Най-мощните лекове за суха кашлица с безотказно действие (Топ начини за лечение)

Топ начини за лечение на суха кашлица: Народни лекове и средства, лекарства и сиропи. Кои са възможните причини. Лечение на суха и алергична кашлица. При деца.

Какви могат да бъдат причините.

Вероятните причини за мъчителната суха кашлица са многобройни. Мнозина определят това състояние като по-дразнещо и по-неприятно от влажна кашлица, тъй като сухата кашлица е непродуктивна – протича без изхвърляне на секрет и процесът до неговото втечняване е изключително мъчителен и неприятен.

Със старта на есенния сезон дихателните заболявания зачестяват, а през студените месеца те са в своя пиков период. Ежегодно поне веднъж ставаме носители на вирусната инфекция.
Най-честата клинична проява на този вид зараза е именно мъчителната кашлица. Без значение от наличието или отсъствието на секреция, тя е рефлекс на свиване на гръдната мускулатура в отговор на стимулация.

Първоначално болезненото състояние протича със суха кашлица. Не след дълъг период се активизира отделянето на ненормално големи количества слюнка. Чрез тази защитна реакция организмът самопречиства лигавиците си от слузта, прашинките и патогените.

Кашлица, протичаща без други симптоми на простуда, обикновено остава суха. Продължителното й наличие е част от вероятната симптоматика на тежки състояния. Мъчителната суха кашлица се определя като непродуктивна заради отсъствието на експекторация. (bezboleznej.ru)

Условията и факторите, предпразполагащи към тежкото състояние, наречено суха кашлица, най-често са:

 • Възпалителни процеси в гърлото и бронхите;
 • Пневмония;
 • Плеврит;
 • Реакция на организма към дадени дразнители от външната среда;
 • Бронхиална астма;
 • Туморни образувания в дихателните органи;
 • Коклюш.
  При наличието на възпалителни процеси на ларинкса, сухата кашлица става лаеща, а гласът дрезгав.
  Най-мъчителни и продължителни са атаките през нощта.
  Изключително опасно е това състояние при децата, тъй като при тях е възможнa проявата на респираторен дистрес , водещ често до задушаване.
  Когато бронхите и трахеята са възпалени и това предизвиква неприятната суха кашлица, продължителността й е около 2-3 дни. След този период тя се трансформира в продуктивна и започва активно отделяне на секреция – храчки.

Не е изключено суха кашлица да бъде резултат от вдишването на прахообразни частици.
При забавена медицинска помощ, състоянието се усложнява от бактериална инфекция. В тази ситуация е невъзможно избягване на антибиотичното лечение.

Проявяващата се като резултат от чужди тела в дихателните пътища суха кашлица се влошава от силно миришещи вещества и изпарения от химически агенти.

Атаките на този симптом са нещо, с което пушачите са свикнали. Продължителната й проява е симптом за възпалителни процеси в плевралните листове – плеврит.

Всяко движение и смяна на положение на тялото се придружава от силна болка в гърдите. При плеврит са възможни още покачване на температурата, слабост, неприяртното втрисане и дори задух. Описаната клинична картина е възможно да бъде показател и за развитието на ракообразуващи процеси в дихателните органи.

Коклюш и морбили.

суха кашлица

Неприятната суха кашлица протича без отделяне на храчки

Коклюш и морбили са известни като заболяванията от детството, но това не изключва проявата им и в по-късен етап.

Клинична проява в случая е силна пароксизмална кашлица. Често атаката завършва с повръщане. Главната особеност на появяващата се в този случай кашлица е, че тя не е патология. Лекуването й обичайните медикаменти е нерезултатно, тъй като причината за нея не са бронхиалнио възпаления.Когато е симптом на морбили е възможно мъчителната суха кашлица да бъде придружена и от висока температура, освен от типичните кожни обриви.

Бронхиална астма.

Друго заболяване, което също отключва суха кашлица, е астмата. Пристъпите протичат със задушаване. Състоянието е животозастрашаващо, ако не бъдат приети необходимите медикаменти.

Туберкулоза.

Суха кашлица,продължаваща няколко седмици, въпреки предприетите мерки, сигнализира за опасна белодробна инфекция – туберкулоза. При подозрения за наличието му, консултацията със специалист не се отлага поради силно заразния характер на заболяването.

Професионални заболявания.

Като симптом на пневмокониоза е възможна поява на мъчителната суха кашлица. Попадането и задържането на прахови частици в лигавиците в резултат от промишленото производство, отключва така наречените професионални заболявания, сред които е и гореспоменатото.
Тези частици се прикрепват трайно към деликатните лигавици, водейки до мъчителните пристъпи на суха кашлица.
Атаката е възможно да приключи с отделяне на оскъдни и малки количества храчки.

Необичайни причини за суха кашлица.

Коментираният симптом (суха кашлица) се проявява като част не само от клинчината картина на дихателни проблеми. Някои нетипични за това състояние фактори също е възможно да го отключат.
Възможно е при навлизане в хранопровода на част от стомашно съдържимото, оплакване от кашлица без секреция. Стомашно съдържимото оказва дразнене върху рецепторите на лигавииците. Развитието на злокачествени туморни образувания на медиастинума (областта между стълба и гръдната кост), мъчителните пристъпи на суха кашлица също са възможни.

Конвенционалните муколитични лекарства не са алтернатива и в случая. Друга нетипичен фактор, отключващ суха пароксизмална кашлица е наличието на глисти.
Попадането на яйцата им в кръвния поток оказва дразнещо въздействие върху лигавичните рецептори. Чрез кръвта яйцата попадат в белодробната тъкан, а от там достигат и до бронхите. Пристъпите на задушаване и суха кашлица са нормална реакция в случая. Отхрахващите препарати и в този случай са неефективни, тъй като причината не е бронхиално възпаление.

Кашлица при децата.

С изключително внимание се подхожда към непродуктивната кашлица при малки пациенти.
Любознателните по природа малчугани поставят всеки предмет в устата си. Навлизането на външно тяло в трахеалните или бронхиалните пътища често отключва кашлица при деца.
Обикновено родителите не придават особено на покашлянето на децата, особено когато пристъпите не са чести.
Проявата им е неизбежна след навлизането на чуждото тяло. Забавянето в оказването на адекватна специализирана е изключва задушаване и дори фатален изход.
Единствено опитен специалист е възможно да отстрани чуждото тяло, използвайки специални клещи или куки и родителите не трябва да извършват опити за неговото премахване, използвайки остри предмети.

Диагностика.

За предписване на ефективен лечебен курс е необходимо първо специалист да диагностицира причините за състоянието. За правилна диагностика на извършват следните изследвания:

 • Аускултация;
 • Рентген;
 • Флуорография на областта в гръдния кош;
 • Кръвни тестове за алергии;
 • Бронхоскопия;
 • Консултация при гастроентеролог;
 • Консултация с алерголог;
  Изключително важно е отхвърлянето на вероятността за туберкулоза и ракови тумори в респираторните пътища.

Лечение на суха кашлица.

За ефективно лечение е задължително пациентът стриктно да се придържа към инструкциите на специалист. Терапията цели трансформацията на суха кашлица във влажна със секретираща прдукция. Провеждането й се осъществява чрез сложни методи, но и чрез с физиотерапия и методи на традиционна медицина.
Най-често медикаментозното лечение на кашлица, обусловена от вирусна инфекция, се осъществява по следната схема: Антивирусни препарати;
Антибиотици (единствено при необходимот и ако специалистрът прецени); до тях се прибягва в случай на присъединяване на бактериална инфекция към протичащия възпалителен процес или продължително бронхиално възпаление;
Муколитични средства, насочени към понижаване вискозитета на слузта и дразненето, с което протича кашлицата. Най-често предписвани са лекове на базата на амброксол (Флудитек, Мукосолваб и други);
Антихистамини – при съмнение за кашлица с алергичен произход;
Блокери на вирусните рецепторите (отпускат се единствено по рецепта).

Те са показни само в някои случаи като магарешка кашлица. Употребата им без лекарско предписани е строго забранена!
При ускорено възпаление, локализирано в горните дихателни пътища (бронхеит, трахеит), лечението е насочено към антивирусни инхибитори.
Отлагането на патогени в слюнката е предпоставка за попадането им в белодробната тъкан, а от там до значителни по сериозност усложнения.

Физиотерапия.

При пациентите, подложени на курс с физиотерапия, се наблюдава подобрение на кръвообращението и потушаване на бурно протичащите възпалителни състояния.
Физиотерапевтичните способи, предписвани за изцеление на кашлица са:

 • Разнообразни масажни техники, прилагани в гръдната област; акупунктура;
 • Електрофореза;
 • Изпълнение на серия от дихателни техники (специални упражнения);
 • Затопляне.

Широко застъпено е приложението и на специални пулверизатори за инхалации. Чрез компресор или ултразвукова пръскачка до всяка част на бронхите достига специална лекарствената субстанция. Чрез вливане тя се доставя директно в малките бронхиални отворчета, а от там и в белодробната тъкан. Процедурата води до значително ускорени на възстановителните процеси. Тя е отлична профилактична терапия при бронхоспазъм и при обструктивен бронхит. Приложима е дори при малки деца.

Народни средства.

алергична кашлица

Мъчителната алергична кашлица се дължи на алергените в околната среда

Хилядолетните народни лекове при суха кашлица предлагат множество ползи, които не са подценяване дори при с медикаментозна терапия. Лечението по традиционните методи е задължително да съчетаете с медикаментозна терапия.
Отлагането на адекватното лечение не е изключено да трансформира проблема в хроничен. В куп препарати на съвременната фармация се влагат екстракти от лековити растения, които от хилядолетия за познати като лек за кашлица.
Ефективни способи за смекчаване на оплакването и освобождане от дразненето са следните:

 • Обилен прием на течности
  (изцедени плодове, малинов чай,, алкална минерална вода, -мляко (горещо най-добре) с разтворени в него лъжичка мед и щипчица хлебна сода;
 • Топлинни масажи и компреси с горчица, билкови отвари, ракия; Вдишването на изпаренията от соден разтвор или картофена отвара;

Опитайте също така и:

 • Червена ряпа (сок от нея)със захар;
 • Комбинацията лимонов сок+мед+глицерин.

Подпомагащ ефект върху оздравителните процеси и облекчаване на атаките, има честото проветряване на помещението, мокро почистване с антибактериален препарат, поддържане на здравословна климатична среда в стаята на болния – умерена влажност и температура на въздуха.

Профилактика.

За избягване на суха кашлица, съобразяването и придържането към следните прости препоръки за профилактика е задължително:

 • Бърза реакция при поява на първи признаци на настинка гарантира избягване на последващи усложнения;
 • Продължителни разходки и престой на открито;
 • Затопляне на тялото по всевъзможни начини;
 • Балансирано и пълноценно хранене;
 • Профилактично рентгеново изследване на белите дробове поне веднъж годишно;
  За практикуващите опасни за здравето професии е задължително носенето на маска с цел избягване на вдишването на прахови частици и други замърсители.

Защо е важно бързо да започнем лечение?

Суха кашлица е изтощително и неприятно оплакване. Дразненето, с което протича, води до усложнения. Обичайната бронхит в съчетание с не навременно потърсената медицинска помощ може да предизвика пневмония. Тя изисква стационарно лечение със скъпи лекарства.
Важна е идентификацията на симптомите възможно по-рано и най-вече установяване на връзката им с тежки заболявания като туберкулоза и злокачествен тумор. По-ранната консултация с терапевта, гарантира бързо изцеление.

Пиене на много вода.

Много хора знаят,че водата и пиенето й в големи количества е толкова значимо, колкото и лечението с точното лекарство. Същевременно повечето от нас забравят колко е важна живителната течност. Освен водата топли чайове и билкови настойки също насърчават втечняването на секреторната слуз. Сухата кашлица се превръща бързо в продуктивна след обилен прием на течности – не само минерална вода, но и различни витаминни напитки като плодови сокове, компоти и отвари. Най-подходяща температура за прием на течностите е 37 градуса. Ефективност по отношение на отхрачването при суха кашлица се постига и с напитките, подсладени с мед. Освен любимият ни чай с лимон и мед, положителното влияние има и затопленото мляко с разтворен в него мед.

Инхалации.

Ефективно облекчение се постига и чрез инхалации. Този способ е приложим дори при най-малките. Желателно е пациентите да са на възраст пет години, тъй като за по-малките методът е рисков. Ихалациите се правят лесно у дома. Препоръчително е използването на лайкова отвара. С билките градински чай, роза, жълт кантарион, невен, и малинови листа е възможно да я заместите.

Без инхалатор процедурата може да извършите по традиционния начин – вдишване от изпаренията от билките. Няколко лъжици сироп също могат да бъдат прибавени към разтвора за инхалиране.

Масаж.

От мъчителните атаки на кашлицата ще се спасите, масажирайки тялото си. Техниката допринася за втечняване на секрецията и насърчава кръвообращението. За масажа са известни противопоказания в дадени случаи. При повишаваща се температура, по-добре не прилагайте метода. Отличава се с лесно приложение. С едната ръка нанасете малко количество специален мехлем или етерично масло. В гръдната област и зоната около плешките също се нанася мазилото. Разтривката на врата и гърба също е задължителна.

Компреси.

Полезни за премахване на неприятните дразнещи симптоми са всички процедури, свързани със затопляне (компреси). Не правете това единствено при повишена температура. Приложението им влияе положително не единствено върху имунната система, но и стимулира кръвообращението, Благодарение на тях се втечнява безпроблемно и отложения в бронхите секрет.
За избавяне от кашлица помагат варени картофи. Наложете ги върху гърдите си леко охладени. Избягването на сърдечната област е задължително. Няколко компреса при условие, че престояват за нощта са достатъчни да се спасите от кашлицата – тя се трансформира във влажна и бронхите се изчистват. Ефективно решение е растителното масло, както и водката и пчелния мед. Всички тези лекове в равни пропорции обработете на водна баня. В разтвора омокрете превръзка и прегъната на няколко части я наложете в зоната между плешките. Поставянето на найлонова торбичка усилва полезното въздействие на компреса.

Още лечебни растения.

Куп растения могат да помогнат за бързо преодоляване на кашлица. Приложими са не само за приготвяне на отвари, но и на инхалации. Сред тях са градински чай, лайка, мащерка, риган, живовляк, може бързо да премахне суха кашлица.
Дори и билките се включват в лечение единствено по препоръка. Някои растения е възможно да доведат до обратен ефект. В резултат кашлицата става алергична.

Суха алергична кашлица.

Неприятната алергична реакция е трудно да бъде усмирена. Често тя се свързва с астма. Кашлицата с алергичен произход е натрапчива и не утихва след приемането на класически лекарства. За избавяне от проблема се изисква да премахнете обекта, причиняващ алергията. Най-често проявим е този симптом през пролетта. Упоритата алергична кашлица е възможно бъде объркана със симптом на простуда в начален етап. Тя често протича с процеси на възпаление в носната лигавица. Антихистамините се препоръчват като временно средство за успокояване на проблема.

Лекарства и сиропи.

Ако симптомът не е обусловен от алергична реакция, елиминирането му е увенчано с успех след прием на медикаменти. Назначаването на точните медикаменти се определя на базата на проявяващата се симптоматика. При остра симптоматика е вероятно предписанието на антибиотични препарати.
При вазоспазми антивирусните лекарства са достатъчно ефективни. Предлагат се ефективни лекарства, които са с отхрачващ ефект – Sinekod, Bronholitin, Libeksin. Приемът им е резултатен само ако са правилно приети и на време. Неспазването на дозата води до стагнация на храчките.

Сред многообразието от сиропи за суха кашлица предпочитани са тези с активна съставка амброксол, тъй като тя повлиява положително на реологичните характеристики на слюнката, улеснявайки отстраняването на жилавия секрет, виновен за дразненето.

Синекод, Бронхолитин, Либексин.

синекод

Синекод – сироп за кашлица с мощно действие

Синекод е често предписван сироп за кашлица заради мощното си откашлящо въздействие. Комбинацията му с други лекарства и добавки в повечето случаи се счита за неуместна, тъй като е възможно да доведе до усложнения – задържане на секреция в дробовете.

Медикаментът се предписва често от педиатрите като сироп за кашлица за деца. Най-малките пациенти, лекувани с него, задължително трябва да са навършили три годинки. За тях дозата е по пет милилитра три пъти. Възрастните може да го приемат в количество от петнадесет милилитра до четири пъти.

При някои пациенти влияе на бдителността и предизвиква сънливост. Не са изключени и кожни раздразнения. Лекарственият продукт е приложим и в таблетна форма, но тя е подходяща за пациенти над 12 години.

Бронхолитин е друга вариант на сироп за кашлица, който се отличава с комбинирано въздействие – действа едновременно потискащо на откашлянето и същевременно оказва разширяващ ефект върху бронхите. Този сироп за кашлица е неподходящ за деца под три годинки.

Либексин е друг лекарствен препарат, предписван предимно при непродуктивна кашлица, както и за подготовка на бронхите за бронгографично изследване. Ако заболяването протича със свръхсекреция медикаментът е неподходящ.(Фрамар.бг)

Употребата му е неуместна и за пациенти, подложени на оперативна манипулация, както на такива, реагиращи с алергична реакция към някое от помощните вещества (най-чести алергени лактоза и нишесте).

Препарати с централно действие.

Ефективни за овладяване на суха кашлица са лекарствата с централната действие. Те въздействат директно на бронхите. Съставките в тях могат да бъдат наркотични и ненаркотични. И двете групи са ефективни за справяне с оплакването. Наркотични се предписват само в изключително тежки случаи. Основният недостатък е възможността за пристрастяване. Ненаркотичните вещества, макар че не започват да действат толкова бързо, недостатъците им са далеч по-малко. Само няколко дни след прилагането им атаките намаляват.

Периферни препарати.

Периферните медикаменти дължи на ефекта си на своето пряко въздействие върху деликатните лигавици. За тези лекарства е специфична по-ниската ефективност и почти минимум недостатъци.
Препоръката за приема им важи за всички възрастови групи. Необходимо внимание се обръща на дозата. Обикновено предписанието за приема им не е по-краткотрайно от пет дни. Навременното лечение с тях е предпоставка за избягване на усложненията.

Още средства против кашлица: Народни средства.

 • Почистен и пасиран лук (500 грама) + захар (400 грама) в литър вода варете три часа. Към охладения лек се прибавят петдесетграма мед и той се съхранява в бутилки с коркови тапи. Приемайте от него по шест лъжици ежедневно, разпределени в няколко приема след хранене като ефективен лек за кашлица.
 • Голяма глава нарязан лук поръсете обилно със захар. Отделеният сок приемайте като сироп за кашлицата.
 • Бразилски лек за кашлица – варят се два намачкани банана, поръсени със захар, варете в малко вода. Лекът приемайте топъл.
 • Ряпа – няколко парченца от нея щедро поръсете със захар. По лъжица от отделения сок пийте всеки час.
 • Алкохолна настойка от евкалипт – по тридесет капки в чаша охладена преварена вода приемайте трикратно.

Домашни средства.

 • Лук (500 грама почистен)+мед (две супени лъжици)+захар (400 грама) варете три часа във вода (литър). По лъжичка от затоплената смес пийте шесткратно.
 • Лук, запържен в масло+мед е друг вариант.
 • Още една рецепта с лук – напълнете стъклени бутилки с лук на кашичка, запечатайте ги с тесто и поставете в пещ.След запичане на „капачките“, фурната се изключва. Отделеният сок е подходящ дори на бебета, като за тях дозата е половин лъжичка и съответно две лъжици за останалите.
 • Лук (една голяма пасирана глава) + гъша мас (две супени лъжици) – част от смества втриийте в гърлото преди лягане и наложете отгоре топъл шал. На сутринта погълнете лъжица от нея.
 • Мед+разтопена животинска мазнина – за топли компреси.

Билки и комбинации.

 • Коприва (2-4 лъжици семена) настоявайте цяла нощ в термос (количество вода – половин литър). Лекът поглъщайте по половин чашка четирикратно. По-бърз способ за направа на лека – корена (две супени лъжици) варете пет минутки в чаша вода и настоявайте половин час.
  Градински чай (една лъжица) варете няколко минутки в мляко (една чаша), изчакайте да изстине и кипнете.
 • Бяла ружа (две супени лъжици стрит корен) варете пет минутки във вода (половин литър) и настоявайте два часа. Течността използвайте за пиене, гаргари и компреси.
 • Още един ефективен отхрачващ лек за кашлица с бяла ружа- корена (четири супени лъжици) настоявайте осем чаша в студена преварена вода (две чаши). Затопляйте лека преди пиене. Пийте го в доза от половин чашка.
 • Отвара от касис (една лъжица от плода) настоявайте два часа във вода ( вряла, необходимо количество – една чаша). Приемайте от този лек за кашлица общо четири чаши.

Лечение на кашлица при децата.

сироп за кашлица

Не всеки сироп за кашлица е подходящ за вашето състояние

На кашлящите деца са необходими лекарства, само когато симптомът влияе негативно на настроението и общото им състояние. Ако е налице т.нар непродуктивна, суха кашлица (натрапчива), трябва да бъде назначена противокашлична терапия. Такава кашлица е обусловена от увеличения вискозитет на храчките. В такива случаи, педиатрите предписват средства, помагащи да се втечнят отложените секрети. Ако кашлицата е интензивна, изтощителна, придружена с повръщане и разстройство на съня, за лечението е насочено към нейното потискане.

Необходимостта и правилния избор от противокашлично лечение за детето се преценява само от педиатър. Задължително се оценява и интензивността на пристъпите, производителността, степента на влияние на симптома върху състоянието на детето, наличието или отсъствието на бронхоспазъм. Ако противокашличното лечение е неправилно назначено, това ще доведе единствено до негативи. Муколитиците втечняват слузта и допринасят за ефективното отстраняване на симптома. На бебета педиатрите обикновено предписват амброксол. За суха кашлица се предписва Bronholitin, когато детето е навършило три години). Бронходилататори, съдържащи аминофилин и теофилин) се назначават, ако кашлицата се комбинира с бронхоспазъм. Комбинирани препарати се предписват при упорита кашлица при деца, причинена от ТОРС.

Лечение на деца в домашни условия.

За успешно лечение на кашлица при деца у дома е необходимо хидратиране на лигавицата. Парни инхалация и специални аерозоли са спасението за намаляване на възпалението. За инхалация се използва водна пара с добавянето на лекарства или лечебни растения. Препоръчителна е и употребата на „обгръщащи“ средства, които създават защитен слой върху лигавицата на носоглътката и орофаринкса. Достъпни са не само в таблетна форма, но и във вид на чай или сиропи, съдържащи растителни екстракти, глицерол, мед и други компоненти. За отхрачване средствата с растителен произход са мащерка, живовляк, бяла ружа, анасон, розмарин, риган, женско биле корен, борови пъпки. Те често са компоненти в сиропи за кашлица и таблетки за резорбция.

За бързо възстановяване от кашлица е желателно придържането към определен режим, включващ разнообразие от следните продукти – мляко ,овесена каша, зеле, картофи. Един ефективен продукт в борбата срещу кашлица, е от гроздето и най-вече сокът от него. Ефективността му се увеличава с добавка на мед и малко лимонов сок. Затоплящото въздействие на компресите се основава на повишен кръвоприток към мястото на прилагане.
Противопоказания съществуват единствено при наличието на различни кожни заболявания. Налагането на гърдите с лапа от свинска мас или разтопено масло също е доказало своята ефективност. При деца е приложима още един изключително ефективен лек при кашлица – лапа от варени картофи се налага за една нощ. Към сварените картофи ( с кората около 2-3 броя) добавете 1 супена лъжица алкохол, 1 супена лъжица терпентин и същото количество слънчогледово масло. С всичко това омесете меко тесто, от което пригответе две плоски питки и ги увийте ги в тензух. С тях наложете гърдите и гърба на детето, избягвайки сърдечната област. Отгоре поставете фолио. След това подсушете мястото и преоблечете детето. Желателно е приложението на 3-4 такива процедури.

При първите признаци на настинка, протичаща с кашлица друг прост и ефективен горещ лек за кашлица е компрес от вода и чист ябълков оцет ( 3: 1). Към получения разтвор се прибавя чаена лъжичка мед. С миксираните съставки навлажнете кърпата и я приложете върху гърлото и гърдите на детето, където трябва да остане двадесет минути.

Маслен компрес – един от най-простите и същевременно ефективните способи за елиминиране на кашлица. За подготовката му е необходимо загряване на водна баня на слънчогледово масло. С добре напоена в него и след това изцедена кърпа увийте бебето, избягвайки областта около сърцето. Оставете бебето увито в компреса за през нощта, като преди лягане му дадете топъл чай.

Инхалациите са приложими и при малки деца като лечебен метод при кашлица. За тяхната направа може да използвате фармацевтични инхалатори и лекарства, препоръчани от педиатъра.
Лекарствените вещества проникват чрез парата в горните дихателни пътища, улесняват пречистването от бактерии и техните токсини и намаляват кашлица. За деца до три години, поради опасност от бронхоспазъм, не се препоръчват с вдишване на изпарения. Процедурите провеждайте между храненията като продължителността им е около 10 минути средно. Курсът на лечение включва между пет и десет процедури, които са достатъчни, за да се излекува детето.

Изпитан от много поколения лек за упорита суха кашлица е вдишването на парата, която се отделя при варене на картофи. Изпаренията е необходимо да се вдишват около 15 минути. Картофите може да заместите с листа от мащерка, лайка и други билки с откашлящо действие. Към водата, в която ги варите, добавете малко етерично евкалиптово масло и гераниево масло. Ефективно е вдишването на изпаренията от йод. Родителите трябва да бъдат внимателни с йода, тъй като той често предизвиква алергични реакции.

Синапено масло, което влиза в състава на горчицата, повлиява върху дейността на нервните окончания на кожата като подобрява циркулацията на кръвта и рефлекс. Влияейки върху рецепторите, то затопля кожата и въздейства стимулиращо на обменните процеси. Това негово въздействие се дължи на биологично активните вещества. Лекът е безценен помощник в битката с настинката и кашлицата и поради липсата на противопоказания е приложим дори при бебета.
Освен синапено масло в чист вид може да използвате и топъл разтвор от горчица (1 супена лъжица горчица на прах+ 0,5 литра вода). В този разтвор навлажнете кърпата, изстискайте я и увийте желаната област от тялото или на цялото тяло. Между три и пет минути бебето трябва да остане с компреса, повито в топла пелена.

След това почистете нежната бебешка кожа, измийте и повийте бебето. Около четири процедури са необходими, за да се излекува бебето напълно. Компресът не се прилага директно върху кожата, тъй като има вероятност горчицата да я изгори.
При децата над шест години лекът се прилага по същия начин, както при възрастни – на гърба, между плешките и в гръдната област (сърдечната област задължително се избягва).
Продължителността на процедурата зависи от възрастта на детето и от неговата индивидуална чувствителност. При деца от 1 до 3 години продължителност на процедурата трябва да е на 2 минути; от 4 до 7 години – 3 минути; над осем години – до 12-10 минути. За едно денонощие процедурата се прилага не повече от два пъти. Противопоказания за приложението й са кожни заболявания, увредената кожа, алергични реакции, висока телесна температура (над 37,5 ° C).

Ако статията ни за неприятната суха кашлица Ви допада и я намирате за полезна, споделете я в мрежите. Вероятно и някой друг се нуждае от тази информация. Благодарим Ви!

Източници: bezboleznej.ru; fb.ru; diagnos-online.ru

Най-мощните лекове за суха кашлица с безотказно действие (Топ начини за лечение)
4.5 (90%) 6 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Най-мощните лекове за суха кашлица с безотказно действие (Топ начини за лечение)

  • Защото е възможно кашлицата да е причинена от рефлукс или друго гастроентерологично заболяване. Може да опитате да намалите течностите преди самото лягане. Ако това се отрази добре за намаляване на кашлицата, се търси причината в храносмилането.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *