Ad Clicks : Ad Views :

Болки в далака – спрете ги сами! Къде се намира? Рецепти и лечение на увеличен далак

/
/
/
232 Views

Най-добрите билки за лечение. Симптоми и лечение на (спленомегалия) увеличен далак, отстраняване. Болка вляво под ребрата. Други болести. Таласемия и рак.

Съдържание:

Още на статията: Билкови рецепти при болки в далака; Функции; Причини за уголемен далак; Симптоми; Лечение; Отстраняване; Таласемия; Рак на далака; Разкъсан далак; Киста на далака.

Къде точно се усеща болката?

Не случайно нашият далак е разположен на дълбоко под лявото подребрие, защитен oт ребрата. Този деликатен орган макар и важен, не е жизненонеобходим, т.е. възможно е да продължим нормалния си живот и без него. Причина за отстраняването му стават травми и вътрешни заболявания. При проблеми с този орган болката се усеща при дишане. Оплакването е свързано с болезнено усещане вляво под ребрата.

Сам по себе си коментираният орган не боли. Това се дължи на факта, че той е лишен от болкови рецептори. Болката се проявява в резултат от дразнене на повърхността на капсулите, обвиващи съседните на далака органи. При развитието на инфекции органът страда и притиска коремната стена, като силно ограничава движението й. Това поражда не особено силна болка, протичаща с температура.

Наличието на мъчителна болка в лявото подребрие може да е обусловено от лека травма, която да доведе до спукване на далака и фатален изход в резултат от кръвозагуба.

Какво е далак?

далак
Далакът се намира в непосредствена близост до стомаха

Далакът представлява голям лимфоиден орган, разположен непосредствено до стомаха в лявата хипохондрия (частта вляво под ребрата). Въпреки, че не е свързан с жизненоважни органи, той изпълянва важни функции. Най-важната от тях е свързана с осъществява на имунна защита. Благодарение на далака кръвта се пречиства от различни вируси и бактерии.

Хемопоетичните функции на далака също играят значителна роля. Те са отговорни за образуването на имуноглобулини – специфични антитела, които неутрализират по-голямата част от вирусни инфекции и токсини. Ломфоидният орган осъществява ефективен контрол върху червените кръвни клетки.

Болести на далака.

Едно от най-честите заболявания на този орган – спленомегалия се свързва с неговото увеличение. Дължи се на имунната реакция на различни заболявания, причинени от конкретна инфекция. Спленомегалията също е обусловена от появата на тумори и съпътства много хронични заболявания.

Друго често срещано заболяване е т.нар абсцес, който се дължи на наличието на хематоми или не-паразитни кисти. По природа, има два вида абсцеси – един или няколко. Основните симптоми на заболяването – висока температура и тъп болката в лявата част на хипохондрия (болка вляво под ребрата). Също така в далака може да възникне всички видове тумори – доброкачествени и злокачествени. Злокачествените тумори включват различни форми на саркоми.

В ранните стадии на болестта ефектът е слабопроявим. За правилно диагностициране е необходимо да се проведат съвременни ултразвукови изследвания на далака. От външни признаци може да се отбележи само леко подуване в областта на лявото подребрие, и наличието на малък асиметрично подуване в областта на корема.

За лечението на далака съществува голямо разнообразие от народни средства, включващи ефективни техники и рецепти. Ние предлагаме най-често използваните и най-ефективните.

Крем с мед и джинджифил.

Мехлемът от мед с джинджифил е изключително ефективен при увеличен далак. За да прояви лечебните си качества този лек е необходимо да се смесят част мед и същото количество разтопено масло и джинджифил (на прах или настърган).

Тънък слой от получения мехлем (има рядка консистенция)се разстила върху кожата в областта на далака. Манипулацията повторете петдесет дни. Съхранението на приготвения мехлем се осъщестява при нормална стайна температура.

Лечение с настойки от билки.

Настойки от билки са изключително ефективни при болки в далак и за овладяване на всички болестни състояния, свързани с това оплакване. Сред популярните лекове от природната аптека са билките овчарска торбичка, хмел, лайка и триделен будрак.

Рецепта №1: Овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris).

Използването на овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris) е ефективен способ при лечението заболявания на далака с широк спектър. За приготвянето на лековития инфуз в чаша с вряща вода сварете десет грама от изсушената билка, след което оставете да изкисне добре (двадесет минути са достатъчни). Лекарството приемайте по 1 супена лъжица петкратно.

Рецепта №2: Хмел.

Настойката, приготвена от шишарки от хмел, е сигурен и изпитан метод за възпаление на далака. Към част от хмеловите шишарки се прибавят четири части 40%-ов алкохол. Продължителността на процеса е десет дни. Трикратно се приемат по 40 капки до подобреняване на състоянието.

Рецепта №3: Триделен бутрак (Bídens tripartíta).

Микс от триделен бутрак и листа от коприва и диви ягоди е другото решение, което предлага билкотерапията при болен далак. Растенията се влагат в равни пропорции за приготвянето на билковия микс. Две лъжици от него киснете час в литър вода. По чашка от лека приемайте трикратно.

Рецепта №4: С лайка.

В равни пропорции смесете цветове от следните билки – лайка, змийско мляко (латинско наименование – Chelidonium majus), жълт кантарион (Hypericum perforatum), безсмъртниче (известно още и като жълт смил – Helichrysum arenarium), копър, коприва (листа) и ангелика корен (Angelica officinalis – латинско наименование, среща се още като пищялка). За три часа киснете в чаша вода (вряла) част от билковата смес (една лъжица). Чашка от целебна течност приемайте след всяко хранене. Продължителността на терапевтичния курс трае десет дни.

Лечение на далака със стафиди.

Използването на стафиди при лечението на тумори на далака е метод, известен отдавна. Петдесет грама стафиди измийте и залейте с винен оцет – една чаша. Кисненето продължава цяла нощ. Преди да закусите, хапнете плодовете и приемете около 10-30 мл оцет. При продължителна терапия туморите в далака се стопяват напълно и вътрешният кръвоизлив спира окончателно.

Лечение с отвари: Рецепта №1: С бял равнец и невен.  

При увеличен далак комбинацията бял равнец+невен е превъзходна. По една част от двата лека се смесват. Част от приготвения микс (две лъжици) киснете час в о,5л вода. Четирикратно след храна се поглъщайте по половин чашка от лековития инфуз.

Рецепта №2: С живовляк и киселец.

По част живовляк и киселец и коприва, стрити на прах, се разбъркват добре. По 1/2ч.л. смес и прикратно се поглъща, като е възможно прахообразната смес предварително да се размие с малко хладка вода.

Рецепта №3: С камшик (Agrimónia eupatória).

Лъжица от билката камшик (Agrimónia eupatória) настоявайте половин час в чашка вода. Количеството от 1/3 чаша представлява еднократната доза. Общо за деня дозите са три. Преди хранен инфузът се пие в горепосоченото количество.

Рецепта №4: С пелин.

овчарска торбичка далак
Овчарска торбичка цери болен далак

Една малка лъжичка пелин – Artemisia сварете във вода (една чаша). Следва запарване за половин час. След процедурата получената настойка смесете с чаша вода. Най-благоприятният момент за прием на лека е половин час преди храна, а препоръчваното количество – една чаша.

Рецепта №5: С шипка.

Тридесет грама сушени плодове от шипка запарвайте в чаша вода за половин час. Приемайте лека вместо ежедневния чай. За бърз терапевтичен ефект трикратно приемайте по чашка след хранене.

Със сокове.

Средство за изцеление на болния далак са соковете от нар и зеле (не кисело). Най-удачният момент за техния прием е час преди храна. За оптимален резултат соковете се приемат леко затоплени, а лечението продължава да отшумяване на оплакванията.

С прополис.

Екстрактът от прополис служи за избавяне от различни заболявания на далака. Удачно е да използвате 30 процентова тинктура от прополис. Към четвърт чаша вода добавете тридесетте капки от тинктурата. Това целебно средство се постарайте да приемате 30мин преди хранене. Първите десет дни приемайте тази доза през три часа. В следващите 10 дни редуцирайте приемите до общо четири на ден.

С хрян и ряпа.

Лек с хрян и ряпа помага за излекуването на болния далак. Премахнете сърцевината на една голяма ряпа, предварително почистена и я напълнете с настъргани корени от хрян (около 3 лъжици). Преди топлинната обработка на ряпата във фурна, добавете малко мед към нея. Общо по три лъжици на дневно се поглъщат от илача – две сутринта и една вечерта. Количество, приготвено от една ряпа и три лъжици хрян, е достатъчно за двудневна употреба. Приемайте илача ежедневно за десет дни.

С цикория.

Цикорията е известна като средство овладяване на заболявания на далака. Сместа, гарантираща изцеление, се получава от лъжица стритата билка и чаша вода, които се държат десет минути на огъня. За по-висока ефективност от терапията, преди да погълнете лека киснете съставката във вода за 1/2ч. От него приемайте неколкократно по две-три глътки. Най-малко седмица се прилага терапията за постигане на резултати.

Със семена от краставица.

Със семена от краставица ефективно се лекуват заболявания на далака. За пригтвянето на удивителния лек се нуждаете от жълти семена от презрели краставици. Отделените семенца предварително изсушете и след това внимателно стритйте на прах с мелничка. По 15 грама от лека (около 3 супени лъжици), след като предварително ги размиете с малко количество топла вода. Терапията трае две седмици.

Увеличен далак, спленомегалия.

За мнозина терминът спленомегалия е непознат. В клиничната практика с него се обозначава заболяване, характеризиращо се със значително увеличение на размерите на далака. Най-общо казано увеличен далак.
До усложнението се стига при активно протичане на патологични процеси в човешкото тяло. Не е изключено теглото на далака дори в нормално състояние, в отсъствието на патология, дадвишава двукратно теглото си и това на останалите вътрешни органи.

Поради тази причина границата, при която нарастването му се счита за спленомегалия, е винаги условна. Теглото на здравия далак при възрастен човек напълно здрав чове е около 100-150 г. За нормална дължина на здравото тяло се счита тази до 7 см (измерена диагонално). Диагнозата на „далак спленомегалия“ се поставя изключително рядко.

Предпоставка за появата му са следните условия:

 • Ако органът превишава посочените размери;
 • Ако се усеща тъпа и необичайно силна болка;
 • Ако далакът се откроява лесно чрез палпация.

Общи сведения за слезката.

болки в далака
Болките в далака може да се дължат на заболяването на друг орган

Слезка – това е другото наименование на коментирания в тази статия орган. Сред съвкупността от органи в човешкото тяло, единствено слезката е орган, който изпълнява важни функции и отстраняване му не пречи за изпълнението им. Факт е, че въпреки значимостта на слезката, премахването й не повлиява на важните процеси в тялото, тоест можем да живеем и без нея.
Функциите, поверени на прякосвързания с лимфната система орган, са производство на лимфоцити, съхранение на моноцити и елиминиране на вече остарелите еритроцити.

Роля на далака в организма на човека.

Далакът е един от жизненоважните органи в човешкото тяло, чиято.Неговата функция е в пряка зависимост с дейността на имунната система. Органът е със стратегическа локация – локализиран е в горната лява част на корема, между 9-то и 11-ти ребро.
Установяването на размерите му не затруднява специалиста – установява се чрез обхващане коремната част и измерване приблизително на разстояние от 11 сантиметра във вертикална посока.

Функции.

На коментирания орган е поверена жизненоважна роля в нашето тяло. Неговата задача не е никак лека – той е натоварен с това да елиминира всички чужди организми или бактерии от кръвообращението. Освен това е ангажиран и с изработването а антитела в имунната система, способстващи за отстраняване на отклонения в стойностите на кръвните клетки.

Далакът е възможно да увеличи своя размер, дори когато тя изпълнява нормални функцииите си. Увеличението в този случай е в отговор на заболяване. Обяснението тук е, че някои инфекции засягат кръвни клетки, увеличавайки кръвопритиока към далака. Според експерти, болестта, която влияе на далака, доста често действат причините за големия му размер. Въпреки това, на диагноза „далака“ сложи в редки случаи. След увеличението на тялото не винаги се говори за ненормално му състояние.

Патологични размери на далака.

Диагнозата спленомегалия се поставя при ненормално увеличен далак. В този случай, органът е възможно да достигне тегло около 500 грама и да достигне дължина, варираща от 11 до 20 сантиметра. Спленомегалия, протичаща с тегло на далака над 1000 грама и размер над 20 см, се счита за масивна или тежка. Налага се комбинирана терапия или дори оперативна намеса за лечение на това заболяване.

Причини за спленомегалия.

Сред многообразието от причини най-честите фактори, които го отключват тази патология са:

 • Злокачествени тумори (рак)
 • Претоварване (или силно увеличение на притока на кръв)
 • Инфекции и заболявания на органи, инфилтриращи възпаленията
 • Заболявания на кръвните клетки
 • Левкемия, лимфом или миелофиброза
 • Заболявания на кръвните клетки (например, сфероцитоза, таласемия или клетъчна анемия)
 • Чернодробно заболяване (като хроничен хепатит С, цироза поради хроничен хепатит В, продължителната употреба на алкохол и омазнен черен дроб
 • Възпалителни заболявания (ревматоиден артрит и лупус еритематозис)
 • Болест на Гоше (или болест на липидния метаболизъм);
 • Ненормален кръвоток и запушване на съдовете и вените (аномалии в дейността на слезката, венозна тромбоза, сърдечна недостатъчност и блокиране на порталната вена); идиопатична тромбоцитопенична пурпура;
 • Различни инфекции (бактериален ендокардит, мононуклеоза, СПИН, малария.

Симптоми на увеличен далак.

Отклонението в размера на далака и по-специално неговото увеличаване, известно като спленомегалия, няма специфични симптоми.

Най-често болният далак изпраща симптоми като подуване и спазми, засягащи стомаха. Всички тези признаци на спленомегалия се считат за неспецифични. Част от хората с тежко увеличен далак често се оплакват от бързо засищане и всички симптоми, присъщи за рефлукс.

Последният симптом на увеличен далак се дължи на увеличения натиск върху корема, породен от нарастването на органа.

Най-общо казано симптоматиката се състои от следните оплаквания:

 • нощно изпотяване;
 • повишена температура и треска;
 • загуба на тегло;
 • обща слабост;
 • блед тен;
 • лесно нараняване;
 • силна умора.

Кога и към кого да се обърнем за помощ?

Спленомегалия при деца и възрастни е патология, изискваща консултация с опитен специалист, който би назначил съответното подходящо лечение.
Насоката към конкретен специалист зависи от фактора, отключил заболяването на далака.

Ето кои са специалистите, които биха помогнали в случая: хематолог (специалист кръвни заболявания), онколог (специалист по ракови тумори) и гастроентеролог (специалист по заболявания на храносмилателния тракт, включително черния дроб).

След консултацията със съответния специалист е необходимо да се проведе обстоен медицински преглед с цел предписване на правилното лечение. Изискването за спешна хоспитализация е в пряка зависимост от причината, довела до патолигията.

Постъпването в болница е неизбежно при непоносими болки в корема, кървене и инфекции, които е невъзможно да бъдат лекувани в домашни условия.

Прегледът.

Прегледът при специалиста е изключително важен за предписване на точното лечение. Това важи не само за спленомегалия, но и за всяко заболяване. В случая при прегледа лекарите използват методи за палпация и перкусия. С тяхна помощ те определят размерите на далака.
В нормално състояние при около 3% от хората, органът е осезаем. Осезаемата маса не винаги е признак за увеличен далак. Ето защо специалисти да използват и други диагностични методи. Ако не се намери спленомегалия на палпация, но всички признаци сочат, че е налице, пациентът се подлага на кръвен тест по общи показатели. Според експертите показателни са съставът, формата и броят на белите кръвни клетки, както и тези на тромбоцитите и еритроцитите. Изброените показатели могат да докажат или да потвърдят наличието на болестта.

Диагностика.

далак
Увеличен далак – това е заболяването спленомегалия

При наличието на съмнение по-точна диагноза се поставя след ултразвуково изследване, както и след компютърна и магнитно-резонансна томография. Изброените методи предоставят подробни снимки на вътрешните органи и съответно с тяхна помощ да се определи присъствието или отсъствието на заболяването. Трябва също да се отбележи, че магнитен резонанс е особено ефективен по време на определянето на венозна тромбоза на слезката или тромбоза на портала.

Освен всички тези методи, за диагностициране на такива заболявани се използва радиоизотоп. Този изключително точен метод е в състояние да идентифицира ясно частите на тъканите на далака. Въпреки безспорните му предимства, той е трудно приложим и много скъп.

Разновидности.

Различните причини за това патологично състояние обуславят не само различно лечение, но и съществуването на разновидности на патологията. Все по-често се споменава диагноза като „спленомегалия на черния дроб.“ Въпреки неправилната формулировка на термина, факт е че уголемяването на далака често е придружено с увеличаване на други вътрешни органи, сред които и важния черен дроб.

Такава ситуация значително да влошат състоянието и усложнява допълнително лечението на съществуващата патология.

Друга разновидност е така наречената умерена спленомегалия. Тя представлява разширяване на далака, възникнало в резултат на някакви патологични явления.

Друга разновидност е хепатомегалия. Тя представлява чернодробно увеличение, съчетано с увеличение на гореспоменатия орган.

Известно е още и състоянието синдром на Банти, което представлява едновременно увеличаване и далака и черния дроб.

Лечение.

Лечението на далака трябва да бъде насоченo към основната причина, отключила неговото заболяване.
Всички заболявания на далака всъщност са проява на други скрити вътрешни заболявания. Изискването е лечението да се приложи, докато тялото на пациента все още не развива тежък хиперспленизъм. Често паралелно с него се прилага и серия от мерки, подобряващи на състоянието. Тези процедури включват следното:

 • преливане на левкоцитна маса;
 • трансфузия на тромбоцити;
 • глюкокортикоидно лечение на пациента (схема с лекарство „преднизолон“ , приемано в количество между 20 и 40 мг дневно за период от 4-6 месеца);
 • отстраняване на разширения орган – спленектомия.

Операция за отстраняване.

Спленектомията се извършва от специалисти с цел предотвратяване развитието на заболяването. Обикновено спленектомия извършва в такива болестни състояния като таласемия, слезката венозна оклузия, болест на Гоше, и левкемия. Необходимостта от премахване на увеличения далак е индивидуална за всеки пациент. Това зависи от ситуацията и вероятния риск за неговия живот и усложненията. При силно увреждане на органа е възможно да възникне руптура на слезката, която би довела до вътрешен кръвоизлив. На пациентите с диагноза „спленомегалия“ са строго забранени тежките физически и спортни дейности.

Какъв е рискът от отстраняване на далака?

Липсата на този орган, известна още като аспленизъм, носи изключително повишен риск от инфекция на тялото от някои животозастрашаващи вируси, включващи: Neisseria meningitidis (менингит), Хемофилус инфлуенца (епидемичен грип) и Streptococcus (пневмония). Ето защо, след спленектомичната хирургия е задължително да се ваксинирате срещу всички тези бактерии.

Оздравяване.

Заболяването спленомегалия е нелечимо. В действителност то представлява отговор на далака към всяка патология. Ако отклонението е придружено от тромбоцитопения и левкопения, премахването на възпаления орган е наложително.

След интервенцията се наблюдава клетъчно повишение (специално на тромбоцитите и левкоцитите), изчезват признаците на хеморагична диатеза, пациентът наддава видимо. Цялостното състояние бележи значително подобрение. След спленектомия обикновено всички показатели и функции се нормализират.

Ако операцията протече без изчерпване на запасите в тялото и без съществени промени в органите и костите, то възстановяването е доста бързо.
Диагноза е спленомегалия не е толкова опасно. Съществуват стотици случаи, при които силно увеличен далак възстановява напълно нормалния си размер, след провеждането на комбинирана терапия. Съществуващите диагностични методи позволяват бързо да се определи истинската причина за спленомегалия и да се започне подходящо лечение в пълен капацитет.

Таласемия.

Друго специфично заболяване, причинено от неправилна функция на далака, е таласемия. Зад негова генна обусловеност стои състояние на хемоглобинов дефицит. Наследявайки мутирали гени, организмът е неспособен да синтезира хемоглобин в нормални количества. Възможно е генната мутация да се придаде на детето или само от единия родител, или от двамата.

Важният хемоглобин се синтезира в присъствието на две двойки специфични протеинови молекули, които са известни като алфа и бета глобини. Спрямо липсата им се отличават две негови разновидности – алфа и бета таласемия.

Класификацията на заболяването се определя и по още един показател – наследяване на генно мутирали клетки от единия родител или от двамата. ДНК-то на клетките, когато са наследени мутирали гени само от единия родител, изглежда по този начин – Рр и тук става въпрос за таласемия минор. За това състояние е характерно намаляване на способността за хемоглобинов синтез. Но въпреки това организмът успява да запази нормалната си функционалност.

При втория вид таласемия – таласемия майор и двата ДНК гена са мутирали. Този дефект поражда сериозни дефицити и тежки състояния, които могат да бъдат опасни.

Заболяването е най-разпространено на териториите, където рискът от малария е повишен – Средиземноморието и Азия. Друг предразполагащ фактор са ниските хемоглобинови и еритроцитни стойности. Това е причината коментираното кръвно заболяване често да се бърка с анемия. По-лесно се диагностицира втория му вид, тъй като при него наследствените клетки и от двамата родители са мутирали.

Най-тежката форма на заболяването е известна като болестта на Кулей. Тя се проявява още през първата година на детето, когато са възможни сериозни отклонения в растежа и развитието – забавяне в растежа, черепни измения, увеличени далак и черен дроб.

Други болести на далака: Рак на далака.

Трудностите при диагностициране на рак на далака са обусловени от скритата симптоматика на заболяването в начални етап от неговото развитие. С напредването на туморното развитие се проявява следната симптоматика – анемия, прогресивна слабост, субфебрилитет. Те са типични за почти всички видове рак, но и за други заболявания, така че мнението на специалист е решаващо.

Симптоматика засилва интензитета си при прогресиране на заболяването. Възможните оплаквания са асцит, кахексия, хеморагичен плеврален излив.

Тъй като туморните образувания на далака се срещат рядко, често лекарите допускат грешки при диагностициране спленомегалия. Клиничната картина при различни заболявания на далака е почти еднаква. За правилната диагноза решаващо е хистологичното изследване.
Както повечето тумори, рак на далака се третира хирургично. За разлика от черния дроб например, далакът е неспособен да се регенерира след частично отстраняване.

Най-честите злокачествени образувания на далака са саркома, лимфосарком, aнтисаркома и фибросарком.

Ниският процент заболеваемост се дължи на способността на далака да произвежда вещества, разрушаващи злокачествените клетки. Сред факторите и причините за първичен рак на далака са коремна травма, хронични възпалителни процеси в далака и доброкачествени тумори на този орган. Съществува и вторични рак на далака, възможните причините за който са метастази на злокачествени тумори на други органи.

С напредналото развитие на рак на далака са възможни симптоми като дискомфорт и болка вляво под ребрата (лявата хипохондрия). Но дори и този факт не винаги поражда съмнение за раковото заболяване и по-скоро се диагностицира като тумор на панкреаса

И за този вид рак важат следните симптоми: обща слабост, умора, безпричинна раздразнителност, загуба на интерес към работата, анемия, безсъние, ниска температура. Всички тези симптоми се увеличават интезитета си с времето. В по-късните етапи на рак, и по-специално в разпад на тумора се развива интоксикация. Пациентът бързо губи тегло, дори до степен на крайно изтощение, развива хеморагичен плеврит, воднянка на корема (асцит). По-нататъшно увеличаване на далака се изразява в увеличение на размера му, образуването на бучки, които са болезнени. На този етап, туморът е възможно да причини метастази в други органи. Когато са на лице подобни симптоми и съмнения за рак на далака отлгането на необходимите изследвания не е препоръчително.

Ако се диагностицира късно, дори и след операцията в повечето случаи прогнозите са неблагоприятни. Премахване на органа в ранните етапи на болестта е по-ефективно.

Разкъсан далак.

Най-често причината за разкъсан далак е травма, засягаща горната коремна част или лявата долна част под гърдите. Произходът на травмите е различен – катастрофа, спортни дейности, удар. Разкъсването се проявява веднага или след седмици.

Увеличението на далака също е сред възможните фактори за разкъсване. Инфекции, чернодробни и кръвни заболявания стават най-честата причина за това.

Освен болката в коремната област, за разкъсания далак е характерно и редуциране на налягането, в резултат от вътрешен кръвоизлив. Възможна е замаяност и дори припадък. Разкъсването на далака не изключва кръвоизлив в стомаха като последствие от това. Обусловен от засиления кръвоприток към коремната кухина.

Разкъсването на едноименния орган е възможно да доведе до тяхното свръхпроизводство на червени кръвни клетки. Изходът от тази ситуация е фатален.

Киста на далака.

Киста на далака е заболяване с вроден характер, което се среща често. Понякога кистите са няколко, а не само една. Делят се на два вида празитни и непаразитни. Към втората група спадат и три големи подгрупи, в които туморите се делят на истински, лъжливи и кистични.

Истинските киста са вродени и е възможно да бъдат една или няколко на брой. Тяхна специфична особеност е способността им да взаимодействат с кистите на други органи. Сърцевината на образуванието е изпълнена с прозрачна течност, а повърхността им се състои от ендотел. На големина са от няколко милиметра до сантиметра в диаметър. На брой тези кисти са няколко или една.

При лъжливите кисти структурата е друга – вътрешността им се състои от епителна тъкан, изпълнени са със субстанция, подобна на съсирек. Разделени са от останалите тъкани посредством съединителна тъкан. Увеличават размерите си с течение на времето, като е възможно размерите им да станат внушителни. Лимфатичните кисти, които е възможно да обхванат целия далак, също са част от тази подгрупа.

Лимфангиом и хемангиом са другите два вида туморни образувания на далака, причисляващи се към кистичните тумори. Първият вид се образува от разширени лимфи на слезката. В процеса на тяхното образуване не се наблюдават специфични симптоми. Изпълнени са с безцветна течност в нищожно количество.

Енхикоковата киста е част от паразитните кисти. Тя представлява мехур, изпълнен с течност. От нея се хранят ларвите на кучешка тения. Инфекцията се предава на пациента при контакт с куче, носител на инфекцията или заразени плодове и зеленчуци.

От храносмилателната система яйцата на тенията се придвижват бързо към далака. Първоначално кистата е с незначителни размери, но при липса на лечение, расте прогресивно. При напредване на заболяването е възможно да придобие размерите на малка диня.

Освен вродени заболявания, фактор за отключване киста на далака са и продължителната употреба на тютюневи и алкохолни продукти, ежедневен стрес, спад в имунитета, фамилна анамнеза, влошено качество на живот.

При наличието на малки кисти пациентът не усеща нищо, което би доказало тяхното съществуване. При големи образувания се появяват оплаквания, зад които се крие киста на далака. При лек натиск и опипване се усеща болка вляво под ребрата. Усещането за подутина в тази част, също е сред възможните болкови усещания.

За диагностициране на заболяването се използва метода на палпация, томография, агиография и разбира се физикален преглед.

Оперативното отстраняване на кистата е методът, който най-често се използва за тяхното лечение. От значение за бързото възстановяване е болният да приема допълнително не само предписаните му медикаменти и добавки. Всичко това е комплекс насърчаватвъзстановителния процес след оперативната намеса.

Източници:
1.https://www.webmd.com/digestive-disorders/picture-of-the-spleen
2.https://www.ayzdorov.ru/lechenie_selezenka_nar.php
3. https://www.ravnoepravo.ru/pacientam/vse-o-rake/rak-selezenki/
4.www.lekar.bg/2015/12/09/таласемия/

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Болки в далака – спрете ги сами! Къде се намира? Рецепти и лечение на увеличен далак
4.3 (86.67%) 6 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!