Ad Clicks : Ad Views :

Коризалия – всичко за хомеопатичното хапче+народни лекове при хрема, синузит и ринит

/
/
/
145 Views

Плюсове и минуси на Коризалия. Цена, дозировка, противопоказания и странични ефекти. Аналози: Инфлуцид, Тонзилотрен, Осцилококцинум, Цинабсин, билки.

Какво е коризалия? 

Една от алтернативите, които предлага любимата ни хомеопатия прие ринит и проблеми, свързани с назалната секреция (обилна или липса на такава), са таблетките коризалия. Този хомеопатичен препарат избавя от всякакви ринитоподобни състояния, независимо дали те са причинени от обикновена настинка или измъчващата ни алергия. (Още за хомеопатичното хапче коризалия)

Начин на действие

Продуктът съдейства за подобрението на дихателната дейност – най-голямата мъка при хрема или запушен нос. Благодарение на адекватно подбраните хомеопатични компоненти в него се постига по-лесно отделяне на събрания секрет. Едновременно с това се постига и още един ефект. Имунната система получава стабилна подкрепа от компонентите на коризалия и работи по-ефективно при наличието на инфекция.

Прецизно подбраните и дозирани хомеопатични екстракти повлияват на възпалението в положителна насока и има благоприятен принос към оздравителните процеси.

Инструкция за прием, дозировка

Като всеки хомеопатичен продукт, така и при лечението с коризалия се назначава интензивен прием в първите часове от развитието на инфекция. Хомеопатичните компоненти в този препарат постигат овладяването й за период от половин денонощие, по време на който през час по една таблетка се поставя в устата. Тя остава там до пълно разтваряне. Не трябва да бъде поглъщана, а да се изчака необходимото време да се разтвори напълно. Първия ден се приемат не повече от 12 хапа. През следващите 4 дни от терапията, приемите се разреждат през два часа, но дозата остава непроменена – по таблетка.

Назначеното лечение е с продължителност от пет дни. Приемите се осъществяват между храненията. На пациентите на възраст под шест години, таблетката се доставя за прием предварително разтворена във вода.

Като таблетки (хапчета) за хрема

коризалия синузит ринит
Коризалия – ефективната хомеопатична алтернатива при синузит и ринит

Таблетките коризалия се отличават с изключителна ефективност при хрема, която се дължи на способността им да буквално да попиват излишната течност в назалните проходи. Наред с намаляването на секрецията хомеопатичният лек спомага и за премахването на оточността и редуциране на възпалението. Бурното развитие на възпалителния процес бързо бива овладяно от хомеопатично дозираните концентрации на активните антибактерицидни компоненти на препарата.

След интензивен дванадесет часов прием на таблетките (по една през час) състоянието на пациента бележи значително подобрение.

При синузит

Приемът при синузит всъщност е едно от основните приложения на коризалия. Заради свойството си да премахва секрета и да редуцира възпалението, препаратът се предписва за успешно лечение на синузит. Той действа като блокер на патогенните процеси и ограничава тяхното поле на действие. При остри състояния може да се поставя по таблетка в устата през час. Но за денонощие не си позволявайте повече от 12 хапченца.

При настинка

При настинка перфектното средство за абсорбиране на излишната секреция от гърлото и носа са хомеопатичните компоненти в коризалия. Препаратът е препоръчван и поради още една причина – перфектно стимулира функцията на имунната система. Насърчената имунна система се бори по-ефективно с настинката и вирусите, които я причиняват. С коризалия може да подсилите имунитета си дори когато приемате други лекарства. Прилага се и за монотерапия при настинка.

С капки за нос

Приемът на коризалия не изключва употребата на капки за нос. Хомеопатичното лекарство е подходящо паралелен приложение с всички видове капки за нос. Може да изберете между домашно приготвени такива с клеева тинктура  или предписани от лекар такива, като виброцил например. Тук имаме подробен материал за клеева тинктура.

При бременност

Тъй като бременността и кърменето са деликатни периоди, всеки прием на препарати, трябва предварително да бъде съгласуван със специалист. Въпреки неочакваната поява на нежелателно въздействие на коризалия върху майката и плода, не се изключва вероятността те са окажат неподходящи за прием в даден случай. Ето защо консултацията с гинеколога е задължителна.

За сливици и аденоиди

Коризалия е с благоприятен ефект дори върху сливиците. При наличието на чести възпаления като най-добър вариант специалистите приемат хирургичното им премахване. Не липсват и такива специалисти, които считат, че този вариант не е оптимално най-добрият. Те са на мнение, че консервативната терапия е много по-разумно решение и дори препоръчват коризалия като част от нея.

Тъканното струпване в задната част на носа, известно като аденоиди, води до назални проблеми. Дори и в този случай коризалия е подходящата алтернатива.

При алергия и алергичен ринит

При наличието на алергия, проявяваща се с алергичен ринит, често препоръчвано средство за лечение са таблетките  коризалия. Освен, че успокояват назалната лигавица, те спомагат и за успокояване на другите мъчителни оплаквания, с които протича алергичният ринит – като сълзене на очите, кихане и най-вече неприятното усещане за изгаряне на очите. Много специалисти препоръчват паралелно приложение на този медикамент с капки за нос. Практика показва, че съчетанието на коризалия с домашни капки клеева тинктура работи безотказно.

Отзиви

Ето какви са отзивите за хомеопатичния лек коризалия:

Марина определя коризалия като най-ефективното средство при настинки. Тя се е доверила на препарата заради естествените съставки в него, за които се знае, че повлияват ефективно при инфекции.

Лес разказва: „Използвах коризалия за цели три курса през зимата. Спокойно мога да кажа, че това е най-ефективното лекарство при назални проблеми. Резултатът при мен беше осезаем още на втория ден. Важно е всеки, който е решил да се лекува с хомеопатия, да спазва стриктно схемите за прием, които са по-различни от тези при конвенционалните лекарства.“

Василиса разказва, че е силно впечатлена от въздействието на коризалия при запушен нос. Тя подходила скептично към хомеопатичната терапия заради противоречивите мнения за коментирания препарат. Още на втория ден Василиса почувствала значително облекчение, дори и в легнало положение на тялото. Тя е убедена, че недоволните от коризалия всъщност не спазват инструкциите и предписанията за прием.

Пол Гензер е от потребителите, настроени скептично към коризалия. Той е убеден, че ринитът може да се излекува за пет дни с обикновен деконгестант, дори и с разтвор от вода и сол.

За Елвира най-доброто средство при запушен нос и настинка са именно таблетките коризалия. Откакто ги приема редовно, тя се е отказала напълно от капките за нос, чийто ефект не може да бъде сравняван с този на хомеопатичното хапче.

За Надя Коларова коризалия+осилококцинум е формулата за справяне с най-тежката настинка само за два дни.

Състав

В състава на коризалия влизат хомеопатични компоненти, дозирани прецизно. Всички те се отличават с мощни противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Най-атрактивна съставка е хомеопатичният екстракт от кромид лук, за който знаем, че е най-ефективният природен лек за справяне с назални проблеми и не само. Той стимулира перфектно имунната система, насърчавайки нейните защитни функции. Оптимизира оздравителните процеси при вирусни и инфекциозни състояния.

Вниманието привлича и екстрактът от беладона, вложен в хомеопатична концентрация в коризалия. За него е известно, че се справя успешно с болката, оточността и възпалението. Американска чемерика е един от компонентите на препарата, за които също е установено, че редуцира болката и възпалението.

Жълтият жасмин, който също влиза като компонент в коризалия, освен успокояващо действие, има и антипиретичен ефект. Повишената температура е чест спътник на настинките. За билката котенце, известна още като съсънка, се знае че съдейства за редуциране на секрецията от бронхите и носа. Всички тези хомеопатични екстракт са вложени в количество от 0,333 мг. В същата концентрация е вложен и калиев бихромат, който също е един от активнодействащите компоненти на коризалия.

В допълнение към всички тези ингредиенти са вложени допълнителни вещества захароза, восъци (бял и карнаубски), гума (арабска), желатин и магнезиев стеарат.

Цена

Kоризалия се продава свободно във всяка аптека на цена между 6 и 7 лв за опаковка с 40 таблетки в нея.

Дозировка и прием за деца и бебе

Дозировката за прием коризалия при деца и бебе се определя в зависимост от възрастта на малкия пациент. Дозата за бебе, което не е навършило година е максимум до шест таблетки за денонощие. При хрема, която е еднакво мъчителна за бебета и техните майки, състоянието на детето бележи значително подобрение след 12-тия час от началния прием на коризалия. Лечението е със същата продължителност, както и при възрастните – трае общо пет дни. Първите 12 часа, курсът е по-интензивен. Приемите са през час.

Много специалисти съветват лечението на най-малките пациенти да започне с половин таблетка, защото не е ясно дали те няма да реагират с алергия и непоносимост към някоя от съставките.

Децата, които са навършили годинка се лекуват с коризалия, по същия начин, както и възрастните пациенти. Някои специалисти са на мнение, че пациентите до шестгодишна възраст трябва спазват предписанията за прием на коризалия, отнасящи се за пациентите от нулева възраст.

Дори и не децата, които са на възраст над 4-годинки, не предлагайте хапчето за смучене. Задължително го разтворете предварително в необходимото количество вода и предложете между храненията.

Противопоказания на коризалия

коризалия хрема
Хомеопатичното хапче коризалия облекчава състоянието при хрема

Противопоказания за прием на коризалия са налични единствено в случаите на нетолерантност на организма към някоя от активните хомеопатични съставки на препарата или вложените помощни вещества. Сред тях са пациентите с  фруктозна непоносимост, глюкозо-галактозна малабсорбция или захаразно-изомалтазна недостатъчност, за които терапията с препарата крие противопоказания.

Препаратът не е противопоказен за прием от пациенти, приемащи други медикаменти. Съчетава се с абсолютно всички видове терапии и лечения.

 

Странични ефекти

Като цяло за поносимостта на коризалия може да се каже, че е много добра. Прецизната хомеопатична дозировка е отговорна за липсата на странични ефекти. Това не означава, че те са изключени напълно. Възможни са, но в изключително редки случаи и все още не са наблюдавани такива.

Тази хомеопатичен лек е лишен от страничния ефект, изразяващ се в предизвикване на сънливост. Това означава, че без притеснение могат да го използват хората, които шофират, както и тези, които управляват машини.

Аналози

Хомеопатията предлага многообразие от аналози на коризалия. В някои случаи препаратът може да бъде заместен с тях или дори да се комбинира, за да се постигне по-бърз изцелителен ефект. Но има и случаи, в които на пациентите действа по-добре коризалия, отколкото някой от аналозите й. Все пак всеки организъм е индивидуален, както и всеки здравословен проблем е специфичен.

Цинабсин или коризалия?

инфлуцид
Инфлуцид е един от аналозите на коризалия

Цинабсин е един от аналозите на коризалия, който лекува успешно ринит. Благодарение на този препарат може да бъде избегнат прехода от ринит към синузит. И двата препарата гарантират продължително изчистване на носа от секретите. За разлика от капките, при които ефектът е временен, при цинабсин и коризалия той е продължителен.

Първият препарат е препоръчителен при ринит, който не се е трансформирал в синузит. И в състава на този препарат влизат хомеопатични компоненти, доказали положителното си въздействие при вируси и инфекции – ехинацея, хидрастис, цинабарис. И тук сред активните съставки е калиум бихроникум.

Коризалия и инфлуцид 

Коризалия се съчетава успешно с инфлуцид при назални проблеми, причинени от грип и настинка. Изключително добре се повлияват пациентите с начални фази на вирусни заболявания, протичащи с температура. Сред компонентите на втория препарат са аконитум (облекчава началните фази на респираторни инфекции), бриония (смъква температурата), ипекакуана ( за втечняване на секрецията), гелземиум (при синузит, обща отпадналост и главоболие), еупаториум перфолиатум (при симптоматика на грип и респираторни инфекции), фосфорус (успокоява невралгичните състояния). (Тук четете още за инфлуцид)

Коризалия и тонзилотрен

Коризалия и тонзилотрен се препоръчват заедно, когато възпалителните процеси в синусите и гърлото са предизвикани от болни сливици. Препаратите могат да се прилагат не само в комбинация, но и да се редуват при провеждането на самостоятелни терапии за успокояване на състоянието при хрема и ангина.

И в тонзилотрен се съдържа калуим бихроникум. Освен него препаратът съдържа още хепар сулфурис, атропинум сулфурикум, силицея и меркуриус бийодатус. Всички тези компоненти имат доказат противовъзпалителен ефект.

Осцилококцинум

Комбинацията коризалия и осцилококцинум е препоръчителна при грипни състояния, протичащи с назални проблеми. Вторият хомеопатичен лек успокоява дори ставните болки, предизвиквани от тежкия грип. Сред хомеопатични компоненти в него с активно действие са анас барбариае, хепатис ес кордис.

При заплаха от грипна инфекция с цел превенция ежеседмично се приема по туба от препарата. Когато се появят първите симптоми на грип, не губете време и през шест часа пийте по тубичка от лека. Повторете това между два и три пъти. При вече изявена клинична картина пийте по тубичка за сутрешен и вечерен прием за период между три и пет дни.

Децата от нулева възраст също е възможно да приемат по тубичка, но задължително съдържимото в нея подлежи на предварително разтваряне във вода. При възрастни пациенти, приемът се осъществява по стандартния начин за препаратите на хомеопатията – съдържимото от тубата се поставя под езика.

Еуфорбиум

Еуфорбиум е не само аналог на коризалия, но и лекарство, подходящо за комбинация с коментирания в тази статия препарат. Особено във формата на спрей за назална употреба. Еуфорбиум се предлага и в разновидност сол. И двете разновидности са приложими при отити, синузити и катарални възпаления.

За разлика от препарата коризалия, за чийто употреба не са налични абсолютно никакви противопоказания, при еуфорбиум те са налични. При налични заболявания на деликатната щитовидна жлеза употребата му се избягва.

Дозата от десет капки обикновено се препоръчва за трикратен прием. Приемите в същата доза е възможно да бъдат осъществявани и през 15 минути при наличието на остри състояния.

Пациентите от нулева възраст до две годинки приемат трикратно по три капчици от хомеопатичното солуцио. При по-големите до шестгодишна възраст еднократна доза е повишена с две капчици – от три на пет.

Еухорбиум, пулсатила, люфа, меркуриус, мукоса, хепар сулфурис, аргентум нитрикум и синузитис носоде са хомеопатично дозираните компонети с активно действие в състава на лекарството. Тъй се характеризира с 45%-но алкохолно съдържание, пациентите с чернодробни заболявания и страдащите от алкохолизъм, се лекуват под наблюдение с него. Възможно е усилване на ефектите от другите лекарства, които пациентът приема заедно с еуфорбиум.

Билки и народно лечение.

алергичен ринит
Алергичен ринит – мъчителното състояние, което може да облекчите и с билки

Освен коментираният хомеопатичен лек коризалия при назални проблеми и оплаквания като запушен нос, хрема, синузит и свързаната с тях гнойна ангина, на помощ може да разчитаме и на билките и народната медицина.

При хрема и настинка 

Освен добре познатите ни лекове при хрема с лук, мед, джинджифил, канела, чесън и куп други природни съществуват и други, по-малко известни, но и  по-малко ефективни.

Такава е отварката от цариче (Alchemilla vulgaris), от която болния се подбрява значително, пиейки от нея по чашка трикратно. Приготвянето й се осъществява по класическия начин – десетминутно варене в чаша вода на лъжица от дрогата.

По 25 грама от тревите жълт кантарион, бял равнец и градински чай се влагат в билкова смес за следващата отварка. На 250 мл вода се слага лъжица от микса и се вари пет минутки. Употребявайте по чашка преди или след второто и третото хранене.

По идентичен начин направете и се лекувайте и със следната отвара, в която се влага бъз (свирчовина), подбел, мурсалски чай и цветчета лопен.

Тези отвари имат сгряващо действие и спомагат за бързото изпотяване и съответно облекчаване на хремата и преминаване на настинката. (Още за лековете при хрема)

Освен промивките със солен разтвор и парните бани с билки (лайката е лидер в това отношение), хремата и настинката се облекчават и от двадесетминутни бани със синапено брашно.

При синузит 

Ето и няколко позабравени рецепти при синузит:

Мигновено облекчени се постига с няколко капчици пчелен мед, които се накапват в ноздрите, но задължително в легнало положение. Болният не променя позицията си, докато не усети потичането на меда към гърлото. Стига да имате време този метод може да изпълнявате двукратно или трикратно.

От равни количества ракия (по-силна), брашно и червен пипер се забърква кашичка, която се разнася на челото, между веждите и се преспива с нея.

Капчици пресен сок от билката ботурче, накапвани по веднъж на ден в ноздрите, гарантират облекчение до два дни.

Лъжица царевично брашно оставете в чаша боза за денонощие, след което използвайте сместа за компрес на междуочието. Върху мястото, на което ще го нанесете, предварително разнесете зехтин.

Прочутата шведска горчивка също е надежден лек при хрема. Няколко памучни тампончета, напоени с нея, се налагат върху челото, синусите и носа, но задължително след като първо намажете тези области със зехтин. Върху тампоните поставете найлоново фолио и ги задръжте, докато усетите силно затопляне. Много скоро гнойта изтича напълно и синусите се освобождават. (Още лекове при синузит)

Капки за нос

Капки за нос не е трудно да се приготвят по методите на народната медицина. Освен сол, вода, клеева тинктура, сребърна вода, в тях може да вложите и други компоненти. Светкавично бързо отпушва запушен нос сместа от сок от лук и течен мед, вложени в равни пропорции. От тези лучени капки поставяйте по няколко пъти в носа. Медът не само смекчава парещия ефект на лука, но подсилва лечебните му ефекти.

Със сок от алое и каланхое също се приготвят ефективни капки за нос – ето една една основателна причина да отглеждате растенията у дома. (Още лекове при запушен нос)

С лайкова отварка (лъжица от билката на сто мл вода) +лъжица мед също се приготвят чудесни капки за нос. След прибавянето на пчелния продукт течността варете до преполовяване на първоначалното количество. След прецизна филтрация (мъхчетата лайка предизвикват дразнене на чувствителната назална лигавица) по няколко капки се поставят в ноздрите.

За сливици и гнойна ангина

При чести възпаления на сливиците пациентите се оплакват и от назални проблеми. Възможно е както запушване на носа, съпроводено с усещането, че той е притиснат с щипка, така и изтичането на секрет, затрудняващ дишането.

Възпалението на тонзилите е възможно да облекчите с компрес с топла извара или ленено брашно. Поглъщането няколко лъжички дневно смес от равни количества сода и мед, също спомага за изчистване на налепите. Още за мъчителната симптоматика и всички способи за лечение на гнойната ангина, прочетете в нашия изключително полезен и изчерпателен материал ТУК.

Ето и няколко лека, предназначени за облекчаване на дискомфорта в назалната област, предизвикан от възпалението на тонзилите.

По пет-шест капки във всяка ноздра поставяйте неколкократно от следната смес – две части сок цвекло+ част мед.

При обостряне на възпалението цялостното състояние се подобрява след налагане върху петите на загрята сол, поставена в платнени торбички.

Част анасонова тинктура се разрежда с три части вода и от течността се поставят неколкократно по няколко капчици и в двете ноздри. Тинктурата, включваща сто грама алкохол и 15 гр стритата изсушена билка, се настоява в десетдневен период.

При алергичен ринит (сенна хрема)

Кошмарният алергичен ринит, известен още като сенна хрема, може да облекчите с множество лекове от природа. Лидер е пчелният прашец, от който се приема ежедневно по лъжичка.

Прополисова тинктура също е добре да се поставя по няколко капки ежедневно, в двете ноздри. Билките шипка, чобанка, коприва и гинко билоба са изключително ценно за овладяване на алергичния ринит. Те се приемат като монокомпонентни отвари и отвари в комбинация.

Копривата като лек при сенна хрема се съчетава и със следните билки – живовляк, подбел, глог, босилек и лешникови листа. Първоначално от тях се взимат равни количества. След това се заделят две лъжици от общата маса и се оставя да се настоява около десет минутки в 0,5 л вода. По 75 мл е количеството, съставляващо една доза от лека. За облекчение на мъчителната сенна хрема от него се употребяват по три дози, ежедневно. (Още за лечението на мъчителна сенна хрема)

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Коризалия – всичко за хомеопатичното хапче+народни лекове при хрема, синузит и ринит
5 (100%) 2 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!