Ad Clicks : Ad Views :

Отглеждане на годжи бери в България. Как се отглежда в домашни условия и в градината

Особености на прочутото годжи бери и всичко за неговото отглеждане – размножаване, резитба, разсад, поливане, торене, пръскане, препарати.

Характер на растението.

Уникално годжи бери буквално завладя света. Произхождащото от Хималаите растение се превърна в нарицателно за бързо отслабване и вечна младост. Известно е още с имената лиций, лициум. А у нас като вълче грозде и мерджан.

Храстът, които ражда невроятно полезните червени плодчета, на височина е около 3 метра. Листенцата му са издължени, със заострени краища. По клонките на лициума има бодли. Заради очарованието на цветовете и нежните плодчета, видът става все по-предпочитан за засаждане в градината. (Всичко за неговите лечебни свойства, топ ползи и приложения може да прочетете ТУК).

Отглеждане в България.

Отглеждане на невероятното годжи бери у нас става все по-привлекателно и заради високата изкупна цена на плодчетата. Произхождащото от Хималаите растение, вирее и у нас.

Прекрасни условия за неговото виреене създават лозарските райони. За максимално високи добиви мястото, върху което ще се отглежда, е препоръчително да не е ветровито и да бъде изложено на директно слънчево греене поне 7 часа дневно. Всички райони у нас, в които има лозови масиви, са подходящи за отглеждане на културата.

Семена, цена, откъде.

С храстче годжи бери може да се сдобиете, ако разполагате със семена за приготвяне на разсад.

Възможностите тук са две – да закупите семенца или да се сдобиете с тях директно от плода. Петдесет семена от годжи бери на цена от десет лева се предлагат agronavt.com. В г повечето големи магазини за сортови семена също ще ги откриете.

Ако разполагате с пресни плодчета, може сами да извлечете семенцата от тях. За тази цел е необходимо предварително да ги накиснете във вода, където е необходимо да престоят няколко часа. След това ги преместете в съд с вода, чиято температура е между 30 и 60 градуса.

Започнете да триете плодчетата с ръце, докато семенцата се отделят от месестата част. Поставете ги във фина цедка или тензухче, след което ги разстелете върху плат. Там трябва да престоят няколко дни до пълно изсъхване.

Изсушените семена годжи бери е възможно да засадите напролет директно в лехите или в саксийки за разсад. Дълбочината, в която трябва да ги поставите в почвата е между един и три сантиметра.

годжи бери отглеждане
Отглеждането на годжи бери не е никак трудно

Не препоръчваме използването на сушени плодчета за добиване на семена, тъй като тяхната кълняемост е най-ниска. Въпреки това, според някои специалисти кълняемостта им не засяга в случай, че плодовете са били сушени на температура под 50 градуса. За предпочитане за свежите плодове.

Засаждане, кога, почва.

Най-благоприятният период за засаждане на годжи бери е пролетта. Есенното засаждане е по-рисковано, тъй шансът крехкото и  неукрепнало растение да не оцелее през зимата, е висок. Въпреки това не липсват случаи на есенни засаждане на годжи бери, от които изходът е благоприятен. Храстчето успява да развие кореновата си система и да укрепне до пролетта. Видът издържа до температура от минус 15 градуса. Според някои източници, температурата, до която растението оцелява е минус 25 градуса. В южните части на Русия растението оцелява през зимата дори без подслон.

При засаждането на годжи бери използвайте следната почвена смеска – торф, груб речен пясък и обикновена градинска почва. Смеската се изсипва в изкопаната яма. Друга вариант е – десет килограма компост, 30-40 гр. калиев сулфат или дървесна пепел.

След като заровите разсада е добре горният слой почва да се състои от следната смеска – десет килограма хумус, двеста грама суперфосфат и 40 грама калиев сулфат. Тази смес спомага за увеличаване на добивите и пълноценно развитие на храстчето. Желателно е стъблото на посятия разсад да затрупате с почва. Мулчирайте почвата с торф или хумус. При засаждането на годжи бери е задължително тя да бъде добре напоена.

Най-добре чудното годжи бери се чувства върху почва с ниска киселинност, но на практика то расте върху всяка почва, дори на тази, която бедна по отношение на полезни вещества. Но все пак, ако сте загрижени за хранителната стойност на реколтата, добре е да обогатите бедната почва по начина, пояснен по-горе.

Коментираното растение е с кръстосано опрашване. За да се радвате на богата реколта е необходимо да засадите най-малко две храстчета, които да се опрашват. Докато засятото растение укрепне, желателно е да му осигурите подкрепа.

Разстояние, светлина.

За засаждането на готовия разсад годжи бери трябва да подготвите яма със следните размери – дълбока 40 и широка 60 см. Разстоянието, което трябва да оставите между две съседни ями е около метър и половина-два метра. То е необходимо за правилното развитие на кореновата система и короната на храстчето.

Непретенцизното към химичния състав на почвата годжи бери има изисквания относно достъпа на светлина. Тя е изключително важна за правилния му растеж и развитие. Храстчето с удивителните малки червени плодчета задължително засадете на слънчево място.

Поливане, влажност.

При отглеждане на годжи бери трябва да бъдете запознати с изискванията на растението по отношение влажността на почвата и честотата на поливане. Лициумът не обича почвата,в която се задържа вода, т.е. тя трябва да бъде добре дренирана. Въпреки, че като всяко растението, така и то се нуждае от вода особено във етапа на растеж и цъфтеж, не прекалявайте с поливането. Дори и в най-сухото лято не е добре то да се осъществява по-често от два пъти в седмицата.

Разсад, фиданки.

Чрез готов разсад е най-лесният начин да се сдобиете с храст годжи бери. Фиданката се поставя в почвата според указанията, дадени по-горе. Ако сте решили сами да приготвите разсад и да го засадите, през зимата е добре да го държите в парник, който не е необходимо да бъде отопляван. Най-добре е разсадът да се подготви през февруари-март, когато семенцата се поставят в сандъчета. Притискат се леко към почвата и сандъчетата се засенчват със стъкло и тъмна хартия. Посевите се появяват след около две седмици като се нуждаят от температура около 15 градуса. Пикирането се осъществява в редички от пет сантиметра.

Разсадници.

Разсадници,  в които ще откриете годжи бери, има в градовете Петрич, Пловдив, Варна, както и в селата Петърч (общ. Костиндол), Сърнево (Стара Загора) и Ветрен дол. Отглеждането на годжи бери става все по-атрактивно.

Отглеждане в дома.

годжи бери мерджан, как се отглежда?
Отглеждане на годжи бери (мерджан) не е сложно и в домашни условия

Годжи бери не е трудно да отгледате и в домашни условия – градината или на терасата. Изискванията за относно влага, почва и светлина са същите, както и тези при стопанско отглеждане на годжи бери.

В саксия.

В саксия лициум може да засадите независимо от времето навън. В сандъчетата растението се поставя на същата дълбочина, на която е било засадено в разсадника. Не препоръчително дълбочината да бъде по-голяма от пет сантиметра. Пръстта в саксията може да подсилите със суперфосфат, като поставите качествена градинска тор, която да служи като изолация. Задължително проверете дали водата се отича след поливане на растението.

Жив плет, храст, дърво.

Годжи бери вирее у нас не само като култивиран вид. Край пътища, в паркове и градини храстът се е оформил като жив плет. Но много хора го мислят за отровно и го изкореняват от градините си. Живият плет е с височината на дърво, достига до три метра.

Стопанско отглеждане.

За стопанско отглеждане на годжи бери е необходимо почвата предварително да бъде подготвена добре. То ще се развива най-добре на мястото, където са били отглеждани едногодишни култури. Месец преди засяването почвата трябва да бъде добре изорана. Задължително е да растението периодично да се прекопава и почиства от плевелите.

Цъфтене.

Периодът на цъфтене на годжи бери е от юли до август. Това е времето, през което неговите бледолилави цветчета ще Ви радват с очарованието си. Плодчетата му зреят през октомври. Процесът трае до падането на сланите.

Резитба (подрязване).

Храстът мерджан е възможно да достигне до височина от три метра. Но това допълнително натоварва растение и намалява добивите му. С цел предотвратяване на подобни неблагоприятни последици е необходими издънките и ненужните леторасти периодично да бъдат отстранявани. Периодичната резитба осигурява по-добра проветривост на короната. Препоръчително е тя да започне при достигане на 20 сантиметра височина от летораслите.

Размножаване.

Размножаването на годжи бери се осъществява освен чрез семена, още чрез издънки и резници. Използваните резници са зрели или зелени. Последните се избират през месец юни (възможно най-дебелите) и се срязват с дължина около 25 сантиметра. След като престоят една нощ във вода, се засаждат.

Зрелите резници се изрязват от растението след окончателното окапване на листата му. Дължината е същата, както при зелените с тази разлика, че връзката им част се срязват под наклон от 45 градуса, а в основата – перпендикулярно. Снопчетата от резниците се потапят във вода за денонощие. През зимата могат да бъдат съхранявани в речен пясък.

Издънките може да извадите от корените също след окапване на листата, като внимавате да не нараните кореновата система.

Торене.

разсад годжи бери, отглеждане в домашни условия
Разсад годжи бери може да си направите сами

Важен етап в отглеждането на годжи  бери е торенето на почвата. Въпреки, че лициумът не е претенциозен по отношение химичния състав на почвата и на практика вирее върху всички почвени видове, добре е да го торите според тези препоръки. На почвата, върху която ще се отглежда, е препоръчително да се направи предпосадъчно торене. Препоръчително е то да се осъществи с добре угнил оборски тор, около 40-50 килограма супер фосфар и 20 килограма и 20 килограма калиев тор. Участъкът е добре да се изоре на дълбочина не повече от 40 сантиметра.

В случай, че не е извършено предпосадъчно торене, наторете почвата по време на посяването на фиданката или разсада по начина, описан по-горе.

Основното торене се осъществява през есента. На богатите почви то се прави веднъж на две години, като се изсипват общо 1,5 – 2 тона добре угнил оборски тор, около 30 кг суперфосфат и 5-10 кг калиев сулфат (количествата, необходими за декар площ). При бедните почви този вид торене се извършва всяка есен.

Киселата почва подхранете с дървесна пепел или вар. С амониева селитра може да подхраните почвата в края на пролетта или лятото. След наторяването задължително следва плитка почвена обработка. Бъдете внимателно с използването на амониева селитра, тъй като големи количества от нея е възможно да унищожат растението. Количеството за декар е между осем и десет килограма.

Сушене на плод.

Въпросът за сушене на годжи бери предизвиква все по-голям интерес. Препоръчително е малките плодчета да бъдат консумирани в изсушено състояние, тъй като в прясно състояние те предизвикват не само кожно раздразнения, но и дразнене на стомаха и бъбреците.  С невероятно полезните червени плодчета трябва да бъдем внимателни, тъй като те са нетипични за нашите географски ширини. Според някои специалисти, нашата храносмилателна система не е приспособена да обработва храни, специфични за други географсйу региони.

Ето и кой е правилният метод за сушене на годжи бери – пресните плодчета разстелете върху парче плат. Препоръчително е носенето на ръкавици поради риска от изгаряне на кожата. Събират се само плодчетата с ярко червен цвят, тъй като консумацията на неузрелите плодове крие риск от отравяне.

Процесът по сушене на годжи бери се осъщестява на сянка, не използвайте фурната. На по-късен етап може да отделите дръжката от плодчетата. Запомнете, че те придобиват лечебни свойства, единствено когато са добре изсушени. Приключването на този процес ще познаете по залющването на кожичката на лициума.

Болести и неприятели.

Въпреки сравнително лесното и непретенциозно отглеждане на годжи бери болестите и неприятелите не го подминават. Вредителите, които най-често атакуват листната маса, са голите охлюви, гъсениците на зимата нощенка, листните въшки (освен листата атакуват и младите леторасти). Колорадският бръмбър атакува и не само цветовете, но и завръзите на храста.

Болестите, на които видът най-често става жертва, са брашнеста мана и фитофтора.

Пръскане на годжи бери.

Годжи бери се пръска най-често с:

 • Вазтак – листни въшки и колорадски бръмбар
 • Децис 2.5 ЕК, Дует 530 ЕК, Калипсо 480 СК, Моспилан 20 СП, Нуреле Дурсбан, Суми Алфа 5 ЕК, Фюри 10 ЕК, Циперкал, Циперфос – колорадски бръмбар
 • Байфидан, Вектра, Куадрис, Топсин, Топаз, Фоликур – срещу мана
 • Акробат МЦ-0,2%, Ридомил голд – при фитофтор
 • Алтернативни варианти – пепел, гасена вар и речен пясък

Изкупна цена.

Фиданка лициум се предлага на цена от 4 лева. Освен от пазара и магазините а за сортови семена, възможно е да я закупите от zelena-prolet.com. Семенцата струват около десет лева за 50 броя.

Двугодишен храст може да закупите от разсадници Елит на цена от  5 лв, а тригодишен – за 7 лв. Годжи бери в Европа се изкупува между 20 и 30 евро.

Цена на едро.

Цена на едно за килограм годжи бери е около 26 лв – за толкова може да го закупите от борсите за плодове и зеленчуци.

На таблетки и капсули.

С всички полезни вещества в малките червени плодчета може да се снадбите и чрез хранителни добавки под формата на таблетки и капсули. Препоръчват се за нормализиране на хормоналната, имунната, сърдечната и метаболитната дейност. Те са изключително ценни за всички, които водят битка с килограмите, високия холестерол и високото кръвно.

Сок от годжи бери.

Сок от годжи бери, борещ със свободните радикали, може да приготвите като накиснете шепа плодчета в трилитров буркан, пълен вода. След няколко часа вече ще разполагате с вкусен сок с парченца плодове. Възможно е да го приготвите директно с блендер като  смесите плодчетата лициум с равни количества ябълки, червена боровинка и къпини.

Състав, калории.

Плодчетата годжи бери впечатляват с богатия си състав – цели 20 минерала и 18 вида ценни аминокиселини и полизахариди. Сред тях са желязо, калций, селен, калий, цинк и рибофлавин. Полезният заряд се допълва от важните за тялото ни витамини от групите С, А, и В. Сто грама от плодчетата доставят на тялото ни 82 калории. За ден се препоръчва прием на петдесет грама от безценните плодове.

Ако считате този материал за полезен и изчерпателен, споделете го в мрежите и гласувайте за него! Благодарим Ви!

Източници:
 1. lekar.bg/2015/02/08/годжи-бери-прием/
 2. http://u-dachnik.ru/kusty-i-kustarniki/yagody-godzhi-vyrashhivanie-chudo-rasteniya-na-uchastke.html#h2_1
 3. http://www.7dach.ru/SilVA/kak-vyrastit-yagody-godzhi-u-sebya-na-uchastke-5773.html
Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:
Отглеждане на годжи бери в България. Как се отглежда в домашни условия и в градината
4.5 (90%) 10 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

4 Comments

 1. Здравейте, разсадникът се намира в село Сърнево (на 20 км от Стара Загора), до стадиона. Телефоните за контакт, които открихме, са 0896 858876 и 0898 605796. Това е сайта http://demetra-bg.com/contact.html

  От разсадник „Елит“, който се намира в Петрич, също предлагат доставка до Стара Загора. Данни за контакт 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

 2. Преди 2 години засях Г.Б.Расте добре и дава плод , но ш последно време листата му започнаха да жълтеят и падат.
  Моля Ви за съвет с какво да обработя или наторя за да спре този процес.
  С уважение Савов
  16.06.2018 Варна

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar