Ad Clicks : Ad Views :

Орехи за 101 болежки – диабет, мастопатия, болна щитовидна жлеза (Уникални рецепти)

Топ рецепти и ползи на знаменитите орехи: Орехи с мед. Орехова шума (листа от орех). Зелени орехчета. Ликьор и настойка. Сладко. Черупки от орехи. Орехови преградки. Черен орех

Още в текста: Различните части на орехите служат за лечение на диабет.

За щитовидна жлеза, при мастопатия, нарушен менструален цикъл и още 100 неща + Цена и действие на орехово масло.
Основни данни.
Орехово дърво има почти във всяка градина. Видът се отлича с развита коренова система, а на височината на дървото обикновено е в интервала от 10 до 35 метра. Плътната листна маса и големите зелени листа са спасение дори от най-голямата жега. Неслучайно ореховата сянка е най-плътна.
Възпяваното от много поети като символ на необятната сила орехово дърво, е същинска съкровищница от листата до плодовете и дори техните преградки.

Зелената обвивка съзрява през май, а същинското зреене протича през септември.
Позабравените ползи от великолепните орехи ще Ви припомни в текста, както и най-мощните лекове с тях.

Полезни свойства на орехите.

В листата и околоплодника на орех се съдържат много съществени вещества, необходими за активността на нашето тяло: танини, витамините С и Е, каротини и алкалоиди. Ореховите ядки изобилстват от изключително ценно масло, протеини и свободни аминокиселини. Също така в сърцевината на ядката са витамините E, K, P.

Зелените ядки съдържат различни витамини и каротин група. Зрелите ядки изобилстват от етерично-маслени компоненти, танини, незаменимите соли на желязо и дори ценния кобалт. В черупката освен фенолни и карбоновите киселини, са открити още кумарини и ествествени стероиди.

Съдържание:

От древни времена датира медицинското приложение на невероятно ценните орехи. Днес са основна суровина за лекарства, които имат антибактериално, стягащо, тонизиращо и противоглистно действие. Ореховите листа притежават антибактериално действие. Известно свойство на орехова шума е способността й да лекува рани .

Орехът подобрява паметта и благоприятстват при запек. Въпреки, че в ореха се съдържат 65% мазнини, консумацията му намалява липидните показатели в кръвта (ядката изобилства от мастни киселини- полиненаситени). Те заедно с минералите правят орехите изключително подходящи като лек при хипертония, атеросклероза и общоукрепващо средство за кръвоносните съдове.

Орехът е уникален естествен „инструмент“, намаляващ холестеролните нива. Ядките се отличават с несравним вкус.

Калории.

Калорично съдържание на орехите възлиза на около шестстотин и петдесет калории на сто грама ядки.

Съдържание на протеин е съответно 15,24 мг, а на фибри – 6,7 мг за същото количество ядки.

Наред с тези впечатляващи показатели орехът е носител на необичаен набор от биологично активни вещества с положителен ефект не само върху кръвоносните съдове, но върху десетки заболявания.

Съдържание на минерали в 100 г. орехи.

В сто грама от тях ще откриете следните минерали в съответните количества:

 • Калий – 441мг; в процентно отношение покрива 22% от количеството за деня;
 • Фосфор – 346мг; покрива 49%
 • Магнезий – 159мг; покрива 40%;
 • Ценното железо – 2,89 мг; покрива 29%;
 • Натрий – 3,53 мг; покрива 1%
 • Манган – 3,41 мг; покрива 68%;
 • Цинк – 3,1 мг; покрива 21%;
 • Ценния минерал мед – 1,59 мг; покрива 53%;
 • Селен – 0,00мг; покрива 0, 01%;

Съдържание на витамини.

По витаминно съдържание орехите не отстъпват на много суперхрани. Те изобилстват от следните витаминни компоненти (първата стойност срещу всеки от тях показва тяхното количество в мг в сто грама ядки, а втората стойност процента от дозата за дневен прием, която покриват сто грама орехи):

 • С – 1, 41; 2%
 • В1 – 0,34; 29%
 • В2 – 0,15; 13%
 • В3 – 1,13; 7%
 • В5 – 0,57; 11%
 • B6 – 0,54; 36%
 • В9 – 9,88; 2%
 • А – цели 21,16 мг; 0,21%
 • Е – 0,71мг; 3%
 • К – две цяло и осем (2,8) мг; 4%
 • ценните омега три киселини – девет мг, срещу рекордните 339%
орехи
С орехи церим куп болежки

Безспорно най-ценни са по отношение на покриване на дневната доза от изключително ценните омега 3 киселини – сто грама орехи доставят повече от три пъти от необходимите количества от тях. Точно тридесет грама от ядките са необходими за стопроцентово покриване на дозата от ценните киселини за деня.

Полза за сърдечносъдовата система.

Положителният ефект на орехите върху сърдечната дейност не подлежи на съмнение от експертите. Тези ядки увеличават съдовата реактивност, осигурявайки бърза адаптивност на съдовете към настъпващите промени. Орехите се перфектно средство за коригиране на важни показатели като състава на кръвта и гъвкавостта на съдовите стени. Влиянието на ядките в този аспект се систематизира в обобщен вид по следния начин:

 • Вазомоторен тонус – подобрява се намалена функция на аортата и ендотелните клетки;
 • Качеството на кръвта – Общите количества на холестерола намаляват, а тези на алфа-линоленовата киселина и гама-токоферолите в червените телца се увеличават;
 • Риск от прекомерно възпаление – редуцира се чрез TNF-алфа (туморен некрозен фактор алфа), който намалява нивото на CRP (С-реактивен протеин);
 • Риск от прекомерно съсирване на кръвта – редуцира се чрез подобрената функция на аортната ендотелни клетки.

Други полезни свойства: Намаляване на известния метаболитен синдром.

Метаболитният синдром включва редица проблеми, които се натрупват в организма в течение на времето: високо кръвно налягане, излишни мазнини, високи холестеролни нива и затлъстяване . За овладяване на метаболитния синдром положително въздействие оказва консумацията на четири ореха. Ако изпълнявате тази препоръка за поне няколко месеца, ефектът е гарантиран.

При захарен диабет.

С цел превенция и контролиране на диабет (най-вече от втори тип) е задължително осъществяването на ефективен контрол и наблюдение на метаболитните процеси. Завишен е рискът от сърдечни усложенения са диабетноболните. Главна цел на диетата на тези пациенти е минимизиране на риска от потенциални сърдечни проблеми. Прибавени към балансираната диета, орехите в количество от 30-60g повишават издръжливостта на системата, както и гъвкавостта на нейните съдове.

За профилактика на рак.

Поради своите антиоксидантни свойства орехите намаляват съществено риска от окислителни процес и трансформацията им в хронична форма. Те спомагат за редукция на възпаление, което често кореспондира с раковите заболявания. Проучвания на видовете рак (гърдата и простатата), показват, че включването на орехи към хранителната диета значително намалява риска от тези видове ракови тумори.
Резултатите от проведено проучване изненадаха мнозина. Опитни мишки, носители на ракови клетки, бележат значително подобрение при прием на орехи. Положителният ефект от консумацията на орехите се дължи на способността им да контролират основни гени, отговарящи за появата на злокачествени тумори на гърдата.

Американските учени са установили нови и интересни факти за вълшебните ядки – включването им в постоянната диета намалява наполовина вероятността от рак на гърдата.

Становището на American Cancer Research Institute гласи – орехите значително намаляват броя на тумор и допринасят за намаляване на размера на вече съществуващи такива. Подобна информация публикува авторитетното издание «Nutritionand Cancer».

Проведеният експеримент обхваща периода на развитие на мишките и дозата орехи, която им е била доставяна ежедневно, съответства на тази за възрастен човек – 60 грама дневно.

Животните, участващи в проучването, са били подложени на генетично влияние, което със сигурност ги е накарало да развият рак. Още по изненадващи за учените се оказаха резултатите, че орехите оказват генетични влияние върху структурата на клетките. Това обяснява техния противораков ефект.
Установено е, че ядките влияят върху активността на отделните гени, които вероятно са отговорни за поява на рак на гърдата. Нещо повече, абсолютно същите са като гените при хората.

Друг интересен извод от експеримента е, че младите бременни жени, включващи в диетата си орехи, гарантира намаляване на риска от рак в бъдеще за техните деца.

Лечение с орехи.

За лечебни цели от орехите се използват не само техните невероятно вкусни и полезни ядки, но и вътрешните преградни стени, корите и листата.
Орехово масло е ефективен продукт, използван при бъбречни проблеми. Добре познатата ни вкусна комбинация от орехи с мед притежава дори силата да лекува от туберкулоза . Антиоксидантите в ядките са изключително ефективни за насърчаване на умствената дейност и поддържане на цялостния тонус и добра кондиция. Нещо повече, орехите повлияват укрепващо на съдовите стени.

Преградките на орехите.

Почиствайки ядките, обикновено изхвърляме преградките. Вероятно не предполагате, че от тях се приготвя тинктура, подобряваща хормоналния баланс и ефективно насърчаваща имунния отговор .

За да я приготвите е необходим спирт (сто грама) и преградките от ядките (изчистите 30 ореха). Най-малко 10 дни настоявайте лека, след което е възможно да започнете терапия с него – по двадесет капки, приемани от три до четири пъти ежедневно.

Ореховите черупки.

В ореховата черупка присъстват в големи количества фенолни карбоксилни киселини и кумарини. Тя е богата на стероиди, кумарини и танини.

Орехови черупки, за чиито ползи не подозираме, са отличен инструмент за бързо овладяване на различни кожни проблеми. Успешно борят дори екзема и в този случай се препоръча специална вана в комбинация с изсушени листа.

За направата й варете за двадесет минути триста грама от съставките във вода (литър). Съставките настоявайте 3-4 часа. Преди да прибавите инфуза към водата, предварително го филтрирайте.

Лековитите черупки черупки намират приложение и за избавяне от сериозни заболявания, когато се приготви тинктура от тях. Две трети от стъклен буркан с херметически затваряща се капачка напълнете със счукани черупки и долейте с водка. Относно времето за настояване ще откриете различни мнения в интернет. Някои източници препоръчват черупките да се настояват във водката седмица-две, а други поне два-три месеца. По-дългият период е препоръчителен, тъй като алкохолът извлича полезните агенти от черупките в максимални дози.
По лъжица от нея, приема на празен стомах, повлиява успешно състояния и заболявания като:

 • Сраствания в червата;
 • Остатъчни секрети и сраствания в бронхите;
 • Отлагането на соли;
 • Различни видове кисти, включително и кисти на яйчниците;
 • Туморни образувания, включително и на млечните жлези (на гърдата);
 • Тромбоза;
 • Тромбофлебит;

Орехови ядки.

Ореховите ядки съдържат различни микроелементи, които въздействат положително на паметта и оказват незаменима помощ на диабетноболните. Те също така притежават хипотоничен ефект.

От орехови ядки е възможно да приготвите тинктура, от чиито лечебни ефекти ще останете изумени. Изчистете 30 ядки, смелете вътрешността им и получената маса залейте с литър алкохол. Около две седмици изчакайте за настояване на тинктурата, след което я прецедете. От нея следва да вземате трикратно по малка лъжичка като ефективно лекарство при пептична язва и неприятната диария .

Листа от орех.

Ореховата шума (листата от орехи) по лечебни ползи не отстъпва на ядката в ореха. Листата са главни носители на полезни вещества като аскорбинова киселина, флавоноиди, каротин и гликозиди.

Отварата от тях способства за отстраняване на налепи и възпалителни състояния на гърлото и за заздравяване на венците. В допълнение инфузът от орехова шума произвежда значителен диуретичен ефект, който изключителната му ефективност при болестни състояния на пикочната система.

Сок от орех.

Изключително ценния сок от орех оказва неутрализиращ ефект върху повече от сто различни видове паразитни патогени. Заедно с мощното си противоглистно действие, сокът и има холеретичен ефект. При гной в ухото накапвайте директно сок от орехови листа.

Как да си направим настойка от орех.

Настойка от орех е възможно да приготвите, използвайки целите ядки заедно с черупката, само преградките или все още неузрелите зелени орехчета. За настояването и извличането на полезните агенти в тях се използва алкохол, най-често водка, но може и домашна ракия. Времето за настояване варира от седмица-две до три месеца дори.

За щитовидна жлеза.

щитовидна жлеза, орех билка лечение
Лекове с орехи церят болна щитовидна жлеза

Полезните вещества в състава на ореховите ядки са идеални за поддръжка, лечение и рехабилитация на щитовидната жлеза. За проблеми с деликатната жлеза може да използвате лекове, приготвени със сърцевината на орехите, техните преградки и черупки. На който и от тях да се спрете, терапевтичният курс се повтаря поне месец, за да има ефект.

Предлагаме ви някои фитотерапевтични рецепти, подходящи за проблеми с жлезата:

 • Рецепта №1 – за предотвратяване на нарастването на възли на щитовидната жлеза – ежедневно консумирайте по петдесет грама от ядките.
 • Рецепта №2 – за лечение на разширения на щитовидната жлеза – настоявайте чаша черупки в литър водка за седмица. По една голяма лъжица от илача приемайте преди храна. Пълният цикъл на лечение е три седмици с разстояние от една седмица преди повторното изпълнение на цикъла. Изпълнете общо три цикъла.
 • Рецепта №3 – за укрепване на жлезата и тонизирането й – тоник инфузия пригответе от равни пропорции:
  – Орехова шума;
  – Листа от коприва;
  – Корени от репей;
  – Исландски лишей;
  – Царевична коса;
  – Трицветна теменуга;
  – Женско биле;

Две супени лъжици от композицията запарвайте за половин час в 700 мл вряла вода. От лека пийте по половин чашка трикратно, задължително на пълен стомах.

 • Рецепта №4 – за укрепване на щитовидната жлеза – пригответе лек от равни пропорции:
  – натрошени орехови ядки;
  – мед от елда;
  – брашно от елда
  Миксирайте всички тези съставки старателно и ги поставете в буркан, където престояват седмица. От тази смес хапвайте веднъж седмично. През този ден се хранете единствено с приготвената лековита смес, не консумирайте никаква друга храна. Позволен е единствено прием на зелен чай или вода.
 • Рецепта №5 – за лечение на гуша – залейте зелени орехчета с мед (равни пропорции) и настоявайте в продължение на месец. От готовия илач приемайте трикратно по чаена лъжичка.
 • Рецепта №6 – за заболяване нодуларна токсична гуша със силно се сърцебиене – лосион за компреси се приготвя от фрезовани орехови черупки и дъбови кори(по четири супени лъжици). Половин час киснете двете съставки във вряща вода (половин литър). От инфуза направете компрес на гушата, който се прилага пет поредни дни, а три се почива. Препоръчителни са общо пет курса.

Настойка от преградките на ореха.

Настойката от преградките на орехите е изключително ценна за лечение на колит. За направата й у дома са необходими три супени лъжици преградки и 200 грама водка. Настояването продължава седмица, след което от тинктурата се приемат по десет капчици (може да ги погълнете с вода). Изпълнявайте това ежедневно (трикратно) и след двумесечен прием ще се избавите от колит . По шест капчици от извлека са перфектното решение за болните от диабет, които е добре се придържат към терапията за най-малко четири седмици. Индикаторът за успешното лечение е понижаване на захарта и цялостно подобрение.

Настойка от зелени орехчета.

Настойката от зелени орехчета има ценен терапевтичен ефект при смущения в дейността на тракта, проблеми с пикочно-половата система, левкемия, туберкулоза. В допълнение, инфузията нормализира обменните и насърчава детоксикационните процеси.
За получаването й накиснете тридесет ядки в 70-процентов алкохол (литър). Препоръчително е орехчетата да бъдат счукани с обвивката. Престояват две седмици в алкохола. От готовата тинктура поглъщайте по малка лъжичка на сит стомах.

Водка с орехи.

Комбинацията водка с орехи е не само лечебна. Орехи може да прибавите към любимата си спиртна напитка, за да й придадат не само цвят, но и по-приятен вкус и аромат. Напитката пригответе като смесите равни количества от двата компонента орехи и водка. Ядките предварително натрошете заедно с черупките и оставете три дни на топло място. След това задължително филтрирайте, използвайки специална хартия.

Приложение на орехите.

За терапевтични цели използваеми са не само зрелите ядки, но и зелените орехчета, листата и кората. Кората е компонент в антитуморни отвари. Приложима е при язви и рахит.
Количествата на витамин С в орехите не отстъпват на лимона. Приложими са в профилактика на атеросклероза. Кулинарите ги съчетават перфектно със салати, тестени десерти и дори сладолед. Ако комбинираме орехи с мед и стафиди, ще получим невероятно вкусен десерт, перфектен за замяна на сладкишите.

При атеросклероза, за умствени сили и за сърце с мед и стафиди.

При наличието на атеросклероза и за умствените сили и сърдечната дейност, приемайте орехи, смесени с мед и стафиди по няколко лъжички на ден. Илачът пригответе от равни дози от гореизброените съставки. Алтернативен вариант а е прибавянето на сушени кайсии и лимонов сок – още две съставки, насърчаващи сърдечната дейност.

При екзема, фурункули, диабет,гнойни рани и туберкулоза – настойка от листата.

Настойка от листата на орехи е възможно да приемате вътрешно и външно не само при кожни проблеми като екзема, фурункули, гнойни рани, но и при диабет и туберкулоза. Листната маса събирайте през юни, защото тогава таниновата концентрация е най-висока.

За лековитата настойка варете две малки лъжички натрошени листа в 1/4 литър вода. Готова е след пет минутки. Като чай я приемете на три пъти, а за приготвянето на вана разредете лъжичка от нея в литър вода.

Стрити листа, смесени със същото количество мед, поставете върху засегнатите участъци.

При хемороиди, болести на бъбреците отвара от кората.

При хемороиди и бъбречни заболявания изключително благоприятно повлияват баните с отвара от орехова кора. Освен кора, листата също са добро предложение. Количеството за литър вода е около сто грама, а времето за варене между пет и десет минути или 20 минути за запарване. За седящата вана се препоръчва продължителност от 20 мин.

Още за настойка от зелени орехчета.

Настойката от зелени орехчета освен, че повлиява храносмилането, има и мощно противопаразитно действие. Тя е надежден начин за ефективно пречистване на кръвта. Фитотерапевтите я препоръчват и като част от превенцията срещу рак, както и за насърчаване възстановителните процеси след химиотерапия.

Друг вариант за приготвянето й – 30 зелени орехови плодове и литър 70-градусов алкохол. Две седмици настоявайте тинктурата на хладно. След прецеждането й, приемайте от нея трикратно по лъжичка. Тази тинктура е едно отлично средство за лошо храносмилане, особено при деца.

Настойка при нарушен менструален цикъл.

При менструални аномалии изключително ценните орехи също са незаменими. В този случай приложение намират ореховите листа, от които лъжица и половина се киснат два часа във вода на 100 градуса (500 мл). Този регулиращ лек приемайте и като диуретик трикратно по тридесет милилитра преди храна.

Балсам от орехи след операция.

Балсам, насърчаващ възстановителните процеси след операция се приготвя от счукани орехи (половин килограм), алое листа (сто грама) и мед (триста грама). Първо се приготвя алоето, чиито листове се накълцват и заливат с вода (сто милилитра). Всичко това престоява половин час преди миксирането с другите две съставки. От готовия илач поглъщайте трикратно по лъжица, преди хранене (половин час).

Настойка от преградките при мастопатия.

Ореховите преградки церят дори мастопатия с изключително мощното си въздействие върху хормоналните смущения, отговорни за заболяването. Преградките на 25 ореха се държат десет дни в спирт или водка (сто мл). Единичната доза, която трябва да поглъщате трикратно в продължение на месец, е двадесет капки.

Настойка за вана и душ.

За лечебна баня и душ с орехи се използват орехови листа, от които трябва да сварите един-два килограма във вода( един литър). Един литър от готовата инфузия може да бъде разреден с десет литра вода за лечебен душ или вана.
Когато гнойни обриви по кожата, акне, възпаление на лимфните жлези, екзема, херпес, ревматизъм, подагра, рахит, средство с успокоителен ефект е банята с орехова шума.

Съвети при включването на орехи в менюто ви.

Тъй като ядките на орехите са с богата калорична стойност, е важно при включването им в менюто да се съобразите с някои препоръки. Включвайки ги в диетата си, не увеличавайте количеството на останалата консумирана храна. Препоръчително е да намалите храните, които съдържат наситени мазнини (като месо и сирене).

50 грама орехи на ден – е максимално позволено количество, което се равнява на около 10 цели ядки или 20 половини.

Съвети за консумацията на орехи:

 • Заменете с тях месото в ястия с паста или салати;
 • Вместо чипс или бисквити, хапвайте орехи;
 • Закуската с бекон и яйца е много по-полезно да заместите с орехи с овесени ядки или овесена каша.
 • Перфектен заместител са на колбасите в пицата, а също и добър вариант за съчетание с тях.

Кожица на ореховата ядка.

Около 90% от фенолите, включително главните фенолни киселини, флавоноиди и танини, се съдържат в тънка кожичка, обгръщаща ореховата ядка. Не я отстранявайте и задължително я хапвайте, въпреки леко горчивия й вкус.

Как да изберем добрите орехи.

Орехите с бяла кожичка притежават многократно по-високи хранителни стойности от тези с тъмна кожички – важен критерий за орехи без черупка. Ако купувате с черупка, огледайте я внимателно за наличието на петна, пукнатини или пробиви, които ясно показват, че ядката е нападната от вредители.

Уверете се, че ядките не са гранясали и нямат специфичния неприятен мирис.

Съхранение.

Високите количества на полиненаситени мазнини причиняват бързо разваляне на ядките на ореха. Препоръчително е съхранението им в запечатан контейнер в хладилника. Съхранявани така, запазват годността си половин година, а във фризер – цяла година.

Орехи с мед.

орехи с мед лечение кашлица, сладко
Орехи с мед – лек за кашлица

Комбинирани с ароматен мед, орехите са ефективен лек за досадната кашлицата . За този лек смесете сто грама ядки с 50 грама мед. От сладкото лекарство приемайте по лъжичка преди храна. Лекът е отлична профилактика на неприятните простудни заболявания сезон.
Още един чуден лек от мед + орехи + лимон спомага за общо подсилване и укрепване на организма и сърдечния мускул. Предлагаме Ви особено ефективна рецепта: по 300 грама орехи, мед, лимони, стафиди и сушени кайсии. Лимонът използвайре непочистен и смелете добре съставките. Приемайте по лъжица неколкократно преди храна.

Зелени орехи.

Отлично не само профилактично, но и лечебно средство при проблеми с пикочо-половата система са зелените орехи. В допълнение те решават проблеми с дейността на тракта – спасяват от чревни спазми и спомагат за правилното прочистване на червата.
Тинктура от тях е незаменима при възелчета на щитовидна жлеза.

Черен орех.

Черният орех изобилства от биологично активни вещества като флавоноиди, дъбилни вещества, антоциани, етерични масла, изключителни органични киселини. Част от състава му е незаменимото желязо и куп ценни витамини. Тази уникална формула обяснява широкия спектър от лечебни ефекти на черния орех.

Високото съдържание на безценната линоленова киселина значително редуцира холестерола и повлиява благоприятно при атеросклероза. Изключително полезеният черен орех има терапевтичен ефект при херпес, лишеи и псориазис. Неговата терапевтична ефективност повлиява със завиден успех и бронхиална астма . Всички тези лечебни ефекти се допълват от мощните антипаразитни и антихелминтни свойства на черния орех.

Орехово масло.

Чрез екстракция от орехите се извлича ценното орехово масло. Прекрасният кехлибарен цвят, приятният вкус, плътният и силно изразен аромат, го правят неподходящо за рафинирани композиции.

То е същинска съкровищница от различни микроелементи, полиненаситени мастни киселини, желязо, йод, цинк, магнезий, мед. Витаминният комплекс е представен от А и Ц витамините.

Полезни свойства.

Този ценен продукт снабдява и подхранва човешкото тяло с полезни и необходими вещества (мастни киселини). Отделянето на храчки е по-лесно благодарение на него. Задължително е за болните от хепатит, астма и туберкулоза.
Изложените на висок риск от ракови образувания е задължително да го добавят към диетата си, заради способността му да стопира раковите процеси.

Пълните хора без притеснения могат да го консумират, заради способността му да подобрява храносмилането и клетъчните процеси. Витаминният комплекс в ореховото масло помага при настинки и за стимулиране на имунните рефлекси.

То притежава силата да пребори дори токсикозата през бременността. Подрастващите е задължително да приемат маслото, тъй като то насърчава не само правилното им физическо, но и психическо развитие.

Как да го направим?

орехово масло, рецепта, ползи
Орехово масло е възможно да приготвим у дома

Орехите е необходимо да се пресоват до такава степен, че парченцата им да започнат да освобождават маслото, което изтича под формата на гъста маса и прилича на паста. Пресоването е най-добре да се извърши с мелница или пасатор, работещи на висока мощност.

Ако приготвеното масло Ви се струва прекалено гъсто възможно е да го разредите с други масла от растителен произход. То прилича повече на крем, а не на олио.

Съхранение.

Домашно приготвеното орехово масло е с кратка годност, тъй като в процес на смилане веднага се окислява. В хладилник е възможно да бъде съхранявано не повече от два до три месеца.

Купешкото масло е възможно да бъде съхранявано при стайна температура. Веднага след разпечатването е добре да го преместите в хладилник. Негодното за консумация масло има неприятна миризма и губи вкуса си.

Орехи за мъже.

Специалната формула в ореховото масло, която е ценна за всички мъже се състои от цинк, калций и магнезий. Те допринасят за синтезата на мъжкия полов хормон. Тестостеронът осигурява високи нива на полова активност.
Маслото допринася за нормализиране на развитието на мъжките репродуктивни органи и дори увелича производството на сперматозоиди. За мъжете са достатъчни по 15 орехови ядки на ден.

Още един метод за повишаване на половата мощ при мъжете – 12 ореха, по 200 грама сушени смокини и стафиди. Всички това се смачква и смесва. От крема се приемат по две лъжици всяка вечер с малко кисело мляко.

За деца.

Мастните киселини са важни не само за растежа, но и за поддържане на баланса между минерали и витамини. Изобилието от тях в орехите обяснява препоръката за включването им в детското меню. Това може да стане най-рано на две годинки и орехите е задължително да бъдат в прахообразна форма.

При бременност.

Орехите оказват огромно влияние върху цялостното развитие на плода, насищайки организма на майката с необходимите микроелементи.

При кърмене.

Кърмачките също е добре да се възползват от преимуществата на орехите. Те са ценни не са само за техния организъм, но и за химичния състав на кърмата, тъй като го обогатяват с ценни нутриенти.

Вреда от орехите: Алергия.

Алергичната реакция към орехи не е изключена. Проявява се във вид на сърбеж веднага след консумацията им, копривна треска, обрив по кожата, подуване на гърлото, езика или устните, екзема, запушване на носа, хрипове, замаяност. Хранителната алергия понякога се проявява с известно закъснение. Симптомите включват депресия, умора, хронични чревни проблеми като запек или диария, хронични главоболие , безсъние.
Най-застрашени са предразположените към хранителни алергия и особено тези, при които те се провокират от ядки.

Подобни реакции се дължат на дисбаланс системите, наличието на шлака и недохранване.

Противопоказания.

Орехите са абсолютно противопоказни за хора с ускорено протичане на кръвосъсирващите процеси, както и за пациенти с чревни разстройства.
Високата им калоричност е противопоказание за пълните хора.

Цена на орехи и орехово масло.

Натурално орехово масло може да купите на цена от близо седем лева за 250 милилитра от Зоя.бг. Половин литър студено пресовано на „Балчо“ струва 11 лв.

Килограм орехи с черупките може да купите на цена между 5 и 8 лева според качеството, а на чистените цената е около25 лв за един килограм.

Ако този материал за невероятно полезните орехи е бил полезен за Вас, гласувайте за него и го споделете с приятелите си, за да достигне до тях тази полезна информация. Благодарим Ви!

Източници, които сме ползвали за написването на този текст:

 1. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=99
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Juglans_regia
 3. http://www.ayzdorov.ru/tvtravnik_greckii_oreh.php
 4. http://www.natyropat.ru/lekarstvennyie-rasteniya/poleznyie-i-lechebnyie-svoystva-gretskogo-oreha.html
 5. http://www.hvatit-bolet.ru/bolezni-shchitovidnoy-gelezi/lechenie-schitovidnoj-zhelezy-greckimi-orehami.html
Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Орехи за 101 болежки – диабет, мастопатия, болна щитовидна жлеза (Уникални рецепти)
4.9 (97.78%) 9 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

4 Comments

 1. Изненадана съм от факта,че съществува възможност да обогатявам знанията си като ползвам такава полезна информация и то в интерес на моето здраве.Горещо препоръчвам на всички със здравословни проблеми да ползват рецептите,които bgbilka предоставя на всички,които се нуждаят от помощ за своето здраве.Благодаря от сърце на създателите на този сайт! М.Цекова

  • Благодарим ви, Маргаритка Цекова за добрата дума. Специално за статията по темата „орехи“ ме се занимавали цяла седмица, докато я подготвим. Радваме се, че забелязвате и оценявате усилията ни!

 2. Сега е сезонът на зелените орехи и непрекъснато се берат от всички, които са заинтересовани и знаят за какво става реч. Ние задължително правим сладко, тинктура, ликьор с водка, а също и взимаме преградките по-късно, защото те са много полезни за профилактика на щитовидна жлеза и за пречистване на натоварения черен дроб, а той винаги има нужда. У нас се прави също така и мармалад от зелени орехчета. Посочете тези рецепти, ще бъде супер за читателите!

  • Благодарим ви, Елеонора Кабакчиева! Точно в момента готвим такъв материал за зелените орехи. До ден-два ще бъде готов. Ако четете този коментар по-късно, намерете материала в търсачката горе вляво в сайдбара!!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!