Билколечението в България – традиция и перспективи

Билколечението е древна традиция по българските земи и не случайно то често се явява заместител на конвенционалната медицина

Билколечението в България се предава по традиция. Затова много хора от обществото ни, просто когато имат лек здравословен проблем, инстинктивно знаят към какъв чай да си направят, каква билка да приложат, каква подправка да сложат в храната си. Те просто са научени от техните баби и стари дядовци; които са сполучливо научени от своите и така все по-назад в историята.

Все още се случва една обикновена разходка в гората, да се превърне в събиране и бране на билки. Просто защото, на хората им е ‘в кръвта’ познанието за жълтия кантарион, мащерката, глухарчето, бъз, лайка; различни треви, растения, листа, цветчета – истинските съставни части на билколечението. Затова често между билколечението и народната медицина се слага за знак на равенство, но първото е само един от методите на вездесъщата народна медицина за лекуването на различни болести, психически смущения и редица патологични проблеми

За успешното продължаване на традицията и за разпространението на билколечението по българските земи, в края на 19 и самото начало на 20 век, голяма заслуга може да се припише на народния лечител Петър Димков. Който като истински изследовател е обикалял по целия Балкански п-ов, както и в Русия, за да събира данни и сведение затова как билките помагат на хората за множество различни заболявания. Неговия труд е събран и издаден в книги, които представляват истинско богатство за билколечението в България.

Чрез приложенията на различните билки и рецептите, които е съставил, лечителят Димков е помогнал на хиляди хора и семейства по цяла България. Тази здрава основа, върху която билколечението в България стъпва, предполага и нейното настоящо и бъдещо развитие.

Перспективите и изгледите за бъдещото успешно приложение на билколечението са светли, защото съвременната наука, чрез своите методи открива неизмеримо полезните свойства на билките от природата.

Така, не само че рецептите от народната медицина получават потвърждение, но и изследванията способстват за създаването на билкови продукти, билкови таблетки, билкови хапове, билкови сиропи – цяла богата гама от билкови продукти, за успешно приложимо билколечение.

Билколечението в България – традиция и перспективи
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *