Ad Clicks : Ad Views :

Ехинацея: Лечение с чай, капки и таблетки от нея

Билка ехинацея – действие и ползи за възрастни и за деца. На хапчета (таблетки), капки и капсули. При херпес. При гъбички и хламидия. При грип и кашлица. На чай.

Още в текста Странични ефекти.

Внимание: Алергия! Ехинацея и прополис (клеева тинктура). С чесън и джинджифил. С котешки нокът. С черен бъз.  Капки Форте. Био сок. С диво индиго и бял кедър. С жен шен. Тинктура за щитовидна жлеза (хашимото). В мукоплант. Имунобор ехинацея 250.
Ще се опитаме да направим най-хубавия и изчерпателен справочник за билката ехинацея в българския интернет. Надяваме се и вие да ни помагате в тази благородна цел, пишейки коментари под публикацията и давайки ни идеи как да я продължим.

Билка ехинацея – действие и ползи
Ехинацея е същинско чудо в съкровищницата на природата, до което е задължително да се докоснете, за да се радвате на крепко здраве.
Благодарение на нея организмът засилва защитните си механизми, които имат способността да отблъскват атакуващите го непрекъснато зарази и бактерии.

Свойствата и полезните действия на тази билка, която прилича повече на цвете, през последните години са обект на задълбочени проучвания.

Неслучайно тя се слави като един от най-мощните природни модулатори и стимулатори на имунния отговор на организма.

Лечебните качества и преимущества на тази билка, известни от хилядолетия, са получили одобрение и признание и от съвременната медицина.

Неслучайно тя е активна съставка в много медикаменти, предназначени за подпомагане имунната дейност.

Въпреки противоречивите мнения на специалисти, резултатите от последни проучвания доказват по безспорен начин ползите от приема на ехинацея.
Доказателство за мощното действие на лековитото растение е фактът, че то е било използвано от индианците като противодействащо средство срещу отровата на змии.

Ехинацеята е способна да неутрализира дори смъртоносна змийска отрова, благодарение на силните си антиоксидантни съставки.

Билката с красиви розови цветчета, която напомня повече на маргаритка, не само повишава силите на тялото да се възпротивява срещу вирусите и инфекциите, но и има силно пречистващо действие върху кръвта и лимфата. Именно застоя на кръвта и складирането на отпадни вещества водят до куп здравословни проблеми.

Ехинацея не само подсилва имунитета, но и го изгражда при пациенти, при които той липсва. При тези от Вас, при които има нарушение в дейността му, билката пречиства кръвта и това прави организма по-устойчив на атакуващите го инфекции.

Доказано е, че тази билка има не само антивирусно въздействие, но и още едно друго въздействие, за което по-рядко се говори – скъсява времето за излекуване.

Ако вече Ви е повалил грип, доверете се на ехинацея. Тя не само ще облекчи симптомите на запушен нос, хрема и кашлица, но и е безценен помощник за Вас за по-бързо справяне с инфекцията. Доказано е, че приемът на тази билка скъсява наполовина време, за което протича болестта (грип, настинка).

Редовният прием на това уникално чудо на природата намалява вероятността от развитието на синузит с цели 86%.

Ехинацея може да се окаже вашия лек ако страдате от цистит, главоболие, чести възпаления в ушите, гингивит, неприятни гнойни пъпки. Ефектът от приложението й е поразителен и при рани, възпаления и изгаряния по кожата.

Мощното лечебно действие на тази билка се обуславя от няколко рядко срещани химични съединения в природата, които влизат в състава й. Нейните качества все още не са добре проучени и вероятно тяхното въздействие е по-широкоспектърно.

При херпес

Ехинацея
Ехинацея е един от най-мощните природни имуностимулатори
Ехинацея действа като блокатор на вируса, причиняващ досадния и неприятен херпес. Тя възпрепятства неговия рецидив. Най-ефикaсни в този случай са спиртни извлеци от билката, чиито прием е препоръчително да стартира още при съмнението за поява на херпес или проява на симптомите на инфекцията.

Ако херпесната инфекция вече Ви е поразила, тогава също може да разчитате на тинктурата от ехинацея, която значително ще намали продължителността на неприятното заболяване.

При херпес са препоръчителни извлеците от билката на спиртна основа, а не чайовете, поради факта, че този вирус трябва да се атакува незабавно, тъй като прогресира много бързо.

Ако предпочитате да си приготвите сами тинктурата, а не да я закупите в готов вод от аптеката или билковите магазини, е необходимо да направите следното – изстискайте сока от сто грама свежи цветове от билката, след което разредете с 300 милилитра ракия.

Това престоява на слънце половин месец, след което по 20-30 капки от него се разреждат в малко вода и се приема по 3 пъти рамките на денонощие.

При гъбички и хламидия

Същото количество от тинктурата, но разредено с хладка вода може да използвате за вагинални промивки и бани, ако страдате от гъбички и хламидия. Лековитото „цвете“ има силно изразен антигъбичен ефект. Спомага за отстраняването на неприятните гъбични инфекии.

Вътрешният прием на ехинацея също се отразява благоприятно при подобно състояние.

При грип и кашлица

Ехинация прави чудеса при хора, болни от грип, придружен със силна кашлица. Отварата от нея действа отхрачващо. Билката пречиства бронхите и втечнява натрупания секрет. Тя прави отхрачването по-лесно.

Бързо излекуваната кашлица е предпоставка за възпрепятстване на евентуални белодробни усложнения, които най-често се проявят в резултат от нейното неизлекуване или дълга продължителност.

черен бъз
Ехинацея с черен бъз върши чудеса

Ако Ви измъчва кашлица и/или сте повалени от грипния вирус, добре би Ви подействало освен пиенето на чай от ехинацея и инхалации с билката. Може също така да я използвате за бани, прибавяйки извлек от нея към водата си за къпане.

На чай

Приета на чай, ехинацея засилва имунитета и облекчава болкови симптоми като главоболие, кашлица, грип и други вътрешни инфекции.

Запарката се приготвя от една голяма лъжица от сухото растение, залято с половин литър вода. Приготвената отвара се разделя на три части, всяка от които приема непосредствено преди трите хранения за деня. Приемът на тази запарка не бива да бъде по-продължителен от 10 дни. След тях се прави почивка и едва след това курсът продължава.

На хапчета (таблетки) и капсули

Ехинацея форте таблетки капки
Ехинацея се предлага на капки и на таблетки (форте).

Това природно чудо може да си набавите не само като чай, но и на таблетки (филмирани и обикновени).

Заради безспорните си качества на мощен имуностимулатор, тези таблетки се превърнаха през последните няколко години в най-търсеното средство за подпомагане имунната дейност.

Доказано е, че тази билка неутрализира вредното въздействие на окислителните процеси и свободните радикали в човешкия организъм. Това възпрепятства заболявания на костите и ставите като артрит.

Странични ефекти

Макар и в редки случаи, ехинацея не е изключено да стане причина за странични ефекти. Приемът на чай или добавка с основна съставка тази билка не е изключено да стане причина за гадене, повръщане, замаяност, главоболие, повишена телесна температура, кашлица, зачервяване и подуване на кожата.

Най-често странични ефекти се наблюдават при алергичните пациенти, което не означава, че тези нежелани реакции са изключени при останалите пациенти.

Имунобор
Хранителна добавка на Имунобор с ехинацея

Тъй като билката има стимулиращ имунната дейност ефект, приемът й не е препоръчителен при автоимунни заболявания като СПИН и левкемия. Обърнете внимание, че това се отнася за билката в чист вид и за някои добавки с нея.

Предлагат се добавки с ехинацея, които се препоръчват като придружаваща терапия към лечението на СПИН. Следете внимателно указанията за употреба на добавката, която приемате. Придържайте се стриктно към препоръките на Вашия лекар!

Внимание: Алергия!

Ако забележите подуване по кожата и други възпаление или необичайно сълзене на очите, преустановете приема на ехинацея. Това са признаци на алергия. По-застрашени от проява на алергия към ехинацея са страдащите от астма. В тези случаи до приема на билката се прибягва само по препоръка на специалист.

Съчетания и продукти

Ехинацея и прополис (клеева тинктура)

Мощното имуностимулиращо действие на лековиата ехинацея се засилва още повече при комбинацията й с прополис, който също е едно от най-популярните природни средства за засилване на имунния отговор.

Не само във вид на хранителни добавки, тази чудотворна комбинация може да си набавите чрез чай и клеева тинктура. По време на лечебния курс със запарка от ехинацея, преди прием на извлека е препоръчително да добавите към него няколко капки клеева тинктура.

С чесън и джинджифил

Хранителни добавки с ехинацея се предлагат и в комбинация с още две мощни природни имуностимулиращи средства, които влизат в състава им – чесън и джинджифил. За още по-мощен ефект от „Джеймисън“ са добавили и мощния природен аналгетик жен шен.

Освен като превантивно средство против вирусни инфекции, добавката е допустимо да бъде приемана и от пациенти, провеждащи курс за лечение на рак. Влизащият в състава й джинджифил облекчава симптомите на неприятното гадене, с което протича приемът на антираковите лекарства.

С котешки нокът

В комбинация с котешки нокът ехинацея върши чудеса. Тази вълшебна формула намира приложение дори при лечението на ХИВ.

Като допълнение към медикаментите от терапията при СПИН се приема добавка от ехинацея с котешки нокът.

Втората също притежава доказани антибактериални, антимикробни, противовирусни и имуностимулиращи качества.

Предлагат се добавки с двете билки, които са обогатени с богат витаминен комплекс (витамин В и С) и ценни микроелементи (цинк, селен).

С черен бъз

При грипни и простудни заболявания може да се доверите на подсилващата имунитета комбинация от ехинацея с черен бъз. Малките черни плодчета на това растение крият невероятна лечебна мощ. Те са силен природен антибиотик и антипиретик.

Сокът от черен бъз предизвиква изпотяване и със своя силно изразен загряващ ефект е безценно природно средство за сваляне на висока температура, ако го приемате в чист вид.

В хранителна добавка екстрактът от черен бъз засилва действието на ехинацеята. Тази разновидност се предлага в течна форма. Към не е добавен екстракт от слез и е благоприятна за прием от деца над двегодишна възраст. (Имуномикс на Абока)

За деца

Вирусните инфекции се отразяват най-тежко на децата, заради неизградения им все още имунитет. Най-често децата боледуват, когато имат контакт с други деца.

Момента, в който малкото дете тръгва на детска градина, е изключително стресиращ за неговата имунна система. Тя все още не е изградена, но въпреки това е наложително да противодейства на постоянно атакуващите я вируси и инфекции.

Чай от ехинацея
Чай от ехинацея лекува кашлица и грип

Дори и сте имунизирали малчугана с противогрипна ваксина, добре действат добавките с ехинация. Те са препоръчителни и за деца над 2-3 годишна възраст. Под формата на сироп е възможно да се приемат след 2-годишна възраст.Обичайната препоръчителна доза е по 0,5 ml за всеки килограм телесно тегло.

Под формата на таблетки за дъвчене може да приема от деца над три години. Може да давате на малчугана добавката и в моменти на боледуване. Тя ще помогне на неукрепналия детски организъм да отблъсне по-бързо атакуващата го инфекция.

Приемът на ехинацея намалява рисковете от развитие на алергия и синузит при децата.

Капки Форте

Капки Форте може да се дават на бебета над една годинка. Това трябва да става единствено след консултация с лекар. Вълшебните капки на Доктор Тайс лекуват инфекции на дихателните пътища и пикочната система.

Във формулата е заложено на сок от свежи билкови стръкове, чиито полезни съставки са извлечени в максимални нива чрез кисненето им в алкохол.

Добавката не се препоръчва на пациенти, страдащи от левкемия.

Био сок

В аптечната мрежа и био магазините се предлага и стопроцентов натурален сок от ехинацея на немската компания „Шоенебергер“. Производителят препоръчва добавката да се приема при инфекции на дихателните пътища и пикочните канали.

Тъй като този сок е напълно натурален и в него няма добавени стабилизатори и подсладители, вкусът му е горчив. Препоръчва се да го разредите в малко количество плодов сок, например.

С диво индиго и бял кедър

В съчетание с други две имуностимулиращи билки – бял кедър и диво индиго, ехинацеята прави чудеса. Тази комбинация е изключително ефективна при грипни и простудни заболявания, протичащи с възпаление на дихателните пътища.

Добавката Есберитокс съдържа точно тази лечебна формула. Ако започнете да я приемате още при пъривите симптоми, инфекцията отшумява по-бързо. Препоръчва се двукратен профилактичен курс – най-често при смяната на сезоните или след тежко боледуване.

С жен шен

Жен шен е добре познато природно средство в източната медицина за укрепване на общото жизнено състояние на организма. В комбинацията с жен шен, формулата е ефективна при вирусни инфекции, като помага на организма да се справи по-бързо с тях.

Добавката може да се приема и за общо укрепване на организма. Малките деца, бременните и кърмачките не трябва да посягат към тази формула, тъй като тя не е подходяща за тях.

Тинктура за щитовидна жлеза (хашимото)

Всяко смущение в дейността на деликатната щитовидна жлеза се отразява и на останалите системи в нашия организъм. Независимо дали тя страда от понижена (хашимото) или повишена секреция на хормони, трябва да се лекува.

Корени от ехинацея се справят успешно с всяка дисфункция на този деликатен орган. Най-добрият вариант в този случай е приемането на спиртна настойка от целебните корени. Консултирайте се със специалист преди да започнете да приемате тинктурата.

В мукоплант

Заради благотворното си въздействие върху синусите, ехинацея намира приложение и в спрейове за нос. Есктракт от билката е вложен като помощна съставка в спрея за нос на мукоплант, който представлява солен разтвор.

Щадящото му действие върху носната лигавица и синусите се дължи на добавената ехинацея и евкалиптово масло. Този спрей облекчава симптомите на запушен нос, хрема, като едновременно с това не действа агресивно върху деликатната носна лигавица и я предпазва от изсушаване.

Имунобор ехинацея 250

ехинацея
Ехинацея е истинско чудо на природата

Друг натурален продукт с ехинацея, на който може да се доверите е имунобор. Във всяка таблетка се съдържат 250 мг извлек от лековитата билка.

Тази добавка стимулира производството на имунни тела от организма. Тя се използва не само за засилване на имунната дейност, но и при лечение на остри респираторни заболявания, грип и настинка.

Таблетките са подходящи за деца на една годинка. Препоръчителната доза за тях е по една капсула след ядене. За малки деца прием 2х1, а за възрастни- 3х1.

Ако статията за ехинацея е била полезна за Вас, помогнете написаното да достигне до повече хора, споделяйки я с бутоните по-долу.

Внимание: Предозиране с ехинацея или тинктура от нея!

Можете да приемате настойката или отвара от ехинацеята най-много седмица или максимум две, ако се чувствате добре. При неспазване на споменатата доза или пресрочване на употребата на ехинацея или тинктурата от нея може да се получи отравяне, изразяващо в появата на постоянно или временно гадене, остро кисело повръщане, раздразнителност и главоболие. В този случай трябва без замисляне и незабавно да стопирате всяка употреба на препарата, да промиете стомаха с голямо количество вода и да се прегледате. Останалото се намира в компетенцията на лекаря.

Как е на различни езици ехинацея.

На латински, испански и английски: Echinacea. На немски: Sonnenhüte. На руски: Эхинацея. На турски: Kirpi otu. На френски: échinacées.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Ехинацея: Лечение с чай, капки и таблетки от нея
4.3 (85%) 8 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

3 Comments

  1. За лечение на цитомегаловирус колко време може да се приема без прекъсване, тинктура от ехинацея? Аз пия по 30 капки дневно и комбинирам с прополис

    • Седмица или най-много – две. По-горе можете да прочетете какви са последствията от предозиране на ехинацеята или от прекалено дългия й прием.

  2. Комбинацията на ехинацея и бъзак работи при мен. Имам хроничен бронхит и ми препоръчаха Тройна ехинацея с бъзак. От нищо, което съм ползвала изобщо досега, не съм имала по- добър ефект.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!