека половин час преди храна в общо три приема.

Още една билкова композиция (по десет грама от всеки компонент):

 • гроздовидна песъкиня плодове (Padus);
 • Динка Sanguisorba;
 • Плодовете от елша (Alnus);
 • Мента (Mentha);
 • Кимион (плод);
 • Копър (плод);
 • Женското биле (Glycyrrhiza glabra);
 • Корен пиперичета (Polygonum);
 • Лайка (Matricaria);
 • Жълт кантарион (Hypericum perforatum)
жълт кантарион

Жълт кантарион цери колит

Точно две лъжици от тази смеска варете няколко минутки в 1/2 л вода, след което настоявайте за около два часа приготвения инфуз. На чаша готов инфуз се добавя лъжица мед. Общо две чаши е количеството, приемано за ден, което се поделя в четири приема, осъществявани преди хранене. Лекът е ефективен при ентероколит.

Други рецепти за домашно лечение.

 • Шишарки от елша Alder – лъжица от тях варете във вода (една чаша) на слаб огън за 1/4час. След филтрация на инфуза долейет вода до получаването на общо количество от 250 милилитра. Подсладената със захар или лимонов конфитюр приемайет ежедневно. Петнадесет капки валерианова тинктура,прибавени към инфуза, спасяват от спазмите.
  Капките е възможно да приемате и самостоятелно преди лягане и сутрин на гладно за три или най-много четири месеца.
  При изостряне на симптоматиката закусвайте с овесена каша.
 • Блатен здравец Geranium palustre – използвайте две супени лъжици от прясната трева. Количеството залейте с две чаши вода и киснете до сутринта.
  По супена лъжица от лека е необходимо да приемате на всеки два часа. Пийте месец и починете още толкова преди да повторите отново лечението.
 • Цикория – чаена лъжица от нея разтворете в прясно мляко (една чаша, горещо). Половин час настоявайте лека и от него пийте общо четири пъти на ден, количеството от една четвърт чаша.
 • Дюля – семена от плода (10 г) + вода (1 L, топла). Двете съставки киснете около десет часа, след което от течността пийте по чаша четирикратно.
 • Боровинка тинктура – плодчета и листа (300 гр) + вода (600 мл). Приготвянето и приемът са идентичен с тези в горната рецепта.
 • Тинктура от градински чай – билката (две лъжици) + гореща вода (450 мл). Сварете двете съставки и настоявайте след варенето два часа. Четирикратно поглъщайте по половин чашка от лека.
  Килограм и половина обелени ябълки са задължителни за консумация ежедневно, в периодите на изостряне на симптомите.

Споделете този материал за неприятния колит, вероятно и други хора имат нужда от тази информация. Благодарим Ви!

Колит. Народна медицина и лекарства от 2019 г., които ще помогнат
4.7 (94.29%) 7 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

9 thoughts on “Колит. Народна медицина и лекарства от 2019 г., които ще помогнат

 1. Аз имам колит повече от 10 години , който беше с кръв , слуз и жестоки болки. Требаше да ходя през 6 месеца на лекар и да ме опояват. Беше истински ужас.
  След много ходене по мъките , моя съседка ми каза да пробам една тинктура за да се оправя. Аз я накарах да ми поръча 5-6 шишенца и почнах да пия всеки ден сутрин и вечер. На 2-ия месец болките спряха , проимах сили, немаше подуване на корема и запек. След още 3 месеца пиене усетих лекота , немах нито кръв , нито слуз нито нищо.
  За мен това беше спасението. Вече една година ми нема нищо и спрех да правим колоноскопий, защото лекара каза ,че ми нема нищо.

 2. Госпожо,Анка може ли да ми кажете каква е тази тинкктура?

 3. Моят син има постоянно болки в корема ,запек и слуз .
  постоянно ходим по доктори но няма никаква помощ ,има същите симптоми на колит ,раздразнено дебело черво .Моля дайте съвет и какво съдържа тази тинктура ?

 4. Постоянно е на диета но болките са адски силни .Забравих да спомена че има този проблем от 5г .

 5. Моля Анка, да каже каква е тинктура с която се е излекувала .

 6. До Анка: Правите коментар за лечение на колит. Надявам се да помогнете на хората който са писали и искат помощ.Бъдете здрава.

  • тинктура Здраве от сайта на доктор Хаджикостов – лекарства от природата София

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *