Топ рецепти с див чесън (левурда) – лечебни и кулинарни + Всичко за това природно чудо

Ползи и вреди от див чесън. Рецепти за ракия, сок и за готвене (салата, супа и др). Видове левурда + самардала, при високо кръвно, атеросклероза, туберкулоза и пр.

Съдържание на статията: Ползи от див чесън; Вреди; Див чесън в ракия; Сок от луковици; Рецепти за готвене; Салати; Супи; С лапад; С ориз; На капсули; Откъде? Капсули; Отглеждане; Видове и самардала.

Полезни и лечебни свойства на див чесън, левурда, Allium ursinum, мечи лук, див лук.

За настъпването на пролетта ни известява не само срамежливото кокиче, но и билката див чесън, известна повече като цвете заради красивите си цветове. Въпреки безспорните лечебни и вкусови качества на левурда, както още е известен дивият чесън, често го подминаваме. Зад красотата на билката-цвете, приличаща на момина сълза, се крият и куп лечебни свойства. Настоящият изчерпателен материал ще посветим на този позабравен природен лек, в чийто превъзходен аромат и вкусови качества ще се влюбите, след като го опитате.

Освен с латинското наименование Allium ursinum в билкарските книги ще срещнете дивия чесън още като мечи лук, див лук или сибирски лук. Древните билкари го наричат мечи заради поверието, че след дългия зимен сън мечките пречистват храносмилателната и лимфната си система благодарение на лековития див чесън. Освен пречистващи свойства, лекът притежава и противовъзпалителни качества, които обуславят приложението му в мехлеми за бавно зарастващи кожни наранявания.

Известните свойствата на коментираното растение са противовъзпалително, жлъчегонно, глистогонно, диуретично, антихолестично, антиасматично, антихолеретично, тонизиращо и съдоразширяващо. Билката, известна още и като подправка действа като спазмолитик.

При остри стомашни разстройства с хроничен характер, протичащи с газове и колики, левурдата е незаменима. Като цяло за лечебните свойства на коментираната подправка може да се каже, че те са сходни с тези на обикновения чесън. Както той, така и дивият чесън насърчава стомашна секреция, като по този начин насърчава отделянето на храносмилателни ензими и съответно на апетита.

На отхрачващите свойства на ароматната подправката, се дължи приложението й при задържане на стар и жилав секрет в бронхите и дробовете.

Увредените сърдечни артерии също подобряват значително състоянието си благодарение на кардиотоничните свойства на лековитата левурда. Мечият лук смекчава остротата на симптоматиката при атеросклероза.

Недостатъчно ценени са и тонизиращите и пречистващите свойства, които оказва върху нечистата кожа с възпаления и други недостатъци. Неслучайно известният швейцарски лечител пастор Кюнцлер го възхвалява като най-ценното растение на Земята. Той казва, че за всеки човек със стомашни проблеми дивият чесън е същинско съкровище. Недооценени са и качествата му да лекува болните стави.

Какво лекува?

Мечият лук лекува куп болежки – от циреи и възпаления по лицето до атеросклероза и дори стопира развиващият се рак. Подправката-цвете въздейства стимулиращо на имунната система. Чрез изхвърляне на токсините и отровите се оптимизират функциите на всички системи. При бронхопневмония и дразнеща кашлица лековитото растение също е удачен вариант. При бронхиални състояния, ангини, възпаления на ушите, левурдата е мощен лек. Ефективна и дори при птичи грип и най-тежките форми на кашлица, които не се повлияват дори от най-силните медикаменти. Препоръчва се и при остри ревматични състояния.

Коремен тиф, дизентерия, сърдечни аритмии, хипертония и висок холестерол са другите неприятни заболявания, повлияващи се благоприятно от растението. Кожни проблеми като лишеи, пъпки и възпаления също се лекуват с успех с използването на билката. Може да я прилагате и директно върху кожните участъци като накапете няколко капки сок от свежите й листа.

Богатият витаминен състав ( елементите от 1 до 3, 6 и 9 от В група, А и РР) в съчетание с аминокиселини и важни минерали правят билка безценна с превенцията и битката с авитаминоза. В миналото е била препоръчвана дори от лекарите в битката със страшни заболявания като холера и чума.

При хипер и хипо функции на щитовидната жлеза левурдата действа нормализиращо върху хормоналната секреция.

Хипертониците също трябва да се доверят на това растението заради съединенията със сяра, от които изобилства то.

Депресивни състояния, свързвани със смущения в съня, също се повлияват благоприятно от аминокиселините в дивия чесън.

За бременни.

левурда, див чесън, 02

Див чесън – билката, която цери куп болежки

Въпросът дали бременните трябва да включат левурда в менюто си е спорен. Подправката изобилства от ценната за жените в това състояние фолиева киселина, както и други вещества с положителен ефект върху здравето. Но от друга страна се счита за вредна и дори опасна за бременни, поради риска да предизвика аборт.

Против рак. 

Особено силно въздействие има този лек против рак. Тук лечебните му качества се изразяват в неговата способност да стопира процесите на делене и размножаване на ракови клетки. Ефикасно е въздействието на подправката, приемана по следния начин – винена чашка течност от луковиците. Дозите за един ден са общо три и всяка от тях е добре да бъде погълната между петнадесет и двадесет минути преди да се нахраните.

Тази терапия трябва да продължи най-малко три месеца. Резултатите от нея при атеросклероза, депресивни състояния, аритмия и хипертония са повече от добри. Целебната течност с левурда против рак пригответе по следния начин – пълна чашка  за кафе от счуканите луковици настоявайте час във вода. Количеството течност, което е необходимо за лекарството, е 400 милилитра, като не е необходимо тя да бъде вряла.

Против рак положително въздействие оказва и готовата тинктура от билката, от която е необходимо преди хранене да разтворите около десет-двадесет капки в малко количество вода.

Противопоказания и опасности.

салата див чесън, левурда

Салата с див чесън – не само вкусна, но и много полезна

Въпреки положителното въздействие на левурда върху дейността на тракта съществуват противопоказания за употребата й при специфични състояния на тракта. Забранява се употребата й при пациенти с обострени гастрити и възпалителни процеси в тракта. При холецистити, язвени заболявания на стомаха и дванадесетопръстника, както и при хепатит също има противопоказания за употребата на лека. Приемането на див чесън е непрепоръчително при ниско кръвно заради понижаващия ефект, който оказва върху налягането в артериите.

Опасностите от употребата на левурда са свързани с повишаване на стомашната секреция и киселинност и усложняване на състоянието при гореизброените заболявания. Високото съдържание на витамин А не повлиява добре на пациентите с чернодробни проблеми, тъй като натоварва допълнително черния дроб.

Ако сте решили сами да си подправката, опасността да я объркате с момина сълза също не е за подценяване. Второто растение е силно отровно.

При язва и гастрит.

При язвени заболявания и гастрит съществува противопоказание на приема на лечебната подправка. При язва може да приемате единствено кълнове от див чесън, който се по-лесно усвоими за храносмилателната система. Те са по-богати на храносмилателни ензими от листата на билката. Покълналите семена успокояват при язвени заболявания.

Сок от луковици на див чесън (левурда) при чревни инфекции.

При чревни инфекции прекрасен вариант е природното лекарство, приготвено от луковиците на див чесън. Между пет и десет грама сок от пресните луковици е необходимо да пиете ежедневно. С тях, но в изсушен вид, е възможно да приготвите и запарка, като приеманото количество от нея е по-голямо. Необходимо е да поглъщате трикратно преди храна по малка чашка от домашното лекарство. За да го направите изкиснете за час лъжичка от луковиците във вряща вода (триста милилитра).

Див чесън в ракия (Лечебна ракия).

Лечебна ракия от див чесън се приготвя по различни варианти – само с луковици, само с листа или с двете суровини в комбинация. Технологията за приготвяне на див чесън в ракия е една и съща, независимо от това коя част от растението ще вложите. Едно шише напълнете до гърлото с избраната суровина, без да го тъпчете. За допълване използвайте домашна ракия. Най-добре е тя да бъде житна между 38 и 40 процента. Възможно е да я заместите с друг вид ракия.

За две седмици я оставете да престои на място, което е топло (или на директна слънчева светлина, или в близост до радиатор). След този период започнете да пиете по четири пъти дневно от тази лечебна ракия. Количество за една доза, което е необходимо да разтворите в малко вода, е между десет и петнадесет капки.

Според някои лечители е достатъчно от приготвеното лекарство да приемате по 10-15 капки ежедневно, само в един прием. За лечебната ракия се твърди, че повлиява благоприятно общото здравословно състояние при атеросклероза и проблеми с паметта.

За памет, против атеросклероза и високо кръвно. 

При същите оплаквания (проблеми с паметта и атеросклероза), както и при високо кръвно, освен на ракия с див чесън, може да се доверите и на лечебната мощ на вино от билката. То се приготвя като варите за кратко в четвърт литър бяло вино шепа свежи листа от подправката. Приготвеният лек трябва да приемете за деня, отпивайки от него малки глътки през неопределен интервал от време.

За прочистване на артериите и кръвта помагат по десет-петнадесет капки тинктура от билката. Приготвяне то й не е никак трудно – част свежи счукани листа залейте с двойно по-голямо количество водка и оставете на слънчево място за две седмици.

За стомах и чревни проблеми с мляко.

При болен стомах и чревни проблеми пригответе си ефективно лекарство, смесвайки няколко лъжици накълцани листа с чаша топло прясно мляко. Оставете сместа да се изкисне няколко часа, след което отпивайте периодично малки глътки от нея.

За пречистване на кръвта.

За пречистване на кръвта най-добре действа билката в свеж вид. Сокът от луковиците й в количество от десет-петнадесет грама пречиства кръвта. Не по-малко мощен чистач на лимфата са свежите листа от левурда. Лечебната ракия и вино са не по-малко ефективни.

Рецепта за див чесън с кисело мляко. 

Вкусен вариант за приготвянето на салата с див чесън е комбинацията на подправката с кисело мляко. Използвайте четири връзки от ароматната подправка, която трябва да почистите и наситните. Към нея добавете половин глава червен лук (също наситнен).

Три малки краставици и един не много голям домат също добавете към салата. Две яйца, варени за осем минутки и нарязани на кубчета, също се прибавят. Начупете една багета и залейте с дресинг, приготвен от смесването на няколко стръкчета копър и по четири-пет лъжици кисело мляко и зехтин.

При туберкулоза и водянка.

При други две оплаквания, характерни за възрастните хора – туберкулоза и водянка също се препоръчва вино от левурда. Пригответе и приемайте по гореуказания начин. То помага изключително много и при задух и задържане на стар белодробен и гърлен секрет.

Рецепти за няколко вида салата с див чесън: С див чесън и яйца.

Салатата с левурда е същинска витаминозна бомба, а направара й детска игра. За приготвянето й се нуждаете само четвърт час, както и: пресен див чесън (2 връзки); 4 броя яйца, по три лъжици нискомаслени майонеза и сметана и малко готварска сол. Старателно нарязаните яйцата и стръковете левурда поставете в чиния. Към тях добавете дресинг от майонеза+сметана.

С див чесън и зеленчуци.

див чесън левурда

Див чесън, известен още като левурда, цъфти с красиви бели цветове

Друга подходяща комбинация за салата включва: див чесън (една връзка); репички със средна големина – 6 бр; краставици среден размер – два броя; домати – 2 бр; лук – 1 бр; сол и сметана с не много висока масленост. Ние обработваме продукти. Лука нарежете на тънки полукръгове, а зеленчуците на кубчета. Дивият чесън оформете на тънки ивички, всичко разбъркайте добре в купа, след като добавите малко сол. Със заквасената сметана залейте зеленчуковия микс.

Пикантно мезе.

Още една великолепна салата с див чесън е подходяща за Вашата трапеза, особено за празничната. Тази пикантна салата е перфектното допълнение към алкохолни напитки. Вариантът, който предлагаме включва следния набор от съставки: пресен див чесън – 2 връзки; пет чери доматчета; мариновани миди ( 50 грама); половин червена пиперка, малко сладък червен пипер (може и лют); пресен копър – няколко снопчета; сусамени зрънца – една лъжичка; готварска сол – използва на вкус. Зеленчуците нарежете на ивички или кубчета, подправките – също. Смесете всичко това в купа. Прибавете мидите без марината, малко сол, зехтин и накрая поръсете със сусамените зрънца.

Засищащо мезе.

За да приготвите засищащо мезе е необходимо да се снабдите див чесън – едно снопче; репички – не много големи три на брой; две средни краставици; ароматно шунка – 60 г; глава червен лук; три големи яйца; голям морков; два броя средни картофи, сол и майонеза. Яйцата, картофите и морковите трябва да сварите предварително. Седем минути са достатъчни за варенето на яйцата, на картофи – 20, а на морковите – половин час.

След охлаждането на сваренте продукти е препоръчително да г нарежете на кубчета. Миксирайте ги с останалите продукти, нарязани по подходящ начин.

Див чесън с ориз.

За следващото вкусно ястие с див чесън, което Ви предлагаме, са необходими следните съставки:

 • 400 грама див чесън
 • 80 грама ориз
 • 1 литър вода за обработката на ориза
 • 3 яйца
 • 20 грама мазнина
 • черен пипер
 • малко сол

В ястието се влагат твърдо сварени яйца. Свареният ориз се смесва с тях (нарязани на кубчета) и дивия чесън. Към всичко това добавете маслото, подправките, малко вода и задушавайте до пълно омекване.

Баница с левурда.

Любителите на левурда, които все още не са опитали баница с нея, пролетта е моментът да го направите. Вкусната баница с див чесън ще Ви заплени с вкуса си. Ето и необходимите съставки за нейното приготвяне:

 • пакет кори (готови, може да ги разточите сами) или 700 грама бутер тесто
 • левурда – 400 грама
 • краве сирене или рикота – 450 грама
 • яйца – 2-3 броя (трябва да бъдат на стайна температура)
 • един жълтък – нужен е за намазването на баницата
 • щипчица сол
 • мъничко зехтин

Дивият чесън трябва да задушите предварително в малко вода. След като се охлади го прибавете към разбитите с натрошеното сирене яйца и солта. Намажете дъното на съда, в който ще подредите корите, с малко зехтин и разпределете равномерно сместа върху тях. В случай, че не изразходите цялата смес, спокойно може да се я изсипете върху последната кора. В противен случай е добре да я намажете с разбит жълтък.

Ако предпочитате на приготвите вкусната баница с див чесън, използвайте бутер тесто, изрежете кръг от него с диаметър, по-голям от този на тавата. Изсипете цялата смес върху кората, а отговоре направете решетка от лентичките от бутер тестото. И в двата случая печенето се осъществява в предварително нагорещена фурна. Препоръчваната температура е 220 градуса. Процесът продължава до готовност.

Още няколко рецепти за салати с див чесън и яйца.

Идеалният акомпанимент към майонезния или сметановия дресинг е вкусната салата от див чесън с яйца.

Единият вариант е да я смесим с краставица: Към връзка почистен, измит и нарязан див чесън прибавете три сварени яйца и краставица (нарязана на ивички или кубчета). Следва добавяне на сол, черен пипер и дресинг (майонеза, заквасена сметана+малко зехтин) и старателно разбъркване.

С пикантната билка с чеснов вкус може да приготвите невероятно вкусна плънка за сандвич. Смачкайте с нож скилидка чесън и към кашичката прибавете щипка сол. Намачкате с вилицата един сварен картоф, докато стане на пюре. Нарежете на кубчета едно яйце, няколко стръка див чесън (на лентички) и няколко кисели краставички.

Овкусете микса със сол, черен пипер. Залейте с малко растително масло и лимонов сок. Вурху пречена на тостера филийка поставете няколко тънки ивици сирене и шунка. Поставете отгоре част от приготвения микс. Покрийте с втората филия хляб. Приготвената салата от див чесън е превъзходна гарнитура към месни и рибни ястия.

Ето още един вкусен вариант за салатен микс от левурда с яйца – маринован див чесън (половин бурканче), нарязан на диагонал; обезкостени черни маслини, срязани през средата (бройката определете сами), половин буркан бобена консерва; 100 грама сирене (нарязано на кубчета); две сварени яйца.

За соса смесете сметана (двеста грама), краставица ( средно голяма, нарязана на малки кубчета), няколко стръкчета копър, чесън и сок от половин лимон. В дълбок съд за салата разбъркайте добре изброените съставки. Поръсете със соса, солта и черния пипер.
От свежия див чесън е възможно да приготвите и засищаща пролетна салата с пиле. За пазещите диета ястието е превъзходен вариант за обедно или вечерно хранене, тъй като изобилства от ценни протеини и е с високо фибрено, витаминно и минерално съдържание. Калоричността на салата не е прекалено висока, разбира се, при условие, че не я съчетавате с въглехидратни храни. Без притеснения може да консумирате от нея по всяко време на деня.

Двеста и петдесет грама сварени пилешки гърди (двеста и петдесет грама) нарежете на кубчета. Към тях добавете две големи пресни краставици (на кръгчета), две яйца, нарязани снопче див чесън и няколко стръка зелен лук. Прибавете маруля, айсберг или китайско зеле, сол и черен пипер и друга сезонна салата със заквасена сметана (можете да я замените с кисело мляко).
Питателната салата от див чесън с месо се отличава с ярък вкус и изглежда превъзходно на празничната трапеза. Пригответе я както следва: 150 грама пресен чесън накиснете във вряща вода за няколко минути и след това го нарежете; 100 грама свинско месо нарежете на кубчета, прибавете сол, черен пипер и запържете в тиган до придобиване на златисто кафеникав цвят. Добавете един сладък пипер и две пресни краставици, нарязани на тънки ивици.

Миксирайте добре изброените съставки и подправете с нискомаслено кисело мляко и сос горчица. Декорирайте с три сварени яйца, нарязани на четвъртинки.

Витаминозна салата с див чесън и репички ще придаде допълнително обаяние на трапезата Ви заради съчетанието от ярки цветове и превъзходен аромат на вложените в нея зеленчуци. Ако не разполагате с всички съставки, възможно е да ги замени, ръководейки се от собствения си вкус.

За да се подготви тази ароматна салата, направете следното: Вземете връзка див чесън, измийте го и нарежете. Две пресни краставици нарежете на ивички, а 150 грама пресни репички – на ивички. Три варени яйца нарежете на малки парченца. Съдържанието на бурканче царевица (без течността) добавете към микса. Пригответе сос от сметана с ниско мазнинно съдържание, смесвайки я със сол и черен пипер. Залейте с него салатата и по желание я декорирайте с половинки пъдпъдъчи яйца.

 Мариноване и консервиране.

Ако желаете целогодишно да се наслаждавате на уханието на пролетния див чесън, замразете го във фризера или го мариновайте. Предлагаме Ви рецепта за мигновено мариноване на левурда. Консервирана по този начин, билката е прекрасно допълнение към всяко месно ястие, особено към кебап.

За да я мариновате са необходими: 2 листа от билката; малко растително масло; настъргана кора и лимонов сок от 1/2 плод; 2 супени лъжици горчица лъжица; чаена лъжичка мед и малко сол. Дивият чесън намачкайте и поръсете със сол. В друга купа подгответе отделен дресинг от лимонов сок и кора от лимон, мед, горчица и зехтин. Добави към билката и разбъркайте добре. Приготвената марина придава неверятен вкус на месото, приготвено на барбекю. Просто го мариновайте в нея, преди да го изпечете.

Друг вариант за мариноване на див чесън – 60 листа със стъблата измийте добре и киснете два часа в студена вода, за да се премахне горчивината от тях. През това време пригответе маринатата: в литър вряща вода сложете супена лъжица сол и захар. Доведете до кипене и добавете 150 мл 6%-ов оцет. В контейнерчета с капаци наредете по десет-петнадесет листа и ги залейте с маринатата (тя трябва да бъде със стайна температура). Тя трябва да покрие напълно стъблата им. Затворените с капак контейнери съхранявайте 5-7 дни в хладилник. След този период, маринованият див чесън е готов за употреба.

Предлагаме Ви още една рецепта за мариноване по метода на пастьоризация. За нея са необходими 700 гр див лук; вода – 1 литър; захар – 6 супени лъжици; сол – 4 супени лъжици; 6%-ов оцет – 250 мл; дафинов лист; бахар; 2 скилидки чесън големи. Измитите подправки поставете в буркани. За марината разтворете във водата захарта и солта и сварете получената течност. Добавете оцета към и оставете да заври отново. Допълнете с маринатата бурканите с дивия чесън, запечатайте ги и пастьоризирайте (еднолитровите буркани – 10 мин, двулитровите – 15 мин, трилитровите – 25 мин).
След като приключите с пастьоризацията, обърнете бурканите с дъното нагоре. Покрийте ги с одеяло, докато изстинат.

С маринованата левурда може да приготвите и вкусна салата, изобилстваща от витамини. Смесете по 150 г консервирани грах и див чесън с две краставици (на малки парченца) и заквасена сметана (200 мл).

С левурда може да приготвите и вкусна туршия. За марината е необходимо в литър вода да разтворите 50 грама сол. Листата от дивия чесън е най-добре да осолите предварително. За по-добър аромат добавите малко копър, хрян, дафинов лист, черен пипер и кориандър.

Предварително осолените листа разпределете в стерилизирани буркани и към тях прибавете подправките. Залейте листата с марината и затворете бурканите. Оставете ги да престоят няколко дни на хладно, като премахвате пяната, образувана на повърхността. След седмица и половина, когато приключват ферментационните процеси е необходимо да запечатате бурканите.

Ето още една проста рецепта за див чесън с оцет за зимата. Пригответе оцетен солен разтвор от 200 грама оцет, лъжица сол, двойно повече захар и чаша вода, евентуално добавете и черен пипер. Щипчица канела или няколко зрънца карамфил се прибавят по желание. Предварително изкиснати във вода листове див чесън поставете в стерилизирани буркани. Залейте ги с горещата саламура и добавете подправките. Бурканите поставете с дъното нагоре и ги съхранявайте ги по този начин за 1-2 дни, след което може да обърнете бурканите.

Друга рецепта за консервиране на див чесън – измийте килограм зелени листа и ги оставете да се оцедят от водата. Към два литра вода добавете сол (по 3 супени лъжици на литър) и оцетна киселина в същите пропорции. Бланширайте дивия чесън в кипящата саламура за десет минути. След това ги преместете в буркани и залейте с маринатата. За ден съхранявайте бурканите с капачката надолу, под одеало.

Див чесън може да мариновате и по този начин – нарязаните листа поставете в чисти буркани, добавете дафинов лист и залейте с марината. За приготвянето й са необходими литър вода, 60 грама сол, 70 грама захар и 100 мл оцет. Бурканите стерилизирайте за половин час.

Див чесън е възможно да консервирате и поръсвайки попарените свежи листа с морска сол. Редувайте ред листа, ред сол до напълването на съда, в който ще съхранявате консервата. За килограм левурда се изразходват около 600-700 грама сол. Този метод гарантира съхраняване на полезните компоненти на подправката, дори и ако я съхранявате дългосрочно.

Левурда може да консервирате и в доматен сос. Измитите и попарени листата див чесън (2 кг) поставете в буркани и заливайте със солен разтвор. За нея са необходими – преварена вода (800 грама), 200 грама доматено пюре, черен пипер, дафинов лист (2 бр.), сол (4 супени лъжици), захар (2 супени лъжици). Запечатаните буркани трябва да стерилизирате 20 минути.

Супи: Крем супа с див чесън.

В супата с див чесън ще се влюбите веднъж, опитвайки я. Деликатният й вкус и аромат се допълва идеално със сметана. За да я приготвите няма нужда да се суетите с часове в кухнята. Нуждаете се само от половин час. Калориите на сто грама от витаминозната супа са едва 57. От количеството продукти, вложени в направата на вкусната супа с див чесън, излизат точно четири порции. Ето и пропорциите от тях:

 • Картофи – 600 г
 • Лук – 60 г
 • Див чесън – двеста грама
 • Сметана – сто грама
 • Бульон (зеленчуков, може и пилешки) – 1 литър
 • Растително масло – достатъчни са само две лъжици
 • Сол и черен пипер – в количества според вкусовите предпочитания

На умерен огън варете нарязаните картофи и лука във водата с мазнината. Прибавете бульона, когато започнат да придобиват прозрачен цвят. За петнадесет минути ги сварете на максимална степен. Декорирайте супата с дивия чесън.
Веднага след това изсипете останалата сметана и отново върнете на огъня за няколко минутки. Подправете със солта и пипера и добавете останалата сметана.

Зеленчукова супа с картофи и левурда.

Продуктите за още една вкусна зеленчукова супа с левурда включват:

 • Картофи – два броя
 • Целина – един корен
 • Лук – две глави
 • Левурда – около 150 грама
 • Бульон (зеленчуков) – 800 мл са достатъчни
 • Висококачествен зехтин – количеството от две лъжици
 • Черен пипер – според предпочитанията
 • Малко сол

Лукът нарежете на пръстени. Останалите зеленчуци наситнете на кубчета. В нагрятата мазнина запържете лука до придобиване на златист оттенък. Изсипете картофите и целината, след което супата трябва да покъкри за четвърт час. След лекото омекване на зеленчуците се добавя вкусният зеленчуков бульон.
След неговото добавяне котлонът се усилва и след завиране температурата се редуцира до средно ниво.
Измитият див чесън, нарязан на тънки ивички, се добавя към приготвяната супа. След добавка на солта и черния пипер ястието се кипва отново и се премахва от огъня.

Супа от див чесън и лапад.

Супата от лапад със или без зърнени култури придобива прелестен вкус с добавянето на няколко стръка див чесън. Съставките за приготвянето й са следните:

 • картофи – пет на брой
 • морков
 • лук – по един брой
 • див чесън 200 грама
 • лапад от една консерва от 0,5гр
 • сметана 30% мазнинно съдържание 350гр
 • сол вкус
 • черен пипер вкус

Наситнените кореноплоди се задушават в мазнината, след което следва прибавяне на картофите. Ако може да прибавите и около 800 мл готов бульон. След омекването им се добавя съдържанието на една консерва лапад, задължително без течността в нея. Следва прибавяне на почистения див чесън. Най-добре е да премахнете ястието от котлона преди да изсипете сметаната и отново да го върнете за малко там.

Див чесън на капсули.

Полезните вещества от състава на невероятния див чесън е възможно да си набавите не само, консумирайки го. Вариант за набавяне на изобилието от полезни компоненти са предлаганите капсули див чесън.

Добавката се препоръчва като средство за контрол на холестеролните нива и поддържане на артериалната циркулация. Дозата от активните компоненти в добавката, която е необходимо да погълнете за ден, е 1380мг. Стриктно спазвайте препоръките, указани от производителя и се постарайте да не превишавате препоръчваното количество.

Един от вариантите на капсули див чесън са тези на MGD, които са сертфицирани като био. Тях е възможно да закупите от био маркет “Балев”  или от онлайн магазина. Цената за 90 броя от тях (по 230 мг) е малко повече от 15 лв.

Капсулите на Буров се предлагат на още по-достъпна цена. Опаковка от 60 броя от тях ( по 300 мг) струва малко над седем лева. В листовката производителят отбелязва, че употребата на добавката е уместна в случаите не само на високо кръвно и холестерол, но и пи дихателни проблеми и гнойни сливични възпаления, както и гнойни заболявания на белите дробове и кожни възпаления.

Продуктът на Sanct Bernhard, превърнал се в световен хит, може да закупите от lekuva.net. Уникалната добавка представлява комбинация от див чесън+селен. Заради добавката на ценния елемент този уникален препарат е препоръчван горещо при необходимостта от детокс на черния дроб, особено в случаите на попадане на тежки метали в тялото. Комбинацията се грижи не само за имунната и сърдечните системи. Тя е незаменима в превенцията срещу рак, особено рак на стомаха и гърдата.

Къде расте в България и кога се бере?

Удивителният див чесън предпочита влажни места, на сянка. Почвата, върху която се чувства превъзходно, е тази богата на хумус. Цели поляни от него може да откриете в близост до реките. Най-подходящ момент да си наберете див чесън е периодът от април да средата на май – преди да разцъфне. Твърди се, че подправката се разделя с голяма част от полезните си компоненти, като цветовете й разцъфнат.

На Витоша.

В буковите гори на Витоша също може да откриете невероятния див чесън. В широколистната гора на Черния кос изобилства от поляни с левурда. По екопътеките към Копитото също ще откриете полезното растение.

В Стара планина.

Мечият лук, както още се нарича левурдата, може да откриете и в буковите масиви на Стара планина. По уханието го ще усетите отдалече. Вкусната билка образува плътен килим в не много влажните букови гори.

Другаде. 

Невероятната левурда ще откриете във всяка широколистна гора у нас, която се намира на височина до 1200 метра над морското равнище.

Семена.

Семена левурда може да си набавите от магазините за сортови семена, за да засадите растението в градината си. От био магазините е възможно да се сдобиете и със семенца за кълнове. Семената за покълване ще откриете в zoya.bg, където шестграмово пакетче струва малко повече от 4 лева.

Нужни са две седмици за покълването на изобилстващите от полезни вещества семена. През първата седмица се появяват опашчиците на семенцата, а през втората окончателно приключва техният растеж. На височина достигат около пет сантиметра. Подготовката за покълване започва с накисването на семената левурда във вода, след което се изплакват и се разстилат внимателно върху повърхността на съд за покълване, като се следват стриктно инструкциите на производителя.

Докато се появят опашчиците на кълновете е необходимо ежедневно да ги плакнете под течаща вода от два до три пъти, като след манипулацията е задължително да ги изсушите старателно. Внимавайте да не остане вода то тях, защото е възможно загниване на кълновете и тяхното плесенясване.

Отглеждане.

Отглеждането на див чесън в градината не е трудно. Билката може да засадите чрез семена или луковица. Може и сами да си набавите семенцата. Най-удачният момент за това е месец юли, когато растението изсъхва напълно. Периодът за тяхното засаждането е от късните зимни до ранните пролетни месеци или от ранните пролетни до късните есенни дни. Набраните семенца губят способността си за покълване за период около година-две. Ако сте избрали зимните месеци за засаждане на растението, задължително го направете в полиетиленов тунел или парник (неотопляем).

Между седем и петнадесет сантиметра е разстоянието, на което се засаджат растенията. Дивият чесън обича слабокиселинни, както и неутрални и доеи силно алкални почви. Необходимо е почвата, върху която ще го отглеждате, да бъде добре дренирана. Може да бъде и глинеста.

Култивираната левурда може да расте като на сянка, така и на слънце и полусенчести места. Между две и шест години е периодът за отглеждане на растението. Мулчирането с кори от бор също се отразява изключително благоприятно на култивирания див чесън.

Отглеждане в саксия.

Непретенциозният див чесън може да засадите и в саксия на терасата. Поставете я в слънчевата част на балкона. Единственото изискване на дивия лук към почвата е добре оцедена, но и да не се допуска засушаване. Ако разполагате с луковица, най-добре е засадете пролетта. Първата година растението расте малко на височина. Появяват се едва няколко малки листчета. За да се развива добре растението е необходимо листата му да се подрязват редовно. Дивият чесън не е сред любимците на вредителите, но ароматът му е любим на котките.

Размножаване.

Размножаването на растението се осъществява чрез деленето луковиците и семенцата. В края на летния сезон, когато растението изсъхне напълно, е най-подходящият период за разделяне на луковиците.

Изкупуване.

Левурда се изкупува не само в свеж вид, но и в замразено състояние. Има интерес и към изкупуването на семена и луковици на растението.

Цена. 

Опаковка от 0,5 грама семенца струва 1,2 лв. Връзка свеж див чесън може да закупите за около 0.8 лв до лев.

Видове див чесън.

Освен коментираната левурда ( в някои източници се среща като леворда) съществуват още два вида див чесън. Единият от тях е известен като поленик или рокамбол. Другият е самардала, която през последните години добива популярност не само като ядливо, но и като декоративно растение, придаващо очарование на всяка градина. Тя има изключително красив цвят, приличащ на лале.

Разлика със самардала.

самардала

Самардала цъфти с красиви цветчета

Основната разлика между самардала и познатия ни див чесън е, че първият вид е изключително лют и с остър аромат. Силно дразни стомаха в свежо състояние. Консумацията на самардала в свеж вид е непрепоръчителна и затова се консумира единствено изсушена. Тя е съставка в познатата ни шарена сол.

Самардала се отличава от познатия ни див чесън и по цветовете, които приличат повече на лалета.

Има ли двойник?

Както повечето растения, така и дивият чесън има двойници. Те са два – момина сълза и мразовец. Как да сме спокойни, че няма да откъснем двойник на растението? Най-важно разгледайте листата му. Запомнете, че левурдата има само по едно листо на на всяко стъбло. При момината сълза листата са две. При другия двойник на див чесън – мразовец листото е само едно. То е много голямо и обгръща изцяло цветчето.

Най-сигурният начин да разпознаете растението е да разтъркате едно листо между пръстите си. Специфичният аромат на чесън отличава левурдата от двойниците й.

Източници

Топ рецепти с див чесън (левурда) – лечебни и кулинарни + Всичко за това природно чудо
4 (80%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Топ рецепти с див чесън (левурда) – лечебни и кулинарни + Всичко за това природно чудо

 1. Чудна билка, наистина подценявана. Надявам се да получи повече популярност и хората да започнат да си я отглеждат.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *