Всемогъщият чесън: 20+ топ ползи и рецепти при косопад, акне, хемороиди, рак и високо кръвно

Топ 20+ рецепти за маска за коса и лице с чесън против косопад и акне. Рецепти за екстракт, прах, масло от чесън и как да ги използваме при хемороиди, кръвно и т.н.

Опасност: Китайски чесън! Как да познаем?

От хилядолетия чесънът е познат на човека като всемогъщ лечител, но за съжаления в днешно време не всяка скилидка от този лек ни гарантира здравни ползи. И още по-лошо е че по-голяма част от чесъна, предлаган на пазара, не е безопасен за консумация. Най-голям риск крие онзи перфектно изглеждащ бял чесън, който сякаш е произведен за изложение. Всеки от нас го е виждал, а още по-лошо, че всеки от нас го е опитвал. Това е китайският чесън, който през последното десетилетие буквално наводни пазара не само у нас.

Перфектно изглеждащият китайски чесън е един от най-големите врагове на трапезата ни. Съвършено белия си цвят той дължи на обработката с вредни токсични съединения, сред които метил бромид. Той се използва не само, за да придаде по-добър търговски вид на китайския чесън, но и за да увеличи срока му за съхранение – веществото спира процесите на покълване. Но освен това то е като бомба със закъснител за раковите клетки, предлагайки идеални условия за тяхното развитие.

Но това е само въведението за вредите, които китайският чесън нанася върху тялото ни. Може би вече се питате дали има по-лошо от това. Да, има. Това са вредните оловни и сулфатни съединения, с които се третира подправката и убиват всичко ценно в нея. И като добавим замърсената почва и вода в Китай, смело можем да кажем, че китайският чесън е като бомба със закъснител. Попадайки в тялото ни неговите вредни съединения оказват пагубно въздействие върху всяка една клетка.

Горещо препоръчваме консумацията само и единствено на български чесън, който вече е все по-трудно да открием на пазара по обясними причини. Ако все пак имате късмета да попаднете на българската подправка, ето кои са признаците, по които може да бъдете сигурни в произхода й:

 • Чесънът, произведен у нас, обикновено покълва
 • Макар и с по-малки глави, българският чесън тежи повече от китайския (главите на втория се усещат като кухи)
 • Не на последно място е естествения бял цвят на българския чесън, който няма нищо общо с коварната изкуствена белота на китайския му роднина

Видове средства с чесън.

Лечебните средства с чесън може да приготвите сами или да си набавите в готов вид. Ще Ви запознаем не само с начините за тяхното приготвяне, но и с технологията, която се използва за приготвянето им в промишлени количества.

Екстракт от чесън (извлек).Чесън и спирт.

чесън

Пазете се от китайския чесън

За направата на чеснов екстракт е необходимо кореноплодът предварително да бъде накълцан и да отлежи за дълъг период в спирт, за да се гарантира максимално извличане на лечебните компоненти от него. След накисването на чесъна суровината се използва за приготвяне на течен екстракт или се суши за последващо й влагане на прах в таблетки. Подобни екстракти се произвеждат в най-големи количества в Япония, но изследванията показват, че те са лишени от две от главните съставки в чесъна – алицин и диалил дисулфид.

Оправданието на японските учени е, че точно те вредят. Хипотезата им противоречи напълно на резултатите от проучванията през последните години, които доказват по безспорен начин, че лечебни в чесъна са именно тези две съставки, на които се дължи острата му миризма. Това поставя под съмнения ефективността на препаратите, в които е вложен чеснов екстракт без специфичния мирис за подправката.

Ето как може да пригответе чеснов екстракт у дома, за който гарантираме, че изобилства от алицин:

 • предварително замразен и накълцан след това чесън – 50 грама
 • лук – 25 грама, също предварително замразен и накълцан
 • спирт 23 градуса – 200 мл или водка с вода в равни количества
 • аскорбинова киселина – четвърт лъжичка или грам течен витамин Ц

Всичко това се разбива с миксер и се оставя за две седмици в хладилника. С добавката на няколко капки ментово или камфорово масло екстрактът издържа осем месеца. От него може да приемате по една-две лъжички по време на трите основни хранения.

Масло от чесън (сок от чесън). Какво се предлага и как да изберем доброто?

Технологията за извличане на чесново масло се осъществява в присъствието на пара, която преминава през счукания чесън. С нейна помощ от скилидките се отделя маслото, изобилстващо от масти сулфиди, получени при алициновото разлагане. От всички продукти, получени от чесън маслото е най-концентрирано и с най-силен аромат.

След екстракцията крайният продукт се смесва с базово растително масло и се влага в капсули. Често срещана практика е влагането на специална капсулна обвивка, разтваряща се едва при попадането си в стомаха. По този начин се елиминира напълно дискомфорта за пациента от миризмата на чесъна.

Предлага се чесново масло за директна консумация, добито чрез настояване на чесън в слънчогледово олио, както и масло в таблетна форма. За предпочитане са вариантите, в които е запазено съдържанието на алицин и концентрацията на ценното чесново масло е по-висока. Добър вариант са софт гел капсулите чесново масло на Nature’s Bounty, всяка от които доставя по  2 мг масло. Концентрацията на активното вещество е 1000 мг и производителят гарантира максимално запазване на количеството на алицина.

Чесново масло може да приготвите у дома и за външно приложение – 250 грама накълцан чесън залейте в буркан със зехтин до горе и оставете на слънце за 3 дни. След прецеждане може да използвате лека срещу гъбички, хемороиди и косопад.

Сокът от чесън е препоръчителният лек за пречистване на кръвта и особено при висок холестерол. Предлага се и в готов вариант, от който трябва да се пият два пъти от пет мл.

Чесън на капсули. Какво има на БГ пазара и кое да изберем?

Главен недостатък на капсулите са малките количества етерично чесново масло, което налага необходимостта от поглъщането на голям брой от тях, за да си набавите количеството масло, което ще Ви достави скилидка чесън -между 3 и 6 мг масло.

Чесън на капсули може да откриете на различни производители, сред които Sanct Bernhard, Джеймисън, Грийн Мастер, Терра Нова, Солгар, Биовеа. Не залагайте на продукти с намален мирис, защото той е доказателство за липсата на ценния алицин. Многократни клиничния изследвания са доказали ниската ефективност на капсулите, лишени от специфичния мирис.

Добър вариант са капсулите на д-р Форстер, предлагани в два варианта – само с чесново масло и в комбинация с глог и бял имел. Вторият вариант също е подходящ за деца. Продуктите са освободени от подобрители и слепващи агенти – още един критерий при избора на качествени добавки с чесън.

Чесън на прах. Да си го приготвим сами или да си го купим? Как се прави? Кой е хубав?

Влагането на чесън на прах в препаратите е сравнително нов метод. Подправката първо се счуква, а след това се подлага на сушене. Твърди се, че чесновият прах доставя алицин в същите количества, както чесъна в свежо състояние. Три са разновидностите на препаратите с чесън на прах – таблетки със стабилизиран алицин, капсули с чеснов прах  с контролирана остротата на аромата и таблетки със специфичен, но лек мирис.

При първия вид част от алицина е разложен до сулфиди, а останалият е стабилизиран с цел потушаване на аромата. Обикновено от този вид таблетки е необходимо да се приемат четири броя, за да се покрият дневните нужди. Капсулите, при които се контролира миризмата на чесън, обикновено са твърди. За да се запази алицина в тях се добавя синтетично произведена алиназа. Съществен недостатък на тези препарати е невъзможността да се определи точното количество на ценния алицин.

Таблетките с лек мирис съдържат алиин, алиназа и сулфиди, които приемани заедно образуват алицин при попадането им в стомаха. Те се предлагат най-вече на европейския пазар. Фактът, че те не доставят алицин, а спомагат за неговия синтез, е причината за противоречивите нагласи относно тяхната ефективност, въпреки че множество анализи вече са доказали ползата от тях.

С приготвянето на чесън на прах ще се справите и сами. Най-добре е да използвате български чесън, за да сте сигурни, че няма да лишите тялото си от ценния алицин. Нарежете скилидките на филийки и ги поставете в тава върху хартия за печене. Топлинната им обработка във фурната е с продължителност няколко часа на температура, не по-висока от 80 градуса. Промяна на цвета и структурата на скилидките е индикатор за тяхната готовност. Стрийте ги на прах, използвайки машинка за мелене на кафе.

Див чесън. 

Разновидност на познатия ни чесън е така нареченият див чесън – Allium ursinum. Освен по-вкусови качества той се доближава до обикновения чесън и по лечебни свойства. Също като него се справя ефективно с високото кръвно, холестерола, паразитите и стомашните проблеми. (Още за кулинарното и лечебното приложение на полезния див чесън).

Черен чесън. Разлики. Ползи. Цена. Технология.

Черният чесън е спасението от куп болежки, от които се оплаква съвременния човек. За него смело може да се каже, че е откритието на човечеството. Този традиционен за азиатската кухня продукт е считан за средство, осигуряващо дълголетие.

Основната разлика между обикновения чесън и черния чесън са вкусовите качества. При втория липсва спефичната остра миризма и вкус, но сметка на това не е лишен от нито едно от полезните вещества, характерни за чесъна. Вкусът е по-скоро карамелено сладък, а ползите определено надделяват за втория вид, който съдържа алицин цели 10 пъти повече.

Черният чесън е известен като средство за нормализиране на съня, чернодробната, бъбречната, жлъчната и сърдечната дейност. Счита за средство, което би помогнало значително при онкологични проблеми.

Технологията за приготвяне на черен чесън се основава на процесите на ферментация. Процесът трае повече от месец, най-често около два месеца. През цялото това време чесън е поставен при специални условия с температура около 70 градуса. За този периодът чесън променя не само цвета и вкуса си, но и антиоксидантните си възможности, увеличавайки ги цели десет пъти. Цената за три скилидки чесън е между 3 и 5 лева.

Лесен трик за обелване на 20 скилидки за 20 секунди + видео.

Едва ли има домакиня, която обича да бели чесън. Вероятно беленето на 20 скилидки чесън само за 20 секунди Ви се струва невъзможно. Но ние открихме начин това да се случи точно за двадесет секунди и то единствено с помощта на две метални купи. Изгледайте видеото и ще се убедите сами в това.

Чесънът като лекарство.

Свойствата на чесъна като лекарство са известни от хилядолетия. И днес те продължават да предлагат решения на куп здравословни проблеми и въпреки напредъка на медицината се радват на голяма почит.

Маска за коса с чесън против косопад.

Любимият на народните лечители чесън често е препоръчван като средство за овладяване на силен косопад. Успешната формула тук е микс от лъжица мед, сок от алое и чесън. Преди употребата му като маска за коса, вземете лъжица от него и смесете с 1 яйчен жълтък. След старателно разбъркване втрийте микса в косата и останете така поне половин час.

Шампоан с чесън – рецепта + кой да изберем, ако трябва да го купим?

Шампоан с чесън може да приготвите прибавяйки лъжица сок от него към един жълтък. Обогатете измивното средство с лъжица сок от алое.

Освен жълтъка с измивни средства се славят хумата и киселото мляко. Те също се комбинират успешно с чеснов сок, който спира косопада и увеличава кръвопритока към скалпа. За да притъпите острия специфичен аромат на чесъна, към домашните шампоани може да прибавите капчици от любимото етерично масло – лавандула, розмарин, лимон.

Голямо е разнообразието на шампоани с чесън, които обещават спиране на косопада и изчистване на скалпа от гъбички. Вариантите между, които може да изберете са Nurs, Arganica (на арганова основа с чесън и коприва), Лорис, Alpi Fresh, Билка. Добри са отзивите за шампоана на Билка и Лорис. Ако Вие имате свои наблюдения, споделете ги с нас! Съществено предимство на купешките шампоани с чесън е, че специфичният чеснов аромат е премахнат.

При себорея.

При себорея безценият чесън също предлага решение благодарение на специфичния си антибактерициден ефект. Той съдейства за регулиране на мастната секреция, която е виновник номер едно за неприятната себорея. Вариант да я регулирате е смесването на кашичката от стритите скилидки чесън от една глава в необходимото количество мед за получаване на кремообразна емулсия. Нанесете я върху косата, където трябва да престои час, след което се отмива по обичайния начин.

Не по-малко ефективен е алкохолният инфуз от скилидки чесън и ракия, киснати поне две денонощия в ракия. Най-голям недостатък е острият аромат на чесън, който остава дори след отмиване на маските. Вариант да го туширате, макар и не напълно, е изплакването на гривата с вода, разредена с оцет. (Още за кошмарната себорея и средствата за лечението й)

Търкане на скалпа с чесън при алопеция ареата.

маска за коса с чесън

Маска за коса с чесън – избавлението от куп проблеми

При неприятната алопеция ареата оголването на скалпа е възможно да бъде предотвратено и състоянието на косата да бъде значително подобрено чрез директно втриване на чесън в скалпа. Може да използвате чеснов сок или скилидка чесън, срязана на две през средата, която се втрива директно. Добър вариант е да накиснете предварително срязаните на две скилидки в оцет. Втривайте ги дву- трикратно ежедневно. Само след няколко няколко приложения ще забележите появата на мъх по скалпа.

Маска за лице с чесън при акне и други проблеми.

Младите хора, страдащи от акне, е полезно както да включат в менюто си няколко скилидки чесън, така и редовно да правят маски с чесън. За тях предлагаме няколко изпитани варианта:

 • По супена лъжица морковен сок, мед, талк или стрита бяла креда+ лъжичка свеж чеснов сок и разбитите белтъци  от две яйца. В грижата за акнеичната кожа маската се използва 2-3 пъти седмично. Нанасянето й се осъществява на слоеве (до три). С цел избягване на евентуално пресушаване, отстраняването се извършва чрез памук, напоен в топла чеснова инфузия. Следва изплакване на кожата с топла, а след това с хладка вода.
 • Две части чеснова маса+алкохол- 8 части са идеалните компоненти за маска при пустулозни кожни лезии, обриви и акне. Марля (два-три пласта) напоете с маската и я подменяйте 2-3 пъти на ден до пълното възстановяване. Този метод съдейства за изсушаване на кожата и отваряне порите, като по този начин се постига и предпазването на кожата от инфекции и замърсяване.
 • Може да опитате и с директно тампониране на пъпките с пресен сок от чесън. Задължително го отмийте след пет минутки, тъй като съществува риск от изгаряне на кожата.
 • Върху цялото лице може да нанесете и кашичка от чесън, която престоява петнадесет минути и преди да се отмие лицето се забърсва с тампон, напоен в ябълков оцет.

Чесън за вежди.

За много дами оголването на веждите на определени участъци е добре познат проблем. И тук на помощ идва великият чесън. Просто го втривайте в оголените участъци вечер преди сън. Появата на нови косъмчета върху оголения участък е забележима след няколко седмици.
Чесън при гъбички.

Невероятният чесън се справя с лекота с неприятните гъбички. Антибактериалните компоненти в него са най-сигурният убиец на патогенните микроорганизми, виновници за гъбичните инфекции. Местата, поразени от упоритите гъбички, третирайте директно, обтривайки ги със скилидка чесън.

Друг вариант със светкавичен ефект при гъбички е сместа от счукан чесън, накълцан градински чай (свежи листа) и ябълков оцет. Кашичката трябва да остане върху мястото за период от поне 20 минутки, окончателното й отмиване.

Вагинални.

При вагинални гъбички на заслужена популярност се радва изпитания бабин лек от скилидка чесън, въведена влагалищно. През половин денонощие скилидката подлежи на подмена. Курсът трае общо пет денонощия или общо десет скилидки чесън. Преди да ги поставите във влагалището се изисква предварително да ги изкиснете в зехтин за половин час. Препоръчително е да завържете скилидката с конец, което значително ще улесни нейното изваждане.

Методът е с лечебна ефективност единствено, когато вагиналната инфекция не е причинена от полово предавано заболяване. Задължително използвайте български чесън за изпълнението на метода.

 

На краката.

Кашичка от средно голяма глава чесън+масло (сто грама)се втрива е в стъпалата и с нея се престоява през нощта. Мехлемът е подходящ за приложение върху гърлото и гърдите при магарешка кашлица и върху краката и ръцете при болезнени мазоли.

По ноктите.

Чесънът се справя с лекота и с гъбички по ноктите. Рецептата е подобна на изложената по-горе. Кашичката от две скилидки чесън смесете със сто грама качествено краве масло. Преди употреба сместа е добре да престои в хладилника поне за една нощ. С нея се третират директно поразените нокти. Приложението на метода трябва да продължи поне месец, за да се постигне трайно премахване на упорите гъбички. Подобрението е очевидно седмица след първоначалното третиране, но въпреки това не бива да преустановявате лечебния метод.

Ноктите, поразени от гъбични микроорганизми може да третирате и с кашичка от счукан чесън и ябълков оцет, която е необходимо да остане върху тях поне двадесет минути.

Свещички и паста.

С чесън може да приготвите и вагинална свещичка, която трябва да престои във влагалището за 12 часа. За да я направите накълцайте две на ситно или счукайте  две скилидки чесън и увийте масата в марля, около която увийте конец. Този тампон въведете внимателно във влагалището и го отстранете от там след указания интервал от време. Необходими са три-четири приложения и гъбичките изчезват.

Чеснова паста лек при гъбички е възможно да приготвите и смесвайки кашичка от счукан чесън с малко мед. Тя се нанася върху измитата и добре подсушена част от тялото, поразена от гъбична инфекция (крака, ръце). Увийте с найлоново фолио и останете така около 20 минути.

Чесън при високо кръвно.

При високо кръвно чесънът е най-подходящото природно средство за свалянето му. Към чаша варено мляко се добавя лъжичка инфузия от чесън. За приготвянето й е необходимо са накиснете килограм стрит чесън в буркан, в който се долива литър вода. Поставете капак и настоявайте за 3 седмици, като е добре миксът да се разклаща периодично. На гладно всяка сутрин поемайте по чаша от лекарството. То повлиява изключително благоприятно на организма не само за регулиране на налягането, но и за справяне с настинката. (Още за високото кръвно и методите за справяне с него)

Ябълков оцет, мед и чесън. 

Лек за високо кръвно е и комбинацията от чесън, мед и ябълков оцет. Лекът не случайно се слави като чудотворен, заради удивителният ефект който оказва не само върху сърдечната система, но и заради ефекта си върху храносмилателната система, костно-ставния апарат, мъчителните хемороиди и онкологичните заболявания.

За направата на чудотворното лекарство използвайте чесън (осем скилидки), ябълков оцет и мед (по една чаша). Приготвеният илача е годен за употреба пет дни след направата му, при положение, че се съхранява в хладилник. От него се приемат по две лъжици всяка сутрин преди да закусите. Най-добре е приемите да бъдат осъществявани двадесет минути преди хранене.

Може да изберете между чаша топла вода и плодов сок, в който да разтворите приеманото количество от чесновото лекарство. Само след две седмици не само ще установите нормализиране на налягане, но и нивата на холестерола. Като бонус ефект е редукцията на теглото, която се постига в резултат от редовния прием на илача. Усеща се и подсилване на имунната дейност, което също е обусловено от имуностимулиращите свойства на чесъна и меда.

Чесън при кокоши трън.

Всемогъщият чесън е изключително действен и ефективен цяр при кокоши трън. Най-лесният способ, гарантиращ избавление от проблема само след три приложения, е превръзката с чесън. Тя се приготвя като прикрепите към размекнатия кокоши трън чрез парченце марля и лепенка чеснова кашичка. С прикрепения към мястото компрес останете цяла нощ. Правете това три поредни нощи и ще спасите от досадния кокоши трън.

За да избегнете засягане на здравата кожа около мъчително трънче, просто разнесете върху нея мазен крем или мехлем.

Още един надежден начин за избавление от проблема предлага и народния лек от брашно и оцет (по лъжичка)+кашичката от счукана скилидка чесън. От три компонента се приготвя малка питчица, която се прикрепва към болезнения участък. Най-добре е да преспите с компреса. Не забравяйте преди да го приложите, да накиснете поразения участък в сапунена вода.  Прочете още за употребата на чесън при кондиломи и папиломи.

Тибетска рецепта за капки с чесън.

Чесънът е главен компонент в чудотворни тибетски капки, които гарантират цялостно пречистване на организма. За да ги приготвите се нуждаете от 350 грама чесън (най-добре пресен), чиито скилидки се пресоват на кашичка. От нея използвайте двеста грама. Масата се поставя в съд с капак, който се увива в хартия, за да се предпази от проникването на светлина. Доливат се двеста мл силен алкохол. След десет дни прецедете лека. Вече може да пристъпите към лечението с чудотворните капки, които повлияват благоприятно на всички системи, включително и на болната щитовидна жлеза. Тъй като приемът им е строго регламентиран, препоръчваме Ви да прочетете нашата статия за тибетските капки на живота!

Премахване на бенки с чесън.

От неприятните бенки е възможно да се избавите бързо с помощта на мощния чесън. За да постигнете това е необходимо преди сън да обтриете внимателно бенката със скилидка, срязана през средата. Най-добре е да прикрепите скилидката към бенката чрез лепенка. Правете това няколко вечери поред. Нашият съвет е да не предприемате подобни действия на своя глава, без да сте се консултирали предварително със специалист, тъй като бенката може да се окаже злокачествено образувание. Прочетете нашия подробен материал за премахване на бенки

Чесън при рак.

При онкологични образувания с различна локализация чесънът е изключително мощен лек. Препоръчваме следния метод за лечение на рак с чесън.

 • На гладно пациентът с онкологично заболяване трябва да поглъща чеснов сок, увеличавайки постепенно дозата: първите 5 дни – 10 капки, следващите 5 – 20 капки, и така през пет дни продължавате да добавяте десет капки до достигане на една-две лъжици. Паралелно с това трябва да приемате по половин чаша пресен сок от живовляк (или живовляк сок. След 30 минути трябва да погълнете лъжица мед.
 • При ранното лечение на рак поглъщането на сок от чесън може да е съпроводено от неприятно усещане. Не е изключено усещането за парене в стомаха и главоболие. Подобрението настъпва неминуемо. След 3 месеца се започва постепенно намаляване на количеството сок от чесън, което трябва да се намали до 10 капки. Сокът от живовляк се редуцира до лъжица. В дългосрочен аспект за срок от 4 години с цел профилактика и избягване на рецидиви това количество е необходимо да бъде по поглъщано ежедневно, двукратно.  (Още за безценния живовляк).
 • При рак на езика изключително мощно е въздействието на чесновото масло, приготвено по следния метод – 1 кг счукан чесън се поставя в плътно затворен контейнер за 30-40 минути и се изчаква да се отцеди сока от него (отделя се в дъното на съда). Излейте 1 литър нерафинирано слънчогледово масло към чесновата маса, след което съхранявайте на тъмно хладно място 15 дни.  През многослойна марля отцедете инфузията и след това я дръжте на хладно. Вземайте от нея по лъжица 2-3 пъти на ден. При лечението на чеснов масло не е изключено влошаване поради дразнене. Въпреки това лечението не трябва да се преустановява и да продължи до постигане на положителни резултати.

Още приложения на лечебния чесън при ракови заболявания:

 • При рак, назофарингеален се прилага на всеки 3 часа на сок от чесън – по капка във всяка ноздра.
 • При рак на хранопровода – скилидка нарязан чесън+супена лъжица захар, прибавени към литър прясно мляко, се оставят да заврат и да къкрят на слаб огън за 20 минути. Всеки прием се състои от 100 мл от лекарството, а общо за деня се поглъщат 200-300 мл.
 •  За ефективно укрепване защитните сили на организма и като превантивна мярка при опасност от тумори на гърдата – 100 грама сок от чесън +прах от орехови листа и коприва (по две супени лъжици) се прибавя към 0,5 литра течен мед. Приема се три пъти по лъжица като останалото количество е най-добре да държите в хладилника.
 • При рак на матката и гърдата – 0.5L 60-градусов алкохол+лъжица от билките жълт кантарион, невен, бял равнец, глог (плод), билката обикновено орехче (Filipendula ulmaria) и 2 супени лъжици кашичка от чесън. За две седмици оставете лекарството да се кисне. Приемайте го като в чаша преварена вода разтворите 1-2 супени лъжици от него. През деня лекарството се поглъща на малки глътки. В допълнение ежедневно трябва да се пие най-малко по 200 мл сок от моркови+ супена лъжица чесново масло.
 • При рак на гърдата състоянието се подобрява от следния лек – сто грама цвят невен + 0,5 литра 60-градусов алкохол, настоявани за 10 дни на тъмно. Супена лъжица от готовото лекарство се разтваря във вода (една чаша) и приготвената напитка се приема през деня на глътки.  Ежедневно трябва да приемате не по-малко от 200 г целулоза (морковите са перфектен избор), 3-5 скилидки чесън и поне един малък лук.
 • За предпазване от рак се препоръчва чеснова тинктура, приготвена с водка. Тя се приема веднъж по 25 капки в топла преварено мляко, 20 минути преди хранене  в месеците от октомври до април.

Наташа Вълкова наистина ли лекува?

Само преди няколко седмици около препарата на Наташа Вълкова – Натанал избухна голям скандал, който предизвика бурен обществен дебат. Вълкова твърди, че е изобретила уникален препарат на основата на екстракт от пресен български чесън, който побеждава раковите клетки и взима превес над тях. Самата Наташа Вълкова твърди, че е успяла да пребори сарком благодарение на чудотворния препарат и животът й протича в нормален ритъм десет години след заболяването.

Лечителката твърди, че антираковите свойства на чесъна се дължат на дозираните в лечебни количества екстракти от маточина, чубрица, джоджен, босилек и мащерка. За препарата тя споделя, че е съвместим с всеки вид онкологично лечение и е добре да започне да се приема още преди назначаването му и да приключи месец след изпълнението на последната процедура от терапевтичния курс.

Специалистите от центъра по онкологични заболявания у нас определиха този лек като поредната измама. Те са категорични, че антираковите свойства на даден препарат могат да бъдат доказани единствено в лабораторни условия. Според тях добавката е идеална като дресинг за салати и не е патентова като лекарство против раковите клетки, като твърди Наташа Вълкова.

Потърсихме мнения за препарата в интернет. Въпреки, че преобладават положителните отзиви за добавката, не се ангажираме с препоръки за нейния прием. Разчитаме на Вашите коментари с обективни мнения за добавката, които ще бъдат от полза на читателите, нуждаещи се от информация по въпроса. Ето какво споделят потребителите на форума в dir.bg:

 • Стефан разказва, че е претърпял общо четири курса на химиотерапия. По време на първата се е чувствал отпаднал и често повръщал. Той твърди, че благодарение на добавката през следващите три курса се е чувствал значително по-добре и дори хемоглобинът му се е нормализирал. Стефан споделя, че дори косата му не е опадала напълно.
 • Кет 1234 споделя, че по време на таблетка химиотерапия нейният съпруг приемал добавката и се е чувствал значително добре, като при него също се наблюдава покачване на хемоглобиновите показатели. След операцията съпругът й продължил на приема Натанал и дори е качил няколко килограма.
 • Тони споделя, че късно е разбрала за добавката, но откакто я приема се чувства значително добре. Преди това приемала котешки нокът, за който твърди, че не е подействал в положителен аспект, а по-скоро в негативен.
 • Ива споделя, че при майка й, която е претърпяла операция на гърдата, добавката е оказала положителен ефект по време на възстановяването, както и върху общото физическо състояние на тялото й.
 • Майката на Жени, която е оперирана от рак на яйчника, също е премила през курса на химиотерапия без най-тежките усложнения, благодарение на добавката.

Пречистване на кръвта. Мед, лимон и чесън.

Чудотворният чесън е перфектното средство за пречистване на кръвта. Богатият му химичен състав осигурява не само ефективно пречистване, но и надеждна стимулация на имунната система и метаболитните процеси. Пречистването помага и за редукция на налягането и лошия холестерол. Д-р Мермерски предлафа невероятен лек срещу всички тези проблеми, който преди всичко гарантира перфектното пречистване на лимфата. За да го приготвите се нуждаете четири големи лимона (заедно с корите), чесън (400 грама, предварително почистен) и мед (триста грама). Първите две съставки се поставят в блендер и се разбиват. Едва след това се добавя третият компонент.

Приготвеният илач е задължително да бъде съхраняван на тъмно като срокът, в който трябва да се консумира е 25 дни. Половин час преди да закусите приемете една пълна лъжица от лекарството, смесена с двадесет капки клеева тинктура, лъжичка канела и няколко лъжици кисело мляко. Преди да си легнете вечерта изпълнете същата процедура.

Още един вариант на този лек е рецептата със следните продукти:

 • лимони – шест на брой, обелени и нарязани на малки парченца
 • чесън – 30 скилидки

Всичко това се пасира добре и се добавят два литра вода към него, след което се оставя да заври. Инфузът се овкусява с мед, когато придобие нормална температура. От лекарството е препоръчително да пиете по 50 мл за срок от три седмици, след което може да направите пауза от седмица и възобновите лечебния курс.

Очистителните ефекти на триото мед, чесън и лимон се усилват с прибавянето на джинджифил. За приготвяне на лекарството се смесват по чаша сок от лимон, джинджифил, чесън и натурален ябълков оцет. Всичко това се вари в продължение на 1/2 ч. След изстиването на илача следва добавяне на три чаши мед.

Първият прием от този лек се осъществява на празен стомах, след събуждане (две лъжици, разтворени в топла вода). Постарайте се в продължение на 45 минути след това да не приемате нищо друго. Преди обедното и вечерното хранене този цяр се приема с двойно по-малко количество вода, но по същия начин и в същото количество.

Чесън и бременност?

Въпреки, че чесънът е една от най-полезните подправки, според някои специалисти съществуват известни противопоказания и рискове по време на бременност. Те са на мнение, че храните с тонизиращо действие като чесъна, трябва да бъдат избягвани по време на този деликатен за жената период.

Практиката показва, че консумацията на подправката през първия триместър в количество от две скилидки (не повече) не крие никакви рискове. Но все пак специалистите препоръчват в по-късен етап, както и по време на кърмене жените да бъдат внимателни. Изключение прави единствено маринования чесън, който може да бъде използван в малки дози и в напреднал стадий на бременността.

Ако все пак чесън е част от диетата Ви за профилактика на сърдечно-съдови проблеми и против настинка, бременността не е повод да се откажете напълно от консумацията му, но трябва да бъдете внимателни.

Отслабване с чесън.

Чесънът не случайно е считан за едно от най-добрите средства за отслабване. Той не само регулира сърдечната дейност, но и спомага за изчистване на токсините и насърчаване на бавния метаболизъм. Спазването на чесновата диета само за седмица гарантира загубата на цели три килограма от теглото. Специфичното за този режим е, че във всяко хранене присъства чесън.

Първия ден закусете с малко чесново хлебче и сок от един лимон. За да приготвите вкусното хлебче е достатъчно да използвате едно яйце, брашно (сто грама), вода (1/2 чаша) и скилидка чесън. От всичко това оформяте топчица тесто, което се пече до готовност.

Второто хранене за деня включва скилидка чесън, порция зелева салата, лайков чай и една ябълка. За вечеря консумирайте зеленчуци по желание, но задължителни гарнирани с чеснова паста, приготвена от пасиран домат, средата на една филийка ръжен хляб и три счукани скилидки чесън.

Втория ден от режима закусете с овесено-чеснов микс от овесени ядки, няколко сварени моркова и три скилидки чесън+една ябълка. Обядът включва домат, пълнен с паста от няколко скилидки чесън+една ябълка. Последното ядене за деня се състои от тиквички с чеснова паста, приготвена от две-три глави чесън и растително масло.

Закуската през третия ден се състои от малко варено червено цвекло, няколко скилидки чесън, плодов сок и няколко сини сливи. В обедното хранене задължително включете билков чай и чеснова супа (една-две глави чесън на 1/2 л зеленчуков бульон и един картоф). Последното хранене се състои чеснови бухтички, приготвени от един сварен картоф, едно яйце, няколко скилидки чесън и растително масло. Задължително е да приемете и чаша билков чай.

Четвъртата поред закуска от диетичния режим се състои от овесена каша с чесън и чаша плодов сок. Обедното хранене включва чеснова супа и шипков чай, а вечерното – лека чеснова салата и чай от горски плодове.

Петата закуска се състои от варени яйца, гарнирани с чесън и майонеза и чаша мляко. Обядвайте сотирани зеленчуци, гарнирани с чесън и компот от сушени плодове. За последно хранене може да си позволите гъби (пържени) с чеснов сос. По време на кулинарната им обработка към тях може да добавите три лъжици вино и малко брашно. Задължително изпийте и чаша плодов сок, желателно е да бъде по-кисел, за да неутрализирате мазнината от пърженото.

Шестия ден започнете с нестандартна закуска, включваща плодова салата от ябълки, стафиди, мед и други свежи плодове+няколко скилидки чесън. Ако Ви е неприятно гарнирането на плодовата салата с чесън, можете просто да хапнете скилидките след салата. Билковият чай е задължително допълнение на закуската.

Обедното хранене включва сок от един лимон и чеснов бульон, приготвен от свежи билки, половин литър вода и скилидка от лютия кореноплод. Последното хранене включва пържени яйца, гарнирани с чесън и чай или плодов сок.

За закуска за последния ден предлагаме моркови(настъргани), гарнирани с чесън и чаша пресен плодов сок. За обедното хранене включете чаша билков чай и чеснови топки, приготвени от едно настъргано цвекло, половин яйце, две глави чесън (счукан на кашичка), половин яйце, малко мляко и растително масло. Вечерята се състои от чеснова салата – сто грама сирене, малко майонеза и паста от няколко скилидки чесън+чай (една чаша или сок същото количество).

Чесънът, съчетан с джинджифил, е алтернативата за тези, които нямат възможност да изпълнят стриктно посочената диета. Двата продукта в съчетание са изключително мощни по отношение на ефекта за отслабване и пречистване. Те са отговорни за мембранната пропускливост, като достигат да складираните мазнини и спомагат за тяхното извеждане от клетките. Чудното лекарство се приготвя като запарите в литър вода скилидка чесън  двойно по-голямо количество настърган чесън. От получения лек пийте преди хранене по сто милилитра. Първият ефект от неговия прием е неочакван прилив на енергия.

При глисти.

Чесънът е незаменим компонент в ефективен народен лек против глисти, състоящ се от сто милилитра мляко с разтворени в него половин лъжичка сол и чеснова кашичка от 3-4 скилидки. За деня лекарството трябва да се приеме два пъти в количество от 1/2. (Още за лечението на мъчителните глисти)

В продължение на седмица е добре, докато стомахът е празен, болният да пие половин чаша мляко, в което са сварени няколко стрити скилидки чесън. Чесновите клизми също оказват мощен очистителен ефект при паразити. Достатъчно е да смесите сто милилитра топла с кашичка приготвена от осем скилидки чесън и с приготвения разтвор да промиете дебелото си черво.

По тридесет капки чеснова тинктура, приеман ежедневно, също оказват мощно очистително действие.

При херпес.

При херпес лековете с чесън повлияват много по-бързо дори от антибиотичните мазила, препоръчвани в случая. Най-простият вариант за приложение на чесъна при този проблем е като използвате скилидка чесън, срязана през средата. Просто натрийте в устната скилидката и след това нанесете малко мед върху намазаното. Възможно е да третирате директно херпеса с  чеснов сок.

Предлагаме ви и един нестандартен на пръв поглед мехлем, който повлиява изключително ефективно на болезнения херпес. Смесете до еднородна консистенция две настъргани чеснови скилидки с две лъжици йогурт и по лъжичка разтворимо кафе, брашно и чист мед. С кашичка мажете изпълнения с воднист секрет херпес.

При запушен нос. 

При запушен нос чесънът също може да се окаже вашето спасение заради загряващия му ефект. Методите с него действат безотказно, дори когато и капките не помагат. Ето какви са вариантите с чесън за отпушване на носа:

 • Навлажнете две памучни тампончета с чеснов сок и ги поставете в двете ноздри. Добре е предварително да намажете ноздрите с вазелин, за да избегнете вероятността от дискомфорт и изгаряне на кожата;
 • Смес от равни части чеснов сок, сок от алое и мед се накапва 4-5 пъти на ден по 1 пипета във всяка ноздра.

Когато запушването на носа се дължи на вазомоторен ринит, тогава удачна за приложение е следната рецепта: Чеснова маса се смесва с мед в съотношение 1: 4. Вземайте от него по една чаена лъжичка на всеки час. Лекът е изключително ефективен и при грип.

Не по-малко ефективно е директното накапване на чеснов сок в ноздрите – носът се отпушва мигновено. Но усещането не е никак приятно. За тези, които не могат да приложат метода, подходяща е следната рецепта – три скилидки чесън, варени в двеста милилитра вода и добавяне на лъжичка куркума след приключване на варенето. Ежедневният прием на лекарството в тази доза подпомага процесите по очистване на назалния секрет. (Още изпитани лекове при запушен нос)

При пародонтоза. 

Чесънът се нарежда и в топ лековете за справяне с пародонтоза. Приложението му не е никак трудно – просто обтривате венеца със срязана на две през средата скилидка чесън. Още по-добре е скилидката да остане прикрепена към венеца за поне два часа.

Коя е добрата преса за чесън?

Вероятно са Ви омръзнали пресите за чесън, при които половината чесън остава вътре и е неизползваем и се питате дали не съществува по-добър вариант. Разновидност на този вид преси е иновативният вариант на механичните преси, напомнящи мелничка за черен пипер. Такъв вариант открихме в one-touch.bg. Производителят обещава бързо и безопасно пресоване на чесъна единствено чрез едно-две завъртания. Много потребители се спират на този вариант, тъй като считат тези преси за по-добрия вариант.

Предлагат се и преси във вариант на метална точилка с назъбена част в центъра. С нея може да си помогнете при беленето на чесъна. Просто го пресовайте еднократно, докато не е обелен и след това ще отстраните по-лесно люспичката му.

Други начини за мачкане на чесън.

Важно е да отбележим, че при мачкане на чесъна неговият основен компонент алиин се трансформира в алицин – най-активното вещество в тази незаменима подправка. Неслучайно той се консумира предимно счукан. Освен с преса този ефект се постига и с хаванче. За предпочитане е дървеното, тъй като при обработката с него полезните компоненти в чесъна не осъществяват контакт с метали и не се окисляват.

Готварски рецепти с чесън.

Не само на майсторите готвачи, но и на любителите на чесъна, любими са рецептите с чесън. Ето и някои от тях, за които считаме, че ще Ви се сторят интересни.

Кисел чесън (туршия от чесън) в буркани.

Ще Ви предложим една рецепта за туршия за чесън лесна за приготвяне, без да изисква варене. Използвайте пресни, но вече добре оформили се глави чесън, като отрежете листата, оставяйки няколко сантиметра от стеблото над главата. Измийте главите и ги подредете в буркан, като ги залеете с вода. На всеки 24 часа е необходимо водата да бъде сменяна, като се правят общо три цикъла.

На четвъртия път главите се заливат с постоянната марина, която се приготвя от равни части оцет, сол и захар по 4 лъжици за трилитров буркан. Следва доливане на вода и затваряне на бурканите, които е най-добре да съхранявате в мазето. Възможно е прекипяване на маринатата в резултат от протичащите ферментационни процеси. Едва след няколко дни, ако част от маринатата е изкипяла, долейте вода й запечатайте. Когато течността се избистри и придобие розовеещ цвят, спокойно може да консумирате киселия чесън.

Маринован чесън.

маринован чесън

Маринован чесън може да приготвите лесно у дома

За приготвяне на маринован чесън в количество от три бурканчета са необходими 4 глави ( с отделени и обелени скилидки), по 350 мл бяло вино (сухо) и оцет (винен), по лъжичка захар и сол и по 15  зрънца бял и чер пипер+карамфилови зрънца (3 броя) и дафинови листа (три на брой).

От всички продукти без чесъна се приготвя марината, която се оставя да заври за минутка. С нея се заливат скилидките, които предварително са поставени в чисти бурканчета. Поставят се затоплени капачки, за да се постигне вакуум. Желателно е маринованият чесън да престои поне десет дни преди да пристъпите към неговата консумация.

Задушени картофи с копър и чесън.

За приготвянето на задушени картофи са необходими килограм пресни картофи, желателно е да не отстранявате кората им, а просто да ги измиете добре. Ако са по-едри ги срежете през средата на половинки или четвъртинки. Използвайте две-три глави пресен чесън, две лъжици олио и половин пакетче масло – всичко това се задушава леко преди прибавянето на картофите. След като ги прибавите долейте малко вода и задушавайте до омекване. Накълцаната връзка копър се прибавя след отстраняването на ястието от огъня.

Отглеждане на чесън.

При отглеждане на чесън е добре да бъдете запознати с някои специфични изисквания, въпреки че за него спокойно може да се каже, че е непретенциозен кореноплод. Най-подходящият период да засадите тази култура в градината си е в края на октомври или през февруари-март. В първия случай ще имате добив пролетта, а във втория през лятото.

Изберете влажна почва, която в никакъв случай не бива да бъде торена с неугнила тор. За засаждане подберете само големи скилидки, чиято цялост не е добре да бъде нарушена. Препоръчително е разстоянието между лехите да бъде около двадесет сантиметра, а дължината им около половин метър. Препоръчителна дълбочина за поставяне на скилидките – около 4-5 см; разстояние между тях – около 15 см. Културата изисква поливане при засушаване, плитко прекопаване и премахване на плевелите.

Сеитба.

Сеитбата на чесъна е съобразена със степента на неговата зрялост. Растенията, които ще се използват за консумация в свеж вид се отскубват от почвата през пролетния сезон според степента на тяхната зрялост, като старателно се премахва полепналата почва около главите чесън. За стария чесън времето за сеитба е в периода между средата и края на месец юли (10-20-то число).

Видео.

Предлагаме Ви и нагледен видео материал за засаждане и прибиране на чесъна, полезен за всеки, решил да отглежда културата в градината си.

Всемогъщият чесън: 20+ топ ползи и рецепти при косопад, акне, хемороиди, рак и високо кръвно
4.3 (86.67%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *