Ихтиол – верният съюзник срещу акне, циреи, псориазис, простатит и куп болежки

Народно лечение с ихтиол на пъпки, премахване на цирей, изтегляне на гной. Употреба при псориазис и хидраденит. Ползи от крем ихтиол. Показания и противопоказания.

Лечение на цирей с крем ихтиол (или маз, унгвент).

За мнозина ползите от употребата на неприятния на вид и мирис ихтиол са познати. Това уникално средство се отличава с мощно въздействие при различни кожни възпаления. Дори неприятните циреи са безсилни пред неговата сила. Приложим е под формата на маз, унгвент. Начините на приложение и въздействието на невероятния ихтиол при циреи и не само, ще разясним подробно в този информативен и полезен материал.

Къде е проблемът?

Това специфично кожно възпаление засяга не само космения фоликул, но и околните тъкани. Най-отличителният белег, разликащ обикновената пъпка от цирей, е образуването на големи жълто-бели гнойни “торбички”. Мъчителният цирей започва да се отличава на третия ден след първоначалното подуване на кожата. Целият етап на неговото развитие е придружен от много болезнени усещания, които се засилват само с развитие на болестта. В първоначалния етап от неговото развитие е с големина на грахово зърно, но при последния етап достига до три – четири см в диаметър. Цветът става все по-тъмен, а подуването все по-осезаемо.

Ако проблемът бъде установен в зародиш, лечението се извършва с външни средства. За да ускорите процеса на възстановяване (в случая на изсмукване на гнойта), по време на развитие на възпалението ихтиловата мас е най-доброто средство. Тя прритежава способността да изсмуква гнойта, същеременно помагайки на мастното зрънце да “узрее” по-бързо.

Как се прилага това средство?

Мазта е приложима върху засегнатата епител, като при наличието на рани е марлената превръзка е задължителна, с цел за да се осигури постоянен контакт на лековития ихтиол с цирея. Към терапията задължително се прилага прием на антимикробни и микробицидни препарати.

След премахване на гнойното възпаление се извършват процедури за предотвратяване на появата на нова мощна възпалителна атака. Мазта ихтиол е приложима и в случая по начин, сходен с този на приложенето й в терапевтичния курс. Неколкократно подменяйте превръзката, за да се изсмуче гнойта и да се ускори зарастването на раните.

Профилактика на циреите.

цирей

Ихтиол цери бързо и безболезнено неприятните и мъчителни циреи

Тези, които вече са се сблъскали с проблемните циреи, вероятно ги интересува каква е профилактиката и начините за осъществяване превенцията срещу тях. Най-важното правило е придържането към основните хигиенни мерки. Ако сте с увредена кожа, задължително е да бъде дезинфекцирина постоянно и да не се допуска замърсяването и задържането на микроби в нея. Надеждната профилактика на циреи включва отказване от приема на алкохолни питиета и обезпечаване на тялото с достатъчни количества витамини, насърчаващи имунния отговор.

Как помага кремът от ихтиол?

Коментираният ихтиол притежава множество лечебни свойства, но ако искате да победите възпаленията с негова помощ, ще трябва да се снабдите с една от двете му разновидности – 10 или 20%. Широката достъпност и ниската цена са още един съществен аргумент в негова полза, особено за третирането на пъпки, циреи, хемороиди и псориазис.

И още по-важно е, че с ихтиол всички етапи от развитието на цирея протичат по-безболезнено. Действието е сравнимо с това на упойка. С други думи, той притежава всички функции на аналгетик.

Друг проявяващ се ефект в резултат от употребата на средството е, че то действа буквално като дразнител върху кожата. Това е необходимо условие, за се засилят регенеративните процеси в тъканите. Тези два фактора правят мехлема ихтиол е много полезен.

Какво изобщо е ихтиолът?

ихтиол

С ихтиол лекуваме акне, циреи, пъпки по тялото и лицето, гинекологични заболявания, простатит, хемороиди, хидраденит, артрит и още безброй заболявания

Ихтиоловият мехлем (Лекарствено вещество: Ichthammol, Ammonium bituminosulfonate; международно наименование – Ichthyol) е препарат официално регистриран в голямата група на препаратите с антисептично и дезинфекциращо действие (антисептиците и дезинфектантите).

В инструкциите за неговата употреба е отбелязана основната активна съставка на лекарството ихтиол – амониева сол на сулфонова киселина или така наречения шистов петрол.

Различни помощни компоненти (вазелин, и др.) са прибавени от активния компонент. Въпреки, че различните производители влагат различни помощни вещества, въздействието, което мазилото оказва е едно и също:

 • Като упойка – особено ценно е това негово качество при болка;
 • Противовъзпалително – Притежава мощен противовъзпалителен ефект;
 • Дразнещо – действа локално като дразнител на травмираната и възпалена кожа;
 • Антисептично – той е чудесен антисептик;

Той притежава и свойството да засилва кръвообращението, насърчавайки и кръвопритока към кожната повърхност. Засиленият кръвоприток към травмираната кожа насърчава възстановяването й.

Единствената негативна черта, която притежава ихтиол, е отвратителната миризмата. Ползите от него натежават повече. В много случаи за по-малко от денонощие премахва цирей и спасява от неприятните усложнения. Само за една нощ компрес с него възпалението е премахнато. Гнойта е изтеглена напълно. Въпреки това, приложението на средство е препоръчително да продлжи около четири дни.
Това се изисква особено в случаите, когато възпалителният процес е обхванал по-голяма повърхност. Мехлемът е безвредно съединение, което не дразни кожата, но това помага много. Особено при сериозни възпаления без прибягване до хирургично лечение.

Коментираният ихтиол повлиява изключително добре всички видове възпалителни процеси в кожата. Това включва дори засегнатите от изгаряния кожни тъкани. При натъртвания и измръзвания, средството значително облекчава и подобрява състоянието.

Кое е важно в процеса на лечение на пъпки?

В терапията на акне, на антисептичната грижа и профилактика на кожата е отредено специално място. Пренебрегването на първоначалната дезинфекция преди въвеждането на мерки за борбата с бактериите, е недопустимо. Много съвременни лекарства не предлагат дезинфектиращи .

Към допълнителни средства, които действат като дезинфектант и антисептик, спада коментираният ихтиол.

Сярата, която в действа в комбинация с катран и дестилати, определя ефективността на ихтиола. Действието на съставките му е комплексно.

Мехлемът е безценен в почти всяка ситуация, а ефективността му е изключителна. Не случайно се приема за универсално мазило, справящо се с всички кожни възпаления.
Този мехлем е част от терапията при изгаряния или измръзване на кожата, екзема, лечение на циреи или абсцеси, както и при акнеични състояния.

Ще го откриете в чиста форма или с добавка на глицерол във вид на разтвор.

Без съмнение, ефективността му е висока поради противовъзпалителни и антимикробните му свойства, отстраняващи всяко кожно дразнене.

Използвалите ихтиол за лечение на възпаления, дават положителни отзиви относно скоростта на неговото противовъзпалително въздействие. След проникване на агента в кожата, тя започва усилена борба с възпалителния процес отвътре, докато го”извади” навън.

Полезни свойства на ихтиоловия крем.

Коментираният ихтиол се отличава с редица полезни свойства. Всички те работят с цел подобряване вида на кожата и затова мазилото е приложимо при различни кожни проблеми. Мазилото принадлежи към групата на аналгетиците и дезинфектантите. Локалното му дразнещо действие е достатъчно мощно във всички случаи на наранявания и възпаления на кожната епител. Освен, че е прекрасен антисептик, той оказва оказва стимулиращо въздействие върху кръвообращението. Повлиява благоприятно върху епителизацията на наранената кожа. Регенериращите и противовъзпалителните му свойства обясняват неговото приложение за целите на козметиката.

Изтегляне на гной.

Главната особеност на мазилото ихтиол е способността му да “източи” насъбралата се гной в пъпките.
Точно това негово свойство е повод за противоречиви мнения. Не липсват специалисти, считащи се Вишневски мехлем за многократно по-ефективен при този проблем. Други считат, че за лечение на дълбоки подкожни пъпки най-доброто средство си остава маз или унгвент ихтиол. Всъщност и двете страни са прави по отношение ефективността на препаратите. Те действат еднакво добре при кожни проблеми.

Да поясним как действа ихтиолът при третирането на пъпките. Доста често дълбоките подкожни пъпки по лицето са упорити и остават там до няколко седмици. С третирането с ихтиол този период значително намалява, тъй като той успява за кратко да извади гнойта на повърхността. Именно на гнойното събиране се дължи болката и подутината. След като гнойта напусне подкожните слоеве на кожата, настъпва желаното облекчение.

Избавление от комедоните.

акне

Ихтиол лекува акне, черни точки и всякакви кожни възпаления – пъпки по тялото, пъпки по лицето

Мощните ефекти на лечебния ихтиол обуславят премахването на комедони и същевременно предотвратява появата им. И в този случай въздействието, оказвано от него върху кожата, е идентично с това при пъпки.
Единствената разлика е, че съдържимото в разширените пори се се разтваря навън. Резултат от третирането – премахнати са не само черните точки, но и неприятните бели точки.

Намалява появата на петна от акне.

Лекът помага и след акне особено ако по кожата са останали неприятни петна. Необходимо е да се изчака обновяване на по-долните слоеве на епидермиса, преди приложението на ихтиловия крем след антиакне терапия.

Начини за приложение при акне.

Антиакне терапията с ихтиолов крем, прилагайте вечер заради специфичната неприятна миризма на мазилото.
Ако гнойни пъпк, които третирате, не са прекалено големи, добре е мазилото да престои върху кожата в продължение на час, а за най-добри резултати удвоете времето.
В случай, че пъпките са големи и са засегнали кожата достатъчно дълбоко, ефективно е приложението на лека по следния метод: Нанесете ихтиоловия мехлем върху тампонче и го прикрепете към проблемната част с превръзка.

Преди лягане изпълнявайте тази процедура, за да остане превръзката върху лицето за нощта. След свалянето й ще останете приятно изненадани – гнойта е излязла на повърхността, а пъпките са заличени.

След като премахнете превръзката се препоръчва третиране на мястото с разтвор на хлорхексидин. Възможно е да го заместите, прикрепвайки лист от алое (ако разполагате с такъв или гел алое) върху пъпката.

Приложението на ихтиоловия крем е различно, в зависимост от проблема, които третирате. Ако целта е да се избавите от черните точки на носа, разнесете малко количество от крема върху носа. Пластът трябва да е тънък и едва забележим.

Противопоказания.

За ихтиоловата терапия са известни противопоказания и неприятни ефекти. Въпреки, че в инструкциите на производителя, не се описват толкова много нежелани проявления от употребата му, рискът от тях е реален.

На челна позиция в инструкциите е посочена вероятността отделен организъм да прояви известна свръхчувствителност към препарата.

Сред възможните нежелани реакции, предизвикани от употребата на мазилото, са уртикария, подуване и сърбеж. Различни алергични прояви, като например обрив или подуване по кожната повърхност, не са изключени. Често кожата се зачервява в резултат на възпаление, съпроводено от изнервящ сърбеж.

Кожно оцветяване в специфичен тъмен цвят е възможно след престой с компреса през нощта.
При забелязване на част от тези признаци е добре да редуцирате честотата на прилагане на мехлема.

Противопоказно е използване на този мехлем в тези случаи при склонност към алергични прояви. Паралелната употреба на еднакви ихтилови мехлеми с препарати с различни алкалоиди, тежки метали и йодни соли е забранена.
При инфектирани рани и такива с увеличена секреция употребата на препарата е неуместна.

След използване на мехлема старателното му отмиване от ръцете, е задължително. При неизпълнението на тази препоръка и неволно докосване лицето или носа, пристъпи на кашляне и кихане са възможни в резултат от контакта на лигавиците с препарата. В случая не съществува опасност, но ситуацията е доста неприятна.

Към стриктното изпълнение на тази препоръка, е необходимо да се придържат всички кърмещи майки, които прилагат лечение с ихтиол. Мехлемът предизвиква бурни реакции при бебетата, изразяващи се в писъци и истерия.

Мазилото е предназначено единствено за локално нанасяне. В случай на поглъщането му тежка диария, парещо усещане в стомаха и повръщане са възможните реакции.

Ихтиол при псориазис – особености.

псориазис

Псориазис се лекува с ихтиол, въпреки противоречивите мнения за терапията на това неприятно заболяване

Псориазисът напълно заслужено се счита за едно най-трудно повлияващите се дерматологични заболявания. То се проявява с неприятни люспести образувания (обрив) върху кожата, които създават сериозни неудобства.

Псориатичният обрив е под формата на специфична плака белезникав, розов или червеникав на цвят.

Точните причини за това заболяване не са известни на науката.

За появата на лезиите при псориазис може да се търси вина в следните фактори:

 • Стресово състояние – стресът, дългосрочната депресия, психични разстройства отключват кожните проблеми;
 • Вредни навици, свързани с пристрастяване (алкохолна, наркотична и тютюнева зависимост);
 • Нарушения в работата на ендокринните органи или системи, като цяло;
 • Нарушенията на метаболитните процеси в организма;
 • Неправилната употреба на някои лекарства.
 • Използването на забранени наркотични вещества или лекарства в присъствието на ясни противопоказания за тяхното използване;
 • Нараняванията от различен произход, които засягат епидермиса;
 • Слабостта на имунната система и неспособността й да реагира адекватно на атаките;

Проблемът може да възникне и на базата на определена генетична предразположеност.

Тъй като естеството на факторите, отключващо лезии при псориазис, не е напълно изяснено, в медицинската общност непрестанно се поддържа разгорещен дебат относно средствата за поддържа и овладяване на патологията. Споровете са най-вече относно препаратите (по отношеное на техния състав и действие).

Някои специалисти са убедени, че борбата с това състояние на кожата помага познатият ни мехлем ихтиол, а други са категорично, че без хормонални методи, болестното състояние е невъзможно да бъде овладяно. В действителност познатият ни ихтиол помага изключително много в този случай, подобрявайки цялостния вид на кожата.

Възможни варианти за лечение.

В медицината, въпреки нейния напредък, не е наличен стандартен метод за овладяване на псориазис. Това поражда непрестанни спорове относно ефективността на някои от средствата на традиционната медицина.

Голяма част от специалистите считат, че неизменна част от тежката битка с тази патология е приложението на комплексни методи за нейното овладяване.
Пълният списък на терапевтични процедури (включително и лечебни агенти) изглежда така:

 • Използването на външни ресурси – крем, лосиони (на основата на ихтиол);
 • Прилагане на локална или системна хормонална терапия;
 • Фотохимиотерапия и други.

Бурното развитие на традицонната медицина значително затруднява избора на ефективен лек. Използването на ихтиол при псориазис, не се отчита като грешка, независимо от етапа на заболяването.

Ихтиол при хемороиди.

Повечето средства за лечение на хемороиди са с действие, насочено към подобряване на общия тонус на мускулите на ануса, както и към регулиране на дефекационните процеси. Болката, причинена от тези неприятни образувания, е възмможно да бъде притъпена с използване на ихтиол.

Мазилото е отличен инструмент в борбата срещу хемороиди. Приложението му съдейства за бързо облекчаване на подуването и лекуване на раните. Съдейства за бързо елиминиране на сърбежите и болките в ануса.

Как действа?

Ихтиологавата маз в конецентрация от 1%, 2% разтвор е най-подходяща за този вид оплаквания. Тя се отличава със широк спектър на действие и отдавна е получила признание от лекарите. Освен силния си антисептичен ефект, препаратът притежава и други ценни качества, изключително благоприятстващи изцеленоето от хемороидална болест. Освен това, инструментът има редица други положителни качества, благоприятен ефект върху това заболяване .

Сред положиетлните качества на медикамента е, че компонентите му не навлизат в кръвопотока, тоест те не осъществяват взаимодействие с кръвта и в това отношение са безвредни. Лекарството действа бързо и ефективно на локално нива беза да поразява здравите тъкани, разположени в близост. То действа положително върху цялостното състояние на пациента и предотвратява усложненията от заболяването.

Как се нанася?

За да приложите тази маз не се нуждаят от специални пособия (апликатори). Достатъчно е да ненесете малко количество директно върху засегнатата област, като тя задължително трябва да бъде почистена предварително. Не втривайте енергично мазта, а просто я нанесете. Прикрепването на еластична марлена превръзка е добра идея, осигуряваща насърчване на оздравителния процес и туширане на съпътстващата хемороидите болка.

Колко продължава лечението?

Терапията при хемороиди с ихтиол е дълга и продължителна, но определено ефективна. Продължителността й е в пряка зависимост от тежестта на заболяването. Оптималният вариант за приложенето на мазилото е от два до 3 пъти за ден. Леко зачервяване е възможно да се появи в началото. Подобна реакция е напълно естествена и не е повод за прекратяване на терапевтичния курс. Индикация за прекъсването му е силна пареща болка. В такъв случай се назначава нов препарат след лекарска консултация.

Показания.

Индикациите за използването на ихтиол най-общо изглеждат така:

 • При локализирането на различни кожни заболявания – екзема, еризипел кожата, псориазис, пъпки по гърба, пъпки по тялото и лицето.
 • При кожни наранявания, изгаряния и химични лезии.

Освен при кожни заболявания показанията за употреба на ихтиол включват още и възпалителни процеси в ставите, стрептодермии, инфилтрационно-гнойни инфекции, причинени от микроспори, хирдаденит, невралгии от възпалително-травматичен характер, слънчева екзема, лека шарка, дискоиден лупус еритематозус, розацея , остиофоликулит.
Свещичките се назначават и на пациенти с гнойни пъпки по гърба, пъпки по лицето, изгаряния, екзема, еризипел. Ефективно се прилага ректални свещички Ихтиол в гинекологията при възпалителни процеси в матката, яйчниците. Предписват се и при простатит.

Ихтиоловият крем е приложим в следоперативния период след хирургично отстраняване на хемороиди. Успешно лекува раните след оперативно отстраняване на този вид образувание.
Налично е и показание за употребата му от бременни пациентки с данни за това заболяване заболяване.

Антихемороидалната терапия през лактационния период е сложно за провеждане. Повишеното внимание в случая се налага най-вече заради безопасността на прилаганите лекарства и вероятността да съставките им да попаднат в ексекретираното мляко.
Въпреки разрешението за употреба на ихтиол по време на този период, лекарското мнение е задължително поради риск от индивидуална непоносимост към лекарството.

Предозиране ихтиолова маз теоретично е невъзможно, поради ниската системна абсорбция. Но риск за това съществува при несъзнателно или преднамерено поглъщане на препарата. В такъв случай реакциите се изразяват в силно парене в коремната част, диария и продължително повръщане.

Във фитотерапията за най-близък до този препарат се счита беладона екстракт.

Още за фармакологичното действие на ихтиола.

ихтиол

Ихтиол може да откриете под името ихтамол – това всъщност е другото наименование на активната съставка

Обсъжданият ихтиол (Ichthammol) е противовъзпалително лекарство, действащо едновременно като местна упойка и антисептик. С успех се прилага като част от терапиите в гинекологията, урологията и дерматологията. Предписва се под формата на свещички, унгвент или маз. Независимо от прилаганата форма, при приложението му се освобождава активният компонент ихтиол. Допълнителен компонент в свещичките е лайтепсол (Witepsol). Бял вазелин е включен в кремообразните форми на препарата. Противосърбежните и кератолитични действия допълват лечебните ефекти на този мощен антисептик.

Действа пагубно срещу някои видове дрожди гъбички, патогенни стрептококи и стафилококи. Не оказва въздействие върху грам-отрицателни микроорганизми. Ефективен е за елиминиране на сърбежа и олекотяване процеса на кератинизация на кожата, като по този начин увеличаването на еластичността й е гарантирано. Също така ускорява процеса на регенерация и метаболизма на кожата, което намалява лющенето. Препоръчва мазта да се използва като редуктор на лющенето в стационарния етап на псориазис. Под влияние на активното вещество се наблюдава разширяване на съдовете след нанасяне на мазилото. Обратният ефект се проявява в рамките на 2-3 часа след прилагане.

Ректалните супозитории с ихтиол имат противовъзпалително и аналгетично действие. При приложението им се появява леко дразнене на сетивните нервни окончания, което води до намаляване на чувствителността и денатурация на протеиновите молекули. Лекарството нормализира съдовия тонус. Едновременно с това засилва кръвообращението и процесите, свързани с обмяната на веществата.
Кожни лезии с различни етиологии, включително изгаряния, екзема, абсцеси, възпаления (цирей, пъпки по гърба, пъпки по лицето)и други кожни заболявания са част от проблемите, с които се справя успешно.

Широко използван е този препарат в козметиката. Чист ихтиол се влага в различни антиакне маски.
Активно използван е в гинекологията, проктологията и урологията.

Начин на приложение и дозировка.

Съгласно инструкциите за приложение на супозиториите, те трябва да се въведат дълбоко в ректума след процеса на естествено изпразване на червата. Необходимата бройка на ден е от една до деве свещички. Дозировка се назначава индивидуално, според тежестта на заболяването. Ихтиол маз е приложима не единиствено в кремообразна форма, но и във вид на глицеролов лосион. За направата на последния следва да се миксират в равни части глицерол и мехлем до гладка емулсия. Малко количество от лосиона се прилага към възпаленото място, като усещането за затопляне е напълно нормално.
При невралгия мястото следва да бъде бинтовано и превръзките да се подменят ежедневно.

Когато стафилодермия и стрептодермия мазта прилагайте под формата на глицеролов лосион. С него третирайте по един или два пъти мястото, като под превръзката поставите пергаментова хартия.

Свещичките е възможно да бъдат приложени и директно върху проблемния участък (по един-два пъти). Поставенят се под превръзката. За избягване на загряващия ефект върху лицето е добре мазта да се използва като лосион с глицерол (в равни пропорции от двете съставки).

Лечение на хидраденит с ихтиол и други начини. 

Неприятното заболяване хидраденит се причинява от хемолитичен стафилокок. Голяма част от страдащите от него, дори нямат представа, че са болни и приемат симптомите му като нещо нормално. То представлява гнойно възпаление на потните жлези, проявяваща се най-често в подмишниците. Други места, които може да засегне са: перинеума, областта на пъпа, срамните устни, скротума и ануса.

Това означава, че в тези места потната секреция е интензивна. Сред възможните причини за гнойното възпаление са хипотермия, общо отслабване на организма, малки кожни наранявания, през които попада мръсотия. Най-често в потните жлези по тези области навлизат микроби при бръснене. Неспазването на общоприетите норми за лична хигиена също е фактор, насърчаващ гнойното възпаление.

Народни лекове предлагат благоприятен изход при хидраденит. В техния благоприятен ефект са се убедили стотици, преборили заболяването.

Ихтиоловият мехлем заема целна позиция сред лековете при хидраденит.
Да се отървете от заболяването помага коментираният крем, нанесен в конкретната област преди сън. Това се прави задължително върху чиста и старателно подсушена кожа и се преспива с лека. Много скоро той ще прояви полезният си ефект и от заболяването ще останат единствено лошите спомени. Спазването на високи нива на лична хигиена (чести душове и редовно измиване на засегнатото място със сапун) са условия за успешен изход.

В подкрепа на провеждания курс с хидраденит често се предписват антибиотици и обезболяващи лекарства, за да се ускори процеса на възстановяване и да се смекчи болката (особено силна е през нощта).

“Зелените” лекове също оказват незаменима помощ при лечение на заболяването. По-конректно те са листа от живовляк листа, зеле или печени лук. Прилагат се чрез налагане върху мястото, където престояват през нощта. Подобно лечение е много по-продължително, за разлика от това с ихтиол.

Протеинът, съдържащ се в брашното е сред другите достъпни лекове в помощ при неприятното заболяване на потните жлези.
Тази чудесна рецепта е тествана от много хора. Вземете белтъка на едно яйце и го разбъркайте с брашно, в количество достатъчно за получаване на консистенцията на гъста сметана. Част от сместа нанесете върху мястото с обилна потна секреция, а остатъкът поставете в хладилник. Приложилите този метод твърдят, че изцелението при тях е настъпило след третото приложение.

Тесто от мед+брашно топи гнойното възпаление. Смесете 1 супена лъжица течен мед с брашно, омесете тесто. Преспете с компрес от лека. Единственото изискване е всяка вечер да приготвяте ново тесто. Процедурата повтаряйте, докато настъпи пълно изцеление.

Приложение на ихтиолови свещи в гинекологията и при простатит.

Ихтиоловите свещички са ефективен дезинфектант и антисептик, отличаващ се със специфична миризма, както и останалите продукти с ихтиол. Заради ефекта на местна упойка, който те предоставят, приложението им е многоспектърно.

Шикоро приложими са при изгаряния, екзема, трофични язви, еризипел и други кожни заболявания. Средство за лечение е още и на артрит, невралгия, метрит, простатит, салпингит и параметрит.

Въпреки този широк спектър от лечебно въздействие при различни заболявания, най-често използвана е ихтиоловата свещ при хемороиди и анални фисури. При възпаление на тазовите органи също се прилагат с успех свещи ихтиол. Активна съставка в комбинацията й със сяра прави препаратите на базата на ихтиол съществено значими при лечението на различни заболявания, особено хемороиди. Този факт е потвърден от здравни експерти в няколко страни.

Свещичките са приложими след прочистване на червата и изпълнение на ежедневните хигиенни процедури, свързани с поддръжката на лична хигиена.

Продуктът е препоръчителен при маточни възпаления (на тръбите, на матката), при простатит и хемороиди, както и при заболявания на тазовите органи.

При артрит, кожни заболявания и невралгия се препоръчват за лечение ихтиолови мехлем или маз+глицерол. Добър вариант са и алкохолните ихтиолови лосиони, приготвени от равни пропорции алкохол+ихтиол.

Основната забраната за употребата на свещичките е свръхчувствителност към активното вещество и други те компоненти. Противопоказания за използването на свещичките за деца (над 6 години), кърмачки, бременни жени не са налични. При част от пациентите, използващи ихтиолови свещи, са налични странични ефекти, изразени в различни алергични реакции към действието на лекарството.

Супоиториите не могат да се използват заедно с разтвори на йодни соли, метални соли (тежки) и алкалоиди.

Терапевтичният ефект на свещите и мазта е обусловен от наличието ихтиол и сяра, което позволява бързо облекчаване на възпаление, болка, действайки на принципа на местна упойка. Тези вещества повишават способността на кожата да се епителизира и възстановява увредените си тъкани и клетки. Веществото антисептик омекотява, разтваря и причинява отхвърляне на кератинизираните хипертрофични клетки.
Супозиториите се прилагат два пъти на ден, след изпразване в ректума. Това важи за всички заболявания, за които се препоръчват от хемороиди до гинекологични проблеми и простатит.

Цена на ихтиол. 

Ихтиолът е достъпен лек по отношение на неговата цена. Унгвент 15 грама струва малко над четири лева. Разликата в цената на продуктите с различна концентрация е нищожна. Цената на опаковка ихтиол варира между четири и пет лева.

Може би Вие знаете за друго приложение на ихтиол, което не сме описали в статията. Ако е така, пишете ни за него!

Ако този изчерпателен материал за невероятния ихтиол е бил от полза за Вас, споделете го в социалните мрежи. Вероятно някой друг също се нуждае от тази информация. Благодарим Ви!

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ammonium_bituminosulfonate

http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/ichthammol-ointment-8239.html

http://medside.ru/ihtiol

Ихтиол – верният съюзник срещу акне, циреи, псориазис, простатит и куп болежки
4.3 (85%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *