Повръщане: Топ лекарства, свещички, глюкоза, оризова вода и др.

Билки и лекарства против повръщане и гадене при бременност и при деца. Глюкоза. Деган. Свещички вомакур. Оризова вода. Прахчета. Мотилиум.

Още в текста: ♠ Билки и народни средства; ♠ Симптоми при язва, гастрит, рефлукс и рак. ♠ Шуслерови соли, чай, вомитусхил и още лекове

♠ Чай от джинджифил; ♠ Шуслерови соли; ♠ Глюкоза за пиене; ♠ Джоджен; ♠ Канела; ♠ Активен въглен; ♠ Лекарства; ♠ Вомитусхил капки; ♠ Деган на хапчета; ♠ Зарид или мотилиум?; ♠ Хидратин алфа; ♠ Зофран на ампули; ♠ Иберогаст на капки; ♠ Хомеопатия: Кокулин (Cocculinum); ♠ Повръщане при деца; ♠ Натриев цитрат на прах; ♠ Гадене при бременност; ♠ Симптоми при различните болести; ♠ При гастрит; ♠ При язва; ♠ При рефлукс; ♠ При болести на жлъчката; ♠ При рак на стомаха; 

Билки и народни средства.

Не само в аптечната мрежа съществува разнообразие от медикаменти срещу неприятното повръщане. Не по-малко ефективни средства предлага и народната медицина. С билки като джинджифил, мента, коприва и също е възможно да успокоите дразненето на стомашната лигавица, предизвикващо гадене и кошмарното повръщане.

Ефективна билкова отварка, приемана по винена чашка преди храна, може да приготвите смесвайки маточина (40 гр), лайка (30), мента – 120 грама. В 1/2л вода (да бъде вряла) поставете две лъжици от гореизброения микс. След двучасово киснене може да отпиете от него.

Ментата (40 грама) се съчетава перфектно с лимонови кори (20 грама). Поставете ги в съд литър вода и изчакайте да заври. Дръпнете от котлона след преполовяване на количеството вода. По чашка от този лек, приемана четирикратно, буквално ще изгаси изгарящото усещане в хранопровода.

Уханната чубрица също е средство за стопиране на повръщането. От нея използвайте две лъжици. Количеството залейте с 400 мл вода (вряла) и киснете час. Количеството е достатъчно за деня.

джинджифил повръщане

Чудният джинджифил – едно от най-мощните средства за избавяне от повръщане

Семенцата копър и анасон имат същия ефект. Сокът от червена боровинка, оцетът, разтворен във вода (лъжичка на чаша вода+мед) са други ефективни народни средства, облекчаващи състоянието при повръщане и гадене.

Като средство за първа помощ са и резенчетата лимон, които моментално стопират позивите. Дори и след повръщане ще почувствате облекчение и прилив на сили, ако поставите в устата си резенче лимон.

Чай от джинджифил.

Несъмнено ценният джинджифил е лидерът в природните алтернативи за справяне с гадене и повръщане. Без значение под каква форма ще бъде приет лековития корен, резултатът ще бъде повече от задоволителен. Най-лесно е да приготвите чай от него. Използвайте едно малко коренче около два сантиметра, което киснете 20 минутки в чаша вода. Насладете се няколко чашки от този невероятен чай и от гаденето и повръщането няма да остане и спомен. (Още за невероятния джинджифил)

Ще Ви помогне и малко парченце сушен или свеж корен, сдъвкано директно. Добър вариант е и сокът от джинджифил и моркови. Равни количества джинджифилов сок и сок от лук стопират моментално гаденето и повръщането.

Шуслерови соли.

Набиращите все по-голяма популярност шуслерови соли също предлагат ефективна алтернатива срещу кошмарното повръщане. Произведени в стриктно спазване на хомеопатичните принципи, те са подходящи за овладяване на всяка една неприятна и неочаквана ситуация. Задължително към включете не само в домашната аптечка, но и в аптечката за път.

Срещу повръщане са номерата 3, 8,9 и 10. Номерата 3 (железен сулфат) и 8 (натриев хлорид) са първи помощници не само за овладяване на възпалителния процес, но и за предпазване от обезводняване.

Шуслер сол номер 9, която представлява натриев сулфат, е добре да взимате, ако повърната маса има кисела миризма.

От лечебните ефекти на сол номер 10 (натриев сулфат) може да се възползвате, ако след повръщане усещате горчивина в устата. На всеки тридесет минути може да приемате по таблетка, докато настъпи подобрение. Приемът на големи количества течности е абсолютно задължително.

Съществен плюс на невероятните соли е възможността да бъдат приемани дори от нулева възраст. Нишестето и лактозата в тях не водят до странични ефекти, дори и при пациентите с непоносимост към тях.

Възможна комбинация от шуслерови соли при повръщане са препаратите с номер две (калциум фосфорикум) и номер седем (магнезиум фосфорикум). От първата сол приемете пет таблетки сутринта, а от втората същия брой, но вечерта. Вариантите за прием са два – или ги разтворете в малко вода, или ги поставете под езика до пълно разтваряне.

Глюкоза за пиене.

Разтвор на глюкоза (5 или 10%) се препоръчва за пиене при обилно повръщане. Важна е за поддържане на нивата на кръвна захар за бързо възстановяване. Глюкозата е изключително важна за предпазване от обезводняване, както и за по-бързо изцеление при настъпило такова. Методът се практикува дори при най-малките пациенти. Не е задължително да тичате до аптеката за банки глюкоза. Захарният разтвор може да бъде приготвен и у дома. Не прекалявайте с глюкозата.

Джоджен (гьозум).

С ароматния джоджен, познат в бабините тефтери като гьозум, се приготвя лековита отварка. Тя се прави като сварите чаена лъжичка от подправката в четвърт литър вода. Варенето не е необходимо да продължава повече от две минутки. След отстраняването на съда от огъня, отварката трябва да бъде кисната още час.

Филтрирайте и пийте по лъжица от нея на всеки тридесет минутки. Само след няколко приема неприятното усещане за гадене отминава, а повръщането се преустановява.

Оризова вода.

Известната в Япония като средство за съвършена кожа – оризова вода е невероятен лек при повръщане. В нея попадат всички ценни вещества, които се съдържат в миниатюрните бели зрънца. Тя е и най-доброто средство за справяне с повръщането на деца. Фактът, че в нея няма алергени, я прави подходящ лек дори за бебета.

Този лек е лесен за приготвяне. За да го приготвите трябва да смесите в пропорции едно към четири ориз и вода – чаша от зрънцата на четири чаши води. Въпреки, че някои източници препоръчват двата компонента в равни количества, по-удачен вариант е този, които предлагаме. Оризът има способността да абсорбира водата и ако тя е в  голямо количество, той ще я „глътне“. Именно на това качество на полезния ориз се дължи способността му да стопира повръщането и диарията. Принципът на действие е много прост – той действа буквално като гъба, която попива излишните течности от стомаха и червата.

В-комплексът от витамини в него (В 1, 3 и 2), както и богатата минерална композиция от ценните калций, селен и желязо помагат за преодоляване на стреса. Често той е отговорен за неприятното повръщане. Изброените полезни вещества насърчават и размножаването на полезни бактерии, което е важно в тази ситуация.

Канела.

Уханната канела е друг изпитан лек за избавяне от неприятното и много често мъчително повръщане. Просто сварете за няколко минутки половин лъжичка от подправката в прахообразно състояние. Ако предпочитате канела пръчка, допустимо е лекът да бъде приготвен с нея. Просто прибавете една малка пръчица към вода – пропорциите и методът са същите, както при приготвянето на лека с прахообразния вариант на подправката.

От приготвената ароматна отварка се приема по доза трикратно. Още след първия прием ефектът е осезаем.

Приготвената ароматна течност е превъзходна за хипертониците, тъй като бързо сваля кръвното. Препоръката изключва бременните пациентки, за които този лек е забранен. Той се характеризира с мощен маточностимулиращ ефект. (Още за ароматната канела и лечение с нея)

Активен въглен. 

Познатият ни активен въглен е друга алтернатива за справяне с неприятното повръщане. Независимо от това какви са причините за това състояние – отравяне с храна, лекарство или алкохол, стомашно неразположение, вирус, черното хапче е спасението. Достатъчно е да приемете само едно хапченце и стомахът ще се успокои значително. Бързият ефект се дължи на адсорбационните качества на черния въглен. За разлика от другите лекове, които попиват излишната течност, причиняваща повръщане, активният въглен се примесва с нея и образува плътна маса. Той е едно от най-добрите средства да предотвратите и неприятното обезводняване, което не е изключено при продължително повръщане. (Още за невероятния активен въглен)

Лекарства против повръщане. 

Голямата група на лекарства против гадене е известна като антиеметици. Те включват различни лекарствени групи, всяка от които се характеризира с различна ефективност и обект на въздействие. Центърът на повръщане е локализиран не в стомашната област, както може би предполагате, а в продълговатия мозък. От него се излъчват импулси към вестибуларния апарат и гръбначния мозък. Най-популярни сред предлаганите медикаменти са деган, молитум, зофран, иберогаст, вомитусхил.

Вомитусхил капки.

Вомитусхил капки е хомеопатичната алтернатива за овладяване на симптоматиката. Препаратът се състои от 35 алкохол. Десет капки от него се равняват на три милилитра бира и вино – 1,27 мл. Този факт трябва да се вземе под внимание от пациентите с чернодробни заболявания, децата, кърмачките, епилептиците и бременните. Неизвестни са противопоказания и взаимодействия на препарата с други препарати, както и с напитки.

Върху способността за шофиране и управление на превозни средства, солуцио вомитусхил не оказва негативно въздействие. В листовката е отбелязано, че не се наблюдават негативни реакции при пациентите, приемащи хомеопатичното лекарство. Обичайната доза за възрастни е десет капки, които е необходимо да бъдат приемани в общо три дози за ден. При повишена острота на симптоматиката приемите се осъществяват през петнадесет минути за общо два часа. Ако до два часа не настъпи очакваното подобрение, не отлагайте консултацията със специалист.

Малките пациенти под три годинки приемат по три капчици на прием. Обикновено до два часа след първоначалния прием, подобрението е факт. Ако това не се случи, незабавно потърсете педиатъра.

Деган на хапчета и др.

повръщане

Мъчителното повръщане се лекува и с природни средства

Деган се предлага на хапчета и ампули за инжектиране. Активният компонент в него е веществото метоклопрамид, което въздейства директно върху мозъка и по този начин намалява позивите за повръщане и съпътстващото гадене. Медикаментът е възможно да бъде приеман перорално с болкоуспокояващи препарати в случаите, когато повръщането се дължи на мигрена.

Деган се назначава и след лъче- и химиотерапия, когато гадене и повръщане са често проявяващи се реакции на организма. При деца над годинка лечението с коментирания препарат е допустимо само в случай, че състоянието не се повлиява от други медикаменти.

При отклонения в кръвните пигменти, епилепсия, поява на продължителни мускулни болки, тумори на бъбречните жлези, кървене и стомашни разкъсвания, деган е неподходящ за употреба. В случаите на нарушения в сърдечния ритъм, нарушения в солния баланс, заболявания на бъбреците и черния дроб, трябва да съобщите това на лекаря си в случай, че Ви предпише деган. В тези състояние медикаментът е крайно неподходящ за употреба и дори опасен. Възможно е организмът да отхвърли дозата, като негова негова естествена реакция в случая се появява повръщане.

Зирид или мотилиум?

Медикаментите зирид и молитум се характеризират със сходен ефект. Тяхното въздействие върху организма протича по един и същ начин – насърчава се чревната мотилитет. Засилената чревна перисталтика в случая води до намаляване на повръщането.

Първият медикамент съдържа веществото итоприд, което лекува симтоматиката, причинена от забавяне в процесите по изпразване на червата. Част от тази симптоматика е неприятното повръщане. Продуктът е в състояние да потуши дори усещането за подуване (пълен стомах) и натиск върху него. Той овладява повръщането  в случаи, когато до не се дължи на органно заболяване и язва. Употребата му е непрепоръчителна при перфорация на стомаха и кървене.

Мотилиум е друг сходен препарат, който е предназначен за стимулация на чревната дейност и контрахирането на стомаха. Домпериодон е съставката, на която дължи терапевтичните си качества. Изключително подходящ е в случаите, когато повръщането е съпроводено с връщане на храна в хранопровода, усещане за тежест и киселини.

вомитусхил

Вомитусхил са хомеопатични капки против повръщане, подходящи и за бебета

При състояния като кървене и перфорация, при които бързото изпразване на стомаха не е желателно, препаратът е неприложим. Както зирид, така и мотилиум е непрепоръчителен за прием от деца. Препаратите е задължително да бъдат поглъщани преди да приемете храна. Неприложими са при бъбречни проблеми, както и заболявания на черния дроб. Тъй като и двата медикамента имат аналогично въздействие, въпрос на преценка от страна на специалиста е кой от тях ще предпише. Не се съчетават с препарати за забавяне на метаболитните процеси, както и с препарати за лечение на гъбични инфекции и антибиотици.

Мотилиум на прахчета и таблетки.

Мотилиум се предлага във прахообразна форма и във вид на таблетки. Коя от двете форми ще изберете е въпрос на лично предпочитание. За приема на препарата е необходимо да знаете, че трябва да го погълнете задължително на празен стомах, тъй като приет след храна, значително забавя и отслабва ефекта си.

Дозата на прием е по таблетка. Общо за деня приемите са три на брой. След подобряване на състоянието, по преценка на специалиста е възможно дозата да бъде редуцирана наполовина. Употребата на таблетките от 10 мг е непрепоръчителна за деца с маса под 35 килограма. Удачен вариант за тях са прахчетата, за чието приготвяне трябва да се доверите на фармацевта. Прахчетата представляват стрита таблетка, която се приема в точната доза.

Хидратин алфа. 

При интезивна загуба на течности, причинена от повръщане и физическо натоварване, хидратин алфа е перфектният начин за възстановяване на електролитното равновесие. Той представлява уникална комбинация от глюкоза и незаменими соли.  Препаратът се приема до получаване на необходимото оводняване. Количествата, в които той се приема са различни, според възрастта на пациентите. Съдържимото в едно саше хидратин алфа е предназначено за разтваряне в двеста милилитра вода.

Малките деца трябва да изпият общо литър от терапевтичния разтвор, което означава, че за ден те трябва да приемат общо пет сашета. По-големите деца, включително и юношите, е необходимо да погълнат междъ 5 и 8 сашета, за да възстановят електролитния си баланс. За възрастните пациенти дозата е между пет и десет сашета.

При наличието на бъбречни и сърдечни проблеми приемът на този препарат е нежелателен. Той не се използва с цел лечение или профилактика.

Зофран на ампули. 

Зофран на ампули е медикамент, предназначен за инжектиране. Стерилната течност съдържа ондансетрон, който е мощен антиеметик. Действието на зофран се изразява в блокиращите способности, които той притежава спрямо производството на веществото, водещо до повръщане.

Този силен препарат притежава способността да спре гадене и повръщане, дори когато те са причинени от прием на лекарства. Инжекционният  разтвор се поставя след лъче- или химиотерапия за предотвратяване на гаденето и последващото повръщане.

При забавен чревен пасаж, тежък запек и чернодробни функционални нарушения, употребата на зофран се счита за неуместна. Дозировка се определя спрямо състоянието, при което инжекционният разтвор се прилага. Поносимостта му от пациентите е относително добра. Но това не изключва проявата на нежелана симптоматика като хриптене, болки в гърдите и гръдния кош, кожни обриване, подуване на клепачите.

Макар и по-рядко, възможно е пациентите да получат припадък, главоболие, замъглено виждане. Последното оплакване обикновено изчезва след около 20 минути.

За активния компонент ондансетрон, съдържащ се в зофран, е установено, че не оказва негативен ефект върху изпълнението на обичайните дейности.

Иберогаст на капки. 

Пероралните капки иберогаст са приложими при дискомфортни състояния и заболявания на тракта, повлияващи върху чревната дейност – спазми, гастрит (като част от поддържаща терапия), нервен стомах, раздразнени черва. Коментираният препарат е на билкова основа и в състава му са включени следните билкови извлеци – горчив иберис, пищялка, бял трън, лайка, лютива мента, ким, бял трън, сладък корен и змийско мляко. Неприложим е при деца, ненавършили три години. Не са известни странични ефекти върху плода и кърмачето, но въпреки това е желателно въздържанието от него в период на лактация и бременност.

За възрастните пациенти, както и за деца над 12 години, дозата е от 20 капки. За тези между шест и 12 години – 15 капки, а за тези между 3 и 6 – 1ок. Препоръчват се общо три приема за деня. В редки случаи са възможни обриви като страничен ефект от употребата на иберогаст. Въпреки алкохолното съдържание в капките, установено е, че те не повлияват негативно върху способността за управление на машини и превозни средства.

Хомеопатия: Кокулин (Cocculinum). 

Хомеопатична алтернатива на антиеметиците е препаратът Кокулин. Той е приложим най-вече в случаите, когато гаденето и повръщането се дължат на пътуване (по море, въздух и суша). Освен хомеопатични екстракти, препаратът съдържа и лактоза. Това обяснява ограничението за приема му от пациенти с проблеми с производството и усвояването на лактоза.

С терапевтична цел се смучат по две хапченца на всеки час до затихване на симптомите. Таблетките трябва да поставите върху езика и да престоят в устата ви до пълното им разтваряне. При необходимост приемите се възобновяват.

С цел профилактиране на неприятния синдром на пътника приемите са общо три, а дозата се състои от две таблетки. В този случай започнете с терапията ден преди датата за отпътуване. Приемайте хомеопатичните таблетки и в деня на пътуването.

Други алтернативи, предлагани от щадящата хомеопатия, са нукс вомика, арсеникум, сепия.

Повръщане при деца. 

повръщане при деца

Повръщане при деца – причините могат да са различни

Повръщането при децата може да се окаже опасно. Ако продължи дълго, последващото обезводняване е изключително опасно за неукрепналия все още организъм. Освен на причините за проявата на симптома при възрастни, неприятното повръщане при деца е възможно да се дължи на други фактори като незрялост на храносмилателната система. Най-често за повръщането при бебета е виновен така нареченият рефлукс. При големите деца вероятна причина за повръщане, освен вирус или инфекция, може да бъде и силен емоционален стрес.

Честото повръщане на бебето обикновено говори за недоразвити звена в храносмилателния тракт. Реакцията на тялото в този случай е връщане на храна към хранопровода. Но това не бива да успокоява родителите, защото вероятността скрита инфекция да причинява повръщането, е реална.

Единствено педиатър може да потвърди или да отхвърли тези твърдения. Затова консултацията с него не бива да бъде отлагана.

За възстановяването на малкия пациент от съществено значение е осигуряването на покой и прием на подходяща храна. В тази ситуация най-често родителите ги тревожи факта, че мъничето отказва да се храни. Поведението му е нормална реакция на организма. Важно е да му осигурите достатъчни количества течности, за да бъде избегнат риска от обезводняване. Хранете мъничето често, но с малки порции. В менюто му е добре да присъстват картофи, ориз, сухари, попара, зеленчукови бульони и плодови сокове.

От течностите освен минерална вода и чай (жълт кантарион, джоджен) на мъничето може да дадете и оризова вода и глюкозен разтвор.

Свещички вомакур. 

Свещички вомакур са един от медикаментите, приложими при повръщане при деца. Най-малките пациенти, които могат да ги употребяват, са тези с тегло над 8 килограма. За тях, както и тези до 15 кг, активните компоненти само в една супозитория могат да се окажат достатъчни, за да облекчат значително тежестта на състоянието.

При децата между 15 и 25 килограма са необходими общо две супозитории дневно, приложени в два приема (по супозитория на прием). На децата над 25 килограма трябва да бъде поставена по свещичка между два и три пъти за един ден. Паралелно с тяхното приложение се приемат и 15о мг дименхидринат дневно. Това се отнася само до пациентите във възрастовия диапазон между 6 и 14 години.

С цел профилактиране на неприятния симптом дълбоко ректално се въвежда по свещичка час преди отпътуване.

Свещичките вомакур са предназначени за краткосрочно лечение. При често повръщане специалистът ще назначи друг препарат, защото в този случай коментираните супозитории не са подходящия вариант.

Предозирането с тях е възможно да причини освен запек и пълна загуба на съзнание.

Натриев цитрат на прах. 

натриев цитрат

Натриев цитрат – една от алтернативите за спиране на повръщане

На дете, което повръща, може да се даде и натриев цитрат. Той представлява хранителна добавка, в чийто състав влиза едноименното съединение и кристална глюкоза. Ароматът на лимон прави прахчето добре поносимо. Въпреки, че за деца се предлага и в течна форма, може да им дадете и от прахчетата. Тук проблемът е дозировката. Ето каква е тя при децата:

  • до 3 месечна възраст – 0,05 г.
  • между 3 и 6 мес.- 0,10 г.
  • от половин до де годинки- 0,25 г.
  • от 2-3 г.- 0,30 г.
  • от 4-7г.- 0,50 г.
  •  8-14г.- 1-2 грама, приемани 3-4 пъти дневно

Натриевият цитрат трябва предварително да бъде разтворен  в малко вода. Възрастните могат да го приемат по два-три грама, но в три-четири приема.

Гадене при бременност. 

Едно от неудобствата при бременност е мъчително сутрешно гадене. Всъщност наричат го сутрешно, но това не е правилно, тъй като то може да връхлети бъдещата майка по всяко време на денонощието. То е и първият симптом за настъпилата бременност. Малко са щастливките, които бременността не „дарява“ с това бреме или тези, при които позивите се проявяват рядко и не са силно изразена острота.

Обикновено до четвъртия месец симптомът отшумява, но не липсват и случаи, в които бременните жени повръщат през целия период. На важно в този случай е да се овладеят и запазят относително стабилни нивата на кръвната захар. За да се постигне това е необходимо да приемате храна, преди да огладнеете. Важно е тя да бъде в микродози, но за сметка на това приемите да са повече.

Междинната протеинова закуска между вечерята и вечерния сън също дава не малък принос за овладяване на гаденето. Тъй като вечерният сън е по-продължително, протеиновите запаси за много важни за бременната.

Опитайте с отварата от джоджен, която бързо повлиява неприятния симптом. Състоянието си може да подпомогнете и медикаментозно, но към този подход се пристъпва единствено след лекарска препоръка. Постафен е препаратът против гадене и повръщане, който не е вреден за плода.  Инжектирането на витамин В 6 често се оказва добра алтернатива. Но това може да прецени единствено специалист.

Специалните витаминни комплекси, създадени за бременни, също оказват положително влияние. Често в този деликатен период се пренебрегват храни като боб и леща, но те са добър вариант заради изобилието от витамини от групата В. Но все пак ако те не ви понасят, не се насилвайте да ги консумирате. Това се отнася и до всяка друга храна, която не ви понася. Не само вкуса, но и аромата й често провокира гадене и повръщане при бременните.

Симптоми при различните болести. 

Когато гаденето и последващото повръщане са причинени от различни болести, симптоматиката е различна при всяка патология. Често естеството на отделената маса показва причината за повръщането. Когато в отделената маса се забелязват маси в тъмен цвят (най-често цвят на кафе), това е признак за наличието на стомашен кръвоизлив.

Ако позивите са повръщане са хаотични, но самото повръщане се проявява след консумацията на храна, това е признак за пилорна стеноза (тежко усложнение при язвено заболяване). Повърнатата маса в този случай е без примеси и се състои единствено от погълнатата храна. Ако повръщате само стомашен сок, това е симптом за наличието на жлъчно заболяване.

Във всички случаи повръщането се дължи на съкращения в коремните мускули. Тъй като изходната част на стомаха е плътно затворена, тя се отваря под въздействието на центъра на повръщането. Следва разширяване на отвора и изсипване на съдържимото в стомаха в хранопровода, които под въздействието на мускулите се разширява. Освен него разширява се и устната кухина, през която преминава отделената при повръщане маса.

Обикновено то се предхожда от учестени дишане, сълзене на очите, повишено слюноотделяне. Възможно е и повишаване на слъзната секреция (появяват се сълзи). В някои случаи повръщането се дължи на дразнене на стомаха или съществуващо стомашно заболяване, инфекции (скарлатина, коремен тиф, ротавирус). Възможно е да бъде причинено и от освобождаването на метаболитни отпадъци от тялото. Често то е симптом на заболяване на нервната система като менингит, инсулт, мозъчно сътресение.

Повръщането може да се дължи и на диабет. Тогава има мирис на ацетон. Когато причина за него са бъбречни заболявание отделената маса е с мирис на амоняк.

При гастрит. 

При различите форми на гастрит и симптоматика, придружена с повръщане, е различна. Обикновено при гастрит, обусловен от стомашно раздразнение, пациентът се чувства по-добре след повръщане.

В случаите на химически гастрит повръщането е придружено от болка в задгръдната кост, както и непоносима тежест в корема. Това е форма на хроничен гастрит, причинена от рефлукс и продължител или чест прием на кортикостероди. В този случай повръщането не води до облекчение. То може да продължи два-три дни, но дори и след този период пациентът не се чувства облекчен.

При остра форма на гастрит повръщането се проявява обикновено в рамките на шест часа след излагането на тялото на патологични дразнител. Придружено е от нетърпими коремни болки, тежко главоболие. Може да се прояви в няколко пристъпа – пациентът повръща няколко пъти след приема на храна, която дразни стомаха му.

При вирусен гастроинтерит повръщането е причинено от нарушения в чревната гастрокинетика. Възпаляват се първичните отдели на тънките черва в резултат от хиперсекрецията на токсини.

Гастритите с хиперкиселинно производство протичат с повръщане на стомашен сок, без примеси от храна. В тези случаи повръщането се появява обикновено през нощта и след него настъпва значително облекчение.

При язва. 

При наличието на язвено заболяване повръщането протича с различна симптоматика, която зависи от вида а язвеното заболяване. При кървяща язва и ерозивен гастродуоденит в отделената при повръщане маса се забелязват и кървави примеси с червен или кафяв цвят. Язвеното заболяване с повишена киселинност, също като гастрита от този тип, често причинява повръщане през нощта. След него облекчението настъпва мигновено.

Тъй като язвата е заболяване, причинено от раздразнение на стомашната лигавица, повръщането се поява обикновено след хранене. То е съпроводено с мъчителни киселини и остро изразено гадене.

При рефлукс. 

При рефлуксно заболяване също се повръща, като се отделя приетото през хранопровода. В случая повръщането се проява не толкова често. Това се компенсира от гаденето, което е често срещано оплакване. Придружено е от усещането за изгаряне в задгръдната част. Неприятният рефлукс е възможният причинител на необясними астматични пристъпи, както и за чести белодробни възпаления.

При болести на жлъчката. 

При жлъчни проблеми също повръщането е едно от възможните оплаквания. В този случай през хранопровода изтича жлъчна течност, примесена със стомашен сок. Отличаваща характеристика е жълтеникаво-зеленикавият цвят. Жлъчната течност вероятно е попаднала в стомаха в резултата от нарушената дейност на жлъчката.

Повръщане на зеленикав сок не винаги означава проблеми със жлъчката. Възможно е течността да е попаднала случайно в стомаха. При болести на жлъчката пациентът усеща облекчение след повръщане. Обикновено то настъпва след консумацията на храна. Жлъчните заболявания често са в комплект с чернодробни дисфункции. В случая не е изключено освен болести на жлъчката, повръщането да е провокирано и от чернодробни проблеми.

Повръщането при пациенти със жлъчни заболявания, не води до облекчение, а до засилване на болката.

При рак на стомаха.

При налично раково образувание на стомаха пациентът често повръща. Неприятният симптом често съпътства и мъчителна болка в горната коремна част, както и гадене от консумация на месо. При наличието на рак на стомаха пациентът не получава облекчение дори и след повръщане.

Ако Вие знаете други изпитани методи за справяне с кошмарното повръщане, споделете ги с останалите читатели, използвайки формата за коментари. Използвайте я и ако желаете да ни попитате нещо. Надяваме се, че ще бъдем от полза.

Споделете този материал в мрежите, за да достигне ценната информация в него до по-широка аудитория. Благодарим Ви, че оценявате и споделяте материалите ни!

Източници:
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Vomiting
  2. www.lekar.bg/2015/10/02/повръщане-2/
  3. www.zdrave.org/23770/повръщане-лечение-билки/
Повръщане: Топ лекарства, свещички, глюкоза, оризова вода и др.
4.7 (93.33%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *