По-здрави и красиви с извара (Топ ползи и рецепти + изпитана диета)

Ползи и рецепти с извара. За лечение на болки в гърлото, остеопороза и гастрит. За отслабване, диетa и фитнес. Как се правят пълнени чушки, чийзкейк, салати и др.

Съдържание на статията: Компреси; Отслабване; Остеопороза; Подагра; Фитнес; Акне; Гастрит; Жлъчка; Рецепти.

Ползи.

Един от най-древните млечни продукти е познатата ни извара. Често в супермаркета подминаваме този млечно-кисел продукт, без дори да предполагаме, че той е незаменим по отношение на калция, витамините, аминокиселините и минералите, които са необходими на тялото ни. Любимият на нашите баби млечен продукт днес е по-предпочитан за използване от сладкари и хлебари, заради по-ниската му цена. Често се влага като заместител на сиренето. Изварата по-нищо не отстъпва дори на най-скъпото сирене.

Най-ценното й свойство е, че понижава нивото на холестерола в организма и. Бори се ефективно и срещу затлъстяването на черния дроб, което може да възникне в резултат на въздействието върху организма на опасни токсини или някои силни лекарства.

При лечението на пациенти наследствена мускулна дистрофия тя предоставя на организма им мощен заряд от високи дози анаболни стероиди. За да се предотвратят възможните токсични ефект на стероидите върху черния дроб, тези пациенти  е задължително да получават задължителен минимум от 300 грама извара на ден.

Към ползите на този ценен млечен продукт се включва и способността му да укрепва костите и да предпазва от атеросклероза. Подходяща е за всички диети. Към ползите от нейната комсумация се включват още и  няколко отлични способности: укрепва нервната система, възстановява хрущяла и костната тъкан.

Отсъствието на пурини обяснява способността й да възстановява нарушената обмяна на веществата. Ниската й киселинното обуславя регенериращия ефект, които оказва върху раздразнената стомашна лигавица.

В стомашно-чревните заболявания извара се използва за терапевтични цели, защото протрит, хомогенна сирене асимилирани много лесно. В такива случаи, изберете ниско съдържание на мазнини извара или диета, подходяща за извара консистенция, подобна на сметана, най-важното е, че киселинността е толкова ниска, колкото е възможно. Киселинността на обичайната сиренето също е висока при пациенти с язва или гастрит. Хората с такива заболявания е най-добре да изберете свежа извара.Вземете сирене може да бъде дори у дома. За 1.5L само варено мляко добавете половин литър кисело мляко. Получената смес се хвърли далеч по сито – изварата е готов. Безквасните извара може също да се смесва с заквасена сметана.

В народната медицина, също така констатира, че използването на извара. С негова помощ лечение на пневмония и бронхит.

Компрес с извара.

Лечебен метод, предпочитан от народната медицина, са компресите с извара. Ето как се правят при различните случаи.

При болки в гърлото, ларингит, пневмония, кашлица, ангина.

При остри възпаления на гърлото и/или бронхите, протичащи с кашлица, пневмония, ларингит, ангина или просто болки в гърлото, нашите баби препоръчват компрес с извара. За да го направите, затоплете двеста грама извара, която смесете с мед (супена лъжица). Получената кашичка разпределете равномерно върху парче плат, което трябва да прегънете и върху намазаното.

Компресът прикрепете към гърба, покривайки го с чиста хартия или дебел слой памук. Препоръчително е да го правите преди лягане и да го оставите през нощта, за да не смущава ежедневните Ви дейности. При пневмония кърпата с компрес от извара се прикрепва към гърдите. След отстраняването му сутринта, просто изплакнете мястото с топла вода и малко сапунка. След този компрес няма да Ви е нужен хидратиращ крем, тъй като той перфектно го замести.

болно гърло извара

При болно гърло, ангина и бронхит помага компрес с извара

Някои източници препоръчват компресът да се прикрепи към гърлото, което звучи по-логично при проблеми с дихателните пътища. При гнойна ангина изварата не бива да се затопля предварително. Все пак тя не трябва да бъде студена, а с нормална температура. Продължете да правите компресите, докато се изцелите напълно. Не е необходимо да ги държите повече от осем часа, тъй като времето на лечебно въздействие на невероятната извара, е точно осем часа.

При температура. 

При температура до 38 градуса вместо антипиретик, опитайте да я свалите с вълшебния компрес. Тук тя не трябва да се затопля. Добре е дори да бъде по-хладна от собствената Ви температура. Разстелете същото количество от нея върху тънък плат. Прегънете го така, че при поставянето на компреса изварата да не бъде в директен контакт с кожата и наложете върху челото. След като започнете да усещате, че компресът се е нагорещил прекалено, подменете го с нов.

При болки в ухото.

При отити и болки в ухото компресът с извара е незаменим. Около двеста грама обезсолнена затоплена извара разнесете на слой с дебелина от сантиметър върху парче мек плат или марля. Върху изварата поставете найлон и прикрепете с вълнен шал около врата.

Други лечители препоръчват директното прикрепване на компреса към ухото с помощта на ушанка или шапка. Ако го нанесете директно върху ухото, не е необходимо да приспивате с него. Минималното време за престой на компреса е 20 минути, най-много до два часа. Повече не е необходимо.

За щитовидна жлеза. 

При болна щитовидна жлеза и наличието на възли в нея, народните лечители препоръчват отново компреси с извара, които се прикрепват в областта на шията. Методът за приготвянето му е същият, като минималното време за престой е около 4 часа, но най-добре е да го задържите осем часа. Методът в комбинация с детокс се препоръчва от д-р Михайлов. Неговите пациентки споделят в интернет пространството, че благодарение на този метод са се избавили от проблема.

За бебе.

Компрес с извара е метод, който е приложим дори при малки бебета. Тук единствената трудност е свързана с прикрепването и задържането на компреса. Прави се по същия начин както при възрастни. Добре е да поставите под дрешката на бебето хавлия, която да попива отделяната от изварата течност  и няма да позволи дрешките му да се намокрят. Добре е да остане поне осем часа. Не оставяйте бебето без надзор през това време.

При подагра. 

Липсата  на пурини в изварата я прави една от най-добрите храни при подагра. Освен това тя повлиява благоприятно на ставите благодарение на високите калциеви нива. В период на обостряне на подаграта добре действа диетата за два-три дни, в която е включена безсолна извара, много свежи плодове и зеленчуци. Резултатите от този режим са алкализиране на урината и подобряване на общото състояние.

При остеопороза.

извара

Извара за здрави кости и зъби

За предпазване от остеопороза изварата играе главна роля. Продуктът изобилства от калций и е възможно най-доброто средство за запълване на неговите дефицити. Изварата е по-добър вариант дори от калциевите добавки, тъй като синтетичният калций не се усвоява напълно и според някои учени повече вреди, отколкото помага.

Коментираният млечен продукт благоприятства за изграждане на костната система. За това тя е важна не само за жените, които са пред менопауза, но и за подрастващите.

При бременност.

При бременност изварата е препоръчителна за консумация поради две причини. Освен, че набавя на бременната жена необходимия калций и протеини за изграждане на костната система на плода, тя допринася за редуциране на мъчителните киселини.

Това свое свойство изварата дължи на богатия си протеинов състав. Те спомагат за неутрализиране на киселинността на стомашните сокове. Протеините гарантират и по-голяма плътност на входа на стомаха към хранопровода. Именно тази част става уязвима през 9-те месеца. Под натиска на плода и влиянието на хормони, мускула затварящ входа на стомаха, се разхлабва.

Препоръка е всички бременни да консумират белтъчни храни в малки порции между основните хранения, за да редуцират мъчителните киселини.

За отслабване.

Изварата е изключително ценна в режимите за отслабване. Калцият в нея спомага за изгарянето на складираните мазнини. Това са установили учени от САЩ. С негова помощ натрупаните мазнини се трансформират в енергия и се изгарят бързо.

Осигуряването на 1200-1300 мг калций от естествен източник, какъвто е изварата, спомага за освобождаване от натрупаните мазнини, особено в областта на ханша – още една причина дамите да се влюбят в изварата.

Протеинът в този невероятно ценен продукт гарантира пълноценно освобождаване от мазнините и същевременно поддържане на мускулна маса. Друго проучване доказва, че съдържащата се в изварата конюгирана линоленова киселина е ценна не само за изгарянето на мазнините, но и за предпазване от рак и заболявания на сърцето, според “Пен Стейт”.

Диета.

Варианти за диета с извара ще откриете много. Възможно най-простият от тях включва консумацията на извара в комбинация с комбинацията с билков чай, кефир и плодове. Към режима може да се придържате от три до пет дни. Максимално допустимият период допуска удвояване на този период, но в никакъв случай не го превишавайте.

Ето и три варианта на възможно най-простата и лесна за изпълнение диета с извара:

Първият вариант е за тридневен режим, в който трябва да разпределите общо 400 грама извара за няколко хранения. Разрешени още за деня са литър и половина кефир и билков чай.

Вторият вариант включва половин килограм извара+два плода+зелен чай (литър и половина).

Третият вариант също включва половин килограм извара, като за деня се допуска и консумацията на две порции овесени ядки с кефир (най-добре в сутрешното и следобедното хранене). Изберете вариантът, който Ви допада най-много. Резултатът е един и същ – по килограм на ден.

НВД (нисковъглехидратна диета).

Напоследък модерна е така наречената нисковъглехидратна диета, която предполага минимум въглехидрати. Но за сметка на това се набляга на белтъчините и мазнините. От нея бързо се губят килограми. Но при продължителното й приложение се наблюдава привикване и забавяне на метаболитната активност. Изварата е перфектен избор за нисковъглехидратна диета. Сутрин преди закуска се препоръчва да се консумират по двеста грама плодове. Задължително е на обедното и вечерното хранене да присъстват зеленчукови салати.

Ето примерен тридневен вариант:

За закуска изпийте чаша чай, хапнете купичка извара с филийка ръжен хляб и задължително един грейпфрут. В обедното хранен включете зеленчукова салата, купичка извара и един грейпфрут. Може да се позволите и парченце пилешко филе на скара. За вечеря отново хапнете извара и зеленчукова салата и един кисел плод (грейпфрут или портокал).

Петдневен вариант на НВД с извара – Първото хранене за деня включва кафе или чай без захар и сто грама извара; обедно – салата с извара, варени яйца и домати; следобед – една ябълка и два цитруса, вечерно хранене – сто грама извара, съчетана с пресни зеленчуци.

С извара и ябълки.

Предлагаме Ви три разновидности на диета с извара и ябълки, всяка от които е с различна продължителност:

Диета за девет дни –  състои се от три тридневни етапа. Първият се основава само на консумацията ябълки (1,5 кг на ден). Пиенето на големи количества чай и вода е задължително. Може да пиете по литър сок от ябълки и да хапвате около 0,5 кг ябълки (пресни или печени). Разпределението им в отделните хранения не е строго определено. Направете го по начин, който Ви допада.

Следващият етап е посветен на консумацията на извара с минималното съдържание на мазнини (количество 0,4-0,6 кг). При силно чувство на глад може да се добави към храната на 0,5 кг кисело мляко. Храненията са общо три-четири.

Финалната фаза на диетата ви позволява да комбинирате извара (0,4 кг) и ябълки (0,5 кг). Ако ябълките вече са Ви омръзнали, можете да замените с половин литър плодов натурален сок, приготвен от тях. Всички продукти трябва да бъдат разделени на 3-4 порции. Препоръчително е да се пие много вода. За 9 дни е възможно да изгубите 5-8 кг.

Тридневна диета – основава се ястие, приготвено от печени ябълки (3 бр.) и извара (450 г). И двата продукта трябва да се обработят в блендера, като добавите лъжица обезмаслено кисело мляко и малко канела. Получената маса приемете на три порции. Между приема на всяка от тях е позволено да приемате по една прясна ябълка. С тази диета може да загубите около два килограма за 3 дни.

Диета за 3-5 дни – в пет порции за деня хапнете 1-1,5 кг ябълки и 200 г нискомаслено сирене. Шипков  и зелен чай се препоръчват за прием между отделните хранения. Загубата на тегло след изпълнение на този режим за пет дни е 3-4 кг.

С извара и яйца.

салата с извара

С вкусната извара може да приготвите разнообразни салати

Диетата с извара и яйца трае три дни. Закуската включва чаша чай или силно кафе+две сварени яйца. В следващото хранене включете две лъжици извара и две яйца (първия ден  и втория ден към обедното хранене прибавете чаша чай или кафе; на третия ден – два белтъка, две лъжици извара, зелена салата и филийка пълнозърнест хляб).

Вечерното хранене през първия ден включва чаша бульон, черен хляб – филийка и ябълка; през втория ден – чай, зелена салата и порция пилешко месо или риба; трети ден – чай и двеста грама зеленчуци – задушени.

По време на режима откажете се напълно от сол, захар и напитки с алкохол. Избягвайте прием на вода половин час преди храна.

Извара вечер.

Невероятната извара е най-добрата храна, която може да консумирате вечер. Тогава тялото се нуждае от протеини, а не от въглехидрати. Тази ценна храна за мускулите помага за тяхното пълноценно възстановяване и релакс през нощта.

Протеинът и в изварата е от казеинов тип и се характеризира с бавно усвояване, което е изключително важно за вечерното хранене и няма да се събудите от глад през нощта.

За фитнес.

Изварата е ценна и за фитнес маниаците, тъй като помага за изграждане на мускулна маса. Ето и няколко рецепти, подходящи за тях:

40 грама протеин може да си осигурите, смесвайки по двеста грама извара и кисело мляко+лъжичка разтворимо какао

Четвърт килограм извара+2-3 кисели краставички, малко сол и зехтин.

Към извара и кисело мляко (по двеста грама) прибавете орехи (петдесет грама).

Защо “Дядо Либен”?

За фитнес маниаците най-добрият вариант е изварата на “Дядо Либен’, която е изключително богата на протеин. Неговото съдържание е цели 24г в сто грама от продукта.

Кашкавалена извара.

Кашкавалената извара също е богата на протеин. Той се съдържа в количество от 18 грама в сто грама от нея. Изобилства от суроватъчни протеини, които са лесно усвояеми. Заради ценните си лечебни качества се препоръчва на пациентите с калциев дефицит и чернодробни проблеми.

Суроватъчна извара.

Класическият вид извара е така наречената суроватъчна извара. Tя се получава чрез термично пресичане на белтъка, който е съставна част на прясното мляко.

Обезмаслена.

Обезмаслената извара е предпочитана за всички диети. Тя предоставя на тялото, необходимото му като същевременно се усвоява изключително лесно и не натоварва храносмилателната система. Тя е препоръчителна за хората със стомашни проблеми, за страдащите от диабет и сърдечни проблеми, за претърпелите операция, травми и изгаряния по кожата. Обезмаслената извара е предпочитана от фитнес маниаците, тъй като подпомага растежа на мускулна маса.

За мускулна масa.

Ако се питате защо обезмаслената или нискомаслена извара стимулира мускулната маса просто прочетете съдържанието й на етикета. Половин чашка от нискомасления вариант на продукта Ви дава цели 14 грама протеини и по-малко от 2 грама мазнини.

Разстройство.

отслабване

Изварата помага за бързо и здравословно отслабване и част от повечето диети

Изварата е ценен продукт, който присъства задължително в хранителния режим при разстройство. Тъй като е с ниско съдържание на фибри тя се препоръчва за успокоява на раздразнения стомах. Консумацията й не води до допълнителна загуба на течности.

Акне.

При акне изварата е част от здравословното меню, в което трябва да присъстват още нетлъсти меса и риба. Този невероятен млечен продукт може да намажете и директно върху кожата, за да се избавите от упоритите пъпки. Прекомерното омазняване на кожата, грозните черни точки и пъпки ще намалите с маска с извара и куркума – две лъжици от първия продукт смесете с лъжица от втория. С кашичката масажирайте нежно лицето си в продължение на десет минути, след което го наплискайте с хладка вода.

Изключително полезна е и монокомпонентната маска от извара, за която се използва продуктът в обезмасления му вариант. Просто я нанесете върху перфектно почистената кожа и остане с кашичката за около 15 минутки, преди да я отстраните с тампони с вода. Перфектният завършека на тази терапия е обтриването на лицето след измиването му с тампон с розова вода.

Маските с извара са с добра поносимост от акнеичната кожа заради съдържащия се в млечния продукт витамин А, за който е доказано, че стопира акнето.

Възпаленията ще успокоите и ще отстраните вроговените мазни клетки със следната маска – две лъжици извара, разбит белтък (на сняг) и няколко капки кислородна вода (3%). Приготвеният по този начин крем задръжте върху кожата за около 15 минутки.

Гастрит.

На пациентите с гастрит и язвена болест не се препоръчва традиционната извара заради по-високата й киселинност. Те е добре да консумират прясна извара, тъй като тя се отличава с по-ниска киселинност.

Жлъчка.

При проблемна жлъчка е задължително в менюто си да включите извара. Тя не натоварва деликатния орган и съответно консумацията й не води до нежеланите ефекти, които имат повечето храни при болна жлъчка. Пациентите с отстранена жлъчка също е добре да включат коментирания млечен продукт в менюто си.

Рецепти с извара.

Ще Ви предложим изпитани рецепти не само за приготвянето на извара, но и приготвянето на ястия, салати, кремове и десерти с готова такава.

Суроватка.

Млечният серум, който се получава при направата на сирене, известен още като суроватка, се използва за приготвяне на извара. Предимство на приготвената по този начин извара пред класическата такава е, че в нея не се съдържа казеин. Този груб белтък често става причината за алергии.

Методът за приготвяне на този вид извара е от най-лесните. Просто загрейте до 90 градуса суроватка, без да я кипвате. След прецеждане и пресоване на коагулиралата маса ще разполагате с домашно приготвена извара, която може да прибавите към баницата или чийзкейка.

Kак се прави извара?

От домашно приготвената извара едва ли има нещо по-вкусно. Не мислете, че е трудно да я направите сами у дома. Приготвя се по-лесно от сиренето. Пресечете два литра прясно мляко след завирането му с лимонов сок (три супени лъжици). Киселият сок може да заместите с лъжичка лимонтузу. След пресичането на млякото остава единствено да го прецедите и вече имате готова извара.

Прясното мляко може да пресечете и с кисело мляко. След като кипнете литър от течността в нея изсипете кофичка кисело мляко. Последваща процедура е вече познатата – прецеждане на пресечената млечна маса.

На всеки се случва да забрави прясно мляко в хладилника. Не го изхвърляйте. От вкиснатото прясно мляко е лесно да приготвите вкусна домашна извара без да добавяте абсолютно нищо. Просто го кипнете на котлона и за секунди ще се сдобиете с вкусния млечен продукт.

Салати с извара.

Вариантите за салата с извара са много, но ние ще Ви предложим тези, които наистина си заслужава да опитате.

За първата салата си набавете:

 • извара – 400 грама
 • кисело мляко- две лъжици
 • див чесън – една връзка
 • маслини – сто грама, почистени без костилката
 • орехи – две супени лъжици
 • зехтин – 50 мл
 • зелен лук – два стръка
 • чесън на прах – по вкус

Всички кремообразни съставки се смесват добре в купа и се разбъкват. Към масата прибавете подправките, ядките и зехтина.

Ето и продукти за зимна салата с вкусната извара:

 • извара – сто грама, за препоръчване е да бъде обезмаслена
 • два броя яйца – твърдо сварени и настъргани на едро ренде
 • кисели краставички – две са достатъчни
 • готов сос тартар – за заливката

Всички компоненти се смесват без соса, той се оставя за заливка.

Още един вкусен вариант за приготвянето на салата с извара:

 • извара – осемстотин грама
 • яйца – десет броя, твърдо сварени
 • маслини – двеста грама
 • пресен чесън – един стрък
 • майонеза – две лъжици
 • кисело мляко – двойно повече от майонезата
 • За овкусяване: черен пипер, копър, зехтин и мъничко сол

С червени чушки може да приготвите не по-малко вкусна салата:

 • извара – половин килограм
 • майонеза – двеста грама
 • сирене – сто грама
 • червени чушки – пет броя
 • кисело мляко – три лъжици
 • зелен лук
 • сок от половин лимон
 • къри
 • куркума
 • черен пипер

Вкусно мезе с коментирания млечен продукт може да приготвите, влагайки следните продукти:

 • кисело мляко
 • майонеза – по двеста грама
 • извара – сто грама
 • кашкавал
 • сирене – по 150 грама (настъргани)
 • яйца – пет броя, твърдо сварени
 • картофи – един килограм
 • черен пипер и копър – по лъжичка

Картофите е необходимо да сварите и настържете на ренде. Процедурата се повтаря и при яйцата, като при настъргването отделяте белтъците и жълтиците. Пригответе сос, смесвайки киселото мляко, майонезата, изварата, черния пипер и копъра. Мезето се приготвя в дълбок съд с правоъгълна форма като продуктите, вложени в него се разстилат на пластове. Първият плат в дъното на съда започва с настърганите картофи, а след това сиренето.Продължавате с кашкавал и завършвате с белтъците като най-отгоре заливате със соса.

Оставете салата да се стегне в хладилника за около час, преди да я поставите на трапезата.

Извара и майонеза.

Извара и майонеза се комбинират добре в няколко варианта. За първия от тях трябва да смесите:

 • извара – половин килограм
 • заквасена сметана – две супени лъжици
 • майонеза – пет лъжици
 • кисели краставички – буркан
 • няколко маслини
 • зехтин
 • чесън – на вкус

Всичко без маслините се смесва в купа, Най-отгоре се поставят маслинките за декорация.

Още един вариант за салата с майонеза, който се приготвя по същия начин, но със следните продукти:

 • чесън – две скилидки
 • извара -четиристотин грама
 • майонеза – двойно по-малко
 • кисело мляко – няколко лъжици
 • чубрица
 • черен пипер

Разядка.

Вкусна разядка с извара пригответе, смесвайки:

 • черни маслини (с премахнати костилки) – петдесет грама
 • яйца (сварени) – три броя
 • червени чушки (печени) – три броя
 • майонеза – двеста грама
 • извара – половин килограм
 • за овкусяване – няколко скилидки чесън, копър, риган, чер пипер и босилек

Всички продукти смесете добре. Сварените яйца, почистените от костилките маслини и консервираните чушки се влагат в салатата предварително нарязани. Накрая се добавят продуктите за овкусяване на разядката.

Още една пикантна разядка с извара може да приготвите по следния начин:

 • извара – двеста грама
 • сметана (заквасена)
 • кисело мляко
 • зехтин – по две супени лъжици от трите продукта
 • яйца – два броя, които е задължително да бъдат твърдо сварени
 • червен пипер, лют – една лъжичка от него
 • по ваше желание – черен пипер, зелен лук

Всички продукти поставете в дълбока купа и намачкайте с помощта на преса за картофи.

Крем с извара.

Полезната извара може да вложите като съставка в любимите си кремове. Предлагаме Ви няколко рецепти за крем с извара. За изпълнението на първата от тях трябва да направите следното: Разбивате на пяна жълтъците от две яйца. Към тях постепенно прибавяте предварително разбити извара (двеста грама)+захар (петдесет грама). Добавяте и сто грама плод (по ваш избор), който предварително трябва да наситните и да смесите с петдесет грама стрити наситно орехови ядки.

Отделно е необходимо да разбиете белтъците със същото количество захар и получената кремообразна маса да прибавите към приготвената вече смес от жълтъците. Кремът охладете в хладилник преди да сервирате.

Любимият крем ванилия също е възможно да бъде приготвен с извара. За тази цел е необходимо да си набавите следните продукти:

 • 40 грама нишесте
 • сто грама захар
 • по 400 грама извара и прясно мляко
 • едно яйце
 • пакетче бурбонска ванилия

С малка част от захарта и прясното мляко е необходимо да разбиете цялата извара. От нишестето, останалото количество захар, мляко и яйцето сварете крем, към който добавете и ароматната ванилия.

За няколко часа трябва да поставите десерта в хладилник, за стегне, след което може да го гарнирате с любимите си плодове и да го поднесете.

Още една разновидност на изварения крем е следната рецепта, за чието изпълнение се използват само жълтък. Разбийте един жълтък заедно с 80 грама захар и същото количество масло. Отделно разбийте четиристотин грама извара с осемдесет грама прясно мляко и щипка ванилия. Смесете внимателно двете маси и разбивайте до тяхно хомогенизиране. Стегнете крема в хладилник преди да го консумирате.

Със сметана и извара също може да приготвите вкусен крем. Примерен вариант е следната рецепта:

 • около триста-триста и петдесет грама извара
 • голяма кафичка сметана (заквасена)
 • около двеста грама сладкарска сметана (течна)
 • две лъжици масло
 • четири лъжици захар
 • пакетче ванилия
 • 70 грама стафиди
 • нарязани свежи плодове – по избор

Първо трябва да разбиете маслото, постепенно добавяйки към него захарта. Следва добавяне на изварата, сметаната (заквасена) и ароматната ванилия. Течната сметана разбийте отделно и след като я прибавите към първия крем изсипете стафидите. Кремът се изсипва в купички и се гарнира с избраните свежи плодове.

Пълнени чушки.

Плънка за любимите ви пълнени чушки може да приготвите и с извара. За плънката смесете сирене (сто и петдесет грама), извара, яйца (три броя), доматено пюре (една-две лъжици), извара (500 грама, кашкавалена), подправки – чубрица, чер пипер, сминдух, шарена сол, магданоз. Тази смес е достатъчна за пълнежа на осем чушки. Подредете ги в тавичка, залейте с чаша вода и малко олио, след което печете за около 30-40 минути на температура от 170 градуса.

Друг вариант за приготвяне на пълнените чушки, включва плънка от следните продукти – извара (двеста грама), яйца (три броя, предварително разбити с лъжица брашно). Плънката е достатъчна за четири броя чушки.

В тавичка, в която ще ги печете поставете доматен сос (сто грама), предварително размит със същото количество вода и лъжица брашно. Преди да изпечете чушките ги поръсете с настърган кашкавал.

Баница с готови кори.

Любимата си баница може да приготвите с извара, вместо сирене. Препоръчваме кашкавалената извара (400 грама). Прибавете я четири разбити яйца, кофичка мляко и лъжичка сода. С тази плънка намажете всяка една от готовите кори, като не забравяте да ги поръсвате с олио. Не забравяйте последната кора да намажете с масло. Печенето продължава до почервеняване.

Плънката може да разнообразите с предварително задушен спанак.

Обезмаслена извара.

С обезмаслена извара е възможно да приготвите всичко, което се приготвя с класическата извара. Ето няколко варианта за вкусни ястия. С моркови може да приготвите пълноценна закуска, която е подходяща за консумация през целия ден. За него са необходими равни количества извара (0,6%) и кисело мляко. Разбийте ги заедно и ги смесете с петдесет грама настъргани моркови. Цялата порция доставя 231 калории, 16 грама въглехидрати и 36 грама белтъчини.

От обезмаслената извара може да приготвите и студено предястие с домати и кашкавал. За него са необходими два големи домата (настъргани), настърган кашкавал (50 грама), извара (двеста грама), връзка магданоз.

С обезмаслена извара може да приготвите и белтъчен омлет. За него са необходими белтъците на седем яйца и едно цяло яйце. След като ги разбиете към тях прибавете сто грама обезмаслена извара и една трета връзка нарязан магданоз. Разбитата смес разстелете в намаслен тефлонов тиган. След три минутки се обръща за запичане от другата страна. След достигането на пълна готовност и снемане на ястието от огъня, върху него се настъргва един домат и се поправя с черен пипер.

Сладкиш с извара.

Ще спрем на една рецепта за приготвянето на вкусен сладкиш от маслено тесто с крем от извара. За тестото на сладкиша е необходимо да направите следното – да разбиете по сто грама захар и масло, след което да прибавите към сместа триста грама брашно, смесено с бакпулвер. Една втора от приготвената маса изсипете в намаслена тавичка. Върху пласта изсипете крема, приготвен от разбито със сто грама захар яйце, извара (триста грама), натрошени бадеми (петдесет грама) и осемдесет грама натрошени курабийки.

Към пласта крем прибавете и другата половина от тестото като предварително го наситнете на трохи. Ако е трудно да натрошите тестото, тъй като е омекнало, поставете го за няколко минути във фризера, докато се стегне. Печете за около 20-25 минути във фурна на 180 градуса.

Бисквитена торта.

Лесен вариант за приготвяне на десерт е бисквитената торта. Още по-лесно  и вкусно е да я приготвите с плънка от извара. За нея  разбийте около четиристотин грама от млечния продукт с шест лъжици мед и малка кутийка заквасена сметана. Превъзходен вкус ще придобие домашната торта, ако към плънката й прибавите наситнени свежи плодове (добър вариант са четири круши и два банана). Начинът на приготвяне е добре познат – в тавичка редите ред бисквити, ред крем и готово.

Мъфини.

Вариантите за мъфини с извара са много. Ето един примерен за направата на 12 броя от вкусните малки кексчета. Необходими са само пет минутки, за да забъркате сместа и още 25 минутки, за да ги изпечете. За тестото – разбийте с вилица яйцата (два броя) и добавете останалите продукти – двеста грама от коментирания млечен продукт, олио (петдесет милилитра), чаша кисело мляко, двеста грама брашно+пакетче бакпулвер и петдесет грама слънчогледови семена за поръсване на тестото след разпределянето му във формичките.

Изпечете на двеста градуса и поднесете мъфините с кисело мляко.

Чийзкейк с извара.

За да приготвите вкусен чийзкейк с извара е необходимо на блендирате двеста грама бисквити, след което да прибавите към тях меко масло (125 грама). Сместа се поставя в подходящата тавичка, като се притиска с вилица. Престоява за малко в хладилника, докато стегне и докато приготвите плънката.

За нея са нужни – три грама безсолна извара, разбита с малка чашка захар, кофичка от 290 мл заквасена сметана и настърганата кора от един портокал и от един лимон. Тази смес изсипете върху “тестото” в тавичка и поставете отново в хладилника. След няколко часа залейте със сладко от малини или вишни, след което се насладете на невероятния чийзкейк.

Други десерти. 

С извара може да приготвите и кейк. Предлагаме Ви една нестандартна рецепта за кейк с тиква и фурми. Пригответе пюре от половин килограм тиква като предварително я сварите на пара. Към охладеното пюре прибавете половин килограм извара и пакетче ванилия, като разбиете съставките добре. Четири яйца, разбити на пяна, също се добавят към масата от тиква и извара.

Следва добавяне на чаша брашно с десет грама бакпулвер и половин чаша грис. След хомогенизирането на сместа я изсипете в тавичка,  в която ще я изпечете кейка. Най-отгоре поставете сто грама фурми и изпечете. Готовият кейк гарнирайте с мед и се насладете на невероятния му вкус.

Свойства и съдържание.

Вкусната извара изобилства от полезни вещества, всяко от което се характеризира със специфични свойства. Присъствието и количеството на тези вещества зависи от начина на вложената суровина и начина на пресичане на млякото за получаване на извара. Когато тя се приготвя от суроватка, от нея отсъства казеин. В сирището присъстват ензими, подобни на тези в стомаха на тревопасните животни.

Освен ценни ензими, аминокиселини, ценни белтъци, изварата е източник на холин, някои от витамини от групата В (2 и 12), ценната фолиева киселина, мастно разтворимите витаминни елементи (А и Е).

От мастните киселини ценната извара предлага, на всеки които я консумира и ценните омега киселини ( 3 и 6), като по-високото количество е в полза на последните.

Протеини.

Изварата е чудесен източник на протеини. Чрез сто грама от нея си набавяме осемнадесет грама протеин, който е изключително ценен за правилното осъществяване на важни процеси в тялото. Частичната им свързаност с фосфора и калция отговаря за тяхната добра усвояемост.

Белтъчини.

Съдържанието на белтъчини в сто грама продукт е 11, 1 гр. Те са три вида – казеин, албумин и глобулин. Те са в най-добрата форма, в която може да ги поставим на тялото си. Ценните белтъчини в изварата изпълняват ролята на хепапротектори.

Калций.

Ценен източник на калций е любимата ни извара. Чрез сто грама от нея си доставяме 300 мг от минерала. Добрата му усвояемост се обяснява от наличието на магнезий в този млечен продукт.

Калории.

Калориите в изварата зависят от вида й. Сто грама от сметановия й вариант доставят 98 калории, в кашкавалената те са 143, в обезмаслената – 92, в суроватъчната – 79.

Аминокиселини.

Незаменимите аминокиселини, които предлага изварата – метионин и цистини, принадлежат към групата на сяра съдържащи аминокиселини. За тях е известно, че са мощни чистачи на черния дроб.

Казеин.

Казеинът съставлява 80% от млечните белтъци. Наличието на този груб белтък натоварва храносмилателната система и често провокира алергични реакции.

Лактоза.

Изварата е с ниска гликемична натоваряемост и от захарите предлага единствено лактоза и то в незначителни количества. Това я прави подходяща за консумация дори за хората с лактозна непоносимост. Препоръчва се и на тези с диабет.

Ако Вие знаете други рецепти с извара, споделете ги чрез формата за коментарите по-долу. Споделете този материал с приятелите си в мрежите, за да достигне и до тях тази полезна информация.

Източници:

 1. http://livehealthy.chron.com/cottage-cheese-burn-fat-6465.html
 2. http://updiet.info/dieta-tvorog-i-yabloki.html
 3. http://edaplus.info/produce/curd.html
 4. http://www.povarenok.ru/recipes/category/291/

По-здрави и красиви с извара (Топ ползи и рецепти + изпитана диета)
3 (60%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *