Невероятната коластра – ето как ни прави по-здрави (Всичко за лечението с нея)

Лечение с коластра на деца и възрастни. Основните продукти на пазара: Имунокол Перфект на Абофарма, Колактив на Аквасорс, Пробиен с пробиотици – цени, плюсове, минуси, мнения

Какво е коластра?

Всички сме чували за невероятните свойства на коластрата.

Това всъщност е първото мляко, ексескретиращо се от млечните жлези на представителите на клас Бозайници, непосредствено след приключване на раждането. Процесът на нейното образуване започва още през бременността. След раждане бозайникът преминава от стерилна среда към среда с микроби и патогени и за него е много важно да получи най-ценният еликсир – майчиното мляко. В основен компонент на тази хранителна течност е протеинът албумин, който помага на бебето да се адаптира възможно най-бързо и безпроблемно към външния свят.

Коластрата представлява вискозна, лепкава със сладникав вкус течност, чийто цвят варира от жълто до наситено полупрозрачно. Интензитетът на цвета се променя с наближаване на раждането.

Коластра при бременност.
Производството на коластра от млечните жлези води до промени в гърдите. Не случайно през бременността те увеличават значително размера си – приготвят се за предстоящото кърмене. От момента на зачеването, млечните жлези започват подготовка за производство на коластра. Всички тези промени протичат на фона на хормонални изменения.

 Още през първия триместър (преди 12-тата седмица) е възможно млечните жлези да ексекретират коластра. Почти всяка бременна жена не забелязва отделянето на млякото през този период, тъй като неговото количество е минимално.
Въпреки това не липсват случаи, когато появата на коластра е първият признак на за настъпила бременност жените. Появата й зависи от индивидуалните особености на организма.
коластра

Невероятната коластра е най-ценната храна за всички бозайници

Във втория триместър (от 13 до 28-30 на седмица) производството на коластра започва по-активно и повечето бременни за пръв път забелязват отделянето на жълти лепкави капчици. Тези секрети е възможно да изтичат ежедневно. Появяват се независимо от това дали бъдещата майка е в покой или е активна. От капчица до към 1-2 и дори 5 мл е количеството коластра, която млечните жлези ексекретират в този период.

Между втория и третия триместър не са изключени сърбежи в гърдата и болки в белия дроб, провокирани от повишеното налягане в млечната жлеза. Това са признаци за активно протичащата подготовката на гърдите за кърмене. В тази ситуация, че липсва друга симптоматика, няма причина да потърсите помощ от специалист.
Третият триместър (30-31 седмица) за по-голямата част от жените протича с освобождаването на различни количества коластра. По отношение на цвета той става все по-малко наситен, а количеството остава почти непроменено.

Освобождаването на млечен секрет от жлеза по време на бременност, често бива провокирано от редица фактори на околната среда:

 • емоционални ситуации (не само стрес, но и положителни емоции);
 • вземането на горещ душ;
 • продължителен полов акт, който засилва производството на окситоцин;
 • след масажа (коластрата понякога потича дори при лек натиск);
 • прием ба гореща напитка (вода, чай ).

Когато изтичането на коластра е придружено от издърпване в долна част на гърба или коремни спазми, то е признак за повишен маточен тонус и риск от преждевременно раждане. Обуславя се от окситоцинов излишък. Специалистът назначава хормонално заместваща терапия.

Болки в гърдата , съпътстващи изтичането на коластра, обикновено индикират за тумори и възпалителни процеси.

След раждането коластрата започва да се избистря и става все по-прозрачна. Промяната в цвета не води до изменения в нейния химичен състав. 

Окситоцин

Всички хормонални промени, свързани с производството и отделяне на коластра, протичат под влияние на окситоцин. Неговият синтез е отговорен за увеличаване на размера и чувствителността на бюста на бъдещите майки. Тези процеси протичат с разширение на тубулите и каналчетата на млечната жлеза.

Възможно е дори при отсъствието на бременност гърдите да отелят коластра. Това може да се дължи на високото съдържание на окситоцин и пролактин. В случая отделянето на секрета е признак за развитието на възпалителни или неопластични процеси.

Консултацията с гинеколог е неотложна в случая, за да се избегнат сериозните последствия от заболяването.

Кърмене и коластра

Около два часа след раждането, ако състоянието на майката позволява, тя може да накърми детето си. Този процес започва с изтичането на коластра. Ексекретирането й трае 3-7 дни и след този период тя се заменя със зряло мляко, което се отличава с бял цвят с малко по-различен състав.

В началото отделяните количества от нея са оскъдно, но това не бива да става причина майката да се откаже от кърменето. С често поставяне на бебето на гърдата и балансиран режим, ситуацията се нормализира. Плодовете, растителните и животинските мазнини, както и зеленчуците в големи количества са задължителни.

Химически състав

Химичният състав на ценната коластра изглежда по този начин:

 • албумини и глобулини – протеини (6-7%);
 • вода (84-88%);
 • бифидобактерии;
 • лактобацили;
 • витамини А, В, С, Е, РР;
 • млечна захар (лактоза) и въглехидрати (до 5-5.5%);
 • мазнини (4-5%);
 • минерални соли;
 • Хранителни ензими (амилаза, липаза и протеаза);
 • хормони;

Ползи и вреди от коластрата.

Изобилието от протеини и серумен албумин са най-голямото предимство на коластрата. По-малкото мазнини лактоза я правят предпочитана пред мляко и заради несъществуващия риск от алергия.

Всички гореизброени витамини, плюс така наречените “фактори на растежа”, антитоксини и имуноглобулини  са източник на куп здравни ползи.

Протеините, интерфероните и ендорфините са важни за спортистите. Първото мляко помага за бързо изграждане на мускули, регенерация на увредените тъкани и укрепване на имунната система. Ензимите в него са важни за бързото изгаряне на мазнини. Освен това обогатяват чревната флора.

А какво да кажем за вредата от коластрата? Такава все още не е разкрита.

Лечение с коластра

С коластра се осъществява ефективно лечение на куп заболявания. Продукт е част от терапията, придружаваща назначеното лечение. Коластрата доставя ценни елементи не само на подрастващия организъм, но и на всички останали. Доказано успокоява стомашната лигавица при гастрит и язва, стимулира възстановяването при херпес зостер, грип. Подпомага функциите на вътрешните органи и по-специално на тези,  от които зависи състоянието на пациентите с диабет, хашимото. Лечебно въздействие оказва и при псориазис, нерводермит и акне.

За имунитет

Безспорен факт е, че коластрата е най-ценна за нашия имунитет. Дори и тези, които не я приемат редовно, при наличието на признаци за грип и настинка, могат да я добавят към хранителния режим и да се разминат с инфекцията. Тя стимулира механизмите в тялото ни защита при подобни ситуации.

1500 мг е достатъчно количество от нея за ежедневен прием, който ще Ви гарантира устойчива имунна система и защита от всички вируси.

Специфичните за коластрата имуноглобулини не само спомагат за по-бързото протичане на оздравителните процеси, но и са надежден щит срещу проникването на вируси и патогени в здравите клетки.

За деца + цена

Коластра за деца – това е алтернативата, на която все повече майки се спират за засилване на имунитета на мъничетата. Докато бебето получава кърма, може да сте спокойни, че нищо не му липсва. Но след периода на отбиване и тръгването на детска градина, ситуацията коренно се променя. Имунната система на децата е най-уязвима точно в тези моменти.

имунокол перфект коластра

Имуникол Перфект – един от продуктите с коластра

Коластра за деца е перфектният начин да се помогне на имунитета. Всички добавки с коластра от аптеката съдържат мляко от крава, извлечено до шест часа след раждането – тогава коластрата има най-мощни лечебни свойства. Дозата определя педиатърът спрямо специфичните нужни и възрастта на малкия пациент. Освен за насърчаване на имунитета, добавките коластра за деца доставят на мъниците ценни вещества за оптимален растеж.

Майките е задължително да се придържат към лекарския съвет и да предписват сами лечение на децата си, както и да не превишават дозите.

Цената на коластра за деца варира между 14 и 23 лв.

За възрастни

Коластрата е изключително ценна и за възрастни. Факторите на растежа имат куп ползи и за тях. Те насърчат регенерацията на кожата, костите и всички меки тъкани.  Коластра за възрастни доставя куп полезни вещества за стимулиране не само на имунните функции, но и за подобряване на общия жизнен тонус.

За възрастните пациенти ценни са свойствата й да забавя процесите на стареене. Редовно приемана, добавката е гаранция за възможно по-дълго запазване на младостта на кожата, тъканите и органите

Против рак

Растежните и имунните фактори в коластрата оказват надеждно съдействие в битката против коварния рак. Счита се, че тя е способна да предотврати растежа на тези клетки и да ограничи разпространението им в тялото. Коластрата е изключително важна за прием в периодите, когато пациентите са подложени на лъче- и химиотерапия, тъй като полезните компоненти в нея редуцират значително неприятните усещания за пациента и последствията от тях.

За премахване на бръчки

Не случайно коластрата се счита за един от най-силните конкуренти на еликсирите на младостта. Напълно заслужено и тя може да бъде наречена така. Редовният й прием спомага за премахване на появилите си бръчки, редуцирайки изразеността им. Не случайно цели козметични серии с антиейдж насоченост залагат на коластрата в продуктите си. Няма да навреди малко течна коластра, разредена с вода и нанесена върху лицето за около 20 минути.

Други случаи на лечение

Добавена към режима, коластрата носи терапевтичен ефект при менопауза. Той се изразява в по-леко справяне с хормоналните проблеми и увеличаване на костната плътност, което редуцира риска от остеопороза. Новите костни клетки се образуват благодарение на растежните фактори в невероятната коластра.

Процесите на стареене се забавят значително, а наред с това се подобрява и състоянието при депресия. Постигане на баланс в обмяната на веществата, регулиране на липидите, захарта и холестерола, придават изключително висока стойност на коластрата при заболявания като диабет и подагра.

Чия коластра е най-хубава?

Овчата коластра се с изобилие от хранителни вещества. От нея се приготвя сирене с деликатен вкус и аромат. Коластрата от козе мляко е не по-малко ценен продукт.  Освен специфичните витамини, имунни тела, глобулините и протеини тя изобилства от хормони, които в качествено отношение, най-много я доближават по състав към човешкото мляко. Тя е и с най-високо протеиново съдържание. Но за мнозина коластрата от козе мляко е с неприятен вкус, обусловен от специфичния й мирис.

Ако имате възможност да се снабдите с истинска коластра, независимо от какво животно, може да я замразите и когато Ви потрябва да я използвате като лекарство.

Най-голямо е търсенето на коластра от краве мляко не заради това, че е най-полезна, а заради превъзходните й вкусови качества.

Видове коластра.

Освен по произход, видовете коластра се класифицират и спрямо времето, изминала след раждането. Първата коластра на животните, която има най-наситен цвят, потича непосредствено след раждането на малкото. Жълто мляко е втората коластра, която се получава след първото хранене на новороденото. Този продукт се считат за голям деликатес. Може да се свари да се използва за направата на сосове за гарниране на варено месо. И накрая идва ред на бял коластрата. Тя се добива около десет дни след раждането. Подходяща е приготвянето на вкусна и много полезна извара.

Коластра от крава

За коластрата от крава се твърди, че надминава с цели 20 пъти човешката коластра по отношение количеството на антитела и имуноглобулини. Тя е добра алтернатива с готова защита от антитела срещу куп заболявания, причинявани от бактериите ешерихия коли, кандида и стафилококи.

Приемана от хората, тя насърчава имунната им система в изготвянето на свой собствен алгоритъм за изработка на защитни тела против атакуващите я вирусни и инфекциозни заболявания. Перфектният способ е за запълване на витаминен, пробиотичен и антиоксидантен дефицит.

Кравите се считат за най-добрия донор на коластра, която се използва с целебни цели от хората. Все пак тя има един съществен минус. Кравите приемат много антибитици, стероди и хормони чрез храната и лекарствата. Тяхната коластра не е тази панацея, за която говорим. Суровина, добита при тези обстоятелства е по-скоро вредна, отколкото полезна. Важно е коластрата, която купувате да е от крави, отглеждани в екоферма.

Коластра Имунокол Перфект на Абофарма на таблетки (капсули) + мнения

Имуникол Перфект на Абофарма е добър избор за стабилизиране на имунната дейност и цялостното й подобряване. Продуктът стабилизира имунната система, правейки я по-устойчива при нашествието на патогенни, вирусни и гъбични инфекции в човешкия организъм. Съдейства за подобрението на кондицията и тонуса на ставите, мускулите на всички системи като цяло.

От коластрата на Имунокол Перфект на Абофарма възрастните пациенти трябва да изпиват преди сутрешния прием на храна по два броя. Пациентите, които са навършили седем години, могат да приемат същото количество, но разпределено в две дози. За тях е препоръчително да приемат съдържимото от капсулите, разтворено във вода.

Пациентите, навършили една годинка, също могат да приемат добавката коластра Имуникол Перфект на Абофарма в количество от една до две капсулки с тази разлика, че те трябва да приемат съдържимото в тях заедно с храната. При първи признаци за инфекция дозата може да бъде утроена – по три капсулки. При подобрение се редуцира, но е добре приемът й да не се преустановява веднага.

Ето какви са мненията за шумно рекламираната добавка коластра Имунокол Перфект на Абофарма.

Потребителка на бг мама разказва, че педиатърът предписал на двегодишното й дете добавка след тежко прекаран грип цели два пъти за период от няколко месеца. Тя споделя, че детето се възстановило значително по-бързо след като започнало да пие имунокол.

аквасорс

Коластрата на аквасорс е един от най-скъпите продукти на пазара у нас

Друга потребителка също дава положително мнение за продукта. Тя разказва, че всеки път, когато детето й дава признаци на настинка, започва курс с дневна доза от три таблетки и по този начин успява да потуши симптоматика без прием на медикаменти.

Друга майка споделя опита си с добавките за засилване на имунитета като в това число включва и Имуникол Перфект на Абофарма, като продукт, действащ единствено, докато се приема. Тя твърди, че имунитетът на детето й спада значително след приема на добавките.

Течна, на сироп, отново Имунокол за деца и бебета

За най-малките се предлага и течен вариант на препарата, който улеснява значително приема. Течната форма е по-лесно усвоима. Препоръчва се пациенти с възраст 0+, т.е. може да се приема от деня на раждането. Разтварянето в адаптирано мляко или водата на бебето е добър вариант. Дозата се назначава от наблюдаващия педиатър.

Производителят обещава максимална чистота на продукта и поради тази причина, след отваряне на сиропа, той трябва да се употреби до 14 дни или останалото количество да се изхвърли.

Пробиен с пробиотици – цена и мнения.

Пробиен с пробиотици се предлага във вариант за таблетки и сашета. Цената е съответно 15,2 лв за двадесет капсули и 8,8 лв за десет броя сашета. Пробиен се предлага и във варианти за деца – дъвчащи таблетки 20 броя за 13 лв и десет сашета за 8,80 лв. В добавка са вложени милиарди живи лакто и бифидо бактерии, които осигуряват комфорт на чревната микрофлора. Съчетани са с инулин. Приемът на добавката не представлява проблем за пациентите с диабет.

Ето какви са мненията за пробиен с пробиотци:

Слава Иванова споделя, че получава силни болки и подуване на корема след прием на пробиен, който й е бил изписан заедно с антибиотика.

Румяна Пенкова споделя, че е започнала да изпитва силни болки в корема на втория ден от приема на пробиотика.

Теодора Симеонова е изключително доволна от въздействието на препарара, който приема без прекъсване в продължение на година.

Коластра Колактив на Аквасорс

Коластра Колактив на Аквасорс е един от продуктите с най-висока цена, предлаган на пазара у нас. Обещанията на производителя са за високо качество и чистота на вложената суровина – коластра от новозеландски крави. Районът е един от най-чистите на планетата. Коластрата, вложена в добавка не е добита от смес от мляко на стотици крави, а не само на една. Това значително подобрява качествата на добавката, твърди се в нейната листовка.

пробиен

Пробиен с пробиотик набавя всичко ценно на деликатния стомах

Цената за 120 капсули коластра Колактив на Аквасорс (Aquasource) е 87 лв.

Приемът на коластра при бременност също е добра алтернатива за подсилване на имунната система на бъдещата майка.

Коластра Колострум на капсули, на LR.

Коластра Колострум на LR е единствената алтернатива за добавка без мазнини и с отстранен казеин (белтъкът, причиняващ алергия). Цената на 60 капсули, при чието производство е използван методът на студено пресоване, е 85,70 лв. За суровина е използвана коластра от крави, отглеждани във ферми в Германия, Швейцария и Франция.

Много учени не подкрепят идеята за премахване на мазнините в коластрата, изхождайки от това, че в тях се съдържат в големи количества полезните вещества от първото мляко.

Зелена енергия и коластра

Комбинацията от зелена енергия и коластра е перфектно решение, предлагано от Аквасорс за всеки, който има нужда от стимулиране на имунитета. Продуктът се препоръчва горещо на и на деца поради своята безвредност и изключително добра поносимост.

Създателите на концепцията препоръчват паралелния й прием с коластра, за да се осигурите оптимална имунна защита, растеж и енергиен баланс, отговарящ за нормалното протичане на всички тези процеси. Зелена енергия представлява комбинация от екстрактните извлеци на три уникални растения – кламатски водорасли, спирулира от Хавай и органично отгледана люцерна.

Коластра плюс на Витаголд

Коластра плюс на Витаголд се препоръчва като средство за стимулиране на имунитета да се приема два-три месеца. Възможен е паралелен прием с друг имуностимулатор. Цената, на която ще откриете коластра плюс на Витаголд е 21 лв за тридесет капсули.

Рецепти с коластра на нашите баби

Освен сирене и извара от коластра нашите баби са приготвяли и чуден десерт с първото мляко. За да го направите, ако не разполагате с достатъчно коластра, може да я разредите с прясно мляко. От него се слагат два литра на литър коластра. Към него прибавете шест яйца и килограм захар. След старателно разбиване на сместа я изсипете в тавичка и печете един час във фурна на 180 градуса. Ако разполагате с глинена тавичка, по-добре е да използвате нея.

Коластрата може да приготвите и печена с брашно. Импровизираната питка се прави от три яйца, разбити с литър мляко, чаша брашно, щипка сол лъжичка сода бикарбонат. В тавичка, чието дъно предварително сте намазали със зехтин, изсипете разбитата смес. Поставете я в нагрята фурна и печете в нея, докато придобие златиста коричка.

С коластра се приготвят и вкусни палачанки. Сместа за любимата закуска включва следните продукти – 1,2 л коластра, яйца (четири), брашно (една чаша), сол и захар – по малка лъжичка. Продължението е известно – палачинките се пържат в леко намаслен тиган.

Десерт с коластра

Вкусен десерт с коластра се приготвя като разбиете 2 литра от нея с пет-шест яйца, чаша и половина захар и ванилия. Температурата за печене трябва да се поддържа на ниво 180-200 градуса, за около половин час и готово!

Десерт “Коластра” от купешко мляко

Десерт коластра е възможно да приготвите и с кутия пастьоризирано мляко, което се разбива пет-шест яйца. Сложете тавата със сместа в предварително загрята на 250 градуса фурна. Печенето завършва след около половин час.

И още една рецепта.

Начинът за приготвяне на тази рецепта не е много по-различен от този при предишната. Разликата единствено в пропорциите – същото количество мляко, но повече яйца (десет). Печете на 250 градуса суфлето, докато придобие златист оттенък (около два часа).

Ако Вие знаете други методи за лечение с коластра, споделете ги с читателите ни чрез формата за коментари. Надяваме се, че статията е била от полза за Вас. Ако е така, молим, споделете я в мрежите с приятелите си.

Невероятната коластра – ето как ни прави по-здрави (Всичко за лечението с нея)
4.3 (85%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *