Хиалуронова киселина: Всичко за употребата й при бръчки, болни стави и други проблеми

Приготвяне на домашен крем с хиалуронова киселина. Как да изберем добрите филъри, ампули и таблетки хиалурон за устни, бръчки, стави и други проблеми.

Домашни процедури и приготвяне

на крем + видео. 

Известната като кралицата на хидратацията хиалуронова киселина се използва не само в процедурите в салоните.
Нея спокойно може да вложите и домашните разкрасителни процедури.
Достатъчното количество от това съединение,  за да разгърне пълния потенциал на своето действие е 0,5%. В количествено съотношение този процент изглежда така – 1: 200, тоест част хиалуронова киселина на 200 части основна съставка за мазилото. Това количество е възможно да бъде измерено с помощта на медицинска спринцовка или въз основа на следните закономерности – една лъжица е 15 мл, а 1 мл се равнява на 25 капки. На 200 мл мазило се слага 1g хиалуронова киселина.
Предлагаме Ви няколко варианта за маски и лосиони с ценната хидратираща съставка, приготвени в домашни условия:

Нормалната кожа се повлиява благоприятно от нанасянето на смес от ферментирал млечен продукт (кисело мляко, кефир) и хиалуронова киселина (0.5%). Миксът се нанася с тампон, напоен с него и се отмива след 15 мин.

Перфектен вариант за овлажняване на нормалната кожа е и маската от яйчен жълтък и хиалуронова киселина (0.5%). Прилага се върху лицето за 20 минути, като лицето се намазва предварително с грейпфрутов сок.

хиалуронова киселина се използва и за мазане

Хиалуронова киселина запълва бръчките

Смес от мед и извара (по лъжица) + хиалуронова киселина (0.5%) се прилага върху лицето за 20 минути.

Зрялата кожа подобрява вида си със смес от лъжица сметана, сок от моркови, жълтък и хиалуронова киселина (0.5%). След 20-минутен престой върху лицето сместа се премахва с тампон, обилно напоен в качествено растително масло.

Предлагаме Ви и рецепта за изключително ефективен домашен крем с хиалуронова киселина, който се приготвя лесно. За неговата направа имате нужда от капсули хиалуронова киселина. Изсипвате съдържимото от тях в купичка, отваряйки капсулката. За сто мл готов продукт се нуждаете  от 1 грам от незаменимия полизахарид. В ekomama.net предлагат чиста хиалуронова киселина на прах в тази дозировка.

Прахообразната съставка смесете с таблетка мумио също счукана на прах за предпочитане в дървено хаванче. Към прахообразния микс добавете малко вода (дестилирана, не голямо количество, трябва да се получи емулсия, която може да бъде прецедена).

Необходими са Ви и два бебешки крема – един с по-плътна консистенция и един с по-лека. Изберете продукти изчистени от химикали и вредни съставки и обогатени с растителни масла (невен, арган, смирна). Влагат се в равни съотношения. В случая за приготвянето на 100 мл крем с 1 грам хиалуронова киселина трябва да вложите до 50 мл от двата крема.

Към тях прибавете разтвора от прахообразните съставки като предварително го прецедите. Използвайте мини миксерче за разбиване на крема. Към него прибавете 2-3 капки масло от канела и 10 от хвойна. Разбийте отново и вече имате качествен крем с хиалуронова киселина, който попива перфектно в кожата и не оставя мазен слой.

Цена и откъде? 

Чиста хиалуронова киселина на прах може да закупите от giza-perfumes.eu на цена от 9 лв за грам. В този вид киселината се използва като компонент за приготвянето на козметични кремове или за обогатяване на вече готови мазила.

хиалуронова киселина цена цени

Откраднахме някои цени от модерни сайтове, където предлагат процедури с хиалуронова киселина.

Хиалуронова киселина в останалите й форми може да откриете в почти всяка аптека. Цените за инжекционен разтвор са от 65 до 530 лв, на ампулите за пиене и мазане между 25 и 65 лв; таблетките – 18-80 лв.

Какво са т.нар. филъри?

Популярните филъри са всъщност корективи за кожните несъвършенства от рода на бръчки и белези. Тези пълнители, както още ги наричат, запълват дефицитите от важни вещества и по този начин се постига опъване на кожата и нейното изглаждане. Вътрекожните импланти се поставят между кожните слоеве, запълвайки кухините в тях. Основна съставка в тях е хиалуроновата киселина и затова се считат за напълно безвредни и неспособни да причинят алергия. В зависимост от случая, в който се прилагат, те могат да бъдат комбинирани с други полезни за кожата вещества като колаген. Хиалуроновата молекула привлича водните молекули и свързвайки се с тях гарантира свеж и младежки вид на кожата.

За устни.

Хиалуроновата киселина е основен компонент във филърите за устни. Процедурата е предпочитана от все повече дами, които желаят безоперативно да коригират устните си, придавайки им плътност и мекота. Методът е приложим не само за увеличаване обема на устните, но и за коригиране на несъвършенства в тяхната форма.

Естетичната дерматология използва синтетични или натурални съставки, които след определен период се абсорбират напълно от тялото. След това е необходимо доставяне на още една доза.

За нос.

Филърите с ценната киселина се използват корекция на носа. За съжаление не във всеки случай методът е подходящ за коригиране на несъвършенства във формата на обонятелния орган. Това може да прецени единствено специалист. Случаите, в които е възможно носът да бъде коригиран по неоперативен начин с помощта на хиалуронова киселина, са: гърбица (издутина в гърба на носа), вдлъбнатина, прекалено повдигнато връхче на носа, известно още като чипо носле или травми.

Процедурата също като поставянето на филър в устните протича безболезнено. Преди инжектиране мястото се обезболява с анестетичен крем или инфилтрация. След 20 минути процедурата, извършвана в амбулаторни условия, приключва и резултатите са видими.

Пациентът трябва да спазва някои препоръки, давани от специалистите в подобни случаи. Най-малко час след инжектирането на филъра, лицето не бива да се гримира и излага на директно лъчение от слънчевите лъчи. За период от една седмица не бива да се носят очила. Сауната, парната баня и други затоплящи процедури също са забранени след манипулацията. Усещането за парене може да успокоите със студени компреси (неколкократни с продължителност от 20 минути).

При образуването на възелчета носът се масажира внимателно, за да се разнесат филърите. Синините и повишената оточност обикновено изчезват за период от седмица до десет дни след извършване на процедурата. Ефектът от нея трае около 6,9 месеца и повече от година и зависи от качеството на вложените материали.

Под очите.

Най-деликатната зона на лицето е кожата под очите. Тя е като огледало на начина ни живот. Всяко несъвършенство в тази деликатна зона издава лоши навици, недоспиване, застояване пред компютъра. Филърите с хиалуронова киселина предлагат решение за всички тези несъвършенства. Попълването на така наречените слъзни каналчета (намират се във вътрешния ъгъл на окото и продължават по линията под долния клепач) придава младежки вид на лицето.

В случая се подбира хиалуронова киселина с ниски възможности за абсорбиране на вода, тъй като тази област е склонна към оточност и събиране на вода. Поставянето на филърите не е подходящо за всеки клепач. В някои случаи методи като лифтинг и мезотерапия са по-подходящата алтернатива, но това може да прецени единствено компетентният специалист.

Инжектирането на хиалуронова киселина под очите не е болезнена процедура, тъй като се извършва с тънка игла и във филъра се съдържа лидокаин. Ефектът от манипулацията се забелязва веднага и се запазва до година и половина-две след това. Леките синини и отоци не са изключени, но те отшумяват бързо.

При хлътване на очите, което придава изморен и посърнал вид, алтернатива са филърите с хиалуронова киселина и калциев хидроксилапатит. Омразните за дамите бръчки тип пачи крак също се заличават с помощта на ценната киселина.

При бръчки.

Поставянето на филъри при бръчки е предпочитан метод от все повече дами за овладяване на проблема. Набръчкването на кожата е процес обусловен от намаляване на хиалуроновата киселина и колагена в кожните тъкани. Първите белези от това са видими по лицето и най-вече в областта на очите, челото и устните. Поставянето на пълнещи материали вдъхва нов живот на кожата. И в този случай процедурата протича по познатия начин – обезболяване с анестетик и инжектиране на хиалурона с тънка лазерна игла.

По отношение на трайността на резултатите може да се каже, че тя е от няколко месеца до няколко години и зависи от скоростта, с която тялото усвоява набавения му хиалурон.

В брадичката.

Коментираната субстанция е пригодена и за инжектиране в областта на брадичката. При намаляване на колагена и последващото стареене на кожата, брадичката често създава проблеми. Нейното увисване е също толкова неприятно за дамите, колкото и бръчките по останалата част от лицето.Вдлъбнатината и релефа в тази част от лицето се увеличава с напредване на възрастта.

За коригиране на тази част от лицето също се инжектират имплантни филъри. В този случай уместно е поставянето на пълнители със средна плътност поради непосредствената близост с костта на долната челюст и опората, която тя оказва на кожата.

При специфични особености в конструкцията на менталния мускул е препоръчителна комбинацията с ботулинов токсин. Тук изборите за анестезиране са два – топикална анестезия или инжекционна.

За гърди.

Лекари от Швеция разработиха иновативен начин за уголемяване на гърди, при който оперативното поставяне на импланти е заместено изцяло от инжектиране на хиалуронова киселина. Методът е подходящ както за подчертаване на формата на гърдите, така и значителното им увеличаване. Хиалуроновата киселина, използвана за тази манипулация, е различна от тази, която се инжектира в лицето. Разликата е единствено в големината на молекулите. Двете разновидности на продукта не са взаимозаменяеми. За лицето се използва киселина с по-малка водна молекула, докато при продукта за бюста големината на молекулата е значително по-голяма.

Дозите на инжекциите за увеличаване на гърди са 20 мл. Максимално допустимото количество, което може да бъде поставено на една пациентка при една процедура е 200 мл. Ефектът трае 18 месеца. След този период манипулацията трябва да бъде повторена в случай, че пациентката желае да запази постигнатия резултат.

Синтетичният филър не се абсорбира напълно за този период, което обяснява необходимостта от по-ниски дози за запазване на първоначалния ефект. И след второто инжектиране новопостъпилото в тялото количество не е абсорбирано напълно.

Този иновативен метод е изключително подходящ за дами, които желаят да увеличат бюста си, но се страхуват от хирургични интервенции. Методът има още един голям плюс – в случай, че пациентката не се възприема с по-голям бюст, не се налага да се подлага на повторна операция за премахване на имплантите. Цената на процедурата, която е все по-предпочитана от дамите в скандинавските страни, е около 2500-3000 евро.

Филърите Жуведерм (Juvederm).

Филърите Жуведерм (Juvederm) са иновативен продукт, отличаващ с три де матрикс структура. Гладкият гел прониква безпроблемно в кожните пластове. За разлика от другите филъри, които имат зърнеста консистенция, тази на Жуведерм е гладка и гелообразна. Това е още една предпоставка за перфектните резултати, които се постигат при инжектирането на този материал.

Плавното и контролирано инжектиране на Жуведерм е съпътствано от още едно съществено предимство, а именно допълнителното обезболяване на третирания участък. Филърите съдържат лидокаин, който гарантира удобно инжектиране и минимум болка за пациентките.

Естетическият резултат е видим веднага след манипулацията, която по никакъв начин не пречи в изпълнението на ежедневните дейности. Възможни са леки подувания и зачервявания, както и усещането на мястото като натъртено. Но всичко това отшумява бързо. Зачервяванията е лесно да бъдат прикрити с грим.

Препоръчително е преди поставянето на филърите Жуведерм да не се приема апсирин и други средства за успокояване на болката. Лидокаинът в тях е напълно достатъчен, за да обезболи мястото.

Цената на филърите Жуведерм варира от 350 до 900 лв в зависимост от участъка, в който се поставя и количеството. Най-скъпо е оформянето на скули, което с пълнителите на тази марка, в реномираните салони струва 900 лв.

Филър Елансе (Ellanse).

Филърите Елансе  (Ellanse) са ново поколение дермални пълнители, съчетаващи две основни предимства – моментално заличаване на бръчките и стимулиране синтеза на колаген в максимални количества. За разлика от останалите продукти, които директно доставят колаген, Еланс прави така, че кожата започва сама да произвежда градивния елемент. Това се постига чрез въздействие върху естествените дермални процеси, известни още нео-колагеногенесис.

Друго съществено предимство на тези филъри е, че те предлагат възможност на пациентките да изберат колко дълго да продължи ефекта след поставянето им. Това спестява не само разходите от честото поставяне на филъри, но и неудобството свързано с тези процедури. Вариантите, които Еланс предлага по отношение на трайността на резултата и резорбацията на филъра, са 4. Съответно за една, две, три и четири години.

Със своята биостимулираща дейност тези пълнители са подходящи както за изглаждане, така и за дискретно оформяне на контурите на устните и зоната на носа, скулите и брадичка. Те са подходящи за инжектиране и в ръцете, което води до цялостно подобряване на състоянието на кожата в тази област.

Отзиви за Д-р Денкова и д-р Николов. 

Д-р Денкова е един от специалистите, изваял лицата на куп известни знаменитости без намесата на скалпел. Самата тя споделя, че е твърдо против всяко вмешателство в работата на природата, но уважава методите на естетичната дерматология. Ето какво споделят клиентките за нея:

Читателка на Тялото.бг разказва, че благодарение на д-р Денкова майка й е успяла да върне естествените контури на лицето след неправилно поставяне на филъри в челото при друг специалист. Доволната потребителка пише, че майка й е редовен клиент на Денкова цели пет години и всяка една процедура, правена при нея има удивителен резултат.

Филъри или ботокс? 

Филърите, както и ботокса за средства за изглаждане на омразните за всички дами бръчки. Има случаи, в които единият метод е по-подходящ от другия заради по-добрите резултати, които дава. Филърите са подходящи за участъците, където бръчките са естествен резултат от отпускането на кожата, а не от мускулните съкращения.

Бръчките, които се появяват в резултат от отпускане на определени групи мускули се появяват между веждите, в зоната около очите и устните. В тези участъци кожата се отпуска не само под влияние на възрастовия фактор, но най-вече под въздействие на мимиките, които правим ежедневно – сбръчкваме вежди, плачем, смеем се. В тези зони се препоръчва инжектирането на ботулинов токсин, което всъщност представлява коментирания ботокс. Поставянето му блокира предаването на мускулни импулси и така предпазва кожата от отпускане. Изключително ефективен е този метод при бръчките, познати ни като пачи крак и назолабиални бръчки.

За разлика от филърите, които се поставят в кожата, ботоксът се инжектира директно в мускула и повлиява на неговата дейност. Макар и рядко съществуват пациенти, които не се повлияват от ботулиновия токсин.

Филъри и/или мезотерапия. 

Изборът филъри или мезотерапия зависи най-вече от специфичния проблем, който желаем да разрешим. Дермалните пълнители, които се състоят от резорбиращата се от тялото ни хиалуронова киселина, запълват не само бръчките, но и се използват за моделиране на лицевия контур.

уголемяване на устни с хиалуронова киселина на ампули за инжектиране

Хиалуронова киселина за уголемяване на устни

Мезотерапията е метод, който оказва терапевтичен ефект върху кожата – подмладява, хидратира, изглажда, заличава бръчки, белези чрез инжектиране в кожата на коктейл от ценни вещества за нея – колаген, витамини, минерали, хиалуронова киселина. Методът, при който е мезодермата се въвеждат полезни ингредиенти, е приложим при специфични проблеми като целулит, косопад и стрии.

В практиката често се комбинира поставянето на филъри и мезотерапия, особено в случаите когато кожата се нуждае от допълнително подхранване и не се повлиява само от единия метод.

При филърите ефектът е видим веднага, докато при мезотерапията са необходими поредица от процедури, извършвани през краткосрочни интервали.

Хиалуронова киселина в устните.

Поставянето на хиалуронова киселина в устните е метод, към който прибягват все повече дами, желаещи да увеличат устните си. Ефектът от корекцията се запазва от няколко месеца до няколко години. С абсорбиране на киселината, спада обемът на устните и това е индикатор за последваща процедура. Веднага след извършването на манипулацията пациентката може да се върне към нормалния си живот. Препоръчително е единствено да се въздържа от тренировки в рамките на 3-5 дни. В редки случаи са възможни отоци и зачервявания, които също отшумяват в рамките на дни.

Цена. 

Поставянето на филъри в устните е с цена между 300 и 600 лв в зависимост от вида на инжектирания филър и количеството му. Поставянето на 1 мл филър Teosyal Kiss струва 500 лв, а на двойно по-малко количество Жуведерм – 300 лв.

Какво представлява?

Процедурата представлява локално инжектиране на хиалуронова киселина в устните чрез използването на специална лазерна игла. Манипулацията трае около 20-30 минути и не е свързана с болкови и дискомфортни усещания за дамите, тъй като се провежда под въздействието на локален анестетик. Специалистът извършва няколко убождания в контурите на устните. Възможно е да се уголеми само една устна. Понякога пациентките желаят да коригират само едната си устна.

Червило с хиалуронова киселина.

Революция в козметичната индустрия са червилата с хиалуронова киселина, за които някои от производителите смело обещават по-обемни устни. Във формулата на тези продукти са вложени освен ценния полизахарид и колаген, който също допринася за мекотата и свежестта.

Но тайна та им се крие в специалните микроперлички, които създават оптична измама за по-обемни и по-плътни устни. Липожен и Дебора са две от марките, които предлагат подобни продукти. Те са обогатени с растителни масла за допълнителна мекота и сияние. Препоръчително е преди да бъдат нанесени продукти да се направи пилинг на устните с цел премахване на мъртвите кожни клетки.

След нанасянето на червилото се усеща леко опъване и пощипване на устните.

Странични ефекти. 

За хиалуроновата киселина се твърди, че няма никакви странични ефекти, тъй като тя се реабсорбира напълно от тялото. Този полизахарид се съдържа в кожата ни, но тя ежедневно губи част от него. Със странични ефекти е свързано по-скоро инжектирането на киселината. В резултат от манипулацията напълно възможни реакции са зачервяване, подуване и оток, които обикновено са с продължителност от няколко дни.

В практиката са известни и случаи, в които се образуват малки бучки на мястото на убождане с иглата. Най-лошият вариант е запазването им в перманентно оплакване. Но това се наблюдава много рядко.

Х.К. на ампули.

Хиалуронова киселина на ампули се предлага в няколко разновидности за инжектиране в подкожните пластове, за инжектиране в ставите и за пиене. Приемана вътрешно тя спомага за намаляване на оточността и болезнеността в ставния апарат. Оказва потискащ ефект на ензима, разрушаващ макромолекулите на хрущяла. Подпомага ставното възстановяване след травми и хирургическа намеса. Съдейства за забавяне процесите на стареене, които протичат с течение на времето в хрущяла.

Ампулите, предназначени за вътрешен прием, повлияват благоприятно не само на ставния апарат, но и на кожата. Върху нея действието им се изразява в забавяне на процесите на стареене, образуване на бръчки и предотвратяване появата на белези след нараняване.

Цена. 

Цените на ампулите хиалурoнова киселина са в пъти по-ниски от крайните цени на процедурите, извършвани в салоните. В зависимост от това за какво ще използвате продукта може да изберете между няколко варианта с вариращи цени.

Флоривитал предлага 14 ампулки от натриев хиалуронат от 2 мл на цена между 60 и 64 лв. Този продукт може да бъде прилаган единствено външно, не е предназначен за пиене или инжектиране. Производителят гарантира проникване на молекулата на веществото в най-долните пластове на кожата благодарение на нискомолекулната маса. Високомолекулната маса, която също е част от молекулите на киселината, остава на кожната повърхност.

Друг вариант са ампулите на Флорилис, които се предлагат на подобна цена – десет броя за 44 лв.

Десет ампулки на Хиалурген, предназначени за пиене, се предлагат на цена от 27 лв. Флоритен предлага ампули за мазане с антиейдж ефект, които представляват натриев хиалуронат, обогатен с алфа-хидрокси киселини. Десет броя от тях струват 45 лв. Същото количество ампули на Геровитал, предназначени за грижа за кожата на лицето, се предлагат за 38 лв, а на Нанодерма за 65 лв. Ампула хиалган, предназначена за инжектиране, струва 67 лв.  Ампула от 60 mg/4 ml на Хиалон във вид, готов за инжектиране, струва 540 лв.

Кои са хубавите?

Добри за отзивите за ампулите Хиалурген, предназначени на пиене. Миглена Петрова споделя във Фрамар.бг, че приема продукта от години и се чувства много добре. По препоръка на лекар тя приема ампулата през ден без паузи между курсовете. Росица Златева споделя за положителен ефект от ампулите не само по отношение на ставните болки, но и по отношение на състоянието на кожата.

Мария Марчева, която също ги приема заради болки в ставите, споделя че след втория прием се чувства значително по-добре. За Наталия Иванова ампулите също са се оказали спасение при болки в ставите. Друга потребителка пише, че не се чувства добре, откакто приема ампулите.

Добри са отзивите и от хиалган. От ампулите за лице добри са Нанодерма и Джернетик. Мненията относно ефективността от приложението на хиалуронова киселина външно, директно върху кожата на лицето, са противоречиви. Според някои специалисти натриевият хиалуронат въздейства на клетъчно ниво, единственото когато се инжектира в подкожните пластове.

Разчитаме на Вашите мнения и отзиви за отделните продукти, за да бъдем максимално полезни за нашите читатели. Споделете с нас впечатленията си от ампулите с хиалуронова киселина, оставяйки коментар по-долу.

Как се ползват?

инжектиране на хиалуронова киселина и таблетки за стави

Инжектиране на хиалуронова киселина в ставите е сигурен начин за възстановяване обема на синовиална течност

Ампулите с хиалуронова киселина, независимо от начина им на приложение, трябва да бъдат използвани по схема, препоръчана от специалист. Предназначените за инжектиране ампули се въвеждат в кожните пластове или в ставната вътрешност. Въвеждането се осъществява чрез специална техника, която задължително се извършва от квалифицирано лице.

За стави, мазане.

Хиалуроновата киселина е вещество, което е изключително важно за здравето на ставите. Най-високо е съдържанието й в синовиалната течност и съединителната тъкан. Тя се синтезира от тялото, но реабсорбира изключително бързо от кожата и ставите. Затова е необходимо да бъде набавяна ежедневно. Особено когато ставите боледуват – тогава съдържанието й в синовиалната течност рязко спада. Киселина действа като гел, намаляващ ставното триене и неговото износване.

За ставите хиалуроновата киселина е важна в следните аспекти – стимулира хондроцитния метаболизъм, съдейства за редуциране на болката и оточността, насърчава изхвърлянето на отпадните продукт в ставите, които са лишени от кръвоносни съдове.

Локалното приложение на хиалуронова киселина при ставни проблеми е със спорна ефективност. Тежката молекула на натриевия хиалуронат не може да проникне през кожата и да достигне до болната става, когато се прилага трансдермално.

За пиене.

Ампулите хиалуронова киселина, предназначени за пиене, са обогатени с витамините Ц и В3. Дозата, в която е препоръчително да бъдат приемани, е една ампулка. Най-добре е да бъде приемана на празен стомах. За постигане на оптимална ефективност от терапията, е препоръчително приемите да продължат от три (най-малко) до шест месеца. В някои случаи, когато състоянието на ставния хрущял не е добро, е възможно да се назначи целогодишен курс с хиалуронова киселина, като приемите се осъществяват през ден.

Колаген и хиалуронова киселина.

Комбинацията колаген и хиалуронова киселина е перфектното решение за поддържане на кожата, костния апарат и очите. Двата важни протеина присъстват в ставите и тъканите като основен градивен елемент. Намаляването на техните количества води до отпускане и набръчкване на кожата, както и до скованост в ставите.

Комбинацията се използва и повечето козметични гиганти като формула, третираща с успех бръчките. Жизнено важните колаген и хиалуронова киселина се инжектират поотделно или заедно с подкожните пластове за опъване и хидратиране на отпуснатата кожа.

Взаимодействайки си тези два протеина снабдяват хрущялите и ставите с всичко необходимо за тяхното безпроблемно функциониране.

Х.К. на таблетки, хапчета.

Друга форма, под която може да откриете хиалуронова киселина, са таблетките. Според предписанията, дадени от производителите на хапчетата, те съдействат за ставната и дермалната хидратация. В това отношение за таблетките се твърди, че насърчават възстановяването на ставите след травми и хурургическа намеса и спомагат за заличаване на бръчките, като едновременно с това забавят появата на нови.

Ефектът от приема на тези таблетки върху кожата е спорен. Все още не са проведени достатъчно изследвания, които да докажат по безспорен начин ефекта на таблетките върху кожата. Неизяснено остава въздействието на хиалуроновите таблетки върху процесите на стареене. Но за сметка на това има достатъчно научни доказателства за положителния ефект на тези препарати при остеоартрит и възпалителни процеси в ставите.

На Солгар. 

Комплексът на Солгар с хиалуронова киселина съдържа още ценните колаген, витамин Ц и хондроитин сулфат. Изброените съставки са важни за усвояването и синтеза на коментирания протеин. Добавката е с максимално количество естествени съставки без изкуствени пълнители и подобрители. За подобряване на състоянието на кожата, ставите и очите е необходимо ежедневно да се приема по таблетка.

На Актавис. 

Актавис предлага хиалуронова киселина в  комбинация с ценните за кожата елементи като ретинол А, коензим и колаген. Комплексът се отличава с нискомолекулна структура на полизахарида, което обуславя пълноценното му усвояване от кожата. Добавката обещава подобряване на цялостното състояние на кожата и заличаване на фините бръчици след тримесечен прием на таблетка ежедневно заедно с храната.

Хиавита на актавис подобряват вида и състоянието на кожата при стрии, като и в случаите на ежедневен оксидативен стрес. Употребата им се препоръчва дори на пациентки с филъри с цел по-дълготрайно запазване на ефекта от тях.

Мнения. 

В мненията за ефекта на добавките хиалуронова киселина се наблюдава една и съща тенденция. Потребителите се оплакват от бързо изчезване на ефекта малко след преустановяване на приема. Потребителката  на бг мама споделя, че е приемала Солгар в продължение на два месеца и половина, след което преустановила приема за месец. След възобновяване на курса ефектът отново бил на лице. Мнението й подкрепят и други потребителки. Те споделят, че подобни резултати се наблюдават и при приема на други добавки с хиалуронова киселина.

Потребителки на tialoto.bg споделят положителни мнения за добавката на актавис. В същата насока са и отзивите във Фрамар.

Денис разказва във форума на zachatie.org, че е изпила две опаковки от добавката с хиалуронова киселина и ефектът вече е на лице при нея. Повод да посегне към добавката били ситни бръчки в областта на бузите. Денис споделя, че кожата й е подобрила значително вида си, не само бръчките са по-слабо забележими, но и усеща лицето  си по-меко на допир.

За стави.

За стави се препоръчват добавки  с високомолекулна структура на полизахарида. Според някои специалисти полизахаридната структура, която се усвоява добре от кожата, не е усвоима от костите и обратно. Те са на мнение, че добавките с ензима не могат да повлияят еднакво добре на ставите и кожата, освен ако в тях не се срещат двете молекулни структури – ниска и висока.

Now foods предлага добър вариант за стави, в който към полизахарида е прибавено и веществото метилсулфонилметан. Елементът е незаменим източник на сяра, която е изключително важна за детоксикацията и здравата съединителна тъкан. Друг добър вариант на по-достъпна цена са добавките на Хелт ейд. Може да се спрете и на варианта сашета, който предлага хиалур екс.

 Хиалуронова киселина за стави. 

Хиалуроновата киселина повлиява положително на ставното здраве, приемана орално или чрез инжектиране. Болестни изменения в ставите, остеоартрити, нарушена ставна функция, поддръжка на ставната функция са състоянията, в които е уместна употребата на коментираната киселина. Стави, подложени на ежедневно професионално натоварване също се повлияват положително от киселината.

По-бърз ефект се наблюдава при инжектиране на натриев хиалуронат. Приложен по този начин, протеинът съдейства за повишаване на вискозитета на синовиалната течност. Изразеността, с която протича възпалителния процес, намалява в резултат от инжектиране на киселината.

Как се прави и къде?

Инжектирането на коментирания полизахарид, трябва да се извършва единствено от специалист, който е задължително да спазва всички изисквания за стерилност. Преди поставянето на инжекцията е много важно да се установи наличието на синовиален разлив от ставата. При наличието на такъв специалистът е длъжен да го подсуши и отстрани. Той трябва да предприеме и всички необходими мерки за избягване пренасяне на инфекцията, в случай че е налице възпалителен процес.

За манипулацията е препоръчително използването на игла с размер 18 или 20 G. Ултразвуково асистиране при въвеждането на натриевия хиалуронат се изисква, когато инжекцията се поставя в тазобедрената става. При поставянето й в колянната става това не е необходимо.

Инжекции. 

Инжекциите с хиалуронова киселина се прилагат по схема. В повечето случаи се препоръчва въвеждане на киселината в ставата веднъж седмично в количество от 2 мл. Вътреставната терапия продължава пет последователни седмици. Пациентът усеща подобрение след първата или втората процедура.

Много специалисти препоръчват поставянето на по-скъпите варианти натриев хиалуронат, който е произведен чрез омрежване на верижните молекули. От тази киселина се поставя само една доза и ефектът е по-дълготраен.

Ставиен.

Ставиен е една от популярните добавки при проблеми със ставния апарат, породени от травми, възпалителни процеси, износвания. Във  формулата са вложени съставки, доказали положителния си ефект върху ставната дейност. Сред тях са хиалуронова киселина, рибено масло, екстракт от куркума и каротеноида астакса. Последният компонент благоприятства не само функционалността на ставите, но и сърдечната и имунната система. Уместен е приемът на добавката като допълнение към назначеното медикаментозно лечение. Приема се и като самостоятелен компонент в профилактичния и терапевтичния курс при ставни проблеми.

Крем (гел) с Х.К.

Кремовете и геловете с хиалуронова киселина придобиват все по-голяма популярност заради способността си да задържат влагата в кожата. Именно нейното намаляване е един от ключовите фактори за набръчкване на кожата.

Чист гел е възможно да си направите и сами разтваряйки в преварена или дестилирана вода (100 мл) един грам от киселината в прахообразна форма. Разбъркайте добре и поставете в хладилник. Дори и да са останали бучки те бързо ще се разтворят. Между 20 и 30 е срокът, в който може да изразходите гела. За директно нанася се препоръчва по-течен вариант, а за прибавяне към готови кремове – по-плътен вариант.

Как се използва?

Кремът с хиалуронова киселина се използва по стандартния начин след почистване на лицето. С него може да заместите хидратиращия крем. Ако се спрете на варианта гел, при неговото приложение има някои специфични особености, тъй като е по-концентриран. Нанасянето му се осъществява след тоника или серума като е добре апликацията да бъде единствено върху зоните с прекомерна сухота и нужда от допълнителна хидратация.

С цел подсилване на хидратиращия ефект гелът е възможно да бъде нанесен върху цялото лице след нанасянето на богатия нощен крем. И двата случая се изисква масажиране и втриване до пълна абсорбация на гела.

За още по-силен ефект се препоръчва нанасянето на тези продукти върху леко навлажнена кожа, което допълнително спомага за запечатването на влагата в нея.

Кои са хубавите на БГ пазара?

Сред голямото разнообразие от кремове с хиалрунова киселина изборът  на подходящия е наистина труден. Добри са отзивите за Лореал дерма женезис, Еусерин, Виши, Крайтеерхоф, Диор.

Юсерин, Еуцерин, Eucerin Hyaluron-Filler.

Eucerin Hyaluron-Filler представлява иновативен концентрат на марката Еуцерин (или Юсерин) с действие, насочено към запълване на бръчките. Молекулата хиалурон в него е ниско и средно молекулна и това обяснява високата му ефективност. Серумът е идеално допълнение към основната грижа за кожата, тъй като насърчава производството на ценната киселина от кожата чрез глицина и сапонина в състава му.

Продуктите на Актавис.

Актавис предлага освен добавки хиалуронова киселина и козметична серия Decuba, включваща ценния полизахарид в състава си. Сред продуктите обогатени с нея са измивна пяна, маска (регенерираща). Маската е обогатена с алатоин, който допълнително омекотява. В състава на пяната влизат и екстракт от лайка и витамин В3, които осигуряват допълнителна грижа за за кожата.

Крем с хиалурон и колаген.

Кремовете, съчетаващи двата ценни за кожата ни компонента – колаген и хиалурон, се борят ефективно със свободните радикали. Дениста, Колагена, Ревита, Колиста, Анюл и др. Въпреки обещаващите ефекти на кремовете с тези две съставки, много специалисти са на мнение, че съчетанието им е не е уместно, тъй като двата белтъка подмладяват кожата отвътре. Не липсват и хипотези за вредата на колагена. Твърди се, че приложен външно той запушва порите.

Х.К. против бръчки.

назолабиални бръчки изчезват с хиалуронова киселина

Филърите с хиалуронова киселина са надежден начин за запълване на назолабиални бръчки

Хиалуроновата киселина е средство за изглаждане на бръчките, което разгръща пълния си спектър на полезно действие, въведено в кожните пластове. В този смисъл за най-ефективно се счита приложението на инжекциите хиалурон или така наречените филъри.

Тъй като молекулата на полизахарида е много голяма, за да е ефективно външното му приложение, е необходимо той да бъде с малка молекула. На практика това е почти невъзможно. В кремовете против бръчки се влага хиалурон със средна големина на молекулата.

За назолабиални бръчки.

Филърите с хиалуронова киселина, поставени правилно, са ефективен начин за запълване на назолабиални бръчки. Това са линиите, които се спускат от двете страни на носа и достигат до двете крайчета на устните. Пълнителите за заличаване на назолабиални бръчки са с различна молекулярна маса. Техниката на инжектиране също е различна – мрежовидна и линеарна. Изборът зависи от изразителността на линиите и общото състояние на кожата. Отзивите за резултатите след процедурите са много добри.

Aко считате този материал за полезен, споделете го с приятелите си в мрежите и гласувайте за него.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Хиалуронова киселина: Всичко за употребата й при бръчки, болни стави и други проблеми
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

15 коментара по “Хиалуронова киселина: Всичко за употребата й при бръчки, болни стави и други проблеми

 1. Възможно ли е по процентното съдържание хиалуронова киселина да се ориентирам дали тя е нискомолекулярна? Ако е така, в какъв процент е тази киселина?

  • Здравейте, Марияна С.! Процентната концентрация няма отношение към големината на молекулата. С ниска молекулярна маса е натриевият хиалуронат с молекулно тегло под 50 000 далтона. Пишете ни пак!

 2. В даден момент кожата ми няма ли все пак да привикне хиалуроновата киселина?

  • Хиалуронът повлиява на кожата в следните аспекти – овлажнява, регенерира и стопира възпалението. Не причинява привикване, но понякога се стига до свръхчувствителност на кожата (алергия). Но тя се проявява като индивидуална реакция на организма, която би се появила при употребата на всеки друг крем.

 3. От каква евентуално възраст смятате, че е препоръчителна употребата на хиалуронова киселина?

  • След 30-годишна сравнително зряла възраст нейният синтез се забавя и тя трябва един вид да се взима и набавя отвън. Най-рано е със сигурност желателно и възможно да се стартира внимателно с приема й след 25-годишната човешка възраст. Мерси за това питане на тема хиалуронова киселина. Пишете ни пак!

 4. Вече съм на цели 29 години. Кожата ми, за хубаво или за нетолкова хубаво, е много светла започнах да ходя на солариум – по 30 минути седмично, без използването на абсолютно никакъв защитен крем. Усещам кожата си повяхнала. Дали е правилно да започна прием на хиалуронова киселина?

  • Здравейте, под влияние на ултравиолетовото лъчение се разгражда хиалуроновата киселина. Неизползването на никакви слънцезащитни средства е за съжаление допълнителна предпоставка за разграждането на самия протеин. За да запълните липсите да започнете курс за въвеждането му в кожата чрез микроинжектиране (мезотерапия).

 5. Скоро си правих химичен пилинг на лицето, но отдавна обмислям внимателно популярния вариант за поставяне на филъри за подмладяване и вече мисля, че е моментът да го направя. Мога ли така аз да се подложа на процедурата веднага или трябва да малко да изчакам определен период след пилинга?

  • В подобни случаи, скъпа Нуша, е препоръчително и важно да се изчака малко или много до абсолютно пълното и необратимо възстановяване и оздравяване на кожата. Нека специалист да изкаже все пак компетентното си мнение.

 6. Преди десет дни уголемих устните си с хиалуронова киселина, но ги усещам болезнени и подути. Нормално или плашещо е след този интервал от време да имам подобен проблем?

  • Здравейте, г-жо Свиленова! Обикновено оплакванията като подуване и болезненост в инжектирания участък трябва да отшумят до седмица. Тъй като във вашия случай те продължават по-дълго, съветваме да обсъдите внимателно проблема със специалист.

 7. Здравейте,проблем ли ще бъде,ако пия хилуронова киселина след ендопротезиранее?Минаха 16 дни след операцията а ми се иска по-бързо да се възтановя пък и да предпазя доколкото мога другите стави.

 8. Кремът стана на парцали.Консистенция на пресечено кисело мляко.Едното кремче,което изполэвах беше доста гъсто и мазно.Може би заради това? Каква трябва да е температурата на водата,в която разтваряме прахообразните съставки?

 9. Здравейте,искам да попитам мога ли да си инжектирам хиалуронова киселина в пениса и мога ли да си я закупя от някъде и да отида да ми я инжектират.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *