Мента: уникален лек за нерви, кашлица, гастрит и още 101 болежки (Най-добрите рецепти)

Най-добрите рецепти с мента и ментово масло, ментол, неуропан, чай от мента. Плюсове и минуси на мента, глог и валериан. Отглеждане, семена, разсад и видове.

Ако все още не са Ви известни всички свойства на добре познатата ни мента, ще останете удивени след като научите от колко много болежки може да Ви избави тази невероятна билка. Свежият аромат и усещането за прохлада са първите асоциации, които изплуват в ума на всеки от нас, чувайки за мента. Но тя не е единствено билка, която придава свежест, любимото ястие или коктейл. Уверете се сами в това, изчитайки материална ни, посветен на тази удивителна трева.

Рецепта за чай от мента.

Точната рецепта за чай от мента включва две лъжички от уханната билка и 250 мл вода. Това е количеството, покриващо дневната доза от целебната напитка.
Приготвяне.
Приготвянето на уханната ментова напитка се осъществява чрез метода на запарване, който помага да извлекат в максимални дози всичките й полезни вещества. Процедурата по настояване трае час, след което запарката е редно да бъде прецедена. С нейна помощ може да се отървете от куп неволи. Ето кога и как се използва.

За отслабване.

Ароматната трева повлиява изключително благоприятно на пациентите, придържащи се към режим за отслабване. Разбира се, само чаят е недостатъчен. Приемите му трябва да бъдат съчетани с адекватен двигателен и хранителен режим. Отслабващият ефект се постига благодарение на свойството на уханната трева да стимулира процесите, свързани със смилане и преработка на храната, но и чрез потискащия ефект, които билката оказва върху апетита.

Добра алтернатива е през двучасови интервали да вдишвате уханието на кърпичка, върху която предварително са поръсени няколко капчици масло. Бонусите от редовния прим на ментов чай са свързани с премахване на коликите, газовете и елиминиране на паразитите и други вредни обитатели на тракта. (Още начини за отслабване с билки и лекове)

При бременност и кърмене.

Строга забрана за прием на мента по време на бременност не съществува. Но въпреки това ментатата във всичките й форми, в този деликатен период е възможно да бъде използвана единствено след консултация със специалист.
Ментовият чай помага на бременните да се отърват от киселини в стомаха, измъчващи голяма част от тях. За тях е препоръчително да запарят в чайник два стръка от билката с две чаши вряща вода. Отварата може да бъде приета след охлаждане и филтрация. Добре е това да се осъществи веднага след атаката на киселините.
Освен от тях ментата помага на бременните да се спасят от гаденето, което протича с по-голям интензитет в първия триместър. При невъзможност чаят да се приготвя и консумира, вариант са ментовите бонбони и шоколад с мента.

 чай от мента

Чай от мента помага за отслабване

Използването на мента при кърмене също има някои специфични особености. След прием на билката обикновено се постига стимулация на лактацията. Въпреки това, при редовен прием, ефектът е обратен – млякото рязко намалява.
За маслото от къдрава мента  е установено, че стимулира лактацията при жените. Това се постига чрез химикала карвонен. В комбинация с копър то оказва стимулиращ ефект върху лактацията.

Против окосмяване. 

Турски учени са установили, че уханната мента е една добра алтернатива за справяне с прекомерното окосмяване. От него се оплакват цели пет процента от жените. Високите нива на тестостерон обуславят наличието на проблема, известен с медицинския термин хирсутизъм. Само две чаши от ароматния чай, приемани ежедневно, свалят нивата на хормона и от там се постига ефективен контрол върху омразното за всички жени окосмяване.

Установено е след поредица от експериментални наблюдения, че още след първата седмица редовен прием на лековития извлек се постига съществено редукция на хормоналните нива.

Мента, глог и валериан.

мента, глог и валериан

Комбинацията мента, глог и валериан подкрепя сърдечната и нервната система

Комбинацията от билките мента, глог и валериан отдавна е известна като лек срещу проблемите не само на нервната, но и на сърдечната и храносмилателната система. И трите билки взаимно допълват и усилват ефектите от въздействието си върху организма, особено когато се комбинират. Комбинацията е изключително благоприятна за употреба в стресови ситуации, при тахикардии, леки смущения и нарушения в съня, забавен кръвоприток към мозъка и сърцето, метеоризъм. Стимулира възстановителните процеси след инфаркт и възпира образуването на атеросклеротични плаки.

Комбинацията може да бъде отрита в различни варианти и форми – таблетки, капки или сироп.

На таблетки.

Чудотворната за нервната система комбинация се предлага и във вариант таблетки. Приемани редовно те помагат за поддържане на оптималната дейност на сърдени мускул, за сваляне на налягането, овладяване на нервната възбудимост и безсънието.

Някои производителят залагат на комбинация от трите билки+маточина, за която също е известно, че има успокояващ ефект върху нервната система.

От таблетките се приемат ежедневно между две и четири. Точното количество е посочено от производителя.

На капки.

На капки се приема билковата комбинация, в случаите когато сте избрали варианта тинктура. Предлаганите тинктури са произведени чрез стриктно спазване на условията и нормите за производство на лекарствените препарати като се гарантира максимална чистота на крайния продукт и пълно запазване на лечебните ингредиенти на вложените билки.

Оптималният общ ефект на билките в препарат се гарантира чрез правилното потенциране на всяка една от тях. В милилитър от тях, равняващ се на 20 капки, се съдържат по 66 мг валериан и глог, 16,5 мг ментов екстракт и 16 мг ментово масло. Между два и три пъти дневно пациентът трябва да поглъща по 20 капки от лекарството. Допустимото количество за ден е 60 капки. Еднократните дози може да се разтворят в лъжичка вода или да се комбинират с бучка захар.

Специфично за капките е по-бързото усвояване и ефективност. Изключително подходящи са при някои оплаквания и дискомфортни състояния, свързани със стомашната дейност; състояния, специфични за климакса; повишена нервна възбудимост, особено след активна физическа и психическа дейност; смущения във вегетативните функции на нервната система; при леки сърдечни аритмии.

На сироп.

Във вид на сироп също може да приемате триото от билки с успокояващ ефект върху нервната система. Лекарството съдейства за нормализиране на сърдечната функция и тонизиране на сърдечния мускул. С негова помощ постепенно отшумяване усещането за безпричинна тревожност, напрегнатост, повишена нервна възбудимост. Проявява терапевтичен ефект при нервна възбудимост, атеросклероза и исхемия.

По лъжичка от сиропа пациентът трябва да поглъща между два и четири пъти през деня. Микродозите е възможно да се приемат с малко количество вода, сок или друга течност.

Сиропът съдържа водно алкохолни извлеци от билките – по 50 мг от хлог и валериан и 25 мг мента. От приема на този сироп въздържатели трябва да бъдат жените, които очакват  дете или кърмят, както и децата под 12 години.

Цена.

На Аро лайф 60 таблетки се предлагат в опаковка на цена от 2,20 лв. В продуктовата гама на д-р Тошков също може да откриете целебната комбинация. Сто и двадесет от билковите таблетки струват малко над десет лева.

Цената на сироп от билковото трио е малко над 2 лева. Количеството е достатъчно за общо 22 дози. Петдесет милилитра от тинктурата се предлагат на цена между 4 и 6 лева, която варива при различните производители.

С алкохол.

Употребата на продуктите с билковото трио с алкохол е желателно да бъде избягвана. Някои от производителите са упоменали в листовките, че е допустимо поглъщането на малки количества алкохол. За спиртните напитки е известно, че не повлияват добре при нервна възбудимост и сърдечни проблеми. За това е по-добре да се въздържате от тяхната употреба.

Странични ефекти. 

Повечето производители на добавки с комбинацията от мента, валериана и глог твърдят, че продуктите им не дават странични ефекти и приемът им е напълно безобиден, без да предизвиква зависимост към него в бъдещ период. Важно е той да бъде приеман добросъвестно от страна на пациента и да не бъдат превишавани указаните дози. Препаратите с тази комбинация се отличават със способността си да понижават налягането, което означава при пациенти с ниско кръвно, е възможно да се проявят нежелани реакции.

Ментово масло. 

Изключително ценено от древните лечители е ментовото масло заради изобилието от лечебния ментол (цели 50%), което предлага. Масленият извлек е безцветен, с охлаждащ и чист ментолов аромат
с нотка на камфор и плодове.

Уникалният комплекс от ухания придава на ментовото масло типичната за него ободряваща и прохладна свежест. Основните активни съставки на етеричните масла от мента – ментол и азулен предлагат разнообразна гама от терапевтични ефекти.
Поради наличието на съединението азулен ментово масло има силно изразен противовъзпалителна ефективност. То подобрява неспецифичната резистентност на организма, усилвайки антибактериалната защита на кожата и устната лигавица.

Положителен ефект оказва и върху бронхопулмонална система: възстановява бронхиалната проводимост, облекчава спазмите на бронхите. Aктивният компонент ментол разгръща в пълния спектър лечебния си ефект и върху сърдечно-съдовата система.

Той въздейства пряко и рецепторите за студ и неслучайно при нанасянето му върху кожата създава усещането за прохлада. Повърхностно кръвоносните съдове се стесняват под въздействието на ментола, а кръвоносните съдове на вътрешните органи се разширяват. Ефектът може да се сравни с този на лека упойка.

Рецепта. 

Ментовото масло се приготвя чрез парна дестилация на свежи листенца от билката, от които се извличат в максимални количества полезните компоненти от тях. Макара и не по този метод в домашни условия също е възможно да приготвите този продукт, който след това може да използвате в маски за коса, лице, масажи, компреси и гаргари.

За да го приготвите е необходимо да наситните около три шепи от свежата билка, след което получената маса да залеете със зехтин и да изчакате около месец, за да се извлекат всички полезни агенти. Процесите по извличането им е добре да протекат на слънчево и топло, тъй като топлината спомага за тяхното по-ефективно протичане.

Цена. 

Десет мл от свежо ухаещото масло се предлагат в интервала между 3-5 лв. Същото количество в био вариант може да откриете на цена около десет лева.

Приложение. 

Маслото от мента се отличава с широк спектър на приложение. Може да бъде прилагано вътрешно и външно, като методите за това са многобройни. Маслото се прилага и за елиминиране на мъчителния ларингит. То се използва за лечение на настинки, възпаления на горните дихателни пътища, грип, хрема, бронхит, като същевременно насърчава имунната система. При наличие на кариес, гингивит, стоматит, гаргарите с няколко капки масло и вода, повлияват изключително благоприятно.

Помага  да се разтворят камъните в жлъчката, благодарение на мекото си диуретично действие. Нормализира подвижността и дейността на червата, както и секрецията на стомашно-чревния тракт (особено добре работи при газове, гадене и повръщане). Мускулно-скелетната система също се повлиява благоприятно пот ментовото масло. Благодарение на него се постига премахване на мускулната болка и влудяващото главоболие.

Приложимо е и грижите за всеки тип кожа. Подобрява и избистря тена, съдейства за затягане на порите, регулирайки мастното производството. Ментовото масло е ценен помощник за задържане на влагата в суха кожа. То буквално придава нов живот на кожата. „Събуждайки“ кожата, маслото успява да изтрие всички следи от умора и недостатъчен сън. Резултатът е подобрена епидермална функция. Елиминира причинителите на дерматит, акне и розацея.

Възможни комбинации с евкалиптово масло, масло от лавандула, лимоново масло, масло от розмарин, бадемово масло и други базови масла.

Ето кои са методите на приложение на това невероятно етерично масло:
• за инхалации при кашлица, ларингит, бронхит, назални проблеми, пъпки по лицето – 2 капки на 0,5 л вода (5 минути)
• изплакване на кожата на лицето при кожни проблеми (дерматит, акне розацея): 3-4 капки в чаша вода
• ароматни вани: 2 -6 капки
• компреси при мускулни, ставни болки, тежест в краката, главоболие: 4-6 капки на чаша вода
• Масаж на цяло тяло: 8-12 капки на 30 мл базово масло
• разтривки при равматизъм и скованост в ставите – 4-6 капки на 10 мл базово масло
• вътрешно ползване – единствено след консултация със специалист

• за обогатяване на козметични препарати – 2 капки на 10 мл базов маслен извлек
• ароматни вани на цяло тяло, на краката; за насърчаване на емоционалния и енергийния баланс: 5 – 7 капки
• (настинки, чревни спазми, болест на варикозни вени,
насърчаване на загуба на тегло, премахване на целулит)
• компреси: 4-6 капки в чаша вода
• антицелулитен масаж: 6-14 капки на 30 мл базово масло

• аромалампа: 5 – 8 капки (при респираторни и вирусни инфекция, хипертония) съдейства за нормализиране на кръвообращението на мозъка и засилва кръвопритока към него; насърчава концентрацията, подобрява зрението, прочиства въздуха в помещения, в които се пуши).
• аромамедальон: 2-3 капки (има същите приложения, както и аромалампата; използва се още и при виене на свят, гадене, болест на пътника).

При директно приложение върху кожата, в чистия си вид маслото може да причини изгаряния. Ако Ви измъчва ринит, приложението на тампони с масло от мента, облекчава мигновено. Миксирайте лъжица базово масло (най-добре бадемово)+ следните етерични масла: по две капки мента и чаено дърво и една евкалипт. С  така приготвеното лекарство навлажнете памучен тампон и го поставите внимателно в ноздрите. Освен във вътрешната част е добре да го приложите и във външната им. По три пъти дневно изпълнявайте метода, докато неприятните симптоми отшумят напълно.
Ако страдате от морска болест, през  15-20 минути вдишвайте от носна кърпичка или хартиена кърпа, върху която предварително сте накапали 2-3 капки етерично масло. При сърдечни бодежи и симптоми на ангина: 1-2 капки се поставят върху бучка захар и тя се задържа в устата, докато се разтвори напълно.
Ако се оплаквате от мускулни болки, втрийте смес от 4-6 капки масло от мента, смесено с лъжица растително масло или сметана.
При възпаление на венците изплакване на устната кухина с чаша вода, в която предварително сте разтворили 3-4 капки от маслото, облекчава мигновено. Освен това придава свеж дъх. Друг вариант при възпаления и заболявания на венците десет грама растително масло с пет капки ментово масло и с тях се масажират венците. Повлиява изключително благоприятно при зъбобол, заболяване на венците, за предотвратяване на периодонтално заболяване.
Чувствителната кожа от всеки тип понася много добре маслото. То спомага за елиминиране на следите от умора. Перфектна стимулация на кожата се постига от 2 капки масло на 10 мл тоник. С него освежавайте лицето след сутрешно и вечерното му почистване.

С две капчици от маслото може да придадете невероятен аромат на любимия си чай. Облекчаващо при киселини действа и смес от две капки ментово масло + 1/2 чаена лъжичка кефир и чаша вода.

Ментово масло за коса. 

Ментовото масло е често срещан компонент в козметиката за коса, особено в тази, предназначена за раздразнен, мазен скалп и пърхот. Разбира се има вариант да си приготвите шампоан с изцяло естествени компоненти, включвайки в него десет капчици ментово масло. Останалите съставки са: зехтин (три лъжици), хлебна сода (десет лъжици), алое вера гел (160 грама), пречистена вода ( 200 мл). Мигновено ще усетите свежестта на ментата върху главата си. Резултатът е не само успокоен скалп, но и по-бърз растеж и подмладяване на съществуващата коса.

Друг метод за приложение на ментово масло върху косата, изключително благоприятен за мазен и осеян с пърхотни люспи скалп, е изплакването на косата с ментова вода – на всеки пет литра вода добавяйте по пет капки от маслото. С освежаващия разтвор изплаквайте косата си или веднага след нанасянето на шампоана, или след отмиването му. Не пропускайте да правите това поне веднъж в седмицата, за да постигнете траен резултат – регулиране на себумното производство и премахване на пърхота.

За да подобрите общото състояние не само на скалпа, но и на косата си, поне два пъти в седмицата преспивайте с грива намазана с масло от мента. Не използвайте варианта на купешкото масло, което е силно концентрирано, а си пригответе сами масления извлек. Това се прави като оставите за петнадесет дни шепа накъсани листа в половин литър качествен зехтин.

Косата си може да поглезите и прибавяйки няколко капки от чудното ментово масло към обичайно използвания шампоан. В такъв случай не забравяйте да разклащате бутилчицата преди да използване съдържимото в нея.

Всички тези методи за приложение на ментово масло върху скалпа имат и още един бонус ефект, освен тези които оказват върху косата – избавят от главоболието.

Сироп от мента.

Домашен сироп от мента не е трудно да приготвите сами. Достатъчно е да си набавите – мента с кръгли листа (тя е най-ароматна) – сто грама; захар – петдесет грама + още 250 грама за сиропа и вода – 250 мл.

Ментата трябва да се нареже на ситно, след което да се поръси със захарта (50 грам)а и да престои така цяла нощ. Следва приготвянето на захарния сироп, като смесите равни части вода и захар – по една голяма чаша от 250 мл. Около 20 минути са необходими, за да достигне готовност. В това ще се убедите, поставяйки капка от него в празна чиния.

Ако при накланяне на съда, капчицата не променя формата си и не се разтича надолу, може да бъдете сигурни, че захарният сироп е достигнал готовност. Към него се добавя останалата мента и масата престоява на огъня до пълно разтваряне и на останалата захар. След като това се случи, филтрирайте гъстата кремообразна смес през тензух, прегънат на 4 и я пресипете в стъклено шише с плътно затваряща се капачка. Вкусният сироп съхранявайте в хладилник, докато го изразходите напълно. Може да го използвате в любимите си коктейли и десерти. Дори и да го добавите към любимия си чай.

Тинктура от лютива мента. 

Тинктурата от лютива мента е препоръчвана най-вече при проблеми с храносмилането за облекчаване на дискомфортни състояния като колики и спазми и подувания, причинени от метеоризъм. Опасен може да се окаже приемът й за пациентите с епилепсия, чернодробни заболявания, по време на бременност и кърмене. Непрепоръчителен е приемът й от пациенти с алкохолна зависимост, тези с обострени язвени заболявания и тези, при които жлъчката не произвежда достатъчно количество жлъчни сокове.

При хернии, бъбречни камъни, рефлукс и повишена стомашна ексекреция на киселинни сокове, обсъждането на приема със специалист, е напълно задължително.

Етаноловото съдържание в препарата (около 88%) е възможно да окаже усилващ ефект върху въздействието на препарати със седативен ефект. Възможни са повишения на циклоспориновите нива и ефектите на калциевите блокери върху стомашната мускулатура.

Между десет и петнадесет капки, трикратно е дозата, която се препоръчва на пациентите на възраст над 12 години. За останалите под тази възраст, употребата е нежелателна.

Ефектите на предозиране се проявяват изключително рядко. Но е добре да сте запознати с тях – гадене, тремор, уртиракия и сърбежи около ануса, брадикардия, тремор. Бронхоспазъм и дори спиране на дишането са сред възможните реакция при употребата на продукта от малки деца.

Неуропан.

неуропан

Неуропан е друга комбинация от мента, глог и валериана

Лютива мента е вложена като основен компонент в препаратите неуропан, предлагани в две форми – таблетки и сироп. Терапевтичните ефекти на билковия екстракт са допълнени от други две билки, популярни с положителното си въздействие върху нервната и сърдечната система – глог и валериана.

На таблетки.

Във вид на таблетки неуропан е възможно да бъде приеман най-много четири пъти на ден в количество от една таблета на всеки прием. Превишение на указаната дозировка е непрепоръчително, тъй като дозата, оказваща терапевтичен ефект, е горепосочената.

Всяка една от таблетките е препоръчително да бъде приемана след прием на храна. Изключително добре повлияват на общото състояние на пациентите със смущения във вегетативните функциии на нервната и съдовата система.

На сироп.

Сиропът неуропан оказва изключително благоприятен ефект върху сърдечната система, нормализирайки функцията й. Насърчава устойчивостта на тялото при силен стрес и безсъние, борейки се ефективно с тези два стресови фактора. Дозите ден е препоръчително да са между две и четири, като всяка се състои от пет мл (една малка лъжичка).

Приемът е добре да продължи между две и четири седмици. Ако желаете да направите повторен курс е необходимо да изчакате поне месец.

Мнения. 

Мненията за препарата са противоречиви. При някои потребителите те са довели до очаквания резултат, но други ги определят като поредният неефективен препарата.

В otzivi.bg потребителка споделя, че носи таблетките винаги в дамската си чанта и в стресови ситуации посяга към тях, тъй като ефектът им е мигновен. Единственият недостатък за нея е лошият мирис на таблетките.

Илияна е друга потребителка, която е крайно разочарована от препарата. Тя започнала да го приема по препоръка на специалист с оплакване от силно нервно безпокойство. Илияна споделя, че при нея не е настъпил ефект.

Красимир пише във форума на Фрамар, че действието на препарата се изразява единствено в предизвикване на моментална сънливост.

Очевидно при всеки пациент действието на неуропан  и най-вече крайният резултат зависят от проблема и от общото състояние. Препаратът се предлага на нашия пазар от 20 години и според експертното мнение е с добра поносимост и ефективност.

Още ползи, вреди и свойства.

Освен спазмолитик и холеретик ментата се счита и за антираков лек. Специфичният фитонутриент в нея – перилил алкохол, известен още като монотерпен, е мощно оръжие в борба с раковите клетки. Проведени лабораторни изследвания върху животински видове показват, че този компонент е изключително мощен срещу раковите образувания в панкреаса и черния дроб.

Лечебните компоненти в билката са надеждно антибактериално средство срещу бактериите хеликобактер пилори, салмонела и метицилин устойчивата стафилококус ериус.

Освен безспорните си свойства на антиоксидант, ментата се е доказала и като блокер на химичните съединения, отговорни за възпалителните процеси в тялото. Неоспорими са и полезните й действия в случаите на бронхиална недостатъчност и астма. Макар и рядко, не е изключено билката мента да навреди, предизвиквайки алергия. В такива ситуация избягването на билката под всякаква форма е задължително. Дори парите на етеричното масло понякога се оказват дразнители. При прием за продължителен период и/или прием в големи дози, смущения в съня са естествена реакция от злоупотребата с билката мента.

Недобросъвестната употреба на уханната трева може да предизвика и спад на желанието за интимни контакти. От векове са известни свойствата на билката като афродизиак.

Билката, по-специално ментолът в нея, оказва отслабващ ефект на хомеопатичните препарати. При провеждане на терапия с тях, ментата под всичките й форми трябва да се избягва. Включително и пастата за зъби с ментол, трябва да се замени с подходяща за хомеопатично лечение.

Ментол, действие. 

Ментолът, съдържащ се в изобилие в свежата мента, има куп терапевтични действия. В най-високи концентрации ще го откриете в  ментовото масло. Това съединение е изключително ефективно при виене на свят. Действа успокояващо при главоболие, подобрявайки церебралната и коронарната циркулация. Особено силен е ефектът му при мигренозни състояния, причинени от хипоксия и умора.

На ментола билката дължи специфичното си божествено ухание. Уханното етерично масло, благодарение на високите концентрации на ментол в него, съдейства за облекчение на болката в сърдечната зона при неврози и стенокардия. Съдейства и за възстановява сърдечния ритъм.

Ценният ментол присъства в състава на медикамента валидол. В него коментираното вещество е разтворено в метилов естер на изовалерианова киселина. Не случайно препаратът се предписана при леки инсулти, нервност, като антиеметик дори и при морска болест.

За жлъчка. 

Ментата е една от билките, които оказват положително въздействие върху жлъчката. (Още за лечението на камъни в жлъчката и други болести на важната жлъчка!)

Учените обясняват това нейно свойство със съдържащия се в нея ментол, който се натрупва в жлъчката и постепенно води до стимулация на секрецията й. Препоръчителен е както монокомпонентният чай от ухаещата трева, така и комбинацията й с цикория, жълт кантарион и успокояващата лайка. Изброените билки се влагат в равни количествени съотношения, а за приготвянето на дневната доза чай се използва лъжица от микса и двеста мл вода (метод на приготвяне – варене; приеми – сутрешен и вечерен по 1/2 от готовия лек).

За нерви. 

За успокояване на нерви може да разчитате на вълшебната мента, която е перфектното средство за заместване на криещите куп странични ефекти медикаменти с успокояващо действие. Това всъщност е едно от най-ценните свойства на свежо ухаещата мента. Вариантите са да приготвите монокомпонентен чай от нея или просто да прибавите няколко стръка от нея към любимия си билков чай. Методиката на приготвяне на лека се осъществява по класическия начин – лъжичка билкова маса в чашка вода, кисната за десет минути. От този уханен чай отпивайте, когато пожелаете. Ментолът избавя мигновено от главоболието.

При кашлица.

Безспорен е терапевтичният ефект на ментата и при кашлица. Още рецепти за сироп за кашлица и други начини за спиране на кашлицатаМетодите за приложение на билката са многобройни – от масажи на гърдите с мазила с ментово масло, до инхалации и прием на чай. За ментоловите инхалации най-добре действа билката, съчетана с евкалипт – вариантите са два. Единият е в литър вода да поставите по няколко листчета от двете треви, а другият да използвате готови маслен извлеци – по няколко капки, които се прибавят към същото количество вода. Ефектът от инхалацията настъпва мигновено, тъй като двете билки подобряват бронхиалната проводимост.

При разстройство. 

При разстройство облекчаващ ефект върху раздразнения стомах оказва чудната мента. Заложете на следната комбинация – по лъжичка мента и лайка, запарвани за десет минутки в чашка вода. За деня изпийте няколко чашки от този лек. Незабавно се почувствате облекчени. Усещането за хлад в стомаха, обусловено от чудодейния ментол, допринася за бързо избавление от стомашния дискомфорт при разстройство. (Още топ лекове при разстройство/диария)

При панкреатит.

При панкреатит ментата също е надежден съюзник за преодоляване на дискомфорта. Тя въздейства на жлезата като спазмолитик. Изключително благоприятно е съчетанието й с билки, засилващи регенеративните процеси, както и такива с противовъзпалителни ефекти. Перфектно се съчетава лековитата мента с целебната комбинация  Перфектно се съчетава лековитата мента с целебната комбинация лайка, живовляк, бял равнец, кантарион (жълт) и смил (бял) в количество от лъжичка от всяка билка.

Вземете 15 грама от тази смеска и долейте 1/2 л вода. След изкисване на тревите за около 20 минутки се пристъпва към прием на лека – по 1/3 чашка в общо три приема. Терапията продължете три седмици. Ментата оказва и бонус ефект – редукция на апетита. Неконтролираният прием на храна е чест причинител на атаките на панкреатичната жлеза.

При гастрит и киселини. 

мента билка

Билката мента цери киселини

С мента се овладява мъчителния гастрит и съпътстващите го неприятни киселини. От билката лесно ще си приготвите цяр, смесвайки сто грама от нея със същото количество жълт кантарион и смрадлика – 30 грама. Лъжица от микса запарвайте в 0,7л вода. Преди храненията пийте по 1/4 от този инфуз, поне едно тримесечие. (Други ефикасни начини за лечение на гастрит)

За лице, против пъпки (акне). 

Салициловата киселина в ментата е причина за мощния ефект на билката срещу акне. Пъпките е възможно директно да бъдат третирани със свеж сок от билката. Добре понася на мазната кожа и маската от свежи счукани листа мента, наложена за около 10 минутки върху лицето.

При високо кръвно. 

При високо кръвно ментовите лекове са незаменими.Комбинацията от билката с джинджифил и много лимони гарантира бързи резултати. Не забравяйте и за добавките, в който билката е комбинирана с глог и валериана.

При газове. 

При газове и съпътстващото ги подуване на корема моментален успокояващ ефект оказват тинктурите от мента. Дозата от двадесет капки разтворете с малко вода. Облекчаващата хлад на ментата успокоява веднага подутия стомах, който е отговорен за издайническите газове.

При повръщане. 

При повръщане освен традиционните лекове с мента, моментално облекчение настъпва и след поглъщането на сок от нар и свежи листа на билката. Достатъчно е да смесите по половин лъжичка от двата компонента. Нарът има запичащ ефект, така че спокойно може да се възползвате от този лек и при разстройство. (Още важни лекове против повръщане)

За стомах. 

Ментата във всяка форма е безценна за проблемния стомах. Освен, че регулира храносмилателните дейности, тя облекчава на секундата и всички дискомфортни състояния като гадене, подуване, киселини. Способността й да повлиява благоприятно върху стомашната дейност се обяснява с активизиращия ефект на билката върху така наречения антиболков канал, намиращ се в дебелото черво.

При безсъние. 

За регулиране на съня освен на чая от билката може да се доверите и на добавките, които споменахме по-горе. Уместна е комбинацията на уханната трева с маточина и жълт кантарион, които също имат успокояващи ефекти и върху нервна система.

При главоболие. 

При главоболие освен традиционно препоръчваните методи за терапия с мента, може да опитате и директно масажиране на слепоочията с микс от няколко капки етерично масла от билката+лавандулово масло.

За нокти. 

С мента може да приготвите укрепваща маска за нокти. По лъжица от билката и лайка запарете в чашка вода за около 1,5 часа. Пригответе кашичка от част от запарка+лъжица зехтин и брашно две лъжици. Емулсията нанесете върху ноктите и я оставете там 1/2 час преди да отмиете.

Против комари и мишки. 

Ментата е природна алтернатива да прогоните вредителите от дома си като мишки, комари и омразните мравки. Просто поставете тампончета, обилно напоени с маслото, в застрашените зони в дома си. Няколко капчици ментово и лавандулово масло, втрити в кожата, облекчават мигновено сърбежите и възпаленията, причинени от ухапвания на насекоми.

За черен дроб.

Освен приемана вътрешно, върху черния дроб ментата оказва благоприятен ефект и под формата на топла вана. Отвара приготвена от пет литра вода и половин килограм от изсушената билка се прибавя към пълната вана (температура на водата – 39 градуса, продължителност на процедурата – 15 минути).

При цистит.

От равни количества мента и градински чай пригответе лековита отварка, която решава проблема с цистита. За един ден са необходими общо три чаши от този цяр.

При целутит.

Дори омразният целулит е безсилен пред дрениращите свойства на ментата и по-специално на незаменимия ментол в нея. Маслото прибавете към крема си, а още по-добре да приготвите масажно олио с него. Добре се съчетава с маслото от гроздови семки, което е чудесна база за домашния антицелулитен лек. Добра идея е да го обогатите с масло от хвойна и лавандула, оказващи подкрепа на ментата в битката с омразния целулит.

За готвене.

Ментата е любима подправка на истинските ценители, тъй като придава невероятно ухание и вкус на приготвяните от тях ястие. Подходяща е за прибавяне към салати, печива и дори към десерти.

Домашна лимонада.

Дори и да не обичате купешката лимонада, домашната такава вероятно е любимата Ви напитка, особено през летните месеци. Приготвянето й  се осъществява буквално за секунди. Снабдяването с продуктите също няма да ви затруднят – вода, захар и лимон. За литър течност е достатъчна половин чашка захар. От лимоните са необходими два броя, от които се използва единствено извлечения сок. Добавянето на стръкчета мента придава невероятен вкус на напитката.

Коктейл с мента (Мохито).

Класическият коктейл мохито е с алкохолно съдържание. Въпреки освежаващия вкус, който ментата му придава, коктейлът може да се окаже изключително коварен, консумиран в горещините. Алкохолът в комбинация с жегата е възможно да доведе до хипоксия на някои органи, особено на мозъка.

Начинът да приготвите този коктейл без спиртни напитки е следният – към половин литър средно газирана вода да прибавете две лъжици захар, половин лайм, две стръкчета мента и няколко кубчета лед. Всички тези съставки миксирайте добре в шейкър. Ако нямате такъв, не представлява проблем използването на обикновен буркан с капачка.

Безалкохолна мента.

Бърза безалкохолна мента може да приготвите, използвайки приготвения ментов сироп. Към 50 мл от него добавете 250 мл газирана вода, лимонов сок(40 мл) и лед. За да изглежда наистина ефектно този коктейл препоръчваме да изсипете съставките в коктейлна чаша в следната последователност – ментов сироп, лимонов сок, сода, лед.

Зелен чай с мента. 

Невероятно ухание на зеления чай ще придадете като прибавите няколко стръкчета мента към запарката. Това е перфектната билкова комбинация за метаболитна стимулация и ефективна липидна елиминация.

Видове мента.

лютива мента

Лютивата мента цъфти с тъмни цветове

В умерените ширини виреят около девет вида мента, които е трудно да бъдат различени на пръв поглед, освен видовете със специфична форма на листата – заострени, кръгли или удължени. Билката може откриете в диворастящ вид по горските поляни, както и покрай реките. Едва ли има някой който няма да познае специфичния й аромат.

Лютива мента (Mentha piperita).

Лютивата мента е най-ценена заради терапевтичните си качества. Тя е естествен хибрид между водна и градинска мента (джоджен), което обяснява по-високата концентрация на ментол в нея. Цъфти в лилави и розови цветчета, разположени върху издължено венче. Това се случва във времевия интервал юли -август, когато е най-добре билката да се бере.

Дива мента (Mentha arvensis). 

Дивата мента може да срещнете още и под наименованията японска или царевична мента. Тя също расте край реките и предпочита по-сенчести места с влажни почви.

Мента бласкун (Mentha puleqium). 

Мента бласкун е известна още като блатна мента, тъй като расте по мочурливи райони, в близост до водни басейни. Билкарите могат да я открият до 1 800 метра височина.

Водна мента (Menta aquatica).

Водна мента

Билката водна мента расте край реките

Водната мента, както и името й показва, може да бъде открита най-водни басейни. За разлика от ментата бласкун тя вирее на височина до 1000 метра.

Див джоджен (Mentha spicata). 

Мента спика е известна още като див джоджен. Важна е не само от за целите на билкотерапията, но и за кулинарията. Този вид мента се култивира като подправка и билка. В диворастящ вид е откриваем в райони край реки и блата, където влажността на почвата е висока.

Отглеждане на мента.

Уханната мента може да отглеждате в саксия или в градината. Ароматът й е перфектно допълнение към другите уханни билки в градината – розмарин, градински чай и др.

В саксия.

Уханната мента в саксия е перфектно допълнения към вашата цветна градинка на терасата. Поставете я на слънчево или полусенчесто място. Поливайте растението редовно, но не допускайте задържането на вода в саксията за дълго. През зимата я приберете на топло или оставете коренището да презимува на терасата.

Технология за отглеждане. 

Ментата понася дори и голям студ в периодите на покой. За максимален синтез на етерично масло в периода на цъфтеж растението има потребност от топлина (около 22-25 градуса температура на въздуха). Нуждае се от 12 часа дневно светлина. Обича влагата и леките, но богати почви, които са влажни и добре дренирани с pH между пет и седем. Не обича сбитите почви, които имат плътна кора на повърхността.

Засадете върху място, обработено чрез дълбока оран, където са били отглеждани житни растения. Необходимите количества торни компоненти за декар са 30 кг амониева селитра, калиев сулфат – 20 кг и суперфосфат – 50. Две трети от това количество се доставят на първата обработка, а останалата част след прибирането на първия добив. При използване на пет тона оборски тор за декар, добивите са максимални.

Обработките срещу вредители са през април и май с 15-дневен интервал, като се използват вазтак, карате и децис.

Жътвата е препоръчително да се осъществява в часовете след 8 часа. Точният момент е след цъфтежа на 50% от цветчетата.

Разсад, семена.

Размножаването на уханната мента се осъществява чрез коренища или разсад. При първия вариант засаждането е през октомври, а при втория – пролетта. След обилно напояване на почвата разсадът се посажда през април, май. Между пониците трябва да има отстояние от около 20 сантиметра, а между лехите – 70 см. Необходимо е ръчно прекопаване и чистене на плевели два-три пъти.

Семената мента е добре да засеете предварително в саксия, която да държите на закрито. Най-добре е това да стане през месец, не се изисква да ги заравяте надълбоко. След около две седмици ще имате разсад мента. Може да го засадите наоткрито, едва когато не съществува риск от застудяване.

Споделете с нас Вие за какво и как използвате ментата. Помогнете с коментара си и на читателите, които се колебаят дали да започнат лечение с нея, споделяйки личния си от прием на препарати с мента или билкотерапия с нея. Благодарим Ви предварително за изказаното мнение!

Мента: уникален лек за нерви, кашлица, гастрит и още 101 болежки (Най-добрите рецепти)
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *